ပေါက်ဆီ
အသားချက်နည်း
အထဲထည့်မည့်အသားအတွက် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ကြက်သား ဝက်သားကိုကြိတ်ပါ ပြီးလျှင် တရုတ်မဆလာ နှမ်းဆီမွှေး ကော်မှုန့် ကြက်သွန်ဖြူနုပ်နုပ်စင်း ကြက်သွန်မိတ် ပဲငံပြာရည် ကြာညို တို့ကိုနှံ့အောင်နယ်ပါ
အိုးထဲသို့ဆီပါတယ်ဆိုရုံထည့်ပြီးလှိမ့်ပါ အသားကျက်လျှင်ရပါပြီ ဝက်အူချောင်း(သို့) အသားချောင်းကို အနေတော်ပိုင်းဖြတ်ပြီးကြော်ပါ ကြက်ဥကိုပြုတ်ပြီး အခြမ်းခြပ်းပြီး၄ပိုင်းပိုင်းထားပါ
ပေါက်ဆီအပြင်အခွံအတွက်ပါဝင်ပစ္စည်းမျာ
ဂျုံဆန်ချိန်ခွက်၂ခွက််
Baking powderလက်ဖက်ရည်ဇွန်းဇွန်းဝက်
Yeastလက်ဖက်ရည်ဇွန်း၁ဇွန်း
သကြား ထမင်းစားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆားအနည်းငယ်
ရေဆန်ချိန်ခွက်တဝက် (လိုတို့ပိုလျော့လုပ်ပါ)
ဆီလက်ဖကရည်ဇွန်း၂ဇွန်း
ရေနှင်ဆီမှလွဲ၍ ပါဝင်ပစ္စည်းများကို သမအောင်နယ်ပါ
ပြီးလျှင်ရေကိုနည်းနည်းချင်းထည့်ပါ ရေများလျှင် ဂျံုများပျော့ပြီးမုန့်သားပျက်တတ်ပါသည် ပြီးလျှင်ဆီထည့်ပါ
ဂျံုသားလေးချာမွေ့လာလျှင် မိနစ်၃၀လောက်နှပ်ထားပါပြီးလျှင် မိနစ် ၃၀လောက်နယ်ပေးပါ ဂျုံသားလေးချောမွေ့လာလျှင်လေလုံအောင်ဖုံးပြီး ၁နာရီထပ်နှပ်ထားပါ
နှပ်ပြီးလျှင် ၂ဆပွလာတဲ့အနေအထားရပါမယ် လက်နဲ့ထိုးကြည့်လို့ပြန်ကန်မလာဘူးဆိုရပါပြီ
ပြီးလျှင်ဂျုံကိုယူပြီးဖိပြီးအသာအယာလေထုတ်ပါ မနယ်ရတော့ပါဘူး
ဂျုံအခင်းပေါ်မှာ မကပ်အောင်ဂျံုမှုန့်လေးတွေဖြူးပြီး ကိုယ်လိုသလောက်အရွယ်အစားဂျုံလေးတွေပိုင်းဖြတ်ပါ
အပိုင်းလေးမိားကိုအလုံးလေးများဖြစ်အောင်လုံးပါ ဂျုံမှုန်းဖြူးပြီးဂျုံလှိမ့်တုံးဖြင့် အပြားလေးများဖြစ်အောင်ပြားပါ
ပြားပြားလေးဖြစ်သွားလျှင် အသားကြက်ဥ အသားချောင်း များထည့်ပါ
ပြီးလျှင် ပေါက်ဆီပုံလုံးပါ ပြီးလျှင် အောက်ခံစက္ကူကပ်ပြီးပေါင်အိုးထဲထည့်ပါ အောက်ခံပေါင်းအိုးထဲရေထည့်ပါ
ရှာလကာရည်၂စက်လောက်ရေထဲထည့်ပါ ပေါက်ဆီသားပိုဖြူစေပါတယ်
ပေါက်ဆီလေးများကိုပေါင်အိုးထဲထည့်လျှင်နည်းနည်းခွါထည့်ပါ ပွလာလျှင်တခုနှင့်တခုကပ်တတ်ပါသည် ပေါက်ဆီနှင့်အိုးအဖုံးကြား အဝတ်ပါးစလေးတခုခံထည့်ပါ အပေါ်မှရေကျလျှင်ပေါက်ဆီပေါ်တိုက်ရိုက်မကျစေရန်ပါ
၁၅-၂၀မိနစ် လောက်ဆို ပေါက်ဆီပူပူလေးရပါပြီ ချက်ချင်းမထုတ်သေးပဲ ၅-၁၀မိနစ်လောက်အိုးထဲမှနှပ်ထားပါ
ပြီးလျှင်အရသာပြီးပြည့်စုံပြီးသန့်ရှင်းလတ်ဆပ်သော ပေါက်ဆီပူပူကောင်းကောင်းလေးရပါပြီး

