1 w - Translate

သဘေ်ာပင် အဖို-အမ....
ဘယ်လို ခွဲရမလဲ...?
အရွယ်ရောက်ပြီး အပင်ဆိုရင်တော့ လွယ်ပါတယ်။
အသီး သီးတဲ့အပင်ဟာ အမပင်ဖြစ်ပြီး
အသီး မသီးရင်တော့ အဖိုပင် ပေါ့။
ဒါဆို....
မစိုက်ခင်ထဲက အဖိုပင် နဲ့ အမပင်ကို ခွဲခြားမယ်ဆိုရင်တော့...
ပျိုးပင်ရဲ့ အမြှစ်ကို ကြည့်ပြီး ခွဲနိုင်ပါတယ်။
သဘေ်ာပင်စိုက်မယ်ဆိုရင်...
ပျိုးပင်အရွယ်အနေနဲ့
(၇) ရက်သား (၁၀)ရက်သား အရွယ်မှာ...
ရွေ့ပြီးစိုက်တာက အကောင်းဆုံးပါ။
အဲလို မစိုက်ခင်မှာ... ကိုယ်စိုက်မဲ့ အပင်ရဲ့အမြှစ်ကို ကြည့်လိုက်ပါ။
အမြှစ်ဟာ တစ်ချောင်းတည်းထီးထီးကြီးဆို အဖိုပင်ပါ။
အမြှစ်မှာ ခွဲထွက်နေတဲ့ အမျှင်လေးတွေ အပွားလေးတွေ ရှိနေရင်တော့ အမပင်ပါ။
အပင်တစ်ပင် စိုက်ပြီဆိုမှတော့ အသီး,သီးမှ
ကျနော်ကတော့ သဘောကျတယ်...
သဘေ်ာမှာ အဖိုပင်နဲ့အမပင် နှစ်မျိုးလုံးက...
မတူညီတဲ့ရောဂါတွေကို ကုသနိုင်ပြီး...
ဆေးဖက်ဝင်အပင်မျိုးဖြစ်တာကြောင့်...
စိုက်သင့်ပါကြောင်း..

