#မုန့်ဟင်းခါးချက်နည်း
===========
မုန့်ဟင်းခါး ချက်နည်းများစွာရှိတဲ့အထဲက ကျွန်တော်ကိုယ်တိုင် အိမ်မှာချက်စားဖြစ်တဲ့ အလွယ်ကူဆုံး ကုလားပဲနဲ့ မုန့်ဟင်းခါး ချက်နည်းတစ်မျိုးကိုပြောပြပါမယ်😋😋😋
မုန့်ဟင်းခါးချက်တဲ့အခါ လိုအပ်တာတွေက -
၁။ ငါးဆီသတ်
၂။ ကုလားပဲပြုတ်ပြီးထောင်းပါ(သို့)blenderနှင့်ကြိတ်
၃။ဆန်လှော်မှုန့် ရေဖျော်ထားပါ
၄။ဌက်ပျောအူ
အရင့်များဖယ်ပြီ အနုများကို ပါးပါးလှီးပြီးလျှင်ဆနွင်း(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း)ထည့်ကာ ရေရော စိမ်ထားပေးပါ။
မှတ်ချက် ။ ။ နနွင်းစိမ်ခြင်းမှာ ဌက်ပျောအူများ မမဲသွားရန်ဖြစ်သည်။
_________________________________________
၁။ ငါးဆီသတ်ဖို့ အရင်ဦးဆုံး ငါးပြုတ်ကြရအောင်။
ငါးလေးဆယ်သားကို ( ငါးကြင်း )
👉 ထန်းလျက် ၃ ခဲ,
👉 စပါးလင် ၃ပင် ထုထောင်းခွေထည့်
👉 ငရုတ်ပွခြောက် ၄ တောင့်,
👉 ငံပြာရည်ထည့်နယ်ပြီး ရေကိုငါးမြုပ်သည့်အထိထည့်ပြီး နူးအောင်ပြုတ်၍ အသားနွှင်ထားပါ။
— ငါးပြုတ်ရည်ကို ခွက်တစ်ခုထဲ စစ်ထည့်ထားပါ။
— ကြက်သွန်ဖြူ(ထောင်း), ကြက်သွန်နီ(ပါးပါးလှီး) , ချင်း(ထောင်း)
စပါးလင်၃ပင် (နှုတ်နှုတ်စဉ်း)ငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန့် နနွင်းမှုန့်အနည်းငယ်နဲ့
ရွနေအောင်ဆီသတ်ပြီး နွှင်ထားတဲ့ငါးအသားကို ထည့်မွှေပါ။
မှတ်ချက်။ ။ကြက်သွန်ဖြူ ၊ ချင်း၊စပါးလင်(blender ဖြင့်ကြိတ်လျှင် ပိုကောင်းပါသည်။)ကြက်သွန်နီထည့်မကြိတ်ရပါ။
— ငါးအသားနဲ့ ဆီသတ်များရောပြီးငါးသားအနည်းငယ်ခြောက်လာလျှင်
ငါးပြုတ်ရည် ရေတစ်ဖန်ခွက်ခန့် တစ်ခွက်ထည့်ပါ။
— ငါးကို ပျော့ပျော့အိအိ အနေအထားလေးမှာချထားပါ။
