ခရမ်းချဉ်သီးပန်ထွေဖျော် မေးထားသူအတွက်

ပန်ထွေဖျော်လုပ်ဖို့လိုတာလေးတွေက
#ကိုင်းခရမ်းချဉ်သီး
#ငရုတ်သီးစိမ်း
#မျှင်ငပိ
#ကြက်သွန်ဖြူ
#ကြက်သွန်နီ
#ဆား
#အရသာမှုန့်
#ငံပြာရည်
#နံနံပင်

လုပ်နည်းလေးတွေတော့ အနည်းငယ်ကွဲပြားနိုင်ပေမယ့်
ကျွန်မအမေရဲ့ အညာလုပ်နည်းအတိုင်းမျှဝေလိုက်ပါ
တယ်😊

ကိုင်းခရမ်းချဉ်သီးနဲ့ငရုတ်သီးကို ရေဆေးပြီး အိုးတလုံး
ထဲကို ရေ၊ခရမ်းချဉ်သီး၊ငရုတ်သီး၊ကြက်သွန်ဖြူ၊ဆား
အရသာမှုန့်၊ငံပြာရည်၊မျှင်ငပိထည့်ပြီး ပြုတ်ပါ။ရေကို
အများကြီးထည့်ဖို့ မလိုပါ။သောက်ရေခွက်တခွက်စာ
လောက်ဆိုရပါပြီ။ခရမ်းချည်သီးနူးရင်တော့ အအေးခံထားပါ။အိုးထဲမှာ ပြုတ်ထားတဲ့အရည်ကျန်ရပါ
မယ်။အေးသွားရင် ခရမ်းချဉ်သီးကို အခွံခွာပါ။ခွာပြီးရင်
စဉ့်တီတုံးသန့်သန့်အပေါ်မှာ ခရမ်းချဉ်သီးတွေကို စင်းပါ
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ကြက်သွန်ဖြူကို ထောင်းပါ။ထောင်းထားတဲ့အထဲကို ခရမ်းချည်သီးထည့်ထောင်းပါ။ပြုတ်ထားတဲ့အရည်တွေကိုထည့်ပါ။နံနံပင်ညှပ်ထည့်ပါ။ကြက်သွန်နီပါးပါးလှီး
ထည့်ပါ။အရသာမြည်းပါ။လိုရင် ငံပြာရည်လေးထပ်
ထည့်ပါ။
ဒါဆို ထမင်းမြိန်တဲ့ ခရမ်းချဉ်သီးပန်ထွေဖျော်လေးရပါပြီ

image

သီးစုံချဉ်ရေဟင်း ချက်နည်း
=======================
ပထမဦးစွာ ...
ဒန့်သလွန်သီး ဗူးသီး ခရမ်းသီး ပဲသီး ဖရုံသီး ပဲဇောင်းလျားသီး အာလူး ရုံးပတီသီး များကို အနေတော်အရွယ်လှီးဖြတ်ပါ ...
ရုံးပတီသီးအား ဖယ်ထား၍ လှီးဖြတ်ထားသော အသီးအရွက်များအား ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ဟင်းချက်မည့်ဒန်အိုးထဲထည့်ထားပါ ..။
ကြက်သွန်နီ နှစ်ဥခန့်ပါးပါးလှီးထား ကြက်သွန်ဖြူ တစ်ဥခန့် အခွံသင် ဒါးပြားရိုက်ထားပါ ...
အားလုံးအဆင်သင့်ဖြစ်ပြီဆိုလျှင်တော့
ဒယ်အိုးထဲ ဆီအသင့်အတင့်ထည့် နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ကြက်သွန်နီ ဆီသပ်ပါ ... ကြက်သွန်နီ အရောင်ပြောင်းလာလျှင် ဒါးပြားရိုက်ထားသော ကြက်သွန်ဖြူထည့် တစ်လက်စထဲ ငရုပ်သီးအစိမ်းမှုန့် လက်ဖက်စားဇွန်းတစ်ဇွန်းခွဲခန့် ထည့်၍ ဆီသပ်ပါ ...
( ငါးခြောက်ရိုး ကုလားပဲတို့ဖြင့် ချက်လိုလျှင် ဆီသပ်အိုးထဲသို့ ငါးခြောက်ရိုး ပဲပြုတ်ထားပြီးသားများ ဆီထည့်သပ်ပါ ... မဆလာကြိုက်လျှင် မဆလာပါရောထည့် ဆီသပ်ပါ ...)
ဆီသပ်ခြင်းကိစ္စ ပြီးဆုံးသွားပြီ ဆိုလျှင်တော့ ခုဏက ရေဆေးသန့်စင်ပြီး ထည့်ထားသော သီးစုံအိုးဒန်အိုးထဲသို့ ဆီသပ်များသွန်ထည့်ပါ ...
အရသာ ဆား ဟင်းခတ်မှုန့် လိုအပ်သလိုထည့် ရေထည့်ပြီး တယ်ပါလေ ...။
သီးစုံအိုးတယ်ထားချိန်မှာ မကျည်းသီးမှည့် အနည်းငယ်ကို ရေနွေးရှိလျှင် ရေနွေးဖြင့်၊ မရှိလျှင် ရေအေးဖြင့် စိမ်ထားပါ ... ရုံးပတီသီး လှီးထားပါ ...။
သီးစုံအိုး ပွက်ပွက်ဆူပြီး အသီးအနှံများ နူးလောက်ပြီ ဆိုလျှင်တော့ စိမ်ထားသော မကျည်းနှစ်အရည် လိုအပ်သလို သင့်တင့်မျှတစွာထည့်ပါ ... မကျည်းရေထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ပြန်ဆူလာပြီ ဆိုလျှင်တော့ အပေါ့ အငန် အချဉ် အရသာ မြည်းပါ ... ရေထည့်မှု အပေါ်မှာ အပေါ့ အငန် မြည်းပေးရမှာဖြစ်ပါတယ် ...
အသီးအနှံများလည်း နူးပြီ အရသာလည်း အဆင်ပြေပြီ ဆိုလျှင်တော့ လှီးထားသော ရုံးပတီသီးများ ထည့်မွှေပြီး မီးဖိုပေါ်မှ သီးစုံချဉ်ရေဟင်းအိုး ချလို့ရပါပြီ ...။