image
1 w - Translate

စပျစ်ပင်၏ရေလိုအပ်ချက်နှင့် ရေပေးစနစ်
စပျစ်ပင်သည်မြေဆီလွှာအစိုဓာတ် များလွန်းခြင်း နှင့် ရေဓာတ်မလုံလောက်ခြင်းတွေရှိပါက အပင်ဖြစ်ထွန်းမှုအားနည်းခြင်းနှင့် အဟာရဓာတ်ဆုံးရှုံးမှု တွေများစွာရှိနိုင်သည်။
စပျစ်ပင်သည်မြေဆီလွှာအစိုဓာတ်( ၄၀%)မှ (၈၀%) ကြားထိန်းညှိပေးရသည်။မြေဆီလွှာအစိုဓာတ် (၈၀%) အထက်ကျော်လွန်နေသည့်ကာလ ကြာရှည်ပါက အမြစ်အစာကြောဆဲလ်များ ပျက်စီးနိုင်ပြီး အပင်ကိုထိခိုက်စေ နိုင်သည်။
မြေဆီလွှာအစိုဓာတ် (၄၀%) အောက်ကျစင်းပါကလည်း စပျစ်ပင်အမြစ်များမှ အစာအဟာရကို ကောင်းစွာမစုပ်ယူနိုင်တော့ဘဲ အပင်ဖြစ်ထွန်းမှုကို အားနည်းစေနိုင်သည်။
စိုက်ခါစအပင်ငယ်များသည် ရေလိုအပ်ချက်ပိုမိုများပြားသည်။စိုက်သည့်အချိန်သည် ပွင့်လင်းခြောက်သွေ့ရာသီ(ဒီဇင်ဘာလမှ မတ်လအတွင်း ) ဖြစ်သည့်အတွက် အပင်ငယ်ကြီးထွားမှုအားယူချိန် သည် အပူချိန်မြင့်တက်လာသည့်ကာလဖြစ်သည်။ ထို့ကြောင့် ရေကို (၆၀% )မှ(၈၀%) ကြားပေးရန်လိုအပ်သည်။
ရေပေးသွင်းရာတွင်လည်း မည်သည့်ရေပေးစနစ်ကို အသုံးပြုသည်ဖြစ်စေ စပျစ်ပင်အမြစ်ဖြန့်ကျက်ရာ ဧရီယာ အားလုံးကို ရေလုံလောက်စွာရောက်ရှိဖို့လိုအပ်သည်။
အစာကျွေးရာတွင်ပိုမိုအထူးဂရုစိုက်ဖို့လိုအပ်သည်။ မိမိကျွေးပေးသည့်အစာအဟာရများကို စပျစ်ပင်မှ ရာနှုန်းပြည့်စားသုံးနိုင်ဖို့ မဖြစ်နိုင်ပေမယ့် ရာနှုန်းမြင့်မြင့် စားသုံးနိုင်ရန် ရေကိုလုံလောက်စွာပေးရမည်။
အစာကိုမြေပြင်မှာကျဲပက် စနစ်ဖြင့်ကျွေးသူများသည် ရေပေးသွင်းခြင်းကို ပိုမို ဂရုစိုက်ရသည်။မိမိကျဲပက်ထားသည့် မြေဆီဩဇာများသည် မြေပြင်အစိုဓာတ်မလုံလောက်ပါက လေလွင့်ဆုံးရှုံးမှု ပိုများနိုင်သည်။
အစာကျွေးချိန်တွင် အစာကျွေးသည့်အချိန်ရေပေးသွင်းခြင်းနှင့် ဒုတိယအကြိမ်ရေပေးခြင်းကြားတွင် ပုံမှန်ရေပေးခြင်းများထက် ရက်နာရီကြာချိန်ကို အနည်းဆုံးအနီး ဆုံးဖြစ်အောင်ပေးသွင်းပေးသင့်သည်။
ထိုအချိန်မှာ မြေဆီလွှာအစိုဓာတ်သည် (၆၀%) နှင့် (၈၀%) ကြားရှိနေသင့်သည်။
စိုက်ခါစအပင်ငယ်များကို အပင်ကြီးထွားမှုအားကောင်းမြင့်တက်လာသည်နှင့်အမျှ စပျစ်ပင်အမြစ်သည် ဘေးဘက်သို့ပိုမိုဖြန်းကျက်လာသည့် အတွက် ရေးပေးဧရီယာကို အပင်ခြေမှ ဘေးဘက်သို့ (1မီတာမှ 2မီတာ)အထိ ချဲ့ဖြန့်သွင်းပေးသင့်သည်။
စပျစ်ပင်ရာသီသီး သီးကိုင်းဖြတ်ချိန်တွင် မြေဆီလွှာအစိုဓာတ် (၆၀%မှ ၄၀%) အထိလျော့ချနိုင်သည်။ထိုအချိန်တွင် အပင်သည် အရွက်များမရှိသေးသည့်အတွက် ရေအသုံးချမှုနည်းသည့်ကာလဖြစ်သည်။
အညွန့်အဖူးများထွက်စအရွယ်တွင် ရေများများပေးသွင်းခြင်းသည်လည်း စပျစ်ပင်အဖူးသန္ဓေများကို (သားပူးသားကပ်) ကပ်စေသည်။
ထိုအချိန်တွင်အပင်အဟာရလုံလောက်အားကောင်းနေဖို့လိုအပ်သည်။စပျစ်ပင်သီးကိုင်း သည်(၇လသား) အထက်ရှိဖို့လိုအပ်သလို အဟာရဓာတ်လုံလောက်ပြည့်ဝနေဖို့လည်းလိုအပ်သည်။
စပျစ်အဖူးခိုင်လေးများ သိသာထင်ရှားစွာမြင်ရ ချိန်တွင် ရေကို (၆၀%မှ၈၀%) အထိလုံလောက်စွာ ပေးရသည်။
ထိုအချိန်မှစ၍ စပျစ်အဖူးခိုင်များ သီးလုံးကူးချိန် အသီးကြီးအားယူချိန် များမှ အသီးဖယောင်းသားတက်ချိန်အထိ ရေကို (၆၀%မှ ၈၀%) အထိလုံလောက်စွာပေးသွင်းနိုင်မှ အသီးကြီးထွားမှု အသီးအရည်အသွေးကောင်းမွန်စွာရရှိမည်။
အသီးရင့်မှည့်စပြုချိန်တွင် အသီးအချိုဓာတ် တက်စေရန် မြေဆီလွှာရေအစိုဓာတ်( ၆၀%မှ၄၀%) အထိလျော့ချပေးရသည်။
သို့မှသာ အသီးအချိုဓာတ် တက်လာကာအဟာပြည့်စုံသည့် စပျစ်သီးအမှည့်ကိုရရှိမည်ဖြစ်သည်။
အသီးခူးပြီး အပင်အနားပေးသည့်ကာလပြီးဆုံးပါက နောက်နှစ်ရာသီအတွက် ကိုင်းသစ်ချိုင် သီးကိုင်းသစ်မွေးမြူခြင်းကို မတ်လမှ ဧပယ်လအတွင်း အကောင်းဆုံးလုပ်ဆောင်နိုင်သည်။
ထိုထက်နောက်ကျပါက စပျစ်အသီးကိုင်းအောင်မြင်မှု သည် ရာသီဥတု၏ကမောက်ကမဖြစ်မှုဒဏ်ကိုခံရ နိုင်သည်။
နောက်အကျဆုံး မေလ နောက်ဆုံးအပတ်ခန့်ထိသာ ပြုလုပ်သင့်သည်။ထိုထက်နောက်ကျပါက သီကိုင်းအောင်မြင်နိုင်ခြေနည်းသွားသည်။
သီးကိုင်းမွေးချိန်မှ သီးကိုင်းပုံသွင်းချိန်ကာလသည် ရေလိုအပ်ချက်ပိုမိုများပြားသည်။
သီးကိုင်းမွေး ရန်ကိုင်းဖြတ်သည့်အချိန်မှ စ၍ မြေဆီလွှာအစိုဓာတ်ကို (၆၀%မှ (၈၀%) အတွင်းရှိမှသာ စပျစ်ပင်အစာရေလည်ပတ်မှုအားကောင်းပြီး သီးကိုင်းအောင်မြင်မှုမြင့်မားနိုင်သည်။
စပျစ်ပင်သီးကိုင်း အောင်ကိုင်းများညီညာစွာ ရရှိပြီဆိုပါက ရေကို ၆၀% ခန့် ထိန်းပေးနိုင်လျှင် အဆင်ပြေနိုင်သည်။

