မိုးရာသီရောက်တာနဲ့
အရင်ဆုံးသွားချင်မိတာက ဘားအံပဲ
တိမ်တွေအုံ့ဆိုင်းနေတဲ့ တောင်တန်းတွေရယ်
၊မိုးစို့စို့လေးမှာ ဇွဲကပင်တောင်တက်ရတဲ့စိတ်ခံစားမှုရယ်၊
သဘာ၀ကပေးတဲ့တောတောင်အလှအပတွေကို ခံစားကြည့်ဖို့က
ဘားအံဟာ အကောင်းဆုံးနေရာပဲ ။

#ဘားအံ
#မိုးရာသီနဲ့ဘားအံ
#စိမ်းစိုစိုတောတောင်များ
#မြန်မာ့အလှ

image
image
image
image
image

#ခရမ်းသီးထောင်း လေး မစားရတာတောင် တော်တော်ကြာပီ 😋😋

ငရုပ်သီးစိမ်းကိုယ်အစပ်စားနိုင်သလောက် ကြက်သွန်ဖြူငါးမွှာလောက်နဲ့ကြက်သွန်နီ

နှစ်လုံးလောက်ကိုအခွံနွာပြီးရေလေးနည်းနည်းထည့်ပြီးရေခမ်းရင်ခြောက်အောင်လှော်ပေးပါ

မီးကင်လည်းရပါတယ်ရှင်
ခရမ်းသီးအလုံးသေးငါးလုံးလောက်ပြုတ်ပြီးအအေးခံထားပါ

ပြီးရင် လှော်ထားတဲ့ငရုပ်သီးကြက်သွန်တွေရော ထောင်းပါ

ပုဇွန်ခြောက်နဲ့ ငပိစိမ်းစားမီးဖုတ်ထားတာလေးနည်းနည်းထည့်ထောင်းပါ

မထည့်ချင်ရင်ငပိရည်လေးနှစ်ဇွန်းလောက်ထည့်လည်းရပါတယ်

ပြီးရင်ပြုတ်ထားတဲ့ခရမ်းသီးတွေထည့်ထောင်းပြီး အရသာကိုယ့်စိတ်ကြိုက်မြည်းပါ

ကြက်သွန်မြိတ်နံနံပင်လေးပါးပါးလှီးထည့် ပြီးရပါပြီရှင်

ထမင်းနဲ့စားစား ၊ကောက်ညှင်းပေါင်းပူပူလေးနဲ့စားစား စပ်စပ်လေးနဲ့စားကောင်းပါတယ်

image

လုပ်ရတာလွယ်ကူပြီး ထမင်းပူပူလေးနဲ့ လိုက်ဖက်တဲ့ #အာလူးသုပ် ချဥ်စပ်လေး😋😋

🍬သုပ်စားဖြစ်တဲ့နည်းလမ်းလေးမျှဝေလိုက်ပါတယ်ရှင်။

🍬အာလူး အလုံးသေးလေး ၅လုံးကို အခွံခွါပြီး ရေနွေးပွက်၂ဆူထဲ ဆားလေးအနည်းငယ်ထည့်ပြုတ်ထားပြီး အအေးခံထားပါတယ်။

🍬ပြီးရင်တော့ ပဲပင်ပေါက်တစ်ထုပ် ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူထဲ ၅မိနစ်လောက်ထည့်စိမ်ပြီး ရေစစ်အအေးခံထားပါတယ်။

🍬ကြက်သွန်နီတစ်လုံး ပါးပါးလေးတွေ လှီးပြီး ရေဆေးထားပါတယ်။

🍬ပဲကြာဇံ တစ်ထုံး ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူထဲထည့်ပြီး ၃မိနစ်လောက်ပြုတ်ပြီး ရေစစ်ထားပါတယ်။

🍬ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် ဆနွင်းလေးနဲ့ချက်ထားပြီး ချက်ထားတဲ့ဒယ်အိုးထဲမှာဘဲ အစာပလာ အစုံထည့်သုပ်ပါတယ်။
(အိုးဆေးရသက်သာအောင်လို့ပါ 😄)

🍬ထည့်သုပ်မယ့်ပါဝင်ပစ္စည်းတွေ ပြင်ဆင်ပြီးရင် ပဲမှုန့် ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်း၊ ပုစွန်ခြောက်မှုန့်အနည်းငယ်၊ငံပြာရည်

ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်း၊ ငါးအသားမှုန့် လက်ဖက်စားဇွန်း ၂ဇွန်း၊ readymade သံပုရာရည် ထမင်းစားဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ ထည့်ပြီးသေချာသမအောင် နယ်ပေးလိုက်ပါတယ်။

🍬 ငရုတ်သီးကတော့ အစိမ်း၄တောင့်နဲ့ အကျက်မှုန့်အနည်းငယ်ထည့်သုပ်ပါတယ်။(အစပ်စားနိုင်သလောက်
ထည့်သုပ်စားလို့ရပါတယ်)

