Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
Part.1
(ရခိုင်သမိုင်းကို ဒဏ္ဍာရီပုံပြင်များမှသည် လက်တွေ့ဖြစ်ရပ်များအဖြစ် ပုံဖော်ခဲ့သူတစ်ဦး အကြောင်း)
ရှေးဟောင်း ရခိုင်သမိုင်းနှင့် ယဉ်ကျေးမှု သုတေသနနယ်ပယ်မှာ
နိုင်ငံခြား သုတေသီပညာရှင် အတော်များများ
ပေါ်ထွက်ခဲ့ပါသည်။ မြန်မာတိုင်းရင်းသားများထဲမှာမူ လက်ချိုး ရွေကြည့်လျင် လက်တဖက်ပင် ပြည့်မည်
မထင်ပါ။ အထူးသဖြင့် ရခိုင် ခေတ်ဦးကျောက်စာ၊ ခေါင်းလောင်းစာ၊ ကြေးပြားစာ၊ ဒင်္ဂါးများနှင့်ပတ်သက်၍
စနစ်တကျ သုတေသနပြုသူ အလွန်နည်းပါးခဲ့သည်။ ရခိုင်တိုင်းရင် းသားများထဲ့မှ ဦးစံရွှေဘု၊ ရခိုင်ပဏ္ဍိတ်
ဦးဦးသာထွန်း၊ ဦးအောင်သာဦးတို့သာ ထင် ထင်ရှားရှားရှိခဲ့သည်။ အခြားထင်ရှားသူ တဦးမှာ ရန်ကုန်တက္ကသိုလ် ရူပဗေဒပါမောက္ခ၊
နောင်တွင် အထက်တန်းပညာဦးစီးဌာန ညွှန် ကြားရေးမှူးချုပ်ဖြစ်လာသူ ရခိုင်အမျိုးသား ဦးစံသာအောင်
(၁၉၂၅-၁၉၈၁) ဖြစ်သည်။
ဦးစံသာအောင်သည် အမေရိကန်ပြည်ထောင် စုဟားဗတ်တက္ကသိုလ်မှ ရူပဗေဒဖြင့် မဟာသိပ္ပံဘွဲ့ A.M. (Physics)ရ၍ ရူပဗေဒ ပါမောက္ခ၊ အထက်တန်းပညာ ဦးစီးဌာန ညွှန်ကြားရေးမှူးချုပ်အဖြစ် တာဝန် ထမ်းဆောင့်ခဲသော်လည်း ရှေးဟောင်း ရခိုင်သမို ုင်းနှင့် ယဉ်ကျေးမှုပညာရှင်အဖြစ် ပိုမိုထင်ရှားခဲ့့ပါသည်။
ရှေးဟောင်း ရခိုင်သမိုင်းနှင့်ပတ်သက်၍ မြန်မာ့သမိုင်းတွင် ခေတ်အဆက်ဆက် စနစ်တကျ တူးဖော်မှုအားနည်းခဲ့သည်။ ထို့ပြင် ရခိုင်ရာဇဝင်သည်လည်း အခြားသော ရာဇဝင် များနည်းတူ ဒဏ္ဍာရီဆန်သော
ရှေးဟောင်းအစဉ်အလာ ပြောစကားများ၊ ထူးကဲ့ အံ့သြဖွယ်ရာများနှင့် ဆက်နွှယ်နေရာ ခိုင်မာမှု မရှိလှချေ။
သို့သော် အေဒီ ၇၂၉ ဝန်းကျင်တွင် ရေးထိုးခဲ့သည်ဟု ယူဆရသော အာနန္ဒ စနြ္ဒကျောက်စာကို ရခိုင်ပြည်နယ်
မြောက်ဦးရှိ ရှစ်သောင်းဘုရား၌ တွေ့ရှိခဲ့ရာမှ ခေတ်ဦး ရခိုင်သမိုင်းသည် ပိုမိုပီပြင် လာပါသည်။
ဦးစံသာအောင်သည် 'အာနန္ဒစနြ္ဒ၊ ရှစ်ရာစု ရခိုင်ဝေသာလီမင်း' စာအုပ်ကိုလည်း ၁၉၇၅ ခုနှစ်တွင် ထုတ်ဝေခဲ့သည်။
ဦးစံသာအောင်၏ စာအုပ်တွင် အခန်း ၁၄ခန်း ခွဲထားသည်။ အခန်း (၁)တွင် ကျောက်စာတိုင် တည်နေရာနှင့်
ရေးထိုးထားသော စာများ၊ အခန် း (၂) ွတွင် ဝေသာလီ၊ အခန်း (၃) တွင် အာနန္ဒစနြ္ဒကျောက်စာကို ဖတ်ခြင်းများ၊