image

ငါးဘတ်ဆီပြန်
*************
ဒီနေ့တော့ ငါးဘတ်ကို ခရမ်းချဉ်သီးနိုင်နိုင်နဲ့ ဆီပြန်ချက်နည်းလေးတင်ပေးလိုက်ပါတယ်နော်။
အရမ်းကို ထမင်းမြိန်သောငါးဟင်းတခွက်ပါ။
ဟင်းစချက်တော့မယ်ဆိုရင်
ငါးဘတ်ကို စင်နေအောင်ဆေး၊ဓါးထက်ထက်နဲ့ အရွယ်သင့်သင့်အတုံးလေးတွေ တုံးပြီး
ငံပြာရည်၊ဟင်းခပ်မှုန့်၊ နနွင်း များများလေးနဲ့နယ်ထားပါတယ်။
ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီး၊ ကြက်သွန်ဖြူ ခြစ်၊ ခရမ်းချဉ်သီး ပါးပါးလှီးပြီး
ကြက်သွန်ဖြူ,နီ, ငရုတ်သီးစိမ်းမှုန့်လေး ဆီသပ် ခရမ်းချဉ်သီးထည့် လိပ်ပြီး အစိမ်းနံ့ပျောက်တဲ့ထိ လှိမ့်ပြီး သန့်စင်ထားတဲ့ငါးဘတ်နဲ့ ဂျင်းထောင်း ထည့်မွှေ၊ လုံးပြီး ရေနွေးပူထည့်ပါတယ်။
စပ်စပ်လေးကြိုက်လို့ ငရုတ်သီးအစိမ်းတောင့်ပါ ညှပ်ထည့်ပါတယ်။
အနံ့မွှေးမွှေးလေးရချင်လို့ ရှမ်းနံနံပင်အုပ်၊ ခနမွှေ၊ အိုးချပြီး ဒင်နာစပါယ်ရှယ်ကြိတ်😬လိုက်ပါပြီရှင်။

