Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
ဂေါ်ဖီထုတ်အသေး (Brussels sprouts)၊ မှာ ဖော်လိပ်(folate)၊ ဗိုက်တာမင် C, E, K တွေအပြင် အမျှင်ဓာတ်လုံလုံလောက်လောက်ပါပါတယ်။ အမျှင်ဓာတ်တွေက သကြားစုပ်ယူမှုကိုကောင်းစွန်ချိန်ညှိနိုင်ပြီး ဆီးချိုအမှတ် ရောဂါကိုကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ ကယ်လိုရီပါဝင်မှုလည်းနည်းတာကြောင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို ဝိတ်ချလိုသူတွေစားသင့်တယ်လို့ရေးပါတယ်။
ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေက glucosinolate ပါဝင်ပြီး သိုင်းရွိုက်ဂလင်းက အိုင်အိုဒင်း မစုပ်ယူနိုင်အောင်တားပါတယ်။ ဒါကြောင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို goitrogens လို့ ခေါ်ပါတယ်။ သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းအားနည်းခြင်း ( hypothyroidism ) ကြောင့်အဝလွန်နေသူအတွက် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေက ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေဖို့ ခက်ပါလိမ့်မည်။ အိုင်အိုဒင်းချိုတဲ့လို့ဖြစ်တဲ့ hypothyroidism လူနာတွေအတွက် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို မစားဖို့ပြောတဲ့ စာတမ်းတွေရှိပါတယ်။
Hyperthyiodism ဆိုတာ သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းထုတ်လုပ်မှုလွန်ကဲပြီး ဟိုမုန်းအများကြီးလျှံထွက်နေတာပါ။ သိုင်းရွိုက်ဂလင်းက Iodine စုပ်ယူမှုကို တားဆီးပေးလျှင် သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းထုတ်တာ နည်းသွားစေနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် iodine စုပ်ယူမှုကိုတားပေးပြီး အကျိုးပြုအဟာရတွေပါတဲ့ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကိုစားပေးတာကောင်းတယ်ဆိုတဲ့ ဆောင်းပါးတွေရှိပါတယ်။ စားခြင်း၊ မစားခြင်းက စာဖတ်သူသဘောပါ။
The American Journal of Clinical Nutrition က ပြုလုပ်တဲ့ ၁၀ နှစ်တာလေ့လာမှုမှာ အရွက်များများစားခြင်း ( အထူးသဖြင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကိုစားခြင်း ) က နှလုံးရောဂါဖြစ်ပွားနှုန်းလျော့နည်းစေတဲ့အပြင် နှလုံးရောဂါကြောင့်သေဆုံးနှုန်းလည်း ကျဆင်းစေတယ်လို့ ရေးပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ indole-3-carbinol ဆိုတဲ့ အပင်ထွက်ပစ္စည်းက အမျိုးသမီးဟိုမုန်း အီစထရိုဂျင်ရဲ့ အစွမ်းကို ထိန်းညှိပြီး ဇီဝလူပ်ငန်းကိုလည်း သဘာဝအတိုင်းမှန်ကန်စေပြီး အီစထရိုဂျင်လွန်ကဲမှုကြောင့်ဖြစ်တဲ့ ရာသီမမှန်ခြင်း၊ လိင်စိတ်ကျဆင်းခြင်း၊ ခေါင်းကိုက်ခြင်း နှင့် လေပွခြင်းကို သက်သာစေတယ်ရေးပါတယ်။
