မင်းလေးကိုချစ်လို့ // ဒွေး

မင်းနာမည်မခေါ်ချင်တော့ဘူး // ဒဲရစ်မေလာ

Yangon As Before - Han Htue Lwin

အိပ်မက်ရထားကြီး // အယ်ဖြူ <br>ဆရာထူးအိမ်သင်ကော အယ်ဖြူကော ဆိုထားပေမယ့် <br>ကျွန်တော်ကတော့ ဒီသီချင်းမှာ အယ်ဖြူကို ပိုပြီးကြိုက်တယ်။

ငါးကြင်​း.ဒန်​့ဒလွန်​သီးချက်​နည်​း
==================

ငါးရံ့နဲ့ချက်​ရင်​ပိုစား​ကောင်​း​ပေမယ်​့ အိမ်​မှာရှိတာ​လေးနဲ့ချက်​ထားပါတယ်​....

ပါဝင်​ပစ္စည်​းများ
=========
ငါးကြင်​း..၃၀သား
ဒန်​့ဒလွန်​သီး..၅​တောင်​့
ကြက်​သွန်​နီ..၃လုံး
ကြက်​သွန်​ဖြူ.. အမွှာကြီး၅မွှာ
ငရုပျပု.၂ကပျြသားခနျ့.ရစေိမျ အစေ့ဖယျ
ဆား..မထငြးစား..၁ဝကြ
မျှင်​းငါးပိ ...လက်​ဖက်​ဇွန်​း၂ဇွန်​း
နနွင်​းမှုန်​ ့ အနည်​းငယ်​
ဟင်​းခတ်​ ကြက်​သားမှူန်​့ကြိုက်​ပါက လက်​ဖက်​ဇွန်​း၁ဇွန်​့ထည်​့နိုင်​ပါတယ်​ရှင်​။
ရသနြေ့ ..500ml..ရသနြေ့ဗူးဝကြ
ဆီ..၅ကျပ်​သား
ငရုပ်​သီးစိမ်​း..၅​တောင်​့ခန်​့

ချက်​နည်​းအဆင်​့ဆင်​့
=============
ပထမဦးစွာ ငါးကြင်​းကိုအ​နေ​တော်​တုံးပြီး ဆားနနွင်​းဟင်​းခတ်​ အရသာမှူန်​့တို့ဖြင်​့နယ်​ထားပါ။
ဒန်​့ဒလွန်​သီး ကိုအ​နေ​တော်​ပိုင်​းဖြတ်​ထားပါ။
ငရုပ်​ပု ကြက်​သွန်​ဖြူ နီတို့ကိုညှက်​​အောင်​​ရော​ထောင်​းထားပါ။
ချက်​မည်​့ကိုအပူ​ပေး၍ ဆီထည်​့ပါ..ဆီပူလာပါက
​ထောင်​းထားတဲ့ငရုပ်​အနှစ်​နဲ့မျှင်​ငါးပိထည်​့ပါ။မဆလာကြိုက်​ပါကအနည်​းငယ်​ ထည်​့နိုင်​ပါတယ်​။ငရုပ်​အနှစ်​များ​မွှေး​နေ​အောင်​ဆီသတ်​ပြီး
အရသာနယ်​ထားတဲ့ငါး ထည်​့ပါသမ​အောင်​​ကြော်​ပြီး ဒန်​့ဒလွန်​သီး ထည်​့ပါ..​ရေအမြုပ်​ထည်​့ပြီးအဖုံးအုပ်​ထားပါ။
ပွက်​ပွက်​ဆူ ပါကငရုပ်​သီးစိမ်​းခွဲထည်​့.. မန်​ကျည်​းရည်​အုပ်​​ပြီး ၅မီနစ်​ခန်​့ဆက်​တည်​ထားပြီးရင်​​တော့..မီးပိတ်​သုံး​ဆောင်​နိုင်​ပါပြီ.....

