မုန်ညင်းဖက်ထုပ်လုပ်နည်းလေး ပြောပြပေးမယ်နော်။
ဆိုင်မှာပဲလုပ်ရောင်းမလား အိမ်မှာပဲအဝစားချင်လား
ဒီနည်းလေးတိုင်းသာလုပ် Ok.စေရမယ်🫶🏿🫶🏿🫶🏿
👩🍳ပါဝင်ပစ္စည်းများ👩🍳
အစာသွပ်ရန် (အသား)
ဝက်သား (သို့) ကြက်သား (ဆီနည်းနည်းပါတာပိုကောင်းပါတယ်) - ၂၅၀ ဂရမ် (နှုတ်နှုတ်ဆင်းထားပါ)
ပုစွန် (အခွံချွတ်၊ ကျောခွဲ၊ နှုတ်နှုတ်ဆင်း) - ၁၀၀ ဂရမ် (ထည့်ချင်မှထည့်ပါ)
ကြက်သွန်မြိတ် (ပါးပါးလှီး) - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
ချင်း (ခြစ်ထား/ထောင်းထား) - လဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
ကြက်သွန်ဖြူ (ထောင်းထား) - လဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
ပဲငံပြာရည်အကြည် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
နှမ်းဆီ - လဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
ကော်မှုန့် - လဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
ဆား - လိုသလောက်
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လိုသလောက်
ဖက်ထုပ်ဖတ်အတွက်
အသင့်ဝယ်ဖက်ထုပ်ဖတ် (Won Ton Wrappers) - အချပ် ၃၀-၄၀ ခန့်
မုန်ညင်းရွက်များ:
မုန်ညင်းရွက် (အကြီး) - ၆-၈ ရွက်ခန့် (ရေနွေးဖျောပြီး အအေးခံထားပါ)
ဟင်းရည်အတွက် (လိုချင်ပါက):
ကြက်ရိုး (သို့) ဝက်ရိုး - ဟင်းရည်ထုတ်ရန်
ပဲငံပြာရည်၊ ဆား၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လိုသလောက်
ကြက်သွန်မြိတ် (လှီးထား)၊ ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် - အပေါ်မှဖြူးရန်
👩🍳ပြုလုပ်ပုံအဆင့်ဆင့်👩🍳
ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲတွင် နှုတ်နှုတ်ဆင်းထားသော ဝက်သား (သို့) ကြက်သား၊ ပုစွန် (ထည့်ပါက)၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ ချင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ပဲငံပြာရည်၊ နှမ်းဆီ၊ ကော်မှုန့်၊ ဆား၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ကို ပေါင်းထည့်ပြီး သမအောင်နယ်ပေးပါ။ ပြီးလျှင် နာရီဝက်ခန့် ရေခဲသေတ္တာထဲတွင် နှပ်ထားပါ။
မုန်ညင်းရွက်များကို ရေနွေးဆူဆူထဲမှာ မိနစ်အနည်းငယ် (အရွက်နွမ်းပြီး ပျော့သွားသည်အထိ) ဖျောပါ။ ပြီးနောက် ရေအေးဖြင့် ဆေးပြီး ရေစစ်ကာ အအေးခံထားပါ။ ရေနွေးဖျောထားသည့် မုန်ညင်းရွက်များကို အလယ်ရိုးကို ဖယ်ရှားပြီး အရွက်ချပ်ကြီးများ ရအောင်ဖြတ်ထားပါ။
ဖက်ထုပ်ဖတ်တစ်ချပ်ကို လက်ဖဝါးပေါ်တင်ပါ။ အစာသွပ်မည့်အသားကို လဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းစာခန့်ယူ၍ ဖက်ထုပ်ဖတ်အလယ်တွင် ထည့်ပါ။
ဖက်ထုပ်ဖတ်အနားသတ်များကို ရေအနည်းငယ်ဆွတ်ပြီး လိုရာပုံစံအတိုင်း (ဥပမာ- လခြမ်းပုံ၊ လေးထောင့်ပုံ) ကပ်ပါ။ ဖက်ထုပ်ဖတ်ထဲက လေများကို ထုတ်ပစ်ပါ။
ဒီအဆင့်ပြီးရင် ချက်ချင်းပြုတ်နိုင်သလို ရေခဲသေတ္တာထဲမှာလည်း ခဏထားနိုင်ပါတယ်။
အိုးတစ်လုံးထဲတွင် ရေများများထည့်ပြီး ဆူအောင်တည်ပါ။ ရေဆူလာလျှင် ဆားအနည်းငယ်ထည့်ပါ။
ပြုလုပ်ပြီးသား ဖက်ထုပ်များကို တစ်ကြိမ်လျှင် အနည်းငယ်စီထည့်ပြီး ပြုတ်ပါ။
ဖက်ထုပ်များ ရေပေါ်ပေါ်လာပြီး ဖတ်ထုပ်ဖတ်များကြည်လာပါက ကျက်ပြီဖြစ်သည်။ (ခန့်မှန်းခြေ ၃-၅ မိနစ်ခန့်)
ဖက်ထုပ်များကျက်လျှင် ဆယ်ယူပြီး ရေစစ်ထားပါ။
ရေနွေးဖျောထားသော မုန်ညင်းရွက်ချပ်ကြီးများကို ဖြန့်ခင်းပါ။ ၎င်းအပေါ်တွင် ကျက်ပြီးသား ဖက်ထုပ် ၂-၃ လုံးခန့်ကို တင်ပါ။ ပြီးနောက် မုန်ညင်းရွက်ဖြင့် လိပ်ပေးပါ။ (ဆူရှီလိပ်သလိုမျိုး)
ဟင်းရည်ဖြင့် သုံးဆောင်လိုပါက: ကြက်ရိုး (သို့) ဝက်ရိုးပြုတ်ထားသော ဟင်းရည်ကို အိုးထဲထည့်ပြီး ဆား၊ ပဲငံပြာရည်တို့ဖြင့် အရသာမြည်းကာ ဆူအောင်တည်ပါ။ ပြီးနောက် ပြုလုပ်ပြီးသော မုန်ညင်းဖက်ထုပ်လိပ်များကို ဟင်းရည်ပူပူထဲ ထည့်ကာ ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်၊ ကြက်သွန်မြိတ်တို့ဖြင့် အလှဆင်ပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါသည်။
ဒီတိုင်းစားလိုပါက: ပဲငံပြာရည်၊ ရှာလကာရည်၊ နှမ်းဆီ၊ ငရုတ်သီးဆီတို့ ရောစပ်ထားသော အနှစ်ရည်ဖြင့် တို့စားနိုင်ပါသည်။
ဒါလေးကတော့ မြန်မာ့ရိုးရာအစားအစာ မဟုတ်ပေမယ့် အရသာရှိပြီး လုပ်ရတာလည်း ပျော်စရာကောင်းတဲ့ ဖက်ထုပ်လုပ်နည်းလေးပဲဖြစ်ပါတယ်။
လုပ်စားကြည့်ကြပါဦးနော်ချစ်တို့🥰🥰🥰
ဟင်းချက်နည်း မုန့်လုပ်နည်းလေးတွေ အမြဲတင်ပေးနေမှာမို့ မင်မင် page, ကို Follow လေးလုပ်ထားပါဦးနော်🫶🏿
Credit to owner