အပင်ကထုတ်ပေးတဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးပြု phytonutrients အမြောက်အမြားပါဝင်ပြီး ရောင်ရမ်းခြင်းကိုလျော့ကျစေတာကြောင့် ကင်ဆာဖြစ်ပွားနှုန်းကိုလျော့နည်းစေတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါဝင်တဲ့ glucosinolates ဟာ ကင်ဆာကာကွယ်နိုင်စွမ်းရှိတယ်ရေးပါတယ်။
Glucosinolates ကနေဖြစ်လာတဲ့ indoles နှင့် isothiocyanates တွေမှာ DNA ပျက်စီးမှုကိုကာကွယ်နိုင်စွမ်း၊ ကင်ဆာဖြစ်စေသောအရာများထံမှ ကာကွယ်နိုင်စွမ်း ၊ ဘက်တီးရီးယားသတ်နိုင်စွမ်း နှင့် ဗိုင်းရပ်သတ်နိုင်စွမ်းရှိတယ်လို့ ကြွက်တွေနှင့် စမ်းသပ်တဲ့အခါတွေ့ရပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ sulforaphane တွေက ကင်ဆာကို တိုက်နိုင်စွမ်းရှိပါတယ်။
Minnesota က ပါမောက္ခ Lee Wattenburg က ဂေါ်ဖီထုပ်မှာပါတဲ့ အဆီအနှစ်တွေက ကင်ဆာဆဲလ်တွေဖြစ်တည်နှုန်း၊ ကြီးထွားနှုန်းကို တားပေးတယ်ဆိုပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ indole-3-carbinol, isothiocyanates, glucosinolates, dithiolethiones, phenols တွေက ကင်ဆာဖြစ်စေတဲ့ ဓာတုပစ္စည်းပြောင်းလဲမှုကိုတားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။အသည်းကအညစ်အကြေးတွေရှင်းထုတ်နိုင်အောင်လှုံ့ဆော်ပေးပါတယ်။ Antioxidants လို free radicals တွေကိုလည်း ရှင်းပေးပါတယ်။ ကင်ဆာအကျိတ်ကို နှိုးဆော်ပေးတဲ့ပစ္စည်းတွေကို ကင်ဆာအကျိတ်ဆီမရောက်အောင်ထားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင်းကင်ဆာဝေဒနာရှင်တွေအတွက်အဆင်ပြေတယ်လို့ ယူဆလို့ရပါမည်။
ဂေါ်ဖီထုတ်အသေး (Brussels sprouts)၊ မှာ ဖော်လိပ်(folate)၊ ဗိုက်တာမင် C, E, K တွေအပြင် အမျှင်ဓာတ်လုံလုံလောက်လောက်ပါပါတယ်။ အမျှင်ဓာတ်တွေက သကြားစုပ်ယူမှုကိုကောင်းစွန်ချိန်ညှိနိုင်ပြီး ဆီးချိုအမှတ် ရောဂါကိုကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ ကယ်လိုရီပါဝင်မှုလည်းနည်းတာကြောင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို ဝိတ်ချလိုသူတွေစားသင့်တယ်လို့ရေးပါတယ်။
ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေက glucosinolate ပါဝင်ပြီး သိုင်းရွိုက်ဂလင်းက အိုင်အိုဒင်း မစုပ်ယူနိုင်အောင်တားပါတယ်။ ဒါကြောင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို goitrogens လို့ ခေါ်ပါတယ်။ သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းအားနည်းခြင်း ( hypothyroidism ) ကြောင့်အဝလွန်နေသူအတွက် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေက ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေဖို့ ခက်ပါလိမ့်မည်။ အိုင်အိုဒင်းချိုတဲ့လို့ဖြစ်တဲ့ hypothyroidism လူနာတွေအတွက် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို မစားဖို့ပြောတဲ့ စာတမ်းတွေရှိပါတယ်။