အရမ်းမကြွပ်ပါစေနှင့်။
_____________________________________
၂။ ကုလားပဲ လေးဆယ်သားကို
( ဆီ၁ ဇွန်း, နနွင်းအနဲငယ်, ချင်းလက်ငါးလုံးခန့် ) နဲ့
နူးအိနေအောင်ပြုတ်ပီးညက်နေအောင်ထောင်းပါ (သို့)
blenderထဲသို့ပဲပြုတ်ရေအနည်းငယ်ထည့်၍ကြိတ်ပါ။
မှတ်ချက်။ ။ကုလားပဲကို အရသာအနည်းငယ်ထည့်ပြုတ်ပါ။(ပဲပြုတ်ရေများကို ခွက်တစ်ခုထဲ ထည့်ထားပါ)
_________________________________________
မုန့်ဟင်းခါး စ ချက်ပါတော့မယ်။
— ရေနွေးအိုးတည်ထားပါ။
— ရေနွေးပွက်လျှင်ကုလားပဲ ပြုတ်ရည်နှင့်ငါးပြုတ်ရည် ရောထည့်ပါ။
စပါးလင်ထုခွေပီး ၂ ပင် ထည့်ပါ
— ငှက်ပျောအူပါးပါးလှီးပြီးသားထည့်ပါ။
— ဆန်လှော်မှုန့်ရေဖျော်ပြီး ဟင်းရေကို ဇွန်းနဲ့မွှေရင်း လောင်းထည့်ပါ။(တစ်နေရာထဲ သွန်ထည့်လိုက်လျှင် အခဲကြီးဖြစ်နေတတ်သည်။)
— ထိုအရည်ထဲသို့ဆီမွှေးသတ်ပြီးသားငါးကိုလောင်းထည့်ပါ။
— အရသာကို အချိုမှုန့်, ငံပြာရည် မိမိလိုသလို ကြည့်ထည့်ပါ။
— အိုးဘဲဥလုပ်ရန် ဘဲဥပြုတ် (သို့) ကြက်ဥပြုတ်ကို အခွံခွာထည့်ပါ။
— ကြက်ဥ ဖောက်ထည့်ပြီးမွှေပေးပါ။
ဟင်းရည်ပေါ် ဆီများ ဝေ့လာသည်အထိမီးအေးအေးဖြင့်တည်ပေးပါ။
— ဟင်းရည် အပျစ် အကျဲကို မိမိစိတ်ကြိုက် ကြည့်၍ ချိန်ပါ။
အချို့က အပျစ်ကြိုက်၍ အချို့က အကျဲကြိုက်တာကြောင့်ပါ။
— ကြက်သွန်နီဥသေးလေးများထည့်ပါ။
— အိုးချခါနီး ငရုတ်ကောင်း အနည်းငယ်ခတ်ပေးပါ။
_________________________________________
👉 မုန့်ဟင်းခါးကျက်လျှင်တော့ မိမိတို့ ကြိုက်နှစ်သက်ရာ
နံနံပင်၊ သံပုရာသီး ၊ ငံပြာရည် ၊ ပဲသီး၊ ပဲသွေး
ဘူးသီးကြော်၊ ပဲကြော်၊ ငါးဖယ်၊ အိုးဘဲဥ ၊ ငရုတ်သီးအကြော်မှုန့် ထည့်ပြီးစားသုံးနိုင်ပါပြီ။

