ပဲခူးရိုးမရဲ့ သဘာဝဆန်ဆန် စိမ်းလန်းမှုကြားထဲမှာ Mysterious ဆန်ဆန် ပင့်ကူအိမ်ပုံစံ ‌တည်ရှိနေတဲ့ Bago Yoma Eco Resort 🌿🌲
🍃 Eco Resort ဆိုတဲ့အတိုင်း ပတ်ဝန်းကျင်ရှုခင်းတွေအနေနဲ့ အပင်စိမ်းစိမ်းလေးတွေရယ်၊ ကောင်းကင်ပြာကြီးရယ်၊ နေဝင်နေထွက်ချိန်တွေရယ်ကို ငေးမောခံစားရင်း Stress တွေပြေပျောက်အောင် အကောင်းဆုံး အပန်းဖြေနိုင်မယ့်နေရာလေး 😍😍
💁 ဘော်ဒါတွေနဲ့ဖြစ်ဖြစ်၊ မိသားစုနဲ့ဖြစ်ဖြစ် ကိုယ်ချစ်ရတဲ့သူတွေနဲ့ ပိတ်ရက်၊ အားလပ်ရက်တွေမှာ သွားရောက်လည်ပတ်လို့ရမယ့်နေရာကောင်းလေးဖြစ်သလို Resort မှာ Restaurant လည်းရှိတာမို့ အစားအသောက်ကောင်းတွေကိုလည်း မှာယူသုံးဆောင်နိုင်ဦးမှာပါဗျ 🧆🥘
👪 နေ့ချင်းပြန်သွားလည်ချင်သူတွေအတွက်အဆင်ပြေအောင်‌ဝန်ဆောင်မှုပေးနေသလို ညအိပ်အပန်းဖြေချင်သူတွေအတွက်လည်း သန့်ရှင်းသပ်ရပ်ပြီး ဓလေ့ဆန်ဆန်အိပ်ခန်းလေးတွေတဲ့ ဝန်ဆောင်မှုပေးနေပါတယ်တဲ့ဗျ 🙆
အသေးစိတ်အချက်အလက်တွေကိုတော့
🍃 Resort Direct Phone - 09 778 800088
🍃 Ygn Ofc; - 095165223
09772784412 သို့တိုက်ရိုက်ဆက်သွယ်စုံစမ်းနိုင်ပါတယ်နော် ❤️
#package #platform #review #bago_yoma_eco_resort #crd_photo

