5 d - Translate

ကြက်ချေးအရောင်ကြည့်၍ ကြက်ကျန်းမာရေးအခြေအနေခန့်မှန်းခြင်း
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🐔ကျန်းမာရေးကောင်းတဲ့ကြက်တွေရဲ့ ပုံမှန်အရောင်က မီးခိုရောင်ပေါ်မှာ အဖြူရောင်ဖတ်များ ကပ်နေတဲ့ပုံစံပါ။ အနံ့တော့ရှိပေမဲ့ ဆိုးရွားတဲ့ အနံ့တော့မဟုတ်လှပါဘူး။ ဒါပေမဲ့ တစ်ခါတစ်လေ ကြက်ချေးတွေ အရောင်ပြောင်းသွားတဲ့အခါ ရောဂါတစ်ခုခု ခံစားရနေတာ ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ ရောဂါခံစားနေရတာကို ဝမ်းကနေတစ်ဆင့် ပြသပေးတတ်တာမို့ ဘယ်အရောင်တွေက ဘာရောဂါလဲဆိုတာ ဆက်ဖတ်ကြည့်ကြရအောင်ပါ။
🔴အနီရောင် - အရေပြားအလွှာများရောင်ရမ်းနေတဲ့အခါတွေ့ရတတ်ပါတယ်။ သွေးဝမ်းရောဂါ ခံစားနေရတဲ့ အချိန်မှာလည်းတွေ့ရတတ်ပြီး ကြက်ကြီးတွေမှာ သံလုံးကောင်နဲ့ သံပြားကောင်ရှိနေပါက အနီရောင်မစင် တွေသွားတာကိုတွေ့ရမှာပါ။
⚫အနက်ရောင် - ကစီဓာတ်ချေဖျက်မှု မကောင်းတာကြောင့် ဖြစ်ပါတယ်။ ပူပေါင်းငယ်တွေ ပါလာက သန်ရောဂါရဲ့ လက္ခဏာပဲဖြစ်ပါတယ်။
🟢အစိမ်းရောင် - အစာခြေမှုအားမကောင်းခြင်း၊ ညပိုင်းအအေးပိုခြင်း၊ ပုပ်သိုးနေတဲ့ အစာတွေကို စားရတာကြောင့်ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ ကူးစက်တတ်တဲ့ ဝမ်းပျက်ဝမ်းလျှော ရောဂါ သို့မဟုတ် ကြက်လည်လိမ်ရောဂါကို ခံစားနေရတာမျိုးကြောင့် ဝမ်းအစိမ်းရောင်သွားရခြင်းကဖြစ်နိုင်ပါတယ်။
⚪အဖြူရောင် - အသားဓာတ်တွေ လိုအပ်တာထက် ပိုရနေတာမျိုးကြောင့်လည်း ဖြစ်နိုင်သလို ကြက်ချေးဖြူရောဂါ ကိုခံစားနေရတာလည်းဖြစ်နိုင်ပါတယ်။
*စိုက်ပျိုးရေး၊ မွေးမြူရေး၊ ရေလုပ်ငန်းနဲ့ ပတ်သက်တာ အစိိမ်းရောင်လမ်းဆော့ဝဲမှာမေးပါ*
🐔ကြက်မွေးတောင်သူတွေအနေနဲ့ ကြက်ချေးအရောင်ကို နေ့စဉ်အကဲခတ်ဖို့လိုပြီး ဝမ်းလျှောခြင်း၊ ကြက်ချေး အရောင်ပြောင်းခြင်းနဲ့အတူ သွေးပါခြင်း ရှိ ၊ မရှိကိုပါ စောင့်ကြည့်ဖို့ လိုပါတယ်။ အကြောင်းကြောင်းကြောင့် ကြက်တွေဖျားနေတဲ့ လက္ခဏာပေါ်ပါက ချက်ချင်းခွဲခြားထားရန်နဲ့ ရောဂါပျံ့နှံ့မှုမရှိစေရန် စောစောသိရှိဖို့က အရမ်းအရေးကြီးပါတယ်။