image

ပေါက်ဆီ
အသားချက်နည်း
အထဲထည့်မည့်အသားအတွက် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ကြက်သား ဝက်သားကိုကြိတ်ပါ ပြီးလျှင် တရုတ်မဆလာ နှမ်းဆီမွှေး ကော်မှုန့် ကြက်သွန်ဖြူနုပ်နုပ်စင်း ကြက်သွန်မိတ် ပဲငံပြာရည် ကြာညို တို့ကိုနှံ့အောင်နယ်ပါ
အိုးထဲသို့ဆီပါတယ်ဆိုရုံထည့်ပြီးလှိမ့်ပါ အသားကျက်လျှင်ရပါပြီ ဝက်အူချောင်း(သို့) အသားချောင်းကို အနေတော်ပိုင်းဖြတ်ပြီးကြော်ပါ ကြက်ဥကိုပြုတ်ပြီး အခြမ်းခြပ်းပြီး၄ပိုင်းပိုင်းထားပါ
ပေါက်ဆီအပြင်အခွံအတွက်ပါဝင်ပစ္စည်းမျာ
ဂျုံဆန်ချိန်ခွက်၂ခွက််
Baking powderလက်ဖက်ရည်ဇွန်းဇွန်းဝက်
Yeastလက်ဖက်ရည်ဇွန်း၁ဇွန်း
သကြား ထမင်းစားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆားအနည်းငယ်
ရေဆန်ချိန်ခွက်တဝက် (လိုတို့ပိုလျော့လုပ်ပါ)
ဆီလက်ဖကရည်ဇွန်း၂ဇွန်း
ရေနှင်ဆီမှလွဲ၍ ပါဝင်ပစ္စည်းများကို သမအောင်နယ်ပါ
ပြီးလျှင်ရေကိုနည်းနည်းချင်းထည့်ပါ ရေများလျှင် ဂျံုများပျော့ပြီးမုန့်သားပျက်တတ်ပါသည် ပြီးလျှင်ဆီထည့်ပါ
ဂျံုသားလေးချာမွေ့လာလျှင် မိနစ်၃၀လောက်နှပ်ထားပါပြီးလျှင် မိနစ် ၃၀လောက်နယ်ပေးပါ ဂျုံသားလေးချောမွေ့လာလျှင်လေလုံအောင်ဖုံးပြီး ၁နာရီထပ်နှပ်ထားပါ
နှပ်ပြီးလျှင် ၂ဆပွလာတဲ့အနေအထားရပါမယ် လက်နဲ့ထိုးကြည့်လို့ပြန်ကန်မလာဘူးဆိုရပါပြီ
ပြီးလျှင်ဂျုံကိုယူပြီးဖိပြီးအသာအယာလေထုတ်ပါ မနယ်ရတော့ပါဘူး
ဂျုံအခင်းပေါ်မှာ မကပ်အောင်ဂျံုမှုန့်လေးတွေဖြူးပြီး ကိုယ်လိုသလောက်အရွယ်အစားဂျုံလေးတွေပိုင်းဖြတ်ပါ
အပိုင်းလေးမိားကိုအလုံးလေးများဖြစ်အောင်လုံးပါ ဂျုံမှုန်းဖြူးပြီးဂျုံလှိမ့်တုံးဖြင့် အပြားလေးများဖြစ်အောင်ပြားပါ
ပြားပြားလေးဖြစ်သွားလျှင် အသားကြက်ဥ အသားချောင်း များထည့်ပါ
ပြီးလျှင် ပေါက်ဆီပုံလုံးပါ ပြီးလျှင် အောက်ခံစက္ကူကပ်ပြီးပေါင်အိုးထဲထည့်ပါ အောက်ခံပေါင်းအိုးထဲရေထည့်ပါ
ရှာလကာရည်၂စက်လောက်ရေထဲထည့်ပါ ပေါက်ဆီသားပိုဖြူစေပါတယ်
ပေါက်ဆီလေးများကိုပေါင်အိုးထဲထည့်လျှင်နည်းနည်းခွါထည့်ပါ ပွလာလျှင်တခုနှင့်တခုကပ်တတ်ပါသည် ပေါက်ဆီနှင့်အိုးအဖုံးကြား အဝတ်ပါးစလေးတခုခံထည့်ပါ အပေါ်မှရေကျလျှင်ပေါက်ဆီပေါ်တိုက်ရိုက်မကျစေရန်ပါ
၁၅-၂၀မိနစ် လောက်ဆို ပေါက်ဆီပူပူလေးရပါပြီ ချက်ချင်းမထုတ်သေးပဲ ၅-၁၀မိနစ်လောက်အိုးထဲမှနှပ်ထားပါ
ပြီးလျှင်အရသာပြီးပြည့်စုံပြီးသန့်ရှင်းလတ်ဆပ်သော ပေါက်ဆီပူပူကောင်းကောင်းလေးရပါပြီး

