လိုင်ချီးသီးအမျိုးစား၅မျိုးရှိပါတယ်
လိုင်ချီးသီး ၏ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူး များကတော့
-
(၁) ခွန်အားများ တိုးပွားစေနိုင်ပြီး၊ ကိုယ်ခံစွမ်းအားကို တိုးတက်မြင့်မားစေပါသည်။
(၂) ခန္ဓာကိုယ်အတွက်လိုအပ်သော အရည်ဓာတ်ကို ဖြည့်တင်းပေးနိုင်ပါသည်။
(၃) လိုင်ချီးထဲတွင် citrus ဆက်ဆစ်ကဲ့သို့သော ဗီတာမင်စီ ၄၀% ပါရှိရာ၊ လိမ္မော်သီးထဲတွင် ပါ၀င်မှုပမာဏထက် ပိုများ၏။ ထို့ကြောင့်ခန္ဓာကိုယ်တွင်း ကောင်းကျိုးမပြုသော free radicals များကိုတိုက်ထုတ်ပေးကြောင်း ၊ ကင်ဆာဆဲလ်များ ကြီးထွားလာမှုကို ဟန့်တားပေးနိုင်ကြောင်း၊ အထူးသဖြင့် ရင်သားကင်ဆာ ဖြစ်ပေါ်လာခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးနိုင်ကြောင်း အမေရိကန်နိုင်ငံ Natural Cancer Treatment မှ ဆေးသုတေသီများက ဆိုပါသည်။
(၄) လိုင်ချီးထဲတွင်ပါသော beta carotene ပမာဏသည် မုန်လာဥနီထက် ပိုများပြားသည်။
(၅) အစာကျေစေပြီး၊ ဆီးလဲရွှင်စေပါသည်။
(၆) လိုင်ချီးသီးတစ်ခွက်စာပမာဏ ထဲတွင် ပါရှိသောပိုတက်စီယမ်သည် လိမ္မော်သီးအသေးတစ်လုံးထဲတွင် ပါရှိမှုထက်ပို၏။ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်သည် ခန္ဓာကိုယ်အတွက် အရေးပါသော သတ္တုဓာတ်ဖြစ်ပြီး၊ သွေးဖိအားနှင့်နှလုံးခုန်နှု န်း တို့ကို ဟန်ချက် ညီညီထိန်းချုပ်ပေးကာ။ သွေးခဲခြင်း၊ ဆဲလ်များပျက်စီးခြင်းမှလည်း ကြိုတင်ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါသည် ။ ထို့ပြင် နှလုံးကိုပုံမှန်ခုန်စေပြီး ၊ နှလုံးကြွက်သားများ ကျုံ့ခြင်း/ ချဲ့ခြင်းနှင့်နှလုံးသွေးကြောစီးဆင်းလည် ပတ်မှုတို့ကို ကောင်းစွာ အထောက်အပံ့ပေးပါသည်။ နှလုံးရောဂါဝေဒနာအမျိုးမျိုး တို့ကို သက်သာစေရုံသာမက၊ နှလုံးရောဂါနှင့် ဆက်စပ်သော လေဖြတ်ခြင်း မှ ၅၀%သက်သာလျော့နည်းစေနိုင်ပါ သည်။
(၇) လိုင်ချီးသီးမှာ ကြေးနီ(Copper)များ အလုံအလောက်ပါရှိခြင်းကြောင့် သွေးနီဥများကိုထုတ်လုပ်ပေးန ိုင်သဖြင့် သွေးအား ကောင်းစေပြီး၊ ခွန်အားလဲတိုးပွားစေနိုင်သေ ာကြောင့် သွေးအားနည်းသူများနှင့်သက်ြ ကီးရွယ်အိုများစားသုံးသင့်ပ ါသည်။
(၈) ခန္ဓာကိုယ်အတွက်လိုအပ်သော အမျှင်ဓာတ်နှင့် ကစီဓာတ်တို့ကြွယ်၀စွာပါရှိပါသည်။
(၉) လိုင်ချီးသီးထဲတွင် ကယ်လ်စီယမ်၊ ဖော့စဖရက်နှင့် မဂနီစီယမ်စသည့်သတ္တုဓာတ်များ ပါရှိသောကြောင့်အရိုးနှင့်သ ွားများ ကြီးထွားမှုအတွက်အလွန်အရေးပါ သဖြင့်ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးနေဆ ဲကလေးငယ်များကိုလည်းလိုင်ချီးသီးကျွေးမွေးသင့်ပါသည်။