image

ခရမ်းချဉ်သီးလက်ဖက်အစာသိပ်
လက်ဖက်ရွက်နုကိုရေဆေးပြီး
အရည်ညစ်ပါမယ်
ဆုံထဲမှာကြက်သွန်ဖြူနွာထား
တာကိုညက်ညက်ထောင်းပြီးလက်ဖက်ရွက်နုကိုထည့်ပါ ဆားအချို
မှုန့်နဲနဲထည့်ပြီးညက်ညက်
ထောင်းပါ ပြီးရင်ပန်းကန်လုံး
ထဲထည့်ပြီးငံပြာရည်နဲနဲထည့်
သံပုရာသီးရည်ညှစ်ထည့်ပြီး
သမအောင်မွှေပါ အရသာမြည်းကြည့်ပါ အနေတော်ဆို
ဆီလောင်းထည့်ပြီးသမအောင်
မွှေပေးပါ ဆီမြုပ်နေအောင်
ထည့်ပါ လက်ဖက်သားကိုနှပ်
ထားပါ လက်ဖက်
အကြော်စုံကိုမညက်တညက်
ထောင်းထားပြီးလက်ဖက်သား
ကိုလိုသလောက်ခပ်ထည့်ပြီး
နယ်ထားပါ အရသာမြည်း
ကြည့်ပါ လိုတာထပ်ထည့်ပါ
ခရမ်းချဉ်သီးကိုထိပ်နှစ်
ဖက်ဖြတ်ပြီးအလယ်ကဖြတ်
ကာအလယ်သားမျးကိုဇွန်း
သေးသေးဖြင့်ခပ်ယူထုက်ထား
ပါ အစာရောနယ်ထားသည့်
လက်ဖက်ကိုခရမ်းချဉ်သီးအလယ်ခွက်များတွင်ထည့်ပြီး
အပေါ်တွင်ကြက်သွန်ဖြူအမွှာ
ပုဇွန်ခြောက်တို့တင်ပေးပါ
ခရမ်းချဉ်သီးလက်ဖက်အစာသိပ်ရပါပြီ ငရုတ်သီးစိမ်း
တောင့်ကိုဘေးမှာထည့်ပေးပါ
စားကောင်းကြပါစေ