အခန်း (၄) တွင် အာနန္ဒစနြ္ဒမင်းကျောက်စာ ဓာတ် ပုံများ၊ အခန်း (၅) တွင် အာနန္ဒစနြ္ဒမင်း ကျောက်စာသုံးဗျည်းအစ သရအလယ် သရနှစ်လုံးဆင့်များနှင့် အသတ်များ၊ အခန်း ( ၆) တွင် တကြောင်းချင်း ယခုခေတ် မြန်မာအက္ခရာဖြင့် ဖလှယ်ခြင်း၊ ခန်း (၇) တွင် ကျောက်စာ စာကိုယ်ဝေါဟာရအဖြစ်နှင့် မြန် မာပြန်၊ အခန်း (၈) တွင်
ခေတ်ဦးကာလ ရခိုင်မင်းဆက်၊ အခန်း (၉) တွင် ဒုတိယခေတ်မင်းဆက်၊ အခန်း (၁ဝ) တွင် တတိယခေတ်
မင်းဆက်၊ အခန်း (၁၁) တွင် အာနန္ဒစနြ္ဒမင်း၊ အခန်း (၁၂) တွင် မှတ်သားဖွယ်ရာများ၊ အခန်း (၁၃) တွင်ဝေသာလီမှ စေတီသည်ကျောက်စာငယ်၊ အခန်း (၁၄) တွင် ဝေါဟာရအညွှန်းဟူ၍ စနစ်တကျ
တင်ပြထားသည်။ လိုအပ်သော ဓာတ်ပုံ၊ မြေပုံ၊ ရုပ်ပုံများ အပြည့်အစုံ ပါဝင်သည်။ ကျောက်စာကို တလုံးချင်းအဓိပ္ပာယ်ဖလှယ်၍ ကျောက်စာဖတ်ပုံ နည်းစနစ်ကို ရှင်းလင်းထားသည်။ ထို့ပြင်ခေတ်ဦး ရခိုင်မင်းဆက်
အမည်များကို ကျောက်စာပါ သက္ကရာဇ်များနှင့် ညှိနှိုင်းထားရာ ရခိုင်သမိုင်း၊ ဒင်္ဂါးနှင့် ဗုဒ္ဓအနု ပညာလေ့လာလိုသူများအတွက်ပါ အထူးအသုံးဝင်လှပါသည်။
ခေတ်ဦးရခိုင်နှင့်ပတ်သက်၍ ဦးစံသာအောင်၏ ပထမဦးဆုံး သုတေသနလက်ရာမှာ ၁၉၇၄ ခုနှစ်တွင် ပုံနှိပ်ထုတ်ဝေခဲ့သော 'အေဒီခြောက်ရာစုနှင့် ယင်းမတိုင်မီ ရခိုင် ပြည်သုံးအက္ခရာ' စာအုပ် ဖြစ်သည်။
ဦးစံသာအောင်၏ တတိယမြောက် သုတေသန လက်ရာမှာ ၁၉၇၉ ခုနှစ်တွင် ထွက်ပေါ်ခဲ့သော 'ရခိုင်ဒင်္ဂါးများ'
ဖြစ်သည်။ ယင်းစာအုပ်ကို ဦးစံသာအောင်ကွယ် ွလွန်ပြီးနောက်၁၉၈၂ ခုနှစ်တွင် အင်္ဂလန်နိုင်ငံ Lancashire andChesice Numismatic Spciety မှ 'Arakanse Coins' အမည်ဖြင့် အင်္ဂလိပ်ဘာသာနှင့် ထုတ်ဝေခဲ့သည်။
ဘာသာပြန်သူမှာ မစ္စတာရော်ဘင်ဆင် (Mr. Robinson) နှင့် အေးဆက် (Aye Set) တို့ဖြစ်သည်။
ဦးစံသာအောင်၏ နောက်ဆုံးလက်ရာမှာ ၁၉၇၉ ခုနှစ်တွင် အင်္ဂလိပ်ဘာသာဖြင့် ပုံနှိပ်ထု တ်ဝေခဲ့သည့်ခေတ်ဟောင်း ရခိုင်ဗုဒ္ဓအနု ပညာလက်ရာများ 'The Buddhist Art of Ancient Arakan' စာအုပ်ဖြစ်သည်။
ဤစာအုပ်တွင် အေဒီ ၈-ရာစု အာနန္ဒစဏ္ဍန္ဒမင်း မတိုင်မီ ရခိုင်ရာဇဝင်လာ မင်းဆက်များကို ုခေတ်သုံးခေတ်ပိုင်းခြား၍ မင်းဆက်ဇယားများနှင့် တင်ပြသည်။ ထို့နောက် ဓညဝတီနှင့် ဝေသာလီမြို့ဟောင်းတိုကို
မြေပုံအညွှန်းနှင့် အသးစိတ်လေ့လာ တင်ပြထားသည်။ ထိုမှတဆင့် ရခိုင်ဒေသမှ တူးဖော်တွေ့ရှိရသော ဗုဒ္ဓ
