9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

၂၀၂၅ ခုနှစ် ကလောမြို့မှာ
တန်ဆောင်တိုင်နှင့်မီးကြာစံပွဲကျင်းပမည်💥
5.11.2025 ရက်နေ့ မှ 9.11.2025 ရက်နေ့ထိ ကျင်းပ
မည်ဖြစ်ပြီး ဆုပေးပွဲအစီစဥ်ကို 10.11.2025 ရက်နေ့
တွင် ကျင်းပ သွားမည်ဖြစ်ကြောင်း သတင်းကောင်းပါးအပ်ပါသည်ခင်ဗျာ....
4.11.2025 (တန်ဆောင်မုန်း လပြည့်နေ့)တွင် ဒေသမြို့ခံများ ရဲ့ စတိတ်ရှိုးအစီစဥ်ဖြင့် အကြိုဖျော်ဖြေတင်ဆက်ပါမည်။
တစ်နှစ်မှာ တစ်လ တစ်လမှာ တစ်ကြိမ်သာ ကျင်းပသည် ကလောမြို့ ရိုးရာမီးရှော်တိုင် ထွန်းညှိပူဇော်ပွဲ နင့် မီးဗဒေသာ မီးကြာစံ လည့်လည် ယှဥ်ပြိုင်ပွဲ
၂၀၂၅ ခုနှစ် ကလောမြို့ တန်ဆောင်တိုင်
ရိုးရာ မီးရှော်တိုင်နှင့် မီးကြာစံ ထွန်းညှိ ပူဇော်ပွဲ
စတင်ကျင်းပမည့်ရက်
တန်ဆောင်မုန်း လပြည်ကျော် ၁ရက် နေ့
(၅) ရက်နေ့ မှ (၁၀) ရက်နေ့ အထိ
2025 ခုနှစ် ကလော တန်ဆောင် တိုင်
ရိုးရာမီးရှော်တိုင် (နှင့်) မီးကြာစံ ဝင်ရောက်ယှဉ်ပြိုင်မည့်စာရင်း
၅-၁၁-၂၀၂၅။
(၁)ရွှေမြန်မာ
(၂)ပွဲကြိုက်
(၃)လူကဲလေး
(၄)ကြယ်ကြွေမီး
၆-၁၁-၂၀၂၅
(၁)ဘုံစု (ယံကြွား)
(၂)ဆောင်းခိုမီး
(၃)မျိုးဆက်သစ်
(၄)ရှမ်းတောင်တန်း
၇-၁၁-၂၀၂၅
(၁)အင်းပြင်မီး
(၂)ဆောင်းပိုး
(၃)Kalaw Net
(၄)မှော်ဝင်
၈-၁၁-၂၀၂၅
(၁)မြို့မမီး
(၂)ပဲရင်းတောင်
(၃)ရွှေဟသ်ာ
(၄)မီးဝိဇ္ဇာ
၉-၁၁-၂၀၂၅
(၁)မီးပြတိုက်
(၂)သာယာကုန်း
(၃)ရွှေဥမင်
(၄)ရာစုသစ်
(၅)Firebaby
၁၀-၁၁-၂၀၂၅ ဆုပေးပွဲနှင့်ပိတ်ပွဲ..