🍬အရသာကတော့ ကွက်တိပါဘဲရှင်။✨

🍬အသုပ်လေးနဲ့ထမင်းပူလေးနဲ့ ဆိုတော့ စားလို့ကောင်းလိုက်တာမှ အရမ်းပါဘဲ🤗

image
1 w - Translate

ဘောစကိုင်းပင်နှင့် မြေဆီလွှာထိန်းသိမ်းနည်း
🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳
စားကျက်များကို လွန်ကဲစွာအသုံးပြုခြင်း၊ မီးရှို့မှုလွန်ကဲခြင်း၊ တာဝန်မဲ့အလေအလွင့်များသော သစ်ခုတ်ခြင်း၊ အလွန်အကျွံ စုဆောင်းခြင်းတို့မှာ သစ်တေသယံဇာတများကို အလွဲသုံးခြင်းများပင် ဖြစ်သည်။ ယင်းကိစ္စများ၏ အကျိုးဆက်များအဖြစ် မြေပြိုခြင်း၊ ရေကြီးခြင်း၊ မြေဆီလွှာတိုက်စားခံရခြင်း၊ မြစ်များ၊ ချောင်းများ ရောခြင်း အဖြစ်နှင့် ရင်ဆိုင်ရပေသည်။ အဖိုးတန်သော မြေဆီလွှာဖြစ်ပေါ်ရန် နှစ်ပေါင်းရာနှင့်ချီ၍ ကြာခဲ့သော်လည်း ပျက်စီးဆုံးပါးရာတွင် မုန်တိုင်းငယ်တစ်ခုနှင့်ပင် လုံလောက်ပေသည်။
အပူပိုင်းသစ်တောများမှာ မိမိတို့၏ စွန့်ပစ်ပစ္စည်းများကို ပြန်လည်စားသုံးခြင်းဖြင့် ရှင်သန်နေကြခြင်းဖြစ်သည်။ အာဟာရအများစုမှာ မြေဆီလွှာမှ ရရှိခြင်းမဟုတ်ဘဲ ပုပ်ဆွေးသွားသော အပင်အစိတ်အပိုင်းများမှ သာဖြစ်သည်။ အကယ်၍ သစ်ပင်တစ်ပင် ခုတ်လှဲခံရပါက သို့မဟုတ် မီးရှို့ဖျက်ဆီးခြင်းခံရပါက ထိုနေရာမှ အကာအကွယ်မဲ့ ဖြစ်သွားပြီး မြေဆီလွှာနှင့် အပင်အာဟာရများ ဆုံပါးရတော့သည်။ ထို့သို့ ပျက်စီးသွားပြီးသော သစ်တောနေရာ များတွင် အမြစ်အဖွဲ့အစည်းရှည်သော ကြီးထွားမြန်သော အခြေချစွမ်းရည်ကောင်းသော ဘောစကိုင်းပင်များကို ပြန်လည်စိုက်ပျိုးခြင်းအားဖြင့် လျင်မြန်စွာ ပြန်လည်အသက်ဝင်လာပြီး ပုံမှန်သစ်တောအဖြစ် ရှင်သန်သွားနိုင် သည်။
🌲ဘောစကိုင်းပင်သည် မြေဆီလွှာကို-
(၁) နိုက်ထရိုဂျင်ပမာဏတိုးစေသည်
(၂) ဩဂင်းနစ်ပစ္စည်းများဖြစ်ပေါ်စေခြင်းဖြင့် မြေအနေအထားကို ကောင်းမွန်စေသည်။
(၃) တင်းမာနေသောမြေမျက်နှာပြင်ကို ခွဲပေးခြင်းဖြင့် မြေဆီလွှာအတွင်းသို့ လေနှင့်ရေကို ရောက်ရှိစေသည်။ ရေတိုက်စားမှုကို သက်သာစေသည်။
(၅) မြေဆီလွှာဆုံးပါးခြင်းကို လျော့နည်းစေသည်။
*စိုက်ပျိုးရေး၊ မွေးမြူရေး၊ ရေလုပ်ငန်းနဲ့ ပတ်သက်တာ အစိိမ်းရောင်လမ်းဆော့ဝဲမှာမေးပါ*
🌲မြေဩဇာပင်
ဘောစကိုင်းသည် စင်စစ်အားဖြင့် မြေဩဇာပင် (Fertilizer Crop) ဖြစ်သည်။ အပူပိုင်းဒေသ၏ မြင့်သော အပူ ချိန်၊ အစိုဓာတ်များသော မြေဆီလွှာ၊ အရွက်၏အရွက်သေးငယ်ခြင်းတို့မှာ လျင်မြန်စွာဆွေးစေခြင်း၏ အကြောင်း ရင်းများဖြစ်သည်။ မြေသို့ကျပြီး (၂) ပတ်အတွင်း အပင်များစားသုံးနိုင်သော အခြေအနေသို့ရောက်လာသည်။ ဘောစကိုင်းအရွက်တွင် နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ် (၄) ရာနှုန်းပါဝင်သည်။ ဘောစကိုင်းစိုက်ခင်း တစ်ဟက်တာမှ တစ်နှစ် ကာလအတွင်း နိုက်ထရိုဂျင် ကီလို (၅၀၀) မှ (၆၀၀) ရရှိနိုင်သည်။ ဘောစကိုင်းအရွက်ကို မြေဩဇာအဖြစ် အသုံးပြုသော ပြောင်းစိုက်ခင်းမှာ ဓာတ်မြေဩဇာများ အသုံးပြုသကဲ့သို့ပင် အထွက်နှုန်းကောင်းသည်။ ပြောင်းစေ့ တစ်တန်ပိုထွက်ရန် ဘောစကိုင်းရွက်ခြောက်အလေးချိန် တစ်တန် သုံးရန်လိုအပ်သည်။ ထိုအလေးချိန်မှာ အစို အလေးချိန် (၄) တန်နှင့် ညီမျှသည်။ ဘောစကိုင်း တစ်ဟက်တာစိုက်ခင်းမှ တစ်နှစ်အတွင်းရရှိသော အရွက်များ ၏ နိုက်ထရိုဂျင်တန်ဖိုးမှာ အမိုနီယမ်ဆာလ်ဖိတ် တစ်တန်နှင့် ညီပေသည်။
ဘောစကိုင်းအရွက်မှာ သဘာဝအလျောက် ”ရွက်စိမ်းမြေဩဇာ” (Green Manuring ဖြစ်လျက်ရှိသည်။) တစ်ဟက်တာအတွင်း အပင်တစ်သောင်းမှ နှစ်စဉ် အရွက်ခြောက်အလေးချိန် (၈.၅) တန်ဖြစ်ပြီး နိုက်ထရိုဂျင် ဓာတ် (၁၀၀) ကီလိုနှင့် ညီမျှသည်။ တိရိစ္ဆာန်ချေးများကဲ့သို့ပင် မြေဩဇာကောင်းသည်။ နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ်ကို ဆုံးပါးစေသော အဏုဇီဝရုပ်များ မြေဆီလွှာအတွင်းရှိနေလင့်ကစား အပင်အတွက် အာဟာရများ ထောက်ပံ့နိုင် သည်။ ဘောစကိုင်းအရွက်၏ (၆၅) ရာနှုန်းသော နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ်ကို အပင်များစားသုံးနိုင်သည်။ ဘောစကိုင်း အရွက်များသည် နိုက်ထရိုဂျင်တစ်မျိုးတည်းသာမက အခြားအာဟာရများကိုလည်း ထောက်ပံ့လျက်ရှိသည်။ ဘောစကိုင်းအမြစ်များသည် မြေ၏အနက်ပိုင်းမှ မီးစုန်းနှင့် ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်များကို အပင်အတွက် စုပ်ယူပေး သည်။ မြေတစ်ဟက်တာမှ တစ်နှစ်တာကာလအတွင်း ကြွေကျသော ဘောစကိုင်းအရွက်များတွင် မီးစုန်း(၄၄) ကီလိုနှင့် ပိုတက်စီယမ် (၁၈၇) ကီလိုပါဝင်သည်။ ထို့ပြင် ထုံးဓာတ်နှင့် အခြားအနည်းလိုဓာတ်စင်များလည်း ပါဝင်သည်။
ရေးသားသူ - ဦးဖရက်သိန်းဖေ

