ကြက်ပဲရည်သုပ်အလွယ်လုပ်နည်း 😛🤩
-------------------
အသုံးပြုမည့်ကြက်သားများအား ဆား၊နံနွင်း၊မဆာလာအနည်းငယ်ဖြင့် နယ်ပြီးမိနစ်၂၀ခန့်နှပ်ထားပေးပါ။
ပဲစိမ်းမှုန့်ထမင်းစားဇွန်း၄ဇွန်းခန့်နှင့်ဆားအနည်းငယ်ထည့်၍ရေဖျော်ထားပါ။
နှပ်ထားသောကြက်သားများအား ဂျင်း၊ကြက်သွန်ဖြူထောင်းထည့်၍ ရေဖြင့် မိနစ်၃၀ခန့်ပြုတ်ပါ။
ကြက်သားမှထွက်လာသော အမြှပ်နှင့်ဆီများအားဖယ်ထုတ်ပစ်ပါ။
ထို့နောက်ကြက်သားများအားဆယ်ထားပါ။
ကြက်ပြုတ်ရည်ကို ပဲရည်ချက်ရန်အတွက်သီးသန့်ဖယ်ထားပါ။
အရည်ချက်ရန် ကြက်သွန်နီ/ဖြူ ရောထောင်းပြီး ဆီအနည်းငယ်ဖြင့်ဆီသတ်ပါ။မဆလာအနည်းငယ်ထည့်ပါ။
အနံ့မွှေးလာလျင် ကြက်ပြုတ်ရည်ထည့်ပါ၊ကြက်ပြုတ်ရည်ပွက်လာလျင် ပဲစိမ်းမှုန့်ဖျော်ထားသောအရည်ကိုဖြေးဖြေးချင်းထည့်ပြီး မွှေပါ။
ပဲစိမ်းနံ့ပျောက်ပြီး မွှေးလာလျင် ပြုတ်ထားသောကြက်သားများ အနေတော်လှီးထည့်ပြီး ရှောက်ရွက်၊ဂေါ်ဖီ၊ပူစီနံ၊ငရုတ်သီးမှုန့်နှင့်သံပုရာသီးထည့်၍ စားသုံးနိုင်ပါပြီရှင်

image

ကြက်ကင်အရသာဝင်အောင်ကင်နည်း
ကြက်ပေါင် လေးတွေကို ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ၊ ပဲငံပြာရည်အကြည် (အငံ)နဲ့ အနောက််(အချို)၊ငရုတ်ကောင်း မှုန့် ၊ ဂျင်းကြက်သွန်ဖြူ ထောင်းတဲ့အရည်ရယ် ၊ သံပရာရည် အနည်းငယ် ရယ်အားလုံးထည့်နယ်ပြီး ရေခဲသေတ္တာ အောက်ထပ်ထဲ တရက် ကြိုနှပ်ထားပါတယ်။
နောက်တရက်ကျရင်နှပ်ထားတဲ့ ကြက်ပေါင်ကို ရေနွေးငွေ့နဲ့ အဖုံးလုံလုံ ပိတ်ပြီး မိနစ် နှစ်ဆယ်လောက်ပေါင်းပါတယ်။ ပြီးရင် ဆီသုတ်ပြီးနီနီ လေး​ဖြစ် အောင်ကင်ပါတယ်။
ကျမက air fryer နဲ့ ကင်တာပါရှင့်။
ရခါနီးမှ ပျားရည် လေး ကို အပေါ်ကနေ စုတ်တံလေးနဲ့ သုတ်ပေးပါတယ်။
ပျားရည်က စပြီးကင်တည်းက ထည့်ရင် မဲပြီး မလှ လို့ပါရှင့်။

