Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
ပေါက်စီအိအိလေး လုပ်စားကြမယ် 😍
🍔တကယ်တော့ ပေါက်စီလုပ်နည်းက မခက်လှပါဘူး ၊ လုပ်တတ်ရင် ကောင်းကောင်းလည်းစားရ ၊ ငွေကုန်ကြေးကျလည်းသက်သာ ၊ သန့်လည်းသန့်ရှင်းတာမို့ ဦးကျောက်နှမကို ပေါက်စီလုပ်နည်း သင်ပေးပြီး တူမတွေကို မကြာမကြာ လုပ်ကျွေးခိုင်းတာပေါ့ဗျာ ။ အခုလည်း… ဂဇက်မြို့သူမြို့သားတွေကို အပျင်းပြေပဲဖြစ်ဖြစ် အဆာပြေပဲဖြစ်ဖြစ် လုပ်စားကြည့်ဖို့ နည်းလေးပေးပါရစေ။
🍔ပေါက်စီ ဌာပနာကို မိမိနှစ်သက်ရာ အသား အသီးအရွက်နဲ့လုပ်လို့ရပါတယ် ။ နောက်ဆုံး ဌာပနာလုပ်ရမှာပျင်းရင် လက်ကျန် ကြက်ကြော်ပဲဖြစ်ဖြစ် ၊ အသားပြုတ်ပဲဖြစ်ဖြစ် ၊ပဲအချိုယို(သို့) ကြက်အူချောင်းပဲဖြစ်ဖြစ် ဒီအတိုင်းထည့်လို့ရပါတယ် ။ ပုံမှန် ဆိုင်မှာရောင်းသလို ထည့်တဲ့ အဆာသွတ် အတွက်
၁-ကြက်သား နုတ်နုတ်စဉ်း – 200 grams (၁၂ကျပ်ခွဲသား)
၂-ကြက်သွန်နီ/ကြက်သွန်မြိတ် နုတ်နုတ်စဉ်း – 100 grams
၃-ပဲငံပြာရည် အကြည် – အချိုဇွန်းနဲ့ ၁ဇွန်း
၄- သကြား – အချိုဇွန်းနဲ့ ဇွန်းဝက်
၅- ကြက်သားမှုန့် – အချိုဇွန်းနဲ့ ဇွန်းဝက်
၆-ပြောင်းဖူးမှုန့် (ကော်မှုန့်) – အချိုဇွန်းနဲ့ ၁ဇွန်း
၇-ရေကျက်အေး – စားပွဲတင် ၁ဇွန်း
၈- နှမ်းဆီ – ၂စက်ခန့်
၉- ဆား/ တရုတ် ငရုပ်ကောင်း – အနည်းငယ်
အထက်တွင်ဖော်ပြထားသော ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံးကို သမအောင်ရောမွှေ၍ အဖုံးအုပ်ပြီး နာရီဝက်ခန့် နှပ်ထားပါ…။ ပေါက်စီ တစ်လုံးချင်းစီ၌ ထည့်ရန်… ကြက်ဥ / ဘဲဥပြုတ် – ၂ လုံး ကို လေးစိတ်စီ စိတ်ထားပါ ၊ ကြက်အူချောင်း ကို – ၈ တုံး စွေစောင်း လှီးထားပါ ။
ပေါက်စီလုပ်ဖို့ မုန့်သား (ဒိုး – Dough) နှပ်နည်းက တစ်ဦးနဲ့ တစ်ဦး နဲနဲတော့ကွဲပါတယ် ။ ကျောက်စ်ရဲ့ နည်းကတော့ ဒီလိုပါခင်ဗျာ…
၁။ All-purpose Flour – မုန့်လုပ်ရာမှာ သုံးတဲ့ ချင်ခွက်နဲ့ ၂ခွက် (250 grams)
၂။ မုန့်ဖုတ်တဲ့ ဆော်ဒါ – အချိုဇွန်းနဲ့ ဇွန်းတဝက်