imageimage
+8

မြေအိုးမြီးရှည် ပြုလုပ်နည်း
ပါ၀င်သောပစ္စည်းများ
=============
၁။ ကြက်သား - ရင်အုပ် တခြမ်း နှင့် လည်ချောင်းရိုး ၂ ခု
၂။ ကြက်အူချောင်း - ၁ ချောင်း
၃။ ငုံးဥ - ၄ လုံး
၄။ ကိုက်လန် - ၁ ချောင်း
၅။ ပါးပါးလှီးထားသော မုန္လာဥနီ - အနည်းငယ်
၆။ မုန်ညှင်းဖြူ - အနည်းငယ်
၇။ ပန်းမုန်လာ - အနည်းငယ်
၈။ အစိမှးေ၇ာငပှနှးမုနလှာ - အနညှးငယှ
၉။ ကျောက်ပွင့် - အနည်းငယ်
၁၀။ ကြွက်နားရွက် (ကျောက်ပွင့်အမည်း) - အနည်းငယ်
၁၁။ အသားတု - ၂လုံး
၁၂။ မြီးရှည်အခြောက်ဖတ် - လက္တဆုပ္စာ
၁၃။ အဖြူရောင် အပြားခေါက်ဆွဲဖတ် - ၄ ပြား (မထည့်လဲရ)
၁၄။ ပဲပြားခြောက် - အနည်းငယ်
၁၅။ ပဲပြား - အတုံးသေး ၄ တုံး (ပုံထဲမွာမပါ။)
၁၆။ ဆား - အနည်းငယ်
၁၇။ အချိုမှုန့်(သို့) သကြား - အနည်းငယ်
၁၈။ ပဲငပိ အစပ် - ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း
၁၉။ မုန်ညှင်းချဉ် (သို့) ရှမ်းချဉ် - ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း
၂၀။ ဟွာကျောင်းအမှုန့်- အနည်းငယ် (မရှိရင်မထည့်လဲရပါတယ်။ ထည့်ရင်အနံ့ပိုမွှေးပါတယ်။)
၂၁။ ငရုတ်ကောင်း - အနည်းငယ်
ပြုလုပ်နည်း
=======
၁။ ကြက်ရင်အုပ် နှင့် လည်ချောင်းရိုးများကို ဆား၊အချိုမှုန့် (သို့) သကြား အနည်းငယ်ထည့် ရေ ၄ ခွက်ထည့်ရ်ျ မိနစ် ၂၀ ခန့်ပြုတ်ပါ။
၂။ ပြီးလျှင် ရင်အုပ်မှ အသားမ်ားကို နွှာရ်ျ အတုံးအသေးလေးတွေတုံးထားပါ။ ရငျအုပျမှအ၇ိုးကို ကြက်ပြုတ်ရည်အိုးထဲထည့်ပြီး မီးအေးအေးဖြင့် ဆက်တည်ထားပါ။ ကြက်ပြုတ်ရည်အိုးတွင် ရေနည်းသွားလျှင် ရေပြန်ပြန်ဖြည့်ပေးပါ။
၃။ မြီးရှည်အခြောက်ဖတ်၊ ပဲပြားခြောက်၊ ကျောက်ပွင့်၊ ကြွက်နားရွက်၊ အသားတုတို့ကို အနည်းဆုံး ၁ နာရီ ခန့်ရေစိမ်ထားပါ။
၄။ အသီးအရွက်များကို ကြိုက်နှစ်သက်ရာအရွယ်လှီးထားပါ။ မုန်ညှင်းချဉ်ကို အတုံးအသေးလေးတွေလှီးထားပါ။
၅။ မြေအိုးမြီးရှည်ပြင်ဆင်နည်း
- မြေအိုးကို မီးဖိုပေါ်တင်ရ်ျ အပူပေးပါ။ ပဲငပိအစပ္ကို ထည့်ပါ။ ထို့နောက် အတုံးအသေးလေးတွေတုံးထားသော ကြက်သားကို ထည့်ပြီး ပဲငပိနှင့် သမအောင်မွှေပါ။ ပြီးလျှင် မုန်ညှင်းချဉ်ကိုထည့်ပါ။
- ထို့နောက် ကြက်ပြုတ်ရည်ကို မြေအိုးရဲ့တ ၀ကျကျြောကျြောလောကျ အထိထည့်ပါ။ ဟွာကျောင်းနှင့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်ကိုထည့်ပါ။ ရေစိမ်ထားသော အရာမ်ားကို ထည့်ပြုတ်ပါ။ ၂ မိနစ်ခန့်အဖုံးအုပ်ထားပါ။
- ပြီးလျှင် ပဲပြား၊ လှီးထားသော အသီးအ၇ှကျမြား၊ ငုံးဥတို့ကို ထည့်ရ်ျ နောက်ထပ် ၂ မိနစ်ခန့်အဖုံးအုပ်ထားပါ။
၆။ ထို့နောက်မီးဖိုပေါ်မှချရ်ျ ပူပူနွေးနွေး မြေအိုးမြီးရှည်ကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

