ကရင်လယ်တောနိုဖထော ဆိုတာ
ရန်ကုန်မြို့ကနေ တစ်နာရီခွဲလောက်မောင်းလာ
တာနဲ့ လှည်းကူး နိုဖထောဆိုတဲ့ ကရင်ရွာလေးမှာ
တည်ရှိပါတယ် ။
ရန်ကုန်နေပြည်တော်အမြန်လမ်းကဆို
၁၅/၀မိုင်ကနေ လာလို့ရပါတယ် ။
နိုဖထော ဆိုတာ ကရင်လို အင်းလျားရှည်လို့
အဓိပ္ပာယ် ရပါတယ် ။
နိုဖထော မှာဘာတွေရှိလဲ ဘာတွေရလဲ မေးကြပါတယ်?
သဘာဝကြီးရဲ့ အလှတရားတွေရှိပါတယ်
မြို့ပြရဲ့မွန်းကြပ်မှုတွေကို ခဏတာ
​စွန့်ခွာပြီး ကရင်လယ်တောနိုဖထောရဲ့
သဘဝထဲက အလှတရားတွေကို
ချစ်ရတဲ့ မိသားစုတွေ သူငယ်ချင်းမိတ်တွေ
နဲ့အတူလာရောက်ခံစားလှည့်ပါလို့ဖိတ်ခေါ်
လိုက်ပါတယ်။
ကိုဗစ်ကြီးပြီးတဲ့အချိန်ဆို လာလည်လို့ရပါပြီ ။
ဆက်သွယ်မေးမြန်းကြသူအားလုံးကို
ကျေးဇူးတင်ပါတယ်။
#ကရင်လယ်တောနိုဖထော

imageimage
+9

အုန်းနို့ကျောက်ကျော (၂ ထပ်ထွက်အောင် ချက်နည်း)
လိုအပ်သောပစ္စည်းများ –
ရေ – ၁ လီတာ
အုန်းနို့ – ၂ လီတာ (အုန်းသီး ၂ လုံးနဲ့ညှစ်ထားတဲ့အုန်းနို့)
သကြား – ၂၀ ကျပ်သား (သို့) ၂၅ ကျပ်သား (အချိုအလျှင်းအတိုင်း)
ကျောက်ကျောမှုန့် – ၂၅ ဂရမ် (တစ်ထုပ် – တယ်လီဖုန်းတံဆိပ်)
(ရွေးချယ်ဖို့) ဆား – လက်တစ်ညှပ်
---
ချက်ပြုတ်နည်း –
၁။ အုန်းနို့ ၂ လီတာ၊ ရေ ၁ လီတာ၊ သကြား၊ ကျောက်ကျောမှုန့် (နဲ့ ဆားလိုချင်ရင်) ကို တစ်ပြိုင်နက်ထဲ အိုးထဲထည့်ပါ။
၂။ မီးပူပြီးတာနဲ့ အမြဲလက်ကလှန်မွှေဖို့ မမေ့ပါနဲ့။
၃။ ဗွမ်းဗွမ်းဆူလာတဲ့အခါ မီးအား လျှော့ပြီး ဆက်လက်မွှေပါ။
၄။ မီးအနေတော်နဲ့ မိနစ် ၂၀ လောက် ဆက်ချက်ပါ။
၅။ ပြီးရင် ဗန်းထဲသို့လောင်းပြီး အအေးခံပါ။
အေးလာတဲ့အခါ
အထက်ပိုင်းမှာ အုန်းနို့ထူထူတက်လာပြီး၊
အောက်ပိုင်းမှာ ကျောက်ကျောအရည်နဲ့ သဘာဝ၂ထပ် ထွက်လာမှာဖြစ်ပါတယ်။
---
အထူးညွှန်ကြားချက် –
အုန်းနို့ထူထူကြိုက်ရင် အုန်းသီး ရင့်ရင့် သုံးပါ။
အုန်းသီး နုနု ဆိုရင်တော့ အုန်းနို့မထူပါဘူး။
အုန်းနို့ထုတ်ဖို့ – အုန်းသီး ၁ လုံးကို ရေ ၁ လီတာနဲ့ ဆုပ်ပြီးညှစ်ပါ။
---
မှတ်ချက် –
သကြားအရေအတွက်ကို ကိုယ်ကြိုက်တဲ့အချိုသက်သက်နဲ့ ညှိနိုင်ပါတယ်။
ချိုချင်ရင် – ၂၅ ကျပ်သား / ချိုပေါ့ချင်ရင် – ၂၀ ကျပ်သား ထည့်ပါ။