၃။ တဆေး (Yeast) – အချိုဇွန်းနဲ့ ၁ဇွန်းခွဲ
၄။ သကြား အဖြူ – စားပွဲတင် ၂ဇွန်း
၅။ ဟင်းချက်ထောပတ်ဆီ (ဂီး – Ghee) သို့ ဟင်းရွက်ဆီ – စားပွဲတင် ၁ဇွန်း
၆။ ရေကျက်အေး – ချင်ခွက်နဲ့ ၁ခွက်
🍔မုန့်နယ်မည့် ဇလုံထဲကို ရေကျက်အေး (ခပ်နွေးနွေး) အနည်းငယ်ထည့်ပြီး သကြားကို ပျော်အောင် ဖျော်၍ ဆီဖြင့်ရောပါ ။ လက်ကျန် ရေကျက်အေးကို အခြားခွက်တလုံးတွင် တဆေးရောပြီး သမအောင် မွှေ၍ ၁၀မိနစ်ခန့်စောင့်ပါ ။ ၄င်းနောက် သကြားနှင့် ဆီရောထားသော ဇလုံအတွင်းသို့ All-purpose Flour နှင့် မုန့်ဖုတ်ဆော်ဒါထည့် ၊ တဆေးပျော်ရည်ထည့်၍ သမအောင် နာနာနယ်ပေးပါ ။
🍔 မုန့်သားနယ်ရာတွေ သမမျှတစေရင် မိမိနှစ်သက်သူကို ဇက်ကြောဆွဲပေးနေသည် သို့မဟုတ် ရန်သူတော်အား လည်ပင်းညှစ်နေသည်ဟု သဘောထားပါက အလွန် အလုပ်တွင်ပါသည် ။ မုန့်သား အစေး အပျစ်ပေါ်မူတည်၍ All-purpose Flour အနည်းငယ် သို့မဟုတ် ရေအနည်းငယ်ကို ချိန်ဆ၍ ထပ်ဖြည့်နိုင်ပါသည် ။ ၄င်းနောက် လက်သုတ်ပုဝါ သန့်သန့် သို့မဟုတ် အဝတ်သန့်သန့်ကို ရေနွေးဖြော ၊ ရေပြန်ညှစ်ပြီး မုန့်သားအပေါ်တွင် ခပ်ဖွဖွ အုပ်၍ စားပွဲပေါ် သို့မဟုတ် အဆင်ပြေသောနေရာတွင် ၁နာရီခွဲခန့် နှပ်ထားလိုက်ပါ ၊ မုန့်သားများ ၂ဆခန့် ပွတက်လာပါလိမ့်မည် ။
🍔တရုတ်လိုမန်ထိုလို့ခေါ်တဲ့မုန့်သားချည်းသက်သက်စားချင်တယ်ဆိုရင်တော့ နပ်သွားတဲ့ မုန့်သားကို ခပ်ရှည်ရှည် အမြောင်းလိုက်ကလေးဖြစ်အောင် လှိမ့်လိုက်ပြီး အရွယ်တော်တုံး ရေနွေးနဲ့ပေါင်းလိုက်ရုံတင်ပါ ။ ဒါမှမဟုတ် ကဏန်းဟင်းတို့ ပင်လယ်စာတို့နဲ့ တွဲဖက်စားဖို့ Fried Bun လုပ်မယ်ဆိုရင်တော့ နို့စိမ်း အချိုဇွန်း ၁ဇွန်းနဲ့ ထောပတ် အချိုဇွန်း ၁ဇွန်း ထပ်ဖြည့်ပြီး ရောနယ်လိုက်ပါ ။ ပြီးရင် မီးအနေတော် ဆီများများမှာ အရောင်ပြောင်းရုံလေး ခဏကြော်ပြီး ပြန်ဆယ် ၊ ရေနွေးနဲ့ ပြန်ပေါင်းလိုက်ရင် ကွက်တိပဲခင်ဗျ ။