image

#လူသိနည်းတဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီးရဲ့အဖိုးမဖြတ်နိုင်တဲ့ အစွမ်းများ...
ကြက်ဟင်းခါးသီး၏ စွမ်းပကား ခါးသက်သက် အရသာရှိတဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီးဟာ အပူပိုင်း စိုစွတ်တဲ့ရာသီမှာ ပေါက်လေ့ရှိပြီး အဓိကအားဖြင့် အာရှတိုင်းပြည်တွေနဲ့ တောင်အမေရိကတွေ မှာ တွေ့ရပါတယ်။ အရသာက ခါးသက်တယ်ဆိုပေမယ့် ကြက်ဟင်းခါးသီးမှာ ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူးများစွာ ရှိပါတယ်။
အာဟာရတန်ဖိုး
...... ကြက်ဟင်းခါးသီးမှာ ကယ်လိုရီပါ ဝင်မှု အလွန်လျော့နည်းပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ တန်ဖိုးရှိတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ အများ အပြား ပါဝင်ပါတယ်။ ဗီတာမင် B1 ၊ B2 နဲ့ B3၊ ဗီတာမင် စီ၊ မဂ္ဂနီဆီယမ်၊ ဖော လစ်အက်စစ်၊ ဇင့်(သွပ်)၊ ဖော့စ်ဖရပ်စ်၊ မဂ္ဂနိစ်နဲ့ အမျှင်ဓာတ်တို့ ကောင်းစွာ ပါ ဝင်နေပါတယ်။ သံဓာတ်ပါဝင်မှု များပြီး ဘီတာကယ်ရိုတင်းပါဝင်မှုဟာ ပန်းဂေါ်ဖီ စိမ်းထက် နှစ်ဆ၊ ကယ်လ်စီယမ် ပါဝင် မှုက ဟင်းနုနယ်ရွက်ထက် နှစ်ဆနဲ့ ပို တက်စီယမ်ပါဝင်မှုက ငှက်ပျောသီးထက် နှစ်ဆ အသီးသီး ပါဝင်နေပါတယ်။ ကြက် ဟင်းခါးသီးမှာ သွေးတွင်း သကြားဓာတ် ကို ကျစေတဲ့ အာနိသင်ရှိသလို Polypeptide P လို့ခေါ်တဲ့ အင်ဆူလင်လို ဒြပ် ပေါင်းတစ်မျိုးလည်း ပါဝင်တာကြောင့် ဆီး ချိုရောဂါရှိသူတချို့အတွက် ကောင်းကျိုး ရှိကြောင်း လေ့လာသူတွေက ဆိုပါတယ်။
ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူးများ
(၁) သွေးပြဿနာများ
ကြက်ဟင်းခါးသီးအရည်ဟာ သွေး ဆိပ်သင့်တာကြောင့်ဖြစ်တဲ့ အနာနဲ့ ယား ယံမှုတွေကို ကုသရာမှာ အလွန်အကျိုး ကျေးဇူးများပါတယ်။ လတ်ဆတ်တဲ့ ကြက် ဟင်းခါးသီးအရည်ကို သံပရာရည်နဲ့ ရောကာ အစာမရှိချိန် ဖြည်းဖြည်းချင်း ငုံပြီး နေ့စဉ်သောက်ပေးရင် ၄-၆လ အကြာမှာ သိသာတဲ့ တိုးတက်မှုကို တွေ့ရပါ တယ်။
(၂) ကာလဝမ်းးရောဂါ
ကာလဝမ်းရောဂါ အစောပိုင်းအ ဆင့်မှာ ကြိတ်ခြေထားတဲ့ ကြက်ဟင်းခါး ရွက် လက်ဖက်စားဇွန်း နှစ်ဇွန်းနဲ့ ကြက် သွန်နီအရည် လက်ဖက်စားဇွန်း နှစ်ဇွန်း၊ သံပရာရည် လက်ဖက်စားဇွန်း တစ်ဇွန်း တို့ကို ဆတူရောပြီး နေ့စဉ် သောက်ပေး ပါ။
(၃) ဆီးးချိုရောဂါ
ကြက်ဟင်းခါးသီးမှာ ပါတဲ့ အပင် ထွက်အင်ဆူလင်ဟာ ဆီးနဲ့ သွေးထဲက သကြားဓာတ်ကို လျော့ကျစေတဲ့ အကျိုး ကျေးဇူး ရှိပါတယ်။ ကြက်ဟင်းခါးသီးဟာ သွေးတွင်း အင်ဆူ လင်အဆင့်ကို တိုးစေ တာမျိုး မရှိဘဲ ဂလူးကို့စ်ခံနိုင်ရည်ရှိမှုက ို သိသိသာသာ ကောင်းမွန်စေတာ ဖြစ်ပါ တယ်။
(၄) စွမ်းအင် ကြက်ဟင်းခါးသီး
အရည်ကို ပုံမှန် သောက်ပေးတာကြောင့် စွမ်းအင်နဲ့ သက် လုံကို ကောင်းမွန်စေပါတယ်။ နှစ်နှစ် ခြိုက်ခြိုက် အိပ်မောကျစေပါတယ်။
(၅) မျက်စိပြဿနာများ
ကြက်ဟင်းခါးသီးမှာ ဘီတာကယ်ရို တင်းနဲ့ တခြားအာနိသင်တွေ ပါဝင်မှု မြင့် မားတာကြောင့် မျက်စိပြဿနာတွေကို ကင်းဝေးစေပြီး အမြင်အာရုံကို တိုးတက် ကောင်း မွန်စေပါတယ်။
(၆) အရက်နာကျခြင်း
ကြက်ဟင်းခါးသီးအရည်ဟာ အ ရက်နာကျတဲ့ ဝေဒနာကို ကုသရာမှာ ကောင်းကျိုး ရှိပါတယ်။ အရက်သောက် တာကြောင့်ဖြစ်တဲ့ အသည်းဝေဒနာ တွေကို ပြုပြင်ပေးပြီး အသည်းကို သန့် စင်စေပါတယ်။
(၇) ကိုယ်ခံစွမ်းအား ကောင်းမွန်ခြင်း
ကြက်ဟင်းခါးသီးအရည်ဟာ ကိုယ် ခံစွမ်းအားစနစ်ကို ကောင်းမွန်အောင် တည်ဆောက်ပေးပြီး ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ရောဂါ တွန်းလှန်နိုင်စွမ်း ကို ကောင်းမွန်စေ ပါတယ်။
(၈) လိပ်ခေါင်း
ကြက်ဟင်းခါးရွက်ကရတဲ့ အရည် လက်ဖက်စားဇွန်း သုံးဇွန်းကို ထောပတ်၊ နို့ တစ်ဖန်ခွက်နဲ့ ရောကာ နံနက်တိုင်း အစာမရှိချိန်မှာ သောက်ပေးရင် တစ်လအကြာမှာ သက်သာသွား ပါလိမ့်မယ်။ လိပ်ခေါင်းက နာကျင်နေရင် ကြက်ဟင်းခါးပင်ရဲ့ အမြစ်ကို စေးပျစ်အောင် ကြိတ်ပြီး လိပ်ခေါင်းပေါ်မှာ အုပ်ပေးပါ။
(၉) ဆိုးရီးယေးစစ်အရေပြားအနာ
ကြက်ဟင်းခါးရွက်အရည်ကို ပုံမှန် သောက်ပေးရင် ဆိုးရီးယေးစစ်နဲ့ တခြား ဖန်းဂပ်စ်မှိုစွဲတဲ့ အရေပြားအနာတွေကို သက်သာစေပါတယ်။
(၁၀) အသက်ရှူလမ်းကြောင်း ပြဿနာများ
လတ်ဆတ်တဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီး အရည် နှစ်အောင်စနဲ့ ရေရောထားတဲ့ ပျားရည်တစ်ခွက်ကို ရောသောက်ပေးရင် ပန်းနာရင်ကျပ်၊ လေပြွန်ရောင်တာ စတဲ့ အသက်ရှူလမ်းကြောင်း ဝေဒနာတွေကို သက်သာစေပါတယ်။ သတိပြုရန် ဆီးချိုကုသဆေးသောက်နေတဲ့ ဆီးချိုရောဂါရှိသူတွေအနေနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးအရည် မသောက်ခင် ဆရာဝန်နဲ့ တိုင်ပင်ပါ။
#ကိုယ်ဝန်ဆောင်တွေအနေနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီးကို အလွန်အမင်း စားသောက်တာမျိုး ရှောင်သင့်ပါတယ်။