image
9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

၂၀၂၅ ခုနှစ် ကလောမြို့မှာ
တန်ဆောင်တိုင်နှင့်မီးကြာစံပွဲကျင်းပမည်💥
5.11.2025 ရက်နေ့ မှ 9.11.2025 ရက်နေ့ထိ ကျင်းပ
မည်ဖြစ်ပြီး ဆုပေးပွဲအစီစဥ်ကို 10.11.2025 ရက်နေ့
တွင် ကျင်းပ သွားမည်ဖြစ်ကြောင်း သတင်းကောင်းပါးအပ်ပါသည်ခင်ဗျာ....
4.11.2025 (တန်ဆောင်မုန်း လပြည့်နေ့)တွင် ဒေသမြို့ခံများ ရဲ့ စတိတ်ရှိုးအစီစဥ်ဖြင့် အကြိုဖျော်ဖြေတင်ဆက်ပါမည်။
တစ်နှစ်မှာ တစ်လ တစ်လမှာ တစ်ကြိမ်သာ ကျင်းပသည် ကလောမြို့ ရိုးရာမီးရှော်တိုင် ထွန်းညှိပူဇော်ပွဲ နင့် မီးဗဒေသာ မီးကြာစံ လည့်လည် ယှဥ်ပြိုင်ပွဲ
၂၀၂၅ ခုနှစ် ကလောမြို့ တန်ဆောင်တိုင်
ရိုးရာ မီးရှော်တိုင်နှင့် မီးကြာစံ ထွန်းညှိ ပူဇော်ပွဲ
စတင်ကျင်းပမည့်ရက်
တန်ဆောင်မုန်း လပြည်ကျော် ၁ရက် နေ့
(၅) ရက်နေ့ မှ (၁၀) ရက်နေ့ အထိ
2025 ခုနှစ် ကလော တန်ဆောင် တိုင်
ရိုးရာမီးရှော်တိုင် (နှင့်) မီးကြာစံ ဝင်ရောက်ယှဉ်ပြိုင်မည့်စာရင်း
၅-၁၁-၂၀၂၅။
(၁)ရွှေမြန်မာ
(၂)ပွဲကြိုက်
(၃)လူကဲလေး
(၄)ကြယ်ကြွေမီး
၆-၁၁-၂၀၂၅
(၁)ဘုံစု (ယံကြွား)
(၂)ဆောင်းခိုမီး
(၃)မျိုးဆက်သစ်
(၄)ရှမ်းတောင်တန်း
၇-၁၁-၂၀၂၅
(၁)အင်းပြင်မီး
(၂)ဆောင်းပိုး
(၃)Kalaw Net
(၄)မှော်ဝင်
၈-၁၁-၂၀၂၅
(၁)မြို့မမီး
(၂)ပဲရင်းတောင်
(၃)ရွှေဟသ်ာ
(၄)မီးဝိဇ္ဇာ
၉-၁၁-၂၀၂၅
(၁)မီးပြတိုက်
(၂)သာယာကုန်း
(၃)ရွှေဥမင်
(၄)ရာစုသစ်
(၅)Firebaby
၁၀-၁၁-၂၀၂၅ ဆုပေးပွဲနှင့်ပိတ်ပွဲ..

imageimage
+15

ရေတစ်ခွက်ရဲ့ အစွမ်းနဲ့ ကျန်းမာရေး လျှို့ဝှက်ချက်
ကျွန်ုပ်တို့ရဲ့ နေ့စဉ်ဘဝမှာ အလွယ်တကူရနိုင်ပြီး အရေးကြီးဆုံးဖြစ်တဲ့ "ရေ" ဟာ ရေငတ်ပြေစေရုံသာမက၊ ခန္ဓာကိုယ်တစ်ခုလုံးရဲ့ ကျန်းမာရေးကို ဘက်ပေါင်းစုံကနေ ထောက်ပံ့ပေးနေတဲ့ သဘာဝဆေးတစ်ခွက်ဆိုရင်လည်း မမှားပါဘူး။ နေ့စဉ် ရေကို လုံလောက်စွာ သောက်သုံးပေးခြင်းအားဖြင့် သင်ရရှိနိုင်မယ့် အံ့မခန်း အကျိုးကျေးဇူးတွေကို လေ့လာကြည့်လိုက်ရအောင်။