🍔အစာသွတ်ပေါက်စီ စားမယ်ဆိုရင်တော့ နပ်သွားသော မုန့်သားအား ၈ပိုင်း အညီအမျှခွဲပြီး ဒလိမ့်တုံးဖြင့် (မရှိရင် ပုလင်းနဲ့သမ) သာသာယာယာ အဝိုင်းပုံရအောင် (၄လက်မခန့်) လှိမ့်၍ အထက်မှာ ဖော်ပြပြခဲ့တဲ့အတိုင်း အဆာပလာများထည့်ပြီး ပေါက်စီနဲ့တူအောင်လုံးပါ ။ ၃လက်မပါတ်လည် စက္ကူဖြူ အရွက်ကလေးများအား “ဆြာကျောက်စ် ပေါက်စီ” ဟုရေး၍ မုန့်သားအောက်ခြေတွင်ကပ်ပါ ။ ၄င်းနောက် ဇကာပေါ်တွင် အနည်းငယ် ချဲ၍ နေရာချပါ ။ ပန်းပင်လေးများ ရေဖြန်းရာတွင်သုံးသော စပရေးဘူးဖြင့် ပေါက်စီ အလုံးများကို မျက်နှာပြင် ချောမွေ့ရန် ရေကျက်အေး ခပ်ဖွဖွ ဖြန်းပေးပြီး ပွက်ပွက်ဆူနေသော ရေနွေးအိုးပေါ်တင်၍ ၁၀မိနစ်ခန့်ပေါင်းလျှင် ရသာထူး “ဆြာကျောက်စ် ပေါက်စီ” ရပါပြီ ။
🍔သတိပြုရန်မှာ … ပေါက်စီ ဇကာဗန်းတင်၍ မပေါင်းမီ ရေနွေးပွက်ပွက်ဆူအတွင်းသို့ သန့်စင်ထားသော မီးသွေးခဲ ၁ခဲ နှင့် ရှာလကာရည် ၂ဇွန်းထည့်ရန်ဖြစ်ပါသည် ။ သို့မှသာ ဖြူဖြူဖွေးဖွေး စားချင်စဖွယ် ပေါက်စီကို ရပါလိမ့်မည် ခင်ဗျာ…။
#crd
အာဆင်နယ်အသင်းနည်းပြမီခေးလ်အာတီတာက ဂန်းနားအသင်းဟာ ပွဲရလဒ်ကလွဲပြီးအဘက်ဘက်မှာပိုကောင်းတဲ့အသင်းဖြစ်ခဲ့ပြီး တိကျမှုမရှိခဲ့တာကြောင့် ပြီးခဲ့တဲ့ကာရာဘောင်ဖလားဆီမီးဖိုင်နယ်အဆင့်မှာ နယူးကာဆယ်အသင်းကို ၀-၂ နဲ့ရှုံးနိမ့်ခဲ့တာဖြစ်ပါတယ်။အထူးသဖြင့် ဂါဘရီရယ်လ်မာတင်နယ်လီရဲ့ကန်သွင်းချက်ဟာ စိတ်ပျက်စရာနဲ့တိုင်ထိခဲ့ရတာဖြစ်ပါတယ်။
ငါတို့ဟာအဘက်ဘက်မှာကောင်းမွန်တဲ့အသင်းဖြစ်ပြီး တိကျမှုသေချာမှုမရှိတာကလွဲပြီးပါ။သူတို့အသင်းအနေနဲ့ ၂ ဂိုးသွင်းနိုင်ခဲ့တာဟာ ပွဲရဲ့အကြီးမားဆုံးကွာခြားမှုဖြစ်ခဲ့ပါတယ်။ဒါကြောင့်ငါတို့အနေနဲ့ ဒီပွဲစဉ်ကိုအနိုင်ရယူခဲ့တဲ့သူတို့ကိုအသိအမှတ်ပြုချီးကျူးရပါမယ်။
ငါတို့အခွင့်အရေးတွေလွဲချော်ခဲ့ပြီးဂိုးပေးရတဲ့အခါမှာတော့ ဒီဟာက ခက်ခဲတဲ့ကိစ္စတွေဖြစ်ပါတယ်။ငါတို့အခွင့်အရေးကြိမ်ဖန်များစွာဖန်တီးနိုင်ခဲ့ပေမဲ့ ငါတို့အနေနဲ့ဒီထက်ပိုကောင်းမွန်တဲ့ဆုံးဖြတ်ချက်တွေရှိရပါမယ်။ဒီလိုမျိုးဆီမီးဖိုင်နယ်အဆင့်မှာတော့မင်းအနေနဲ့ပိုပြီးတိကျပြတ်သားမှုရှိရပါမယ်လို့ အာတီတာကပြောဆိုခဲ့ပါတယ်။
