လူသူအရောက်နည်းတဲ့ ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး တွံတေးမြို့နယ်ထဲက ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရား🙏
ခရေပန်းပင်တွေနဲ့ ရုပ်ပွား​တော်တစ်​ထောင်​ကျော်နဲ့ ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါ သက်သက်လွတ်​တောင်🙏
တွံတေးဘောင်းတော်ချုပ်အနီးမှကံ့ကော်တစ်ထောင်ဘုရားများ🙏
တွံတေးဘက်ရောက်ဖြစ်ခဲ့ရင်
ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရားကိုဝင်ဖူးကြနော်🙏
တွံတေးမြို့၊ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး

image

လူသူအရောက်နည်းတဲ့ ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး တွံတေးမြို့နယ်ထဲက ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရား🙏
ခရေပန်းပင်တွေနဲ့ ရုပ်ပွား​တော်တစ်​ထောင်​ကျော်နဲ့ ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါ သက်သက်လွတ်​တောင်🙏
တွံတေးဘောင်းတော်ချုပ်အနီးမှကံ့ကော်တစ်ထောင်ဘုရားများ🙏
တွံတေးဘက်ရောက်ဖြစ်ခဲ့ရင်
ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရားကိုဝင်ဖူးကြနော်🙏
တွံတေးမြို့၊ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး

image

လူသူအရောက်နည်းတဲ့ ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး တွံတေးမြို့နယ်ထဲက ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရား🙏
ခရေပန်းပင်တွေနဲ့ ရုပ်ပွား​တော်တစ်​ထောင်​ကျော်နဲ့ ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါ သက်သက်လွတ်​တောင်🙏
တွံတေးဘောင်းတော်ချုပ်အနီးမှကံ့ကော်တစ်ထောင်ဘုရားများ🙏
တွံတေးဘက်ရောက်ဖြစ်ခဲ့ရင်
ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရားကိုဝင်ဖူးကြနော်🙏
တွံတေးမြို့၊ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး

image

လူသူအရောက်နည်းတဲ့ ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး တွံတေးမြို့နယ်ထဲက ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရား🙏
ခရေပန်းပင်တွေနဲ့ ရုပ်ပွား​တော်တစ်​ထောင်​ကျော်နဲ့ ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါ သက်သက်လွတ်​တောင်🙏
တွံတေးဘောင်းတော်ချုပ်အနီးမှကံ့ကော်တစ်ထောင်ဘုရားများ🙏
တွံတေးဘက်ရောက်ဖြစ်ခဲ့ရင်
ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရားကိုဝင်ဖူးကြနော်🙏
တွံတေးမြို့၊ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး

image

လူသူအရောက်နည်းတဲ့ ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး တွံတေးမြို့နယ်ထဲက ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရား🙏
ခရေပန်းပင်တွေနဲ့ ရုပ်ပွား​တော်တစ်​ထောင်​ကျော်နဲ့ ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါ သက်သက်လွတ်​တောင်🙏
တွံတေးဘောင်းတော်ချုပ်အနီးမှကံ့ကော်တစ်ထောင်ဘုရားများ🙏
တွံတေးဘက်ရောက်ဖြစ်ခဲ့ရင်
ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရားကိုဝင်ဖူးကြနော်🙏
တွံတေးမြို့၊ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး

image

လူသူအရောက်နည်းတဲ့ ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး တွံတေးမြို့နယ်ထဲက ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရား🙏
ခရေပန်းပင်တွေနဲ့ ရုပ်ပွား​တော်တစ်​ထောင်​ကျော်နဲ့ ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါ သက်သက်လွတ်​တောင်🙏
တွံတေးဘောင်းတော်ချုပ်အနီးမှကံ့ကော်တစ်ထောင်ဘုရားများ🙏
တွံတေးဘက်ရောက်ဖြစ်ခဲ့ရင်
ကျိုက်ဖူးကျိုက်ပါဘုရားကိုဝင်ဖူးကြနော်🙏
တွံတေးမြို့၊ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး

imageimage
+8
1 w - Translate - Youtube

သားရဲတိရစ္ဆာန်တွေကို ကိုင်ရဲပါ့မလား ?