image
1 w - Translate

🥛 ပုံမှန်အသုံးပြုခြင်းဖြင့် ရောဂါမရှိတဲ့အပင်တွေဆိုရင် ရောဂါကင်းစင်ပြီး ရောဂါကျရောက်နေတဲ့ အပင်တွေဆိုရင်တော့ ပြန်လည်ကောင်းမွန်လာစေမှာ ဖြစ်ပါတယ်။
=================
နွားနို့ အလွယ်တကူ ရနိုင်ပါသလား။ ဒါဆိုရင် သင့်ရဲ့ ဥယျာဉ်စိုက်ခင်းတွေမှာ ၎င်းကိုအသုံးပြုလို့ရပါတယ်။ နွားနို့ဟာ လူ့ခန္ဓာကိုယ်အတွက်သာမက အပင်များအတွက်လည်း အကျိုးပြုနိုင်ပါတယ်။ ဘာလို့လဲဆိုတော့ နွားနို့ဟာ အပင်တွေ ကြီးထွားရှင်သန်စေဖို့အတွက် မြေသြဇာအနေနဲ့ ဆောင်ရွက်ပေးနိုင်တဲ့အပြင် မှိုရောဂါနဲ့ အဖျက်ပိုးတွေကိုပါ ဆန့်ကျင်ပေးနိုင်တဲ့ ဂုဏ်သတ္တိတွေရှိနေလို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
🥛 နွားနို့အသုံးပြုခြင်းရဲ့ အားသာချက်နဲ့ အားနည်းချက်များ
နွားနို့ဟာ လူတွေအတွက် ကယ်လ်စီယမ်နဲ့ ဗီတာမင်ဘီ ထောက်ပံ့ပေးနိုင်သလို အပင်တွေကိုလည်း တူညီတဲ့ အာဟာရဂုဏ်သတ္တိတွေ ရရှိစေနိုင်တာကြောင့် အကျိုးဖြစ်ထွန်းစေတဲ့ သဘာဝပစ္စည်းဖြစ်ပါတယ်။
ကယ်လ်စီယမ်ဓာတ်ဟာ အပင်တွေကြီးထွားဖို့အတွက် ကူညီပေးနိုင်တဲ့အပြင် ကယ်လ်စီယမ်ချို့တဲ့ခြင်းကြောင့် ဖြစ်ပေါ်တတ်တဲ့ အသီးပုပ်ခြင်း (ထိပ်ပုပ်၊ ဖင်မဲပုပ်) - blossom end rot ကိုလည်း ကာကွယ်ပေးနိုင်တာ ဖြစ်ပါတယ်။ အဆိုပါအခြေအနေကို ခရမ်းချဉ်သီး၊ ငရုတ်သီးနဲ့ သခွားမွှေးသီးတွေမှာ အများဆုံး တွေ့ရှိရပါတယ်။
နွားနို့မှာရှိနေတဲ့ မှိုဆန့်ကျင်နိုင်တဲ့ ဂုဏ်သတ္တိတွေဟာ သိပ္ပံပညာအသိုင်းအဝိုင်းမှာ ကောင်းစွာသုတေသန ပြုထားတာဖြစ်ပြီး အထူးသဖြင့် စပျစ်သီးကဲ့သို့ စီးပွားရေးအရအရေးပါတဲ့ သီးနှံအများအပြားကို ထိခိုက်စေနိုင်တဲ့ ဖားဥမှိုရောဂါတွေကို ကုသရာမှာ အောင်မြင်တဲ့ရလဒ်တွေ ရှိခဲ့ပြီးဖြစ်ပါတယ်။ နွားနို့ရည်ကို ရောဂါဖြစ်ပေါ်မှ ကုသခြင်းထက် ကြိုတင်ကာကွယ်ပြီး အသုံးပြုတာက အကောင်းဆုံးဖြစ်ပါတယ်။
ယေဘုယျအားဖြင့် အပင်ပေါ်မှာ ဖားဥမှိုတွေမတွေ့ရခင် ပူနွေးစိုစွတ်တဲ့ ရာသီဥတုအခြေအနေမှာကတည်းက ကြိုတင်အသုံးပြုသင့်ပါတယ်။ အပင်စိုက်ပျိုးနေတဲ့သူတွေဆိုရင်တော့ အတွေ့အကြုံအရ ရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေရှိတဲ့ အခြေအနေတွေနဲ့ အချိန်ကာလတွေကို သိရှိပြီးသား ဖြစ်တဲ့အတွက် ကြိုတင်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
နွားနို့ဟာ အပင်တွေကို ကြီးထွားရှင်သန်စေတယ်ဆိုပေမဲ့လည်း အစွမ်းထက်တဲ့ ရောဂါပျောက်ဆေးတော့ မဟုတ်ပါဘူး။ အလွန်အကျွံသုံးစွဲတဲ့အခါ နွားနို့ထဲမှာ ပါဝင်နေတဲ့ ဘက်တီးရီးယားပိုးတွေကြောင့် အပင်ကြီးထွားမှုကို နှောင့်နှေးစေပြီး ညှိုးနွမ်းမှုတွေကိုလည်း ဖြစ်ပေါ်စေနိုင်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် နွားနို့ထဲမှာ ပါဝင်နေတဲ့ အဆီဓာတ်တွေဟာ အနံ့အသက်ဆိုးကို ဖြစ်စေနိုင်ပြီး မလိုင်ထုတ်ယူထားတဲ့ နွားနို့တွေကတော့ အချို့သော သီးနှံတွေမှာ အမဲပုပ်၊ ပျော့ပုပ်နှင့် အော်တာနေရီးယား ရွက်စက်ပြောက်ရောဂါ (စောပင်နာကျရောဂါ) တွေကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
*စိုက်ပျိုး၊ မွေးမြူရေးနဲ့ ပတ်သက်တာ အစိမ်းရောင်လမ်းဆော့ဝဲမှာ မေးပါ။
🥛 နွားနို့ကို အပင်တွေမှာ ဘယ်လိုအသုံးပြုမလဲ