ဆီမီးဖိုင်နယ်အဆင့် ဒုတိယအကျော့ပွဲစဉ်ကိုတော့ နယူးကာဆယ်အသင်းရဲ့ စိန့်ဂျိမ်းပါ့ခ်ကွင်းမှာ ဖေဖော်ဝါရီ ၅ ရက်နေ့မှာပြန်ကစားရမှာဖြစ်ပါတယ်။
#ဘောလုံးသတင်းစုံ
ရန်ကုန်မြို့တွင် ခြင်ဆေးခွေမီးမှတစ်ဆင့် အိပ်ခန်းတစ်ခန်း မီးလောင်မှုဖြစ်ပွား
ဇန်နဝါရီ ၁၀
ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး၊ မင်္ဂလာတောင်ညွှန့်မြို့နယ်၊ ပုသိမ်ညွှန့်ရပ်ကွက်၊ ပုသိမ်ညွှန့် (၂) လမ်းတွင် ခြင်ဆေးခွေမီးမှတစ်ဆင့် အိပ်ခန်းတစ်ခန်းမီးလောင်မူဖြစ်ပွားကြောင်း သိရသည်။
ဇန်နဝါရီလ ၉ ရက် ည ၈ နာရီ ၂၅ မိနစ်အချိန်တွင် မီးလောင်းမူဖြစ်ပွားကြောင်း သတင်းရရှိသောကြောင့် ဖြစ်စဉ်နေရာသို့ မင်္ဂလာတောင်ညွှန့်မြို့နယ်မီးသတ်စခန်းမှ မီးငြိမ်းသတ်ယာဉ် (၁) စီး၊ သန္ဓေမီးသတ်တပ်ဖွဲ့ ဝင်များနှင့်အတူ ဒေသခံလူမှုကူညီရေးအသင်းများမှ စုပေါင်း၍ မီးငြိမ်းသတ်ရာ ည ၈ နာရီ ၂၈ အချိန်တွင် မီးငြိမ်းသွားကြောင်း သိရသည်။
“အိမ်သားတွေ မရှိတဲ့အချိန် ဖြစ်တာ။ လုံးခြင်းမြေညီထပ်။ အတွင်းအိပ်ခန်းပဲလောင်တာ။ စစ်ဆေးကြည့်တော့ ခြင်ဆေးခွေကနေလောင်တာ” လို့ မြေပြင်အား မီးသွားရောက်ငြှိမ်းသတ်သည့် လူမှုကူညီရေးအသင်းမှ တာဝန်ရှိသူတစ်ဦးက ပြောသည်။
အလားတူ ပြီးခဲ့သည့် ဇန်နဝါရီလ ၇ ရက်နေ့တွင် ရန်ကုန်တိုင်းဒေသကြီး၊ ရွှေပြည်သာမြို့နယ်၊ အမှတ် ( ၅) ရပ်ကွက်၊ သီရိမင်္ဂလာပတ်လမ်းတွင် လျှပ်စစ်ဒယ်နီအိုးတည်ရာမှ အပူလွန်ကဲ၍ မီးလောင်ရာအမျိုးသမီးတစ်ဦး သေဆုံးသလို လူနေအဆောင်များလည်း မီးလောင်မှုဖြစ်ပွားခဲ့သည်။
Photo – Credit
#centralnewsnaypyitaw
မျက်လုံးအားနည်းသူများအတွက်ဆေ:မြီးတိုတလက်
မျက်မှန်တပ်ထားရသူများ လက်တွေ့သာ စမ်းသပ်သုံးစွဲကြည့်ကြပါ
ဆေ:နည်း
(၁) ဆီးဖြူးသီးကို ထုထောင်းပြီး အစေ့ဖယ်၊
နေလှန်း၊ အမှုန့်ပြုလုပ်ရန်။
(၂) ကြိတ်မှန်ရွက်ကိုခူး အရိပ်မှာ
