Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
ပိစပ်ရွက်ရဲ့ အစွမ်းသတ္တိ ..🌿
ပိစပ်ရွက်(ဘီးစပ်ရွက်/ ဇာမဏီရွက် / တောရှုပ်ရွက် / နတ်ဆေးရွက်) ဒေသအလိုက်နာမည်ခေါ်မတူပါ။
ပိစပ်ရွက်ကို ပြုတ်ပြီး တို့စားစရာ ဟင်းအဖြစ် လည်းကောင သားငါးများနှင့် ရောနှော ချက်ပြုတ်၍ လည်းကောင်း၊ စားသုံးပါက ၀မ်းမီးကို တောက်စေ၍ ၀မ်းဖော၊ ၀မ်းရောင်၊ ၀မ်းပျက်ခြင်းကို ပျောက်ကင်း စေပါသည်။ နာတာရှည် ၀မ်းပျက်ခြင်း အတွက် အထူး သင့်လျော်သော ဟင်းလျာ တစ်မျိုးလည်း ဖြစ်ပါသည်။ ပိစပ်ရွက်ကို သင့်တော်သော အတိုင်းအတာ အထိ သုံးပါက ဆီးရွှင်စေပြီး၊ ချွေးထွက် စေပါသည်။
ပိစပ်ကို အလွန်အကဲ ဆေး၌ အသုံးပြုပါက အန်တက်သည်။ ပိစပ်သည် ကိုယ်ရေဝါ ရောဂါ၊ သွေးအန် သွေးကျ ရောဂါ၊ အနာပျက် ရောဂါ၊ ရောင်တင်းခြင်း တို့၌ အသုံးပြု နိုင်သည်။ ပိစပ်ရွက်သည် သွေးကို ကြွစေ၊ သက်စေ တက်သဖြင့် မီးယပ် သွေးငုပ်သူများနှင့် သင့်တော် ပါသည်။ ပိစပ်ရွက် သတ္တုရည်ကို အောင်စ၀က်ခန့် တိုက်ကျွေးပေးခြင်းဖြင့် ငှက်ဖျား ရောဂါနှင့် အဆိပ်ရှိ သတ္တဝါများ ကိုက်ခဲခြင်းကို ပျောက်စေနိုင်သည်။ အအေးမိ ရောဂါနှင့် တုပ်ကွေး ရောဂါ များတွင် ပိစပ်ရွက် ပဉ္စငါးပါးကို ကွမ်းရွက်နှင့် ပြုတ်၍ အောင်စ ၀က်ခန့် တိုက်ကျွေးပါက သက်သာ စေသည်။ ပိစပ်ရွက်သည် တုတ်နှင့် သန်ကို ကျစေ နိုင်သော အစွမ်းရှိသည်။
ပိစပ်ရွက် သတ္တုရည် အောင်စ၀က် ခန့်ကို သိန္ဒောဆားနှင့် တိုက်ပေးပါက သလိပ်ကို ကြေစေပြီး၊ သလိပ်ကို ရွှင်စေသည်။ ပိစပ်ကို ရိုးကိုက်ဖျားခေါ် ကြွက်သား ရိုးဆက်များ ပြင်းထန်စွာ ကိုက်ခဲ၍ ဖျားနာခြင်းကို ကုသရာတွင် သုံးသည်။ ပိစပ် သတ္တုရည်ကို အစာ မကြေသော ရောဂါများတွင် သုံးသည်။ ပိစပ် (တော) ၅၀ကျပ်သားကို ရေစင်အောင် ဆေး၍ ထောင်းထုပြီး အရွက်ဦးရည် (သို့) အရက်ပျံ ၁၀၀၀ စီစီတွင် သုံးရက်ကြာ စိမ်ထားပါ။ ၎င်း ဆေးရည်ကို ထိခိုက်ရှနာ ၊ ဒဏ်ရာ၊ အဆစ် အမြစ် ကိုက်ခဲနာ၊ အဖော အရောင်နှင့် အနာပေါက် ရောဂါ များတွင် ထည့်ပေးခြင်း၊ လိမ်းပေးခြင်းများ ပြုလုပ်ပါက အဆိုပါ အနာ ရောဂါများ လျင်မြန်စွာ သက်သာ ပျောက်ကင်း နိုင်သည်။
ပိစပ်ရွက် သတ္တုရည် (သို့) အဆိုပါ အရည်သည် အထူး အားဖြင့် ထိခိုက် ရှနာနှင့် ဒဏ်ရာများ အတွက် အထူး အစွမ်း ထက်သော ဆေးဖြစ်သည်။ ပိစပ် (တော) ပဉ္စငါးပါး ပြုတ်ရည်ကို အနှစ် ရအောင် ကျိုပြီး ပျားရည်နှင့် ရောစပ် သောက်သုံးပါက အာယု၀ဎုန ဆေးအဖြစ် အသက်ကို ရှည်စေသည်။
🌺အဆုတ်မှာအနာပေါက်ပြီးပြည်တည်သော ရောဂါ
ရောဂါလက္ခဏာမှာ
ချောင်းဆိုးလိုက်ပါက..လည်ချောင်းအတွင်းမှအဆုတ်အပိုင်းအစများ..ပြည်များ..ထွက်ကျလာတတ်ပါတယ်..