နွားနို့ကိုအသုံးပြုရာမှာ တနိုင်တပိုင် ဟင်းသီးဟင်းရွက်စိုက်ခင်းတွေနဲ့ အိမ်တွင်းအလှစိုက်အပင်တွေမှာဆိုရင် ပိုပြီးသင့်တော်ပါတယ်။ အသုံးပြုရာမှာ လတ်ဆတ်သော၊ သက်တမ်းလွန်နေသော၊ ကျိုချက်ထားသော၊ အမှုန့်ပုံစံပြုလုပ်ထားသော မည်သည့်အမျိုးအစားမဆိုကို ကောင်းစွာဖျော်စပ်ထားသရွေ့ ဥယျာဉ်စိုက်ခင်းတွေမှာ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။ မလိုင်ထုတ်ထားတဲ့နွားနို့ သို့မဟုတ် သဘာဝအတိုင်းကိုအသုံးပြုတာထက် အဆီပါဝင်မှုနည်းတဲ့ (၁ - ၂ ရာခိုင်နှုန်း) နွားနို့တွေကို ရွေးချယ်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
နွားနို့အသုံးပြုရာမှာ အချိုးအစား အတိအကျရယ်လို့တော့ မလိုအပ်ပါဘူး။ ယေဘုယျအားဖြင့် နွားနို့နဲ့ ရေကို ၅၀ - ၅၀ ဆတူအချိုးနဲ့ရောစပ်ပြီး ဖျန်းမယ့်ဘူးထဲ လောင်းထည့်အသုံးပြုရုံပါပဲ။ အပင်တွေကို ထိခိုက်ပျက်စီးစေမယ့်အစား ဥယျာဉ်စိုက်ခင်းတွေကို အမှန်တကယ်အကျိုးပြုကြောင်း သေချာစေဖို့အတွက် နွားနို့ရည်လောင်းခြင်းကို လက်တွေ့လုပ်ဆောင်သင့်ပါတယ်။
နွားနို့အရောအနှောကို အပင်ရဲ့ အရွက်တွေအပေါ်မှာ တိုက်ရိုက်ဖျန်းနိုင်ပြီး နို့ရည်ကိုစုပ်ယူကြောင်း သေချာစေရန် မိနစ် ၃၀ ခန့်အကြာမှာ ပြန်ပြီးစစ်ဆေးသင့်ပါတယ်။ ထိုအချိန်ထိ အရွက်ပေါ်မှာ အရည်တွေ ကျန်ရှိနေသေးပါက ရေစိုအ၀တ်စနဲ့ ညင်သာစွာသုတ်ပေးရပါမယ်။ ခရမ်းချဉ်သီးကဲ့သို့သော အပင်တွေဆိုရင် အရွက်ပေါ်မှာ အရည်တွေ အချိန်ကြာကြာရှိနေပါက မှိုရောဂါ ဖြစ်ပွားနိုင်တာကြောင့် ဖြစ်ပါတယ်။ အမြစ်များ အလွယ်တကူစုပ်ယူနိုင်စေမယ့် အပင်ခြေရင်းရှိ မြေဆီလွှာထဲကိုလည်း နွားနို့ရည်ကို တိုက်ရိုက်လောင်းပေးနိုင်ပါတယ်။
နွားနို့ရည် ပက်ဖြန်းအသုံးပြုလိုတဲ့ စိုက်ခင်းဧရိယာ ကျယ်ဝန်းမယ်ဆိုပါက ဥယျာဉ်ခြံမြေသုံး ပိုက်တွေနဲ့ ဖျန်းစက်တွေကို အသုံးပြုသင့်ပါတယ်။ ခန့်မှန်းခြေအားဖြင့် နွားနို့ ၁ လီတာဆိုရင် ပေ ၂၀ ပတ်လည်ရှိတဲ့ အကျယ်အဝန်းအတွက် လုံလောက်ပြီး နွားနို့ ၅ ဂါလံဆိုရင်တော့ ၁ ဧက အကျယ်အဝန်းမှာ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
*စိုက်ပျိုး၊ မွေးမြူရေးနဲ့ ပတ်သက်တာ အစိမ်းရောင်လမ်းဆော့ဝဲမှာ မေးပါ။
နွားနို့ရည်ကို ၁၀ - ၁၄ ရက်လျှင်တစ်ကြိမ် ပုံမှန်အသုံးပြုလို့ရပါတယ်။ ပုံမှန်အသုံးပြုခြင်းဖြင့် ရောဂါမရှိတဲ့အပင်တွေဆိုရင် ရောဂါကင်းစင်ပြီး ရောဂါကျရောက်နေတဲ့ အပင်တွေဆိုရင်တော့ ပြန်လည်ကောင်းမွန်လာစေမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ မှိုများ ထပ်မံမတွေ့ရတော့ဘဲ ရာသီဥတု ပူနွေးစိုစွတ်မှု မရှိတော့သည့်တိုင်အောင် ဆက်လက်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
နွားနို့ရည်ကို အသုံးပြုရာမှာ အကျိုးရှိပြီး ကောင်းစွာတုံ့ပြန်နိုင်တဲ့ အပင်တွေရှိပါတယ်။ ၎င်းအပင်တွေကတော့ ပန်းသီး၊ သခွား၊ စပျစ်၊ ရွှေဖရုံ၊ သခွားမွှေး၊ ခရမ်းချဥ် စတဲ့ အပင်တွေ ဖြစ်ပါတယ်။
နွားနို့ရည် အသုံးပြုပြီးတဲ့နောက် အပင်ကြီးထွားမှုကို အထောက်အကူပြုနိုင်တဲ့ နို့ရည်အတွင်းရှိ ဘက်တီးရီးယားတွေကို သေစေနိုင်မယ့် ဓာတုပိုးသတ်ဆေး သို့မဟုတ် ဓာတုမြေသြဇာတွေ သုံးစွဲခြင်းကနေ ရှောင်ကြဉ်သင့်ပါတယ်။ အပင်တွေပေါ်မှာ နွားနို့ရည်အသုံးပြုပြီးနောက် အနည်းငယ်မနှစ်မြို့ဖွယ် အနံ့အသက်ရှိနေနိုင်ပါတယ်။ သို့ပေမယ့် အချိန်ကြာရှည်စွာရှိမှာမဟုတ်ဘဲ တဖြည်းဖြည်းနဲ့ အနံ့အသက် ပျောက်သွားပါလိမ့်မယ်။
ရေးသားသူ - ဇင်ထူးနိုင်