Hyperthyiodism ဆိုတာ သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းထုတ်လုပ်မှုလွန်ကဲပြီး ဟိုမုန်းအများကြီးလျှံထွက်နေတာပါ။ သိုင်းရွိုက်ဂလင်းက Iodine စုပ်ယူမှုကို တားဆီးပေးလျှင် သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းထုတ်တာ နည်းသွားစေနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် iodine စုပ်ယူမှုကိုတားပေးပြီး အကျိုးပြုအဟာရတွေပါတဲ့ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကိုစားပေးတာကောင်းတယ်ဆိုတဲ့ ဆောင်းပါးတွေရှိပါတယ်။ စားခြင်း၊ မစားခြင်းက စာဖတ်သူသဘောပါ။
The American Journal of Clinical Nutrition က ပြုလုပ်တဲ့ ၁၀ နှစ်တာလေ့လာမှုမှာ အရွက်များများစားခြင်း ( အထူးသဖြင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကိုစားခြင်း ) က နှလုံးရောဂါဖြစ်ပွားနှုန်းလျော့နည်းစေတဲ့အပြင် နှလုံးရောဂါကြောင့်သေဆုံးနှုန်းလည်း ကျဆင်းစေတယ်လို့ ရေးပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ indole-3-carbinol ဆိုတဲ့ အပင်ထွက်ပစ္စည်းက အမျိုးသမီးဟိုမုန်း အီစထရိုဂျင်ရဲ့ အစွမ်းကို ထိန်းညှိပြီး ဇီဝလူပ်ငန်းကိုလည်း သဘာဝအတိုင်းမှန်ကန်စေပြီး အီစထရိုဂျင်လွန်ကဲမှုကြောင့်ဖြစ်တဲ့ ရာသီမမှန်ခြင်း၊ လိင်စိတ်ကျဆင်းခြင်း၊ ခေါင်းကိုက်ခြင်း နှင့် လေပွခြင်းကို သက်သာစေတယ်ရေးပါတယ်။
အပင်ကထုတ်ပေးတဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးပြု phytonutrients အမြောက်အမြားပါဝင်ပြီး ရောင်ရမ်းခြင်းကိုလျော့ကျစေတာကြောင့် ကင်ဆာဖြစ်ပွားနှုန်းကိုလျော့နည်းစေတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါဝင်တဲ့ glucosinolates ဟာ ကင်ဆာကာကွယ်နိုင်စွမ်းရှိတယ်ရေးပါတယ်။
Glucosinolates ကနေဖြစ်လာတဲ့ indoles နှင့် isothiocyanates တွေမှာ DNA ပျက်စီးမှုကိုကာကွယ်နိုင်စွမ်း၊ ကင်ဆာဖြစ်စေသောအရာများထံမှ ကာကွယ်နိုင်စွမ်း ၊ ဘက်တီးရီးယားသတ်နိုင်စွမ်း နှင့် ဗိုင်းရပ်သတ်နိုင်စွမ်းရှိတယ်လို့ ကြွက်တွေနှင့် စမ်းသပ်တဲ့အခါတွေ့ရပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ sulforaphane တွေက ကင်ဆာကို တိုက်နိုင်စွမ်းရှိပါတယ်။
Minnesota က ပါမောက္ခ Lee Wattenburg က ဂေါ်ဖီထုပ်မှာပါတဲ့ အဆီအနှစ်တွေက ကင်ဆာဆဲလ်တွေဖြစ်တည်နှုန်း၊ ကြီးထွားနှုန်းကို တားပေးတယ်ဆိုပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ indole-3-carbinol, isothiocyanates, glucosinolates, dithiolethiones, phenols တွေက ကင်ဆာဖြစ်စေတဲ့ ဓာတုပစ္စည်းပြောင်းလဲမှုကိုတားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။အသည်းကအညစ်အကြေးတွေရှင်းထုတ်နိုင်အောင်လှုံ့ဆော်ပေးပါတယ်။ Antioxidants လို free radicals တွေကိုလည်း ရှင်းပေးပါတယ်။ ကင်ဆာအကျိတ်ကို နှိုးဆော်ပေးတဲ့ပစ္စည်းတွေကို ကင်ဆာအကျိတ်ဆီမရောက်အောင်ထားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင်းကင်ဆာဝေဒနာရှင်တွေအတွက်အဆင်ပြေတယ်လို့ ယူဆလို့ရပါမည်။