(၁၀)` ရာသီဥတုအပြောင်းအလဲတွင် ဖြစ်လေ့ရှိသော အအေးမိနှာစေး၊ ချောင်းဆိုးခြင်း၊ လည်ချောင်းနာခြင်း စသည့် အပရိက ရောဂါများအတွက် လိုင်ချီးသီးက အစွမ်းထက်မြက်လှပါသည်။ ဖျားနာနေသောသူများလည်း လိုင်ချီးသီး စားပေးခြင်းဖြင့် သက်သာ စေနိုင်ပါသည်။
(၁၁) လိုင်ချီးသီး စားသုံးခြင်ဖြင့် နာကျင်မှုကိုလျော့ကျစေပြီး အကျိတ်ဂလင်းများရောင်ရမ်းမှု ကို သက်သာစေနိုင်ပါသည်။
(၁၂) လိုင်ချီးသည်အရသာအလွန်ချိုေ သ်ာလဲ၊ ၄င်းထဲတွင်ပါရှိသောသကြားဓာတ်သည် သဘာ၀သစ်သီးသကြားဓာတ်ဖြစ် ပါသည်။ ကယ်လိုရီပါ၀င်မှုနဲပြီး၊ မပြည့်၀ဆီနှင့်ကိုလက်စထရောလ ုံး၀မပါရှိသည့်ပြင်၊ ကျေညက်လွယ်သော အမျှင်ဓာတ် ကြွယ်၀စွာပါရှိသဖြင့် ခန္ဓာကိုယ်အလေးချိန်ထိန်းသိမ်းလိုသူများ စိတ်ကြိုက်စားသုံးနိုင်သောအ သီးဖြစ်ပါသည်။ ကိုယ် အလေးချိန်ကိုပါ လျော့ကျစေပါသည်။
(၁၃) လိုင်ချီးစားသုံးခြင်းကြော င့် အသားအရည်ကို ကောင်းမွန်တိုးတက်လှပစေပြီး ၊ မျက်နှာပေါ်ရှိအစက်အပြောက်မျ ားကို သက်သာလာစေနိုင်ပါသည်။
(၁၄) ဖက်ခွက်နာ၊ ပြည်တည်နာ..စသော ကိုယ်တွင်းကိုယ်ပ အနာများကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါသည်။
(၁၅) ကာမအားကို တိုးပွားစေပါသည်။
(၁၆) အစာအိမ်ရောင်ရမ်းနာ ဝေဒနာအတွက် လိုင်ချီးက အလွန်ကောင်းကျိုးပြုပါသည်။
(၁၇) လိုင်ချီးသီးထဲတွင် အခြားအသီးများနှင့်မတူ oligonol(ခေါ်)ဓာတ်တိုးဆန့့်ကျင်ပစ္စည်းတစ်မျိုး ပါရှိသည့်အတွက် တုပ်ကွေးဗိုင်း ရပ်စ်ပိုးများကို တွန်းလှန်ပေးနိုင်ပါသည်။
(၁၈) အရေပြားပေါ်ရှိ ခရမ်းလွန်ရောင်ခြည်သက်ရောက် မှုကို လိုင်ချီးသီးက ကာကွယ် ပေးနိုင်ကြောင်း ဂျပန်နိုင်ငံရှိ Kyorin University မှ အတည်ပြုခောက်ခံထားပါသည်။
(၁၉) လိုင်ချီးသီးသည် thiamin, niacin နှင့် folates စသည့် B-complex ဗီတာမင်တို့စုဝေးရာ အရင်းအမြစ်ဖြစ်သောကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်၏ ဇီ၀ကမ္မဖြစ်ပျက်မှုအလုံးစုံကိ ု အထောက်အပံ့ဖြစ်စေပါသည်။
(၂၀) အရွယ်တင်နုပျိုစေရန်နှင့် အသက်ရှည်စေရန်အတွက် လိုင်ချီးသီးကို တရုပ်ရိုးရာ တိုင်းရင်းဆေးဝါးကုထုံးများ တွင် အသုံး ပြုလေ့ရှိပါသည်။
လိုင်ချီးသီးမှာ လူသားတို့ကျန်းမာရေးအတွက် ဘေးထွက်ဆိုးကျိုးလုံး၀မရှိပ ါ။ သို့သော် အမှည့်လွန်သော အသီးများထုံးစံ အတိုင်း အချဉ်ဓါတ်ပေါက်စေတတ်၍ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ရွေးချယ်စားသုံးသင့်ပါသည်။
Source ဝီကီပီးဒီးယား