image

'''ငါးခြောက်ကိုခရမ်းချဉ်သီးနဲ့အနှစ်ချက်လေးချက်'''လှီးထားတဲ့ကြက်သွန်နီကို နနွင်းမှုန့် ငရုပ်သီးအစိမ်းမှုန့်ထည့်ပီဆီသတ်ပါအနံ့မွှေလာရင် ခရမ်းချဉ်သီး အချိုမှုန့် ပုဇွန်ငပိလက်တစ်ဆစ်လောက်ထည့်ပီမွှေပါ ပီးရင်အဖုံးခနအုပ်ထားပါ ၃မိနစ်လောက်ထား ပီရင်အဖုံးဖွင့်ခရမ်းချဉ်သီးအဖတ်လေးတေကိုအနှစ်ရအောင်ဇွန်းနဲ့ထိုးချေပါ ပီရင်ငါးခြောက်ထည့်ရေလေးနဲးနဲးကိုအတုံးမြုပ်ရုံထည့်ပီအဖုံးခနပြန်အုပ် ရေခမ်းပီးဆီပြန်လာရင် ငရုပ်သီးစိမ်း နံနံပင်ထည့် အပေါ့အငန်မီးကာအိုးချလို့ရပါပီရှင် ငါးခြောက်ကဆားပေါ့ရင် ဟင်းထဲမှာဆားလေးနဲးနဲးထည့်ခတ်နိုင်ပါတယ်