image

ချာပတီ နှင့် ကြက်သားပဲဟင်း
-----------------------------------------
ထမင်းမြိန်စေမယ့် အိန္ဒိယစတိုင် ချာပတီ နှင့် ကြက်သားပဲဟင်းပါ။ ချက်နေကျစတိုင် ဆီအများကြီး မသုံးထားပဲ၊ အိန္ဒိယ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင် တွေကြောင့် အနံ့ရော၊ အရသာပါ ထူးကဲ ကောင်းမွန်ပါတယ်။ ကြက်သား နှင့် ပဲဟင်းကို ထမင်း၊ ချပတီ၊ ရိုတီ တို့ဖြင့် တွဲဖက် သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။ ခုပဲ ချက်နည်းလေး ကြည့်ရအောင်…
------------------------------------------
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကြက်ပေါင် – ၄၅၀ ဂရမ် (၁လက်မအရွယ် အတုံးများ တုံးထားပါ)
ကုလားပဲ – ၁၅၀ ဂရမ် (မပြုတ်ခင် ရေနာရီဝက် စိမ်ထားပါ။ ပြီမှ ပဲနူသည်အထိ ပြုတ်ပြီ ပြန်ဆယ်ထားပါ)
ကြက်သွန်နီ – ၂လုံး (နှုတ်နှုတ်စင်းထားပါ)
ဂျင်းနှစ် (သို့) ဂျင်းမှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
မဆလာ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဖာလာစေ့ – ၂ခု
လေညှင်း – ၄ပွင့်
ငရုတ်သီးမှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဆနွင်းမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
နံနံစေ့မှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ
ကြက်သားမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
နံနံပင် – လက်တဆုပ်စာ (ပါးပါးလှီးထားပါ)
ဆီ – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ
------------------------------------------
ချက်ပြုတ်နည်း
၁။ အရင်ဆုံး ဒယ်(သို့) Pressure cooker ထဲ ဆီထည့်ပြီ ဆီပူလျှင် ကြက်သွန်နီ ဆီသပ်ပေးပါ။
၂။ ထို့နောက် မဆလာ၊ ဖာစေ့၊ လေညှင်း တို့ကို ထည့်မွှေပေးပါ။
၃။ ပြီမှ ဂျင်းနှစ်၊ ဆနွင်း ထည့်ကာ ဆီသပ်ပါ။
၄။ ကြက်သား၊ ငရုတ်သီးမှုန့်၊ နံနံစေ့မှုန့်၊ ဆား၊ ကြက်သားမှုန့်တို့ကို ထည့်ပြီ ၁မိနစ်ခန့် ရောမွှေပေးပါ။
၅။ ကြက်သား ရေမြုပ်ရုံ ရေ(၄ခွက်) ထည့်ကာ အဖုံးအုပ်ပြီ ကြက်သား ကျက်သည်အထိ Pressure cooker (သို့) ဒယ်ကို အဖုံးအုပ်ကာ ၁၅မိနစ်ခန့် မီးအတင့်တင့်ဖြင့် တည်ထားပါ။
၆။ ကြက်သားကျက်ပြီဆိုလျှင်(ပြုတ်ထားသော ပဲ)ကို ကြက်သားဖြင့် ရောကာ နောက်ထပ် ၁၀မိနစ် ထပ်တည်ပေးပါ။
ရ။ အရသာ အနေတော်လျှင် နောက်ဆုံးမှ မဆလာ(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်)၊ နံနံပင် အုပ်လိုက်ပါ။
၈။ အရသာရှိပြီ ထမင်းမြိန်စေမယ့် အိန္ဒိယစတိုင ကြက်သား နှင့် ကုလားပဲဟင်းကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ…
------------------------------------------
ချာပတီ ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ဂျုံမှုန့် – ၁ခွက် (၁၄၀ ဂရမ်)
ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
ဇီယာ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
နံနံစေ့မှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
ရေ – ခွက် ၃ပုံ၁ပုံ
ဆီ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ဇွန်း
------------------------------------------
ချာပတီ ပြုလုပ်နည်း
၁။ ဇောက်ခွက်တစ်ခုထဲ (ဂျုံ၊ ဆား၊ ဇီယာ၊ နံနံစေ့မှုန့်) တို့ကို ရောနုယ်လိုက်ပါ။
၂။ ထို့နောက် ရေထည့်ပြီ ဂျုံဒိုးသား နူးညံ့သည်အထိ (၂-၃) မိနစ်ထိ နုယ်ပေးပါ။
၃။ ပြီနောက် လက်တွင် ဆီသုတ်ပြီ အရွယ်ညီ ဂျုံဒိုးလုံး (၈လုံး) လုံးပေးပါ။
၄။ ထို့နောက် ဂျုံလုံးလေးများကို ထလိမ့်တုံးဖြစ် အပြားဖြစ်အောင် လုပ်ပေးပါ။ တလိမ့်တုံးတွင် ဂျုံများမကပ်အောင် လိမ့်လျှင် ဂျုံပြားပေါ် ဂျုံမှုန့်များ ဖြူးပေးပါ။
၅။ ဒယ်ပြားကို ဆီအနည်းသုပ်ပြီ မီးတင့်တင့်ဖြင့် ဒယ်ပြားပူလာလျှင် ဂျုံပြားကို တဖက် မိနစ်ဝက်နှုန်းဖြင့် လှန်ပေးပါ။
၆။ ချာပတီရပြီဆိုမှ ပဲကြက်သားဟင်းဖြင့် အရသာရှိစွာ တွဲဖက်သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ…

