ပင်လယ်ငါးနှင့် ကျန်းမာရေး
.
တူနာ (Tuna)၊ ဆယ်လမွန် (Salmon)၊ မက်ကရယ် (Mackerel)၊ ပလာတူး (short mackerel)၊ ပင်လယ်ငါးသလောက် (Herring)၊ အန်ချိုဗီ (Anchovy) နှင့် ဆာဒင်း (Sardines) အစရှိသည့် ပင်လယ်ငါးတို့သည် အဆီများသောငါး (oily fish) အမျိုးအစားများ ဖြစ်ကြပြီး အာဟာရဓာတ် ကြွယ်ဝမှုကြောင့် လူသိများကြသည်။ ငါးတစ်မျိုးချင်းစီတွင် ကိုယ်ပိုင်ထူးခြားသော အရည်အသွေးများရှိသော်လည်း ၎င်းတို့တွင် အိုမီဂါ-၃ ဖက်တီးအက်ဆစ်နှင့် အခြားမရှိမဖြစ်လိုအပ်သောအာဟာရဓာတ်များ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်သောကြောင့် ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများစွာကို အတူတူရရှိစေနိုင်ပါသည်။
ဤငါးများ၏ အဓိကကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများ
၁။ နှလုံးကျန်းမာရေး
အိုမီဂါ-၃ ဖက်တီးအက်ဆစ် (Omega-3 Fatty Acids) - ဤငါးများသည် နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာကျန်းမာရေးအတွက် အရေးပါသော အိုမီဂါ-၃ အမျိုးအစားနှစ်မျိုးဖြစ်သည့် EPA (eicosapentaenoic acid) နှင့် DHA (docosahexaenoic acid) တို့၏ အကောင်းဆုံးရင်းမြစ်များထဲမှတစ်ခုဖြစ်သည်။
နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေကို လျှော့ချပေးခြင်း- ဤငါးများကို ပုံမှန်စားသုံးခြင်းသည် သွေးပေါင်ချိန်ကို ကျစေခြင်း၊ ထရိုင်ဂလစ်ဆရိုက် (triglyceride) ပမာဏကို လျှော့ချပေးခြင်းနှင့် သွေးလွှတ်ကြောများအတွင်း အနည်ကျခြင်းကို လျှော့ချပေးခြင်းတို့အတွက် အထောက်အကူပြုသည်။ ယင်းသည် ရလဒ်အနေဖြင့် နှလုံးထိခိုက်ခံရခြင်းနှင့် အခြားသော နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာရောဂါများ ဖြစ်နိုင်ခြေကို သိသိသာသာ လျှော့ချပေးနိုင်သည်။
၂။ ဦးနှောက်နှင့် မှတ်ဉာဏ်ကျန်းမာရေး
ဦးနှောက်စွမ်းဆောင်ရည်ကို မြှင့်တင်ပေးခြင်း- အိုမီဂါ-၃ များသည် ဦးနှောက်ဖွံ့ဖြိုးမှုနှင့် လုပ်ငန်းဆောင်တာများအတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်သည်။ ၎င်းတို့သည် မှတ်ဉာဏ်၊ စိတ်ခံစားမှုနှင့် အလုံးစုံသော သိမြင်မှုဆိုင်ရာကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူပြုနိုင်သည်။
