ရခိုင်ပုဇွန်လှော်သုပ်

ပုဇွန်ကိုရေနဲ့ဆားနည်းနည်းထည့်ပြီးပြုတ်
ရရင် အအေးခံ အခွံချွတ် ပါးပါးလှီး
ကြက်သွန်နီ နဲ့ ရှောက်ရွက်လှီးထား
ငပိ နဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကိုမီးဖုတ်ပြီး ထောင်း
အပေါ်ကအစာပလာအကုန်လုံးထည့်
ဆား အချိုမှုန့် သံပုရာရည်ညှစ်ပြီးသုပ်ပါ

image

ရခိုင်ပုဇွန်လှော်သုပ်

ပုဇွန်ကိုရေနဲ့ဆားနည်းနည်းထည့်ပြီးပြုတ်
ရရင် အအေးခံ အခွံချွတ် ပါးပါးလှီး
ကြက်သွန်နီ နဲ့ ရှောက်ရွက်လှီးထား
ငပိ နဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကိုမီးဖုတ်ပြီး ထောင်း
အပေါ်ကအစာပလာအကုန်လုံးထည့်
ဆား အချိုမှုန့် သံပုရာရည်ညှစ်ပြီးသုပ်ပါ

image

ရခိုင်ပုဇွန်လှော်သုပ်

ပုဇွန်ကိုရေနဲ့ဆားနည်းနည်းထည့်ပြီးပြုတ်
ရရင် အအေးခံ အခွံချွတ် ပါးပါးလှီး
ကြက်သွန်နီ နဲ့ ရှောက်ရွက်လှီးထား
ငပိ နဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကိုမီးဖုတ်ပြီး ထောင်း
အပေါ်ကအစာပလာအကုန်လုံးထည့်
ဆား အချိုမှုန့် သံပုရာရည်ညှစ်ပြီးသုပ်ပါ

imageimage

ရေကြက်သုပ် (ကင်းမွန်သုပ်) .........

သုပ်နည်း - ကင်းမွန်ကို အထဲက အနှစ်တွေထုတ်၊ ကျောမှာပါတဲ့ အကြည်လွှာ၊ ခေါင်းပေါ်က လက်ချောင်းတွေရဲ့ အလယ်က အလုံးလေး နဲ့ မျက်လုံးတွေ ထုတ်လိုက်ပါ ... အရေခွံ ခွါလိုက်ပါ ... ပြီးရင် သေချာဆေးပြီး ကျက်အောင် ပြုတ်ပေးပါ ... ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ငပိစိမ်းစားအနည်းငယ်ကို မီးကင်ပေးပါ ... ပြီးရင် မီးကင်ထားတဲ့ ငရုတ်သီးနဲ့ ငပိစိမ်းစားကို ကြက်သွန်ဖြူလေး ထည့်ထောင်းပေးပါ ... ပြုတ်ထားတဲ့ ကင်းမွန်ကို ကပ်ကျေးလေးနဲ့ အတုံးလေးတွေ ညှပ်လိုက်ပါ ... ပြီးရင် အဆင်သင့်ထောင်းထားပြီးတဲ့ ငရုပ်သီး ငပိထောင်းနဲ့ ကြက်သွန်နီပါးပါးလှီးထားတာကို ထည့်ပြီး ရောနယ်လိုက်ပါ ... သံပုရာသီးညှစ်ထည့်ပြီး ... အချို အငန် မြည်းပါ ... နံနံပင်ဖြူးလိုက်တယ် ဆိုရင်ပဲ ငပိမီးကင်နံ့လေး ၊ ကြက်သွန်ဖြူနံ့ ၊ သံပုရာသီး နဲ့ နံနံပင်နံ့လေး ရောသမမွှေပြီး ထွက်လာတဲ့ မွေးရနံ့က ခံတွင်းပျက်နေသူကိုတောင် စားကောင်းအောင် ဆွဲဆောင်သွားပါလိမ့်မယ် ...... တချို့က ငရုတ်ကောင်းလေးပါ ထည့်စားတတ်ပါတယ် .....