ရေသောက်ခြင်းဖြင့် ရရှိနိုင်သော ထူးခြားသည့် အကျိုးကျေးဇူးများ
၁။ ဦးနှောက်နှင့် မှတ်ဉာဏ်ကို လန်းဆန်းစေခြင်း - ခေါင်းကိုက်ခြင်းနဲ့ မိုင်ဂရိန်းလို ခေါင်းတစ်ခြမ်းကိုက်တဲ့ ဝေဒနာတွေကို သက်သာစေပြီး မှတ်ဉာဏ်စွမ်းရည်ကို တိုးတက်စေပါတယ်။
၂။ အစာခြေစနစ်ကို အထောက်အကူပြုခြင်း - အစာချေဖျက်မှုကို လွယ်ကူစေပြီး ဝမ်းချုပ်ခြင်းကဲ့သို့သော ပြဿနာများကို ဖြေရှင်းပေးနိုင်ပါတယ်။
၃။ ကျောက်ကပ်ကျန်းမာရေးကို ကာကွယ်ပေးခြင်း - ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မလိုအပ်တဲ့ အဆိပ်အတောက်တွေကို စွန့်ထုတ်ပေးပြီး ကျောက်ကပ်မှာ ကျောက်တည်ခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
၄။ ကိုယ်အလေးချိန်ကို ထိန်းညှိပေးခြင်း - ဇီဝကမ္မဖြစ်စဉ်ကို မြှင့်တင်ပေးတဲ့အပြင် အစားမစားမီ ရေသောက်ခြင်းက အလွန်အကျွံစားသုံးမှုကို လျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။
၅။ အသားအရေကို ကြည်လင်စိုပြေစေခြင်း - ဆဲလ်တွေကို ရေဓာတ်ဖြည့်ပေးပြီး အသားအရေကို တင်းရင်းနုပျိုစေကာ ဝင်းပစေပါတယ်။
၆။ ကိုယ်ခံစွမ်းအားကို မြှင့်တင်ပေးခြင်း - ရောဂါပိုးမွှားတွေကို တိုက်ထုတ်ဖို့အတွက် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ခုခံအားစနစ်ကို အားကောင်းစေပါတယ်။
၇။ ခန္ဓာကိုယ်အပူချိန်ကို ထိန်းညှိပေးခြင်း - ချွေးထွက်ခြင်းဖြင့် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ အပူချိန်ကို ပုံမှန်အတိုင်း ထိန်းသိမ်းပေးပါတယ်။
၈။ ဆီးလမ်းကြောင်း ကျန်းမာစေခြင်း - အထူးသဖြင့် အမျိုးသမီးတွေမှာ ဖြစ်ပွားလေ့ရှိတဲ့ ဆီးအိမ်နဲ့ ဆီးလမ်းကြောင်း ပိုးဝင်ခြင်းကို လျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။
#credit