image

🍡 မုန့်ဗိုင်းတောင့် ပြုလုပ်နည်း လိုအပ်သောအရာများ
ဆန်မှုန့် – ၃ ခွက် (သုံးချိုးတစ်ချိုးပါ)
ကောက်ညှင်းမှုန့် – ၁ ခွက်
ဆား – အနည်းငယ်
ရေ – လိုသလောက်
ဆီ – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း (နောက်ပိုင်းအတွက်)
---
အဆင့်လိုက်လုပ်နည်း
(၁) ဆန်မှုန့် ၃ ခွက်နဲ့ ကောက်ညှင်းမှုန့် ၁ ခွက်ကို ဆားအနည်းငယ်ထည့်ပြီး ရောပါ။
(၂) ပြီးရင် ရေကို နည်းနည်းချင်းစီထည့်ပြီးမွှေပါ။
(၃) အဲ့ဒီမွှောထားတဲ့ပစ္စည်းကို လုံးလို့ရတဲ့အထိ နယ်ပါ။
(၄) နယ်ထားတဲ့မုန့်ကို အလုံးကြီး ၂ လုံးလောက် ခွဲယူပြီး ရေနွေးပူပူထဲထည့်ပြုတ်ပါ။
→ အချိန် – ၅ မိနစ်ခန့် ပြုတ်ပါ။
→ ပြုတ်ပြီးရင် ဆေးပြီး အအေးခံပါ။
(၅) အအေးခံပြီးတဲ့နောက် ပြန်နယ်ပါ။
→ နယ်ချိန်မှာ ဆီ ၁ ဇွန်းထည့်ပြီးနယ်ပါ။
→ မုန့်သားက ပျော့ပျော့အိအိလေးဖြစ်အောင်နယ်ပါ။
(၆) ကိုယ်ကြိုက်တဲ့ပုံစံလေးဖြင့် အလုံး/အရုပ် လုပ်ပါ။
(၇) ပေါင်းမဲ့ခွက်လေးမှာ ဆီသုတ်ပြီး မုန့်ထည့်ပါ။
(၈) ၂၅ မိနစ်လောက် ပေါင်းပါ။
---
အမျှင်လေးလေး ထည့်ဖို့ အကြံပြုချက်များ
ပဲဆီ
နှမ်းလှော်ထောင်း
အုန်းသီးခြစ်
သကြား (အချိုကြိုက်ရင်)
📌 အစင်းရာလေးလုပ်ချင်ရင် –
→ မုန့်ဗိုင်းတောင့်လေးကို ဘီးသန့်ပေါ်မှာတင်ပြီး လိမ့်လိုက်လို့ရပါတယ်။
---
😋 အခုနဲ့ မုန့်ဗိုင်းတောင့် ပူပူနွေးနွေးလေးကို ကိုယ်တိုင်အိမ်မှာ စားနိုင်ပြီနော်။