image

#ကင်ပွန်းချဥ်ရွက် အစာလည်းဆေး ဆေးလည်း အစာ
၁။ အဓိကပါဝင်သော အာဟာရဓာတ်မှာ ရေငွေ့ဓာတ်ဖြစ်သည်။ ထိုဓာတ်က ခန္ဓာကိုယ်တွင်းသို့ အာဟာရဓာတ်များပို့ဆောင်ရေး၊ မလိုလားအပ်သော အညစ်အကြေးများကို ဆီး၊ ချွေးအဖြစ်ဖြင့် ခန္ဓာကိုယ်ပြင်ပသို့ ပြန်လည်စွန့်ထုတ်ရေး၊ ခန္ဓာကိုယ်၏ အပူအအေးကို အစဉ်မျှတစေရန် ထိန်းသိမ်းပေးရေးစသည့် လုပ်ငန်းတာဝန်များကို စွမ်းဆောင်ပေးနိုင်ပါသည်။
၂။ ပူ၍အချဉ်ဓာတ်ရှိသော အရွက်များက အပူကြောင့်ဖြစ်တတ်သော အခိုးအကင်းကို ငြိမ်းစေနိုင်သဖြင့် ဆောင်း ရာသီဓာတ်စာအဖြစ် စားသုံးသင့်ပါသည်။
၃။ ဆီးရောဂါအမျိုးမျိုးအတွက် လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်အရည်(သတ္တုရည်)ကို သောက်သုံး သင့်ပါသည်။
၄။ အရွက်ပြုတ်ရည်က အဆီကျဆေး၊ ခံတွင်းပျက်ခြင်းအတွက် နှုတ်မြိန်ဆေးများအဖြစ် အသုံးတည့်လှသည်။
၅။ လေဖျဉ်းရောဂါသည်များအတွက် ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ကို ငါးခူ၊ ငါးကြင်းသားတို့ဖြင့် ချက်စားပါ။
၆။ သည်းခြေရောဂါသည်များအတွက် ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်နှင့် ငါးစင်ရိုင်း သို့မဟုတ် ငါးတန်က ဆေးဖက်ဝင်သည်။
၇။ အိမ်ထောင်ရှင်များ သုက်ကိုပွားစေဖို့အတွက် ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ကို ငါးခူ၊ ငါးကျည်း၊ ငါးကြင်းတို့ဖြင့် မကြာခဏ ချက်စားပေးနိုင်သည်။
၈။ ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ကို ငါးကျည်း၊ ငါးစင်ရိုင်း၊ ငါးကြင်း၊ ငါးတန် စသည့်ငါးများဖြင့် ရောချက်စားခြင်းက ပန်းနာနှင့် ချွဲသလိပ်ရောဂါသည်များအတွက် အကျိုးအာနိသင်ပိုစေပါသည်။
၉။ ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ကို ငါးခုံးမနှင့်ချက်စားပါက အိပ်မပျော်၊ စားမဝင်ရောဂါ၊ သုက်အားနည်း၊ သုက်ခန်းရောဂါတို့ကို ပျောက်စေသည်။ သွေးကို သန့်စင်စေပါသည်။ ပန်းနာရောဂါရှိသူများနှင့်လည်း အထူးသင့်တော်ပါသည်။
၁၀။ ငါးရံ့ သို့မဟုတ် ငါးဖယ် သို့မဟုတ် ငါးဖန်းမနှင့် ချက်စားပါက အစာမကြေရောဂါ၊ သုက်အားနည်းရောဂါတို့ကို ပျောက်ကင်းစေသည်။
၁၁။ ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ကို ဖလံတောင်ဝှေးဖြင့် ရောကြော်စားပါ။ ဆံပင်ဖြူခြင်းနှင့် သွေးဆုံးကိုင်ဝေဒနာကို သက်သာ စေပါသည်။
၁၂။ လေပွ(ဗိုက်ပွ)ခြင်းအတွက် ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်အနုကိုခြေ၍ ရေအေးဖြင့် စိမ်သောက်ပါ (ရေခဲရေမဟုတ်ပါ)။ ထို့ပြင် ကင်ပွန်းချဉ်ရွက် အနုအရင့်တို့ကိုကြိတ်၍ ခပ်နွေးနွေးအပူပေးပြီး ကျောအောင့်ကျောနာသည့် နေရာကို ကျပ်စည်း ပေးပါ၊ ကျပ်ထုပ်ထိုးပေးပါ။ ဝမ်းပျော့ပျော့သွားလိမ့်မည် မကြောက်ပါနှင့်။
၁၃။ သွေးဆုံးကိုင်ရောဂါအတွက် ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ကို အမျိုးမျိုးလုပ်၍ ဟင်းချက်စားပေးပါ။
၁၄။ ဆီးချိုရောဂါသည်များ ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ပြုတ်ရည်သောက်ပါ။
၁၅။ အရွက် ရေနွေးဖြောရည်ကို ဌက်ဖျားရောဂါအတွက် သောက်သုံးပေးနိုင်ပါသည်။
၁၆။ အရွက်နုလေးများကို ငရုတ်ကောင်းရည်တွင်စိမ်၍ ဆား၊ မန်ကျည်းသီး၊ ငရုတ်သီးနှင့် ရောထောင်းပြီး အသည်း ရောင်အသားဝါနှင့် သည်းခြေရောဂါတို့အတွက် တိုက်ကျွေးပေးပါက သက်သာပျောက်ကင်းစေနိုင်ပါသည်။
၁၇။ ဖျဉ်းစွဲရောဂါအတွက် အရွက်နုများကို ညဉ့်သိပ်ရေစိမ်ပြီးသောက်ပါ။
ကင်ပွန်းချဉ်နှင့် အသားအရေကျန်းမာရေး
သွေးကြောင့်ဖြစ်တတ်သော မျက်နှာပေါ်က တင်းတိပ်များကို အထူးပြေပျောက်စေပါသည်။
မြန်မာ့ဆေးကျမ်းအရ ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်က သူမတူအောင် တင်းတိပ်ကို ကောင်းကျိုးပြုနိုင်ကြောင်း ဆိုထားသည်။ ထို့ကြောင့် ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ကို အကြော်၊ ဟင်းချို၊ ချဉ်ဟင်းစသည်ဖြင့် မကြာခဏအမျိုးမျိုး လုပ်စားပေးပါ။
သန့်ရှင်းစင်ကြယ်စွာ ဆေးကြောထားသော ကင်ပွန်းချဉ်ရွက် မနုမရင့် လက်တစ်ဆုပ်စာခန့်ကို သဘာဝထန်းလျက် အမည်းရောင် ခုနစ်လုံးခန့်နှင့် သုံးခွက်တစ်ခွက်တင်ကျို၍ ဆားအနည်းငယ်ခပ်သောက်ပေးပါ။ ထိုဆေးရည်ကို နံနက် တစ်ကြိမ်၊ ညတစ်ကြိမ် ရေနွေးကြမ်းပန်းကန်လုံး ပမာဏခန့် နေ့စဉ်မှန်မှန်သောက်ပေးခြင်းဖြင့် တင်းတိပ်များပါးလွှာပြီး မကြာခင် ပျောက်ကင်းသွားနိုင်ပါသည်။
ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ရင့်ရင့် လက်တစ်ဆုပ်စာပမာဏကို ဖုန်၊ အညစ်အကြေးကင်းအောင် ရေစင်စင်ဆေးပါ။ ၎င်းရေများကို ကုန်စင်အောင် ခါထုတ်ပြီး ကြိတ်စက်ဖြင့်ကြိတ်ပါ ရလာသော ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်အရည်(သတ္တုရည်)ကို တင်းတိပ်ပေါ် လိမ်းပေးပါ။ ခြောက်သွားလျှင် ထပ်ခါထပ်ခါ လိမ်းပေးနိုင်ပါသည်။
သတိပြုရန်
အစာအိမ် အချဉ်ပေါက်၍ မကြာခဏ လေချဉ်တက်တတ်သူများ ကင်ပွန်းချဉ်ရွက်ကို ရှောင်ပါ။
Crd ပေါက်ပေါက် ကျန်းမာရေး
Crd photo

