ရိုတီမုန့် (Roti) ပြုလုပ်နည်း (အခြေခံ)
ပါဝင်ပစ္စည်းများ🧂
* ဂျုံမှုန့် (ဘက်စုံသုံး) - ၅၀၀ ဂရမ် (ခန့်မှန်းခြေ ၃ ½ ခွက်)
* ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ½ ဇွန်း
* သကြား - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
(အချိုရိုတီလုပ်ပါက ပိုထည့်ပါ)
* ကြက်ဥ - ၁ လုံး
* နို့ဆီ - ၁၀၀ မီလီလီတာ
(သို့မဟုတ် ရေသက်သက်ဖြင့် အစားထိုးနိုင်သည်)
* ရေသန့် - ၁၀၀ မီလီလီတာ
* ဆီ - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
* ထောပတ်အရည်ဖျော် သို့မဟုတ် ဆီ -
(မုန့်သားကို ဆီသုတ်ရန်)
ပြုလုပ်နည်း 👨🏻🍳
၁။ မုန့်သားနယ်ခြင်း
ဂျုံမှုန့်၊ ဆား၊ သကြားတို့ကို ဇလုံတစ်ခုထဲတွင် ရောပါ။
ကြက်ဥ၊ နို့ဆီနှင့် ရေတို့ကို ထည့်ပါ။
ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီ သို့မဟုတ် ဝက်ဆီထည့်ပြီး လက်ဖြင့် သမအောင် နယ်ပါ။
မုန့်သားကို ချောမွေ့ပြီး လက်တွင် မကပ်တော့သည့်အထိ နယ်ပါ။ ခန့်မှန်းခြေ ၁၅-၂၀ မိနစ် ကြာပါမည်။ (မုန့်သားခြောက်လွန်းပါက ရေကို နည်းနည်းချင်းစီ ထပ်ထည့်ပါ)
၂။ မုန့်သားအနားပေးခြင်း (အချဉ်ဖောက်ခြင်း)
မုန့်သားကို အလုံးလေးများ (မိမိလိုချင်သော အရွယ်အစား) လုံးပါ။
လုံးထားသော မုန့်သားအလုံးများပေါ်တွင် ဆီ အနည်းငယ် သုတ်လိမ်းပါ။
ထို့နောက် ခွက် သို့မဟုတ် ပန်းကန်တစ်ခုထဲတွင် ထည့်၍ ပလတ်စတစ်ဖြင့် အုပ်ပါ သို့မဟုတ် ရေစိုအဝတ်ဖြင့် အုပ်ပါ။
မုန့်သား ပျော့ပျောင်းပြီး ကောင်းစွာ ဆွဲဆန့်နိုင်ရန် အနည်းဆုံး ၂-၄ နာရီ သို့မဟုတ် တစ်ညလုံး နှပ်ထားပါ။
၃။ မုန့်သားဆန့်ခြင်းနှင့် ကြော်ခြင်း
လက်နှင့် စားပွဲခုံမျက်နှာပြင်တွင် ဆီသုတ်လိမ်းပါ။ မုန့်သားကို ယူ၍ ရနိုင်သမျှ ပါးလွှာအောင် လက်ဖြင့် ရိုက်ပြီး ဆန့်ထုတ်ပါ။
အလယ်အလတ်မီးဖြင့် ဒယ်အိုးကို တည်ပါ။ ဆီအနည်းငယ်ထည့်ပါ။
ပါးပါးဆန့်ထားသော မုန့်သားကို ထည့်ကြော်ပါ။ ရွှေဝါရောင် သန်းလာပြီး ကြွပ်လာသည်အထိ နှစ်ဖက်လုံး လှန်၍ ကြော်ပါ။
ဆီစုပ်စက္ကူပေါ်တွင် ဆယ်ယူ၍ အနားပေးပါ။
လျှို့ဝှက်ချက်များ.......
✅ မုန့်သား ကြွပ်စေရန် – မုန့်သားရောစပ်ရာတွင် ထောပတ်အရည်ဖျော် အနည်းငယ် ထည့်ပါ။ ကြော်ခါနီးတွင်လည်း မုန့်သားကို အပါးဆုံးဖြစ်အောင် ဆန့်ထုတ်ပါ။
✅ မုန့်သား နူးညံ့စေရန် – ရေအစား နို့ဆီကိုသာ အားလုံး အသုံးပြုပြီး မုန့်သားကို အနားပေးချိန် ပိုကြာအောင် ထားပါ။
✅ အချိုရိုတီ (Roti Hwan) ပြုလုပ်ရန် – ကြော်ပြီးနောက် နို့ဆီ၊ သကြားဖြူး သို့မဟုတ် ငှက်ပျောသီး၊ ကြက်ဥ စသည့် အစာသွပ်၍ စားသုံးနိုင်ပါသည်။