image
9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

ဝတ်မှုန်ရွှေရည်ကိုမလှဘူးပြောတာသူပေါ့

image
9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

မှားတယ်လို
လက်ညှိးထိုးတဲ့လူတွေကို
မေးလိုက်ပါ

ကိုယ်တိုင်ကော
ဘယ်နှခါများ
မှန်ဘူးကြပြီလဲလို

ဘူ ဘူ ချင်း
တစ်__ တအားလုပ်ချင်ကြတာတွေ

9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

မုန်ညင်းဖက်ထုပ်လုပ်နည်းလေး ပြောပြပေးမယ်နော်။
ဆိုင်မှာပဲလုပ်ရောင်းမလား အိမ်မှာပဲအဝစားချင်လား
ဒီနည်းလေးတိုင်းသာလုပ် Ok.စေရမယ်🫶🏿🫶🏿🫶🏿
👩‍🍳​ပါဝင်ပစ္စည်းများ👩‍🍳
​အစာသွပ်ရန် (အသား)
​ဝက်သား (သို့) ကြက်သား (ဆီနည်းနည်းပါတာပိုကောင်းပါတယ်) - ၂၅၀ ဂရမ် (နှုတ်နှုတ်ဆင်းထားပါ)
​ပုစွန် (အခွံချွတ်၊ ကျောခွဲ၊ နှုတ်နှုတ်ဆင်း) - ၁၀၀ ဂရမ် (ထည့်ချင်မှထည့်ပါ)
​ကြက်သွန်မြိတ် (ပါးပါးလှီး) - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
​ချင်း (ခြစ်ထား/ထောင်းထား) - လဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
​ကြက်သွန်ဖြူ (ထောင်းထား) - လဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
​ပဲငံပြာရည်အကြည် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
​နှမ်းဆီ - လဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
​ကော်မှုန့် - လဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
​ဆား - လိုသလောက်
​ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လိုသလောက်
​ဖက်ထုပ်ဖတ်အတွက်
​အသင့်ဝယ်ဖက်ထုပ်ဖတ် (Won Ton Wrappers) - အချပ် ၃၀-၄၀ ခန့်
​မုန်ညင်းရွက်များ:
​မုန်ညင်းရွက် (အကြီး) - ၆-၈ ရွက်ခန့် (ရေနွေးဖျောပြီး အအေးခံထားပါ)
​ဟင်းရည်အတွက် (လိုချင်ပါက):
​ကြက်ရိုး (သို့) ဝက်ရိုး - ဟင်းရည်ထုတ်ရန်
​ပဲငံပြာရည်၊ ဆား၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လိုသလောက်
​ကြက်သွန်မြိတ် (လှီးထား)၊ ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် - အပေါ်မှဖြူးရန်
👩‍🍳​ပြုလုပ်ပုံအဆင့်ဆင့်👩‍🍳
ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲတွင် နှုတ်နှုတ်ဆင်းထားသော ဝက်သား (သို့) ကြက်သား၊ ပုစွန် (ထည့်ပါက)၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ ချင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ပဲငံပြာရည်၊ နှမ်းဆီ၊ ကော်မှုန့်၊ ဆား၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ကို ပေါင်းထည့်ပြီး သမအောင်နယ်ပေးပါ။ ပြီးလျှင် နာရီဝက်ခန့် ရေခဲသေတ္တာထဲတွင် နှပ်ထားပါ။
မုန်ညင်းရွက်များကို ရေနွေးဆူဆူထဲမှာ မိနစ်အနည်းငယ် (အရွက်နွမ်းပြီး ပျော့သွားသည်အထိ) ဖျောပါ။ ပြီးနောက် ရေအေးဖြင့် ဆေးပြီး ရေစစ်ကာ အအေးခံထားပါ။ ရေနွေးဖျောထားသည့် မုန်ညင်းရွက်များကို အလယ်ရိုးကို ဖယ်ရှားပြီး အရွက်ချပ်ကြီးများ ရအောင်ဖြတ်ထားပါ။
​ဖက်ထုပ်ဖတ်တစ်ချပ်ကို လက်ဖဝါးပေါ်တင်ပါ။ အစာသွပ်မည့်အသားကို လဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းစာခန့်ယူ၍ ဖက်ထုပ်ဖတ်အလယ်တွင် ထည့်ပါ။
​ဖက်ထုပ်ဖတ်အနားသတ်များကို ရေအနည်းငယ်ဆွတ်ပြီး လိုရာပုံစံအတိုင်း (ဥပမာ- လခြမ်းပုံ၊ လေးထောင့်ပုံ) ကပ်ပါ။ ဖက်ထုပ်ဖတ်ထဲက လေများကို ထုတ်ပစ်ပါ။
​ဒီအဆင့်ပြီးရင် ချက်ချင်းပြုတ်နိုင်သလို ရေခဲသေတ္တာထဲမှာလည်း ခဏထားနိုင်ပါတယ်။