image

ချာပတီ နှင့် ကြက်သားပဲဟင်း
-----------------------------------------
ထမင်းမြိန်စေမယ့် အိန္ဒိယစတိုင် ချာပတီ နှင့် ကြက်သားပဲဟင်းပါ။ ချက်နေကျစတိုင် ဆီအများကြီး မသုံးထားပဲ၊ အိန္ဒိယ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင် တွေကြောင့် အနံ့ရော၊ အရသာပါ ထူးကဲ ကောင်းမွန်ပါတယ်။ ကြက်သား နှင့် ပဲဟင်းကို ထမင်း၊ ချပတီ၊ ရိုတီ တို့ဖြင့် တွဲဖက် သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။ ခုပဲ ချက်နည်းလေး ကြည့်ရအောင်…
------------------------------------------
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကြက်ပေါင် – ၄၅၀ ဂရမ် (၁လက်မအရွယ် အတုံးများ တုံးထားပါ)
ကုလားပဲ – ၁၅၀ ဂရမ် (မပြုတ်ခင် ရေနာရီဝက် စိမ်ထားပါ။ ပြီမှ ပဲနူသည်အထိ ပြုတ်ပြီ ပြန်ဆယ်ထားပါ)
ကြက်သွန်နီ – ၂လုံး (နှုတ်နှုတ်စင်းထားပါ)
ဂျင်းနှစ် (သို့) ဂျင်းမှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
မဆလာ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဖာလာစေ့ – ၂ခု
လေညှင်း – ၄ပွင့်
ငရုတ်သီးမှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဆနွင်းမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
နံနံစေ့မှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ
ကြက်သားမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
နံနံပင် – လက်တဆုပ်စာ (ပါးပါးလှီးထားပါ)
ဆီ – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ
------------------------------------------
ချက်ပြုတ်နည်း
၁။ အရင်ဆုံး ဒယ်(သို့) Pressure cooker ထဲ ဆီထည့်ပြီ ဆီပူလျှင် ကြက်သွန်နီ ဆီသပ်ပေးပါ။
၂။ ထို့နောက် မဆလာ၊ ဖာစေ့၊ လေညှင်း တို့ကို ထည့်မွှေပေးပါ။
၃။ ပြီမှ ဂျင်းနှစ်၊ ဆနွင်း ထည့်ကာ ဆီသပ်ပါ။
၄။ ကြက်သား၊ ငရုတ်သီးမှုန့်၊ နံနံစေ့မှုန့်၊ ဆား၊ ကြက်သားမှုန့်တို့ကို ထည့်ပြီ ၁မိနစ်ခန့် ရောမွှေပေးပါ။
၅။ ကြက်သား ရေမြုပ်ရုံ ရေ(၄ခွက်) ထည့်ကာ အဖုံးအုပ်ပြီ ကြက်သား ကျက်သည်အထိ Pressure cooker (သို့) ဒယ်ကို အဖုံးအုပ်ကာ ၁၅မိနစ်ခန့် မီးအတင့်တင့်ဖြင့် တည်ထားပါ။
၆။ ကြက်သားကျက်ပြီဆိုလျှင်(ပြုတ်ထားသော ပဲ)ကို ကြက်သားဖြင့် ရောကာ နောက်ထပ် ၁၀မိနစ် ထပ်တည်ပေးပါ။
ရ။ အရသာ အနေတော်လျှင် နောက်ဆုံးမှ မဆလာ(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်)၊ နံနံပင် အုပ်လိုက်ပါ။
၈။ အရသာရှိပြီ ထမင်းမြိန်စေမယ့် အိန္ဒိယစတိုင ကြက်သား နှင့် ကုလားပဲဟင်းကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ…
------------------------------------------
ချာပတီ ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ဂျုံမှုန့် – ၁ခွက် (၁၄၀ ဂရမ်)
ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
ဇီယာ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
နံနံစေ့မှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
ရေ – ခွက် ၃ပုံ၁ပုံ
ဆီ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ဇွန်း
------------------------------------------
ချာပတီ ပြုလုပ်နည်း
၁။ ဇောက်ခွက်တစ်ခုထဲ (ဂျုံ၊ ဆား၊ ဇီယာ၊ နံနံစေ့မှုန့်) တို့ကို ရောနုယ်လိုက်ပါ။
၂။ ထို့နောက် ရေထည့်ပြီ ဂျုံဒိုးသား နူးညံ့သည်အထိ (၂-၃) မိနစ်ထိ နုယ်ပေးပါ။
၃။ ပြီနောက် လက်တွင် ဆီသုတ်ပြီ အရွယ်ညီ ဂျုံဒိုးလုံး (၈လုံး) လုံးပေးပါ။
၄။ ထို့နောက် ဂျုံလုံးလေးများကို ထလိမ့်တုံးဖြစ် အပြားဖြစ်အောင် လုပ်ပေးပါ။ တလိမ့်တုံးတွင် ဂျုံများမကပ်အောင် လိမ့်လျှင် ဂျုံပြားပေါ် ဂျုံမှုန့်များ ဖြူးပေးပါ။
၅။ ဒယ်ပြားကို ဆီအနည်းသုပ်ပြီ မီးတင့်တင့်ဖြင့် ဒယ်ပြားပူလာလျှင် ဂျုံပြားကို တဖက် မိနစ်ဝက်နှုန်းဖြင့် လှန်ပေးပါ။
၆။ ချာပတီရပြီဆိုမှ ပဲကြက်သားဟင်းဖြင့် အရသာရှိစွာ တွဲဖက်သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ…