ဂေါ်ဖီထုတ်အသေး (Brussels sprouts)၊ မှာ ဖော်လိပ်(folate)၊ ဗိုက်တာမင် C, E, K တွေအပြင် အမျှင်ဓာတ်လုံလုံလောက်လောက်ပါပါတယ်။ အမျှင်ဓာတ်တွေက သကြားစုပ်ယူမှုကိုကောင်းစွန်ချိန်ညှိနိုင်ပြီး ဆီးချိုအမှတ် ရောဂါကိုကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ ကယ်လိုရီပါဝင်မှုလည်းနည်းတာကြောင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို ဝိတ်ချလိုသူတွေစားသင့်တယ်လို့ရေးပါတယ်။
ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေက glucosinolate ပါဝင်ပြီး သိုင်းရွိုက်ဂလင်းက အိုင်အိုဒင်း မစုပ်ယူနိုင်အောင်တားပါတယ်။ ဒါကြောင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို goitrogens လို့ ခေါ်ပါတယ်။ သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းအားနည်းခြင်း ( hypothyroidism ) ကြောင့်အဝလွန်နေသူအတွက် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေက ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေဖို့ ခက်ပါလိမ့်မည်။ အိုင်အိုဒင်းချိုတဲ့လို့ဖြစ်တဲ့ hypothyroidism လူနာတွေအတွက် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကို မစားဖို့ပြောတဲ့ စာတမ်းတွေရှိပါတယ်။
Hyperthyiodism ဆိုတာ သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းထုတ်လုပ်မှုလွန်ကဲပြီး ဟိုမုန်းအများကြီးလျှံထွက်နေတာပါ။ သိုင်းရွိုက်ဂလင်းက Iodine စုပ်ယူမှုကို တားဆီးပေးလျှင် သိုင်းရွိုက်ဟိုမုန်းထုတ်တာ နည်းသွားစေနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် iodine စုပ်ယူမှုကိုတားပေးပြီး အကျိုးပြုအဟာရတွေပါတဲ့ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကိုစားပေးတာကောင်းတယ်ဆိုတဲ့ ဆောင်းပါးတွေရှိပါတယ်။ စားခြင်း၊ မစားခြင်းက စာဖတ်သူသဘောပါ။
The American Journal of Clinical Nutrition က ပြုလုပ်တဲ့ ၁၀ နှစ်တာလေ့လာမှုမှာ အရွက်များများစားခြင်း ( အထူးသဖြင့် ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေကိုစားခြင်း ) က နှလုံးရောဂါဖြစ်ပွားနှုန်းလျော့နည်းစေတဲ့အပြင် နှလုံးရောဂါကြောင့်သေဆုံးနှုန်းလည်း ကျဆင်းစေတယ်လို့ ရေးပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ indole-3-carbinol ဆိုတဲ့ အပင်ထွက်ပစ္စည်းက အမျိုးသမီးဟိုမုန်း အီစထရိုဂျင်ရဲ့ အစွမ်းကို ထိန်းညှိပြီး ဇီဝလူပ်ငန်းကိုလည်း သဘာဝအတိုင်းမှန်ကန်စေပြီး အီစထရိုဂျင်လွန်ကဲမှုကြောင့်ဖြစ်တဲ့ ရာသီမမှန်ခြင်း၊ လိင်စိတ်ကျဆင်းခြင်း၊ ခေါင်းကိုက်ခြင်း နှင့် လေပွခြင်းကို သက်သာစေတယ်ရေးပါတယ်။