image

ဒီ ၃-ချက် မစစ်ဘဲနဲ့ <br>Gym မဆော့ပါနဲ့

#မန်ကျည်းသီး ရဲ့ဆေးဖက်ဝင်ပုံ နှင့် သိထားသင့်တဲ့ ဘေးထွက်ဆိုးကျိုးများ
#မန်ကျည်းသီးက အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝတာကြောင့် ဝမ်းမှန်စေပြီး အစာအိမ်နဲ့အူလမ်းကြောင်းကို သန့်စင်စေပါတယ်။ မန်ကျည်းသီးက အသည်း၊အူမကြီးနဲ့အခြားအစာခြေအင်္ဂါအစိတ်အပိုင်းတွေကို ကျန်းမာစေပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးကိုနေ့စဉ်စားသုံးပေးမယ်ဆိုရင် အစာခြေစနစ်ကို တိုးတက်ကောင်းမွန်စေမှာဖြစ်ပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးမှာ သံဓါတ်ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီးသွေးလည်ပတ်မှုကိုကောင်းမွန်စေပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးဟာ
အာရုံကြော လုပ်ငန်းစဉ်တွေကို တိုးတက်ကောင်းမွန်စေတဲ့ သဘာဝအစားအစာတွေထဲမှာလည်းပါဝင်ပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးမှာ အာရုံကြောရဲ့လုပ်ငန်းစဉ်တွေနဲ့ မှတ်ဉာဏ်ကိုတိုးတက်စေတဲ့ သီရာမင် (ဗီတာမင် B6) ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပါတယ်။
ဆီးချိုထိန်းညှိရာမှာ အထောက်အကူပြုနိုင်ခြင်း
အရသာရှိလှတဲ့ မန်ကျည်းသီးကသွေးတွင်း အချိုဓါတ်ကိုထိန်းညှိတာနဲ့စောင့်ကြည့်တာတွေကို အထောက်အကူပြုပါတယ်။ မန်ကျည်းသီးက သကြားဓါတ်နဲ့အဆီဓါတ်တွေ ဖွဲ့စည်းမှုကိုဖြစ်ပေါ်စေနိုင်တဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်စုပ်ယူမှုကိုနှေးကွေးစေနိုင်သလို အင်ဆူလင်ပမာဏကိုလည်းတိုးစေနိုင်ပါတယ်။ ဆီးချိုဝေဒနာရှင်တွေအနေနဲ့ မန်ကျည်းသီးစားသုံးပေးနိုင်ပါတယ်။
ကိုယ်ခံအားစနစ်ကို တိုးမြှင့်ပေးခြင်း
မန်ကျည်းသီးမှာ ဆဲလ်တွေနဲ့ကိုယ်တွင်းအင်္ဂါတွေကိုပြင်ပကဓါတုပစ္စည်းတွေကြောင့်ထိခိုက်မှုမရှိအောင်ကာကွယ်ပေးပြီးရောဂါတွေအန္တရာယ်ကနေကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့ ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေနဲ့ ဗီတာမင် စီတို့ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပါတယ်။ မန်ကျည်းသီးမှာရောင်ရမ်းမှုကို တိုက်ဖျက်နိုင်တဲ့အစွမ်းရှိသလို၊ ဘက်တီးရီးယားတွေကိုတိုက်ဖျက်နိုင်တဲ့အစွမ်း၊ရောဂါကာကွယ်နိုင်တဲ့ အစွမ်းတွေလည်းရှိပါတယ်။ ကိုယ်ခံအားစနစ်တိုးတက်အောင်လည်းအထောက်အကူပြုပါတယ်။
သွေးသန့်စေခြင်း
မန်ကျည်းသီးမှာ ခန္ဓါကိုယ်အတွက်မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ သတ္တုဓါတ်တွေ၊နေ့စဉ်လိုအပ်တဲ့အမျှင်ဓါတ်နဲ့ဗီတာမင် စီတို့ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တာကြောင့်သွေးသန့်အောင်လုပ်ဆောင်ပေးပါတယ်။ မန်ကျည်းသီးမှာ ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေတာကြောင့်free radicalsတွေကိုတိုက်ဖျက်ပေးပြီးသွေးသန့်စေပါတယ်။
နှလုံးကျန်းမာစေခြင်း
မန်ကျည်းသီး ကနှလုံးကိုလည်းကောင်းမွန်စေပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးက ကိုလက်စထရောကို ထိထိရောက်ရောက်ထိန်းညှိပေးနိုင်ပါတယ်။ ခန္ဓါကိုယ်အတွက် အကျိုးမပြုတဲ့ ကိုလက်စရော (LDL) ကိုကျဆင်းစေပြီး အကျိုးပြုကိုလက်စထရော (HDL) ကိုတိုးတက်အောင်လုပ်ဆောင်ပေးပါတယ်။ ပိုတက်ဆီယမ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တာကြောင့်သွေးပေါင်ချိန်ကိုထိန်းညှိပေးပါတယ်။ ဗီတာမင် စီကြွယ်ဝမှုကလည်းနှလုံးသွေးကြောစနစ်အပေါ်မှာ ဖိအားသက်ရောက်မှုတွေကိုလျော့ကျစေပါတယ်။