image
1 w - Translate

မိုးများမှုကြောင့် ခရမ်း၊ ခရမ်းချဉ် သီးပွင့်ပုပ်ပြဿနာ ဘယ်လိုဖြေရှင်းမလဲ..
🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆
ဆရာ.ဒို့ဦးလေးရှင့် သမီးတို့ ကရင်ပြည်နယ်မှာ မိုးတွေဆက်တိုက်ရွာတော့ ခရမ်းသီးကင်းလေးတွေ ပုပ်တယ်၊ အပွင့်တွေလည်း ပုပ်တယ်ဆရာ.. အဲဒါ ဘယ်လိုလုပ်ရမလဲ ဖြေကြားပေးပါ..ဆိုပြီး..
အထက်ပါမေးခွန်းကို မက်ဆင်ဂျာမှတဆင့် မေးလာပါတယ်..
မြန်မာနိုင်ငံ ကယား၊ ကရင်၊ မွန်၊ ပဲခူး၊ ရခိုင်၊ ဧရာဝတီဒေသတွေမှာလည်း မိုးများ ဆက်တိုက်ရွာသွန်းနေလို့ ရေကြီးရေလျှံမှုတွေဖြစ်နေတယ်လို့ ကြားသိရပါတယ်။
ဒါကြောင့် ဒီမေးခွန်းကို အစိမ်းရောင်လမ်း စာဖတ်သူအများသိရအောင် စာတပုဒ်အဖြစ် ကောက်နုတ်ဖြေကြားရင်း ရေးသားတင်ပြရခြင်းဖြစ်ပါတယ်။
မေးခွန်းပါအကြောင်းအရာကို မဖြေကြားမီ ခရမ်းပင်ရဲ့ သူကြိုက်နှစ်သက်တဲ့ ရေမြေရာသီဥတု အနေအထားလေးကို အရင်ပြောပြထားပါရစေခင်ဗျ။
ခရမ်းကြိုက်တဲ့ ရာသီဥတု - ပူနွေး၊ စိုစွတ်သောရာသီဥတု
(solanaceous ဟင်းသီးဟင်းရွက်အားလုံးထဲမှာ ခရမ်းဟာ ဆီးနှင်းဒဏ်၊ အပူချိန် နိမ့်ခြင်း/မိုးအုံ့ချိန် ကြာခြင်းတို့ကို အကြောက်ဆုံးပါ။)
အပူချိန် 25-27°C ရှိသော ပူနွေးသောရာသီမှာ ကြီးထွားမှုအကောင်းဆုံးဖြစ်ပါတယ်။
(နေ့အပူချိန် 35°C အောက်နှင့် ညအပူချိန် 16°C အထက်တွင် အကောင်းဆုံးဖြစ်ပြီး စိုထိုင်းဆ နည်းခြင်းနှင့် အပူချိန်မြင့်မားခြင်းသည် ပန်းပွင့်များ သန္ဓေပျက်ခြင်းနှင့် အသီးအနှံများ ညံ့ဖျင်းခြင်းတို့ကို ဖြစ်စေနိုင်သည်။)
မိုးရေချိန် 600-1000 မီလီမီတာ ( 25-40 လက္မ) ရှိသော ဒေသများတွင် ကောင်းစွာဖြစ်ထွန်းသည်။ (25mm = 1 inch)
(အထူးသဖြင့် ပန်းပွင့်ချိန်နှင့် အသီးကင်းဝင်ချိန်အတွင်း မိုးအလွန်အကျွံရွာသွန်းမှုကို မခံနိုင်ပါ။
မိုးအလွန်အကျွံ ရွာသွန်းခြင်းသည် အပွင့်များ၊ အသီးများပုပ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါသည်)
#ခရမ်းသီးကင်းနဲ့ အပွင့်တွေ ဘာကြောင့်ပုပ်ရတာလဲ?
ခရမ်းသီးမှမဟုတ်ပါဘူး၊ အပွင့်အသီးဝင်ချိန် မိုးများရင် ရုံးပတီ၊ ငရုတ်၊ ခရမ်းချဥ်၊ ဘူး၊ ဖရုံ၊ သခွား အားလုံး အပွင့်အသီးလေးတွေ ပုပ်တတ်ပါတယ်။
စုပ်စားပိုး၊ ကိုက်စားပိုး ဒဏ်ရာမှတဆင့် ဖြစ်စေ..
မှိုရောဂါတမျိုးမျိုးကျရောက်နေရင်ဖြစ်စေ..