image

#အဆိပ်ဖြေပင်/အဝေရာပင်/ဘော့စကိုင်းပင်
အာနိသင်
မြန်မာ့ ဆေးကျမ်း များ အလိုအရ ဘောစကိုင်းသည် ပူ၏ ။
သွေးကို ကြွစေ၏ ၊ လေကို ကြေစေ၏ ၊ အဆိပ်ကို နိုင်၏ ။
အခေါက်အသုံးပြုပုံ
၁ ။ အခေါက် ကို ကိုယ်တွင်း ၌ နာကျင် ကိုက်ခဲသော ရောဂါ အတွက် အတွင်းဆေး အဖြစ် အသုံးပြု သည်။
၂ ။အခေါက် နှင့် အမြစ်ပြုတ် ရည်ကို ကိုယ်၀န်ပျက် မကျစေရန် ကာကွယ်ဆေး အဖြစ် ဖော်စပ် အသုံးပြု၏ ။
အစေ့အသုံးပြုပုံ
၁ ။ အစေ့ကို အကိုက်အခဲ အဖော အရောင် ပျောက်ရန် လိမ်းဆေး အဖြစ် ဖော်စပ် အသုံးပြုသည်။
ပဉ္စငါးပါး အသုံးပြုပုံ
၁ ။ ဘောစကိုင်း ကို အဆိပ်ဖြေ ဆေးအဖြစ် အသုံးပြု ရာ၌ ထင်ရှား၏။ ဘောစကိုင်း ငါးပါး သို့မဟုတ် အမြစ် ကို ကြိတ်၍ ထောပတ် နှင့် ရောပြီး သောက်ခြင်း ၊ ကိုက်ခဲ ရာ၌ လိမ်းကျံ ခြင်း ဖြင့် မြွေဆိပ် ပြေ၏။
အရွက်နှင့် အသီးခွံအသုံးပြုပုံ
၁ ။ အရွက် နုကလေးများ နှင့် အသီးခွံ ကို ပြုတ်၍ တို့စားခြင်းဖြင့် ၀မ်းမှန် စေသည်။ ဒူလာ ကိုက်ခဲခြင်း ကိုလည်း ပျောက်စေသည်။

image

#အဆိပ်ဖြေပင်/အဝေရာပင်/ဘော့စကိုင်းပင်
အာနိသင်
မြန်မာ့ ဆေးကျမ်း များ အလိုအရ ဘောစကိုင်းသည် ပူ၏ ။
သွေးကို ကြွစေ၏ ၊ လေကို ကြေစေ၏ ၊ အဆိပ်ကို နိုင်၏ ။
အခေါက်အသုံးပြုပုံ
၁ ။ အခေါက် ကို ကိုယ်တွင်း ၌ နာကျင် ကိုက်ခဲသော ရောဂါ အတွက် အတွင်းဆေး အဖြစ် အသုံးပြု သည်။
၂ ။အခေါက် နှင့် အမြစ်ပြုတ် ရည်ကို ကိုယ်၀န်ပျက် မကျစေရန် ကာကွယ်ဆေး အဖြစ် ဖော်စပ် အသုံးပြု၏ ။
အစေ့အသုံးပြုပုံ
၁ ။ အစေ့ကို အကိုက်အခဲ အဖော အရောင် ပျောက်ရန် လိမ်းဆေး အဖြစ် ဖော်စပ် အသုံးပြုသည်။
ပဉ္စငါးပါး အသုံးပြုပုံ
၁ ။ ဘောစကိုင်း ကို အဆိပ်ဖြေ ဆေးအဖြစ် အသုံးပြု ရာ၌ ထင်ရှား၏။ ဘောစကိုင်း ငါးပါး သို့မဟုတ် အမြစ် ကို ကြိတ်၍ ထောပတ် နှင့် ရောပြီး သောက်ခြင်း ၊ ကိုက်ခဲ ရာ၌ လိမ်းကျံ ခြင်း ဖြင့် မြွေဆိပ် ပြေ၏။
အရွက်နှင့် အသီးခွံအသုံးပြုပုံ
၁ ။ အရွက် နုကလေးများ နှင့် အသီးခွံ ကို ပြုတ်၍ တို့စားခြင်းဖြင့် ၀မ်းမှန် စေသည်။ ဒူလာ ကိုက်ခဲခြင်း ကိုလည်း ပျောက်စေသည်။