image
5 d - Translate

အစာလမ်းကြောင်းဟာ အဏုဇီဝပိုးမွှားတွေ အများအပြားနေထိုင်တဲ့ နေရာ ဖြစ်ပါတယ်။
🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠
ပရိုဘိုင်အိုတစ်(Probiotics) တွေဟာ လူနဲ့ တိရစ္ဆာန်တွေရဲ့ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူပြုတယ်ဆိုတဲ့ အချက်ကြောင့် သူ့ကို သုံးစွဲမှုက တနေ့တခြား တိုးတက်များပြားလာနေပါတယ်။ ပရိုဘိုင်အိုတစ်ဆိုတာ ခန္ဓာကိုယ်ကို အကျိုးပြုတဲ့ အဏုဇီဝပိုးမွှားတွေလို့ အကြမ်းဖျဉ်း နားလည်ထားကြပါတယ်။ အဲဒီပရိုဘိုင်အိုတစ်တွေကို သောက်သုံးလိုက်တဲ့အခါ ဒါမှမဟုတ် တိရစ္ဆာန်တွေကို တိုက်ကျွေးလိုက်တဲ့အခါ ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ ဘယ်လိုအလုပ်လုပ်သလဲ၊ ခန္ဓာကိုယ်ကို ဘယ်လိုအကျိုးပြုတာလဲဆိုတာကလည်း စိတ်ဝင်စားစရာပါ။
ပရိုဘိုင်အိုတစ်တွေကို စားသုံးလိုက်ရင် တိုက်ကျွေးလိုက်ရင် အစာလမ်းကြောင်းထဲကို ရောက်ရှိသွားပြီး ဘယ်လိုလုပ်ငန်းတာဝန်တွေကို ထမ်းဆောင်သလဲဆိုတာကို လေ့လာကြည့်ရအောင်ပါ။
(၁) ဘက်တီရီယိုဆင် (Bacteriocin) အဆိပ် ထုတ်လုပ်ပေးတယ်။
ပထမဆုံးလုပ်ငန်းကတော့ ပရိုဘိုင်အိုတစ်အဖြစ် ထုတ်လုပ်ထားတဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေဟာ ဘက်တီရီယိုဆင်(Bacteriocin) လို့ ခေါ်တဲ့ အဆိပ်အတောက်တွေကို ထုတ်လုပ်ပေးခြင်း ဖြစ်ပါတယ်။ ဘက်တီရီယိုဆင်အဆိပ် ကို ဒဖန်ဆင် (Defensin) လို့ လည်း ခေါ်ပါတယ်။ ပရိုဘိုင်အိုတစ် ဘက်တီးရီးယားဆဲလ် တွေရဲ့ ရိုင်ဘိုဇုမ်း (ribosome) လို့ခေါ်တဲ့ အစိတ်အပိုင်းကနေ ဘက်တီရီယိုဆင် အဆိပ်တွေ ကို ထုတ်လုပ်ပေးတာပါ။
အဲဒီအဆိပ်တွေက အစာလမ်းကြောင်းထဲမှာ ရှိနေတဲ့ ဘက်တီးရီးယားရောဂါပိုးမွှားတွေရဲ့ ကြီးထွား ပွားများမှုကို တားဆီးပေးပါတယ်။ ဒါကြောင့် ဘက်တီရီယိုဆင်တွေဟာ ရောဂါဖြစ်စေတဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေကို တားဆီးတဲ့ ပဋိဇီဝအာနိသင် (Antibacterial activity) ကို ပေးစွမ်းပါတယ်။
ပရိုဘိုင်အိုတစ်တွေက ကျန်းမာရေးကို ဘာကြောင့်ကောင်းမွန်သလဲလို့ မေးလာရင် “ဘက်တီရီယိုဆင် ထုတ်လုပ်ပြီး ရောဂါပိုးမွှားတွေ လျော့ပါးသွားအောင် လုပ်ပေးလို့” ဆိုတာဟာ သေချာပေါက် ပါဝင်ရမယ့် အဖြေတစ်ခု ဖြစ်ပါတယ်။
(၂) ရောဂါပိုးမွှားများနှင့် နေရာယှဉ်လုတယ်။
အစာလမ်းကြောင်းဟာ အဏုဇီဝပိုးမွှားတွေ အများအပြားနေထိုင်တဲ့ နေရာ ဖြစ်ပါတယ်။ ပရိုဘိုင်အိုတစ်တွေကို စားသုံးလိုက်တဲ့အခါ တိရစ္ဆာန်ကို တိုက်ကျွေးလိုက်တဲ့အခါ အစာလမ်းကြောင်းထဲမှာ အဏုဇီဝပိုးမွှားတွေ များလာပါတယ်။ လူ့ခန္ဓာကိုယ်ကို အကျိုးပြုနိုင်တဲ့ ပရိုဘိုင်အိုတစ် အဏုဇိတပိုးမွှားတွေဟာ အစာလမ်းကြောင်းထဲမှာ ပွားများလာတာနဲ့အမျှ ရောဂါဖြစ်စေတဲ့ ပိုးမွှားတွေရဲ့ နေရာကို ယှဉ်ပြိုင်လုယူကြပါတယ်။ အဲဒီအခါ ရောဂါပိုးမွှားတွေအတွက် နေရာနည်းလာသလို ပေါက်ပွားရှင်သန်မှုလည်း ကျဆင်းလာပါတယ်။ ဒါဆိုရင် သေချာပေါက် ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူပြုမှာပါ။
(၃) အစာလမ်းကြောင်းထဲမှာ ချဉ်ငံနှုန်း (pH) ကို နှိမ့်ထားပေးတယ်။
အချို့ပရိုဘိုင်အိုတစ်တွေ (ဥပမာ လက်တိုဘက်ဆလက်စ်) ဟာ အစာလမ်းကြောင်းထဲကို ရောက်ရှိ သွားတဲ့အခါ အက်ဆီတစ်အက်ဆစ် (acetic acid) နဲ့ လက်တစ်အက်ဆစ် (lactic acid) တွေကို ထုတ်လုပ်ပေး ပါတယ်။ အက်ဆစ်တွေထွက်လာတာမို့ အစာလမ်းကြောင်းထဲမှာ ချဉ်ငံနှုန်း (pH) လျော့ကျလာပါတယ်။ ရောဂါ ဖြစ်စေတဲ့ အဏုဇီဝပိုးမွှားအများစုဟာ အဲဒီ အက်ဆစ်တွေရဲ့ ချဉ်ငံနှုန်းမှာ ကောင်းကောင်း ရှင်သန်ပွားများနိုင် ခြင်း မရှိပါဘူး။ ဒါကြောင့် အစာလမ်းကြောင်းမှာ ရောဂါပိုးမွှားတွေကို လျော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။