ပိုးသတ်ဆေး၊ မှိုသတ်ဆေးပြင်းပြင်းဖျန်းထားလို့ဖြစ်စေ.. ယူရီးယား၊ အပင်ဟော်မုန်း ဖျန်းထားလို့ စတို မာအပေါက်များ ကျယ်ပြန့်နေရင်ဖြစ်စေ..
ဒဏ်ရာ၊ စတိုမာများမှတဆင့် မိုးရေဝင်ရောက်ပြီး အပွင့် အသီးပုပ်စေပါတယ်။
#ဘယ်လိုကြိုတင်ကာကွယ်သင့်ပါသလဲ?
- မိုးလေဝသကြိုတင်ခန့်မှန်းချက်တွေအရဆိုရင် ရှမ်း၊ ကယား၊ မွန်၊ ကရင်၊ ရန်ကုန်၊ ပဲခူး စသဖြင့် နေရာအများစုမှာ မိုးဆက်လက် ရွာနိုင်ပါသေးတယ်။
- ဒါကြောင့် ခရမ်းခင်းပိုင်ရှင်များနဲ့ ဟင်းသီး/ရွက်ခြံသမားများအတွက် ကြိုတင်လုပ်ဆောင်သင့်တဲ့ အချက်များကို အကြံပြုတင်ပြလိုက်ပါတယ်။
- မိုးရာသီမှာ ခရမ်းခင်းဘောင်ပေါ်မှာ မြက်ခြောက်၊ကောက်ရိုးခြောက်ဖုံးထားပါ။
- အမြစ်ဇုန် ရေဝပ်သက်သာစေရန်၊ ရေထုတ်မြောင်းများ လုပ်သင့်ပါတယ်။
- ပန်းပွင့်ချိန်၊ သီးကင်းဝင်ချိန်မှာ မိုးအုံ့ခြင်း၊ မိုးဆက်တိုက်ရွာခြင်းများရှိနေပါက မိုးပြတ်သည်နှင့် ကော့ပါး အောက်ဆီကလိုရိုဒ်၊ ကော့ပါးဟိုက်ဒြောက်ဆိုဒ် တမျိုးမျိုးကို wetting agent ရေစိုခံဆေး တမျိုးမျိုးထည့်ဖျန်းထားပါ။
- ပိုး၊ ရောဂါ ကျရောက်တဲ့ ခရမ်းပင်က ပိုပြီး ပုပ်လွယ်တတ်လို့ ပိုး/ရောဂါ မကျရောက်အောင် ကြိုတင် ကာကွယ်ထားပါ။
- အကယ်၍ အပွင့်၊ အသီးကင်းများ ပုပ်နေပါက ချက်ချင်း ခူးဆွတ်သန့်ရှင်းပြီး ကော့ပါး၊ မန်ကိုဇက် ဖျန်းပေးပါ။
- မိုးစက်မိုးပေါက်များမှတဆင့် မှိုရောဂါပါလာတတ်လို့ အပင်ခြေ မြေကြီးပေါ်ကို၊ ပြာဖြူးခြင်း/ ဂျစ်ဆန် မှုန့်ဖြူးခြင်းများ ပြုလုပ်ပါ။
- ခရမ်းခင်း၊ ငရုတ်ခင်း၊ စပါးခင်းများ ရေနစ်မြုပ်သီးနှံများ ပြန်လည်ကုစားရန်အတွက် ကယ်လ်စီယံပါအောက်ဆိုက်(CaO2)ကို မြေပြင်ဖျန်းခြင်း၊ အပင်ဖျန်းခြင်း ပြုလုပ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ (Calcium ပါသော ရွက်ဖျန်းဆေးများ အသုံးပြုခြင်း၊ ကယ်လစီယံ ဆာလဖိတ်/ကျောက်မှုန့်မြေသြဇာကို အပင်ခြေဖျန်းခြင်းများ ပြုလုပ်ပေးပါ)
ယူရီးယားကျွေးခြင်း၊ နိုက်ထြိုဖိနောဖျန်းခြင်း မပြုလုပ်ပါနှင့်။
- ရာသီဥတုကြောင့် ဖြစ်တဲ့ Abiotic disorder ပြဿနာတွေ ဖြစ်လို့ အဆိုးရွားဆုံးအခြေအနေမဖြစ်အောင် အတတ်နိုင်ဆုံးကုစားနည်းများကို ပတ်ဝန်းကျင်အခြေအနေနဲ့ လိုက်လျောညီစွာ ဖြေကြားပေးလိုက်ပါတယ်ကွယ်..
စေတနာများစွာဖြင့် - #ဒို့ဦးလေး