ယဉ်ကျေးမှုဆိုင်ရာ ရုပ်ပွားတော်များ၏ မုဒြာဟန်အမျိုးမျိုးကို ဆွေးနွေတင်ပြသည်။ ထို့ပြင်ထူးခြားသော
မကိုဋ်ဆောင်း ရုပ်ပွားတော်များနှင့် ပြည့်ဖြဖြိုးဟန် (ုဗိုက်ပူ) ရုပ်ပွားတော်များကို လေ့လာရှင်းလင်းထားသည်။
ဗုဒ္ဓ
ရုပ်ပွားတော်များအပြင် ရခိုင်ရှေးဟောင်း ဒင်္ဂါးများ၊ အုတ်ခွက်များ၊ ကြေးနီပြား၊ ကြေးခေါင်းလောင်းနှင့်
ကြေးဆီမီးတိုင် ရုပ်တုအမျိုးမျိုး ဓာတ်ပုံ၊ မြေပုံ၊ ကျောက်စာ မိတ္တူများ ပါဝင်ရာ ခေတ်ဦးရခိုင်ဗုဒ္ဓအနုပညာနှင့်
ပတ်သက်၍ အားရဖွယ်ကျမ်းတစောင်ဟု ပညာရှင်များက သုံးသပ့်ခဲသည်။
#crd
#rakhineculture
ယနေ့ ရွှေဈေးနဲ့ နိုင်ငံခြားငွေလဲနှုန်းများ
ဖေဖော်ဝါရီ ၄
#ရွှေဈေး
-ကမ္ဘာ့ရွှေဈေး
တအောင်စ ၂၈၂၂ ဒေါ်လာ
ရန်ကုန်တိုင်းရွှေလုပ်ငန်းရှင်များအသင်း (YGEA) ရဲ့ရွှေစျေးကွက် အဖွင့်ဈေးနှုန်း
- အကယ်ဒမီ မီးလင်းရွှေ တကျပ်သား
၅၄၆၀၀၀၀ ကျပ်
ပြင်ပ အရောင်းအဝယ်ဖြစ်တဲ့ ရွှေဈေးနှုန်း
-အခေါက်ရွှေ တကျပ်သား (ပြင်ပဈေးကွက်)
ရောင်းဈေး ၆၃၈၀၀၀၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး ၆၃၄၀၀၀၀ ကျပ်
-၁၅ ပဲရည် တကျပ်သား
ရောင်းဈေး ၆၁၈၀၀၀၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး ၆၁၄၀၀၀၀ ကျပ်
“လက်ရှိ ရွှေဈေးကွက်အတွင်း ဈေးနှုန်းအတက်အကျ မငြိမ်သေးတဲ့အတွက် ရောင်းမှား၊ ဝယ်မှား မဖြစ်ဖို့ သတိပြုစေလိုပါတယ်။”
(ရွှေဈေးနှုန်းများ အချိန်နှင့်အမျှ ပြောင်းလဲနိုင်သည်။)
#နိုင်ငံခြားငွေလဲလှယ်နှုန်း
-မြန်မာနိုင်ငံတော်ဗဟိုဘဏ် ရည်ညွှန်းငွေလဲနှုန်း
အမေရိကန် တဒေါ်လာ - ၃၅၉၃ ကျပ်
ပြင်ပပေါက်စျေး
-အမေရိကန်ဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၄၅၅၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၄၄၅၀ ကျပ်
-စင်္ကာပူဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၃၃၅၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၃၂၆၀ ကျပ်
-ယူရို
ရောင်းဈေး - ၄၆၈၅ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၄၅၆၅ ကျပ်
-ထိုင်းဘတ်
ရောင်းဈေး - ၁၃၄.၂၃ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၁၃၀.၇၂ ကျပ်
-မလေးရှားရင်းဂစ်
ရောင်းဈေး - ၁၀၁၈ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၉၉၂ ကျပ်
-တရုတ်ယွမ်