image

အလှူပဲလုပ်လုပ် အိမ်မှာပဲစားမလား အဆင်ပြေစေမဲ့ #ဒံပေါက် ချက်နည်းလေးပါ 😋😋
-အဆီအဆိမ့်မများပဲ ရနံ့သင်းသင်းလေးရှိတဲ့ ဒံပေါက်ချက်နည်း၊ အိမ်သား (၈) ယောက်စာအတွက်ပါ
ကြက်သားနှပ်ရန် အမွှေးနံ့ပြင်ဆင်ပုံ
- ဒံပေါက်မဆလာ
- ကရာဝေးရွက် (၅)ရွက်၊ သစ်ကျပိုးခေါက် (လက်ညိုးအရွယ် ၄ ပြား၊ ဇီရာ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း၊ နာနတ်ပွင့် (၅) ပွင့် တို့ကို လှော်ပါ၊ မွှေးလာလျှင် အအေးခံပြီး အမှုန့်ဖြစ်အောင်ထောင်းပါ၊ ပြီးလျင် ဒံပေါက်မဆာလာနှင့်ရောလိုက်ပါ
ကြက်သားနှပ်နည်း
- ဗမာကြက်ပေါင် (၈) ခု
- ဒိန်ချဉ် ထမင်းစားဇွန်း (၄) ဇွန်း
- ကြက်သွန်နီကြော် ထမင်းစားဇွန်း (၄) ဇွန်း
- ကြက်သွန်ဖြူ တလုံးဥ (၈) ဥ ထောင်း
- ဂျင်း လက် ၂ ဆစ် ထောင်း
- နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်
- ငရုတ်သီးမှုန့် ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်းမောက်မောက်
- ဆား အနည်းငယ်
- သကြားအနည်းငယ်
- ပူစီနံ (၁) စည်း
- ကြက်သားနှပ်ရန် အမွှေးနံ့ ထမင်းစားဇွန်း (၃) ဇွန်း
အားလုံးရောနှယ်ပြီး အနည်းဆုံး (၃) နာရီနှပ်ထားရန်၊ (၃) နာရီပြည့်ပါက နှပ်ထားသောကြက်သားကို ဆီအနည်းငယ်ဖြင့် လုံးပေးပါ (ရေအနည်းငယ်ထည့်ပြီးလုံးပေးရန်လိုအပ်ပါသည်- ရည်ရွယ်ချက် ဒံပေါက်ကို ကြက်သားအစိမ်းဖြင့် မဖောက်ချင်သောကြောင့်)၊ ဆီပြန်လာတဲ့အထိလုံးပေးပါ။
ဒံပေါက်ထမင်းချက်နည်း
- ဌက်ပျောဖက်
- Basmati ဆန် နို့ဆီဗူး (၃)ဗူး ကို ၁ နာရီခန့် ရေစိမ်ထားပါ
- စပျစ်ခြောက်ကိုရေစိမ်ပြီး သဲများသန့်စင်ပေးပါ
- သီဟိုဠ်စေ့
- ကြက်သွန်နီကြော်များများ ဒံပေါက်အနှစ်ရရန် လိုအပ်ပါသည်
- ဆား အနည်းငယ်
- သကြားအနည်းငယ်
- ပူစီနံ ၁ စည်း
- ထောပတ် ထမင်းစားဇွန်း (၃) ဇွန်း
- နို့စိမ်း ထမင်းစားဇွန်း (၃) ဇွန်း ကို ဒံပေါက်အရောင်အတွက် နနွင်းမှုန့်အနည်းငယ် နှင့်ရောဖျော်ထားပါ
- ကရာဝေး (၄) ရွက်၊ ဇီရာ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁)၊ နာနတ်ပွင့် (၄) ပွင့်၊ သစ်ဂျပိုးခေါက် လက်ညိုး (၃) ပြား
-ရေနွေးပွက်လာလျင် ကရာဝေး၊ ဇီရာ၊ သစ်ကျပိုးခေါက်၊ နာနတ်ပွင့်တို့ကို ထည့်ပါ၊ စိမ်ထားသောဆန်ကို ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူတွင်ထည့်ပြီး ၈၀% လောက် ဆန်ကျက်အောင်ချက်ပါ၊ ပြီးလျင် ထမင်းရေငှဲ့ပြီး ဆန်ကို စကာနှင့် ရေစစ်ထားပါ။
အိုးကြီးကြီးတခု၏အောက်ခြေကို ထမင်းမကပ်စေရန် ထောပတ်ဆီသုပ်ပေးပါ၊ ပြီးလျင် ဌက်ပျောဖက်ခင်းပါ၊ ဌက်ပျောဖက်ပေါ်တွင် ခုနက ရေစစ်ထားသော ဆန်တဝက်ကို ဖြူးပါ၊
ဆန်ပေါ်တွင် လုံးထားသောကြက်ပေါင်ကို စီပြီးထည့်ပါ၊ ထို့နောက် စပျစ်ခြောက်တလွှာ၊ သီဟိုဠ်စေ့တလွှာ၊ ကြက်သွန်နီကြော်တလွှာ၊
ဆားအနည်းငယ်၊ သကြားအနည်းငယ်၊ ထောပတ် ၁ ဇွန်းခွဲ၊ ဖျော်ထားသောနို့စိမ်း ၁ ဇွန်းခွဲ ဖြန်းပေးပါ၊ ပြီးလျင် ကျန်ရှိသော ဆန်များကိုဖြူးပါ၊ ဆန်အပေါ်တွင် စပျစ်ခြောက်တလွှာ၊ သီဟိုစေ့တလွှာ၊ လက်ကျန် ထောပတ် နှင့် ဖျော်ထားသော နို့စိမ်း၊ ပူစီနံ၊ ဆားနှင့်သကြား၊ ကြက်သွန်နီကြော်တို့ကိုဖြူးပေးပါ။
ပြီးလျင် ပိတ်စသန့်သန့်တခုနှင့် လုံအောင်အုပ်ပြီး အိုးအဖုံးဖုံးပါ၊ အိုးအဖုံးပေါ်တွင် အလေးတခုခုတင်ထားပေးရန် (အိုးအတွင်းထဲသို့လေလုံပြီး လေမဝင်ပဲ ဆန်ကောင်းကောင်းနှပ်ရန်)။ ***
တချို့တွေကတော့ဂျုံကိုနှယ်ပြီး အိုးပတ်ပတ်လည်မှာကပ်ပြီးမှ အိုးအဖုံး ဖုံးပါတယ်၊ ကိုယ်ကတော့ အလုပ်ရှုပ် သက်သာစေဖို့ ပိတ်စ သန့်သန့်ကိုပဲသုံးပါတယ်***
ထမင်းကို (၁) နာရီကြာအောင် နှပ်ပေးရပါတယ်၊ အဲဒါမှ အိုးအတွင်းက ကြက်သား၊ စပျစ်ခြောက်၊ သီဟိုဠ်စေ့၊ ဒံပေါက်အနှစ်တွေက နှပ်ပြီး စားလို့ကောင်းမှာပါ၊
မိနစ် (၃၀) လောက်ကြာရင် ဒံပေါက် သင်းပျံ့ရံနံ့တွေရလာပါပြီ၊ အိုးကိုသွားမဖွင့်ပါနဲ့ ထမင်းမနှပ်ပဲနေပါမယ်၊ မိနစ် (၄၀) လောက်ကျရင် အိုးကိုဖွင့်ပြီး ထမင်းကို အပေါ်အောက် အသာလေးလှန်ပေးပါ၊
ပြီးလျင် နောက်ထပ် မိနစ် (၂၀) ထပ်နှပ်ပါ၊ ၁ နာရီပြည့်ပြီဆိုတာနဲ့ ဒံပေါက်ရံနံ့က တအားမွှေးလာပြီး ဒံပေါက်ထမင်းကျက်ပါပြီနော်
= = =====