image

#အဆိပ်ဖြေပင်/အဝေရာပင်/ဘော့စကိုင်းပင်
အာနိသင်
မြန်မာ့ ဆေးကျမ်း များ အလိုအရ ဘောစကိုင်းသည် ပူ၏ ။
သွေးကို ကြွစေ၏ ၊ လေကို ကြေစေ၏ ၊ အဆိပ်ကို နိုင်၏ ။
အခေါက်အသုံးပြုပုံ
၁ ။ အခေါက် ကို ကိုယ်တွင်း ၌ နာကျင် ကိုက်ခဲသော ရောဂါ အတွက် အတွင်းဆေး အဖြစ် အသုံးပြု သည်။
၂ ။အခေါက် နှင့် အမြစ်ပြုတ် ရည်ကို ကိုယ်၀န်ပျက် မကျစေရန် ကာကွယ်ဆေး အဖြစ် ဖော်စပ် အသုံးပြု၏ ။
အစေ့အသုံးပြုပုံ
၁ ။ အစေ့ကို အကိုက်အခဲ အဖော အရောင် ပျောက်ရန် လိမ်းဆေး အဖြစ် ဖော်စပ် အသုံးပြုသည်။
ပဉ္စငါးပါး အသုံးပြုပုံ
၁ ။ ဘောစကိုင်း ကို အဆိပ်ဖြေ ဆေးအဖြစ် အသုံးပြု ရာ၌ ထင်ရှား၏။ ဘောစကိုင်း ငါးပါး သို့မဟုတ် အမြစ် ကို ကြိတ်၍ ထောပတ် နှင့် ရောပြီး သောက်ခြင်း ၊ ကိုက်ခဲ ရာ၌ လိမ်းကျံ ခြင်း ဖြင့် မြွေဆိပ် ပြေ၏။
အရွက်နှင့် အသီးခွံအသုံးပြုပုံ
၁ ။ အရွက် နုကလေးများ နှင့် အသီးခွံ ကို ပြုတ်၍ တို့စားခြင်းဖြင့် ၀မ်းမှန် စေသည်။ ဒူလာ ကိုက်ခဲခြင်း ကိုလည်း ပျောက်စေသည်။

