>> ဂျင်၊ လေးညှင်းပွင့် ပျားရည်စိမ်၊ <--
>> ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူးများ <--
ငယ်ငယ်တုန်းက အဘွားက ဖန်ပုလင်းကြည်ကြည်ထဲမှာ ဆေးဖက်ဝင်အပင်တွေကို ပေါင်းစပ်ပြီး ဖျော်ရည်လုပ်တာကို ကျွန်တော်တို့ ထိုင်ကြည့်ရတာ ကြိုက်တယ်။ “အိမ်မှာ ဒါလေးရှိရင် အရေးပေါ်ဆေးလိုပဲ စိတ်ချရတယ်” လို့ အဘွားက အမြဲပြောလေ့ရှိတယ်။
အထူးသဖြင့် မိုးတွင်း ဒါမှမဟုတ် အေးတဲ့ရာသီမျိုးမှာ အဘွားက ဒီပုလင်းလေးကို ထုတ်လာတတ်တယ်။ အဖုံးဖွင့်လိုက်တာနဲ့ လေးညှင်းရဲ့ရနံ့၊ ဂျင်းရဲ့အနံ့လေးနဲ့ ပျားရည်ချိုချိုလေးရဲ့ရနံ့က တန်းထွက်လာတာ။ အဲဒီရနံ့တစ်ခုတည်းနဲ့တင် မသောက်ရသေးခင်ကတည်းက နှာခေါင်းရှင်းသွားသလို ခံစားရတယ်။
ဒီဆေးနည်းကို အဘွားက ဘာလို့အဲလောက် နှစ်သက်ရတာလဲ
လည်ချောင်းနာ သလိပ်ထတာ ဒါမှမဟုတ် ချောင်းဆိုးတာ စတာတွေဖြစ်လာရင် နည်းနည်းစီ သောက်ပေးတာက လည်ချောင်းကို စိုစွတ်စေပြီး သလိပ်ကို သက်သာစေပါတယ်။
ဗိုက်အောင့် ဗိုက်နာတာတွေအတွက် ဂျင်းနဲ့ လေးညှင်းက လေကို ထုတ်ပစ်ပေးပြီး ဗိုက်ကို သက်သာစေတယ်။
မောပန်းနွမ်းနယ်နေချိန် သောက်ရင် ခန္ဓာကိုယ်ကို အားအင်ဖြစ်စေပြီး သွေးလည်ပတ်မှုကို ကောင်းမွန်စေလို့ အအေးမမိစေပါဘူး။
သွားကိုက်တာ ဒါမှမဟုတ် ကိုယ်လက်ကိုက်ခဲတာတွေအတွက် လေးညှင်းက သက်သာစေပြီး ဂျင်းကတော့ ရောင်ရမ်းတာကို လျော့ကျစေတယ်။
အဘွားကတော့ “ဒါသောက်ပြီးရင် ကိုယ်လက်ပေါ့ပါးသွားတယ်” လို့ အမြဲပြောတယ်။
​ဒါ့အပြင် ပျားရည်က လည်ချောင်းကို ကာကွယ်ပေးတာကြောင့် ဒီအချိုရည်ဟာ မွှေးပြီး အရသာရှိတဲ့အပြင် သောက်ရတာလည်း လွယ်ကူပါတယ်။ ကိုယ်တိုင် အလွယ်တကူလုပ်နိုင်တဲ့ ကျန်းမာရေးအတွက် အားဖြည့်အချိုရည်တစ်မျိုးပါပဲ။
​** လုပ်ရတာ မခက်ပါဘူး၊ လုပ်ကြည့်ပါ။ <--
​၁။ ဂျင်းတုံးကို အတုံးအချပ်ပါးပါးလေးတွေ ဖြစ်အောင် လှီးပါ။ (အလေးချိန် ၁၀၀ ဂရမ်ခန့်)
၂။ လေးညှင်းခြောက်ကို စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ သို့မဟုတ် ၂ ဇွန်းခန့်။
၃။ အပင်တွေကို မြုပ်တဲ့အထိ သဘာဝပျားရည်ကို ပြင်ဆင်ပါ။
၄။ ဖန်ပုလင်းထဲကို ဂျင်းနဲ့ လေးညှင်းထည့်ပါ။ ပြီးရင် ပျားရည်ကို အုပ်ပြီး ပုလင်းအဖုံးကို လုံအောင်ပိတ်ပါ။
၅။ ၅ ရက်မှ ၇ ရက်ခန့် စိမ်ထားပြီးရင် သုံးဖို့ အသင့်ပါပဲ။
​>> သောက်သုံးနည်း <<
ဂျင်းပျားရည်စိမ်ကို ဂျင်းအပိုင်းအစလေးတွေနဲ့အတူလက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ သို့မဟုတ် ၂ ဇွန်းခန့် ခပ်ပါ။
ရေနွေးနဲ့ ရောပြီး သောက်နိုင်သလို၊ တိုက်ရိုက်သောက်လည်း ရပါတယ်။ နှစ်မျိုးလုံး အဆင်ပြေပါတယ်။
တစ်နေ့ကို ၁ ကြိမ် သို့မဟုတ် ၂ ကြိမ် သောက်တာ အသင့်တော်ဆုံးပါပဲ။ အများကြီး သောက်စရာ မလိုပါဘူး။
​အေးတဲ့ရာသီ ဒါမှမဟုတ် လည်ချောင်း စနာတဲ့အချိန်မျိုးမှာ ဒီဖျော်ရည်လေးကို သောက်ကြည့်ပါ။ အဘွားလုပ်ပေးတုန်းကလိုပဲ ခန္ဓာကိုယ်ကို နွေးထွေးစေပြီး စိတ်ကို ပေါ့ပါးလန်းဆန်းစေတယ်လို့ ကျွန်တော်ထင်ပါတယ်။
ကျန်းမာချမ်းသာလို့ပျော်ရွှင်ကြပါစေခင်ဗျာ🙏
သင့်မိတ်ဆွေတွေလည်းသိစေရန်ပြန်လည်မျှဝေခြင်းဖြင့်ကျန်းမာရေး ကုသိုလ်ယူပေးပါ။