image

ပေါက်ဆီ
အသားချက်နည်း
အထဲထည့်မည့်အသားအတွက် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ကြက်သား ဝက်သားကိုကြိတ်ပါ ပြီးလျှင် တရုတ်မဆလာ နှမ်းဆီမွှေး ကော်မှုန့် ကြက်သွန်ဖြူနုပ်နုပ်စင်း ကြက်သွန်မိတ် ပဲငံပြာရည် ကြာညို တို့ကိုနှံ့အောင်နယ်ပါ
အိုးထဲသို့ဆီပါတယ်ဆိုရုံထည့်ပြီးလှိမ့်ပါ အသားကျက်လျှင်ရပါပြီ ဝက်အူချောင်း(သို့) အသားချောင်းကို အနေတော်ပိုင်းဖြတ်ပြီးကြော်ပါ ကြက်ဥကိုပြုတ်ပြီး အခြမ်းခြပ်းပြီး၄ပိုင်းပိုင်းထားပါ
ပေါက်ဆီအပြင်အခွံအတွက်ပါဝင်ပစ္စည်းမျာ
ဂျုံဆန်ချိန်ခွက်၂ခွက််
Baking powderလက်ဖက်ရည်ဇွန်းဇွန်းဝက်
Yeastလက်ဖက်ရည်ဇွန်း၁ဇွန်း
သကြား ထမင်းစားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆားအနည်းငယ်
ရေဆန်ချိန်ခွက်တဝက် (လိုတို့ပိုလျော့လုပ်ပါ)
ဆီလက်ဖကရည်ဇွန်း၂ဇွန်း
ရေနှင်ဆီမှလွဲ၍ ပါဝင်ပစ္စည်းများကို သမအောင်နယ်ပါ
ပြီးလျှင်ရေကိုနည်းနည်းချင်းထည့်ပါ ရေများလျှင် ဂျံုများပျော့ပြီးမုန့်သားပျက်တတ်ပါသည် ပြီးလျှင်ဆီထည့်ပါ
ဂျံုသားလေးချာမွေ့လာလျှင် မိနစ်၃၀လောက်နှပ်ထားပါပြီးလျှင် မိနစ် ၃၀လောက်နယ်ပေးပါ ဂျုံသားလေးချောမွေ့လာလျှင်လေလုံအောင်ဖုံးပြီး ၁နာရီထပ်နှပ်ထားပါ
နှပ်ပြီးလျှင် ၂ဆပွလာတဲ့အနေအထားရပါမယ် လက်နဲ့ထိုးကြည့်လို့ပြန်ကန်မလာဘူးဆိုရပါပြီ
ပြီးလျှင်ဂျုံကိုယူပြီးဖိပြီးအသာအယာလေထုတ်ပါ မနယ်ရတော့ပါဘူး
ဂျုံအခင်းပေါ်မှာ မကပ်အောင်ဂျံုမှုန့်လေးတွေဖြူးပြီး ကိုယ်လိုသလောက်အရွယ်အစားဂျုံလေးတွေပိုင်းဖြတ်ပါ
အပိုင်းလေးမိားကိုအလုံးလေးများဖြစ်အောင်လုံးပါ ဂျုံမှုန်းဖြူးပြီးဂျုံလှိမ့်တုံးဖြင့် အပြားလေးများဖြစ်အောင်ပြားပါ
ပြားပြားလေးဖြစ်သွားလျှင် အသားကြက်ဥ အသားချောင်း များထည့်ပါ
ပြီးလျှင် ပေါက်ဆီပုံလုံးပါ ပြီးလျှင် အောက်ခံစက္ကူကပ်ပြီးပေါင်အိုးထဲထည့်ပါ အောက်ခံပေါင်းအိုးထဲရေထည့်ပါ
ရှာလကာရည်၂စက်လောက်ရေထဲထည့်ပါ ပေါက်ဆီသားပိုဖြူစေပါတယ်
ပေါက်ဆီလေးများကိုပေါင်အိုးထဲထည့်လျှင်နည်းနည်းခွါထည့်ပါ ပွလာလျှင်တခုနှင့်တခုကပ်တတ်ပါသည် ပေါက်ဆီနှင့်အိုးအဖုံးကြား အဝတ်ပါးစလေးတခုခံထည့်ပါ အပေါ်မှရေကျလျှင်ပေါက်ဆီပေါ်တိုက်ရိုက်မကျစေရန်ပါ
၁၅-၂၀မိနစ် လောက်ဆို ပေါက်ဆီပူပူလေးရပါပြီ ချက်ချင်းမထုတ်သေးပဲ ၅-၁၀မိနစ်လောက်အိုးထဲမှနှပ်ထားပါ
ပြီးလျှင်အရသာပြီးပြည့်စုံပြီးသန့်ရှင်းလတ်ဆပ်သော ပေါက်ဆီပူပူကောင်းကောင်းလေးရပါပြီး