image

ငါးအသားနွှင်ငပိထောင်း

မျှင်ငပိ ကြက်သွန်ဖြူ ငရုတ်သီးစိမ်းဖုတ်ထားပါ။ ငါးကြင်း ငါးမြစ်ချင်းကို အတုံးတုံးပြီး အရသာမှုန့်နယ်ကာ မီးဖြင့် ဟိုဘက်ဒီဘက် ကင်ပေးထားပြီး အသားနွှင်ထားပေးပါ။ ဖုတ်ထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူနဲ့ငရုတ်သီးစိမ်းကိုညက်အောင်ထောင်း မျှင်ငပိဖုတ်ထားတာကိုလည်းထည့်ထောင်း နောက်ဆုံးမှ ငါးအသားမျှင်လေးကိုထည့်ထောင်းပေးပါ။ အပေါ်မှ သံပုရာရည်ရွဲရွဲလေးညှစ်ပြီး ငါးအသားနွှင်ငပိထောင်းရှူးရှဲလေးစားကြရအောင် ချစ်တို့ရေ …

image

`` ရခိုင် ရှောက်သီးသုပ် ´´

ရခိုင်ရှောက်သီးသုပ်နည်းကို မရေးခင် ရှောက်သီးအကြောင်းကို အရင်ပြောပါမယ် ...........

ရခိုင်က ရှောက်သီးဟာ ရန်ကုန်နဲ့ တခြားနေရာတွေက ရှောက်သီးနဲ့ မတူပါဘူး ...... ရခိုင်က ရှောက်သီးဟာ အလုံးအရွယ်အစားကော ၊ အတွင်းက အချဉ်အိတ်လေးတွေပါ ကြီးပါတယ် ........ ချဉ်တာလည်း ချာတူးလန်အောင် ချဉ်ပါတယ် ...........

ကဲ သုပ်နည်းကို ရေးပါတော့မယ် ...........

ရှောက်သီးကို သေချာအခွံခွါပြီး ရေထဲ စိမ်ပေးထားပါ ... (ဒါတော့ အားလုံးသိပြီးသားနေမှာပါ )

ငရုတ်သီးအခြောက် ၊ စိမ်းစားငပိကို ညက်အောင် သေချာထောင်းပါ ...... ဝမ်းလျှောဝမ်းနာမဖြစ်အောင် ငရုတ်ကောင်းထည့်ပေးပါ .... ရှောက်သီးရဲ့ အချဉ်ဓါတ်ကိုထိမ်းအောင် ကန်စွန်းရွက်ပါးပါးလှီးထည့်ပေးရမှာပါ ..... ပြီးရင်တော့ အချို ၊ အငန် လိုသလောက် ထည့်ပြီး အကုန် ရောနယ်ပေးရုံပါပဲ .........

ဒါဆိုရင်တော့ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ် အရသာနဲ့ ရခိုင်ရှောက်သီးသုပ်ရပါပြီတဲ့ရှင် ...........

အားလုံးကို ကျေးဇူးပါ .................

image

တာလပေါ့ဟင်း
🍲🍲🍲
တာလပေါ့ဟင်း ချက်ဖို့ ရည်ရွယ်မထားတော့ ရှိတဲ့ အရွက်လေးပဲထည့်ချက်လိုက်ပါတယ်။ ဆန်လည်းမလှော်ချင် ထောင်းဖို့ အချိန်လည်း မရတာနဲ့ ဆန်ပြုတ်ထုပ်ဖောက်ချက်ထားပါတယ်။

​ပထမဆုံး မျှစ်စိမ်းကို ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူ နူးအောင်တည် ပြီးရင် ဆန်ပြုတ်ထုပ်ဖောက်ထည့် ဆန်ပြုတ်လည်းနူး မျှစ်လည်း ချိုအိလာရင် ပုဇွန်ခြောက် ကြက်သွန်နီဥကြီးတဥ ကြက်သွန်ဖြူ ငရုတ်သီးစိမ်း ငပိနဲ့ ကစော့သီးလေး လေးစိတ်ခွဲထောင်းထားတာလေးထည့် အရသာ အပေါ့အငံဖြည့် ချခါနီးမှ ဟင်းရွက်ခပ် ပူပူနွေးနွေး မွှေးမွှေးချိုချို အဟာရပြည့်တဲ့ အရည်သောက်တခွက် ရပါပြီ ။ပင်စိမ်းရှိရင် ပင်စိမ်းလေးအုပ်ပါ။