image
10 w - Translate

အိမ်ရှင်မတွေ သိသင့်သော အသီအရွက် အမျိုး (၅၀)
***************************
1. Water Spinach (ဝါးတား စပီးနစ်ခ်ျ) - ကန်စွန်းရွက်
2. Cabbage (ခက်ဘေ့ဂ်ျ) - ဂေါ်ဖီထုပ်
3. Cauliflower (ကော်လီဖလာဝါ) - ဂေါ်ဖီပန်း
4. Broccoli (ဘရိုကိုလီ) - ဘရိုကိုလီ
5. Chinese Cabbage / Bok Choy (ချိုင်းနိစ် ခက်ဘေ့ဂ်ျ / ဘော့ခ်ချိုင်) - မုန်ညင်းဖြူ
6. Mustard Greens (မစတပ် ဂရင်းစ်) - မုန်ညင်းစိမ်း
7. Lettuce (လက်တပ်စ်) - ဆလတ်ရွက်
8. Spinach (စပီးနစ်ခ်ျ) - ဟင်းနုနွယ်
9. Kale (ခေးလ်) - ကိုက်လန်
10. Carrot (แครอท) - မုန်လာဥနီ
11. Radish / Daikon (ရက်ဒိရှ် / ဒိုင်ကွန်) - မုန်လာဥဖြူ
12. Potato (ပိုတေးတိုး) - အာလူး
13. Sweet Potato (ဆွိ ပိုတေးတိုး) - ကန်စွန်းဥ
14. Tomato (တိုမေးတိုး) - ခရမ်းချဉ်သီး
15. Cucumber (ကျူကမ်ဘာ) - သခွားသီး
16. Eggplant / Aubergine (အက်ဂ်ပလန့် / အိုဘာဂျင်း) - ခရမ်းသီး
17. Bitter Gourd (ဘစ်တား ဂေါ့ဒ်) - ကြက်ဟင်းခါးသီး
18. Snake Gourd (စနိတ် ဂေါ့ဒ်) - ပဲလင်းမြွေ
19. Ridge Gourd (ရစ်ဂ်ျ ဂေါ့ဒ်) - ခဝဲသီး
20. Bottle Gourd (ဘော့တဲလ် ဂေါ့ဒ်) - ဗူးသီး
21. Pumpkin (ပမ့်ကင်) - ရွှေဖရုံသီး
22. Winter Melon (ဝင်တာ မယ်လွန်) - ကျောက်ဖရုံသီး
23. Okra / Lady's Finger (အိုးခရာ / လေဒီစ် ဖင်ဂါ) - ရုံးပတီသီး
24. Long Bean (လောင်း ဘီးန်) - ပဲတောင့်ရှည်
25. Green Bean / French Bean (ဂရင်း ဘီးန် / ဖရန့်ခ်ျ ဘီးန်) - ပဲသီးစိမ်း
26. Winged Bean (ဝင်းဂ် ဘီးန်) - ပဲစောင်းလျားသီး
27. Chickpea (ချစ်ခ်ပီး) - ကုလားပဲ
28. Lentil (လန်တဲလ်) - ပဲနီလေး
29. Corn / Maize (ကောန် / မေ့ဇ်) - ပြောင်းဖူး
30. Bell Pepper / Capsicum (ဘဲလ် ပဲပါး / ကပ်စီကမ်) - ငရုတ်ပွ
31. Chili (ချီလီ) - ငရုတ်သီး
32. Onion (အော်နီယံ) - ကြက်သွန်နီ
33. Garlic (ဂါလစ်) - ကြက်သွန်ဖြူ
34. Ginger (ဂျင်ဂျာ) - ဂျင်း
35. Turmeric (တာမရစ်) - နနွင်း
36. Lemongrass (လီမွန်ဂရက်စ်) - စပါးလင်
37. Mushroom (မရှ်ရွန်း) - မှို
38. Bamboo Shoot (ဘမ်ဘူး ရှု้တ်) - မျှစ်
39. Banana Blossom / Flower (ဘနားနား ဘလော့ဆမ် / ဖလာဝါ) - ငှက်ပျောဖူး
40. Taro (တာရိုး) - ပိန်းဥ
41. Cassava (ကဆာဗာ) - ပီလောပီနံ
42. Drumstick (Moringa) (ဒရမ်စတစ် / မိုရင်ဂါ) - ဒန့်သလွန်သီး
43. Asparagus (အက်စ်ပရာဂေ့စ်) - ကညွှတ်
44. Celery (ဆလရီ) - တရုတ်နံနံ
45. Coriander / Cilantro (ကိုရီแอนเดอร์ / စီလန်ထရို) - နံနံပင်
46. Mint (မင့်) - ပူစီနံ
47. Holy Basil (ဟိုလီ ဘေးซิล) - ပင်စိမ်း
48. Roselle Leaves (ရိုဆဲလ် လိဖ်) - ချဉ်ပေါင်ရွက်
49. Pennywort (ပဲန်နီဝေါ့တ်) - မြင်းခွာရွက်
50. Bean Sprouts (ဘီးန် စပရောက်) - ပဲပင်ပေါက်