မကျွေးနိုင်ရင်မမွေးကြပါနဲ့

ကမ္ဘာပေါ်မှာ လူသန်းပေါင်းများစွာရှိတဲ့ထဲကမှ
ကိုယ့်ကိုချစ်တဲ့သူ
တစ်ယောက်မှမရှိဘူးဆိုတော့ ကံထူးတာပေါ့><

image

" ကျောက်ဖရုံယို" ပြုလုပ်နည်း
=====================
ကျောက်ဖရုံယို လုပ်လျှင် အပူဒဏ်ခံနိူင်အောင် အတော်လေးရင့်သော အသီးဖြင့် လုပ်ရပါတယ်။ အရောင်ကြည်ပြီး၊ ကြွပ်အောင် ထုံးရည်စိမ်ပြီး၊ ကျောက်ချဉ်ကတော့ ဖရုံယို ပိုကြွပ်ပြီး၊ ပိုဖြူအောင် ထည့်တာဖြစ်ပါတယ်။ သံပုရာသီးကိုတော့
ဖရုံသီးအနံ့ မထွက်အောင် ထည့်ခြင်းဖြစ်ပါတယ်။
သကြားအချိုးအစားကတော့ ပြုတ်ပြီးတဲ့ ကျောက်ဖရုံသီးနဲ့ အချိုးတူထည့်ရပါမယ်။ ဖရုံသီး (2 cups)ဆို ထည့်ရမယ့် သကြားကလည်း
(2 cups)ဖြစ်ပါတယ် (ဖရုံသီးဖတ်တွေ သေသေချာချာခွက်ထဲ ဝင်အောင်
ထည့်ကြည့်ဖို့တော့လိုပါတယ်။)။
ဖရုံသီးကို အတုံးကြီးကြီးလှီးလျှင် အပူပေးချိန်ပိုကြာသောကြောင့် သကြားများ ဝါသွားတတ်၍ အရမ်းမကြီးအောင် လှီးရပါတယ်။ အချောင်းသေးအောင် လှီးထားပေမယ့် ခြောက်ကပ်မသွားပဲ အပြင်သား ကြွပ်ပြီး သကြားရည်ဝတဲ့ အတွင်းသားကြောင့် အရမ်းစားလို့ကောင်းတဲ့ ကျောက်ဖရုံယိုလေး ဖြစ်ပါတယ်။
***... ကျောက်ဖရုံယို အတွက် လိုအပ်တာလေးတွေ…
1. အတော်လေးရင့်သော ကျောက်ဖရုံသီး – ကီလိုဝက် (၃၂ ကျပ်သားခွဲခန့်)
2. ထုချေထားသော ကျောက်ချဉ် (alum) – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်းခန့်
3. ကွမ်းစားထုံး (lime stone or Chuna or Choona) – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်းခန့်
4. ရေ – 10 cups (2500 ml )
5. သကြား – 2 cups (500 ml)
6. သံပုရာရည် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်းခွဲ
ရေ – 5 cups (1250 ml) ထဲ ထုံး နှင့် ကျောက်ချဉ် ထည့်ကာ ထုံးများပျော်အောင် ဖျော်ထားပါ။
အခွံပြောင်စင်အောင်ခွါထားသော ကျောက်ဖရုံသီးကို အစေ့ နှင့် ပျော့သည့်အသားများ လုံးဝ မပါအောင်ဖယ်ထုတ်ပြီး လက်သန်းလောက်လည်း မသေး၊ လက်ညှိုးလောက်လည်း မကြီးသည့် အချောင်းလေးများ လှီးထားပါ။
လှီးပြီးသည့် ကျောက်ဖရုံသီးများကို ဖျော်ထားသည့် ထုံး၊ ကျောက်ချဉ်ရည်ထဲ ထည့်ကာ အဖုံး ဖုံးပြီး ၆ နာရီခန့် ထားပါ။ (ထိုအတောအတွင်း ရေပေါ် ပေါ်နေသည့် ကျောက်ဖရုံသီးဖတ်များ အတွက် ၃၊၄ ခါ အပေါ်အောက်လှန်ပြီး မွှေပေးပါ။)