image

ရခိုင်ပုဇွန်လှော်သုပ်

ပုဇွန်ကိုရေနဲ့ဆားနည်းနည်းထည့်ပြီးပြုတ်
ရရင် အအေးခံ အခွံချွတ် ပါးပါးလှီး
ကြက်သွန်နီ နဲ့ ရှောက်ရွက်လှီးထား
ငပိ နဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကိုမီးဖုတ်ပြီး ထောင်း
အပေါ်ကအစာပလာအကုန်လုံးထည့်
ဆား အချိုမှုန့် သံပုရာရည်ညှစ်ပြီးသုပ်ပါ

image

ရခိုင်ပုဇွန်လှော်သုပ်

ပုဇွန်ကိုရေနဲ့ဆားနည်းနည်းထည့်ပြီးပြုတ်
ရရင် အအေးခံ အခွံချွတ် ပါးပါးလှီး
ကြက်သွန်နီ နဲ့ ရှောက်ရွက်လှီးထား
ငပိ နဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကိုမီးဖုတ်ပြီး ထောင်း
အပေါ်ကအစာပလာအကုန်လုံးထည့်
ဆား အချိုမှုန့် သံပုရာရည်ညှစ်ပြီးသုပ်ပါ

image

ရခိုင်ပုဇွန်လှော်သုပ်

ပုဇွန်ကိုရေနဲ့ဆားနည်းနည်းထည့်ပြီးပြုတ်
ရရင် အအေးခံ အခွံချွတ် ပါးပါးလှီး
ကြက်သွန်နီ နဲ့ ရှောက်ရွက်လှီးထား
ငပိ နဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကိုမီးဖုတ်ပြီး ထောင်း
အပေါ်ကအစာပလာအကုန်လုံးထည့်
ဆား အချိုမှုန့် သံပုရာရည်ညှစ်ပြီးသုပ်ပါ

imageimage

ရေကြက်သုပ် (ကင်းမွန်သုပ်) .........

သုပ်နည်း - ကင်းမွန်ကို အထဲက အနှစ်တွေထုတ်၊ ကျောမှာပါတဲ့ အကြည်လွှာ၊ ခေါင်းပေါ်က လက်ချောင်းတွေရဲ့ အလယ်က အလုံးလေး နဲ့ မျက်လုံးတွေ ထုတ်လိုက်ပါ ... အရေခွံ ခွါလိုက်ပါ ... ပြီးရင် သေချာဆေးပြီး ကျက်အောင် ပြုတ်ပေးပါ ... ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ငပိစိမ်းစားအနည်းငယ်ကို မီးကင်ပေးပါ ... ပြီးရင် မီးကင်ထားတဲ့ ငရုတ်သီးနဲ့ ငပိစိမ်းစားကို ကြက်သွန်ဖြူလေး ထည့်ထောင်းပေးပါ ... ပြုတ်ထားတဲ့ ကင်းမွန်ကို ကပ်ကျေးလေးနဲ့ အတုံးလေးတွေ ညှပ်လိုက်ပါ ... ပြီးရင် အဆင်သင့်ထောင်းထားပြီးတဲ့ ငရုပ်သီး ငပိထောင်းနဲ့ ကြက်သွန်နီပါးပါးလှီးထားတာကို ထည့်ပြီး ရောနယ်လိုက်ပါ ... သံပုရာသီးညှစ်ထည့်ပြီး ... အချို အငန် မြည်းပါ ... နံနံပင်ဖြူးလိုက်တယ် ဆိုရင်ပဲ ငပိမီးကင်နံ့လေး ၊ ကြက်သွန်ဖြူနံ့ ၊ သံပုရာသီး နဲ့ နံနံပင်နံ့လေး ရောသမမွှေပြီး ထွက်လာတဲ့ မွေးရနံ့က ခံတွင်းပျက်နေသူကိုတောင် စားကောင်းအောင် ဆွဲဆောင်သွားပါလိမ့်မယ် ...... တချို့က ငရုတ်ကောင်းလေးပါ ထည့်စားတတ်ပါတယ် .....

image

ငါးအသားနွှင်ငပိထောင်း

မျှင်ငပိ ကြက်သွန်ဖြူ ငရုတ်သီးစိမ်းဖုတ်ထားပါ။ ငါးကြင်း ငါးမြစ်ချင်းကို အတုံးတုံးပြီး အရသာမှုန့်နယ်ကာ မီးဖြင့် ဟိုဘက်ဒီဘက် ကင်ပေးထားပြီး အသားနွှင်ထားပေးပါ။ ဖုတ်ထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူနဲ့ငရုတ်သီးစိမ်းကိုညက်အောင်ထောင်း မျှင်ငပိဖုတ်ထားတာကိုလည်းထည့်ထောင်း နောက်ဆုံးမှ ငါးအသားမျှင်လေးကိုထည့်ထောင်းပေးပါ။ အပေါ်မှ သံပုရာရည်ရွဲရွဲလေးညှစ်ပြီး ငါးအသားနွှင်ငပိထောင်းရှူးရှဲလေးစားကြရအောင် ချစ်တို့ရေ …

image