image
image
image
image
13 w - Translate

#စက္ကူပန်းလေးတွေကိုပဲဆက်ချစ်နေပေးပါ

"ရနံ့မရွေးဘူးဆိုရင်တော့...
သစ်ခွပန်း၊ သဇင်ပန်းတို့လို့ မွှေးပျံ့တဲ့ရနံ့မရှိဘဲတန်ဖိုးမြှင့်မားတဲ့ပန်းအပြင်
သစ်ခွ၊သဇင်တို့နဲ့အပြိုင် အရောင်အသွေးအစမ်းနဲ့တစ်မူကွဲပြားခွဲထွက်နေတဲ့
စက္ကူပန်းလေးတွေကိုလည်း ခင်းဗျားတို့ချစ်လို့ရပါတယ်။"

တကယ်က ကျွန်တော်လည်းသိနေတာပဲလေ စက္ကူပန်းလေးတွေကိုချစ်ပေမယ့်
ဘယ်သူမှတော့ ခေါင်းပေါ်မပန်ချင်ကြဘူးမဟုတ်လား။
ချစ်တယ်ဆိုတဲ့ အနေထားဟာ ဟိုးအဝေးက တောင်တန်းပြာတွေကို ချစ်သလိုမျိုး
စိမ်းမြမြမြက်ခင်းကျယ်တစ်ခုကို ချစ်သလိုမျိုး...
ပုံစံမျိုးစုံနဲ့ လွှင့်မျောနေတဲ့ အဖြူရောင်တိမ်တိုက်တွေကို သဘောကျနှစ်သက်သလိုမျိုး
သူ့သဘာဝ သူ့အရှိတရား သူ့အလှတရားတွေကိုပဲ ချစ်တာပါ။

နောက်ပြီး......
တောင်တန်းတွေကို တောင်ခြေကကြည့်တာထပ် အဝေးပြေးလမ်းမပေါ်တွေကနေ
ကြည့်ရတာဟာ အင်မတန်မှကို နှစ်လိုဖွယ်ကောင်းလှတယ်။
ဘာလို့ဆို တစ်ချို့သောအရာတွေဟာ တကယ်နီးစပ်နေဖို့လောက်ထိမှမလိုတာ။