အချိန်ကြာကြာ ရေချိုးရာမှ…အဆုတ်အအေးပတ်ပြီး ဖြစ်သော ရောဂါ ဖြစ်ပါတယ်…
“ဆေးနည်းကတော့လွယ်ပါတယ်”
လွယ်တယ်ဆိုပြီး အထင်မသေးစေချင်ပါဘူး လက်တွေ့ ပျောက်သွားတဲ့သူတွေရဲ့ဆေးနည်းဖြစ်ပါတယ်…
ဘိစပ်ရွက် ကြိတ်ရည် အကြမ်းပုဂံ ၁ လုံးခန့်
မနက်အ်ိပ်ရာထ ၁ ကြိမ်..ညအိပ်ရာဝင် ၁ ကြိမ်… အစားနဲ့ဝေးဝေး သောက်ပေးပါ..
နေ့စဉ် ပုံမှန် သောက်ပေးပါ..သောက်နေရင်းနဲ့ ထူးခြားလာပါလိမ့်မယ်..သက်သာတဲ့အထိ သောက်ပေးပါ..
🌺နတ်ဆေးရွက်ခေါ် ပိစပ်ရွက်သည်အင်မတန်အစွမ်း ထက်ပါသည် ထိခိုက်ရှနာများ ဘယ်လောက်ကြီးကြီး အရိုးမထိ အကျောမပြတ်ရင် ၎င်းပိစပ်ရွက်ကိုချေပြီး အရည်ညှစ်၍အနာကိုထဲ့ပါ ချေထားသောအရွက်ကိုအနာ ပေါ်အုပ်ပြီး အဝတ်သန့်သန့်ဖြင့်စည်းထားပါ။ အနာအနေအထားပေါ်ကြည့်ပြီး နောက်နေ့တွေလည်း ဆက်ပြီးထည့်ပေးပါ။
အနာလုံးဝ ယင်းခြင်း ယောင်ခြင်း ကိုက်ခဲခြင်း မရှိပါ။ အနာသေးလျှင်တစ်ရက် နှစ်ရက်နှင့်ပျောက်ပါသည်။
အနာကြီးလျှင်စိတ်ရှည်စွာဖြင့်ဆက်ထဲ့ပါ။ လုံးဝပျောက်ကင်းသွားပါ လိမ့်မည်။
ပိစပ်ပင်အရွက်ဟာအပြင်ပိုင်းထိခိုက်ရှနာဖြစ်လည်းပဲ အရွက်ကိုကြိတ်ပြီးအရည်ကိုအနာပေါ်ညှစ်အုံပါ။
ပွေး ဝဲ နှင်း အကုန်ပျောက်ပါတယ်။အုံတာကနာရီ၀က်ခန့်အုံပါ။
🌺(ပိစပ်ပင်အရွက် ဆေးဖက်ဝင်ပုံ)ပျောက်ကင်းသောရောဂါများ အတွက်
(၁) ချောင်းဆိုးရင်ပိစပ်ပင်အရွက်ညှစ်ပြီးသောက်ပါ။
(၂) အနာစိမ်းပေါက်ရင် ပိစပ်ပင်အရွက်ကိုလက်ဝါနှစ်ဖက်ပွက်ပြီး ရင်အနားစိမ်ကိုအုံလိုက်ပါ။
( ၃ ) သွေးဆုံမီးယပ်အမျိုးသမီးများအတွက် ပိစပ်ပင်အရွက်ကိုအညာထန်းလျက်နဲ့ သုံးခွက်တစ်ခွက်တင်ပြုတ် သောက်ပါ။
( ၄ )ချောင်ဆိုး/ အဆုတ်ပြွန်ယောင် / လည်ချောင်နား ကိုယ်ပူ ကျစေမယ်။
ဆေးနည်း.......