image

ငါးဖယ်ဟင်း

ငါးဖယ်တွေကိုအရသာနယ်ပီး ဆူပွက်ပွက်မှာအရင်ကြော်ပေးပါ
ခရမ်းချဥ်သီးအလုံးကြီးနှစ်လုံးသုံးထားပါတယ်
ကြက်သွန်ဖြူနီဂျင်းထောင်းပီး ခရမ်းချဥ်သီးနဲ့အရင်ချက်ပါတယ်
ပီးမှ ကြော်ထားတဲ့ငါးဖယ်တွေကိုထည့်ပီးလိုအပ်တဲ့အရသာတွေကိုမိမိစိတ်ကြိုက်ထည့်ပါ ငရုပ်သီးကြိုက်ရင်ထည့်ပါ
ချခါနီးမှာ ကြက်သွန်မိတ် သို့ နံနံပင်ထည့်အုပ်လိုက်ပါ
ရပါပြီငါးဖယ်လေး

image

ငါးတန်ချစ်တီးချက်

ငါးကို အပြောင်းအလဲလေးဖြစ်အောင် မဆလာနံ့မွှေးမွှေးချဉ်ချဉ်လေးနဲ့ ချစ်တီးချက်လေး ပြောင်းပြီး ချက်စားရအောင်နော်။

အိမ်မှာ ကလေးတွေ ငါးမစားလို့ စားစေချင်တယ်ဆိုရင် ပထမဆုံး အနေနဲ့ ငါးတန် ကို စကျွေးကြည့်ပါလို့ အကြံပေးပါရစေ။
ငါးက စားကို စားသင့်တဲ့ အထဲ ပါပါတယ်။
ငါးမှာ အာဟာရဂါတ် အများကြီးပါလို့ ကလေးတွေ စားသင့်ပါတယ်။
ကြော်ကျွေးရင်တော့ ကလေးတွေ ပိုကြိုက်မယ် ထင်ပါတယ်။
အိမ်က ကလေးတွေ အခေါ်က ကြက်သားငါး တဲ့ 😅။

သူက အရိုးမပါပဲ ၊ အသားသက်သက်ဖြစ်နေပြီး ၊ ညှီနံ့နည်းတော့ ပထမဆုံး စားတဲ့အချိန်က နောက်ပြီး ကြက်သားလို့ ပြောလိုက်ပါတယ်။ နောက်မှ စားရင်း နဲ့ ငါးမှန်း သိသွားတာပါ။ငါးရဲ့အသားက ကြက်သားလို မာမာလေးလည်း ဖြစ်တာမို့ သူတို့က ကြက်သားငါးလို့ ခေါ်ကြတာပါ 😁

ချက်နည်း လေး ပြောပြပေးမယ်နော်။
ပထမဆုံး ဆီပူလာရင် ပဲနံ့သာစေ့နဲ့ ၊ မုန်ညင်းစေ့လေးကို ဆီသတ်ပါ။
မတူးအောင် ဆီသတ်ပါနော်။
ပြီးရင် ကြက်သွန်နီနဲ့အဖြူ ညက်ညက်ထောင်းထားတာလေး ထပ်ထည့်ပါ။
နနွင်းမှုန့်၊ အရောင်တင်မှုန့် ၊ ဆား၊အရသာမှုန့် လေးထည့် ပြီး အနှစ်ကျတဲ့ထိ ဆီသတ်ပေးပါ။
ရေထည့်ဖို့ လိုအပ်ရင် အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ဟင်းအနှစ်ကျတဲ့ထိ အဆီပြန်အောင်ချက်ပါ။ ပြီးရင် ငါးထည့်ပြီး မွှေပေးပါ။
မန်ကျည်းရည် ထည့်ပေးပါ။
မိမိလိုသလောက် ဟင်းရည် ထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင်တည်ပါ။
ဟင်းရည်ဆူ ရင် ရုံးပတေသီး လေးတွေ ထည့်ပေးပါရှင့်။
ရုံးပတေသီး ကျက်ရင် ငါးမဆလာလေးထည့်ပေးပါနော်။
မိမိစိတ်ကြိုက်အရသာ ဖြစ်အောင် အချဉ်၊ အစပ်၊ အငံ လိုအပ်တာထည့်ပါ။
ပြီးရင် နံနံပင် ၊ ရှမ်းနံနံ တို့ အုပ်ကာ ချလို့ရပါပြီရှင့်။