ဦးနှောက်စွမ်းဆောင်ရည်ကျဆင်းခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးခြင်း- အိုမီဂါ-၃ ၏ ရောင်ရမ်းမှုဆန့်ကျင်သော ဂုဏ်သတ္တိများသည် အယ်လ်ဇိုင်းမား (Alzheimer's) နှင့် ပါကင်ဆန် (Parkinson's) ကဲ့သို့သော ဦးနှောက်ဆဲလ်များ ယိုယွင်းပျက်စီးသည့် ရောဂါများမှ ကာကွယ်ပေးနိုင်သည်။ အချို့သော လေ့လာမှုများက အိုမီဂါ-၃ စားသုံးမှုနှင့် စိတ်ဓာတ်ကျခြင်း၊ စိုးရိမ်ပူပန်ခြင်းတို့ ဖြစ်နိုင်ခြေ နည်းပါးခြင်းကြား ဆက်စပ်မှုကိုလည်း ဖော်ပြထားသည်။
၃။ အရိုးကျန်းမာရေး
ဗီတာမင်ဒီ (Vitamin D) - အဆီများသောငါးများသည် ကယ်လ်စီယမ်စုပ်ယူမှုနှင့် အရိုးကျန်းမာရေးအတွက် အရေးပါသည့် ဗီတာမင်ဒီ၏ သဘာဝအစားအစာရင်းမြစ်အနည်းငယ်ထဲမှ တစ်ခုဖြစ်သည်။
ကယ်လ်စီယမ်နှင့် ဖော့စ်ဖရပ်စ် (Calcium and Phosphorus) - အထူးသဖြင့် ဆာဒင်းနှင့် အန်ချိုဗီငါးများသည် ၎င်းတို့၏ နူးညံ့ပြီးစားသုံးနိုင်သော အရိုးများပါ ပါဝင်စားသုံးသည့်အခါ ကယ်လ်စီယမ်၏ အကောင်းဆုံးရင်းမြစ်များဖြစ်ကြသည်။ ဖော့စ်ဖရပ်စ်နှင့် မဂ္ဂနီဆီယမ် (magnesium) တို့သည်လည်း အရိုးသိပ်သည်းဆနှင့် ခိုင်ခံ့မှုကို ပိုမိုအထောက်အကူပြုပါသည်။
၄။ အခြားအဓိကအာဟာရဓာတ်များနှင့် အကျိုးကျေးဇူးများသည့် အရည်အသွေးမြင့် ပရိုတင်း (High-Quality Protein) - ဤငါးများအားလုံးသည် ကိုယ်ခန္ဓာတစ်သျှူးများ တည်ဆောက်ခြင်းနှင့် ပြုပြင်ခြင်း၊ ကြွက်သားထုကို ထိန်းသိမ်းခြင်းနှင့် အစားစားပြီးနောက် ပြည့်ဝမှုကို မြှင့်တင်ပေးခြင်းတို့အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်သော၊ အဆီနည်းပြီး အရည်အသွေးမြင့် ပရိုတင်းဓာတ်၏ ကောင်းမွန်သောရင်းမြစ်ဖြစ်ပါသည်။ ၎င်းသည် ကိုယ်အလေးချိန်ထိန်းသိမ်းမှုတွင် အထောက်အကူပြုနိုင်သည်။
ဗီတာမင်ဘီ (B Vitamins) - ၎င်းတို့သည် ဗီတာမင်ဘီ၁၂၊ ဗီတာမင်ဘီ၆ နှင့် နိုင်ယာစင် (niacin) အပါအဝင် ဘီဗီတာမင်များ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်သည်။ ဤဗီတာမင်များသည် စွမ်းအင်ထုတ်လုပ်မှု၊ သွေးနီဥဆဲလ်များဖြစ်ပေါ်မှုနှင့် အလုံးစုံသော ဇီဝကမ္မဖြစ်စဉ်များအတွက် အရေးပါပါသည်။
ဆယ်လီနီယမ် (Selenium) - ဤသတ္တုဓာတ်သည် အစွမ်းထက်သော ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းအဖြစ် လုပ်ဆောင်ပြီး ဆဲလ်များပျက်စီးခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးကာ ကိုယ်ခံအားစနစ်နှင့် သိုင်းရွိုက် (thyroid) လုပ်ငန်းဆောင်တာများကို အထောက်အကူပြုသည်။