image
THZaw is feeling Happy
1 w

image
THZaw changed his profile cover
1 w

image
THZaw changed his profile picture
1 w

image
1 w - Translate

Elegant and beautiful nails 💅 inspo💙💙💙💙🩵💫💫

image
1 w - Translate

သံပုရာပင် အသီးတင်အောင်ပြုလုပ်နည်း 🍋
စိုက်ပျိုးထားတဲ့ သံပုရာပင်တွေ အသီးအပွင့်တွေထွက်လာပြီး အသီးတင်စေဖို့အတွက် ဒီနည်းလမ်းတွေကို လုပ်ဆောင်ပေးပါ။
၁။ နေရောင်ခြည် 🌞
သံပုရာပင်က အသီးအပွင့်တွေများစွာ ပွင့်လာစေဖို့အတွက် နေရောင်ခြည်ကောင်းစွာရရှိဖို့ လိုအပ်ပါတယ်။ တစ်နေ့ကို အနည်းဆုံး(၆)နာရီခန့် နေရောင်ခြည်ရရှိဖို့ လိုအပ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် အရိပ်ဖြစ်စေတဲ့ အပင်ကြီးတွေကို ကိုင်းချိုင်ပေးပြီး နေရောင်ခြည်ရအောင် ပြုလုပ်ပေးဖို့လိုအပ်ပါတယ်။
၂။ ရေ 💧💦
စိုက်ပျိုးထားတဲ့ သံပုရာပင်တွေဟာ ရေလုံလောက်စွာရရှိမှ အသီးအပွင့်တွေဝေလာပြီး အထွက်ကောင်းစေမှာဖြစ်ပါတယ်။ သို့သော် ရေဝပ်တာကိုမကြိုက်တဲ့အတွက် ရေစီးရေလာကောင်းအောင်ပြုလုပ်ပေးပြီး အစိုဓာတ်မျှတစေဖို့အတွက် အမြဲဆန်းစစ်ပေးသင့်ပါတယ်။ သံပုရာရွက်တွေ အောက်ငိုက်နေပြီဆိုရင်တော့ ရေလိုအပ်နေပြီမို့ တစ်ပတ်ကိုတစ်ကြမ်ခန့် ရေစိုရွှဲအောင် လောင်းပေးသင့်ပါတယ်။
၃။ အာဟာရဓာတ် 👩‍🍳👨‍🍳
အာဟာရဓာတ်ပြည့်ဝမှ အသီးအပွင့်တွေ ဝေဆာနိုင်မှာမို့ အပင်စိုက်ပျိုးစဥ်ကတည်းက သဘာဝမြေသြဇာတွေကို ထည့်ကျွေးပြီး စိုက်ပျိုးသင့်ပါတယ်။ သံပုရာပင်က နိုက်ထရိုဂျင် ပိုမိုစားသုံးတဲ့ အပင်အမျိုးအစားမို့ နိုက်ထရိုဂျင်အချိုးပိုများတဲ့ ဓာတ်မြေသြဇာတွေကို ရွေးချယ်ပြီး ကျွေးသင့်ပါတယ်။
၄။ ကိုင်းချိုင်ပေးခြင်း 🗡⛏
အများအားဖြင့် အပေါ်ကိုရှည်ထွက်နေတဲ့ ကိုင်းတွေဟာ "အသီး" သီးလေ့မရှိကြပါဘူး။ ဒါကြောင့် ထောင်မတ်နေတဲ့ ကိုင်းတွေကိုရွေးချယ်ပြီး ဦးစားပေး ဖြတ်ပေးသင့်ပါတယ်။ လေဝင်လေထွက်ကောင်းမွန်စေဖို့အတွက် ပြွတ်သိပ်နေတဲ့ ကိုင်းတွေ နဲ့ ရောဂါကျနေတဲ့ ကိုင်းတွေကိုလဲ ရှင်းပေးရပါမယ်။ ဖြတ်တဲ့နေရာမှာ ရေဝင်ပြီး ပုပ်နိုင်တာမို့ ၄၅ဒီဂရီစောင်းပြီး ဖြတ်ပေးသင့်ပါတယ်။
👉 စိုက်ပျိုးသမျှ အောင်မြင်ဖြစ်ထွန်းကြပါစေရှင်...🙏
#greenworld
#lemon
#အပင်စိုက်နည်း
#စိုက်ပျိုးရေး