​အိုးတစ်လုံးထဲတွင် ရေများများထည့်ပြီး ဆူအောင်တည်ပါ။ ရေဆူလာလျှင် ဆားအနည်းငယ်ထည့်ပါ။
​ပြုလုပ်ပြီးသား ဖက်ထုပ်များကို တစ်ကြိမ်လျှင် အနည်းငယ်စီထည့်ပြီး ပြုတ်ပါ။
ဖက်ထုပ်များ ရေပေါ်ပေါ်လာပြီး ဖတ်ထုပ်ဖတ်များကြည်လာပါက ကျက်ပြီဖြစ်သည်။ (ခန့်မှန်းခြေ ၃-၅ မိနစ်ခန့်)
​ဖက်ထုပ်များကျက်လျှင် ဆယ်ယူပြီး ရေစစ်ထားပါ။
ရေနွေးဖျောထားသော မုန်ညင်းရွက်ချပ်ကြီးများကို ဖြန့်ခင်းပါ။ ၎င်းအပေါ်တွင် ကျက်ပြီးသား ဖက်ထုပ် ၂-၃ လုံးခန့်ကို တင်ပါ။ ပြီးနောက် မုန်ညင်းရွက်ဖြင့် လိပ်ပေးပါ။ (ဆူရှီလိပ်သလိုမျိုး)

​ဟင်းရည်ဖြင့် သုံးဆောင်လိုပါက: ကြက်ရိုး (သို့) ဝက်ရိုးပြုတ်ထားသော ဟင်းရည်ကို အိုးထဲထည့်ပြီး ဆား၊ ပဲငံပြာရည်တို့ဖြင့် အရသာမြည်းကာ ဆူအောင်တည်ပါ။ ပြီးနောက် ပြုလုပ်ပြီးသော မုန်ညင်းဖက်ထုပ်လိပ်များကို ဟင်းရည်ပူပူထဲ ထည့်ကာ ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်၊ ကြက်သွန်မြိတ်တို့ဖြင့် အလှဆင်ပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါသည်။
​ဒီတိုင်းစားလိုပါက: ပဲငံပြာရည်၊ ရှာလကာရည်၊ နှမ်းဆီ၊ ငရုတ်သီးဆီတို့ ရောစပ်ထားသော အနှစ်ရည်ဖြင့် တို့စားနိုင်ပါသည်။
​ဒါလေးကတော့ မြန်မာ့ရိုးရာအစားအစာ မဟုတ်ပေမယ့် အရသာရှိပြီး လုပ်ရတာလည်း ပျော်စရာကောင်းတဲ့ ဖက်ထုပ်လုပ်နည်းလေးပဲဖြစ်ပါတယ်။
လုပ်စားကြည့်ကြပါဦးနော်ချစ်တို့🥰🥰🥰
ဟင်းချက်နည်း မုန့်လုပ်နည်းလေးတွေ အမြဲတင်ပေးနေမှာမို့ မင်မင် page, ကို Follow လေးလုပ်ထားပါဦးနော်🫶🏿