ရောင်းဈေး - ၆၂၆ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၆၁၀ ကျပ်
-ဂျပန်ယန်း
ရောင်းဈေး - ၂၉.၂၈ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၂၈.၅၁ ကျပ်
-အိန္ဒိယရူပီး
ရောင်းဈေး - ၅၂.၁၉ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၅၀.၈၂ ကျပ်
-ကိုရီးယားဝမ်
ရောင်းဈေး - ၃.၁၁ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၃.၀၃ ကျပ်
-စတာလင်ပေါင်
ရောင်းဈေး - ၅၆၄၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၅၄၉၀ ကျပ်
-ဩစတြေးလျဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၂၈၂၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၂၇၄၅ ကျပ်
-ကနေဒါဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၃၁၄၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၃၀၆၀ ကျပ်
-ဟောင်ကောင်ဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၅၈၃ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၅၆၇ ကျပ်
-ယူအေအီး
ရောင်းဈေး - ၁၂၃၆ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၁၂၀၄ ကျပ်
ငွေလဲနှုန်းများ အချိန်နှင့်အမျှ ပြောင်းလဲနိုင်သည်။
***သတ်မှတ်ဈေးအတိုင်း အရောင်းအဝယ်မလုပ်ပါက အရေးယူခံရနိုင်သည်။
#သတင်းဟင်းလေးအိုးကြီး
Cristiano Ronaldo:
“ကျွန်တော် Real Madrid မှာရှိခဲ့ရင် Mbappé ကို နံပါတ် ၉ တာဝန်မှာ ဘယ်လိုကစားရမလဲ လေ့ကျင့်ပေးခဲ့မှာပါ။”
“သူ့အတွက် ခက်ခဲတာက သူ Striker တစ်ဦးလို မကစားတတ်ဘူးဆိုတာပါ။ ကျွန်ုပ်ထင်တဲ့အရ Striker ဖြစ်ဖို့ မသင့်တော်ပါဘူး။”
“ကျွန်တော် Striker မဟုတ်ပေမယ့် Striker အနေနဲ့ ကစားတတ်ခဲ့တယ်။ ကျွန်ုပ် Wing မှာလည်းရှိခဲ့တယ်။ လူတွေက Cristiano ဘာကြောင့် ဂိုး များများ သွင်းနိုင်လဲဆိုတာ မမြင်ကြဘူး။ ကျွန်တော် Striker တစ်ဦး ဖြစ်ပေမယ့် တကယ့် Striker တစ်ဦး မဟုတ်ပါဘူး။”
“Mbappé ဟာလည်း ဒီအတိုင်းပဲ လုပ်ဖို့ လိုပါတယ်။ Striker တစ်ဦး ဖြစ်ဖို့ မဟုတ်ပဲ တကယ့် Striker တစ်ဦး မဖြစ်ပဲ ကစားနိုင်ရမယ်။”
ဒါကတော့ Cristiano Ronaldo က Real Madrid ပရိတ်သတ်တွေက်ို Mbappé အပေါ်စိတ်ရှည်ရှည် ထားပြီး မဝေဖန်ကြဖို့ပြောြကားခဲ့တာပါ။
"မျက်နှာနဲ့ ရယ်ပြီး"
"စိတ်နဲ့ ငိုတဲ့ အခါ"
"အဆင်ပြေနေတယ်" လို့
လူတိုင်းက ထင်ကြတယ်.........
