Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
ကြက်ဥနဲ့ ကြက်မ ပဟေဠိကို သဲလွန်စထုတ်ပေးနိုင်ခဲ့တဲ့ အင်္ဂလန်နိုင်ငံက ဟက်ခ်တာ စူပါကွန်ပျူတာ ဖြစ်ပါတယ်။ ဒီကွန်ပျူတာကို တည်ဆောက်ဖို့အတွက် ဒေါ်လာ ၂၂၀ မီလီယမ် ကုန်ကျခဲ့ပါတယ်။
၂၀၁၄ခုနှစ်မှာ HECToR supercomputer အစား ပိုပြီး အရည်အသွေးကောင်းမွန်တဲ့ ARCHER supercomputer ကို ပြောင်းလဲ အစားထိုးခဲ့ပါတယ်။ ဒီ စူပါကွန်ပျူတာတွေကို နယ်ပယ်ပေါင်းစုံမှာ သုတေသနပြုဖို့အတွက် အသုံးပြုနေကြပါတယ်။ ဇီဝဗေဒအပြင်၊ ရုပ်ဝတ္ထုသိပ္ပံ(Material Science) နဲ့ ဆေးဝါးပညာတွေမှာလဲ အသုံးပြုနေကြပါတယ်။
#ပုဇွန်ငါးဆုပ်ချဉ်ရေဟင်း

ပုဇွန်ကျော့ 40 သားခန့်( အခွံခွာရွှံ့ချောင်းထုတ်ထား)
ကန်စွန်းရွက် 1 စည်း ( ချွေ ထားပါ)
ကြက်သွန်ဖြူ 4 မွှာခန် (ညက်အောင်ထောင်းကာ
ငရုတ်ဆုံ ထဲတွင်အနည်းငယ်ချန်ထား၍ ပန်းကန်ဖြင့်
ခတ်ထားပါ။ထို့နောက် ကြက်သွန်နီ 1 လုံးကို ပါ
အနည်းငယ်ချန်ထားသော ကြက်သွန်ဖြူ နှင်
ရောထောင်းပါ။
ပုဇွန်များကို ဆားteaဇွန်း တစ်ဝက် နနွင်းအနည်းငယ်
သကြားအနည်းငယ်တို့ နှင့်ရောနယ်ကာ စက်ဖြင် ကျိတ်
(သို့) နုတ်နုတ်စင်းထားပါ။ထို့နောက်ပန်းကန်ဖြင့်
ခတ်ထားသောကြက်သွန်ဖြူကိုပါထည့်မွှေကာ အနေတော်
အရွယ် အဆုပ်ကလေးများ ဆုပ်ထားပါ။
အိုးထဲသို့ ဆီအတန်အသင့်ထည့်ကာ ပုဇွန်ဆုပ်များ
ထည့်၍ရွှေညိုရောင် သန်းလာအောင်ကြော၍ ပန်းကန်
ဖြင့်ခတ်ထာ်းပါ။
ထိုနောက် အိုးထဲမှာ ဆီ အနည်းငယ်သာချန်ကာ ကျန်ဆီ
များကို ခတ်ထားပါ။ထိုဆီအနည်းငယ်ထဲသ
ို့ ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ ကိုထည့်၊ငရုတ်သီး
မှုန့် ဟင်းခတ်ဇွန်း 1 ဇွန်း ထည့်ကာ ဆီသတ်ပါ။
ပုဇွန်ဆုပ်ကြော်ထည့်ပါ။မန်ကျည်းမှည့်ရည် ဟင်းခတ်ဇွန်း
5 ဇွန်းခန့် ထည့်ပါ။ငံပြာရည် ဟင်းခတ်ဇွန်း 1 ဇွန်းနှင့်
အချို မှုန့် အနည်းငယ်၊သကြား အနည်းငယ် ထည့်ပါ။
အနံ့မွှေးလာရင် ရေ ပုဇွန် မြုတ်အောင်ထည့်ကာ
အဖုံးအုပ်ပြီး ဆူပွက်အောင ထားပါ။်
ထားပါ။ဟင်းဆူပွက်လာပါက အရသာမြည်း၍
ကန်ဇွန်းရွက်များထည့်ပါ။ထို့နောက် အဖုံးအုပ်ကာ
3 မိနစ်ခန့် ထား၍ ချလိုက်လို့ရပါပြီ။
ငါးဟင်းချက်တဲ့အခါ
••••••••••• တဆင့်ပြန်ပြီး မျှဝေပေးတာပါရှင့်
ပုံစံ၃မျိုးချက်လို့ရပါတယ်
ဆီသပ်ပြီးဆီသပ်တဲ့အထဲထည့်လုံးချက်တာရယ်
ဆီသပ်ပြီးရေနွေးလောင်းဟင်းရည်ဆူမှငါးထည့်တာရယ်
ငရုတ်သီးအနှစ်နဲ့ငါးကိုတခါတည်းလုံးပြီးချက်တာရယ်ပါ
ဆီသပ်ငါးထည်လုံးတဲ့အရသာကငါးအသားမာမာအရသာအပြည့်အဝဝင်တဲ့အရသာ။
ဆီပြန်နဲ့လိုက်ဖက်ပါတယ်
ဟင်းရည်ဆူမှငါးခပ်ရင်တော့ငါးရဲ့သဘာဝအရသာနူးနူးညံညံ့လေးဖြစ်တယ်
ငါးကျီး၊ငါးခူစတဲ့အကြေးခွံမပါသောငါးချက်ရင်ဟင်းရည်ဆူမှထည့်တာပိုစားကောင်းပါတယ်
ချွဲကျိကျိမဖြစ်စေပါဘူး
ငါးသလောက်လဲပင်လယ်ငါးသလောက်ဆိုဆီသပ်လုံးချက်ရင်အနှစ်ကဆီဂျီးနံ့လိုလိုနံတတ်ပေမယ့်ဟင်းရည်ဆူမှထည့်ချက်ရင်အနံလေးတော်တော်မွှေးပြီးနူးညံ့တယ်
ရေချိုချက်ဆိုရင်တော့ငရုတ်သီးအနှစ်နဲ့တခါတည်းလုံးချက်တာနဲ့လိုက်ဖက်ပါတယ်
လုံးချက်တဲ့အနံ့နဲ့ငါးရေချိုချက်ကလိုက်ဖက်ပါတယ်
ပန်းခရေချက်ရင်းသိလာသလောက်မျှဝေတာပါရှင်
မင်္ဂလာညချမ်းပါ