image

ချာပတီ နှင့် ကြက်သားပဲဟင်း
-----------------------------------------
ထမင်းမြိန်စေမယ့် အိန္ဒိယစတိုင် ချာပတီ နှင့် ကြက်သားပဲဟင်းပါ။ ချက်နေကျစတိုင် ဆီအများကြီး မသုံးထားပဲ၊ အိန္ဒိယ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင် တွေကြောင့် အနံ့ရော၊ အရသာပါ ထူးကဲ ကောင်းမွန်ပါတယ်။ ကြက်သား နှင့် ပဲဟင်းကို ထမင်း၊ ချပတီ၊ ရိုတီ တို့ဖြင့် တွဲဖက် သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။ ခုပဲ ချက်နည်းလေး ကြည့်ရအောင်…
------------------------------------------
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကြက်ပေါင် – ၄၅၀ ဂရမ် (၁လက်မအရွယ် အတုံးများ တုံးထားပါ)
ကုလားပဲ – ၁၅၀ ဂရမ် (မပြုတ်ခင် ရေနာရီဝက် စိမ်ထားပါ။ ပြီမှ ပဲနူသည်အထိ ပြုတ်ပြီ ပြန်ဆယ်ထားပါ)
ကြက်သွန်နီ – ၂လုံး (နှုတ်နှုတ်စင်းထားပါ)
ဂျင်းနှစ် (သို့) ဂျင်းမှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
မဆလာ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဖာလာစေ့ – ၂ခု
လေညှင်း – ၄ပွင့်
ငရုတ်သီးမှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဆနွင်းမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
နံနံစေ့မှုန့် – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ
ကြက်သားမှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
နံနံပင် – လက်တဆုပ်စာ (ပါးပါးလှီးထားပါ)
ဆီ – စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ
------------------------------------------
ချက်ပြုတ်နည်း
၁။ အရင်ဆုံး ဒယ်(သို့) Pressure cooker ထဲ ဆီထည့်ပြီ ဆီပူလျှင် ကြက်သွန်နီ ဆီသပ်ပေးပါ။
၂။ ထို့နောက် မဆလာ၊ ဖာစေ့၊ လေညှင်း တို့ကို ထည့်မွှေပေးပါ။
၃။ ပြီမှ ဂျင်းနှစ်၊ ဆနွင်း ထည့်ကာ ဆီသပ်ပါ။
၄။ ကြက်သား၊ ငရုတ်သီးမှုန့်၊ နံနံစေ့မှုန့်၊ ဆား၊ ကြက်သားမှုန့်တို့ကို ထည့်ပြီ ၁မိနစ်ခန့် ရောမွှေပေးပါ။
၅။ ကြက်သား ရေမြုပ်ရုံ ရေ(၄ခွက်) ထည့်ကာ အဖုံးအုပ်ပြီ ကြက်သား ကျက်သည်အထိ Pressure cooker (သို့) ဒယ်ကို အဖုံးအုပ်ကာ ၁၅မိနစ်ခန့် မီးအတင့်တင့်ဖြင့် တည်ထားပါ။
၆။ ကြက်သားကျက်ပြီဆိုလျှင်(ပြုတ်ထားသော ပဲ)ကို ကြက်သားဖြင့် ရောကာ နောက်ထပ် ၁၀မိနစ် ထပ်တည်ပေးပါ။
ရ။ အရသာ အနေတော်လျှင် နောက်ဆုံးမှ မဆလာ(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်)၊ နံနံပင် အုပ်လိုက်ပါ။
၈။ အရသာရှိပြီ ထမင်းမြိန်စေမယ့် အိန္ဒိယစတိုင ကြက်သား နှင့် ကုလားပဲဟင်းကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ…
------------------------------------------
ချာပတီ ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ဂျုံမှုန့် – ၁ခွက် (၁၄၀ ဂရမ်)
ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
ဇီယာ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
နံနံစေ့မှုန့် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်
ရေ – ခွက် ၃ပုံ၁ပုံ
ဆီ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ဇွန်း
------------------------------------------
ချာပတီ ပြုလုပ်နည်း
၁။ ဇောက်ခွက်တစ်ခုထဲ (ဂျုံ၊ ဆား၊ ဇီယာ၊ နံနံစေ့မှုန့်) တို့ကို ရောနုယ်လိုက်ပါ။
၂။ ထို့နောက် ရေထည့်ပြီ ဂျုံဒိုးသား နူးညံ့သည်အထိ (၂-၃) မိနစ်ထိ နုယ်ပေးပါ။
၃။ ပြီနောက် လက်တွင် ဆီသုတ်ပြီ အရွယ်ညီ ဂျုံဒိုးလုံး (၈လုံး) လုံးပေးပါ။
၄။ ထို့နောက် ဂျုံလုံးလေးများကို ထလိမ့်တုံးဖြစ် အပြားဖြစ်အောင် လုပ်ပေးပါ။ တလိမ့်တုံးတွင် ဂျုံများမကပ်အောင် လိမ့်လျှင် ဂျုံပြားပေါ် ဂျုံမှုန့်များ ဖြူးပေးပါ။
၅။ ဒယ်ပြားကို ဆီအနည်းသုပ်ပြီ မီးတင့်တင့်ဖြင့် ဒယ်ပြားပူလာလျှင် ဂျုံပြားကို တဖက် မိနစ်ဝက်နှုန်းဖြင့် လှန်ပေးပါ။
၆။ ချာပတီရပြီဆိုမှ ပဲကြက်သားဟင်းဖြင့် အရသာရှိစွာ တွဲဖက်သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ…