imageimage

#မျှစ် ကျန်းမာရေးအကျိုးပြုပုံ
ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေနိုင်တယ်
ကယ်လ်လိုရီ၊ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ် နဲ့ သကြားဓါတ်ပါဝင်မှုနည်းတာကြောင့် ဝိတ်တက်တာမျိုးကို မဖြစ်စေနိုင်ပါဘူး။ အမျှင်ဓါတ်လည်းကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေတာကြောင့် အဆာခံနိုင်စေတဲ့အတွက် ဝိတ်ချနေသူတွေနဲ့ အထူးသင့်တော်မှာပါ။
🌼နှလုံးကျန်းမာစေနိုင်တယ်
မျှစ်မှာသွေးတွင်းက အကျိုးမပြုကိုလက်စထရော (LDL)တွေကိုချေဖျက်ပေးနိုင်တဲ့phytosterolsနဲ့phytonutrients တို့ပါဝင်နေတာကြောင့်သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကိုကျစေပြီးသွေးကြောတွေထဲမှာသွေးစီးဆင်းမှုကိုကောင်းမွန်စေမှာအသေအချာပါ။ ခန္ဓါကိုယ်မှာသွေးစီးဆင်းမှုကောင်းစေနိုင်ပြီး နှလုံးအပါအဝင် ခန္ဓါကိုယ်တစ်ခုလုံးကို ကျန်းမာစေနိုင်မှာပါ။
🌼သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကို ထိန်းညှိပေးနိုင်တယ်
သုတေသနပြုလေ့လာမှုတွေအရ မျှစ်ကိုစားသုံးပေးတာကသွေးတွင်းက အကျိုးမပြုကိုလက်စထရောတွေကို ကျဆင်းစေနိုင်ပြီး ကိုယ်တွင်းအဆီတွေကိုချေဖျက်ပေးနိုင်ပြီး အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကိုကောင်းမွန်စေနိုင်ပါတယ်။
🌼ကင်ဆာကာကွယ်ပေးနိုင်တယ်
မျှစ်မှာပါဝင်နေတဲ့phytosterols က ကင်ဆာကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပြီး အဆုတ်ကင်ဆာ၊ အစာအိမ်ကင်ဆာ၊ သားအိမ်ကင်ဆာ၊ ရင်သားကင်ဆာတွေမဖြစ်အောင်ကာကွယ်ပေးနိုင်သလို အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝမှုကြောင့် အူမကြီးကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေကိုလည်း အထိရောက်ဆုံးလျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။
🌼ကိုယ်ခံအားကောင်းစေနိုင်တယ်
မျှစ်မှာပါဝင်နေတဲ့ ဗီတာမင် နဲ့ သတ္တုဓါတ်တွေက ကိုယ်ခံအားကိုကောင်းစေနိုင်ပြီး ခန္ဓါကိုယ်တွင်းကိုယ်ပမှာရောဂါကင်းနေစေဖို့ အထိရောက်ဆုံး အားဖြည့်ပေးမှာဖြစ်ပါတယ်။
🌼ဝမ်းမှန်စေနိုင်တယ်
အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝတာကြောင့် အစာကြေစေနိုင်ပြီး ဝမ်းမှန်စေနိုင်ပါတယ်။ ဝမ်းချုပ်မှုကို ကင်းစေတာကြောင့် အစာခြေစနစ်ကျန်းမာစေဖို့ စားပေးသင့်တဲ့ အစားအစာတစ်ခုပါ။
🌼နာကျင်ရောင်ရမ်းမှုကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်
မျှစ်က အရောင်ကျစေနိုင်သလို နာကျင်ကိုက်ခဲမှုကိုလည်း သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ အနာကျက်စေနိုင်တဲ့အာနိသင်လည်းရှိတာကြောင့် ခန္ဓါကိုယ်ပြင်ပကအနာတွေအတွက် အသုံးပြုလို့ရသလို ကိုယ်တွင်းမှာဖြစ်တဲ့ အနာတွေကျက်စေဖို့လည်း မျှစ်ကို စားပေးလို့ရပါတယ်။
🌼အသက်ရှုလမ်းကြောင်းကို ကျန်းမာစေနိုင်တယ်
အသက်ရှုလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာပြဿနာတွေအတွက် မျှစ်ပြုတ်ရည်ကိုသောက်သုံးပေးလို့ရပါတယ်။ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်ချိုးထားတဲ့ မျှစ်ကိုရေစင်အောင်ဆေးပြီး အိုးတစ်ခုထည့်လို့ရေအသင့်အတင့်ထည့်ပြီး ၅ မိနစ်ကြာပြုတ်ပါ။ ခဏ အအေးခံပြီးနောက်ထပ် ၁၀ မိနစ်ကြာထပ်ပြုတ်ပေးပါ။ ရလာတဲ့ပြုတ်ရည်ကို ပျားရည်နဲ့ရောစပ်လို့သောက်ပေးလို့ရပါတယ်။
🌼အဆိပ်ပြေစေနိုင်တယ်
ရှေးအစဉ်အဆက်ကတည်းက အသုံးပြုခဲ့ကြတာပါ။ မျှစ်က အဆိပ်အတောက်ပြေစေနိုင်ပါတယ်။ မျှစ်ကို ကြိတ်ပြီးရလာတဲ့အရည်ကို အဆိပ်ရှိတဲံအကောင်ကိုက်ခံရတဲ့နေရာမှာ စွတ်ပေးလို့ရပါတယ်။ အဆိပ်ပြင်းလွန်းတဲ့အကောင်ကိုက်ခံရရင်တော့ ဆရာဝန်နဲ့ အမြန်ဆုံးပြသတာက အကောင်းဆုံးဖြစ်မှာပါ။
🌼သွေးပေါင်ကျစေနိုင်တယ်
ပိုတက်ဆီယမ်ပါဝင်မှုကြောင့်သွေးပေါင်ကျစေနိုင်ပြီးသွေးပေါင်ချိန်ကို အကောင်းဆုံးထိန်းညှိပေးနိုင်ပါတယ်။သွေးတိုးရှိသူတွေ စားသုံးပေးလို့ရပါတယ်။
❌မျှစ်ကကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးကျေးဇူးများပေမယ့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်မေမေတွေနဲ့တော့ မသင့်တော်ပါဘူး။ ဒါကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်မှာ မျှစ်ကို လုံးဝမစားသင့်ပါဘူး။