ဝက်ခြံကုသနိုင်ခြင်း
မန်ကျည်းသီးမှာ ဗီတာမင် စီ၊ဗီတာမင်အေနဲ့အခြား ဓါတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေကြွယ်ဝစွာပါဝင်တာကြောင့် အရေပြားရောင်ရမ်းတာနဲ့ ဝက်ခြံတွေကို သက်သာစေပါတယ်။
ကိုယ်ဝန်ဆောင်တွေအတွက်မန်ကျည်းသီးက သင့်တော်သလား
မန်ကျည်းသီးက ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်မှာဖြစ်လေ့ဖြစ်ထရှိတဲ့ မအီမသာဖြစ်တာ၊ဝမ်းချုပ်တာနဲ့ (morning sickness) ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်မနက်ခင်းပျို့အန်ခြင်းလိုမျိုးဝေဒနာတွေကိုသက်သာစေပါတယ်။ မန်ကျည်းသီးက အမျှင်ဓါတ်ကြွယ်ဝပြီး အစားစားချင်စိတ်ကိုဖြစ်ပေါ်စေတဲ့အပြင် သန္ဓေသားကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးမှုကိုလည်းလှုံ့ဆော်ပေးပါတယ်။ မန်ကျည်းသီးက ဝမ်းတွင်းအေးစေတဲ့အာနိသင်ရှိပါတယ်။ မန်ကျည်းသီးကို ဆား၊ငရုတ်ကောင်းတို့နဲ့ရောစပ်စားသုံးပေးမယ်ဆိုရင် မအီမသာဖြစ်တာကိုသက်သာစေပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးရဲ့ဘေးထွက်ဆိုးကျိုးများ
အကိုက်အခဲပျောက်ဆေး၊ibuprofen နဲ့သွေးကျဲဆေးမှီဝဲနေရသူတွေအနေနဲ့ မန်ကျည်းသီးကိုလုံးဝမစားသင့်ပါဘူး။သွေးယိုစီးမှုဖြစ်နိုင်ခြေကိုတိုးစေနိုင်တာကြောင့် အဆိုပါဆေးဝါးတွေကိုမှီဝဲနေသူတွေအနေနဲ့ မန်ကျည်းသီးလုံးဝမစားသင့်ပါဘူး။
မန်ကျည်းသီးကို အလွန်အကျွံစားသုံးပါကသွေးတွင်းသကြားဓါတ်ကိုကျဆင်းစေပြီး (hypoglycemia )သွေးတွင်းသကြားဓါတ်လျော့နည်းခြင်းကိုဖြစ်ပေါ်စေနိုင်တာကြောင့် တစ်နေ့ကို မန်ကျည်းသီး ၁၀ ဂရမ်ထက်ပိုမစားသင့်ပါဘူး။
မန်ကျည်းသီးနဲ့ဓါတ်မတည့်တဲ့သူတွေမှာ အရေပြားမှာအနီအပိန့်တွေထွက်တာ၊အော့အန်တာမျိုးတွေဖြစ်ပေါ်စေနိုင်တာကြောင့် မန်ကျည်းသီးဓါတ်မတည့်မှုရှိရင် မန်ကျည်းသီးမစားသင့်ပါဘူး။
မန်ကျည်းသီးမှာ အက်ဆစ်ဓါတ်ပါတာကြောင့် အလွန်အကျွံစားသုံးမယ်ဆိုရင် သွားကြွေလွှာကိုပျက်စီးစေနိုင်ပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးကို အလွန်အကျွံစားသုံးမယ်ဆိုရင် သည်းခြေကျောက်တည်တာကိုလည်းဖြစ်ပေါ်စေနိုင်ပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးကို မကြာခဏတသွတ်သွတ်စားသုံးတာက အစာချေစနစ်အတွင်းမှာ အက်ဆစ်ပမာဏတွေကိုတိုးစေပြီး အစာအိမ်အချဉ်ပေါက်တာကိုဖြစ်ပေါ်စေပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးအလွန်အကျွံစားသုံးမှုကသွေးအားနည်းစေနိုင်သလို သံဓါတ်အားနည်းစေပြီးခေါင်းကိုက်တာ၊ ညီးစီစီဖြစ်တာမျိုးတွေကို ခံစားရစေပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးက သွေးတွင်းသကြားဓါတ်ကိုကျဆင်းစေပြီးသွေးချိုထိန်းညှိမှုကို အနှောင့်အယှက်ဖြစ်စေနိုင်တာကြောင့် ဆီးချိုရောဂါရှိသူတွေအနေနဲ့သွေးတွင်းသကြားဓါတ်ကိုသေချာစောင့်ကြည့်ပြီးမှသာ စားသုံးပေးသင့်ပါတယ်။
မန်ကျည်းသီးကသွေးတွင်းသကြားဓါတ်ကိုကျဆင်းစေနိုင်ပါတယ်။ ခွဲစိတ်ကုသမှုခံယူနေစဉ်အတွင်းနဲ့ခွဲစိတ်ကုသမှုခံယူပြီးချိန်မှာသွေးတွင်းသကြားဓါတ်ကိုကျဆင်းစေနိုင်တာကြောင့် ခွဲစိတ်ကုသမှုခံယူမယ့်သူတွေအနေနဲ့ ခွဲစိတ်ကုသမှုမခံယူခင် နှစ်ပတ်အလိုကတည်းက မန်ကျည်းသီးမစားဘဲနေရမှာဖြစ်ပါတယ်။