ဒါဆိုရင် မွှေးမွှေးချဉ်ချဉ် အရသာလေးနဲ့ ထမင်းမြိန်စရာ ငါးတန်ချစ်တီးချက်လေးရပါပြီနော်။ ငရုတ်သီးဆားထောင်းလေးနဲ့ တွဲဖက်စားရင်လည်း စားလို့ကောင်းပါတယ်ရှင့်။

အဆင်ပြေပါစေရှင့်။

image

ငါးသလောက်ပေါင်း(အရိုးနူးပေါင်းနည်)

ထမင်းမြိန်ပြီး လူကြိုက်များတဲ့ ငါးသလောက်ပေါင်း/ ငါးအရိုးနူးပေါင်းနည်းလေး ဖြစ်ပါတယ်။ တချို့ ငါးသလောက်မတည့်သော သူများအတွက်လည်း အခြားငါးတို့နဲ့ အစားထိုးပြီး ချက်နိုင်ပါတယ်။ ကျွန်မကတော့ ဒီတစ်ခါ ငါးသလောက်မရနိုင်တဲ့ အရပ်မှာမို့ Milkfish ကို အစားထိုးချက်ထားပါတယ်။ မြန်မာပြည်မှာတော့ ငါးကြင်းကို အစားထိုး ချက်လေ့ ရှိကြပါတယ်။ ချက်စားကြည့်ကြရအောင်နော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ငါးသလောက်/ငါးကြင်း/Milkfish ၆ဝဝ ဂရမ် (၄၀ ကျပ်သားခန့်)

ကြက်သွန်နီ- ၅ လုံး

ကြက်သွန်ဖြူ- ၁၀ မြွှာ

ချင်း- ၁ တက်

နနွင်းမှုန့်- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

ဟင်းခတ်မှုန့်- အနည်းငယ်

ဆား- စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း

ရှလကာရည်- ရေနွေးပန်းကန်လုံး ၁ လုံး

ငရုတ်သီးခြောက်- ၁၀ တောင့်

စပါးလင်- ၂ ချောင်း

ဆီ- လိုသလောက်

ပြုလုပ်နည်း

၁။ ငါးသလောက် သို့မဟုတ် မိမိနှစ်သက်ရာငါးကို ရေဆေးသန့်စင်၍ လိုသလို လှီးဖြတ်ပြီး ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ နနွင်းမှုန့်၊ ရှလကာရည်၊ ချင်းထောင်း

တစ်ဝက်၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မြွှာ၊ ကြက်သွန်နီ ၃ လုံး ခြမ်း၍ ထည့်ပြီး နယ်ထားပါ။ မီးဖိုမှာ တိုက်ရိုက်မပေါင်းဘဲ ချက်ပါက စပါးလင်ကို ထုပြီး အိုးအောက်ခြေ မှာ ခင်းပါ။ ကြံကိုလည်း အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။

၂။ အရသာနယ်ပြီးပါက ထမင်းပေါင်းအိုးထဲ ထည့်ပြီး ရေဖုံးအောင် ထည့်ပါ။

၃။ လက်ကျန် ကြက်သွန်နီ ၂ လုံးကို ပါးပါးစိတ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မြွှာကို ထောင်းထားပါ။ ငရုတ်သီးခြောက်ကို ရေစိမ်ပြီး ထောင်းထားပါ။ စပါးလင်ကို ထုပြီး လှီးဖြတ်ထားပါ။

၄။ အဆင်သင့်ဖြစ်ပါက ဒယ်အိုးထဲ ဆီထည့်ပြီး စပါးလင်၊ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ချင်း လက်ကျန်တစ်ဝက်နှင့် ငရုတ်သီးထောင်းထားသည်တို့ကို

ဆီသတ်ပြီး ဆား အနည်းငယ် ထည့်ပါ။

၅။ ပြီးလျှင် ငါးသလောက်ပေါင်းမည့် အိုးထဲ ရောထည့်ပြီး အရိုးနူးသည်အထိ တည်ပေးပါ။ ၄ နာရီခန့်ကြာမြင့်တတ်ပြီး လိုအပ်ပါက ရေ ထပ်ထည့်ပါ။ အရိုးနူး ပါက ရေခန်း ဆီပြန်သည်အထိ ထားပြီး အရသာအပေါ့အငန်မြည်းကာ တည်ခင်း သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