ပိစပ်ပင်အရွက်ကိုထောင်းပြီးအရည်ညှစ်ယူပြီး ဆားနဲ့ရောပြီးမနက်တစ်ကြိမ် / နေ့လည်တစ်ကြိမ်/ ညနေတစ်ကြိမ် သောက်ပေးပါ။
သုံးရက်ဆက်တိုက်သောက်ပါ ။ ချက်ခြင်းရောဂါပျောက်ကင်းပါသည်။
( ၅ ) ထိခိုက်ရှာနာများ
အရွက်ကိုချေ၍ နာနာသိပ်ဖိပါ ပြီးရင်သေခြာ ပတ်တီးစီးအုံပေးထားပါက အသားနုအမြန်တက်ပြီးပျောက်ကင်းစေပါသည်။
( ၆ ) လိပ်ခေါပိစပ်ရွက်ကိုကြိုချက်ပါရေကိုပွတ်ပွက်ဆူအောင်ကြို အရွက်များလျှင်ရေကိုပိုထည့်ပါ။
ရေသန့်ဗူးနှစ်ဗူးတွက်လောက်ခန့်မှန်းကြိုပါ။အရွက်ကိုလည်းရေသန့်ဗူးနှစ်ဗူးနဲ့ညီမျှအောင်အာနိသင်ရှိအောင်ခန့်မှန်းပြီးထည့်ပါ။
ကြိုချက်ပြီးပါက အအေးခံပြီးရေစစ်ဖြင့်စစ်ပါ။ အေးပြီးဆိုလျှင်ရေသန့်ဗူးထဲထည့်ထားပါ မနက် နေ့လည် ည သုံးကြိမ်သောက်ပါ။(သောက်ရန်ခွက် တစ်ကြိမ်လျှင်လက်ဖက်ရည်ခွက်တစ်ခွက်ပါ)
အစပိုိင်းသောက်တဲ့ချိန်မှာ ခါးသက်သက်ရှိမှာပါ။အနံကလည်းရှိတာမို့ သောက်ရတာအဆင်မပြေတာတွေရှိမယ်။
ခါးသက်သက်ဖြစ်လို့သောက်ရခက်နေရင် သကြားအနည်းငယ်ထည့်ပြီးသောက်သုံးနိုင်ပါတယ်။ ဆေးသောက်ပြီးလို့နှစ်ရက်လောက်ဆိုရင် သက်သာလာပါလိမ့်မယ်။
တစ်ခါတစ်လေ ကျင်ကြီးသွားတဲ့ချိန် သွေးပါတာတွေလဲ သက်သာလာပါလိမ့်မယ်။
ရောဂါအခြေနေကြည့် ချင့်ချိန်၍ အသုံးပြုပါသက်သာမှုရှိရင်၁၅ရက်မှ တစ်လခန့်ထိ စွဲသုံးသင့်သည်။(မိမိနှင့်သင့်လျှော်သလောက်အသုံးပြုပါ)
ဆေးရုံဆေးခန်း ကုသဖို့အခက်ခဲရှိနေသူများဆေးပတ်လည်အောင် ကုသကြည့်သင့်ပါတယ်
မာန်တတ်နေသော ချေးပိုးထိုး
ဒီပုံပြင်လေးဟာ ၅၅၀ နိပါတ်တော်ထဲက ပုံပြင်လေးတပုဒ်လို့ ဆိုရပါလိမ့်မယ် ။ တခါတုန်းက အင်္ဂတိုင်းနဲ့ မဂဓတိုင်းတို့ ကို ဆက်သွယ်ထားတဲ့ လမ်းမကြီးတခု ရှိခဲ့တယ် ။ ကုန်သည်အပေါင်းတို့ဟာ အဲဒီလမ်းမကြီး တလျှောက် ကူးချည်ပြန်ချည် သွားလာကြတယ်။
တနေ့မှာတော့ အင်္ဂတိုင်းက ကုန်သည်တစုဟာ လမ်းမကြီး တနေရာမှာ စခန်းချကြပြီး ချက်ပြုတ် စားသောက်ကြတယ်။ အဲဒီနောက်မှာလည်း ပါလာတဲ့ သေရေသေရက်တွေကို မူးယစ် သောက်စားကြ ပြန်တယ်။ အဲဒီနောက်မှာ လမ်းဘေးနေရာ အသီးသီးမှာ တပိုတပါး သွားကြပြန်တယ်။ အဲဒီနောက်မှာတော့ ကုန်သည်တွေဟာ သူတို့သွားလိုတဲ့ ခရီးကို ဆက်လက် ထွက်ခွာသွားကြတယ်။