အမြင်အာရုံကျန်းမာရေး- ဤငါးများတွင်ပါရှိသော အိုမီဂါ-၃ သည် မျက်လုံးကျန်းမာရေးကို အပြုသဘောဆောင်သော အကျိုးသက်ရောက်မှုရှိပြီး အသက်အရွယ်ကြီးရင့်လာသောအခါ မျက်လုံးအာရုံကြောအားနည်းသည့် ရောဂါ (macular degeneration) ကဲ့သို့သော အမြင်အာရုံပြဿနာများကို ကာကွယ်ပေးနိုင်သည်။
အထူးအသားပေးအချက်များ
ဆာဒင်းနှင့် အန်ချိုဗီ- ဤငါးငယ်လေးများသည် ၎င်းတို့၏ နူးညံ့ပြီးစားသုံးနိုင်သော အရိုးများကြောင့် ကယ်လ်စီယမ်ပါဝင်မှု မြင့်မားခြင်းအတွက် အထူးထင်ရှားသည်။ ၎င်းတို့သည် တူနာငါးအချို့ကဲ့သို့သော ငါးကြီးများထက် ပြဒါး (mercury) ပါဝင်မှုလည်း ပိုနည်းလေ့ရှိသည်။
ဆယ်လမွန်- အိုမီဂါ-၃ ပါဝင်မှု မြင့်မားခြင်းနှင့် ၎င်းငါးအား ပန်းရောင်သမ်းစေသည့် အစွမ်းထက်ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းဖြစ်သော အက်စ်တာဇန်သင် (astaxanthin) ကြောင့် လူသိများသည်။
မက်ကရယ်- အခြားပင်လယ်စာများထက် အိုမီဂါ-၃ အလွန်ကြွယ်ဝသော ရင်းမြစ်တစ်ခုဖြစ်သည်။
တူနာ- လူကြိုက်များပြီး အလွယ်တကူရရှိနိုင်သော ပရိုတင်းနှင့် ဗီတာမင်ဘီ (အထူးသဖြင့် ဘီ၁၂) ရင်းမြစ်တစ်ခုဖြစ်သည်။
ဤအဆီများသောငါးအမျိုးမျိုးကို သင်၏နေ့စဉ်စားသောက်မှုပုံစံတွင် ထည့်သွင်းစားသုံးခြင်းသည် မရှိမဖြစ်လိုအပ်သောအာဟာရဓာတ်များကို တိုးမြှင့်ရရှိရန်နှင့် သင့်၏အလုံးစုံသော ကျန်းမာရေးကို အထောက်အပံ့ပေးရန်အတွက် အလွန်ကောင်းမွန်သောနည်းလမ်းတစ်ခုဖြစ်သည်။

image

#ဆိတ်သားမဆလာနှပ်(နှပ်နည်း)
😍😍😍😍😍😍😍😍
တစ်ခါတစ်လေ အရသာရှိရှိ ဆိတ်သားဟင်း နူနူအိအိလေးနှပ်စားရအောင်လို့ပါရှင့်
ဆိတ်သား(မိုးခိုသား)........၂၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ...................၃လုံး
ချင်း............................၁တက်
ကြက်သွန်ဖြူ..................၃တက်
ကရဝေးရွက်..................၃ရွက်
ဒိန်ချဉ်..........................၂ဇွန်း
ဆိတ်သားမဆလာ............၁ဇွန်း
ဆိတ်သားကို၁လက်မအရွယ်အတုံးလေးများတုံးပြီး
ရေဆေးပါ။ နောက်ဆုံးအကြိမ်ဆေးချိန်မှာဗီနီဂါ
အရည်လေးအနည်းငယ်ထည့်ပြီးဆေးပေးပါ။
ရေစင်အောင်ရေစစ်ထားပေးပါ။
ချင်း၊ကြက်သွန်ဖြူ ကိုညှက်နေအောင်ထောင်းပါ။
ကြက်သွန်နီကိုပါးပါးလှီးထားပါ။
ရေစစ်ထားတဲ့ဆိတ်သားထဲသို့ ရောထောင်းထား
သောချင်းအရည်၊ဒိန်ချဉ်၊ မဆလာ၊ နနွင်းမှုန့်၊ငရုတ်စိမ်းမှုန့်၊ဆား၊ဟင်းခတ်မှုန့်တို့ထည့်ပြီးရောနယ်ကာ အနည်းဆုံးနာရီဝက်ခန့်နှပ်ထားပေးပါ။