#aungsitt

image
13 w - Translate

Bicep workout
လက်မောင်းကြွက်သားကြီးထွားစေရန်
ဒါတွေလုပ်ပါ ကိုယ်က GYM မသွားနိုင်ဖူး အခြေအနေမပေးနိုင်ရင် ဒီလေ့ကျင့်ခန်းတွေကို တစ်နေ့ကို ၁၀ မိနစ်လောက် အချိန်ပေးလေ့ကျင့်ရင် မိမိလိုချင်တဲ့ရလဒ်ကိုရနိုင်မှာပါ။

13 w - Translate

Push Up
ယောကျာ်းတိုင်းလေ့ကျင့်ခန်းတစ်ခု မဖြစ်မနေလုပ်သင့်ပါတယ် ဒီ Video ထဲမှာ ရင်အုပ်ကြွက်သားMuscle တွေအတွက် အခြေခံ လေ့ကျင့်ခန်းဖြစ်တဲ့ ဒိုက်ထိုးတာကိုဘယ်လိုအခြေခံကျကျ လုပ်ရမလဲဆိုတာပြသထားပါတယ်။

ဟီးဟီး 🤭

#funny

image

တရားမဝင်အွန်လိုင်းလောင်းကစားနှင့် ငွေကြေးလိမ်လည်မှုလုပ်ငန်းများအား ဖော်ထုတ်အရေးယူခြင်းများဖြင့် တင်းတင်းကြပ်ကြပ် ပြတ်ပြတ်သားသား ဆောင်ရွက်သွားရန် နစကဥက္ကဋ္ဌမှာကြား

ဖေဖော်ဝါရီ ၄

တရားမဝင်အွန်လိုင်းလောင်းကစားနှင့် ငွေကြေးလိမ်လည်မှုလုပ်ငန်းများအား ဖော်ထုတ်အရေးယူခြင်းများဖြင့် တင်းတင်းကြပ်ကြပ် ပြတ်ပြတ်သားသားဖြင့် ကိုင်တွယ်ဆောင်ရွက်သွားကြရန် ယမန်နေ့က ကျင်းပသည့် ပြည်ထောင်စုအစိုးရအဖွဲ့ အစည်းအဝေးတွင် နိုင်ငံတော်စီမံအုပ်ချုပ်ရေးကောင်စီဥက္ကဋ္ဌ နိုင်ငံတော်ဝန်ကြီးချုပ် ဗိုလ်ချုပ်မှူးကြီး မင်းအောင်လှိုင်က မှာကြားလိုက်သည်။

နိုင်ငံတော်စီမံအုပ်ချုပ်ရေးကောင်စီဥက္ကဋ္ဌက တရားမဝင် အွန်လိုင်းလောင်းကစားနှင့် ငွေကြေးလိမ်လည်မှု(ကျားဖြန့်)ကို အကြောင်းပြု၍ နိုင်ငံတော်တွင် အခက်အခဲများဖြစ်ပေါ်ခဲ့ပြီး ထိထိရောက်ရောက် အရေးယူမှုများကို ဆောင်ရွက်ခဲ့ကြောင်း၊ နိုင်ငံတကာ၌လည်း ၎င်းကိစ္စနှင့်ပတ်သက်၍ အာရုံစိုက်မှုရှိလာကြောင်း၊ နိုင်ငံတော်အစိုးရအနေဖြင့် နိုင်ငံတကာနှင့်ပူးပေါင်း၍ ၎င်းဒုစရိုက်မှုနှိမ်နင်းရေးကို တက်ကြွကျယ်ပြန့်စွာဆောင်ရွက်နေကြောင်း ပြောသည်။

“တိုင်းဒေသကြီးနဲ့ ပြည်နယ်အလိုက်၊ သက်ဆိုင်ရာ နယ်မြေ‌တွေအလိုက် တာဝန်ရှိသူအဆင့်ဆင့်အနေနဲ့ မိမိတို့ဒေသ‌တွေအတွင်းမှာ တရားမဝင်အွန်လိုင်းလောင်းကစားနဲ့ ငွေကြေးလိမ်လည်မှုလုပ်ငန်း‌တွေ တခြားဒုစရိုက်လုပ်ငန်းတွေ မရှိစေဖို့နဲ့ မဖြစ်ပေါ်စေဖို့ ဖော်ထုတ်အရေးယူတာတွေကို တင်းတင်းကြပ်ကြပ် ပြတ်ပြတ်သားသားနဲ့ ကိုင်တွယ်ဆောင်ရွက်သွားကြဖို့ မဖြစ်မနေလိုအပ်ပါတယ်။” ဟု နိုင်ငံတော်စီမံအုပ်ချုပ်ရေးကောင်စီဥက္ကဋ္ဌက ပြောသည်။