အဲဒီလို ကုန်သည်တွေ ထွက်ခွာ အသွားမှာတော့ ချေးပိုးထိုး တကောင်ဟာ မစင်ပုံတခု ကနေ ထွက်လာတယ်။ ကုန်သည်တွေရဲ့ စားကြွင်း စားကျန်တွေကို စားသောက်တယ်။ အဲဒီနောက်မှာလည်း ကုန်သည်တွေ ဖိတ်စင် ကျန်ရစ်တဲ့ သေရေအရက်တွေ ကိုလည်း သောက်သုံးပြန်တယ်။
အဲဒီလို သေရေသောက်ပြီးတဲ့ အခါမှာလည်း ချေးပိုးထိုးဟာ သေရေ မူးယစ်လာတယ်။ သူ့ကိုယ်သူ စကြာဝတေး မင်းလို ဘုန်းတန်ခိုး ကြီးပြီး ဆင်ပြောင်ကြီးထက် သန်မာသူ အဖြစ် ထင်မြင်လာတယ်။ အဲဒီလို အရက်မူးနေတဲ့ ချေးပိုးထိုးဟာ သူနေထိုင်တဲ့ မစင်ပုံကို ပြန်သွားတယ်။ အဲဒီအခါ သူခြေနင်းလိုက် တိုင်းမှာ မစင်ပုံက ပျော့အိပြီး ဝင်သွားတယ် ။
အဲဒီအခါ ချေးပိုးထိုးက " ငါကဲ့သို့သော ဘုန်းတံခိုး ကြီးမားလှတဲ့ ဘုရင်မင်းမြတ်ရဲ့ ခြေနင်းတာကိုတောင် တောင့်မခံနိုင်တဲ့ မစင်ပုံပဲ " လို့ ပြောပြီး တကိုယ်တည်း မစင်ပုံနဲ့ ရန်ဖြစ်နေခဲ့ ပြန်တယ် ။ အဲဒီအခိုက်မှာပဲ အနီးက တောအုပ်ထဲမှာနေတဲ့ စွယ်စုံ ဆင်ပြောင်ကြီး တကောင်ဟာ ချေးပိုးထိုး ရန်ဖြစ်နေတဲ့ မစင်ပုံကို နင်းမိမှာ စိုးတာကြောင့် ခွကျော်သွားခဲ့တယ် ။
ဆင်ပြောင်ကြီးက သူ့လမ်းသူသွာတာ ဖြစ်ပေမယ့် သေရည်ကြောင့် မာန်တက်နေတဲ့ ချေးပိုးထိုးက ဆင်ပြောင်ကြီးကို လှမ်းပြီး တိုက်ခိုက်ဖို့ စိန်ခေါ်လိုက်တယ်။
" သေးငယ် သိမ်ဖျင်းလှတဲ့ ဆင်ယုတ်၊ ငါကဲ့သို့သော ဘုန်းတံခိုး ကြီးမားလှသူကို မထေမဲ့မြင် ပြုသလော။ သင့်ဝံ့စားပါက ငါနှင့် ယခုပင် စစ်ခင်းလော့၊ သိင်္ဂနှင့် မဂဓတိုင်း နှစ်ပြည်ထောင်သည် ငါ၏ ဘုန်းတံခိုးကြောင့် စိစိညက်ညက် ကြေစေအံ့၊ သင်အားလည်း ယခုပင် မချိမဆံ့ အသက် ထွက်စေအံ့ " လို့ ကြွေးကျော် လိုက်တယ်။
အဲဒီလို ချေးပိုးထိုးရဲ့ မတန်မရာ စကားသံကို ကြားတဲ့အခါ ဆင်ပြောင်ကြီးက ပြန်လှည့်လာတယ်။ ပြီးတော့ ဒီလိုပြောခဲ့တယ် " သေးကွေးလှတဲ့ ချေးပိုးထိုး၊ သင်သည် ကိုယ့်အခြေအနေ၊ ကိုယ့်အနေအထားကို မှန်ကန်စွာ မသုံးသပ်နိုင် သူသာ ဖြစ်တယ်။ ကျွန်ုပ်အနေဖြင့် သင်ကဲ့သို့ သေးနုပ် သိမ်ဖျင်းသူကို ယှဉ်ပြိုင် စစ်ထိုးစရာပင် မလိုအပ်..