image

#မျှစ် ကျန်းမာရေးအကျိုးပြုပုံ
ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေနိုင်တယ်
ကယ်လ်လိုရီ၊ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ် နဲ့ သကြားဓါတ်ပါဝင်မှုနည်းတာကြောင့် ဝိတ်တက်တာမျိုးကို မဖြစ်စေနိုင်ပါဘူး။ အမျှင်ဓါတ်လည်းကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေတာကြောင့် အဆာခံနိုင်စေတဲ့အတွက် ဝိတ်ချနေသူတွေနဲ့ အထူးသင့်တော်မှာပါ။
🌼နှလုံးကျန်းမာစေနိုင်တယ်
မျှစ်မှာသွေးတွင်းက အကျိုးမပြုကိုလက်စထရော (LDL)တွေကိုချေဖျက်ပေးနိုင်တဲ့phytosterolsနဲ့phytonutrients တို့ပါဝင်နေတာကြောင့်သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကိုကျစေပြီးသွေးကြောတွေထဲမှာသွေးစီးဆင်းမှုကိုကောင်းမွန်စေမှာအသေအချာပါ။ ခန္ဓါကိုယ်မှာသွေးစီးဆင်းမှုကောင်းစေနိုင်ပြီး နှလုံးအပါအဝင် ခန္ဓါကိုယ်တစ်ခုလုံးကို ကျန်းမာစေနိုင်မှာပါ။
🌼သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကို ထိန်းညှိပေးနိုင်တယ်
သုတေသနပြုလေ့လာမှုတွေအရ မျှစ်ကိုစားသုံးပေးတာကသွေးတွင်းက အကျိုးမပြုကိုလက်စထရောတွေကို ကျဆင်းစေနိုင်ပြီး ကိုယ်တွင်းအဆီတွေကိုချေဖျက်ပေးနိုင်ပြီး အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကိုကောင်းမွန်စေနိုင်ပါတယ်။
🌼ကင်ဆာကာကွယ်ပေးနိုင်တယ်
မျှစ်မှာပါဝင်နေတဲ့phytosterols က ကင်ဆာကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပြီး အဆုတ်ကင်ဆာ၊ အစာအိမ်ကင်ဆာ၊ သားအိမ်ကင်ဆာ၊ ရင်သားကင်ဆာတွေမဖြစ်အောင်ကာကွယ်ပေးနိုင်သလို အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝမှုကြောင့် အူမကြီးကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေကိုလည်း အထိရောက်ဆုံးလျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။
🌼ကိုယ်ခံအားကောင်းစေနိုင်တယ်
မျှစ်မှာပါဝင်နေတဲ့ ဗီတာမင် နဲ့ သတ္တုဓါတ်တွေက ကိုယ်ခံအားကိုကောင်းစေနိုင်ပြီး ခန္ဓါကိုယ်တွင်းကိုယ်ပမှာရောဂါကင်းနေစေဖို့ အထိရောက်ဆုံး အားဖြည့်ပေးမှာဖြစ်ပါတယ်။
🌼ဝမ်းမှန်စေနိုင်တယ်
အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝတာကြောင့် အစာကြေစေနိုင်ပြီး ဝမ်းမှန်စေနိုင်ပါတယ်။ ဝမ်းချုပ်မှုကို ကင်းစေတာကြောင့် အစာခြေစနစ်ကျန်းမာစေဖို့ စားပေးသင့်တဲ့ အစားအစာတစ်ခုပါ။
🌼နာကျင်ရောင်ရမ်းမှုကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်
မျှစ်က အရောင်ကျစေနိုင်သလို နာကျင်ကိုက်ခဲမှုကိုလည်း သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ အနာကျက်စေနိုင်တဲ့အာနိသင်လည်းရှိတာကြောင့် ခန္ဓါကိုယ်ပြင်ပကအနာတွေအတွက် အသုံးပြုလို့ရသလို ကိုယ်တွင်းမှာဖြစ်တဲ့ အနာတွေကျက်စေဖို့လည်း မျှစ်ကို စားပေးလို့ရပါတယ်။
🌼အသက်ရှုလမ်းကြောင်းကို ကျန်းမာစေနိုင်တယ်
အသက်ရှုလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာပြဿနာတွေအတွက် မျှစ်ပြုတ်ရည်ကိုသောက်သုံးပေးလို့ရပါတယ်။ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်ချိုးထားတဲ့ မျှစ်ကိုရေစင်အောင်ဆေးပြီး အိုးတစ်ခုထည့်လို့ရေအသင့်အတင့်ထည့်ပြီး ၅ မိနစ်ကြာပြုတ်ပါ။ ခဏ အအေးခံပြီးနောက်ထပ် ၁၀ မိနစ်ကြာထပ်ပြုတ်ပေးပါ။ ရလာတဲ့ပြုတ်ရည်ကို ပျားရည်နဲ့ရောစပ်လို့သောက်ပေးလို့ရပါတယ်။
🌼အဆိပ်ပြေစေနိုင်တယ်
ရှေးအစဉ်အဆက်ကတည်းက အသုံးပြုခဲ့ကြတာပါ။ မျှစ်က အဆိပ်အတောက်ပြေစေနိုင်ပါတယ်။ မျှစ်ကို ကြိတ်ပြီးရလာတဲ့အရည်ကို အဆိပ်ရှိတဲံအကောင်ကိုက်ခံရတဲ့နေရာမှာ စွတ်ပေးလို့ရပါတယ်။ အဆိပ်ပြင်းလွန်းတဲ့အကောင်ကိုက်ခံရရင်တော့ ဆရာဝန်နဲ့ အမြန်ဆုံးပြသတာက အကောင်းဆုံးဖြစ်မှာပါ။
🌼သွေးပေါင်ကျစေနိုင်တယ်
ပိုတက်ဆီယမ်ပါဝင်မှုကြောင့်သွေးပေါင်ကျစေနိုင်ပြီးသွေးပေါင်ချိန်ကို အကောင်းဆုံးထိန်းညှိပေးနိုင်ပါတယ်။သွေးတိုးရှိသူတွေ စားသုံးပေးလို့ရပါတယ်။
❌မျှစ်ကကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးကျေးဇူးများပေမယ့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်မေမေတွေနဲ့တော့ မသင့်တော်ပါဘူး။ ဒါကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်မှာ မျှစ်ကို လုံးဝမစားသင့်ပါဘူး။