အပင်ကထုတ်ပေးတဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးပြု phytonutrients အမြောက်အမြားပါဝင်ပြီး ရောင်ရမ်းခြင်းကိုလျော့ကျစေတာကြောင့် ကင်ဆာဖြစ်ပွားနှုန်းကိုလျော့နည်းစေတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါဝင်တဲ့ glucosinolates ဟာ ကင်ဆာကာကွယ်နိုင်စွမ်းရှိတယ်ရေးပါတယ်။
Glucosinolates ကနေဖြစ်လာတဲ့ indoles နှင့် isothiocyanates တွေမှာ DNA ပျက်စီးမှုကိုကာကွယ်နိုင်စွမ်း၊ ကင်ဆာဖြစ်စေသောအရာများထံမှ ကာကွယ်နိုင်စွမ်း ၊ ဘက်တီးရီးယားသတ်နိုင်စွမ်း နှင့် ဗိုင်းရပ်သတ်နိုင်စွမ်းရှိတယ်လို့ ကြွက်တွေနှင့် စမ်းသပ်တဲ့အခါတွေ့ရပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ sulforaphane တွေက ကင်ဆာကို တိုက်နိုင်စွမ်းရှိပါတယ်။
Minnesota က ပါမောက္ခ Lee Wattenburg က ဂေါ်ဖီထုပ်မှာပါတဲ့ အဆီအနှစ်တွေက ကင်ဆာဆဲလ်တွေဖြစ်တည်နှုန်း၊ ကြီးထွားနှုန်းကို တားပေးတယ်ဆိုပါတယ်။ ဂေါ်ဖီထုပ်မျိုးနွယ်စုဝင်တွေမှာပါတဲ့ indole-3-carbinol, isothiocyanates, glucosinolates, dithiolethiones, phenols တွေက ကင်ဆာဖြစ်စေတဲ့ ဓာတုပစ္စည်းပြောင်းလဲမှုကိုတားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။အသည်းကအညစ်အကြေးတွေရှင်းထုတ်နိုင်အောင်လှုံ့ဆော်ပေးပါတယ်။ Antioxidants လို free radicals တွေကိုလည်း ရှင်းပေးပါတယ်။ ကင်ဆာအကျိတ်ကို နှိုးဆော်ပေးတဲ့ပစ္စည်းတွေကို ကင်ဆာအကျိတ်ဆီမရောက်အောင်ထားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင်းကင်ဆာဝေဒနာရှင်တွေအတွက်အဆင်ပြေတယ်လို့ ယူဆလို့ရပါမည်။
ဗောဇ္ဈင်တရား
(ဒကာတစ်ယောက် သူက ဗောဇ္ဈင်ကို ရွတ်လည်း ရွတ်တယ်၊ ပွားလည်း ပွားတယ်။ သူ သေဆုံးမည့်အချိန် မတိုင်ခင်လေးမှာ သူ့နားသွားပြောပေးတယ်။ သူမောနေတယ်)
ဒကာ ဒီဗောဇ္ဈင်တရားဟာ အဲဒီ မောနေတာလေးကို သိနေတာ။ သတိက သိနေတာ။ သိနေ သိနေ၊ သိနေရင် အဲဒီ မောတာလေးနဲ့ သိတာလေးနဲ့ဟာ သိစရာနဲ့ သိတာ။ အဲဒါ ဓမ္မဝိစယ သမ္ဗောဇ္ဈင်ပဲ။ သတိထားနေတာက သတိသမ္ဗောဇ္ဈင်။ နောက် ထပ်ခါထပ်ခါ သိအောင် လုပ်နေတာက ဝီရိယ သမ္ဗောဇ္ဈင်။
အဲလို သိနေတဲ့အတွက် စိတ်ထဲ အားရကျေနပ်မှု ဖြစ်လာ တယ်။ ပီတိသမ္ဗောဇ္ဈင်ဖြစ်လာတယ်။ ပီတိသမ္ဗောဇ္ဈင်ဖြစ်တော့ စိတ်အေးအေးချမ်းချမ်းလေး ဖြစ်လာတယ်။ (တပည့်တော် ပြည့်စုံပါတယ် ဘုရားတဲ့ လူမမာက ပြောတယ်။)
အေးအေးချမ်းချမ်းလေး ဖြစ်လာတော့ ပဿဒ္ဓိသမ္ဗောဇ္ဈင် ဖြစ်လာတယ်။ စူးစိုက်တည်ကြည်မှု အားကောင်းလာတော့ သမာဓိ သမ္ဗောဇ္ဈင်။ အဲဒီနောက်မှာ အလယ်အလတ်ပဲ ရှိတော့တယ်။ ဥပေက္ခာသမ္ဗောဇ္ဈင်၊ ကောင်းလို့လည်း ဝမ်းသာအားရ မဖြစ်ဘူး။ မကောင်းလို့လည်း စိတ်ဆိုးစိတ်ပျက် မဖြစ်ဘူး။