မေတ္တာတွေနဲ့ ဟင်းတခွက်စဉ်းစားရသက်သာအောင်လို့ပါ☺️☺️😁 ။ အမယ်မစုံတဲ့ တာလပေါ့ ဟင်းမလို့ အားနာပါတယ်ရှင့် ။

image

ညောင်ပင်ဝန်း ကြက်အူဟင်း 😋😋
(ညောင်ပင်ဝန်းထမင်း)

ညောင်ပင်ဝန်းကြက်အူဟင်းကို ကြားဖူးတဲ့သူ
ရှိသလို မကြားဖူးတဲ့သူလည်း အများကြီးရှိမယ် ထင်ပါတယ်။ ညောင်ပင်ဝန်းဆိုတာ စစ်ကိုင်းတိုင်း စစ်ကိုင်းမြို့နယ်ထဲက ရွာလေးတစ်ရွာဖြစ်ပါတယ်။
မုံရွာ-မန္တလေး ကားလမ်းမပေါ်က ရွာလေးပါ။
ဒီလမ်းမကြီးက မုံရွာမန္တလေး ကားလမ်းဆိုတာထက် စစ်ကိုင်းတိုင်းအထက်ပိုင်း တမူး-ကလေး သွားတဲ့သူတွေလည်း ဒီလမ်းက ဖြတ်ရတာပဲ။ မကွေးတိုင်း ဂန့်ဂေါကတဆင့် ချင်းပြည်နယ်သွားမယ့်သူတွေလည်း ဒီလမ်းကဖြတ်ရတာပဲ။ အဲတော့ အားလုံးအတွက် ခရီးတစ်ထောက်နားစရာ မန္တလေးနှင့် မလှမ်းမကမ်းက ညောင်ပင်ဝန်းရွာလေးမှာ
နားကြရတော့တာပေါ့။အဲမှာ ညောင်ပင်ဝန်း
တစ်ရွာလုံး ထမင်းထွက်ရောင်းကြတယ်။
ညောင်ပင်ဝန်းထမင်းဆိုတာ ထမင်းပေါ်မှာ အသားလေးခပ်ထည့် ၊ ဟင်းရည်ရွှဲရွှဲလေး ဆမ်းထားတဲ့
ပုံပွဲ/ပုံစား ထမင်းပါ။ ပြီးရင် ပဲတီပင်ပေါက်ချဥ်၊ မုန်လာချဥ်၊ ပဲပုပ်ပြားကြော်၊ ပဲလှော်ကြော်၊ ငရုတ်သီးကြော်၊ ငရုတ်သီးစိမ်းတွေ ပုံထည့်ပေးထားတယ်။ အရသာအစုံအလင်နဲ့ အရမ်းစားလို့ကောင်းတယ်။ ဒါကြောင့်လည်း ခရီးသွားတွေက ဆိုင်ကြီးတွေမှာ ဝယ်မစားကြပဲ လမ်းဘေးဆိုင်ဖြစ်တဲ့ ညောင်ပင်ဝန်းထမင်းဆိုင်ကို တမ်းတမ်းစွဲဖြစ်နေကြတာ။ စျေးနှုန်းချိုသာပြီး စားလို့လည်း အရမ်းကောင်းတဲ့ ညောင်ပင်ဝန်းထမင်းဖြစ်ပါတယ်။
ကြက်သား၊ ကြက်အူ၊ ကြက်သည်းကြက်မြစ်၊
ဆိတ်သား၊ ဆိတ်အူကြမ်း၊ ငါးဖယ်ဟင်းတွေ
ရောင်းပါတယ်။ အဲဒီထဲကမှ လူကြိုက်အများဆုံးဖြစ်တဲ့ ဟင်းကတော့ ညောင်ပင်ဝန်းကြက်အူဟင်းလေးပါ။ ဒီညောင်ပင်ဝန်းကြက်အူဟင်းကို ညောင်ပင်ဝန်းသူကိုယ်တိုင်မချက်ရင်
စားလို့မကောင်းဘူးဆိုပဲ ။ မသိဘူး ကိုယ်တော့ စားလို့ကောင်းအောင် ချက်တတ်တယ်။ သူငယ်ချင်းမိတ်ဆွေတွေလည်း ညောင်ပင်ဝန်းကြက်အူဟင်းကို မစားဖူးရင် ချက်ကြည့်လို့ရအောင် ချက်နည်းလေး
ပြန်လည်မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်