image
5 d - Translate

ဒါက ဓာတုဆိုးဆေးမပါ၊ ဓာတုပစ္စည်း အရောအနှောမပါတဲ့ အိမ်လုပ်ငါးချဥ်လုပ်နည်းလေးပါ။
🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
🐠ငါးခုံးမ၊ ငါးဖယ်၊ ငါးမြစ်ချင်း၊ ငါးကြင်းခြစ်ပြီးသား အသားတစ်မျိုးမျိုး - ၁ ပိဿာ
🐠ထမင်း -၂၀ ကျပ်သား
🐠ဆား - ၅ ကျပ်သား တို့လိုအပ်ပါတယ်။
၁။ ပထမဦးစွာ ထမင်းကို မညက်တညက်အရင်ထောင်း ပြီးမှ ထမင်းနဲ့ငါးအသားကို ရောထောင်း၊ ဆားနဲ့နယ်ပြီး ဇလုံထဲ ပေါက်ပေးပါ။
၂။ နာနာလေးပေါက်ပြီးမှ ကျွတ်ကျွတ်အိတ်ထဲထည့်ပြီး အိတ်ကိုသေချာပိတ်ပါ။ လေပိုမရှိအောင် တင်းနေအောင် ချည်ပိတ်ပါ။
၃။ ပြီးလျှင် ခွက်တစ်ခုရဲ့အပေါ်ကနေ ဇကာခံပြီး ဇကာပေါ်ကနေ ငါးချဉ်ထုပ်ကိုတင်ပြီး အပေါ်ကနေ စဥ့်နှီးတုံးနဲ့ ဖိထားပါ။
၄။ မနက်တည်းက ငါးချဥ်ထုပ်ကို စဥ့်နှီးတုံးဖြင့် ဖိထားမည်ဆိုပါက ညရောက်ရင် ဇကာနဲ့ထိနေတဲ့ ကျွတ်ကျွတ်အိတ်ဖက်ကို ဓားနဲ့အပေါက်လိုက်ဖောက်ပါ။
၅။ အပေါက်များများဖောက်ပြီးသော ငါးချဥ်ထုပ်ကို ဇကာနဲ့ထိပြီးပြန်တင်ပြီးပါက အပေါ်ကနေ စဉ့်နှီးတုံးပြန်ဖိထားမှ အောက်ခံခွက်ထဲကို အရည်တွေကျလာပါလိမ့်မယ်။ ကျလာသောအရည်များကို သွန်ပေးပါ။
*စိုက်ပျိုးရေး၊ မွေးမြူရေး၊ ရေလုပ်ငန်းနဲ့ ပတ်သက်တာ အစိိမ်းရောင်လမ်းဆော့ဝဲမှာမေးပါ*
စလုပ်ကတည်းက ၂ ရက်၊ ၃ ရက်ဆို ချဉ်ပြီမို့ ကျွတ်ကျွတ်အိတ်ထဲကငါးချဥ်ကို ယူထုတ်ပြီး ရေခဲသေတ္တာထဲ ထည့်သိမ်းထားပါက တစ်ပါတ် ၁၀ ရက်ထိ အထားခံပါသည်။
ငါးအသားတစ်ပိသာကို ဆား ၅ ကျပ်သား၊ ထမင်း၂၀ သားနဲ့လုပ်ပါက ၂ ရက်ဆိုချဉ်ပြီး အချဉ်ရည်ပိုကျကာ မာမာထုတ်ထုတ်လေးမို့ ပိုစားကောင်းပါတယ်။
ဒါက ဓာတုဆိုးဆေးမပါ၊ ဓာတုပစ္စည်း အရောအနှောမပါတဲ့ အိမ်လုပ်ငါးချဥ်လုပ်နည်းလေးပါ။
ငါးချဉ်ကို ကြော်စား၊ သုပ်စား၊ ဟင်းချက်စားကြပါတယ်။ ငါချဥ်သုပ်ကို ကြက်သွန်နီပါးပါးလှီး၊ ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်၊ ငရုတ်သီးအကျက်မှုန့်၊ ပင်စိမ်း၊ နံနံပင်နဲ့ရောပြီး သုပ်စားပါက အနံ့မွှေးမွှေးလေးနှင့်မို့ ဘူးသီးဟင်းခါးနှင့် တွဲဖက်စားသောက်ပါက အလွန်လိုက်ဖက်လှပေသည်။
ရေးသားသူ #နှင်းဖြူဖြူ _ပင်လယ်ပြာ (ငါးဦးစီး)

