စိတ်ဆိုးပြေလိုက်ပေမယ့် စိတ်ခုနေသေး သောအခါ 🩷

image

ရှမ်းအစာ: စာတွေ အရ” မ်းကြို” က်သော်လည်း အညာသာ: နဲ့ ညာ: သွာ: သောအခါ

image
6 w - Translate

၃ရက်ကြာ ​ပျောက်​နေတဲ့ အသက်၆နှစ်အရွယ် မိန်းကလေးငယ်ကို ​ေ-သဆုံးလျက်ပြန်တွေ့
စက်တင်ဘာ ၆၊ ၂၀၂၅။
မြစ်ကြီးနားမြို့
​နောင်နန်​ကျေးရွာ​နေ ကလေးငယ်သည် ပြီးခဲ့သည့် september
2ရက်နေ့က ပျောက်ဆုံးသွားပြီး တစ်​ယောက်ယောက်က ဖြားယောင်းခေါ်ဆောင်သွားခြင်းဖြစ်နိုင်သည်ဟု ရပ်ကွက်​တွင်းနေသူက ပြောပါသည်။
“ ကလေးပျောက်သွားတာက သုံးရက်ရှိပြီ ဒီနေ့နဲ့ဆို လေးရက်ရှိသွားပြီ။ အဲ့ကလေးက အိမ်မှာ ညခြောက်နာရီလောက်ထိတော့ရှိသေးတယ်တဲ့။ ​နောက်ခနကြာအချိန် တစ်စုံတစ်ဦးက ခေါ်သွားတဲ့ ပုံစံပဲထင်မိတယ်။
ကြာသွားလို့ ပုပ်သွားလို့ ဘယ်လိုလုပ်သွားသလဲဆိုတာတော့ မပြောနိုင်သေးဘူးနော” ဟု​ဒေသခံက ပြောသည်။
နောင်နန်းကျေးရွာရှိ စာသင်ကျောင်းအနီး ​ေ-သ-ဆုံးလျက် ပြန်လည်တွေ့ရှိခဲ့ခြင်းဖြစ်ပါသည်။
"လူ​တွေက​တော့ အမျိုးမျိုးပြောနေကြတယ်။ မုဒိန်းကျင့် သ-တ်ခဲ့တာလည်း ဖြစ်မယ်။ မှတ်ချက်​တွေက​တော့ စုံလို့ပါဗျာ အ-​ေ-လာင်းတွေ့တာလည်း နောင်နန်းကျောင်းနဲ့ သိပ်မဝေးဘူး” ဟုပြောသည်။
ကလေးငယ်မှာ အသက် (၅) နှစ်ကျော်အရွယ်သာရှိသေးပြီး KG အတန်းတွင် တက်ရောက်ပညာသင်ကြားနေသူဖြစ်သည်။

image

ဒိုမီနို လုပ်နည်း
ဒိုမီနို လုပ်နည်းလေးမေးထားတဲ့သူတွေအတွက် တင်ပေးလိုက်ပါပြီနော်။ အိသက်အမျိုးသားလဲ ဒိုမီနို အရမ်းကြိုက်လို့ ၂ခွက်တောင်သောက်ဖြစ်သွားပါတယ်၊
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
-အသီးစုံ(သင်္ဘောသီး၊ နာနတ်သီး၊ စပျစ်သီး၊ စတော်ဘယ်ရီ၊ ပန်းသီး၊ ငှက်ပျော်သီး)
-Vanilla ရေခဲမုန့်
-သီးစုံအခြောက်လေးများ( စပျစ်သီးခြောက်၊ သီဟိုဠ်စေ့၊ ကျောက်ဖရုံရို)
- ready madeဂျယ်လီ
-နို့အပျစ်
-သကြားရေ
-စတော်ဘယ်ရီယို (သို့) ချောကလက်ဖျော်ရည် ၁ဇွန်း(စားပွဲတင်)
ပထမဆုံး သကြားကို ရေနဲ့ခပ်ပျစ်ပျစ်ကျိုထားပါ။ rose syrup တစက်ခန့်မွှေးအောင်ထဲ့လိုက်ပါ။
ဂျယ်လီ ၊ အသီးအစုံ ကိုအတုံးလေးများလှီးထားပါ။
နို့အပျစ်အစား double cream၊ နို့စိမ်းကိုသုံးလို့ရပါတယ်
စစချင်း ဒိုမီနို လုပ်မဲ့ဖန်ခွက်လေးထဲကို သကြာရေ ၂ဇွန်းထဲ့ပါပြီးရင် သီးစုံအခြောက်လေးများထဲ့ပါ။
ပြီးမှ ဂျယ်လီလေးများကိုထဲ့ပါ။
အဲဒီအပေါ်ကမှ သစ်သီးအစုံလေးများကိုတင်ပါ။
နို့ရေခဲမုန့်လေးတင်ပြီးရင် နို့ဆမ်းလိုက်ပါ။
wipping cream ရှိရင်တင်ပြီး စတော်ဘယ်ရီယို (သို့) ချောကလက်ဖျော် ထားတာလေးဆမ်းပြီးစားလို့ရပါပြီ။
credit
ဟင်းချက်နည်းကောင်းများလေ့လာရန် pageကို like & follow လုပ်ထားပါ။