အလိုအလျောက် သဘာဝအတိုင်း
အခြောက်ခံ အမှုန့်ပြုရန်။
(၃) ကွမ်းရွက်ကို အခြောက်လှန်း
အမှုန့်ပြုရန်။
(၄) ပျားရည်စစ်စစ်
ထို(၄)မျိုးသာ လိုပါသည်။
"သုံးဆောင်ရန်"
ညအိပ်ပြီဆိုပါလျှင်
ဆီးဖြူသီးမှုန့်လက်ဖက် စားဇွန်း(၁)ဇွန်း
ကြိတ်မှန်ရွက်မှုန့် လက်ဖက်စားဇွန်း(၁)ဇွန်း
ကွမ်းရွက်ခြောက်မှုန့်လက်ဖက်စားဇွန်း(၁)ဇွန်း
ထိုဆေ:သုံးပါးအား
ပျားရည်လက်ဖက်စားဇွန်း(၃)ဇွန်းနှင့်
ရောမွေ၍ စားပေးရန်သာ ဖြစ်သည်။
သုံးလသာ ပုံမှန်မပျက် ယုံကြည်ချက်ဖြင့် စားပေးပါ။
မျက်စိကြည်လင်လာပြီး မျက်မှန်လွတ်မှာ
ေ. သချာနေပါလိမ့်မည်။
ထိုမျှမက အကျိုးရလဒ်က
အညောင်းအညာပါ ပြေလာပါလိမ့်မည်။
..တစ်ဆင့်ပြပြန်လည်မျှဝေခြင်းဖြစ်ပါသည်
#crd
အရပ်အရှည်ဆုံး မြန်မာဘောလီဘောကစားသမား ကိုကောင်းညွန့်ဝေကို ဂျာမန်နာမည်ကျော် ဖိနပ်ချုပ်လုပ်သူက ဂျာမနီသံရုံးကတစ်ဆင့် ဖိနပ်လှူ
ဇန်နဝါရီ ၁၀
ပြီးခဲ့တဲ့နှစ်ကုန်ပိုင်းက လူသိများလာခဲ့ပြီးနောက်မှာ ဘောလီဘောကစားသမားအဖြစ် ကူးပြောင်းသွားတဲ့ မြန်မာနိုင်ငံရဲ့အရပ်အရှည်ဆုံးဘောလီဘောကစားသမား ကိုကောင်းညွန့်ဝေကို ဂျာမန်နာမည်ကျော် ဖိနပ်ချုပ်လုပ်သူက ဂျာမနီသံရုံးကတစ်ဆင့် ဖိနပ်ချုပ်လုပ် လှူဒါန်းပေးခဲ့ပါတယ်။
ကိုကောင်းညွန့်ဝေဟာ အရပ်အမြင့် ၂ ဒသမ ၁၅ မီတာ (၇ ပေ ၁ လက်မ) မြင့်မားပြီး သူ့ဖိနပ်ဆိုတ်ကလည်း ကြီးမားတာကြောင့် သူ့အတွက် ဖိနပ်အသစ်တစ်ရံ လိုအပ်ပေမယ့် စင်ပေါ်မှာရှိနေတဲ့ ဖိနပ်အသစ်တွေက သူ့အတွက် ရွေးချယ်စရာ မဟုတ်ခဲ့ပါဘူး။ ဒါကြောင့် စင်ပေါ်က ဖိနပ်တွေအစား၊ ကမ္ဘာတဝှမ်းမှ အရပ်ရှည်သူတွေအတွက် ဖိနပ်ဆိုတ်အရွယ်အစား ၄၇ မှ ၇၀ အတွင်း အထူးကျွမ်းကျင်စွာထုတ်လုပ်သူ ဂျာမန်လူမျိုး Georg Wessels ထံမှ အထူးချုပ်ဖိနပ်တွေကို မြန်မာနိုင်ငံဆိုင်ရာဂျာမနီသံရုံးကတစ်ဆင့် ကိုကောင်းညွန့်ဝေက လက်ခံရရှိခဲ့ပါတယ်။