နိုင်ငံတော်စီမံအုပ်ချုပ်ရေးကောင်စီဥက္ကဋ္ဌက ၎င်းအမှုများအပြင် မူးယစ်ဆေးဝါးကိစ္စများနှင့် အခြားဒုစရိုက်မှုများ၌ ပါဝင်ဆောင်ရွက်နေသူများအပြင် သက်ဆိုင်ရာ နယ်မြေအလိုက် တာဝန်ရှိသူများ ပတ်သက်နေမှုရှိပါက အားလုံးကို ထိရောက်စွာ အရေးယူဆောင်ရွက်သွားမည်ဖြစ်သဖြင့် အလေးထားလိုက်နာ ဆောင်ရွက်သွားရန်လိုကြောင်း ပြောကြာသည်။

#centralnewsnaypyitaw

image
13 w - Translate

Kagura Guide
K‌agura ကိုင်တတ်ရင် Mid မှာ ဘာကောင်လာလာအေးဆေးပဲနော် Immune Stun CC အကုန်ပါတဲ့ Hero
ကျွန်တော်လည်းလေ့ကျင့်နေဆဲပါ

13 w - Translate

Part.1
(ရခိုင်သမိုင်းကို ဒဏ္ဍာရီပုံပြင်များမှသည် လက်တွေ့ဖြစ်ရပ်များအဖြစ် ပုံဖော်ခဲ့သူတစ်ဦး အကြောင်း)

ရှေးဟောင်း ရခိုင်သမိုင်းနှင့် ယဉ်ကျေးမှု သုတေသနနယ်ပယ်မှာ
နိုင်ငံခြား သုတေသီပညာရှင် အတော်များများ
ပေါ်ထွက်ခဲ့ပါသည်။ မြန်မာတိုင်းရင်းသားများထဲမှာမူ လက်ချိုး ရွေကြည့်လျင် လက်တဖက်ပင် ပြည့်မည်
မထင်ပါ။ အထူးသဖြင့် ရခိုင် ခေတ်ဦးကျောက်စာ၊ ခေါင်းလောင်းစာ၊ ကြေးပြားစာ၊ ဒင်္ဂါးများနှင့်ပတ်သက်၍
စနစ်တကျ သုတေသနပြုသူ အလွန်နည်းပါးခဲ့သည်။ ရခိုင်တိုင်းရင် းသားများထဲ့မှ ဦးစံရွှေဘု၊ ရခိုင်ပဏ္ဍိတ်
ဦးဦးသာထွန်း၊ ဦးအောင်သာဦးတို့သာ ထင် ထင်ရှားရှားရှိခဲ့သည်။ အခြားထင်ရှားသူ တဦးမှာ ရန်ကုန်တက္ကသိုလ် ရူပဗေဒပါမောက္ခ၊
နောင်တွင် အထက်တန်းပညာဦးစီးဌာန ညွှန် ကြားရေးမှူးချုပ်ဖြစ်လာသူ ရခိုင်အမျိုးသား ဦးစံသာအောင်
(၁၉၂၅-၁၉၈၁) ဖြစ်သည်။

ဦးစံသာအောင်သည် အမေရိကန်ပြည်ထောင် စုဟားဗတ်တက္ကသိုလ်မှ ရူပဗေဒဖြင့် မဟာသိပ္ပံဘွဲ့ A.M. (Physics)ရ၍ ရူပဗေဒ ပါမောက္ခ၊ အထက်တန်းပညာ ဦးစီးဌာန ညွှန်ကြားရေးမှူးချုပ်အဖြစ် တာဝန် ထမ်းဆောင့်ခဲသော်လည်း ရှေးဟောင်း ရခိုင်သမို ုင်းနှင့် ယဉ်ကျေးမှုပညာရှင်အဖြစ် ပိုမိုထင်ရှားခဲ့့ပါသည်။