ဒယ်အိုးတစ်လုံးမှာဆီအနည်းငယ်ကိုအပူပေးပြီးကရေဝေးရွက်တွေထည့်ပြီးဆီသတ်ပါ။
အနည်းငယ်မွှေးလာလျှင်ကြက်သွန်နီတွေထည့်ပြီးဆီသတ်ပါ။
ရွှေရောင်သန်းစပြုလာတာနဲ့ဆိတ်သားနှပ်မယ့်အိုးထဲသို့အားလုံးလောင်းထည့်ပါ။
မီးရှိန်အေးအေးမှာရေခမ်း၊ ဆီပြန်သည်အထိနှပ်ပါ။
မိုးခိုသားဟာနှုးညံ့တဲ့အတွက်နောက်တစ်ရည်ခမ်းပြီးဆီပြန်လာပြီဆိုရင်အသားတွေနှုးအိနေပါပြီ။
မှတ်ချက်။ ဆိတ်သားမိုးခိုသားဆိုတာဆိတ်ရဲ့လက်၊
ပေါင်တို့နဲ့ဆက်စပ်နေတဲ့မိုးရေမဆိုနိူင်တဲ့နေရာအစိတ်အပိုင်းလေးကိုဆိုလိုခြင်းဖြစ်ပါတယ်။
credit..ဟင်းချက်နည်းမျာ
ဆိတ်သား အားလူး
~~~~~~~~~
ဆိတ်ပေါင်သား ၂၅သား
အားလူး ၃လုံး
ပျဉ်တော်သိမ် ၂ခက်
ကြက်သွန်နီ ၃လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ ၅မွှာ
ဂျင်း လက်တဆစ်
ဆား အနည်းငယ်
သကြား ။
မဆလာ ။
ငရုတ်ပုထောင်း ။
နနွင်း ။
ငံပြာရည် ။
ဒိန်ချဉ် ၁ဇွန်း
-ဆိတ်သားကို ရေဆေးရေစစ်ပြီး ဆား သကြား နနွင်း မဆ
လာ ဒိန်ချဉ် တို့နှင့်ရောနယ်ပြီး ၃နာရီခန့်နှပ်ထားပါ။(ကျွန်မက
မနက်ချက်ရန် ညထဲကနှပ်ပြီးရေခဲသေတ္တာထဲထည့်ထားပါတ
ယ်)အားလူးကို ဆားနယ်ပြီးအပေါ်ရဲရုံလေးကြော်ပြီးဆီစစ်ထာ
ပါ။
-ဆီ ကြက်သွန်နီ ကြက်သွန်ဖြူ ဂျင်း တို့ကို ငရုတ်ပုထောင်းနှင့်
ဆီသတ်ကာမွှေးလာလျှင် ပျဉ်တော်သိမ်ထည့်မွှေ၍ဆိတ်သား
ထည့်၍ ရေခန်းသည်အထိ လုံးပါ။ရေခန်း ဆီပြန်လျှင် ငံပြာ
ရည်ထည့်၍ ရေထပ်ထည့်ကာ နူးသည်အထိတည်ပါ။နူးလျှင် အားလူးရော၍ ရေနွေးအနည်းငယ် ထည့်၍ ဆီပြန်သည်အထိ တည်၍ ပျဉ်တော်သိမ်ထည့်မွှေကာ ရပါပြီရှင်။
ဒိန်ချဉ်အစား သံပုရာသီးထည့်နိုင်ပါသည်၊ဆား သကြားအစား
အချိုမှုန့်/ကြက်သားမှုန့် ကြိုက်နှစ်ရာ သုံးနိုင်ပါသည်။
ချက်ကြည့်ကြစို့

image
1 w - Translate

ပလေးတယ်လို့သူများတွေက ထင်နေပေမဲ့ ပလေးခံနေရတဲ့အဖွဲ့🥲
1.Gemini ♊️
2.Capricorn ♑️
3.Virgo♍️
အမှန်အကန် ပလေးတဲ့ပလေးယာများ🥲
1.Sagittarius ♐️
2.Scorpio ♏️
3.Pisces ♓️
ဟိုယောင်ဒီယောင်အဖွဲ့🥹(exမမေ့နိုင်သောသူများလဲပါပါတယ်)
1.Taurus ♉️
2.Leo♌️
3.Aquarius ♒️
ကုတ်ကမြင်းလေးများအဖွဲ့🌝
1.Aries ♈️
2.Cancer ♋️
3.Libra♎️
အဖွဲ့အကုန်လုံးမှာ ဖရဲသီးလိုလူတွေလဲပါတယ်🥲

image
1 w - Translate

Met dit geweldig mooie jasje van Elisabetta Franchi kan je nu je slag slaan..