သူငယ်ချင်းမိတ်ဆွေများအားလုံး အစားအသောက် အဟာရပြည့်ဝပြီး ကျန်းမာရေးကောင်းမွန်ပါစေ🙏

image
4 w - Translate

“ မ , အနေနဲ့ဆိုရင် လောကမှာ စိတ်အေးအေးချမ်းချမ်း နေရရင် တော်ပြီ ။ အပင်ပန်းလည်း သိပ်မခံချင်ဘူး ။ စိတ်ဆင်းရဲလည်း သိပ်မခံချင်ဘူး ။ ရည်မှန်းချက်လည်း သိပ်မကြီးချင်ဘူး ။ ရည်မှန်းတဲ့ အတိုင်းဖြစ်ရင်တော့ ကောင်းတယ် ။ မဖြစ်ရင် ပင်ပန်းရတယ် ။ ဒီတော့ ရောင့်ရဲနိုင်တဲ့စိတ်ကိုလည်း မွေးဖို့ကြိုးစားပြန်တယ် ။
“ စိတ် ဆိုတာလည်း ငှက်မွေးကလေးလို ပေါ့ပါးရင်တော့ အကောင်းသားပဲနော် ။ လွတ်လွတ်ကင်းကင်း လွင့်ချင်ရာ လွင့်နိုင်တာပေါ့ ။ ခုတော့ ပင့်ကူအိမ်တွယ်သလို တွယ်ငြိစရာတွေက အများကြီးမဟုတ်လား မောင်၊
တစ်နေရာက လွတ်ပေမယ့် တစ်နေရာမှာလာပြီး ငြိတွယ်နေတတ်တယ် ။ ” - မ
“ ကိုယ့်ဘဝကို မြှုပ်နှံခြင်းဖြင့် မ,၏ အချစ်ကို သန့်ရှင်းစွာ အရယူမည် ။ ကိုယ့်အတွက် လမ်းနှစ်လမ်းသာ ရွေးရန်ရှိတော့သည် ။ သည်တစ်ချက်အတွက် မှားလျှင် နောက်တစ်ကြိမ် ကိုယ် လွင့်ရပေဦးမည် ။ မ,ကို ကိုယ်ချစ်သည် ။ မ, နှင့်ဝေးရာပြေးရမည်ကို ကိုယ်ကြောက်တာ အမှန်ပင်ဖြစ်သည် ။ ကိုယ့်တစ်သက်တွင် မ,ကို မုန်း၍လည်းမရ၊ မေ့၍လည်း မရ။ မ... အတွက် ကိုယ့်မှာ အစဉ်မောရပေတော့မည် ။ ” - ကိုဘခက်
ဆရာ “အောင်လင်း” ရေးသားထားတဲ့
“အရိုင်းစံပယ်” ဆိုတဲ့ ဒီ စာအုပ်လေးက ဘယ်လောက် နက်ရှိုင်းလဲဆိုရင် ဖတ်နေရင်းတောင် ရင်ထဲမှာ နစ်ဝင်သွားခဲ့ပါတယ် ။
“မ” နဲ့ “ကိုဘခက်” ဆိုတဲ့ နာမည်လေးတွေက ခုထိကို ရင်ထဲမှာ စွဲနေတုန်းပါပဲ ။ သူတို့ရဲ့လှုပ်ရှားမှုလေးတွေ၊ မြန်မာ့ယဥ်‌ကျေးမှုအနုပညာကို တန်ဖိုးထားပုံလေးတွေ၊ တစ်ယောက်နဲ့တစ်ယောက် တန်ဖိုးထားကြပုံလေးတွေကို ဖတ်ရင်း စိတ်ထဲမှာ ကြည်နူးမိပါတယ် ။
ကိုဘခက်ရဲ့ အနုပညာအပေါ်မှာ အလေးထားပြီး တန်ဖိုးထားပုံလေးတွေကိုဖတ်ရတာ တကယ်ကို လေးစားမိပါတယ် ။ ကိုယ့်ရဲ့ပညာကို ငွေနဲ့တန်ဖိုးမဖြတ်ဘဲ တန်ဖိုးထားတဲ့ အနုပညာရှင် တစ်ယောက် ။ ဘယ်လောက် လေးစားဖို့ကောင်းလိုက်လဲနော် ။