image

လူတော်တော်များများက ပိန်နဲစေ့ပွုတျကို အဆာပြေစားလေ့ရှိပေမဲ့ "ပိန်နဲစေ့" မှာ ခန္ဓာကိုယ်အတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ၊ ပရိုတင်း၊ ဗီတာမင်၊ သတ္တုဓာတ်နဲ့ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေ ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်နေတာကိုတော့ သတိမထားမိကြပါဘူး။ ဒီအာဟာရတွေက အတွင်းအင်္ဂါတွေကို အားဖြည့်ပေးပြီး ရောဂါအမျိုးမျိုးကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ပိန်နဲစေ့ပွုတျရဲ့ အဓိက အစွမ်းသတ္တိများ
၁။ အသည်းအားဖြည့်ခြင်း - ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းနဲ့ ပရိုတင်းဓာတ်က အသည်းဆဲလ်တွေကို ပြုပြင်ပေးပြီး အဆိပ်အတောက်တွေကို ဖယ်ရှားရာမှာ ကူညီပေးပါတယ်။
၂။ ကျောက်ကပ်အားဖြည့်ခြင်း - မဂ္ဂနီဆီယမ်နဲ့ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်တွေက သွေးပေါင်ချိန်ကို ထိန်းညှိပေးပြီး ကျောက်ကပ်ကို ပုံမှန်အလုပ်လုပ်စေပါတယ်။ (ကျောက်ကပ်ရောဂါရှိသူများတော့ ပမာဏကို သတိထားသင့်ပါတယ်)။
၃။ သွေးတွင်းသကြားဓာတ် လျှော့ချခြင်း - ဖြည်းဖြည်းချင်းချေဖျက်တဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ် ပါဝင်တာကြောင့် သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကို ရုတ်တရက် မြင့်တက်မလာအောင် ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ သွေးချိုထိန်းချုပ်လိုသူတွေအတွက် အထူးသင့်တော်ပါတယ်။
၄။ သွေးတိုးကာကွယ်ခြင်း - အမျှင်ဓာတ်နဲ့ ဖလာဗိုနွိုက် (flavonoid) ဓာတ်တွေက မကောင်းတဲ့အဆီ (LDL) ကို လျှော့ချပေးပြီး သွေးကြောတွေကို သန်မာစေပါတယ်။
၅။ နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေ လျှော့ချခြင်း - အမျှင်ဓာတ်နဲ့ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေက ကိုလက်စထရောပိုလျှံတာကို လျှော့ချပေးပြီး သွေးလည်ပတ်မှုကို ကောင်းမွန်စေကာ သွေးကြောပိတ်ဆို့တာကို ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
၆။ ဦးနှောက်နဲ့ အာရုံကြောစနစ်ကို အားဖြည့်ခြင်း - ပရိုတင်း၊ ဗီတာမင်ဘီနဲ့ ဖော့စဖရပ်စ်ဓာတ်တွေက ဦးနှောက်နဲ့ အာရုံကြောစနစ်ကို ထိရောက်စွာ အလုပ်လုပ်စေပါတယ်။
၇။ အစာခြေစနစ်ကို အထောက်အကူပြုခြင်း - အမျှင်ဓာတ်များတာကြောင့် ဝမ်းချုပ်တာကို ကာကွယ်ပေးပြီး အူလမ်းကြောင်းကို သန့်စင်ပေးပါတယ်။
၈။ ကိုယ်ခံအားမြှင့်တင်ခြင်း - ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေက ရောင်ရမ်းမှုကို လျှော့ချပြီး ရောဂါကာကွယ်နိုင်စွမ်းကို မြှင့်တင်ပေးပါတယ်။
၉။ အရိုးနဲ့ သွားကို အားဖြည့်ခြင်း - ကယ်လ်ဆီယမ်နဲ့ မဂ္ဂနီဆီယမ်ဓာတ်တွေက အရိုးနဲ့ သွားတွေကို သန်မာစေပါတယ်။
ပိန်နဲစေ့ပွုတျ စားသုံးရန် အချက်အလက်များ
ပိန်နဲစေ့အစိမျးမှာ အစာအိမ်ကို ထိခိုက်စေနိုင်တဲ့ ဓာတ်တွေပါဝင်တာကြောင့် မစားခင် သေချာပြုတ်ပါ။
လေပွတာမျိုး၊ ပိုတက်စီယမ်များတာမျိုး မဖြစ်အောင် အသင့်အတင့်သာ စားပါ။
သတိပြုရန်
နာတာရှည် ကျောက်ကပ်ရောဂါရှိသူ သို့မဟုတ် သွေးထဲမှာ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်များနေသူတွေဟာ ပိန်နဲစေ့ပမာဏကို ကန့်သတ်သင့်ပါတယ်။
အစာခြေစနစ်မကောင်းသူတွေလည်း နည်းနည်းစီသာ စားသင့်ပြီး သေချာပြုတ်ထားတာကိုသာ စားသုံးသင့်ပါတယ်။
ပိန်နဲစေ့ပွုတျကို အဆာပြေအဖြစ်ပဲဖြစ်ဖြစ်၊ အားလူးပြုတ်လို ပြုတ်စားတာပဲဖြစ်ဖြစ် အာဟာရလည်းဖြစ်၊ ကျန်းမာရေးအတွက်လည်း အကျိုးကျေးဇူးတွေ ပြည့်ပြည့်ဝဝရမှာပါ။