Georg Wessels ဟာ တူရကီ၊ ဗင်နီဇွဲလားက အရပ်ရှည်သူတွေအပြင် အာရှနဲ့ အာဖရိကနိုင်ငံတွေက အရွယ်အစားကြီးတဲ့ ဖိနပ်ဆိုတ်လိုအပ်နေသူတွေအတွက် ချုပ်လုပ်လှူဒါန်းခဲ့ပါတယ်။ သူဟာ မြန်မာနိုင်ငံက ပုံမှန်ထက်အရပ်ရှည်နေသူတွေအတွက်လည်း အထူးချုပ်ဖိနပ်တွေကို လှူဒါန်းခဲ့တာ နှစ်အတော်ကြာနေပြီဖြစ်ပြီး သူလှူဒါန်းခဲ့သူတွေထဲက တစ်ဦးဆို အရပ် ၂ ဒသမ ၃၈ မီတာ (၇ ပေ ၇ လက်မ ဝန်းကျင်) ရှိခဲ့တယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။
Credit - Myanmar Transparency News Agency
#သတင်းဟင်းလေးအိုးကြီး
လူနှစ်ယောက် လမ်းခွဲသွားတာဟာ
ပြသာနာမဟုတ်ဘူး။
လမ်းကျဉ်းကျဉ်းလးထဲ လူလေးယောက်ပြန်စုံတာကမှ
ပြသာနာ။
#စာတို
နံနံပင် စိုက်ပျိုးနည်း
နိဒါန်း
မြန်မာ ပြည်တွင် အထင် ရှားဆုံး ဟင်းခတ် အမွှေး အကြိုင်မှာ နံနံပင် ဖြစ်ပြီး အစေ့ ကိုလည်း ဟင်းခပ် မဆလာ တွင်သုံး နိုင်သည်။
မြန်မာဟင်း များတွင် သာမက မုန့်ဟင်းခါး၊ အုန်းနို့ ခေါက်ဆွဲ၊ အသုတ်စုံ တို့တွင် လည်း တွဲဖက် အသုံး ပြုသည်။ နံနံ ပင်ကို တို့စရာ
အဖြစ်လည်း စားသုံး ကြသည်။ နံနံ ပင်သည် ဆောင်းရာသီ တွင် အထူး ဖြစ်ထွန်း ပြီး ကျန်ရာသီ များတွင် ရှားပါးကာ ဈေးကြီးပေး
ရသည်။
မြေပြုပြင်ခြင်း
ရေမ ဝပ်သော နုံးမြေသည် နံနံပင် စိုက်ပျိုးရန် အသင့် တော်ဆုံး ဖြစ်သည်။ ရွှံ့စေး ဆန်သော မြေနှင့် သဲမြေ များ၌ နွားချေး၊ မြေဆွေး၊
ဖွဲပြာ တို့ကို ထည့်၍ သင့်တော်သည့် မြေအနေ အထား ရအောင် ပြုပြင်၍ စိုက်နိုင်သည်။
စိုက်ပျိုးခြင်း
နံနံ ပင်ကို ဘောင်များ ပြုလုပ် စိုက်ပျိုးပါက အထူး ကောင်းမွန်သည်။ ဘောင်များကို (၄-၅)လက်မ အမြင့် ပြုလုပ်ပြီး (၂-၃)ပေ
အကျယ်ဖြင့် အရှည်ကို အလို ရှိသလောက် ထားကာ ပြင်နိုင်သည်။ နံနံစေ့ မစိုက်ခင် မြန်မြန် အပင် ပေါက်ရန် ရေတွင် (၂၄)နာရီ
ကြာ စိမ်ရသည်။ အစေ့ကို ရေမစိမ်မီ ဂုံနီ အိတ်ပေါ်တွင်တင်၍ ပုလင်းဖြင့် နှစ်ခြမ်းကွဲသွားစေရန် အသာအယာလှိမ့်ပါ။ ထို့နောက်
ရေတွင် ၂၄ နာရီကြာ စိမ်ရာ၌ ရေနှစ်ကြိမ် လဲပေးပါ။ ပြီးလျှင်ဆယ်ယူ၍ စစ်ထားပါ။