image

#နှာစေး၊ နှာပိတ်၊ ရင်ကြပ်ခြင်းကို ပျောက်ကင်းစေမည့် ဆေးနည်း
ပွက်ပွက်ဆူနေတဲ့ ရေနွေးပန်ကန်ထဲ ဂျင်းကို အနေတော် ထောင်းထုထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်ထားပါ။ ပြီးရင် အအေးခံထားပြီး ပျားရည်နဲ့ ရောစပ်သောက်ပါ ။
နှာစေး၊ နှာပိတ်တာတွေ ရင်ကြပ်တာတွေ စတဲ့ ဝေဒနာများကို သက်သာ ပျောက်ကင်းစေကြောင်း ဧကန်မုချ ကိုယ်တွေ့ လက်တွေ့ အဆင်ပြေစေတဲ့ ဆေးနည်းလေးကို မျှဝေပါတယ်။ ။
Crd

image

#ဓနိဖူး က တကယ်ဆေးဖက်ဝင်လား
#ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက် သောက်ရုံနဲ့ ..
ညဘက်အိပ်မပျော်သူများ နှစ်နှစ်ခြိုက်ခြိုက် အိပ်ပျော်စေခြင်း
ဆီး၊ဝမ်း၊လေ မှန်စေခြင်း။
နှာစေး၊ချောင်းဆိုး၊လည်ပင်းနာတာကို သက်သာစေခြင်း။
အစာခြေလွယ်ပြီး ရင်ပြည့်၊ ရင်ကယ် မဖြစ်စေခြင်း။
ဇက်ကြောတက်၊ ညောင်းညာကိုက်ခဲတာကို သက်သာစေခြင်း။
စတဲ့ လတ်တလောအကျိုးကျေးဇူးတွေ ရနိုင်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။
#ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက် ရေကို #ရေရှည်သောက်မယ်ဆိုရင်တော့…..
သွေးတိုး၊ ဆီးချို၊ နှလုံးသွေးကြောကျဥ်းရောဂါများကို ကာကွယ်ပေးပြီး ကိုလက်စထရောကို ကျစေခြင်း။
အာရုံကြောနဲ့ မျက်စိကိုလည်း အထောက်အပံ့ဖြစ်စေခြင်း။
ကင်ဆာရောဂါ မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ်ပေးခြင်း။
အစာအိမ်ဝေဒနာရှိသူများလည်း ရောဂါသက်သာပျောက်ကင်းစေခြင်း။
ခန္ဓာကိုယ်အထိုင်အထ လေးလံခြင်းများကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေခြင်း။
အဆစ်ရောင်ရောဂါကိုလည်း သက်သာစေခြင်း။
ခန္ဓာကိုယ်မှ အလိုအလျောက်တုံ့ပြန်မှု ကစဥ့်ကလျား ဖြစ်ခြင်းကိုလည်း သက်သာစေခြင်း။
ဖျားနာကိုက်ခဲခြင်းကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း။
အသားအရေကို စိုပြည်လှပစေခြင်း။
စတဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေရှိတယ်လို့ သိရပါတယ်။
ဒါတင်မက ဓနိဖူးခြောက်ရေမှာ Antioxidants ကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေတာကြောင့် သာမန်ဆဲလ်များ၊ သာမန်တစ်ရှူးများ ဖြစ်ထွန်းမှုနှင့် ပြန့်ပွားမှုတို့ကို ထောက်ပံ့အားပေးလို့ နာတာရှည်ရောဂါသည်များနဲ့ သာမန်ဆေးများ မတိုးသော ဖျားနာမှုဖြစ်တတ်သော ရောဂါဝေဒနာရှင်များ သောက်သုံးရန် အထူးသင့်တော်ပါတယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။
ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက်ကိုတော့ ရိုးရိုးလက်ဖက်ခြောက်လိုပဲ ရေနွေးပူပူထဲထည့် ၅ မိနစ်လောက် ကြာပြီးရင် လက်ဖက်ရည်ကြမ်းလို သောက်သုံးပေးရုံပါပဲ။
အစိမ်းရောင်လမ်းမှ ကူးယူဖော်ပြပါသည်