Mission impawsible

So Cute

The bike that happened ?

#ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို အိမ်မှာ ကိုယ်တိုင် ပြုလုပ်ဖို့ နည်းလမ်း နှစ်မျိုးရှိပါတယ်။
၁။ ငရုတ်သီးအစိမ်း ဒါမှမဟုတ် သံပုရာသီးနဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းက အရမ်းကို ရိုးရှင်းပြီး လုပ်ရတာလည်း လွယ်ပါတယ်။
နို့ကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပါ။
နွေးသွားတဲ့အထိ အအေးခံပါ။ (လက်နဲ့ ထိကြည့်တဲ့အခါ နွေးနေပြီး မပူလွန်းတာမျိုး ဖြစ်ရပါမယ်)
နွေးနေတဲ့ နို့ထဲကို အညှာမဖြုတ်ရသေးတဲ့ ငရုတ်သီးအစိမ်း တစ်တောင့် (သို့မဟုတ်) သံပုရာရည် အနည်းငယ်ကို ထည့်ပြီး ညင်သာစွာ မွှေပေးပါ။
အဖုံးအုပ်ပြီး နွေးတဲ့နေရာမှာ ၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီလောက် ထားထားပေးပါ။
၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီကြာတဲ့အခါမှာတော့ နို့တွေဟာ ဒိန်ချဥ်ဖတ်အဖြစ် အစိုင်အခဲဖြစ်သွားတာကို တွေ့ရပါလိမ့်မယ်။ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို နောက်တစ်ကြိမ် ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်လည်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
၂။ နို့အစိမ်း (Raw Milk) နဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းကတော့ နို့အစိမ်းအစစ် (Raw Milk) ကို အသုံးပြုတာဖြစ်ပါတယ်။
နို့စိမ်းကို ဖန်ပုလင်း (သို့မဟုတ်) ဖန်အိုးထဲမှာ ထည့်ပါ။
အပူချိန် 90°F ကနေ 110°F (32°C ကနေ 43°C) ကြားမှာရှိတဲ့ နွေးတဲ့နေရာမှာ ထားထားပေးပါ။
ရက်အနည်းငယ်ကြာတဲ့အခါမှာ နို့တွေဟာ clabber လို့ခေါ်တဲ့ အစိုင်အခဲတစ်ခုအဖြစ် ပြောင်းလဲသွားပါလိမ့်မယ်။
အဲဒီ clabber ကို အရင်ဆုံး စားကြည့်ပါ။ အရသာကောင်းမွန်တယ်ဆိုရင် အဲဒါကနေပြီး သင့်ရဲ့ ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို ရရှိနိုင်ပါတယ်။
နောက်ထပ် ဒိန်ချဥ်တစ်သုတ် ထပ်လုပ်ချင်တယ်ဆိုရင်တော့ ဒီ clabber ထဲက လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းစာလောက်ကို နို့စိမ်းထဲ ပြန်ထည့်ပြီး လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်။
ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ် ပြုလုပ်ရာမှာ အရေးကြီးတဲ့အချက်ကတော့ အပူချိန် ဖြစ်ပါတယ်။ နို့ပူလွန်းရင် အချဥ်ဖောက်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေကို သေစေနိုင်ပြီး၊ အေးလွန်းရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့က ရပါ့မလားဆိုရင်
👇👇👇👇👇👇
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ဒိန်ချဥ်လုပ်နည်းက အိန္ဒိယလို တချို့နိုင်ငံတွေမှာ ရိုးရာနည်းလမ်းတစ်ခုအနေနဲ့ အခုထိ လုပ်ဆောင်နေကြပါသေးတယ်။
ဒီနည်းလမ်းက ဘာကြောင့် အလုပ်ဖြစ်လဲဆိုတဲ့ သိပ္ပံနည်းကျ အကြောင်းပြချက်လေးကို ရှင်းပြပေးပါ့မယ်။
ငရုတ်သီးရဲ့ အညှာမှာ၊ ဒါမှမဟုတ် ငရုတ်သီးရဲ့ မျက်နှာပြင်မှာ Lactobacilli လို့ခေါ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယား ပိုးမွှားလေးတွေ သဘာဝအတိုင်း ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
သင်က နွေးနေတဲ့နို့ထဲကို ငရုတ်သီးအညှာနဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ထည့်လိုက်တဲ့အခါမှာ အဲဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ နို့ထဲမှာရှိတဲ့ သကြားဓာတ်ကို စားသုံးပြီး lactic acid ဆိုတဲ့ အက်ဆစ်တစ်မျိုးကို ထုတ်ပေးပါတယ်။ အဲဒီအက်ဆစ်က နို့ထဲက ပရိုတင်းတွေကို အစိုင်အခဲဖြစ်အောင် ပြောင်းလဲပေးလိုက်တဲ့အတွက် ဒိန်ချဥ်အဖြစ် ခဲသွားတာ ဖြစ်ပါတယ်။
ဒါပေမဲ့ ဒီနည်းလမ်းကို အသုံးပြုတဲ့အခါမှာ အချက်အလက်အနည်းငယ်ကို ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။
အပူချိန် - နို့ရဲ့ အပူချိန်က အရမ်းအရေးကြီးပါတယ်။ အရမ်းပူရင် ဘက်တီးရီးယားတွေ သေသွားနိုင်ပြီး၊ အရမ်းအေးရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။ လက်နဲ့ ထိကြည့်လို့ နွေးပြီး မပူလွန်းတဲ့ အနေအထားမျိုးဖြစ်ဖို့ လိုပါတယ်။
ပထမအသုတ် - ပထမဆုံးအကြိမ် ငရုတ်သီးနဲ့စလုပ်တဲ့ ဒိန်ချဥ်က အရသာ အနည်းငယ်စပ်သလို ဖြစ်နေနိုင်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ နောက်တစ်ခါ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်သုံးရင် အစပ်ဓာတ်တွေ ပျောက်သွားပြီး ပုံမှန်ဒိန်ချဥ်အရသာကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် အချဥ်ဖောက်ပြီးသား ဒိန်ချဥ်ဖတ်မရှိရင် ငရုတ်သီးစိမ်းကို စိတ်ချလက်ချ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။