ကျွန်ုပ်၏ ခြေလက်တို့ကိုမျှ အသုံးမပြုဘဲ သင့်အား အလွယ်တကူပင် သတ်ဖြတ်နိုင်၏။ ယခုပင်လျင် သင့်အား သတ်ဖြတ်အံ့ " ဆိုပြီတော့ ဆင်ပြောင်ကြီးဟာ အဲဒီလိုပြောဆိုပြီး ချေးပိုးထိုးပေါ်ကို မစင် စွန့်ချ လိုက်တယ်။ အဲဒီ အခိုက်တန့် မှာတော့ ချေးပိုးထိုးဟာ ဆင်ပြောင်ကြီးရဲ့ မစင်ပုံ ပိပြီး မချိမဆန့် အသက်ထွက်သွား ခဲ့လေတယ် ။
ကျနော်တို့ ကျင်လည်ရာ လူ့လောကကြီးမှာလည်း ချေးပိုးထိုးလို လူစားတွေ ရှိနေကြတယ်။ တချို့သော လူတွေက အကြွင်းအကျန်မျှကို စားသောက်ပြီး သေရေသောက်စား မူးယစ်ကာ မာန်ထောင်နေသလို အသိဉာဏ် နည်းပါးသူ၊ သိမ်ဖျင်းသော စိတ်ဓါတ်ရှိသူတွေ ဟာလည်း အရိုးအရင်းမျှ ကိုက်ရရုံမျှ၊ အဖျားအနားမျှ အခွင့်အရေး ရရုံမျှနဲ့ လောကတခွင်မှာ သူနဲ့ ယှဉ်ပြိုင်ဝံ့သူ မရှိလို့ ထင်နေတတ်ကြတယ်။
သူတို့တွေဟာ ချေးပိုးထိုးရဲ့ မာန်တက်ခြင်းနဲ့ တူတဲ့ အကြောင်းအရာ မယ်မယ်ရရ မရှိလှတဲ့ မာန်မာနတွေ ထားနေတတ် ကြပြီး အရာရာကို မကောင်းမြင် တတ်ကြတယ် ။ ပြီးတော့ ကန့်လန့် တိုက်နေလေ့ ရှိကြပြန်တယ် ။ မစင်ပုံမှာ နေထိုင်ရတဲ့ ချေးပိုးထိုးမျှ ဖြစ်ရုံ အနေအထားကိုသော်မှ ဘဝအမှန်ကို မမြင်နိုင်ဘဲ တလောကလုံးကို တကိုယ်တည်း ချေမှုန်း ဖျက်ဆီးနိုင်သူ အဖြစ် ကိုယ့်ကိုယ်ကို အထင်ရောက် စိတ်ကြီးဝင်နေကြလေ့ ရှိနေတတ် ကြတယ် ။
တကယ်၍ ကိုယ့်အခြေအနေ၊ ကိုယ့်အသိဉာဏ်၊ ကိုယ့်အရည်အချင်းနဲ့ မနှိုင်းယှဉ်သာအောင် ကွာခြားတဲ့သူတွေကို ဝေဖန်ပြောဆိုလေ့၊ တိုက်ခိုက်ချင်လေ့၊ မကောင်းပြောလေ့၊ စိန်ခေါ်ရန်ထောင်လေ့ ရှိခဲ့ပါရင် ဒီပုံပြင်လေးထဲက ချေးပိုးထိုးကို စံနမူနာယူပြီး ဆင်ခြင်တတ်ပါစေ လို့ ဆန္ဒပြုရင် အဆုံးသတ်ပါရစေ။
Bubur Cha-Cha
.................