image

weight gainer သောက်ပီး <br>ခန္ဓာကိုယ်ကြီးထွားအောင်လုပ်ချင် <br>သူတွေအဆုံးထိကြည့်ပါ

လေးဖက်နာ၊ဂေါက်၊အဆစ်အမျက်ရောင်ရမ်းနာ
ရှိသူများအတွက် သဘာဝဓါတ်စာ နာနတ်သီးပြုတ်
နာနတ်သီးတစ်လုံးလုံးကိုအလည်အူတိုင်ပါမကျန်ပါးပါးလှီးပီး နာနတ်သီးမြုပ်ယုံလေးရေထည့်ပြီးနူးအောင်ပြုတ်
အချိုရည်သောက် ချဥ်ရင် သကြားအညိုလေးနဲနဲထည့်ပြုတ်
အအေးခံပြီး ရေခဲသေတ္တာထဲထည့်ထား
မောတဲ့အချိန်တိုင်းသောက်
အကောင်းဆုံးအအေးပဲ
အသည်းအတွက်အကောင်းဆုံးဆေးဖြစ်တဲ့အပြင်
လေးဖက်နာ၊ဂေါက်၊အဆစ်ရောင်သမားတွေအတွက် ရောင်ရမ်းမှုကိုသက်သာစေပါတယ် crd

image

#ဆွမ်းမွှေးရွက် ဆေးဖက်ဝင်ပုံ
(၁) သွေးတိုး ကျစေတယ်
သွေးတိုးရောဂါက လူ့ကျန်းမာရေးအတွက် အန္တရာယ် သိပ်များတဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာ တစ်ခုပါ။ ဆွမ်းမွှေး ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးတွေထဲမှာ သွေးတိုးကျစေခြင်းက ရှေ့ဆုံးက ပါဝင်နေပါတယ်။ ဆွမ်းမွှေးရွက်ရေနွေးကြမ်း သောက်ပေးရင် သွေးပေါင်ချိန်ကို ပုံမှန်ထိန်းညှိပေးနိုင်တဲ့ အပြင် နှလုံးကျန်းမာရေး ကိုပါ ကောင်းကျိုးပြုတယ်လို့ လေ့လာတွေ့ရှိထားပါတယ်။
(၂) အိပ်ပျော်စေတယ်
ညဘက် ကောင်းကောင်းအိပ်မပျော်သူတွေ၊ အိပ်ပျော်ပေမယ့် နှစ်နှစ်ခြိုက်ခြိုက် အိပ်မပျော်တဲ့သူတွေ အတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်ရဲ့ အဆီအနှစ်က ဆေးကောင်းတစ်ခွက် ဖြစ်ပါလိမ့်မယ်။ ဆွမ်းမွှေးရွက်မှာ ပါတဲ့ အယ်ကာလွိုက်ဒြပ်ပေါင်းတွေ က စိတ်နဲ့ ခန္ဓာကိုယ် တည်ငြိမ်အားပြည့်စေနိုင်တဲ့ အာနိသင်တွေ ရှိတာကြောင့် ကောင်းကောင်းအိပ်ပျော်စေပါတယ်။
(၃) နာကျင်ကိုက်ခဲမှု သက်သာစေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက် မှာ ပါတဲ့ နာကျင်မှု ပြေလျော့စေတဲ့ အာနိသင်ကြောင့် ခေါင်းကိုက်တာ၊ နားကိုက်တာ၊ အဆစ်ရောင်နာ၊ စတဲ့ နာကျင်ကိုက်ခဲမှုအမျိုးမျိုးကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ အဆစ်အမြစ် နာကျင်တာတွေအတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်ကို နုတ်နုတ်စဉ်းပြီး အုန်းဆီနဲ့ ရောကျိုပါ၊ သေချာပျော်ဝင်သွားတဲ့ အထိ ဆက်မွှေပါ၊ အအေးခံပြီး နာကျင်ကိုက်ခဲတဲ့ နေရာကို နှိပ်နယ်လူးပေးလို့ ရပါတယ်။
(၄) အာရုံကြော အားကောင်းစေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက်က အာရုံကြော ကျန်းမာရေးအတွက်လည်း သိပ်ကို အကျိုးပြုပါတယ်နော်။ အာရုံကြောတွေ အားနည်းတဲ့ အခါ တစ်ခါတရံ ကြွက်တက်တာ၊ နာကျင်ကိုက်ခဲတာတွေ ရှိတတ်ပါတယ်။ ဒီဝေဒနာတွေ အတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်က ကုစားပေးနိုင်ပါတယ်။
(၅) ခံတွင်းကောင်းစေတယ်
ခံတွင်းပျက်တဲ့ ပြဿနာက လူတော်တော်များများ စိတ်ညစ်ရတဲ့ ကိစ္စပါ။ စားချင်စိတ် သိပ်မရှိတာ၊ ဘာစားစား စားမကောင်းဘဲ ခံတွင်းပျက်တာက ကြာလာရင် ကျန်းမာရေးထိခိုက်နိုင်ပါတယ်။ လိုအပ်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ မရတော့ဘဲ အားနည်းလာမယ်၊ ကိုယ်ခံအား ကျလာမယ်၊ ရောဂါဝင်လွယ်လာမယ်လေ။
ဗောက်ပျောက်စေတယ်
ဆံပင်ကျွတ်များခြင်း၊ ဗောက်ထစေခြင်းတို့ကြောင့် စိတ်ညစ်နေရတယ်ဆိုရင် ဆွမ်းမွှေးရွက်က ကူညီနိုင်ပါတယ်။
ဆံသားနက်မှောင်စေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက် ၇ရွက်ခန့်ကို ပြုတ်ပြီး ရေကို ညသိပ်ထားလိုက်ပါ။ ထိုရေထဲကို ရဲယိုသီးရောမွှေပြီး သင့်ရဲ့ဆံသားတွေကို မနက်စောစောမှာ လိမ်းပေးခြင်းအားဖြင့် သင့်ဆံသားကို နက်မှောင်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
#ဆွမ်းမွှေးရွက်