image

#မျှစ် ကျန်းမာရေးအကျိုးပြုပုံ
ကိုယ်အလေးချိန်ကျစေနိုင်တယ်
ကယ်လ်လိုရီ၊ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ် နဲ့ သကြားဓါတ်ပါဝင်မှုနည်းတာကြောင့် ဝိတ်တက်တာမျိုးကို မဖြစ်စေနိုင်ပါဘူး။ အမျှင်ဓါတ်လည်းကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေတာကြောင့် အဆာခံနိုင်စေတဲ့အတွက် ဝိတ်ချနေသူတွေနဲ့ အထူးသင့်တော်မှာပါ။
🌼နှလုံးကျန်းမာစေနိုင်တယ်
မျှစ်မှာသွေးတွင်းက အကျိုးမပြုကိုလက်စထရော (LDL)တွေကိုချေဖျက်ပေးနိုင်တဲ့phytosterolsနဲ့phytonutrients တို့ပါဝင်နေတာကြောင့်သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကိုကျစေပြီးသွေးကြောတွေထဲမှာသွေးစီးဆင်းမှုကိုကောင်းမွန်စေမှာအသေအချာပါ။ ခန္ဓါကိုယ်မှာသွေးစီးဆင်းမှုကောင်းစေနိုင်ပြီး နှလုံးအပါအဝင် ခန္ဓါကိုယ်တစ်ခုလုံးကို ကျန်းမာစေနိုင်မှာပါ။
🌼သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကို ထိန်းညှိပေးနိုင်တယ်
သုတေသနပြုလေ့လာမှုတွေအရ မျှစ်ကိုစားသုံးပေးတာကသွေးတွင်းက အကျိုးမပြုကိုလက်စထရောတွေကို ကျဆင်းစေနိုင်ပြီး ကိုယ်တွင်းအဆီတွေကိုချေဖျက်ပေးနိုင်ပြီး အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကိုကောင်းမွန်စေနိုင်ပါတယ်။
🌼ကင်ဆာကာကွယ်ပေးနိုင်တယ်
မျှစ်မှာပါဝင်နေတဲ့phytosterols က ကင်ဆာကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပြီး အဆုတ်ကင်ဆာ၊ အစာအိမ်ကင်ဆာ၊ သားအိမ်ကင်ဆာ၊ ရင်သားကင်ဆာတွေမဖြစ်အောင်ကာကွယ်ပေးနိုင်သလို အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝမှုကြောင့် အူမကြီးကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေကိုလည်း အထိရောက်ဆုံးလျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။
🌼ကိုယ်ခံအားကောင်းစေနိုင်တယ်
မျှစ်မှာပါဝင်နေတဲ့ ဗီတာမင် နဲ့ သတ္တုဓါတ်တွေက ကိုယ်ခံအားကိုကောင်းစေနိုင်ပြီး ခန္ဓါကိုယ်တွင်းကိုယ်ပမှာရောဂါကင်းနေစေဖို့ အထိရောက်ဆုံး အားဖြည့်ပေးမှာဖြစ်ပါတယ်။
🌼ဝမ်းမှန်စေနိုင်တယ်
အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝတာကြောင့် အစာကြေစေနိုင်ပြီး ဝမ်းမှန်စေနိုင်ပါတယ်။ ဝမ်းချုပ်မှုကို ကင်းစေတာကြောင့် အစာခြေစနစ်ကျန်းမာစေဖို့ စားပေးသင့်တဲ့ အစားအစာတစ်ခုပါ။
🌼နာကျင်ရောင်ရမ်းမှုကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်
မျှစ်က အရောင်ကျစေနိုင်သလို နာကျင်ကိုက်ခဲမှုကိုလည်း သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ အနာကျက်စေနိုင်တဲ့အာနိသင်လည်းရှိတာကြောင့် ခန္ဓါကိုယ်ပြင်ပကအနာတွေအတွက် အသုံးပြုလို့ရသလို ကိုယ်တွင်းမှာဖြစ်တဲ့ အနာတွေကျက်စေဖို့လည်း မျှစ်ကို စားပေးလို့ရပါတယ်။
🌼အသက်ရှုလမ်းကြောင်းကို ကျန်းမာစေနိုင်တယ်
အသက်ရှုလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာပြဿနာတွေအတွက် မျှစ်ပြုတ်ရည်ကိုသောက်သုံးပေးလို့ရပါတယ်။ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်ချိုးထားတဲ့ မျှစ်ကိုရေစင်အောင်ဆေးပြီး အိုးတစ်ခုထည့်လို့ရေအသင့်အတင့်ထည့်ပြီး ၅ မိနစ်ကြာပြုတ်ပါ။ ခဏ အအေးခံပြီးနောက်ထပ် ၁၀ မိနစ်ကြာထပ်ပြုတ်ပေးပါ။ ရလာတဲ့ပြုတ်ရည်ကို ပျားရည်နဲ့ရောစပ်လို့သောက်ပေးလို့ရပါတယ်။
🌼အဆိပ်ပြေစေနိုင်တယ်
ရှေးအစဉ်အဆက်ကတည်းက အသုံးပြုခဲ့ကြတာပါ။ မျှစ်က အဆိပ်အတောက်ပြေစေနိုင်ပါတယ်။ မျှစ်ကို ကြိတ်ပြီးရလာတဲ့အရည်ကို အဆိပ်ရှိတဲံအကောင်ကိုက်ခံရတဲ့နေရာမှာ စွတ်ပေးလို့ရပါတယ်။ အဆိပ်ပြင်းလွန်းတဲ့အကောင်ကိုက်ခံရရင်တော့ ဆရာဝန်နဲ့ အမြန်ဆုံးပြသတာက အကောင်းဆုံးဖြစ်မှာပါ။
🌼သွေးပေါင်ကျစေနိုင်တယ်
ပိုတက်ဆီယမ်ပါဝင်မှုကြောင့်သွေးပေါင်ကျစေနိုင်ပြီးသွေးပေါင်ချိန်ကို အကောင်းဆုံးထိန်းညှိပေးနိုင်ပါတယ်။သွေးတိုးရှိသူတွေ စားသုံးပေးလို့ရပါတယ်။
❌မျှစ်ကကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးကျေးဇူးများပေမယ့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်မေမေတွေနဲ့တော့ မသင့်တော်ပါဘူး။ ဒါကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်မှာ မျှစ်ကို လုံးဝမစားသင့်ပါဘူး။