image

#ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို အိမ်မှာ ကိုယ်တိုင် ပြုလုပ်ဖို့ နည်းလမ်း နှစ်မျိုးရှိပါတယ်။
၁။ ငရုတ်သီးအစိမ်း ဒါမှမဟုတ် သံပုရာသီးနဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းက အရမ်းကို ရိုးရှင်းပြီး လုပ်ရတာလည်း လွယ်ပါတယ်။
နို့ကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပါ။
နွေးသွားတဲ့အထိ အအေးခံပါ။ (လက်နဲ့ ထိကြည့်တဲ့အခါ နွေးနေပြီး မပူလွန်းတာမျိုး ဖြစ်ရပါမယ်)
နွေးနေတဲ့ နို့ထဲကို အညှာမဖြုတ်ရသေးတဲ့ ငရုတ်သီးအစိမ်း တစ်တောင့် (သို့မဟုတ်) သံပုရာရည် အနည်းငယ်ကို ထည့်ပြီး ညင်သာစွာ မွှေပေးပါ။
အဖုံးအုပ်ပြီး နွေးတဲ့နေရာမှာ ၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီလောက် ထားထားပေးပါ။
၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီကြာတဲ့အခါမှာတော့ နို့တွေဟာ ဒိန်ချဥ်ဖတ်အဖြစ် အစိုင်အခဲဖြစ်သွားတာကို တွေ့ရပါလိမ့်မယ်။ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို နောက်တစ်ကြိမ် ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်လည်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
၂။ နို့အစိမ်း (Raw Milk) နဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းကတော့ နို့အစိမ်းအစစ် (Raw Milk) ကို အသုံးပြုတာဖြစ်ပါတယ်။
နို့စိမ်းကို ဖန်ပုလင်း (သို့မဟုတ်) ဖန်အိုးထဲမှာ ထည့်ပါ။
အပူချိန် 90°F ကနေ 110°F (32°C ကနေ 43°C) ကြားမှာရှိတဲ့ နွေးတဲ့နေရာမှာ ထားထားပေးပါ။
ရက်အနည်းငယ်ကြာတဲ့အခါမှာ နို့တွေဟာ clabber လို့ခေါ်တဲ့ အစိုင်အခဲတစ်ခုအဖြစ် ပြောင်းလဲသွားပါလိမ့်မယ်။
အဲဒီ clabber ကို အရင်ဆုံး စားကြည့်ပါ။ အရသာကောင်းမွန်တယ်ဆိုရင် အဲဒါကနေပြီး သင့်ရဲ့ ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို ရရှိနိုင်ပါတယ်။
နောက်ထပ် ဒိန်ချဥ်တစ်သုတ် ထပ်လုပ်ချင်တယ်ဆိုရင်တော့ ဒီ clabber ထဲက လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းစာလောက်ကို နို့စိမ်းထဲ ပြန်ထည့်ပြီး လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်။
ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ် ပြုလုပ်ရာမှာ အရေးကြီးတဲ့အချက်ကတော့ အပူချိန် ဖြစ်ပါတယ်။ နို့ပူလွန်းရင် အချဥ်ဖောက်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေကို သေစေနိုင်ပြီး၊ အေးလွန်းရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့က ရပါ့မလားဆိုရင်
👇👇👇👇👇👇
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ဒိန်ချဥ်လုပ်နည်းက အိန္ဒိယလို တချို့နိုင်ငံတွေမှာ ရိုးရာနည်းလမ်းတစ်ခုအနေနဲ့ အခုထိ လုပ်ဆောင်နေကြပါသေးတယ်။
ဒီနည်းလမ်းက ဘာကြောင့် အလုပ်ဖြစ်လဲဆိုတဲ့ သိပ္ပံနည်းကျ အကြောင်းပြချက်လေးကို ရှင်းပြပေးပါ့မယ်။
ငရုတ်သီးရဲ့ အညှာမှာ၊ ဒါမှမဟုတ် ငရုတ်သီးရဲ့ မျက်နှာပြင်မှာ Lactobacilli လို့ခေါ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယား ပိုးမွှားလေးတွေ သဘာဝအတိုင်း ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
သင်က နွေးနေတဲ့နို့ထဲကို ငရုတ်သီးအညှာနဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ထည့်လိုက်တဲ့အခါမှာ အဲဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ နို့ထဲမှာရှိတဲ့ သကြားဓာတ်ကို စားသုံးပြီး lactic acid ဆိုတဲ့ အက်ဆစ်တစ်မျိုးကို ထုတ်ပေးပါတယ်။ အဲဒီအက်ဆစ်က နို့ထဲက ပရိုတင်းတွေကို အစိုင်အခဲဖြစ်အောင် ပြောင်းလဲပေးလိုက်တဲ့အတွက် ဒိန်ချဥ်အဖြစ် ခဲသွားတာ ဖြစ်ပါတယ်။
ဒါပေမဲ့ ဒီနည်းလမ်းကို အသုံးပြုတဲ့အခါမှာ အချက်အလက်အနည်းငယ်ကို ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။
အပူချိန် - နို့ရဲ့ အပူချိန်က အရမ်းအရေးကြီးပါတယ်။ အရမ်းပူရင် ဘက်တီးရီးယားတွေ သေသွားနိုင်ပြီး၊ အရမ်းအေးရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။ လက်နဲ့ ထိကြည့်လို့ နွေးပြီး မပူလွန်းတဲ့ အနေအထားမျိုးဖြစ်ဖို့ လိုပါတယ်။
ပထမအသုတ် - ပထမဆုံးအကြိမ် ငရုတ်သီးနဲ့စလုပ်တဲ့ ဒိန်ချဥ်က အရသာ အနည်းငယ်စပ်သလို ဖြစ်နေနိုင်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ နောက်တစ်ခါ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်သုံးရင် အစပ်ဓာတ်တွေ ပျောက်သွားပြီး ပုံမှန်ဒိန်ချဥ်အရသာကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် အချဥ်ဖောက်ပြီးသား ဒိန်ချဥ်ဖတ်မရှိရင် ငရုတ်သီးစိမ်းကို စိတ်ချလက်ချ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။