#poem(siren)
မိုးအေးအေးနဲ့ လိုက်ဖက်တဲ့ ဟင်းတစ်ခွက်
ကြက်ဗူးရခိုင်ချက်
ကြက်သွန်ဖြူနီ၊ ဂျင်း၊ ငရုတ်သီးကိုထောင်းပြီး ဆီသပ်
ဆနွင်းလုံးထားတဲ့ကြက်သားထည့်
ရေ ထည့်ပြီးတည်ပါ
တစ်ရေခမ်းပြီဆိုမှ ရေ ဗူးသီး၊
ငရုတ်ကောင်း၊ ဆား၊ အချိုမှုန့် ထည့်ပြီးချက်ပါ
အချဉ်ကြိုက်ရင် မန်းကျီးရည်ထည့်ပါ။
#crd
February 15 ရက်နေ့ Myanmar Plaza ( 4th Floor Outdoor Area ) မှာ ကျင်းပပြုလုပ်သွားမယ့် 𝐏𝐥𝐞𝐚𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐞𝐧𝐬𝐞𝐬 𝐁𝐚𝐬𝐬 𝐌𝐮𝐬𝐢𝐜 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ရဲ့ အခင်းအကျင်း Preview ကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်။
A new chapter in bass music is about to unfold.
Here’s a first look at what’s coming❗️
The energy, the chaos, and moments you’ll never forget— brought to life by the stage design from Art of Nature
Are you ready? 🚀
For more info: page messenger 📥
📍Venue : Myanmar Plaza 4th Floor
(Outdoor Garden Area)
Door Open : 030 pm
#pleasingsenses #festival #yangon
#echo
ဝက်ကောက်ညှင်း၊ ကြက်ကောက်ညှင်း
ထမင်းပေါင်းအိုး နဲ့ချက်နည်းလေးကိုမျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်
၁။ကောက်ညှင်းဆန်(ထမင်းပေါင်းအိုးခွက်၂ခွက်)ကို ည တစ်ညရေစိမ်ထားရပါမယ်။
၂ ။ကြက်ဥ (၃)လုံးပြုတ်ပါမယ်။ကြက်ဥပြုတ်ပါတ်လည်မှာဒါးနဲ့အရာသေးသေးလှီးထားပါ။
၃။ဝက်ခြေထောက်/ကြက်ပေါင်လုံးသား ကို Vinegar နဲ့ဆေးပါတယ်။ ဆား/သကြား(brown Sugar)/တရုတ်မဆလာ အနည်းငယ်၊seasoning sauce ၊ပဲငန်ပြာရည်အကြည်အနည်းငယ်တို့နဲ့သမအောင်ရောမွှေပြီး(၁၅)မိနစ်နှပ်ထားပါ။
၄။Pressure Cooker နဲ့(၃၅)မိနစ်ပိုပိုပေါင်းပြီး အပူရှိန်ကျန်နေသေးတဲ့ဝက်ပေါင်းရည်ထဲကြက်ဥပြုတ်တွေထည့်ပြီးအဖုံးပြန်အုပ်ထားပါ။ ပြုတ်ရည် အရသာနဲ့ကြက်ဥ လည်းပြုတ်ရည်အရောင်ဖြစ်လာပါတယ်။
၅။ဝက်သားတုံးကိုဆယ်ပြီးအရိုးထုတ်ထားရပါမယ်။ကြက်ဥပြုတ်ကိုလည်း ထက်ခြမ်းခွဲထားရပါမယ်။
၆။ Rice Cooker ထဲ တစ်ည ရေစိမ်ထားတဲ့ ကောက်ညှင်းဆန်ထည့်ပြီး ဝက် ပေါင်းရည် ထမင်းပေါင်းအိုးခွက် (၃)ခွက်ထည့်ပါမယ်။
မိမိသုံးတဲ့ကောက်ညှင်းဆန်ပေါ်မူတည်ပြီး အတိုး/အဆုတ်လုပ်ရပါမယ်။
၇။ ဆူပွက်လာရင်မိမိနှစ်သက်သည့်အစေ့အဆံ၊ပါးပါးလှီးထားတဲ့ဝက်အူချောင်းထည့် မွှေပေးရပါမယ်။ အရိုးထုတ်ထားတဲ့ဝက်သားပေါင်း အနေတော်အရွယ်၊ခြမ်းထားတဲ့ကြက်ဥပြုတ်တလုံးပါထည့်ပြီးခလုတ်တက်လာရင်ကျက်ပါပြီ။အပူရှိန်အကျန်နဲ့ဆက်ထားပေးပြီး သေချာနပ်သွားရင်စားလို့ရပါပြီ😋😋
😋ကြက်သားနဲ့လည်းထိုနည်းတူစွာလုပ်လို့ရပါတယ်နော်
ကြက်ကောက်ညှင်း
ဝက်ကောက်ညှင်း