Credit to owner

image
9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

၄ လခြားစီ အသီးခိုင် ပုံမှန်ရိတ်သိမ်းနိုင်သော" စနစ်ကို ရရှိဖို့အတွက် အပင်တွေ အမြန်ဆုံး ကြီးထွားစေမယ့် အချက်တွေအပေါ် အခြေခံပြီး၊ သားတက် (Sucker) ထိန်းသိမ်းခြင်း ကို အဓိကထားတဲ့ ပိုမိုတိကျတဲ့ နည်းလမ်းများကို အသေးစိတ် ရှင်းပြပေးပါမယ်။
၁။ စတင်စိုက်ပျိုးခြင်း (အမြန်ဆုံး အခြေစိုက်ရန်)
ငှက်ပျောပင်ကို ၃-၄ လအတွင်း အသီးစသီးအောင် လုပ်ဖို့ဆိုတာ လုံးဝ မဖြစ်နိုင်သေးပါဘူး။
ဒါပေမဲ့ ၃-၄ လအတွင်း ပင်မပင်ကို အသီးသီးဖို့ အသင့်တော်ဆုံး အရွယ်အစား ရောက်အောင် အရှိန်မြှင့်ဖို့က အဓိကပါ။
| အဆင့် | လုပ်ဆောင်ရန် နည်းလမ်း |
| ပျိုးပင် ရွေးချယ်မှု | တစ်ရှူးပွားပျိုးပင် (Tissue Culture) ကိုသာ အသုံးပြုပါ။ | မျိုးရိုးဗီဇ အရည်အသွေး အမြင့်ဆုံး၊ ရောဂါကင်းပြီး အမြန်ဆုံး ကြီးထွားနိုင်သော အပင်ကို ရရှိစေရန်။ |
| စိုက်ကျင်းပြင်ဆင်ခြင်း | အနည်းဆုံး ၀.၈ မီတာ (၂.၆ ပေ) အနက်ရှိသော ကျင်းတူးပါ။
မြေဆွေး/သဘာဝမြေသြဇာ/ကြက်ချေး များများ ထည့်ပါ။ | အမြစ်များ နက်ရှိုင်းစွာ စွဲမြဲပြီး အာဟာရကို အမြန်ဆုံး စုပ်ယူနိုင်ရန်။ |
| စတင် စိုက်ပျိုးခြင်း | ပျိုးပင်ကို အပင်ပေါက် အဖျားပိုင်းလေး မြေပြင်ပေါ်သာ ထားပြီး စိုက်ပါ။ စိုက်ပြီး ချက်ချင်း ရေဝအောင် လောင်း ပါ။ |
|
၂။ ပထမ ၄ လ အတွင်း အရှိန်မြှင့်တင်နည်း (အာဟာရ စီမံခန့်ခွဲမှု)
အပင်ကြီးထွားမှု (Vegetative Growth) ကို အမြန်ဆုံး တွန်းအားပေးဖို့အတွက် နိုက်ထရိုဂျင် နှင့် ပိုတက်ဆီယမ် ကို အချိုးညီမျှစွာ လိုအပ်ပါတယ်။
.ပထမ.လ (စိုက်ပျိုးပြီး) | အဓိက ကျွေးမွေးရမည့် အာဟာရ | ပမာဏနှင့် ပေးသွင်းပုံ (တိကျမှု) |
| ဒုတိယလ | နိုက်ထရိုဂျင် 👎 အသားပေး (ဥပမာ- ယူရီးယား) | တစ်ပင်လျှင် ၅၀-၁၀၀ ဂရမ်ခန့် ကို ၁၅ ရက် တစ်ခါ ခွဲ၍ အပင်ရင်းမှ ဝေးဝေး (ရေစုပ်ယူရာ နေရာ) သို့ ကျွေးပါ။ မြေဆွေး လည်း ထည့်ပေးပါ။ |
| တတိယလ | N-P-K ညီမျှသော ကွန်ပေါင်း (ဥပမာ- ၁၅-၁၅-၁၅) | တစ်ပင်လျှင် ၁၅၀-၂၀၀ ဂရမ် ကို အသုံးပြုပါ။ နိုက်ထရိုဂျင် ကြီးထွားမှုကို ဆက်လက်ထိန်းထားပါ။
|
| စတုတ္ထလ | ပိုတက်ဆီယမ် (K) အသားပေး (ဥပမာ- ၁၂-၄-၂၀ သို့မဟုတ် ပိုတက်ရှ်) | ပမာဏကို တတိယလထက် ၂၅% တိုး ကျွေးပါ။ ပိုတက်ဆီယမ်ကို စောစော ပေးခြင်း က အသီးဖူး (Flag Leaf) ထွက်ခြင်းကို လှုံ့ဆော်ပေးနိုင်ပါတယ်။
| ရေပေးသွင်းမှု | ပထမ ၄ လလုံး | မြေကြီး အမြဲတမ်း စိုစွတ်နေစေရန် ဂရုစိုက်ပါ။ ရာသီဥတု ပူပါက တစ်နေ့ ၂ ကြိမ်အထိ ရေပေးဖို့ လိုအပ်နိုင်ပါတယ်။ |