image

#မျှစ် ကို ဒီလိုစပ်စပ်လေး သုပ်စားကြည့်ပါ ရှယ်ပဲ😋😋

မျှစ်ပြုတ်ထားတာကို ဈေးမှာဝယ်ပါ

တောင်ပေါ်ဒေသမှာတော့ ကိုယ်တိုင်ပြုတ်ပီး

ကိုယ်တိုင် ခြစ်ယူကြတာ

ပါဝင်ပစ္စည်း

ကြက်သွန်နီ ၂လုံး ပါးပါးလှီ

ဂျင်း ကြက်သွန်ဖြူ ဆီသပ်ပါ

ငရုတ်သီးစိမ်း ပါးပါးလှီးထားပါ

မြေပဲဆန် အလှော်မှုန့် လိုမယ်

ခရမ်းချဉ်သီး တစ်လုံး

အားလုံးစုံပီး ရောသုတ်လိုက်ရင် ရပါပီး

အစပ် အချို အရသာကို လိုအပ်သလို ထည့်ပေးပါ

နောက်ဆုံးမှာတော့ သံပုရာသီ ညစ်ပေးလိုက်ရင်

မျှစ် အစပ်အရာသာကို ရပါပီး

ပင်စိမ်းကြိုက်ရင် တော့ ထည့်ပေး တောင်ပေါ်မှာတော့ ပင်စိမ်းရွက် ထည့်ကြတယ်

image
1 w - Translate

ငါးမြင်း၏ ဝမ်းပျဥ်းသားကို စားခြင်းသည် ငါးကြီးဆီစားသကဲ့သို့ အကျိုးအာနိသင်ရှိသည်ဟု သိရပါသည်။။
🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
မြန်မာ့တိုင်းရင်းငါးမျိုးဖြစ်သော ငါးမြင်း(Silonia silondia)သည် အာဆီယံနိုင်ငံများတွင် အာဟာရတန်ဖိုးအမြင့်ဆုံးငါးများတွင် တစ်ခုအပါအဝင်ဖြစ်သည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင်လည်း လူကြိုက်အများဆုံးငါးဖြစ်ပါသည်။ ငါးမြင်းသည်အသားစားငါးဖြစ်ပြီး မြန်မာ၊ အိန္ဒိယ၊ ပါကစ္စတန်၊ ဘင်္ဂလားဒေ့ရှ်၊ နီပေါနိုင်ငံတို့တွင် နေထိုင်ကြပါသည်။ မျိုးရင်း(Family-schilbeidae)၏ မျိုးစဥ်(Order-siluriformes)တွင် မျိုးစိတ်(Species) ၃၄ မျိုးရှိပါသည်။ မြန်မာ့ရေပြင်တွင် မျိုးစိတ်(၉)မျိုးသာ တွေ့ရှိရပါသည်။ ယင်းတို့ အနက်မှ မြန်မာနိုင်ငံတွင် လူသိများသော ငါးမြင်းအမည်နှင့်ဆက်စပ်နေသော ငါးမျိုးစိတ်(၄)မျိုး ရှိကြောင်း တွေ့ရှိရပါသည်။ ယင်းတို့မှာ ငါးမြင်းယင်း(Silonia silondia)၊ ငါးမြင်းအုပ်ဖား(Clupisoma prateri)၊ ငါးမြင်းကကလောင်(Eutropiichthys vacha)နှင့် ငါးမြင်းကြက်တောင်(Proeutropiichthys taakree macropthalmos)တို့ ဖြစ်ပါသည်။
ငါးမြင်းမျိုးစိတ်များသည် ရေချိုရေငံစပ်မြစ်ဝများတွင်နေထိုင်သည့်ငါးမျိုးဖြစ်ပြီး ရေချို ရေငံနှစ်မျိုးစလုံးတွင်နေသော Amphidromous မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ရေ၏အပူချိန်နှင့် ရေအငံနှုန်းပေါ်မူတည်ပြီးနေရာပြောင်းရွှေ့တတ်ပါသည်။ ငါးမြင်းများသည် ခရီးဝေးရွှေ့ပြောင်းသွားလာတတ်သည့် အဖြူရောင်ငါး White fish များဖြစ်ပြီး ကီလိုမီတာ ၁၀၀ ကျော်အထိ ရွှေ့ပြောင်းသွားလာတတ်ပါသည်။