၆ နာရီခန့်စိမ်ထားပြီးနောက် ထုံးများ ပြောင်စင်သွားအောင် ရေဆေး၊ ရေ စစ်ထားပါ။
ရေစစ်ပြီးနောက် ပွက်ပွက်ဆူနေသော
ရေ – 5 cups (1250 ml)ထဲ ထည့်ပြီး အိုးအဖုံး
မဖုံးပဲ high heat ဖြင့် ၃ မိနစ် တည်ထားပါ။ (ရေပြန်ဆူလာလျှင် အနည်းငယ်မွှေပေးပါ။)
ပြီးလျှင် ချက်ချင်း ရေအေးဖြင့် လုံးဝ အေးသွားသည်အထိ ဆေးကာ၊ ရေ ကုန်အောင် စစ်ပြီးနောက်…
အနည်းငယ် ခြောက်သွားအောင် paper towel (သို့) စက္ကူ ပေါ် ၁ နာရီခန့် ဖြန့်ထားပေးပါ။
၁ နာရီခန့် ဖြန့်ထားပြီးနောက် ကျောက်ဖရုံသီး နှင့် သကြား ကို ဇလုံထဲ ထည့်ပြီး နှံ့သွားအောင် ခပ်ဖွဖွမွှေကာ အဖုံး ဖုံးပြီး သကြားရည်များ ဖရုံသီးထဲ စိမ့်ဝင်အောင် တစ်ညအိပ်ထားပါ။ (ရေလုံးဝ မထည့်ရပါ။)
နောက်တစ်နေ့မနက်တွင်သကြားရည်များစိမ့်ဝင်နေသော ကျောက်ဖရုံသီး ကြည်ကြည်လေးများ ကို တွေ့ရမှာဖြစ်ပါတယ်။
ထိုသကြားရည်နှင့် ဖရုံသီးဖတ်များကို မကပ်သည့်အိုးထဲထည့်ကာ medium high heat ဖြင့် မိနစ် ၂၀ ခန့် တည်ထားပါ။ သံပုရာရည်ကို ဖြန့်ပြီးထည့်ပေးပါ။
သကြားရည်များပူပြီး အနည်းငယ် စပွက်လာလျှင် အိုးကပ်ပြီး မတူးအောင် မကြာခဏမွှေပေးဖို့ လိုပါတယ်။
မိနစ် ၂၀ ခန့် (သို့) သကြားရည်များ ကော်ရည်ကဲ့သို့ ပျစ်လာသည်နှင့် medium low heat သို့လျှော့ကာ တတ်နိူင်သမျှ တစ်အိုးလုံး နှံ့အောင် ခြစ်ပြီး အဆက် မပြတ်မွှေပေးပါ။ (သကြား နှင့် ကျောက်ဖရုံသီးများ အိုးဖြင့်ကပ်ကာ တူးပြီး ရွှေဝါရောင်ပြောင်းသွားတတ်၍ အိုးကို ခြစ်ပြီးမွှေပေးဖို့လိုပါတယ်။)
၃ မိနစ်ခန့်ကြာလျှင် (သို့) သကြားအတုံးအခဲများ
စဖြစ်လာလျှင် (သကြားက ခပ်ထန့်ထန့်အနေအထားပါ) low heat သို့လျှော့ကာ ၂ မိနစ်ခန့် အဆက် မပြတ်မွှေပေးပါ။ (မွှေရတာ လွယ်ကူမြန်ဆန်စေရန် spatula ကိုပြောင်းသုံးထားပါတယ်။)
သကြားများ ခပ်ထန့်ထန့်ဖြစ်မနေတော့ပဲ လုံးဝခြောက်သွားလျှင် ဆက်ပြီး မပူနေစေရန်
ဒယ်အိုးမှ ဖယ်ပြီး လင်ဗန်းတစ်ချပ်ထဲ ဖြန့်ထည့်၍ အအေးခံထားပါ။
အေးသွားပြီးနောက် ကြွပ်ကြွပ်လေးနှင့် သကြားရည်ဝနေသော ကျောက်ဖရုံ ယိုလေး အရသာရှိစွာ သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ။
ပို သည်များကို လေလုံဗူးထဲ ထည့်သိမ်းပေးနိုင်ပါတယ်နော်😍😘

image