| အရွက် ဖျန်းဆေး | တတိယလ တွင် | ဘိုရွန် (Boron) နှင့် ဇင့် (Zinc) ပါဝင်သော အသေးစား အာဟာရဓာတ် အရွက်ဖျန်းဆေးကို တစ်လတစ်ကြိမ် ဖျန်းပေးပါ။
၃။ အဆက်မပြတ် ရိတ်သိမ်းမှုအတွက် သားတက် စီမံခန့်ခွဲခြင်း (Cycle Management)
"၄ လခြားစီ အခိုင်ကျနိုင်သော" စနစ်ကို ဖော်ဆောင်နိုင်ဖို့အတွက် သားတက် (Sucker) ၃ ပင်ကို အရွယ်အစား ခြားနားစွာ ထိန်းသိမ်းရပါမယ်။ ယင်းစနစ်ကို "မိခင်-သား-မြေး" (Mother-Daughter-Granddaughter) စနစ်ဟု ခေါ်ပါတယ်။
| အပင်အမျိုးအစား | အရွယ်အစား/အခြေအနေ | ထားရှိရမည့် အချိန်ဇယားနှင့် အရေအတွက် |
| မိခင်ပင် (Mother) | အသီးခိုင် သီးနေသော/ခုတ်သိမ်းတော့မည့် အပင်။ | ၁ ပင်။ စိုက်ပျိုးပြီး ၉-၁၂ လအတွင်း အသီးသီးမည့် အပင်။
| သားတက် (Daughter) | ပင်မပင်၏ အရွယ်အစား ၅၀% မှ ၆၀% ခန့်ရှိရမည်။ (အသီးသီးဖို့ နောက် ၃-၄ လ လိုအပ်သူ) | ၁ ပင်သာ ထားရှိပါ။ ပင်မပင် စိုက်ပျိုးပြီး ၅ လခန့် အကြာတွင် အရွယ်အစား အကောင်းဆုံးကို ရွေးချယ်ပါ။
| မြေးတက် (Granddaughter) | ပင်မပင်၏ အရွယ်အစား ၂၀% မှ ၃၀% ခန့်ရှိရမည်။ (အသီးသီးဖို့ နောက် ၆-၈ လ လိုအပ်သူ) |
၁ ပင်သာ ထားရှိပါ။ မိခင်ပင် အသီးစထွက်ချိန် (သို့မဟုတ် သားတက်ကို ရွေးချယ်ပြီး ၄ လခန့်အကြာ) တွင် ရွေးချယ်ပါ။
တိကျသော သားတက် ဖယ်ရှားနည်း
* ပထမ ၅ လလုံး: မိခင်ပင်၏ အမြန်ဆုံး ကြီးထွားမှုအတွက် ထွက်လာသမျှ သားတက် (Sucker) အားလုံးကို မြေအောက် အမြစ်ခေါင်းအထိ တူးထုတ် ၍ ဖြစ်စေ၊ ဓားဖြင့် ခုတ်ပစ်၍ ဖြစ်စေ လုံးဝ ဖယ်ရှား ပေးပါ။
ယင်းသို့ လုပ်ခြင်းဖြင့် အာဟာရအားလုံးကို မိခင်ပင် တစ်ပင်တည်းက ရရှိစေပြီး အသီးစောစော သီးစေရန် အားပေးပါတယ်။
* ၅ လ အကြာတွင်: အင်အားအကောင်းဆုံး၊ ကျန်းမာသန်စွမ်းသော ဓားပုံစံ သားတက် (Sword Sucker) တစ်ခုကိုသာ ရွေးချယ်ပြီး သားတက် (D) အဖြစ် ထားရှိပါမည်။
* ၉-၁၀ လ အကြာ (မိခင်ပင် အသီးစထွက်ချိန်): မြေးတက် (G) ကို ထပ်မံရွေးချယ် ပြီး ကျန်သားတက်များအားလုံးကို ထပ်မံ ဖယ်ရှားပါ။
၄ လခြား အသီးခိုင် လည်ပတ်ပုံ
ဤစနစ်သည် အောင်မြင်စွာ လည်ပတ်ပါက-
* ပထမအကြိမ် ရိတ်သိမ်းခြင်း: မိခင်ပင် (M) ကို ၉-၁၂ လတွင် ရိတ်သိမ်းမည်။
* ဒုတိယအကြိမ် ရိတ်သိမ်းခြင်း: သားတက် (D) သည် ပင်မပင်ရိတ်ပြီး ၃-၄ လ အကြာတွင် ရိတ်သိမ်းမည်။
* တတိယအကြိမ် ရိတ်သိမ်းခြင်း: မြေးတက် (G) သည် သားတက်ရိတ်ပြီး ၃-၄ လ အကြာတွင် ထပ်မံရိတ်သိမ်းမည်။
ယင်းသို့ဖြင့် သင့်ရဲ့ ငှက်ပျောရုံသည် ပထမ တစ်ခိုင်ရိတ်သိမ်းပြီးနောက် ပုံမှန် ၃-၄ လခြားစီ အသီးခိုင်များ ဆက်တိုက် ရိတ်သိမ်း နိုင်သော အကျိုးကျေးဇူးကို ရရှိပါလိမ့်မည်။