ရှေးဟောင်း ရခိုင်သမိုင်းနှင့်ပတ်သက်၍ မြန်မာ့သမိုင်းတွင် ခေတ်အဆက်ဆက် စနစ်တကျ တူးဖော်မှုအားနည်းခဲ့သည်။ ထို့ပြင် ရခိုင်ရာဇဝင်သည်လည်း အခြားသော ရာဇဝင် များနည်းတူ ဒဏ္ဍာရီဆန်သော
ရှေးဟောင်းအစဉ်အလာ ပြောစကားများ၊ ထူးကဲ့ အံ့သြဖွယ်ရာများနှင့် ဆက်နွှယ်နေရာ ခိုင်မာမှု မရှိလှချေ။
သို့သော် အေဒီ ၇၂၉ ဝန်းကျင်တွင် ရေးထိုးခဲ့သည်ဟု ယူဆရသော အာနန္ဒ စနြ္ဒကျောက်စာကို ရခိုင်ပြည်နယ်
မြောက်ဦးရှိ ရှစ်သောင်းဘုရား၌ တွေ့ရှိခဲ့ရာမှ ခေတ်ဦး ရခိုင်သမိုင်းသည် ပိုမိုပီပြင် လာပါသည်။

ဦးစံသာအောင်သည် 'အာနန္ဒစနြ္ဒ၊ ရှစ်ရာစု ရခိုင်ဝေသာလီမင်း' စာအုပ်ကိုလည်း ၁၉၇၅ ခုနှစ်တွင် ထုတ်ဝေခဲ့သည်။

ဦးစံသာအောင်၏ စာအုပ်တွင် အခန်း ၁၄ခန်း ခွဲထားသည်။ အခန်း (၁)တွင် ကျောက်စာတိုင် တည်နေရာနှင့်
ရေးထိုးထားသော စာများ၊ အခန် း (၂) ွတွင် ဝေသာလီ၊ အခန်း (၃) တွင် အာနန္ဒစနြ္ဒကျောက်စာကို ဖတ်ခြင်းများ၊
အခန်း (၄) တွင် အာနန္ဒစနြ္ဒမင်းကျောက်စာ ဓာတ် ပုံများ၊ အခန်း (၅) တွင် အာနန္ဒစနြ္ဒမင်း ကျောက်စာသုံးဗျည်းအစ သရအလယ် သရနှစ်လုံးဆင့်များနှင့် အသတ်များ၊ အခန်း ( ၆) တွင် တကြောင်းချင်း ယခုခေတ် မြန်မာအက္ခရာဖြင့် ဖလှယ်ခြင်း၊ ခန်း (၇) တွင် ကျောက်စာ စာကိုယ်ဝေါဟာရအဖြစ်နှင့် မြန် မာပြန်၊ အခန်း (၈) တွင်
ခေတ်ဦးကာလ ရခိုင်မင်းဆက်၊ အခန်း (၉) တွင် ဒုတိယခေတ်မင်းဆက်၊ အခန်း (၁ဝ) တွင် တတိယခေတ်
မင်းဆက်၊ အခန်း (၁၁) တွင် အာနန္ဒစနြ္ဒမင်း၊ အခန်း (၁၂) တွင် မှတ်သားဖွယ်ရာများ၊ အခန်း (၁၃) တွင်ဝေသာလီမှ စေတီသည်ကျောက်စာငယ်၊ အခန်း (၁၄) တွင် ဝေါဟာရအညွှန်းဟူ၍ စနစ်တကျ
တင်ပြထားသည်။ လိုအပ်သော ဓာတ်ပုံ၊ မြေပုံ၊ ရုပ်ပုံများ အပြည့်အစုံ ပါဝင်သည်။ ကျောက်စာကို တလုံးချင်းအဓိပ္ပာယ်ဖလှယ်၍ ကျောက်စာဖတ်ပုံ နည်းစနစ်ကို ရှင်းလင်းထားသည်။ ထို့ပြင်ခေတ်ဦး ရခိုင်မင်းဆက်
အမည်များကို ကျောက်စာပါ သက္ကရာဇ်များနှင့် ညှိနှိုင်းထားရာ ရခိုင်သမိုင်း၊ ဒင်္ဂါးနှင့် ဗုဒ္ဓအနု ပညာလေ့လာလိုသူများအတွက်ပါ အထူးအသုံးဝင်လှပါသည်။