image

🍲ဝက်သားနီချက် ချက်နည်း🍲
ပါဝင်ပစ္စည်း
ဂျင်း
ကြက်သွန်ဖြူ /နီ
ဆား
သကြား
Sweet soy sauce
🧅ဝက်သားကို ဆား ဂျင်းအရည်နဲ့ နှပ်ထားပါ
🧅 သကြားကို ဆီနည်းနည်းနဲ့ အညို​အောင်​ပြောင်း​အောင် ကြော်ပါ… မီးအလယ်အလတ်သာထားပါ…
🧅အ​ရောင်​ပြောင်းသွားတဲ့သကြားထဲကို ဝက်သားထည့်ပီး​မွှေပါ… ဝက်သား​တွေ ရဲတက်လာရင် ဂျင်း ကြက်သွန်ဖြူနုတ်နုတ်စင်းထားတာထည့်ပါ
🧅ကြက်သွန်နီကို ကြီးကြီးလှီးထည့်ပါ… အနှစ်များရချင်ရင်ပိုထည့်ပါ… ကျမက​တော့ အနှစ်​လေးပါတာပိုကြိုက်ပါတယ်
🧅အားလုံး​မွှေပီး ဝက်သား​တွေလည်း အ​ပေါ်ယံတင်း​နေပီဆို ရေထည့်ပီး မီး​လျော့ချက်ပါ
🧅ဝက်သား​တွေ နူးအိပီး​ရေလည်းခမ်းခါနီးရင် sweet soy sauce နည်းနည်းထည့်လိုက်ပါ…
ဒါဆိုရင်​တော့ ရေခမ်းသွားရင် နူးအိပီး စားချင်စဖွယ် ဝက်သားနီ​လေးရပါပီ …
#ဝက်သားနီချက်

image

ထာဝရမပြောနဲ့ မနက်ဖြန်မှာတောင်
ဘာဖြစ်မလဲ ဘယ်သူမှ သေချာမသိဘူး။

ဒီတော့ လက်ရှိအချိန်လေးကိုသာ အာရုံစိုက်၊
မိသားစုတွေနဲ့ စကားများများပြော၊
သူငယ်ချင်းတွေနဲ့ အချိန်ပေးလျှောက်လည်၊
မေတ္တာရှိရသူကိုလည်း
တန်ဖိုးထားချစ်ရကြောင်းတွေ သိအောင်ထုတ်ပြ။

ဒီနေ့ဟာ နောက်‌ဆုံးဆိုရင်တောင်
မနက်ဖြန်မှာ နောင်တမကျန်ချင်ရင်
ကျွန်တော်တို ချစ်ရသူတွေကို
ရင်ထဲကအတိုင်း ပြုမူဆက်ဆံဖိုလိုပါတယ်။

image
1 w - Translate

#လောကကြီးမှာ...