imageimage

ငါးဖယ်ကို အိအိတုံတုံလေးဖြစ်အောင် ကြော်နည်း 🤗
အရမ်းဟင်းချက်ဝါသနာ ပါသလို ငါးဖယ်အရမ်းကြိုက်တာမို့ ငါးဖယ်ကို အခုလို အိတုံတုံ အချောင်းလေးတွေ၊ ဒိုးပြားဝိုင်းလေးတွေ၊ အဆုပ်အဆုပ်လေးတွေ ပုံစံအမျိုးမျိုး အရသာအမျိုးမျိုး ကြော်စား ချက်စား သုပ်စားအမျိုးမျိုးလုပ်စားဖြစ်ပါတယ်။
ငါးဖယ်သားလေးတွေအိတုံပြီးပျော့ပျော့စေးစေးနဲ့သိပ်သိပ်လေးဖြစ်အောင်ကြော်ထားတာကို အကြိုက်ဆုံးပါ။
ကြော်နည်းကလည်း လွယ်ပါတယ်ရှင်။
ငါးဖယ်ထဲကို ရေကို ရေနွေးကြမ်းပန်းကန်ဝက်လောက်
ဆားနဲ့ရသာမှုန့်လက်ဖက်ရည်တစ်ဇွန်းစီထည့် နယ်ပါတယ်။ ရေထည့်နယ်တာမို့ ငါးဖယ်အသားတွေကွဲထွက်ပါတယ်။ စေးပိုင်လာတဲ့ထိ နယ်ပါပေါက်ပါတယ်ရှင်
ငါးဖယ်လေးတွေကို အခုလိုအချောင်းပုံလေးတွေဆုပ်ပါတယ်
ဒယ်အိုးထဲ ဆီထည့်၊ ငါးဖယ်ထည့်
ဂျင်းနဲ့ကြက်သွန်ဖြူကိုထောင်းပြီး အရည်ညှစ်ထည့်ပါတယ်။
အခုလို အိတုံတုံ စေးစေးသိပ်သိပ်လေးရဖို့ သတိထားရမှာက မီးအေးအေးနဲ့ ဖြေးဖြေး ကြော်ပေးတာပါ။
ဘာပဲကြော်ကြော် မီးပြင်းပြင်းနဲ့ကြော်ရင် အတွင်းသားပျော့လည်း အပေါ်ယံ မာခြောက်ခြောက်သွားတာမို့ သတိထားစေချင်ပါတယ်ရှင်။