image

#ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို အိမ်မှာ ကိုယ်တိုင် ပြုလုပ်ဖို့ နည်းလမ်း နှစ်မျိုးရှိပါတယ်။
၁။ ငရုတ်သီးအစိမ်း ဒါမှမဟုတ် သံပုရာသီးနဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းက အရမ်းကို ရိုးရှင်းပြီး လုပ်ရတာလည်း လွယ်ပါတယ်။
နို့ကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပါ။
နွေးသွားတဲ့အထိ အအေးခံပါ။ (လက်နဲ့ ထိကြည့်တဲ့အခါ နွေးနေပြီး မပူလွန်းတာမျိုး ဖြစ်ရပါမယ်)
နွေးနေတဲ့ နို့ထဲကို အညှာမဖြုတ်ရသေးတဲ့ ငရုတ်သီးအစိမ်း တစ်တောင့် (သို့မဟုတ်) သံပုရာရည် အနည်းငယ်ကို ထည့်ပြီး ညင်သာစွာ မွှေပေးပါ။
အဖုံးအုပ်ပြီး နွေးတဲ့နေရာမှာ ၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီလောက် ထားထားပေးပါ။
၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီကြာတဲ့အခါမှာတော့ နို့တွေဟာ ဒိန်ချဥ်ဖတ်အဖြစ် အစိုင်အခဲဖြစ်သွားတာကို တွေ့ရပါလိမ့်မယ်။ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို နောက်တစ်ကြိမ် ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်လည်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
၂။ နို့အစိမ်း (Raw Milk) နဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းကတော့ နို့အစိမ်းအစစ် (Raw Milk) ကို အသုံးပြုတာဖြစ်ပါတယ်။
နို့စိမ်းကို ဖန်ပုလင်း (သို့မဟုတ်) ဖန်အိုးထဲမှာ ထည့်ပါ။
အပူချိန် 90°F ကနေ 110°F (32°C ကနေ 43°C) ကြားမှာရှိတဲ့ နွေးတဲ့နေရာမှာ ထားထားပေးပါ။
ရက်အနည်းငယ်ကြာတဲ့အခါမှာ နို့တွေဟာ clabber လို့ခေါ်တဲ့ အစိုင်အခဲတစ်ခုအဖြစ် ပြောင်းလဲသွားပါလိမ့်မယ်။
အဲဒီ clabber ကို အရင်ဆုံး စားကြည့်ပါ။ အရသာကောင်းမွန်တယ်ဆိုရင် အဲဒါကနေပြီး သင့်ရဲ့ ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို ရရှိနိုင်ပါတယ်။
နောက်ထပ် ဒိန်ချဥ်တစ်သုတ် ထပ်လုပ်ချင်တယ်ဆိုရင်တော့ ဒီ clabber ထဲက လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းစာလောက်ကို နို့စိမ်းထဲ ပြန်ထည့်ပြီး လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်။
ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ် ပြုလုပ်ရာမှာ အရေးကြီးတဲ့အချက်ကတော့ အပူချိန် ဖြစ်ပါတယ်။ နို့ပူလွန်းရင် အချဥ်ဖောက်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေကို သေစေနိုင်ပြီး၊ အေးလွန်းရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့က ရပါ့မလားဆိုရင်
👇👇👇👇👇👇
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ဒိန်ချဥ်လုပ်နည်းက အိန္ဒိယလို တချို့နိုင်ငံတွေမှာ ရိုးရာနည်းလမ်းတစ်ခုအနေနဲ့ အခုထိ လုပ်ဆောင်နေကြပါသေးတယ်။
ဒီနည်းလမ်းက ဘာကြောင့် အလုပ်ဖြစ်လဲဆိုတဲ့ သိပ္ပံနည်းကျ အကြောင်းပြချက်လေးကို ရှင်းပြပေးပါ့မယ်။
ငရုတ်သီးရဲ့ အညှာမှာ၊ ဒါမှမဟုတ် ငရုတ်သီးရဲ့ မျက်နှာပြင်မှာ Lactobacilli လို့ခေါ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယား ပိုးမွှားလေးတွေ သဘာဝအတိုင်း ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
သင်က နွေးနေတဲ့နို့ထဲကို ငရုတ်သီးအညှာနဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ထည့်လိုက်တဲ့အခါမှာ အဲဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ နို့ထဲမှာရှိတဲ့ သကြားဓာတ်ကို စားသုံးပြီး lactic acid ဆိုတဲ့ အက်ဆစ်တစ်မျိုးကို ထုတ်ပေးပါတယ်။ အဲဒီအက်ဆစ်က နို့ထဲက ပရိုတင်းတွေကို အစိုင်အခဲဖြစ်အောင် ပြောင်းလဲပေးလိုက်တဲ့အတွက် ဒိန်ချဥ်အဖြစ် ခဲသွားတာ ဖြစ်ပါတယ်။
ဒါပေမဲ့ ဒီနည်းလမ်းကို အသုံးပြုတဲ့အခါမှာ အချက်အလက်အနည်းငယ်ကို ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။
အပူချိန် - နို့ရဲ့ အပူချိန်က အရမ်းအရေးကြီးပါတယ်။ အရမ်းပူရင် ဘက်တီးရီးယားတွေ သေသွားနိုင်ပြီး၊ အရမ်းအေးရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။ လက်နဲ့ ထိကြည့်လို့ နွေးပြီး မပူလွန်းတဲ့ အနေအထားမျိုးဖြစ်ဖို့ လိုပါတယ်။
ပထမအသုတ် - ပထမဆုံးအကြိမ် ငရုတ်သီးနဲ့စလုပ်တဲ့ ဒိန်ချဥ်က အရသာ အနည်းငယ်စပ်သလို ဖြစ်နေနိုင်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ နောက်တစ်ခါ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်သုံးရင် အစပ်ဓာတ်တွေ ပျောက်သွားပြီး ပုံမှန်ဒိန်ချဥ်အရသာကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် အချဥ်ဖောက်ပြီးသား ဒိန်ချဥ်ဖတ်မရှိရင် ငရုတ်သီးစိမ်းကို စိတ်ချလက်ချ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။