Bubur Cha-Cha လို့ခေါ်တဲ့ စင်ကာပူနဲ့ မလေးရှားတို့မှာ မနက်စာနဲ့ အချိုပွဲအဖြစ် တည်ခင်းရောင်းချတဲ့ အချိုပွဲလေးဖြစ်ပါတယ်။ မြန်မာတို့တည်ခင်းလေ့ရှိတဲ့ ကန်စွန်းဥသာကူနဲ့ ပုံစံတူပြီး အုန်းနို့နဲ့ပြုလုပ်ကာ အရောင်အသွေးစုံလင်အောင် ပြုလုပ်ထားတဲ့ အာဟာရအချိုပွဲလေးပဲ ဖြစ်ပါတယ်။ ချက်စားကြည့်ရအောင်နော်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- သာကူ - ၁၀ဝ ဂရမ်
- ကန်စွန်းဥအရောင်စုံ - ၃ လုံး
- ပိန်းဥ - ၁ လုံး
- သာကူလုံးအကြီး/ကော်ချောင်း - (optional)
- အုန်းနို့ - ၅၀ဝ မီလီ
- ရေ - ၁ လီတာ
- သကြား - ၂၅၀ ဂရမ်
- ဆား - အနည်းငယ်
- ဆွမ်းမွှေးရွက် - ၂ ရွက်
- ငှက်ပျောသီး/ပဲ (Black Eyes Pea) - optional
ပြုလုပ်နည်းအဆင့်ဆင့်
၁။ အိုးတစ်အိုးထဲမှာ ရေထည့်ပြီး ဆူပွက်အောင်တည်ပါ။ ဆူပွက်ပါက သာကူကို ရေဆေးထည့်ပြီး ၅ မိနစ်ခန့် ပြုတ်ပေးပါ။ ပြီးလျှင် မီးပိတ်၊ အဖုံးအုပ်ပြီး ၁၀ မိနစ် ခန့်ထားထားပါ။ ၁၀ မိနစ်ပြည့်ပါက ရေဆေး၊ ရေစစ်ပြီး ရေစိမ်ထားပါ။
၂။ ကန်စွန်းဥ၊ ပိန်းဥကို အခွံသင်ကာ အနေတော်အရွယ် အတုံးများ လှီးဖြတ်ပြီး ပေါင်းထားပါ။ (မိုက်ခရိုဝေ့မှာ ၃ မိနစ်မှ ၅ မိနစ် ထည့်ပေးနိုင်ပါတယ်။)
၃။ ကော်ချောင်းနှင့် သာကူလုံးအကြီးထည့်လိုပါက ပြုတ်ပြီး ရေစိမ်ထားပါ။
၄။ အားလုံးအသင့်ဖြစ်ပါက အိုးထဲမှာ ရေ၊ သကြား၊ အုန်းနို့နှင့် ဆွမ်းမွှေးရွက် ထုံးထားသည်ကို ထည့်ပါ။ ဆား အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ဆူပွက်အောင်တည်ပါ။
၅။ ဆူပွက်ပါက ရေစိမ်ထားသော သာကူ၊ ကော်ချောင်းနှင့် သာကူလုံးအကြီးတို့ကို ထည့်ပါ။ ပေါင်းထားသော ကန်စွန်းဥနှင့် ပိန်းဥထည့်ပါ။ အရသာအနေတော်ပါက မီးပိတ်ကာ အပူဖြစ်စေ၊ အအေးဖြစ်စေ တည်ခင်းပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
** ငှက်ပျောသီး၊ ပဲ (Black Eyes Pea) ထည့်ပြီးလည်း တည်ခင်းနိုင်ပါတယ်။
......................