image

#ဆွမ်းမွှေးရွက် ဆေးဖက်ဝင်ပုံ
(၁) သွေးတိုး ကျစေတယ်
သွေးတိုးရောဂါက လူ့ကျန်းမာရေးအတွက် အန္တရာယ် သိပ်များတဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာ တစ်ခုပါ။ ဆွမ်းမွှေး ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးတွေထဲမှာ သွေးတိုးကျစေခြင်းက ရှေ့ဆုံးက ပါဝင်နေပါတယ်။ ဆွမ်းမွှေးရွက်ရေနွေးကြမ်း သောက်ပေးရင် သွေးပေါင်ချိန်ကို ပုံမှန်ထိန်းညှိပေးနိုင်တဲ့ အပြင် နှလုံးကျန်းမာရေး ကိုပါ ကောင်းကျိုးပြုတယ်လို့ လေ့လာတွေ့ရှိထားပါတယ်။
(၂) အိပ်ပျော်စေတယ်
ညဘက် ကောင်းကောင်းအိပ်မပျော်သူတွေ၊ အိပ်ပျော်ပေမယ့် နှစ်နှစ်ခြိုက်ခြိုက် အိပ်မပျော်တဲ့သူတွေ အတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်ရဲ့ အဆီအနှစ်က ဆေးကောင်းတစ်ခွက် ဖြစ်ပါလိမ့်မယ်။ ဆွမ်းမွှေးရွက်မှာ ပါတဲ့ အယ်ကာလွိုက်ဒြပ်ပေါင်းတွေ က စိတ်နဲ့ ခန္ဓာကိုယ် တည်ငြိမ်အားပြည့်စေနိုင်တဲ့ အာနိသင်တွေ ရှိတာကြောင့် ကောင်းကောင်းအိပ်ပျော်စေပါတယ်။
(၃) နာကျင်ကိုက်ခဲမှု သက်သာစေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက် မှာ ပါတဲ့ နာကျင်မှု ပြေလျော့စေတဲ့ အာနိသင်ကြောင့် ခေါင်းကိုက်တာ၊ နားကိုက်တာ၊ အဆစ်ရောင်နာ၊ စတဲ့ နာကျင်ကိုက်ခဲမှုအမျိုးမျိုးကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ အဆစ်အမြစ် နာကျင်တာတွေအတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်ကို နုတ်နုတ်စဉ်းပြီး အုန်းဆီနဲ့ ရောကျိုပါ၊ သေချာပျော်ဝင်သွားတဲ့ အထိ ဆက်မွှေပါ၊ အအေးခံပြီး နာကျင်ကိုက်ခဲတဲ့ နေရာကို နှိပ်နယ်လူးပေးလို့ ရပါတယ်။
(၄) အာရုံကြော အားကောင်းစေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက်က အာရုံကြော ကျန်းမာရေးအတွက်လည်း သိပ်ကို အကျိုးပြုပါတယ်နော်။ အာရုံကြောတွေ အားနည်းတဲ့ အခါ တစ်ခါတရံ ကြွက်တက်တာ၊ နာကျင်ကိုက်ခဲတာတွေ ရှိတတ်ပါတယ်။ ဒီဝေဒနာတွေ အတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်က ကုစားပေးနိုင်ပါတယ်။
(၅) ခံတွင်းကောင်းစေတယ်
ခံတွင်းပျက်တဲ့ ပြဿနာက လူတော်တော်များများ စိတ်ညစ်ရတဲ့ ကိစ္စပါ။ စားချင်စိတ် သိပ်မရှိတာ၊ ဘာစားစား စားမကောင်းဘဲ ခံတွင်းပျက်တာက ကြာလာရင် ကျန်းမာရေးထိခိုက်နိုင်ပါတယ်။ လိုအပ်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ မရတော့ဘဲ အားနည်းလာမယ်၊ ကိုယ်ခံအား ကျလာမယ်၊ ရောဂါဝင်လွယ်လာမယ်လေ။
ဗောက်ပျောက်စေတယ်
ဆံပင်ကျွတ်များခြင်း၊ ဗောက်ထစေခြင်းတို့ကြောင့် စိတ်ညစ်နေရတယ်ဆိုရင် ဆွမ်းမွှေးရွက်က ကူညီနိုင်ပါတယ်။
ဆံသားနက်မှောင်စေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက် ၇ရွက်ခန့်ကို ပြုတ်ပြီး ရေကို ညသိပ်ထားလိုက်ပါ။ ထိုရေထဲကို ရဲယိုသီးရောမွှေပြီး သင့်ရဲ့ဆံသားတွေကို မနက်စောစောမှာ လိမ်းပေးခြင်းအားဖြင့် သင့်ဆံသားကို နက်မှောင်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
#ဆွမ်းမွှေးရွက်