ထို့နောက် ဘောင်ပေါ်တွင် သုည ဒသမ ၅ လက်မ အနက်မြောင်းများကို လေးလက်မခြားဆွဲပြီး မျိုးစေ့ များကိုချပါ။ နွားချေးအမှုန့်၊ သို့မဟုတ် မြေဆွေးမှုန့်ဖြင့် ပါးပါးဖုံးပြီး ကောက်ရိုးမြက်ခြောက်တို့ဖြင့် အုပ်ပါ။ ထိုသို့ပြုလုပ်ပေးခြင်းဖြင့် မြေတွင် အစို ဓာတ်ထိန်း
ပေးခြင်း၊ ပေါင်းပင်ပေါက်ရောက်မှု သက်သာခြင်းတို့သာမက အပင်ငယ်များကိုလည်း သန့်ရှင်း စေသည်။ ကောက်ရိုး၊ မြက်ခြောက်
ဆွေးသောအခါ မြေဆွေး ဓာတ်ကိုလည်း ရရှိစေ နိုင်သည်။ စိုက်ပျိုးပြီး ပါက ရေကို တစ်နေ့နှစ်ကြိမ်လောင်း ရမည်။
အပင်ငယ်များ ပေါက်လာ ပြီးနောက် ရေကို လျော့လောင်းပေးနိုင် ပါသည်။ အပင်များပေါက်ချိန်တွင် ရေများပါက ခါးရိရောဂါကျ
ရောက်နိုင်သည်။
မြေသြဇာထည့်သွင်းခြင်း
နံနံ ပင်သည် ရွက်စား သီးနှံ ဖြစ်ခြင်းကြောင့် နွားချေး မြေဆွေးနှင့် ယူရီးယား ဓာတ်မြေသြဇာများ အဓိက ကျွေးရန် လိုအပ်သည်။ သို့သော် မြေတွင် အခြား ဓာတ်မြေသြဇာများ ချို့တဲ့နိုင် သဖြင့် ဖော့စဖိတ်နှင့် ပိုတက်ရှ် မြေသြဇာ အနည်းငယ် တို့ကို မြေပြုပြင်ချိန်
၌ မြေခံအဖြစ် ထည့်ပေး ရမည်။ အပင်ငယ် များပေါက် လာပြီး နှစ်ပတ်ခန့်ကြာလျှင် ယူရီးယား မြေသြဇာ ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
စာကို ရေလေးဂါလံတွင် ဖျော်၍ လောင်းပေးခြင်းဖြင့် သန်မာသော အပင်များကိုရရှိနိုင်သည်။ အစေ့များကို ကျဲကျဲစိုက်လျှင် ကိုင်း
ဖြာသော နံနံပင်များကို ရရှိနိုင် သည်။ခူးယူခြင်း
အပင်များ ပေါက်ပြီး ၄၅ ရက်သားမှ စတင်၍ နုတ်ယူ စားသုံးခြင်း၊ ရောင်းချခြင်း ပြုလုပ်နိုင်သည်။ မျိုးစေ့ ထုတ်ယူခြင်း နံနံပင်ကို မျိုးစေ့ထုတ်ယူမည်ဆိုပါက ဆောင်းရာသီ၊ နိုဝင်ဘာလတွင် အပင်များကို ဘောင်ဖြင့် သီးသန့်ရွှေ့ပြောင်းစိုက်ထားရမည်။ ပင်ကြား၊
တန်းကြား (၆x၈)လက်မခန့်ခွာ၍ စိုက်ထားလျှင် ပန်းများပွင့် လာပြီး အသီးများသီးလာသည်။ အသီးများရင့်မှည့်လျှင် အပင်များကို
ရိတ်သိမ်းပြီး အစေ့များကို ချွေလှေ့ယူ နိုင်သည်။
#crd