image

#ငါးသလောက်ဥ ကို #ခရမ်းချဉ်သီး လေးနဲ့ ဆီပြန်ချက်စား သိပ်ကြိုက်😁😋
=========================
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
========
ငါးသလောက်ဥ.. ၂၀သား
ခရမ်းချဉ်သီး.. ၁၀သား
ငရုပ်ပု...၂ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ..၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်ဖြူ..အမွှာကြီး၄မွှာ
နနွင်းမှုန့်.. လက်ဖက်စားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆား..ထမင်းစားဇွန်းဝက်
ဟင်းခတ်မှူန့်.. လက်ဖက်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ရေသန့်...1လီတာ
မြေပဲဆီ ..၅ကျပ်သား
နံနံပင်...၅ပင်
ချက်နည်းအဆင့်ဆင့်
============
ပထမဦးစွာရေသန့် တစ်ဝက်နှင့်နနွင်းမှူန့်အနည်းငယ်ထည့်၍ ဆူပွက်အောင်တည်ထားပါ..ပြီးပါက ငါးသလောက်ဥကိုဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ထည့်ပြုတ်ပါ။
ငါးဥများ အကြောတင်းပြီးကျက်လာပါက မီးပိတ်ပြီးဆယ်ယူထားပါ။
ခရမ်းချဉ်သီး ကိုဆေးကြောပြီးခပ်ပါးပါးလှီးထားပါ။
ဒုတိယအဆင့်အနေနဲ့ ငရုပ်ပုရေစိမ် အစေ့ထုတ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူနီတို့နှင့်ရောထောင်းထားပါ။
ချက်မည့်အိုးကိုအပူပေး၍ ဆီထည့်ပါ ဆီပူလာပါက ငရုပ်အနှစ်များဆီသတ်ပါ။ ဆားနှင့်ဟတ်ခတ်မှူန့် ထည့်ပါ ခရမ်းချဉ်သီးထည့်၍အနှစ်ကျသည်ထိမွှေပေးပြီး ပြုတ်ထားသော ငါးဥများထည့်ပါ။
သမအောင်အနည်းငယ်မွှေပေးပြီး ရေ တခွက်ထပ်ထည့်ပါ။
ရေခန်းဆီပြန်လာသည်ထိထားပြီး နံနံပင်အုပ်ကာ မီးပိတ်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီးရှင်။

image

#ငါးသလောက်ဥ ကို #ခရမ်းချဉ်သီး လေးနဲ့ ဆီပြန်ချက်စား သိပ်ကြိုက်😁😋
=========================
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
========
ငါးသလောက်ဥ.. ၂၀သား
ခရမ်းချဉ်သီး.. ၁၀သား
ငရုပ်ပု...၂ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ..၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်ဖြူ..အမွှာကြီး၄မွှာ
နနွင်းမှုန့်.. လက်ဖက်စားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆား..ထမင်းစားဇွန်းဝက်
ဟင်းခတ်မှူန့်.. လက်ဖက်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ရေသန့်...1လီတာ
မြေပဲဆီ ..၅ကျပ်သား
နံနံပင်...၅ပင်
ချက်နည်းအဆင့်ဆင့်
============
ပထမဦးစွာရေသန့် တစ်ဝက်နှင့်နနွင်းမှူန့်အနည်းငယ်ထည့်၍ ဆူပွက်အောင်တည်ထားပါ..ပြီးပါက ငါးသလောက်ဥကိုဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ထည့်ပြုတ်ပါ။
ငါးဥများ အကြောတင်းပြီးကျက်လာပါက မီးပိတ်ပြီးဆယ်ယူထားပါ။
ခရမ်းချဉ်သီး ကိုဆေးကြောပြီးခပ်ပါးပါးလှီးထားပါ။
ဒုတိယအဆင့်အနေနဲ့ ငရုပ်ပုရေစိမ် အစေ့ထုတ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူနီတို့နှင့်ရောထောင်းထားပါ။
ချက်မည့်အိုးကိုအပူပေး၍ ဆီထည့်ပါ ဆီပူလာပါက ငရုပ်အနှစ်များဆီသတ်ပါ။ ဆားနှင့်ဟတ်ခတ်မှူန့် ထည့်ပါ ခရမ်းချဉ်သီးထည့်၍အနှစ်ကျသည်ထိမွှေပေးပြီး ပြုတ်ထားသော ငါးဥများထည့်ပါ။
သမအောင်အနည်းငယ်မွှေပေးပြီး ရေ တခွက်ထပ်ထည့်ပါ။
ရေခန်းဆီပြန်လာသည်ထိထားပြီး နံနံပင်အုပ်ကာ မီးပိတ်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီးရှင်။

image