image

#ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို အိမ်မှာ ကိုယ်တိုင် ပြုလုပ်ဖို့ နည်းလမ်း နှစ်မျိုးရှိပါတယ်။
၁။ ငရုတ်သီးအစိမ်း ဒါမှမဟုတ် သံပုရာသီးနဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းက အရမ်းကို ရိုးရှင်းပြီး လုပ်ရတာလည်း လွယ်ပါတယ်။
နို့ကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပါ။
နွေးသွားတဲ့အထိ အအေးခံပါ။ (လက်နဲ့ ထိကြည့်တဲ့အခါ နွေးနေပြီး မပူလွန်းတာမျိုး ဖြစ်ရပါမယ်)
နွေးနေတဲ့ နို့ထဲကို အညှာမဖြုတ်ရသေးတဲ့ ငရုတ်သီးအစိမ်း တစ်တောင့် (သို့မဟုတ်) သံပုရာရည် အနည်းငယ်ကို ထည့်ပြီး ညင်သာစွာ မွှေပေးပါ။
အဖုံးအုပ်ပြီး နွေးတဲ့နေရာမှာ ၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီလောက် ထားထားပေးပါ။
၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီကြာတဲ့အခါမှာတော့ နို့တွေဟာ ဒိန်ချဥ်ဖတ်အဖြစ် အစိုင်အခဲဖြစ်သွားတာကို တွေ့ရပါလိမ့်မယ်။ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို နောက်တစ်ကြိမ် ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်လည်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
၂။ နို့အစိမ်း (Raw Milk) နဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းကတော့ နို့အစိမ်းအစစ် (Raw Milk) ကို အသုံးပြုတာဖြစ်ပါတယ်။
နို့စိမ်းကို ဖန်ပုလင်း (သို့မဟုတ်) ဖန်အိုးထဲမှာ ထည့်ပါ။
အပူချိန် 90°F ကနေ 110°F (32°C ကနေ 43°C) ကြားမှာရှိတဲ့ နွေးတဲ့နေရာမှာ ထားထားပေးပါ။
ရက်အနည်းငယ်ကြာတဲ့အခါမှာ နို့တွေဟာ clabber လို့ခေါ်တဲ့ အစိုင်အခဲတစ်ခုအဖြစ် ပြောင်းလဲသွားပါလိမ့်မယ်။
အဲဒီ clabber ကို အရင်ဆုံး စားကြည့်ပါ။ အရသာကောင်းမွန်တယ်ဆိုရင် အဲဒါကနေပြီး သင့်ရဲ့ ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို ရရှိနိုင်ပါတယ်။
နောက်ထပ် ဒိန်ချဥ်တစ်သုတ် ထပ်လုပ်ချင်တယ်ဆိုရင်တော့ ဒီ clabber ထဲက လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းစာလောက်ကို နို့စိမ်းထဲ ပြန်ထည့်ပြီး လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်။
ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ် ပြုလုပ်ရာမှာ အရေးကြီးတဲ့အချက်ကတော့ အပူချိန် ဖြစ်ပါတယ်။ နို့ပူလွန်းရင် အချဥ်ဖောက်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေကို သေစေနိုင်ပြီး၊ အေးလွန်းရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့က ရပါ့မလားဆိုရင်
👇👇👇👇👇👇
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ဒိန်ချဥ်လုပ်နည်းက အိန္ဒိယလို တချို့နိုင်ငံတွေမှာ ရိုးရာနည်းလမ်းတစ်ခုအနေနဲ့ အခုထိ လုပ်ဆောင်နေကြပါသေးတယ်။
ဒီနည်းလမ်းက ဘာကြောင့် အလုပ်ဖြစ်လဲဆိုတဲ့ သိပ္ပံနည်းကျ အကြောင်းပြချက်လေးကို ရှင်းပြပေးပါ့မယ်။
ငရုတ်သီးရဲ့ အညှာမှာ၊ ဒါမှမဟုတ် ငရုတ်သီးရဲ့ မျက်နှာပြင်မှာ Lactobacilli လို့ခေါ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယား ပိုးမွှားလေးတွေ သဘာဝအတိုင်း ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
သင်က နွေးနေတဲ့နို့ထဲကို ငရုတ်သီးအညှာနဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ထည့်လိုက်တဲ့အခါမှာ အဲဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ နို့ထဲမှာရှိတဲ့ သကြားဓာတ်ကို စားသုံးပြီး lactic acid ဆိုတဲ့ အက်ဆစ်တစ်မျိုးကို ထုတ်ပေးပါတယ်။ အဲဒီအက်ဆစ်က နို့ထဲက ပရိုတင်းတွေကို အစိုင်အခဲဖြစ်အောင် ပြောင်းလဲပေးလိုက်တဲ့အတွက် ဒိန်ချဥ်အဖြစ် ခဲသွားတာ ဖြစ်ပါတယ်။
ဒါပေမဲ့ ဒီနည်းလမ်းကို အသုံးပြုတဲ့အခါမှာ အချက်အလက်အနည်းငယ်ကို ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။
အပူချိန် - နို့ရဲ့ အပူချိန်က အရမ်းအရေးကြီးပါတယ်။ အရမ်းပူရင် ဘက်တီးရီးယားတွေ သေသွားနိုင်ပြီး၊ အရမ်းအေးရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။ လက်နဲ့ ထိကြည့်လို့ နွေးပြီး မပူလွန်းတဲ့ အနေအထားမျိုးဖြစ်ဖို့ လိုပါတယ်။
ပထမအသုတ် - ပထမဆုံးအကြိမ် ငရုတ်သီးနဲ့စလုပ်တဲ့ ဒိန်ချဥ်က အရသာ အနည်းငယ်စပ်သလို ဖြစ်နေနိုင်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ နောက်တစ်ခါ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်သုံးရင် အစပ်ဓာတ်တွေ ပျောက်သွားပြီး ပုံမှန်ဒိန်ချဥ်အရသာကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် အချဥ်ဖောက်ပြီးသား ဒိန်ချဥ်ဖတ်မရှိရင် ငရုတ်သီးစိမ်းကို စိတ်ချလက်ချ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။