image
5 d - Translate

လာမယ့် October လထဲမှာထွက်ရှိမယ့် "Don't Touch Kotesashi" Sports Ecchi anime

image
5 d - Translate

July 3 ရက်နေ့မှာတော့ Anime Expo 2025 ကျင်းပမှာဖြစ်ပြီးတော့ အဲ့ပွဲမှာ Anime ကြီးတေ​များစွာရဲ့ သတင်းတွေ ကြေညာချက်အသစ်တွေသိရတော့မှာဖြစ်ပါတယ်။

image
5 d - Translate

July 3 ရက်နေ့မှာတော့ Anime Expo 2025 ကျင်းပမှာဖြစ်ပြီးတော့ အဲ့ပွဲမှာ Anime ကြီးတေ​များစွာရဲ့ သတင်းတွေ ကြေညာချက်အသစ်တွေသိရတော့မှာဖြစ်ပါတယ်။

image
5 d - Translate

July 3 ရက်နေ့မှာတော့ Anime Expo 2025 ကျင်းပမှာဖြစ်ပြီးတော့ အဲ့ပွဲမှာ Anime ကြီးတေ​များစွာရဲ့ သတင်းတွေ ကြေညာချက်အသစ်တွေသိရတော့မှာဖြစ်ပါတယ်။

image
5 d - Translate

July 3 ရက်နေ့မှာတော့ Anime Expo 2025 ကျင်းပမှာဖြစ်ပြီးတော့ အဲ့ပွဲမှာ Anime ကြီးတေ​များစွာရဲ့ သတင်းတွေ ကြေညာချက်အသစ်တွေသိရတော့မှာဖြစ်ပါတယ်။

image
5 d - Translate

July 3 ရက်နေ့မှာတော့ Anime Expo 2025 ကျင်းပမှာဖြစ်ပြီးတော့ အဲ့ပွဲမှာ Anime ကြီးတေ​များစွာရဲ့ သတင်းတွေ ကြေညာချက်အသစ်တွေသိရတော့မှာဖြစ်ပါတယ်။

image
image
image
image

တရုတ်စတိုင် ပဲပြားအစပ်ကြော်😁

ပဲပြားကို ရေဆေး ပါးပါးလှီးပြီ အရသာဝင်အောင် ဆားလေးနဲနယ်ပြီ ကြော်ထားပါ

ခရမ်းသီးကို အနေတော်တုံးပြီ ခပ်စိပ်စိပ်လေးလှီးထားပါ
မုန်လာဥနီကို ပါးပါးလှီးထားပါ
ဒယ်အိုးထဲဆီထည့် ကြက်သွန်ဖြူဓားပြားရိုက်ထည့်မွှေ ငရုပ်သီးစိမ်းညှပ်ထည့် မုန်လာဥနီ ခရမ်းသီး ပဲပြားထည့်ပြီ ဟင်းချက်ဝိုင် ၁ဇွန်း ခရုဆီ ၁ဇွန်း ပဲငံပြာရည်အကြည် ၂ ဇွန်း သကြားအနည်းငယ် ထည့်မွှေ ကျက်ခါနီး ပဲငံပြာရည်အနောက်၁ဇွန်းထည့်ပြီ
အရသာမြည်း
ရပါပြီနော် ကြက်သွန်မြိတ်ရှိရင် ညှပ်ထည့်
တန်ဖိုးနည်းဟင်းလျာလေးတခွက်လည်းဖြစ် စားလို့လည်းကောင်း ဘာလိုသေးလဲ

image