ပြီးတော့ မ, ဆိုတဲ့ ဇာတ်ကောင်လေး ကလည်း ဘယ်လောက်တောင် အေးချမ်းလိုက်လဲဆိုရင် “ မ, အနေနဲ့ဆိုရင် လောကမှာ စိတ်အေးအေးချမ်းချမ်း နေရရင်တော်ပြီ ။ အပင်ပန်းလည်း သိပ်မခံချင်ဘူး ။ စိတ်ဆင်းရဲလည်း သိပ်မခံချင်ဘူး ။ ရည်မှန်းချက်လည်း သိပ်မကြီးချင်ဘူး ။ ရည်မှန်းတဲ့အတိုင်းဖြစ်ရင်တော့ ကောင်းတယ် ။ မဖြစ်ရင် ပင်ပန်းရတယ် ။ ဒီတော့ ရောင့်ရဲနိုင်တဲ့စိတ်ကိုလည်း မွေးဖို့ကြိုးစားတယ် ။” တဲ့
ဒီစာလေးဖတ်မိတော့ ကိုယ့်ကိုယ်ကိုယ် ပြန်ပြင်မိတယ် ။ ကိုယ်တိုင်လည်း ကိုယ့်ရဲ့ဘဝနေ့ရက်တွေကို ဒီတိုင်းပဲ ခံယူထားဖြစ်တယ် ။ တစ်ခါတလေ ကိုယ့်ကိုယ်ကိုယ် ပျောက်ဆုံးတဲ့အခါ စာအုပ်တွေထဲမှာ ပြန်ရှာတွေ့မိရင် သိပ်ပျော်တာပဲ ။
မင်မင်မှာ ဇာတ်လမ်းအဆုံးကို မဖတ်ကြည့်မိအောင် မနည်း ထိန်းချုပ်ထားရတယ်ရယ် ။
ဒီစာအုပ်လေးကိုဖတ်ရတာ ပန်းချီကားလေးတစ်ချပ်ကို ပုံဖော်ပြီး ထိုင်ကြည့်နေရသလိုပါပဲ ။ အနုပညာလက်ရာတွေ မြိုင်မြိုင်ဆိုင်ဆိုင် နဲ့ ရင်ထဲကို ဝင်ရောက်နေတာပါပဲ ။ ဒီစာအုပ်လေးကို ရုပ်ရှင်လည်း ရိုက်ကူးထားပါတယ် ။ မင်မင်တော့ မကြည့်ရသေးပေမယ့် ကြည့်ဖို့စီစဉ်ထားပါတယ်
တကယ်ကို ဖတ်ကြည့်ဖြစ်ရင် လုံးဝ အကြိုက်တွေ့သွားစေမယ့် စာအုပ်လေးတစ်အုပ်ဖြစ်လို့ မင်မင်က ညွှန်းပေးလိုက်ရပါတယ်ရှင့် ။
#အရိုင်းစံပယ် #အောင်လင်း

image

'''ပုဇွန်ဟင်း''
' ကြက်သွန်နီ ဖြူကို နနွင်းမှုန့် ငရုပ်သီးအရောင်တင်မှုန့် ထည့်ပီဆီသတ်ပါမယ် အနံ့မွှေးလာရင် မန်ကျည်းအနှစ်ဖျော်ထားတာနဲ့ ငါးငံပြာရေ အချိုမှုန့် ဆား ပုဇွန် ရေကိုလိုသလောက်ထည့်မွှေပါ ရေခမ်းပီဆီပြန်လာရင် အပေါ့အငန်မြည်း ငရုပ်သီးစိမ်း မဆလာအုပ်ကာ အိုးချလို့ရပါပီရှင့် မန်ကျည်းနှစ်အစား ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ်ထည့်ချက်လည်းရပါတယ်

image