imageimage

#ယနေ့ထုတ်သတင်းစာ_အားကစားသတင်း
◼ အသင်းခေါင်းဆောင်ရာထူးမှဖြုတ်ချခံရပြီးနောက် ပိုလန်အတွက်မကစားရန် လီဝန်ဒေါစကီး ဆုံးဖြတ်
ဘာစီလိုနာတိုက်စစ်မှူး လီဝန်ဒေါစကီးသည် ပိုလန်လက်ရွေးစင်အသင်း၏ ကပ္ပတိန်ရာထူးမှ ထုတ်ပယ်ခံခဲ့ရပြီးနောက် လက်ရှိနည်းပြ မီချယ်ပရိုဘီရက်ဇ်၏ လက်အောက်တွင် ၎င်း၏နိုင်ငံအသင်းအတွက် ထပ်မံကစားတော့မည်မဟုတ်ကြောင်း အတိအလင်းထုတ်ဖော်ပြောဆိုလိုက်ပြီ ဖြစ်သည်။
ပိုလန်အသင်းနည်းပြပရိုဘီရက်ဇ်သည် ၎င်းအသင်း၏ကပ္ပတိန်လက်ပတ်ကို လီဝန်ဒေါစကီးထံမှသိမ်းယူ၍ အင်တာမီလန် ကွင်း လယ်ကစားသမား ပီအိုတာဇီလင်စကီးကို ပြောင်းလဲပေးအပ်သည့် ၎င်း၏ပုဂ္ဂိုလ်ရေးဆိုင်ရာဆုံးဖြတ်ချက်ကို အသင်းအား အသိပေးခဲ့ခြင်းဖြစ်သည်။
ထို့ကြောင့် လီဝန်ဒေါစကီးမှာ စိတ်ပျက်မှုများ ဖြစ်ပေါ်ခဲ့ရပြီးနောက် ၎င်း၏လူမှုကွန်ရက်မီဒီယာမှတစ်ဆင့် “အခြေအနေတွေကို တွေးတောခဲ့ပြီး ပိုလန်လက်ရွေးစင်အသင်းနည်းပြ အပေါ် ယုံကြည်မှုက ဆုံးရှုံးသွားခဲ့ရပါတယ်။ သူနည်းပြအဖြစ် ဆက်ရှိနေသရွေ့ ပိုလန်အတွက်ပြန်မကစားဖို့ ကျွန်တော်ရွေးချယ်ဆုံးဖြတ်လိုက် ပါတယ်။ ကမ္ဘာ့အကောင်းဆုံးပရိသတ်တွေဖြစ်တဲ့ ပိုလန်ပရိသတ်တွေအတွက် ကျွန်တော်ကွင်းအတွင်းမှာ ပြန်လည်ကစားနိုင်ဖို့ကိုတော့ မျှော်လင့်ထားပါတယ်”ဟု ၎င်း၏နုတ်ထွက်မှုနှင့် ပတ်သက်၍ အသိပေးရေးသားမျှဝေသွားခဲ့ခြင်းလည်းဖြစ်သည်။
အသက် (၃၆) နှစ်အရွယ်ရှိပြီဖြစ်သည့် ဘာစီလိုနာတိုက်စစ်မှူး လီဝန်ဒေါစကီးသည် ၂ဝ၁၄ ခုနှစ်ကတည်းက ပိုလန်အသင်း၏ ကပ္ပတိန်အဖြစ် တာဝန်ယူခဲ့ကာ နိုင်ငံ့အသင်းအတွက်စုစုပေါင်း ၁၅၈ ပွဲပါဝင်ကစားပြီး ၈၅ ဂိုးသွင်းယူကာ ဂိုးအများဆုံးသွင်းယူသူအဖြစ် ရပ်တည်နေသူလည်း ဖြစ်သည်။

image