image

#ဓနိဖူး က တကယ်ဆေးဖက်ဝင်လား
#ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက် သောက်ရုံနဲ့ ..
ညဘက်အိပ်မပျော်သူများ နှစ်နှစ်ခြိုက်ခြိုက် အိပ်ပျော်စေခြင်း
ဆီး၊ဝမ်း၊လေ မှန်စေခြင်း။
နှာစေး၊ချောင်းဆိုး၊လည်ပင်းနာတာကို သက်သာစေခြင်း။
အစာခြေလွယ်ပြီး ရင်ပြည့်၊ ရင်ကယ် မဖြစ်စေခြင်း။
ဇက်ကြောတက်၊ ညောင်းညာကိုက်ခဲတာကို သက်သာစေခြင်း။
စတဲ့ လတ်တလောအကျိုးကျေးဇူးတွေ ရနိုင်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။
#ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက် ရေကို #ရေရှည်သောက်မယ်ဆိုရင်တော့…..
သွေးတိုး၊ ဆီးချို၊ နှလုံးသွေးကြောကျဥ်းရောဂါများကို ကာကွယ်ပေးပြီး ကိုလက်စထရောကို ကျစေခြင်း။
အာရုံကြောနဲ့ မျက်စိကိုလည်း အထောက်အပံ့ဖြစ်စေခြင်း။
ကင်ဆာရောဂါ မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ်ပေးခြင်း။
အစာအိမ်ဝေဒနာရှိသူများလည်း ရောဂါသက်သာပျောက်ကင်းစေခြင်း။
ခန္ဓာကိုယ်အထိုင်အထ လေးလံခြင်းများကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေခြင်း။
အဆစ်ရောင်ရောဂါကိုလည်း သက်သာစေခြင်း။
ခန္ဓာကိုယ်မှ အလိုအလျောက်တုံ့ပြန်မှု ကစဥ့်ကလျား ဖြစ်ခြင်းကိုလည်း သက်သာစေခြင်း။
ဖျားနာကိုက်ခဲခြင်းကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း။
အသားအရေကို စိုပြည်လှပစေခြင်း။
စတဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေရှိတယ်လို့ သိရပါတယ်။
ဒါတင်မက ဓနိဖူးခြောက်ရေမှာ Antioxidants ကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေတာကြောင့် သာမန်ဆဲလ်များ၊ သာမန်တစ်ရှူးများ ဖြစ်ထွန်းမှုနှင့် ပြန့်ပွားမှုတို့ကို ထောက်ပံ့အားပေးလို့ နာတာရှည်ရောဂါသည်များနဲ့ သာမန်ဆေးများ မတိုးသော ဖျားနာမှုဖြစ်တတ်သော ရောဂါဝေဒနာရှင်များ သောက်သုံးရန် အထူးသင့်တော်ပါတယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။
ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက်ကိုတော့ ရိုးရိုးလက်ဖက်ခြောက်လိုပဲ ရေနွေးပူပူထဲထည့် ၅ မိနစ်လောက် ကြာပြီးရင် လက်ဖက်ရည်ကြမ်းလို သောက်သုံးပေးရုံပါပဲ။
အစိမ်းရောင်လမ်းမှ ကူးယူဖော်ပြပါသည်