image

#ဆွမ်းမွှေးရွက် ဆေးဖက်ဝင်ပုံ
(၁) သွေးတိုး ကျစေတယ်
သွေးတိုးရောဂါက လူ့ကျန်းမာရေးအတွက် အန္တရာယ် သိပ်များတဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာ တစ်ခုပါ။ ဆွမ်းမွှေး ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးတွေထဲမှာ သွေးတိုးကျစေခြင်းက ရှေ့ဆုံးက ပါဝင်နေပါတယ်။ ဆွမ်းမွှေးရွက်ရေနွေးကြမ်း သောက်ပေးရင် သွေးပေါင်ချိန်ကို ပုံမှန်ထိန်းညှိပေးနိုင်တဲ့ အပြင် နှလုံးကျန်းမာရေး ကိုပါ ကောင်းကျိုးပြုတယ်လို့ လေ့လာတွေ့ရှိထားပါတယ်။
(၂) အိပ်ပျော်စေတယ်
ညဘက် ကောင်းကောင်းအိပ်မပျော်သူတွေ၊ အိပ်ပျော်ပေမယ့် နှစ်နှစ်ခြိုက်ခြိုက် အိပ်မပျော်တဲ့သူတွေ အတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်ရဲ့ အဆီအနှစ်က ဆေးကောင်းတစ်ခွက် ဖြစ်ပါလိမ့်မယ်။ ဆွမ်းမွှေးရွက်မှာ ပါတဲ့ အယ်ကာလွိုက်ဒြပ်ပေါင်းတွေ က စိတ်နဲ့ ခန္ဓာကိုယ် တည်ငြိမ်အားပြည့်စေနိုင်တဲ့ အာနိသင်တွေ ရှိတာကြောင့် ကောင်းကောင်းအိပ်ပျော်စေပါတယ်။
(၃) နာကျင်ကိုက်ခဲမှု သက်သာစေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက် မှာ ပါတဲ့ နာကျင်မှု ပြေလျော့စေတဲ့ အာနိသင်ကြောင့် ခေါင်းကိုက်တာ၊ နားကိုက်တာ၊ အဆစ်ရောင်နာ၊ စတဲ့ နာကျင်ကိုက်ခဲမှုအမျိုးမျိုးကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ အဆစ်အမြစ် နာကျင်တာတွေအတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်ကို နုတ်နုတ်စဉ်းပြီး အုန်းဆီနဲ့ ရောကျိုပါ၊ သေချာပျော်ဝင်သွားတဲ့ အထိ ဆက်မွှေပါ၊ အအေးခံပြီး နာကျင်ကိုက်ခဲတဲ့ နေရာကို နှိပ်နယ်လူးပေးလို့ ရပါတယ်။
(၄) အာရုံကြော အားကောင်းစေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက်က အာရုံကြော ကျန်းမာရေးအတွက်လည်း သိပ်ကို အကျိုးပြုပါတယ်နော်။ အာရုံကြောတွေ အားနည်းတဲ့ အခါ တစ်ခါတရံ ကြွက်တက်တာ၊ နာကျင်ကိုက်ခဲတာတွေ ရှိတတ်ပါတယ်။ ဒီဝေဒနာတွေ အတွက် ဆွမ်းမွှေးရွက်က ကုစားပေးနိုင်ပါတယ်။