ဝမ်းသာမဖက်၊ စိတ်မပျက်၊ ရှုပျက်လျစ်လျူနေ ဆိုတဲ့ အတိုင်း ဥပေက္ခာ သမ္ဗောဇ္ဈင်ဖြစ်နေတယ်။ ဒါ လူတိုင်း လုပ်ရင် ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။
••••••••••❀••••••••••
❒ ပယ်ရမှာနဲ့ ရှိရမှာ
ဓမ္မစကြာကို အားလုံးသိပါတယ်နော်။ အစွန်းနှစ်ပါး ပယ်ရမယ်ဆိုတာ။ ကာမသုခလ္လိက အစွန်းဟာ ကာမဂုဏ်အာရုံတွေကို တပ်မက်သာယာတဲ့ အစွန်း။ အဲဒါတွေကို မသုံးဆောင် မခံစားလို့ ပင်ပန်းဆင်းရဲဆိုတော့ မကျေနပ်တော့ ဒေါသစွန်း။
အဲဒီဟာ အစွန်းနှစ်ပါးကို ပယ်ရမှာ။ လောဘစွန်းနဲ့ ဒေါသစွန်း။
အဲဒီဟာ ပယ်ရမှာကို ကိုယ်က လိုက်ပယ်နေရတာမဟုတ်။ ဒီက ကောင်းတာရှိနေရင် မကောင်းတာဖြစ်ခွင့်မရ။ လောဘ၊ ဒေါသတွေရှိနေရင်လည်း ကောင်းတာတွေမရှိ။ ကောင်းတာတွေက သတိ၊ ဝီရိယ၊ ပညာ။
သတိ၊ ဝီရိယ၊ ပညာရှိနေရင် လောဘ ဒေါသ မဖြစ်ဘူး။ သတိထား။
သတိရှိနေရင် လောဘနဲ့ ဒေါသ ဖြစ်ခွင့်မရဘူး။ ပယ်ရမှာက လောဘ၊ ဒေါသ။ ရှိရမှာက သတိ၊ ဝီရိယ၊ ပညာ။
🖋️ ရွှေဥမင်ဆရာတော်ဘုရားကြီး
📖 အဆုံးအမဩဝါဒတော်များ အမှတ်(၁)
#ဓမ္မအသိဖြင့်အကျိုးရှိရှိနေမည်
ထိုင်းနိုင်ငံတစ်နိုင်ငံလုံးကို ပြေးဆွဲနေတဲ့ အဓိကရထားလိုင်း(၄)လိုင်း... ( เครือข่ายรถไฟแห่งประเทศไทย 🚇 ) 🔻🔻
1# ပုံမှာ ခရမ်းနဲ့က မြောက်ဘက်ရထားလိုင်း(สายเหนือ🚉)
✔မြောက်ဘက်လိုင်းကတော့ ဘန်ကောက်ကနေ ချင်းမိုင်နဲ့ မြောက်ဘက်ကအဓိကမြို့တွေကို ဆက်ပေးထားပြီ လမ်းအရှည် ၇၅၁ကီလိုမီတာ(၆၄၇မိုင်) ရှည်ပါတယ်။
2# ပုံမှာ အစိမ်းနဲ့က အရှေ့ဘက်ရထားလိုင်း(สายตะวันออก🚉)
✔အရှေ့ဘက်လိုင်းကတော့ ဘန်ကောက်နဲ့ ကမ္ဘောဒီးယားနယ်စပ်ရှိ အရမ်ယပရထေ့မြို့နဲ့ ဆက်သွယ်ထားပြီ လမ်းအရှည်ကတော့ ၂၂၅ကီလိုမီတာ(၁၅၈မိုင်)ရှိပါတယ်။ ချချမ်ဆောင်မှာ တောင်ဘက်ကို နှစ်လမ်းကွဲသွားပြီ လမ်းအရှည်ကတော့ ဘမ်ဖူတာလွမ်မြို့အထိ ၁၂၃ကီလိုမီတာအရှည်ရှိပါတယ်။
3# ပုံမှာ အနီရောင်နဲ့က တောင်ဘက်ရထားလိုင်း(สายใต้🚉)
✔တောင်ဘက်လိုင်းကတော့ မလေးရှားနယ်စပ်က Sungai Kolok မြို့နဲ့ဆက်သွယ်ထားပြီ လမ်းအရှည် ၁၁၄၄ ကီလိုမီတာ(၇၁၁မိုင်)ရှိပါတယ်။
4#ပုံမှာအနီနဲ့ အနောက်ဘက်ဦးတည်နေတဲ့လိုင်းကတော့ ကမ်ချနာဘူရိလိုင်း(สายกาญจนบุรี🚉)
✔အတိုဆုံးလိုင်းဖြစ်တဲ့ အနောက်ဘက်လိုင်းကတော့ ကမ်ချနာဘူရိလိုင်းလို့ခေါ်ပြီ နန်းတော့မြို့အထိ ၁၉၉ကီလိုမီတာအရှည်ရှိပါတယ်။
ဒါကတော့ ထိုင်းနိုင်ငံရဲ့ အဓိကရထားလိုင်း(၄)လိုင်းပဲဖြစ်ပါတယ်။ထိုင်းနိုင်ငံမှာဘယ်သွားသွား ကိုယ်သွားမယ့်ခရီးအတွက်ရထားခ/လက်မှတ်ဝယ်နည်းနဲ့ ရထားနဲ့ပတ်သတ်တဲ့ အရေးကြီးတဲ့အချက်လက်တွေကိုကြည့်ချင်ရင်တော့ အောက်ကဆော့ဝဲလ်ကိုဒေါင်းထားပါဗျ။
ဆော့ဝဲလ်ကိုဒီမှာဒေါင်းယူပါ ==> https://clk.bz/NpqdX
မူရင်းရေးသားသူ - ဇင်ကြီး
အားလုံးအဆင်ပြေကြပါစေ...