image

ငါ့အမေတုန်းက ငါ့အရွယ်မှာ ငါ့ကိုမွေးပြီးပြီပဲ🥲

image

ဟင်းညံ့ ခေါ် ဟင်းကြာဖူး
ဟင်းညံ့၊ဟင်းညံ့ဆိုတာကြားဖူးနေတာ ခုမှမြင်ဖူးတယ်
နူးညံ့တဲ့အဖူးအပွင့်လေးတွေကိုချိုးပြီး ချက်စားရတဲ့ ဟင်းပါ။ ဒေသအခေါ်တော့ ဟင်းညံ့ လို့ခေါ်တယ်။ ကိုယ်တွေရွာအရှေ့ဘက်က ကန်ထဲမှာ ပေါက်တဲ့အပင်ပါ။ အရမ်းကိုနူးညံ့လွန်းတဲ့ ဒီ ဟင်းအမယ်ကို ငယ်ကတည်းက စားခဲ့ရတယ်။
ဟင်းကြာဖူးလို့လည်းခေါ်သလို ဟင်းညံ့လို့လည်းခေါ်ကြတယ် နေရာဒေသတစ်ခုနဲ့တစ်ခု မတူကြဘူးပေါ့နော်
ဟင်းညံ့သာ​ခေါ်တာ အရသာက မညံ့ဘူးနော် အရမ်းစားမြိန်တဲ့ဟင်းတစ်ခွက်ပေါ့
ရေရှိတဲ့နေရာတွေမှာပေါက်ရောက်ပြီး ကြာရိုးကြာစွယ်မျိုးနွယ်ဝင်ပါ အပွင့်ကလည်းအဖြူပွင့်ဖတ်မှာအလယ်ကအဝါလေးပွင့်နေရင်လှနေရော
မန္တလေးမှာဆို မြို့အရှေ့စွန်ထဲမှာပေါတာတွေ့ရတယ်
မိုးရာသီဆို တအားပေါ
သူ့အကြောင်းလေးသိပြီဆိုတော့ ချက်နည်းလေးပြောပြပေးမယ်နော် 👇
​💜ပထမဦးဆုံး ဟင်းကြာဖူးကို ရိုးတံနဲ့ အဖူးသီးသန့်ခွဲပါ့မယ်
💜အရိုးကိုအောက်ဆုံးရင့်တဲ့နေရာတော့မသုံးပါဘူး
လိုသလောက်အပိုင်းလေးတွေဖြတ်ပြီးနွှာထားပါ
💜အဖူးကိုလည်း ခွာ အထဲကအဆံကိုပဲယူပါတယ် ပွင့်ဖတ်အုံကိုမသုံးပါဘူးနော်
💜တချို့အဖူးကနုရင်ထည့်လို့ရပြီးရင့်ရင်အထဲကဝတ်ဆံအစိလေးတွေပါပါတယ် အဲ့တာကိုအစိလေးတွေပြောင်အောင်ဖယ်ဆေးရပါတယ် ဝတ်ဆံဖတ်တွေကစားမကောင်းပါဘူးနော် 🔴
ချက်နည်း
#ဟင်းကြာဖူးကြော်
💜ဆီအနည်းငယ် ၊ကြက်သွန်နီ ဆီမွှေးသတ်ပြီး ဟင်းကြာဖူးကိုထည့်ကြော်ပေးပါ၊ ကြက်သွန်ဖြူထောင်းထည့်၊ ငရုတ်သီးကြမ်းမှုန့်အနည်းငယ်ထည့်ပါ ၊ဆားအရသာမှုန့်ထည့်ပါ ၊အထက်အောက်လှန်ပြီးရင် ချလို့ရပါပြီ
🔴ဟင်းကြာဖူးကအစပ်ထည့်မှအရသာပိုကောင်းတာပါနော်
#ဟင်းကြာဖူးချဥ်ရည်ဟင်း