image
9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

#ဝက်နံရိုးမီးတောက် ကို အိမ်မှာပဲ လုပ်စားလို့ရအောင်ပါ 😋😋
-----------------------
အိမ်မှာ လုပ်စားဖြစ်တဲ့ ထိုင်းစတိုင် ဝက်နံရိုး မီးတောက် ချဉ်စပ် ဟင်းချိုလေးပဲ ဖြစ်ပါတယ်နော်။ အရမ်းစားလို့ကောင်းတာမို့ ချက်နည်းလေး ပြန်လှဲဝေမျှပေးပါရစေ...
--------------------------
ဝက်နံရိုး ပြုတ်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ဝက်နံရိုး (သို့) ဝက်လည်ပင်ရိုး - ၈၀ကျပ်သား (ရေသန့်စင်အောင် ဆေးထားပေးပါ)
- ဆား - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
- ပဲငံပြာရည် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ဇွန်း
- ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ဇွန်း
- အသားမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
- ဟင်းခတ်မှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း
- ရေ - ၂လီတာခွဲ
- စပါးလင် (သို့) ပဒယ်ဂေါ - ၂ပင် (ပါးပါးလှီးထားပါ)
- ကြက်သွန်ဖြူချဉ် - ၁ခု
- ကြက်သွန်နီ - ၁လုံး (ထပ်ခြမ်းခြမ်းထားပါ)
- နံနံပင် အမြစ် - လက်တဆုပ်စာ
----------------------------------၁
ဝက်နံရိုး ဟင်းချက်ပြင်ဆင်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများ
- ငရုတ်သီးစိမ်း - အတောင့် ၃၀ (ညက်အောင် ထောင်းထားပါ)
- သံပရာသီး - ၇လုံး (အစေ့ထုတ်ထားပါ)
- နံနံပင် - စည်းဝက် (ပါးပါးလှီးထားပါ)
- ကြက်သွန်မြိတ် - ၁စည်း (ပါးပါးလှီးထားပါ)
- ရှောက်ရွက် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်းစာ (ပါးပါးလှီးထားပါ)
- ငါးငံပြာရည် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ဇွန်း
----------------------------------
ဝက်နံရိုး ပြုတ်နည်း
၁။ အရင်ဆုံး ဝက်နံရိုးများကို သန့်စင်အောင် ဆေးထားပေးပါ။ အတုံးရှည်များ ပိုင်းဖြတ်ပါ။
၂။ ဝက်နံရိုးကို ဆား(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်)၊ အသားမှုန့် (လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း) တို့ဖြင့် သမအောင် ရောနုယ်ထားပေးပါ။
၃။ ပြီနောက် ဒယ်အိုးကြီးထဲ ရေ၂လီတာခွဲ ထည့်ပြီ ဆူအောင် တည်ထားပါ။
၄။ ဆူလာလျှင် ဆား(စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း) ထည့်ပါ။
၅။ ပြီနောက် ဝက်နံရိုးများကို ထည့်ပြီ ပြုတ်ပေးရမှာပါ။
၆။ ပြီမှ နံနံပင်အမြစ်၊ ကြက်သွန်ဖြူချဉ်၊ ကြက်သွန်နီ၊ စပါးလင်(သို့)ပဒယ်ဂေါ တို့ကို ထည့်ပြီ ရောမွှေလိုက်ပါ။
ရ။ အရသာအတွက် ပဲငံပြာရည် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်များ ထည့်ပေးပါ။
၈။ ထို့နောက် ဝက်နံရိုးပြုတ်ရည် ဆူအောင် ပြန်တည်ထားပြီ ဆူလာလျှင် ပြုတ်ရည်မှ အမြုပ်များကို ဇွန်းဖြင့် ဖယ်ပေးပြီ မီးလျှော့လိုက်ပါ။
၉။ မီးနည်းနည်းဖြင့် slow cook ၁နာရီခွဲမှ ၁နာရီ၄၅မိနစ်ခန့် တည်ပေးရမှာပါ။
၁၀။ ဝက်နံရိုးများ နူးအိပြီဆိုလျှင် နံရိုး မီးတောက်ကို စတင်ပြင်ဆင်ပါတော့မည်။
---------------------------------
နံရိုး မီးတောက်ပြုလုပ်နည်း
၁။ ဒယ်အိုးထဲမှ နံရိုးများကို ဇောက်ပန်းကန်ပြားထဲ ထည့်လိုက်ပါ။
၂။ ပြီလျှင် ထောင်းထားသော ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ နံနံပင်၊ ရှောက်ရွက် တို့ကို ဝက်နံရိုးပေါ်မှ ဖြူးပေးလိုက်ပါ။
၃။ ပြီနောက် ဝက်နံရိုးပြုတ်ရည် (၃ခွက်) စာကို ငါးငံပြာရည်(စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း)၊ သံပရာရည် (စားပွဲတင်ဇွန်း ၇ဇှနျး) တို့ဖြင့် သမအောင် ရောမွှေလိုက်ပါ။
၄။ ပြီမှ ရောမွှေထားတဲ့ ပြုတ်ရည်များကို ဝက်နံရိုးပေါ်သို့ ပူပူလေး လောင်းချပေးပြီ အရသာရှိသော နံရိုးမီးတောက် ချဉ်စပ် ဟင်းချိုကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ...

image
9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

◾️Intern Coach (Coding) - Yangon
Company: CIY.Club Myanmar
Salary Range: Negotiation
https://www.joimyanmar.com/job/detail/25525

◾️Intern Coach (Coding) - Mandalay
Company: CIY.Club Myanmar
Salary Range: Negotiation
https://www.joimyanmar.com/job/detail/25524

◾️Intern Coach (Coding) - Mandalay
Company: CIY.Club Myanmar
Salary Range: Negotiation
https://www.joimyanmar.com/job/detail/25523

image
9 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

လီယိုတို့ ဗာဂို တို့ ဆာဂျီတို့ အေးရီတို့ ပိစိ
တို့ကိုလေ နောက်ကျ နတ်သမီးလေးတွေ နတ်သမီးထီးတွေလို့ခေါ်ရမယ်
ထင်တယ်နော်😁
နတ်သမီး = Chicken ချစ်ကန်း
ချစ်ရင်အရမ်းကန်းတတ်ကြတဲ့မျက်မမြင်တွေလေ မချစ်သေးတဲ့အထိတော့ မိမိုက်နေသေးတယ်။ချစ်သွားပြီဆိုလူရုပ်လဲရှာမရဘူး🥲

image