image

#ဓနိဖူး က တကယ်ဆေးဖက်ဝင်လား
#ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက် သောက်ရုံနဲ့ ..
ညဘက်အိပ်မပျော်သူများ နှစ်နှစ်ခြိုက်ခြိုက် အိပ်ပျော်စေခြင်း
ဆီး၊ဝမ်း၊လေ မှန်စေခြင်း။
နှာစေး၊ချောင်းဆိုး၊လည်ပင်းနာတာကို သက်သာစေခြင်း။
အစာခြေလွယ်ပြီး ရင်ပြည့်၊ ရင်ကယ် မဖြစ်စေခြင်း။
ဇက်ကြောတက်၊ ညောင်းညာကိုက်ခဲတာကို သက်သာစေခြင်း။
စတဲ့ လတ်တလောအကျိုးကျေးဇူးတွေ ရနိုင်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။
#ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက် ရေကို #ရေရှည်သောက်မယ်ဆိုရင်တော့…..
သွေးတိုး၊ ဆီးချို၊ နှလုံးသွေးကြောကျဥ်းရောဂါများကို ကာကွယ်ပေးပြီး ကိုလက်စထရောကို ကျစေခြင်း။
အာရုံကြောနဲ့ မျက်စိကိုလည်း အထောက်အပံ့ဖြစ်စေခြင်း။
ကင်ဆာရောဂါ မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ်ပေးခြင်း။
အစာအိမ်ဝေဒနာရှိသူများလည်း ရောဂါသက်သာပျောက်ကင်းစေခြင်း။
ခန္ဓာကိုယ်အထိုင်အထ လေးလံခြင်းများကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေခြင်း။
အဆစ်ရောင်ရောဂါကိုလည်း သက်သာစေခြင်း။
ခန္ဓာကိုယ်မှ အလိုအလျောက်တုံ့ပြန်မှု ကစဥ့်ကလျား ဖြစ်ခြင်းကိုလည်း သက်သာစေခြင်း။
ဖျားနာကိုက်ခဲခြင်းကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း။
အသားအရေကို စိုပြည်လှပစေခြင်း။
စတဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေရှိတယ်လို့ သိရပါတယ်။
ဒါတင်မက ဓနိဖူးခြောက်ရေမှာ Antioxidants ကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေတာကြောင့် သာမန်ဆဲလ်များ၊ သာမန်တစ်ရှူးများ ဖြစ်ထွန်းမှုနှင့် ပြန့်ပွားမှုတို့ကို ထောက်ပံ့အားပေးလို့ နာတာရှည်ရောဂါသည်များနဲ့ သာမန်ဆေးများ မတိုးသော ဖျားနာမှုဖြစ်တတ်သော ရောဂါဝေဒနာရှင်များ သောက်သုံးရန် အထူးသင့်တော်ပါတယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။
ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက်ကိုတော့ ရိုးရိုးလက်ဖက်ခြောက်လိုပဲ ရေနွေးပူပူထဲထည့် ၅ မိနစ်လောက် ကြာပြီးရင် လက်ဖက်ရည်ကြမ်းလို သောက်သုံးပေးရုံပါပဲ။
အစိမ်းရောင်လမ်းမှ ကူးယူဖော်ပြပါသည်