image
6 w - Translate

ဒီလိုအရောင်တွေကို အပြေးအလွှားရိုက်ခဲ့တဲ့အချိန်တွေသတိရတယ်
အရောင်တွေဆိုတာ မနက်စောစောမဟုတ်ရင် နေဝင်ပြီးမှပဲမြင်ရတတ်တော့ မနက်ဆိုစောစောထ ညနေဆိုလဲမှောင်တဲ့အထိ စောင့်ရိုက်ခဲ့ကြတာပျော်စရာကြီး
အခုတော့ ပုဂံမှာနေပြီး ပုဂံကိုလွမ်းနေရပြီ ။

image
6 w - Translate

ဒီလိုအရောင်တွေကို အပြေးအလွှားရိုက်ခဲ့တဲ့အချိန်တွေသတိရတယ်
အရောင်တွေဆိုတာ မနက်စောစောမဟုတ်ရင် နေဝင်ပြီးမှပဲမြင်ရတတ်တော့ မနက်ဆိုစောစောထ ညနေဆိုလဲမှောင်တဲ့အထိ စောင့်ရိုက်ခဲ့ကြတာပျော်စရာကြီး
အခုတော့ ပုဂံမှာနေပြီး ပုဂံကိုလွမ်းနေရပြီ ။

image
6 w - Translate

ဒီလိုအရောင်တွေကို အပြေးအလွှားရိုက်ခဲ့တဲ့အချိန်တွေသတိရတယ်
အရောင်တွေဆိုတာ မနက်စောစောမဟုတ်ရင် နေဝင်ပြီးမှပဲမြင်ရတတ်တော့ မနက်ဆိုစောစောထ ညနေဆိုလဲမှောင်တဲ့အထိ စောင့်ရိုက်ခဲ့ကြတာပျော်စရာကြီး
အခုတော့ ပုဂံမှာနေပြီး ပုဂံကိုလွမ်းနေရပြီ ။

image
6 w - Translate

ဒီလိုအရောင်တွေကို အပြေးအလွှားရိုက်ခဲ့တဲ့အချိန်တွေသတိရတယ်
အရောင်တွေဆိုတာ မနက်စောစောမဟုတ်ရင် နေဝင်ပြီးမှပဲမြင်ရတတ်တော့ မနက်ဆိုစောစောထ ညနေဆိုလဲမှောင်တဲ့အထိ စောင့်ရိုက်ခဲ့ကြတာပျော်စရာကြီး
အခုတော့ ပုဂံမှာနေပြီး ပုဂံကိုလွမ်းနေရပြီ ။

image
6 w - Translate

ဒီလိုအရောင်တွေကို အပြေးအလွှားရိုက်ခဲ့တဲ့အချိန်တွေသတိရတယ်
အရောင်တွေဆိုတာ မနက်စောစောမဟုတ်ရင် နေဝင်ပြီးမှပဲမြင်ရတတ်တော့ မနက်ဆိုစောစောထ ညနေဆိုလဲမှောင်တဲ့အထိ စောင့်ရိုက်ခဲ့ကြတာပျော်စရာကြီး
အခုတော့ ပုဂံမှာနေပြီး ပုဂံကိုလွမ်းနေရပြီ ။

image
image
image
image