(၅) ခံတွင်းကောင်းစေတယ်
ခံတွင်းပျက်တဲ့ ပြဿနာက လူတော်တော်များများ စိတ်ညစ်ရတဲ့ ကိစ္စပါ။ စားချင်စိတ် သိပ်မရှိတာ၊ ဘာစားစား စားမကောင်းဘဲ ခံတွင်းပျက်တာက ကြာလာရင် ကျန်းမာရေးထိခိုက်နိုင်ပါတယ်။ လိုအပ်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ မရတော့ဘဲ အားနည်းလာမယ်၊ ကိုယ်ခံအား ကျလာမယ်၊ ရောဂါဝင်လွယ်လာမယ်လေ။
ဗောက်ပျောက်စေတယ်
ဆံပင်ကျွတ်များခြင်း၊ ဗောက်ထစေခြင်းတို့ကြောင့် စိတ်ညစ်နေရတယ်ဆိုရင် ဆွမ်းမွှေးရွက်က ကူညီနိုင်ပါတယ်။
ဆံသားနက်မှောင်စေတယ်
ဆွမ်းမွှေးရွက် ၇ရွက်ခန့်ကို ပြုတ်ပြီး ရေကို ညသိပ်ထားလိုက်ပါ။ ထိုရေထဲကို ရဲယိုသီးရောမွှေပြီး သင့်ရဲ့ဆံသားတွေကို မနက်စောစောမှာ လိမ်းပေးခြင်းအားဖြင့် သင့်ဆံသားကို နက်မှောင်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
#ဆွမ်းမွှေးရွက်

imageimage

sanzzzzz

5 w - Translate

အမူအကျင့် ပြောင်းလဲရန် အရေးပါသော သိပ္ပံနည်းကျ အချက် ၅ ချက်-
၁။ "ဘာကြောင့်" ဆိုတာ ရှင်းရှင်းသိပါ (Clarify Your "Why"။ (စိတ်အားထက်သန်မှု)
၂။ ပတ်ဝန်းကျင်ကို ချိန်ညှိပါ (Adjust Your Environment)။ (အမူအကျင့်လှုံ့ဆော်မှု)
၃။ အလေ့အကျင့်အသေးလေးတွေနဲ့ စပါ (Begin with Micro-Habits)။ (အလေ့အကျင့်တည်ဆောက်မှု)
၎င်း။ တိုးတက်မှုကို မှတ်တမ်းတင်ပါ (Track Your Progress)။ (ဆုလာဘ်လှုံ့ဆော်မှု)
၅။ တာဝန်ယူှုတတ်သူ လမ်းညွှန်ထောက်ပြနိုင်သူ မိတ်ဆွေကောင်း (Get an Accountability Partner)။ (လူမှုရေးပံ့ပိုးမှု)
ဒါတွေရှိရင်၊ ဝိတ်လည်းချနိုင်မယ်
အသောက်အစားလည်း လျော့ချနိုင်မယ်
lifestyle လည်းပြင်နိုင်မယ်။
ဘဝပြောင်းဖို့ အကျင့်ကောင်းတွေတည်ဆောက်ဖို့လိုပါကြောင်း။