image

#ဓနိဖူး က တကယ်ဆေးဖက်ဝင်လား
#ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက် သောက်ရုံနဲ့ ..
ညဘက်အိပ်မပျော်သူများ နှစ်နှစ်ခြိုက်ခြိုက် အိပ်ပျော်စေခြင်း
ဆီး၊ဝမ်း၊လေ မှန်စေခြင်း။
နှာစေး၊ချောင်းဆိုး၊လည်ပင်းနာတာကို သက်သာစေခြင်း။
အစာခြေလွယ်ပြီး ရင်ပြည့်၊ ရင်ကယ် မဖြစ်စေခြင်း။
ဇက်ကြောတက်၊ ညောင်းညာကိုက်ခဲတာကို သက်သာစေခြင်း။
စတဲ့ လတ်တလောအကျိုးကျေးဇူးတွေ ရနိုင်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။
#ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက် ရေကို #ရေရှည်သောက်မယ်ဆိုရင်တော့…..
သွေးတိုး၊ ဆီးချို၊ နှလုံးသွေးကြောကျဥ်းရောဂါများကို ကာကွယ်ပေးပြီး ကိုလက်စထရောကို ကျစေခြင်း။
အာရုံကြောနဲ့ မျက်စိကိုလည်း အထောက်အပံ့ဖြစ်စေခြင်း။
ကင်ဆာရောဂါ မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ်ပေးခြင်း။
အစာအိမ်ဝေဒနာရှိသူများလည်း ရောဂါသက်သာပျောက်ကင်းစေခြင်း။
ခန္ဓာကိုယ်အထိုင်အထ လေးလံခြင်းများကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေခြင်း။
အဆစ်ရောင်ရောဂါကိုလည်း သက်သာစေခြင်း။
ခန္ဓာကိုယ်မှ အလိုအလျောက်တုံ့ပြန်မှု ကစဥ့်ကလျား ဖြစ်ခြင်းကိုလည်း သက်သာစေခြင်း။
ဖျားနာကိုက်ခဲခြင်းကိုလည်း သက်သာပျောက်ကင်းစေနိုင်ခြင်း။
အသားအရေကို စိုပြည်လှပစေခြင်း။
စတဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေရှိတယ်လို့ သိရပါတယ်။
ဒါတင်မက ဓနိဖူးခြောက်ရေမှာ Antioxidants ကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေတာကြောင့် သာမန်ဆဲလ်များ၊ သာမန်တစ်ရှူးများ ဖြစ်ထွန်းမှုနှင့် ပြန့်ပွားမှုတို့ကို ထောက်ပံ့အားပေးလို့ နာတာရှည်ရောဂါသည်များနဲ့ သာမန်ဆေးများ မတိုးသော ဖျားနာမှုဖြစ်တတ်သော ရောဂါဝေဒနာရှင်များ သောက်သုံးရန် အထူးသင့်တော်ပါတယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။
ဓနိဖူးလက်ဖက်ခြောက်ကိုတော့ ရိုးရိုးလက်ဖက်ခြောက်လိုပဲ ရေနွေးပူပူထဲထည့် ၅ မိနစ်လောက် ကြာပြီးရင် လက်ဖက်ရည်ကြမ်းလို သောက်သုံးပေးရုံပါပဲ။
အစိမ်းရောင်လမ်းမှ ကူးယူဖော်ပြပါသည်