image
image
image
10 w - Translate

မိုးသည်းထန်စွာရွာသွန်းမှုကြောင့် မဲဆောက် အာရှလမ်းမပေါ် မြေပြို
ဧရာဝတီ၊ စက်တင်ဘာ ၂၅၊ ၂၀၂၅
ထိုင်းနိုင်ငံ တာ့ခ်ခရိုင်၊ မဲဆောက်မြို့၌ မိုးသည်းထန်စွာရွာသွန်းမှုကြောင့် ဘန်ဟွေဟင်ဖန်ကျေးရွာ အမှတ် ၆ အာရှလမ်းမကြီးပေါ် ယနေ့ နံနက်ပိုင်းက မြေပြိုမှုဖြစ်ပွားခဲ့ပြီး မဲဆောက်မြို့တာဝန်ရှိသူများမှ စက်ယန္တရားများဖြင့် ပြုပြင် ရှင်းလင်းနေကြောင်း ထိုင်းသတင်း AEC တွင် ဖော်ပြထားသည်။
အာရှလမ်းမကြီး A.1 ၊ Noen Phisuang အပိုင်းတွင် မြေပြိုမှုဖြစ်ပွားခဲ့ပြီး လမ်းပိတ်သွားသဖြင့် ယာဉ်များဖြတ်သန်း၍မရဖြစ်နေကာ ယင်းလမ်းကို အသုံးပြုသူများအနေဖြင့် သတိပြုကြရန်လည်း အသိပေးထားသည်။
ယမန်နေ့ နံနက်ပိုင်းကလည်း ထိုင်းနိုင်ငံ၊ ဘန်ကောက်မြို့ရှိ ဒူဆစ်မြို့နယ်ရှိVajira ဆေးရုံနှင့် Samsen ရဲစခန်းရှေ့လမ်းပိုင်းမှာမြေပြိုမှု ဖြစ်ပွားခဲ့သောကြောင့် ၁၆၄ ပေ (မီတာ ၅၀) အနက်ရှိ တွင်းကြီးဖြစ်ပေါ်ခဲ့ကြောင်း ထိုင်းသတင်းများတွင် ဖော်ပြထားသည်။

image