ရင်းနှီးမှုနဲ့ တန်တဲ့လူတွေလည်းရှိတယ်၊
ဥပေက္ခာနဲ့ တန်တဲ့လူတွေလည်းရှိတယ်၊
ဒါဟာ
ကျွန်တော်တို့ ခွဲခြားထားတာမဟုတ်ဘူး
သူတို့ကိုယ်တိုင်ပဲ
တန်ရာတန်ရာကို ရွေးချယ်သွားကြတာ !!

image

တရု-တ်ဗီယက်နမ်တွေကတော့ ***
၉၆ ပါးဆေးတဲ့ ***
[မုန်လာဥဖြူပေါတဲ့ဒီရာသီချိန်
ဒီနည်းနဲ့ဆေးကြမယ်]
ကျောက်ကပ်ဆေးနည်း
=================
မုန်လာဥဖြူ တစ်လုံးနဲ့
ကျောက်ကပ်အလွယ်ဆေးကြမယ်။
ကျောက်ကပ် ရောင်သည်ဖြစ်စေ
ကျောက်ကပ်ကျောက်တည်သည်ဖြစ်စေ ကျောက်ကပ်ကြောင့် ခါးနာ ခါးကိုက်ခြင်း နှုံးချိ အော့အန်ခြင်းများ အတွက်...
မုန်လာဥဖြူ တစ်လုံးကို သန့်စင်စွာဆေးကြောပြီး
ရေအနည်းထည့်၍ ကြိတ်ချေပါ။
အဖတ်များစစ်ထုတ်ပြီး အရည်ကိုသောက်လိုက်ပါ။၎င်းကြိတ်ရည် ဝမ်းထဲဝင်သွားသည်နှင့်ခါးနာ ခါးကိုက် ယူပစ်သလို ပျောက်ကင်းသက်သာသွားမည်။✅
မုန်လာဥဖြူကြိတ်ရည်ဟာ ကျောက်ကပ်ကို ချက်ချင်း ဆေးကြောပေးပါတယ်။
အူကျဝေဒနာရှင်များလည်းအသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
ဒါ့အပြင် တစ်ပါတ် တစ်ခါ ကြိုတင်ကာကွယ်သော
အားဖြင့် လူတိုင်းမုန်လာဥဖြူကို ဟင်းလျာအဖြစ်
ချက်ပြုတ်စားသုံးခြင့်ဖြင့် ကျောက်ကပ်ကို ဆေးကြောထိန်းသိမ်းသင့်ပါတယ်။
မုန်လာဥ အစိမ်းကို သံပုရာသီးနှင့် နှပ်ပြီး အစိမ်းသုပ်သုပ်စားပါကပို၍ဆေးဘက်ဝင်ပါတယ်။✅
မုန်လာဥဖြူ စားသုံးခြင်းဖြင့် ရရှိနိုင်တဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေက
ကင်ဆာရောဂါမဖြစ်စေရန် ကာကွယ်ပေးတယ်။
သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကို ထိန်းညှိပေးတယ်။
ကျောက်ကပ် ကျန်းမာစေတယ်။
သွေးပေါင်ချိန်ကို မှန်စေတယ်။
ဝမ်း မှန်စေတယ်။
ကိုယ်အလေးချိန် ကျစေတယ်။
အသားအရည် စိုပြေလှပစေတယ်။
အရွယ်တင်နုပျိုစေပါတယ်။
အားလုံးပဲကျန်းမာချမ်းသာပျော်ရွှင်ကြပါစေ....
#crd

image
1 w - Translate - Youtube

မဆုံတဲ့ဖူးစာ Unplugged - ဝိုင်ဝိုင်း Y Wine + ကြိုးကြာ

1 w - Translate

အရွယ်ရှိတုန်းကြိုးစား ရွယ်တူတွေ ပုခုံးချင်း ယှဉ်ချိန်ကျမှ သိမ်ငယ်မပြနဲ့ 🫵🖤

image