💜ချဥ်ပေါင်ရွက် ၊ဟင်းကြာဖူး ၊ကြက်သွန်နီ၊ ငပိအနည်းငယ် ၊ခရမ်းချဥ်သီးတစ်လုံး၊ ဆား ၊နနွင်းတို့ကို သမအောင်မွှေပေးပြီး ရေအနည်းငယ်နဲ့ ထည့်တည်ပါ
လုံးရေပွက်ပြီဆို လိုသလောက်ရေထည့်ပါ၊ ရေဆူပြီဆိုတာနဲ့ ဆား၊ အရသာမှုန့်ထည့်ပါ
ကျက်လျှင်နံနံပင်ထည့်အုပ်ပြီး သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ
#ဟင်းကြာဖူးငါးဆီပြန်
💜မိမိနှစ်သက်ရာ ငါး တစ်မျိုးမျိုး
ခရမ်းချဥ်သီး ၊ကြက်သွန်နီ ၊ငပိ ၊ဆနွင်း ၊အရောင်တင်မှုန့်ကိုဆီသတ် ခရမ်းချဥ်သီးလိပ်ပြီဆို ငါးထည့်ပါ ၊ရေအနည်းငယ်ထည့်ပါ ၊ဟင်းကြာဖူးထည့်ပါ ၊ဆားအရသာမှုန့်ထည့်ပါ ၊ကြက်သွန်ဖြူထောင်းထည့်ပါ၊ အစပ်ကြိုက်လျှင်ငရုတ်သီးစိမ်းထည့်ပါ ၊ဆီပြန်လာလျှင် ပင်စိမ်းရွက်ထည့်ပါ အိုးချပြီးသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ
မင်မင်ကချက်လို့ရတဲ့နည်းတွေပြောပြလိုက်တာနော်
ကြိုက်သလို ချက်စားနိုင်ပါတယ်
💜ဟင်းကြာဖူးရဲ့အရသာက သူ့ရဲ့သီးသန့်အရသာကမရှိဘူး အနံ့ကကြာပန်းအနံ့ ကြာရိုးအနံံ့ အရသာကအနီးစပ်ဆုံးပြောရရင် ကန်စွန်ရိုးလိုပဲ စားရတာ ကျွတ်တယ်၊ဇက်တောက်တောက်ပဲ ၊ဇရစ်နဲ့လည်းသွားတူတယ်
စားလို့အရမ်းကောင်းတယ် ၊ စားပြီးရင် ထပ်စားချင်တဲ့ဟင်းထဲပါတယ်လို့ကိုပြောရမဲ့ဟင်းလေးပါ😋
ကဲ ချက်စားကြည့်ကြပါအုန်းနော်
ထမင်းစားမြိန်ကြပါစေ
********************************&
####ဟင်းညံ့ အကြောင်းသိဖို့ ရှာရသမျှတွေ ပြန်ကူးတင်ပေးလိုက်ပါတယ်။
Credit
#ဟင်းရမ့်ဖူးလှံ - ဟင်းရမ့်ဖူးနှင့် သဏ္ဍာန်တူသော အသွားတပ်လှံ
စုဘုရားလတ် မိဖုရားကြီး ရဲ့ အကြိုက် ဟင်းတခွက် လို့ပြောစမှတ်ပြုကြတဲ့
မန္တလေး လယ်တောစာ ဟင်းညံ့
မန္တလေးဘက် ကတော့ ဟင်းညံ (or)ဟင်းရာဖူး လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ မန္တလေးပတ်လည်မှာ စပါးပင်တွေ စိမ်းစိုနေတဲ့ လယ်တော ချောင်းမြောင်း ရေအိုင်တွေမှာ အလေ့ကျ ပေါက်တဲ့အပင်ပါ။