image
image
image

ဒီအချိန်က မှိုရာသီ မို့
#မှို နဲ့ ပါတ်သက်ပြီး
သိထားသင့်တာလေးပါ။
……………………………
၁။ မှိုများရရှိသောအခါ အရိုးကိုလက်ဖြင့် ဖျစ်ကြည့်လျှင် ကြေမွသားလျှင် မစားကောင်းပါ။ စားကောင်းသောမှိုများသည်ကြေမွသွားခြင်းမရှိပါ။
၂။ မှိုပေါ်သို့ ဆားအနည်းငယ် ဖြူးကြည့်လိုက်ပါ မည်းသွားလျှင် မစားရပါ။
စားကောင်းသောမှိုသည်ဆားထိရုံနှင့် မည်းသွားလေ့မရှိပါ။
၃။ မှိုကိုလက်ဖြင့် ဖျစ်ကြည့်လို့ သွေးရောင်ပြောင်းသွားလျှင် မစားကောင်းပါ။
စားကောင်းသောမှိုမှာ အရောင်မပြောင်းပါ။
၅။ မှိုကိုဓားဖြင့်ဖြတ်သောအခါ ပြာနှမ်းသွားလျှင် မစားရပါ။
စားကောင်းသောမှိုမှာ မပြာနှမ်းပါ။
၆။ မှိုကို ဆားရည်တွင်စိမ်ကြည့်သောအခါ နက်လာလျှင် မစားကောင်းပါ။
စားကောင်းသောမှိုမှာ မနက်ပါ။
၇။ အထူးသဖြင့် ခြေခြင်းပါသောမှိုများသည် မစားကောင်းပါ။
စားကောင်းသောမှိုမှာ ခြေခြင်းပါလေ့မရှိပါ။
# မှိုနှင့်ရောစပ်မစားကောင်းသော အစာများ
၁။ ကြက်ဟင်းခါးသီး
၂။ကွကျဥ
၃။ ခံသီး
၄။ ငှက်ပျောသီး
၅။ နို့အမျိုးမျိုး
၆။ ဖောင်စီးကဏန်း
၇။ ယုန်သား စသည်တို့ကို ရောစပ်ရွေ့မစားရပါ။
မီးဖွားပြီးစ အမျိုးသမီးများအနေဖြင့်
"မှိုတစ်နှစ် မျှစ်သုံးလ" မစားသင့်ကြောင်း ရှေးလူကြီးများက ပြောလေ့ရှိသည်။
# မှိုဟင်းမစားသင့်သော အခြားသူများ
ခြေအေးရွေ့ အထက်သို့ အခိုးတက်ပြီးဖြစ်တတ်သော နှာပိတ်၊ နှာမွှန်ရောဂါ၊ နား၊ မျက်စိ၊ ခေါင်းကိုက်ရောဂါ၊ ခေါင်းဦးရေကျိမ်းသောရောဂါရှိသူများသည် မစားသင့်ပါ။
# မှိုဆိပ်ဖြေနည်း
မှိုဆိပ်တက်၍ တောက်ခဲ့လျှင် ထန်းလျှက်စားပေးပါ။ သံပုရာရည်ကို လျှက်ပေးပါ။
မိုနတိုရွက်စိမ်းရည်ကို တိုက်ပေးပါ။
မရိုးခေါ် ဖြူကြီးအခေါက် တစ်မတ်သားခန့် သွေးရွေ့တိုက်ပါ။
ကျီးအာမြစ်ကို ဆားနှင့်သွေး၍ လျှာကိုပွတ်ပေးပါ။
အစာများ ပြန်အန် ကျလာမည်ဖြစ်သည်။
ထန်းလျှက်ပြုတ်ရည် ပူပူနွေးနွေးတိုက်ပေးပါကလည်း မှိုတောက်ခြင်း အဆိပ်ဖြစ်ခြင်းမှ ကာကွယ်နိုင်သည်။
# မှိုနှင့်ဆေးဝါး
၀ါးရုံနက်(သို့မဟုတ်)ကြခတ်ဝါးရုံ၏ ပင်ခြေမှပေါက်သော ပန်းရင့်ရောင်မှိုများကို ဖဲ့ယူပြီး ရေးစင်စွာဆေးရွေ့ ထန်းလျှက်သို့မဟုတ် ပျားရည်ဖြင့် သေးငယ်သောအလုံးလေးများ ပြုလုပ်ပြီး ကလေးငယ်များကို ကျွေးပါက ၀မ်းတွင်းရှိ သန်လုံး၊ သန်ပြားနှင့် တုတ်ကောင်များ နောက်တစ်နေ့၀မ်းသွားသောအခါ အထွေးလိုက် ကျဆင်းပါသည်။ ဝါးမှိုဆိုရာတွင် ကြခတ်ဝါးမှိုက ပိုဆေးဘက်၀င်သည်။ သို့သော် မှိုကို သံထည်ပစည်းတို့ လုံး၀မထိရန် သတိပြုရမည်။
#စားကောင်းသောမှိုများ
ကောက်ရိုးမှို၊ မှိုကြက်တောင်၊ ငှက်ပျောမှို၊ တောင်ပို့မှို(ခြေတို၊ ခြေရှည်)၊
ဖက်ဆွတ်မှို(မှိုဖြူလေး) ကြက်တူရွေးမှို၊ မှိုသားပိုက်၊ မှိုဆန်ကွဲ၊ မှိုကျောက်ခဲ၊ မှိုခြေတံရှည်၊
မှိုနီ၊ မှိုပြင်းတွဲ၊ မှိုဖြူ၊ မှိုအုန်းနက်၊ (မှို၏ထိပ်တွင် နက်သောအကွက်လေးရှိသည်။)၊ မြက်ကြားမှို၊သပြေမှို၊ မြေပဲမှို၊ ဝါးမှို၊ ကိုင်းမှို၊ အင်မှို၊ ဆင်ခြေသည်းမှိုနှင့် သရက်မှို(မှိုခြောက်များပြုလုပ်သည်)၊စသောမှိုများသည် စားကောင်းသောမှိုများဖြစ်သည်။
#မစားကောင်းသောမှိုများ
ကြက်ခူမှို၊ မှိုကွန်ခြာ၊ ခွေးလေးမှို၊ နှင့် နွားခြေးမှိုတို့သည် မစားကောင်းသောမှိုများဖြစ်ကြသည်။
ထို့အပြင် အချို့မှိုများမှာ စားကောင်းသောမှိုဖြစ်သော်လည်း အဆိပ်သင့်စေသဖြင့် စမ်းသပ်ပြီးမှ ချက်စားသင့်သည်။

image