၆။ ထမင်းပေါင်းအိုးကို အသုံးပြုခြင်းဖြင့် အိုးကပ်တူးခြင်းမဖြစ်အောင် ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ မီးဖိုမှာ တိုက်ရိုက်ချက်ပါက မီးအနေအထားကို အထူးဂရုပြု

ရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ အရိုးနူးပေါင်းအိုး Pressure Cooker ဖြင့် ချက်ပါက အချိန်ကုန်သက်သာပြီး မီးအားကုန်သက်သာစေမှာ ဖြစ်ပါတယ်။

credit

နောက်တစ်နည်း ဒုတိယနည်း

ငါးသလောက် ပေါင်း နည်း ကို
တင်ပေးလိုက်ပါတယ်
တော်တော် များများက
ပေါင်း တတ်ကြပါတယ်...
တချိူ့သော...
မမ ညလေး
ယောက်ကျားသညာ
လောလောလတ်လတ်ရထားတဲ့
တူမ များ အတွက်ပါ

ယခု ပေါင်း ထားတဲ့ငါးက
အလေး ချိန်နဲ့ဆို တစ်ပိသာကျော် ရှိပါတယ်

စပါးလင် ၂ ပိုင်း
အရင်းပိုင်း နဲ့
အဖျားပိုင်း ၁၅ ပိုင်း လောက်က
အောက်ခံ ဘို့ပါ

ကြက်သွန်ဖြူ
ကြက်သွန်နီ အသေး၁၅ လုံး ခန့်
အနှစ်များ ချင်လို့ပါ

ဂျင်း လက်၂ဆစ်စာ ဆိုရပါတယ်

ရှောက်သီးသို့မဟုတ်lemon ကိုသုံးပါတယ်
ရှောက်သီး ၁လုံး ခန့်
( Lemon ကတော့၄လုံးသုံးရပါတယ် )
Vinegar ရှာလကာရည် သုံးကြပါတယ်
တခြိူု့ကတော့ လျှာလကာရည်နဲ့
ပေါင်း တဲ့အနံ့ ကို မကြိုတ် လို့ပါ

ငါးသလောက်ကို
ကိုင်ပြီးတာနဲ့ ခုတ်တဲ့အခါ
အပိုင်း အရမ်း သေးသေးမတုံးပါနဲ့

အနေတော် မကြေစေရန်တုံးပါ
ပြီး လျှင် ရှောက်သီး
သို့မဟုတ် lemonတို့ကိုညှစ်ကာ
ဆနွင်းမူံ့ ့
ငံပြာရည်
ဆား အနည်းငယ်
ခရုဆီအနည်းငယ်
ငါးပိ စိမ်းစား လဖက်ရည် ဇွန်း တစ်ဇွန်း ခန့်
အချိူမုံ့ အနည်း ငယ် ထည့်ပါ
ကြက်သားမူံ့့ မသုံး စေချင်ပါ
အနံ့ပြောင်းတက်လို့ပါ
ပိုင်းထားသောငါးအသားများ နှင့် ရောနယ်ကာ
၆နာရီ အနည်းဆုံး ထားပေးပါ

တစ်ချို့ကတော့
တစ်ညသိပ်ထားပါတယ်
ဒါမှ အချဉ် အရသာဟာ
အသားထဲ ဝင်ကာ စား သောအခါ
သိပ်မအီတော့ပါဘူး
စားပြီး အကြောတက်တာ လည်း မဖြစ် ဘူး
ပေါင်း ပြီးရင်လည်း
အသားက မာ ပြီး
အရိုး တွေပါနူး မြေ့ သွားစေပါတယ်
ယခုခောတ်မုာတော့
ပေါင်း အိုးနဲ့သာ ပေါင်းကြပါတယ်
များသော အားဖြင့်
ပေါင်း တဲ့ အခါမုာ
စပါးလင် အဖျားပိုင်း များကို ထုကာ
အောက်တွင်ခင်း ပေး ခြင်းဖြင့်
အနံ့ ကောင်း ကာ
ဟင်းအိုး ကပ် တဲ့ အခါ
အသားကို မကပ် စေပါဘူး
စပါးလင် ပေါ်ကမှ
ငါး အသားများ ထည့်ကာ
အသင့် ထောင်း ထားသော
ဂျင်း စပါးလင် ကြက် သွန်ဖြူ တို့ကို ထည့် ပါ
ကြက်သွန်နီ ကိုတခါတည်း ရော မထည့် ရသေးပါ
ဟင်း ကြာကြာ ခံ စေရန်
ကြက်သွန်နီကို နောက် မှ ထည့်ပါ
ဆီ ကတော့ နဲနဲပိုထည့် စေချင်ပါတယ်
အိုးမကပ်စေရန် ပါ
စားတဲ့အခါ
ဆီချန်ပြီးစားလို့ရပါတယ်