ချက်ချင်ရင် ဝယ်စရာ မလို။ ချောင်းရိုးရေစပ်မှာ ချိုးခူးရုံသာ။ ကင်းမွန်းချဉ် ၊မန်ကျည်းရွက်၊ချဉ်ပေါင်ရွက်လေးနဲ့ ချက်မလား မန်ကျည်းမှည့်၊ မရမ်းပြား လေးနဲ့ အချဉ်ဟင်းချက်မလား သူကိုယ်တိုင် မချဉ်ပေမယ့် အချဉ်နဲ့ ပေါင်းဖက်လိုက်ရင် ခံတွင်းလိုက်တဲ့ ချဉ်ရည်တစ်ခွက်တော့ ဖြစ်သွားတာပဲ။ ချဉ်ရည် မချက်ချင်လည်း ငပိရည်ဖျော်လေးနဲ့ ဟင်းညံ့လေးနဲ့ တို့ကာ မြှုပ်ကာ စားလို့ရတဲ့ ဟင်းညံ့ (လယ်တောစာ)ဖြစ်ပါတယ်။
ဆရာသက်နိုင်ဦးနှင့် ဆရာသဏ်း(မြန်မာစာ)အား credit ပေးပါတယ်
**********
#ပုံသဏ္ဍန်
ပန်းခိုင်သည် ကြားထွက် ပန်းခိုင်ဖြစ်သည်။ အဖိုပင်တွင် ထီးပုံပန်းခိုင်သည် အစုလိုက် umbellate fascicles ဖြစ်သည့်ပုံ အဖိုပွင့်များ ရှိသော်လည်း အမပင်တွင်မူ ကြားထွက်ထီးထီးသာထွက်သည်။ ပွင့်ခံရွက်အုံက spatheceous ဖြစ်ပြီး ၊ spathe များသည် ပန်းပွင့်ပြီးနောက် ကြီးလာသည်။ ရေအတိမ်အနက်လိုက်ပြီး ပွင့်ကိုင်း peduncle က ရှည်လာတတ်သည်။ ပန်းများ က အဖြူရောင် လိင်မစုံ အချိုးညီ ၃ အင်္ဂါဆ အောက်တည်မပွင့်တွေဖြစ်သည်။ ပွင့်ဖတ် ပွင့်ချပ် ၃ ခုစီပါသည်။ ၀တ်ဆံဖို ၁၅ ခုတွင် ၁၂ ခုအောင်ပြီး ၃ ခုမြုံသည်။ spathe ထဲတွင် အစေ့အိမ် ၁၂ ကနေ ၁၅ အထိရှိသည်။ အခန်းတခန်းတွင် အစေ့လောင်းများစွာက the parietal placenta မှာတွယ်ကပ်နေသည်။ styles 12 to 15 အထိရှိသည်။ အသီးများက dehiscent, အက်ကွဲသီး capsular, အစေ့များစွာပါပြီး many-seeded,ရွက်အိမ်က ကာရံထားသည်။ ပန်းများကို June to Februaryအထိပွင့်ကြသည်။ ဟင်းညံ့ဖူးလေးတွေ ခူးရင် အောက်က ပွင့်ကိုင်းပါခူးရသည်၊ ဟင်းညံ့ဖူး ချဉ်ရည်က ခံတွင်းမြိန်လှသည်။
#credit all
#photos Credit