ခေတ်ဦးရခိုင်နှင့်ပတ်သက်၍ ဦးစံသာအောင်၏ ပထမဦးဆုံး သုတေသနလက်ရာမှာ ၁၉၇၄ ခုနှစ်တွင် ပုံနှိပ်ထုတ်ဝေခဲ့သော 'အေဒီခြောက်ရာစုနှင့် ယင်းမတိုင်မီ ရခိုင် ပြည်သုံးအက္ခရာ' စာအုပ် ဖြစ်သည်။

ဦးစံသာအောင်၏ တတိယမြောက် သုတေသန လက်ရာမှာ ၁၉၇၉ ခုနှစ်တွင် ထွက်ပေါ်ခဲ့သော 'ရခိုင်ဒင်္ဂါးများ'
ဖြစ်သည်။ ယင်းစာအုပ်ကို ဦးစံသာအောင်ကွယ် ွလွန်ပြီးနောက်၁၉၈၂ ခုနှစ်တွင် အင်္ဂလန်နိုင်ငံ Lancashire andChesice Numismatic Spciety မှ 'Arakanse Coins' အမည်ဖြင့် အင်္ဂလိပ်ဘာသာနှင့် ထုတ်ဝေခဲ့သည်။
ဘာသာပြန်သူမှာ မစ္စတာရော်ဘင်ဆင် (Mr. Robinson) နှင့် အေးဆက် (Aye Set) တို့ဖြစ်သည်။

ဦးစံသာအောင်၏ နောက်ဆုံးလက်ရာမှာ ၁၉၇၉ ခုနှစ်တွင် အင်္ဂလိပ်ဘာသာဖြင့် ပုံနှိပ်ထု တ်ဝေခဲ့သည့်ခေတ်ဟောင်း ရခိုင်ဗုဒ္ဓအနု ပညာလက်ရာများ 'The Buddhist Art of Ancient Arakan' စာအုပ်ဖြစ်သည်။
ဤစာအုပ်တွင် အေဒီ ၈-ရာစု အာနန္ဒစဏ္ဍန္ဒမင်း မတိုင်မီ ရခိုင်ရာဇဝင်လာ မင်းဆက်များကို ုခေတ်သုံးခေတ်ပိုင်းခြား၍ မင်းဆက်ဇယားများနှင့် တင်ပြသည်။ ထို့နောက် ဓညဝတီနှင့် ဝေသာလီမြို့ဟောင်းတိုကို
မြေပုံအညွှန်းနှင့် အသးစိတ်လေ့လာ တင်ပြထားသည်။ ထိုမှတဆင့် ရခိုင်ဒေသမှ တူးဖော်တွေ့ရှိရသော ဗုဒ္ဓ
ယဉ်ကျေးမှုဆိုင်ရာ ရုပ်ပွားတော်များ၏ မုဒြာဟန်အမျိုးမျိုးကို ဆွေးနွေတင်ပြသည်။ ထို့ပြင်ထူးခြားသော
မကိုဋ်ဆောင်း ရုပ်ပွားတော်များနှင့် ပြည့်ဖြဖြိုးဟန် (ုဗိုက်ပူ) ရုပ်ပွားတော်များကို လေ့လာရှင်းလင်းထားသည်။
ဗုဒ္ဓ
ရုပ်ပွားတော်များအပြင် ရခိုင်ရှေးဟောင်း ဒင်္ဂါးများ၊ အုတ်ခွက်များ၊ ကြေးနီပြား၊ ကြေးခေါင်းလောင်းနှင့်
ကြေးဆီမီးတိုင် ရုပ်တုအမျိုးမျိုး ဓာတ်ပုံ၊ မြေပုံ၊ ကျောက်စာ မိတ္တူများ ပါဝင်ရာ ခေတ်ဦးရခိုင်ဗုဒ္ဓအနုပညာနှင့်
ပတ်သက်၍ အားရဖွယ်ကျမ်းတစောင်ဟု ပညာရှင်များက သုံးသပ့်ခဲသည်။
#crd
#rakhineculture

image