ဟင်း အိုး ပေါင်းထားလို့
မိနစ် ၃၀ လောက် ရှိတဲ့ အခါမှာ
ခနမီးပိတ်ကာ ဟင်း အိုးဖွင့်ပါ
ပြီး ရင် ကြက်သွန်နီ ဥ အလုံး လိုက် ထည့်ပါ
ပြီး ရင် နောက် ထပ်
၁၅ မိနစ် ထပ်ပေါင်း လိုက်ပါ
ကြက်သွန်နီ ဥလေးတွေ
အလုံး မပျက် နူး လာကာ
ချိုချို လေးနဲ့စားကောင်း စေပါတယ်

ပေါင်း အိုးနဲ့ ပေါင်း ရင်
၄၅ မိနစ်ခန့် ပေါင်း လျှင်
အရိုးပါနူးပြီး
အသားလေးတွေ မာကာ
အရသာရှိသော
ငါးသလောက်ပေါင်း
ဟင်း တခွက်ဖြစ် ပါပြီ

အရသာရှိသော
ငါးသလောက်ပေါင်း ဟင်း လေး
စားသုံး နိုင်ကြပါစေ

image

ကြက်သားဟင်းလျှာ
*****************
ကြက်သားကို အတုံးတုံးပြီး
ဂျင်းအနည်းငယ်ထောင်းထည့်
ဒံပေါက်မဆလာထည့်
ဆား,နနွင်း,အရသာမှုန့် ထည့်ပီး နယ်ထားပါ။

ကြက်သွန်ဖြူ/နီ ,နနွင်း,ငရုတ်သီး အစိမ်းမှုန့် ကို ဆီသတ်ပီး
ကျွတ်ရွခါနီးလေးမှာ
ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်, သစ်ဂျပိုး, ကရဝေးရွက် ထည့်မွှေပါ။

ပီးရင် အရသာနယ်ထားတဲ့ ကြက်သားထည့်မွှေပီး ခဏလုံးပေးပါ။
ရေထည့်၍ အဖုံးအုပ်ထားပါ။

ကြက်သားလေး နူးအျိပီး ဆီပျံက ရပါပြီ။

မှတ်ချက်

အရသာကို ဆား,အရသာမှုန့်တို့ဖြင့်
မိမိ စိတ်တိုင်းကျ စပ်ပါ။
ငံပြာရည် မသုံးရပါ။ မဆလာနံ့ပျက်တတ်သည်။

image

ဘဲဥငံပြာရည်ချက်.
================
🔹အရင်ဆုံးဘဲဥကိုပြုတ်ပြီးအပ်ချည်လေးနှင့်နှစ်ခြမ်းခွဲပေးပါ

🔹ငရုပ်သီးအကြမ်းမှုန့်ကိုကြက်သွန်ဖြူများများလေးထည့်ထောင်းပေးပါ။ကြက်သွန်နီကနှစ်လုံးလောက်ပဲထည့်ထောင်းပေးပါအနှစ်ရအောင်
🔹အရင်ဆုံးဆီကိုမနည်းမများလေးထည့်ပြီးနနွင်းမှုန့်လေးထည့်၍ဆီသတ်ပေးပါ
🔹ဆီကျက်လာရင်ကြက်သွန်နဲ့ရောပြီးထောင်းထားတဲ့ငရုပ်သီးအကြမ်းမှုန့်ကိုထည့်ပြီးဆီသတ်ပါမယ်။

🔹ငရုတ်သီးဆီသတ်နေတဲ့အချိန်ဘဲဥကိုပါထည့်‌ပေးပါဘဲဥအနားလေးတင်းလာစေဖို့ပါ။ငရုတ်သီးဆီသတ်တာကျက်လာပြီဘဲဥအနားလေးတွေတင်းလာပြီဆိုရင်ငံပြာရည်လောင်းထည့်ပါမယ်၊အချိုမှုန့်ထည့်ပါမယ်။ပြီးရင်ဆက်ပြီးမွှေထားပေးပါမယ်။ငံပြာရည်အနံ့လေးမွှေးလာပြီဘဲဥလဲညိုရောင်သန်းပြီဆိုရင်ဆုံရည်လေး လောင်းထည့်ပြီးခမ်းတဲ့ထိမွှေပေးပါ။ဒါဆိုရင်ဘဲဥငံပြာရည်ချက်လေးရပါပြီ။

image