image

ဟင်းညံ့ ခေါ် ဟင်းကြာဖူး
ဟင်းညံ့၊ဟင်းညံ့ဆိုတာကြားဖူးနေတာ ခုမှမြင်ဖူးတယ်
နူးညံ့တဲ့အဖူးအပွင့်လေးတွေကိုချိုးပြီး ချက်စားရတဲ့ ဟင်းပါ။ ဒေသအခေါ်တော့ ဟင်းညံ့ လို့ခေါ်တယ်။ ကိုယ်တွေရွာအရှေ့ဘက်က ကန်ထဲမှာ ပေါက်တဲ့အပင်ပါ။ အရမ်းကိုနူးညံ့လွန်းတဲ့ ဒီ ဟင်းအမယ်ကို ငယ်ကတည်းက စားခဲ့ရတယ်။
ဟင်းကြာဖူးလို့လည်းခေါ်သလို ဟင်းညံ့လို့လည်းခေါ်ကြတယ် နေရာဒေသတစ်ခုနဲ့တစ်ခု မတူကြဘူးပေါ့နော်
ဟင်းညံ့သာ​ခေါ်တာ အရသာက မညံ့ဘူးနော် အရမ်းစားမြိန်တဲ့ဟင်းတစ်ခွက်ပေါ့
ရေရှိတဲ့နေရာတွေမှာပေါက်ရောက်ပြီး ကြာရိုးကြာစွယ်မျိုးနွယ်ဝင်ပါ အပွင့်ကလည်းအဖြူပွင့်ဖတ်မှာအလယ်ကအဝါလေးပွင့်နေရင်လှနေရော
မန္တလေးမှာဆို မြို့အရှေ့စွန်ထဲမှာပေါတာတွေ့ရတယ်
မိုးရာသီဆို တအားပေါ
သူ့အကြောင်းလေးသိပြီဆိုတော့ ချက်နည်းလေးပြောပြပေးမယ်နော် 👇
​💜ပထမဦးဆုံး ဟင်းကြာဖူးကို ရိုးတံနဲ့ အဖူးသီးသန့်ခွဲပါ့မယ်
💜အရိုးကိုအောက်ဆုံးရင့်တဲ့နေရာတော့မသုံးပါဘူး
လိုသလောက်အပိုင်းလေးတွေဖြတ်ပြီးနွှာထားပါ
💜အဖူးကိုလည်း ခွာ အထဲကအဆံကိုပဲယူပါတယ် ပွင့်ဖတ်အုံကိုမသုံးပါဘူးနော်
💜တချို့အဖူးကနုရင်ထည့်လို့ရပြီးရင့်ရင်အထဲကဝတ်ဆံအစိလေးတွေပါပါတယ် အဲ့တာကိုအစိလေးတွေပြောင်အောင်ဖယ်ဆေးရပါတယ် ဝတ်ဆံဖတ်တွေကစားမကောင်းပါဘူးနော် 🔴
ချက်နည်း
#ဟင်းကြာဖူးကြော်
💜ဆီအနည်းငယ် ၊ကြက်သွန်နီ ဆီမွှေးသတ်ပြီး ဟင်းကြာဖူးကိုထည့်ကြော်ပေးပါ၊ ကြက်သွန်ဖြူထောင်းထည့်၊ ငရုတ်သီးကြမ်းမှုန့်အနည်းငယ်ထည့်ပါ ၊ဆားအရသာမှုန့်ထည့်ပါ ၊အထက်အောက်လှန်ပြီးရင် ချလို့ရပါပြီ
🔴ဟင်းကြာဖူးကအစပ်ထည့်မှအရသာပိုကောင်းတာပါနော်
#ဟင်းကြာဖူးချဥ်ရည်ဟင်း
💜ချဥ်ပေါင်ရွက် ၊ဟင်းကြာဖူး ၊ကြက်သွန်နီ၊ ငပိအနည်းငယ် ၊ခရမ်းချဥ်သီးတစ်လုံး၊ ဆား ၊နနွင်းတို့ကို သမအောင်မွှေပေးပြီး ရေအနည်းငယ်နဲ့ ထည့်တည်ပါ
လုံးရေပွက်ပြီဆို လိုသလောက်ရေထည့်ပါ၊ ရေဆူပြီဆိုတာနဲ့ ဆား၊ အရသာမှုန့်ထည့်ပါ
ကျက်လျှင်နံနံပင်ထည့်အုပ်ပြီး သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ
#ဟင်းကြာဖူးငါးဆီပြန်
💜မိမိနှစ်သက်ရာ ငါး တစ်မျိုးမျိုး
ခရမ်းချဥ်သီး ၊ကြက်သွန်နီ ၊ငပိ ၊ဆနွင်း ၊အရောင်တင်မှုန့်ကိုဆီသတ် ခရမ်းချဥ်သီးလိပ်ပြီဆို ငါးထည့်ပါ ၊ရေအနည်းငယ်ထည့်ပါ ၊ဟင်းကြာဖူးထည့်ပါ ၊ဆားအရသာမှုန့်ထည့်ပါ ၊ကြက်သွန်ဖြူထောင်းထည့်ပါ၊ အစပ်ကြိုက်လျှင်ငရုတ်သီးစိမ်းထည့်ပါ ၊ဆီပြန်လာလျှင် ပင်စိမ်းရွက်ထည့်ပါ အိုးချပြီးသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ
မင်မင်ကချက်လို့ရတဲ့နည်းတွေပြောပြလိုက်တာနော်
ကြိုက်သလို ချက်စားနိုင်ပါတယ်