image
1 w - Translate

June လထဲမှာ zodiac sign တွေအနေနဲ့ ဘာကိုသတိထားရမယ် focus ထားရမယ်ဆိုတာကို ဆက်ပြောပြပေးသွားပါ့မယ်နော်။
Leo ♌ - Leo တွေအနေနဲ့ကတော့ June လက healing ပြန်လုပ်ဖို့၊ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာတွေကို ပိုအာရုံစိုက်သင့်တဲ့ လမျိုးပါ။
ကိုယ်က အခုအချိန်မှာ နာကျင်စရာတွေ၊ karmic pattern တွေနဲ့ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာနာကျင်စရာဟောင်းတွေကို ပြန်ကြုံတွေ့ ခံစားရတတ်ပါတယ်။
တချို့အရာတွေမှာ အရမ်းလောပြီး ‌လုပ်နေတတ်တာကြောင့် အရှိန်ကို ပြန်ထိန်းပါ။
အနားယူဖို့၊ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာပြန်လည်ကုစားဖို့၊ spiritual နဲ့ပက်သက်တာတွေ လုပ်ဖို့အကောင်းဆုံးအချိန်ပါ။
ဒီကာလမှာ ဘယ်သူတွေက ကိုယ့်အပေါ်ကောင်းတယ်၊ ဘယ်သူတွေက ကိုယ့် energy တွေကို ဆုတ်ယုတ်စေတယ်ဆိုတာကို ရှင်းရှင်းလင်းလင်းမြင်ရမယ့် လမျိုးဖြစ်ပါတယ်။
ကိုယ့်စိတ်ကို ဖွင့်ထုတ်ပေးပြီးတော့ လက်လွှတ်သင့်တာကို လက်လွှတ်ပေးပါ။
Virgo ♍ - virgo တွေအနေနဲ့ကတော့ June လက သူငယ်ချင်းမိတ်ဆွေဆက်ဆံရေးတွေနဲ့ ပတ်ဝန်းကျင်နဲ့ ဆက်ဆံရေးတွေမှာ ပိုအာရုံစိုက်ရမယ့် အချိန်ဖြစ်ပါတယ်။
ဒီလမှာ အရင်ထက်ပိုပြီး အိမ်မက်ကြီးကြီးတွေ မက်တာ၊ ကိုယ့်မျှော်လင့်ချက်တွေကို ပိုမြင့်မြင့်ထားတာမျိုး ဖြစ်လာမယ့်ကာလဖြစ်ပါတယ်။
ကိုယ့်တိုးတက်မှု‌ကို အထောက်အကူပြုမယ့် လူတွေနဲ့ ပိုဆက်သွယ်ပါ။
ကိုယ့်ကို အကျိုးလိုလို့ ညောင်ရေလာသွန်းတဲ့ ဆက်ဆံရေးတွေကို ဖြတ်တောက်ပါ။
လူတွေအများကြီးနဲ့ စုလုပ်တာတွေကနေ ကိုယ့်အတွက် အကျိူးအမြတ်တွေအများကြီး ရနိုင်မယ့်လဖြစ်ပါတယ်။
ကိုယ့်ရဲ့ circle ကို ပိုကျယ်ပြန့်အောင်လုပ်ပါ။
လုံးဝပြီးပြည့်‌စုံနေတာမျိုးထက် အဆက်အသွယ်ပိုလုပ်ပြီး ကိစ္စတွေကို ဆောင်ရွက်ပါ။
Libra ♎ - Libra တွေကတော့ ဒီလမှာ အလုပ်အကိုင်ပိုင်းဆိုင်ရာ တိုးတက်ဖို့၊ visibility ပိုကောင်းဖို့နဲ့ ကိုယ့်အပေါ် သူများတွေရဲ့ အမြင်တွေကို အာရုံစိုက်ရမယ့် ကာလပါ။
အလုပ်အကိုင်နဲ့ ပက်သက်ရင် တိုးတက်လာဖို့ရှိပြီးတော့ ပိုမြင့်တဲ့ခေါင်းဆောင်နိုင်မှုတစ်ခုကို သွားနိုင်ဖို့ ရှိပါတယ်။
ရှုံးနိမ့်မှာကြောက်တာတွေ၊ ဝေဖန်ခံရမှာကြောက်တာတွေကို ဖြတ်ကျော်ပြီး လမ်းစအတွက် တွန်းအားအဖြစ်ပြောင်းပါ။
ဘာကိုမှ guilty ဖြစ်မနေပဲ ကိုယ့်အိမ်မက်တွေအတွက် ကြိုးစားပါ။
ထက်မြက်ဖို့နဲ့ လှပတာကြား မရွေးချယ်ပဲ လမ်းကြောင်းကို သေချာလျှောက်ပါ။
Scorpio ♏ - ဒီလမှာတော့ စကော်တွေအနေနဲ့ ပညာရေးပိုင်းဆိုင်ရာတွေ၊ ကိုယ့်ရဲ့ ရည်မှန်းချက်တွေ၊ ယုံကြည်ချက်တွေအပေါ် ပိုအာရုံစိုက်ရမယ့်လဖြစ်ပါတယ်။
ကိုယ့်အတွက် ခရီးသွားဖို့အတွက်၊ ပိုမြင့်တဲ့ ပညာရေးတွေအတွက်၊ spiritual learning အတွက် နယ်ပယ်အသစ်တွေကို ရှာတွေ့နိုင်မယ့် ကာလပါ။
ဒါပေမယ့် ဒီကာလမှာ မိသားစုပြဿနာအဟောင်းတွေ၊ အကြောက်တရားတွေ ပြန်ပေါ်လာတတ်ပြီး ရင်ဆိုင်လိုက်ဖို့ လိုအပ်ပါတယ်။
ကိုယ့်အိမ်မက်တွေနောက်ကို မပြတ်လိုက်ပါ။
ကိုယ်မသိတဲ့အရာတွေကနေ ကိုယ့်တိုးတက်မှုအတွက် အထောက်အပံ့ရနိုင်ပါတယ်။

image
1 w - Translate

the most overthinking zodiac signs 🫢

image
1 w - Translate

Libra ♎️, Cancer ♋️, Leo ♌️, Scorpio ♏️
Virgo ♍️, Taurus ♉️, Aquarius ♒️
သူတို့၏အကျွမ်းကျင်ဆုံးအလုပ်များ🥲
1.စိတ်ဒုက္ခအားရှယ်ပလန်နဲ့ပေးခြင်း
2.စိတ်ဆိုးစိတ်ကောက်ပါက၂ညအိပ်၃ညချော့ရခြင်း
3.အူအင်မတန်မှတိုခြင်း
4.အလွန်တရာမှ အရွဲ့တိုက်ခြင်း
5.အလွန်တရာမှ ဘလိန်းခြင်း
6.သူတို့ပဲစိတ်ကောက်ချင်ပြီး သူများကိုမချော့ချင်ခြင်း သူတို့ပဲအချော့ခံချင်ခြင်း

image