💜ဟင်းကြာဖူးရဲ့အရသာက သူ့ရဲ့သီးသန့်အရသာကမရှိဘူး အနံ့ကကြာပန်းအနံ့ ကြာရိုးအနံံ့ အရသာကအနီးစပ်ဆုံးပြောရရင် ကန်စွန်ရိုးလိုပဲ စားရတာ ကျွတ်တယ်၊ဇက်တောက်တောက်ပဲ ၊ဇရစ်နဲ့လည်းသွားတူတယ်
စားလို့အရမ်းကောင်းတယ် ၊ စားပြီးရင် ထပ်စားချင်တဲ့ဟင်းထဲပါတယ်လို့ကိုပြောရမဲ့ဟင်းလေးပါ😋
ကဲ ချက်စားကြည့်ကြပါအုန်းနော်
ထမင်းစားမြိန်ကြပါစေ
********************************&
####ဟင်းညံ့ အကြောင်းသိဖို့ ရှာရသမျှတွေ ပြန်ကူးတင်ပေးလိုက်ပါတယ်။
Credit
#ဟင်းရမ့်ဖူးလှံ - ဟင်းရမ့်ဖူးနှင့် သဏ္ဍာန်တူသော အသွားတပ်လှံ
စုဘုရားလတ် မိဖုရားကြီး ရဲ့ အကြိုက် ဟင်းတခွက် လို့ပြောစမှတ်ပြုကြတဲ့
မန္တလေး လယ်တောစာ ဟင်းညံ့
မန္တလေးဘက် ကတော့ ဟင်းညံ (or)ဟင်းရာဖူး လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ မန္တလေးပတ်လည်မှာ စပါးပင်တွေ စိမ်းစိုနေတဲ့ လယ်တော ချောင်းမြောင်း ရေအိုင်တွေမှာ အလေ့ကျ ပေါက်တဲ့အပင်ပါ။
ချက်ချင်ရင် ဝယ်စရာ မလို။ ချောင်းရိုးရေစပ်မှာ ချိုးခူးရုံသာ။ ကင်းမွန်းချဉ် ၊မန်ကျည်းရွက်၊ချဉ်ပေါင်ရွက်လေးနဲ့ ချက်မလား မန်ကျည်းမှည့်၊ မရမ်းပြား လေးနဲ့ အချဉ်ဟင်းချက်မလား သူကိုယ်တိုင် မချဉ်ပေမယ့် အချဉ်နဲ့ ပေါင်းဖက်လိုက်ရင် ခံတွင်းလိုက်တဲ့ ချဉ်ရည်တစ်ခွက်တော့ ဖြစ်သွားတာပဲ။ ချဉ်ရည် မချက်ချင်လည်း ငပိရည်ဖျော်လေးနဲ့ ဟင်းညံ့လေးနဲ့ တို့ကာ မြှုပ်ကာ စားလို့ရတဲ့ ဟင်းညံ့ (လယ်တောစာ)ဖြစ်ပါတယ်။
ဆရာသက်နိုင်ဦးနှင့် ဆရာသဏ်း(မြန်မာစာ)အား credit ပေးပါတယ်
**********
#ပုံသဏ္ဍန်
ပန်းခိုင်သည် ကြားထွက် ပန်းခိုင်ဖြစ်သည်။ အဖိုပင်တွင် ထီးပုံပန်းခိုင်သည် အစုလိုက် umbellate fascicles ဖြစ်သည့်ပုံ အဖိုပွင့်များ ရှိသော်လည်း အမပင်တွင်မူ ကြားထွက်ထီးထီးသာထွက်သည်။ ပွင့်ခံရွက်အုံက spatheceous ဖြစ်ပြီး ၊ spathe များသည် ပန်းပွင့်ပြီးနောက် ကြီးလာသည်။ ရေအတိမ်အနက်လိုက်ပြီး ပွင့်ကိုင်း peduncle က ရှည်လာတတ်သည်။ ပန်းများ က အဖြူရောင် လိင်မစုံ အချိုးညီ ၃ အင်္ဂါဆ အောက်တည်မပွင့်တွေဖြစ်သည်။ ပွင့်ဖတ် ပွင့်ချပ် ၃ ခုစီပါသည်။ ၀တ်ဆံဖို ၁၅ ခုတွင် ၁၂ ခုအောင်ပြီး ၃ ခုမြုံသည်။ spathe ထဲတွင် အစေ့အိမ် ၁၂ ကနေ ၁၅ အထိရှိသည်။ အခန်းတခန်းတွင် အစေ့လောင်းများစွာက the parietal placenta မှာတွယ်ကပ်နေသည်။ styles 12 to 15 အထိရှိသည်။ အသီးများက dehiscent, အက်ကွဲသီး capsular, အစေ့များစွာပါပြီး many-seeded,ရွက်အိမ်က ကာရံထားသည်။ ပန်းများကို June to Februaryအထိပွင့်ကြသည်။ ဟင်းညံ့ဖူးလေးတွေ ခူးရင် အောက်က ပွင့်ကိုင်းပါခူးရသည်၊ ဟင်းညံ့ဖူး ချဉ်ရည်က ခံတွင်းမြိန်လှသည်။
#credit all
#photos Credit

image