#ပိန္နဲပင်စိုက်ပျိုးနည်း_ထိန်းသိမ်းနည်း_ခူးယူစားသုံးနည်း_ဈေးကွက်ဝင်နည်း
#ယိုးဒယားပိန္နဲပင် မျိူးကောင်းကောင်းစိုက်ရန်စဉ်းစားနေသူများအတွက် သိသလောက်မှတ်သလောက် အပင်အမျိုးအစား၊စျေးနှုန်း၊မြေအနေအထားနဲ့စိုက်ပုံစိုက်နည်းလေးရှင်းပြပေးချင်လို့ပါရှင့်။၃မိနစ်လောက်အချိန်ပေးပြီးဖတ်ပေးကြပါနော်။
မြန်မာအမည်-ပိန္နဲ
အဂ်လိပ်အမည်-Jackfruit
မျိုးစု-Artocarpus
မျိုးစိတ်-Heterophyllus
မျိုးရင်း-Moraceae
စတင်တွေ့ရှိသည့်နိုင်ငံ-India
မြန်မာနိုင်ငံရာသီဥတု၊မြေအနေအထားနဲ့စိုက်ရလွယ် အမြတ်ရလွယ်တဲ့ သီးပင် စားပင်ကိုပြပါဆိုလျှင် ညီမအနေ့နဲ့ပိန္နဲပင်ကို ပထမဦးစားပေး 100% Recommend
ပေးပါတယ်နော်။အောက်မှာဆက်ပြီးလေ့လာကြရအောင်နော် 👇👇
ယိုးဒယားပိန္နဲ(5)မျိုးရှိပါတယ်နော်။ထိုငါးမျိုးထဲမှ သုံးမျိုးက ရောင်းသူဝယ်သူခဏခဏ
မှားရောင်းမှားဝယ်မိတတ်လို့ အမျိုးအစားဘယ်လိုခွဲနိုင်လဲဆိုတာဗဟုသုတအနေနဲ့ရင်ဆုံးပြောပြပေးမယ်နော်။တော်တော်များများမှားတတ်ကြလို့ပါ။အမျိုးအစားတစ်မျိုးစီ၏အရသာနဲ့အပင်ပုံစံအနေအထားကို သေချာရှင်းပြပေးပါမယ်နော်။
(၁)ပိန္နဲရွက်ကြီး(၁၂ရာသီပိန္နဲ)။ ။သူကအရွက်ကိုကိုင်ကြည့်ရင်ရွက်ထိပ်ကဝိုင်းပါတယ်၊အရွက်အနည်းငယ်ပါးပါတယ်၊အရွက်ရဲ့အနားသတ်တွေက လှိုင်းပုံစံအတွန့်လေးတွေရှိပါတယ်။အရသာကတော့ အချိုစူး၊အသားဝါ၊အသားထူ၊ကြွက်သားနည်း၊အစေ့သေးပါတယ်။ယိုးဒယားပိန္နဲတွေထဲမှာ စျေးအချိုဆုံးနဲ့လူစိုက်အများဆုံးပါ။
(၂)ငါးမွှာ ၁ကီလိုပိန္နဲ။ ။သူက ရွက်ကြီးပိန္နဲနဲ့အမှားအများဆုံးပါပဲ။မျက်စိနဲ့ကြညိ့ပြီးလုံးဝခွဲလို့မရပါဘူးနော်။သူကရွက်ကြီးပိန္နဲလိုပဲ ရွက်ထိပ်ကဝိုင်းတယ်၊အနားသတ်လှိုင်းပုံစံအတွန့်လေးတွေပါတယ်။ဒါဆိုဘယ်လိုခွဲမလဲ?အရွက်ကိုကိုင်ကြည့်ပါ။ရွက်ကြီးပိန္နဲထက်အရွက်ထူပါတယ်။ပြီးတော့သူ့အရွက်က (Dark Green)အစိမ်းရောင်ပို့ရင့်ပါတယ်၊
ရွက်ကြီးပိန္နဲထက် အရွက်နည်းနည်းပိုသေးပါတယ်၊လူကြီးမင်းတို့ အပင်ဆိုင်မှာ ပိန္နဲဝယ်တော့မည်ဆိုလျှင် ထိုနှစ်မျိုးကိုသေချာယှဉ်ပြီး ခွဲခြားကြပါ။ရွက်ကြောတွေလဲလုံးဝမတူပါဘူး။ငါးမွှာ ၁ကီလို(၆၂ကျပ်ခွဲသား)ဆိုတဲ့အတိုင်း အသားကတော့တကယ်ထူပါတယ်နော်။မှတ်ချက်။ ။သုံးမွှာတစ်ကီလိုဆိုတာယိုးဒယားပိန္နဲအမျိုးအစားထဲမှာ လုံးဝလုံးဝမရှိပါဘူး။
(၃)ရွှေဒဂ်ါးပိန္နဲ။ ။သူကတော့ခွဲရလွယ်ပါတယ်။အရွက်ထိပ်ကိုကိုင်ကြည့်ရင်ချွန်ပါတယ်။သိသာပါတယ်နော်။အရသာကတော့ဗမာမျိုးနဲ့ဆင်တူပါတယ်။အချိုစူး၊အစေ့သေးပါ။အသားကတော့ရွှေဝါရောင်ပါနော်။
(၄)ပိန္နဲအနီ။ ။ခွဲရအလွယ်ဆုံးပါပဲ။အရွက်အသေးဆုံးနဲ့ အရွယ်အစားအသေးဆုံပိန္နဲပါနော်။အသားကတော့ အနီရောင်ပါ။
(၅)အစေ့လွတ်ပိန္နဲ။ ။ ထူးထူးဆန်းဆန်း အစေ့မပါတဲ့ပိန္နဲကို ယိုးဒယားနိုင်ငံက 2018မှာ မျိုးအသစ်ထုတ်လိုက်ပါတယ်။စျေးအရမ်းကြီးပါတယ်။ဒီမှာဖောက်သည်တစ်ယောက်က စမ်းစိုက်ချင်တယ်ဆိုလို့ မနှစ်က ၁၀ပင်လောက်သယ်ပေးဖူးပါတယ်။အသီးပုံစံအနေအထားအရသာကတော့မသိရသေးပါဘူး။ဗဟုသုတရအောင်ပြောပြပေးတာပါနော်။အထက်ပါအကြောင်းအရာများကိုသေချာမှတ်သားထားပါက လူကြီးမင်းတို့စီးတဲ့မြင်းအထီးလား အမလား ဆိုတာကိုယ့်ဘာသာကိုဆုံးဖြတ်တတ်ပြီဆိုရင်ရေးပေးရကျိုးနပ်ပါပီရှင့်။ညီမကိုအပြင်မှာတွေ့ရင်သာ ထမင်းဝယ်ကျွေးဖို့မမေ့ပါနဲ့။
စိုက်ပျိုးနည်းလေးဆက်ဖတ်ချင်ရင် အောက်မှာရေးထားပါတယ်ရှင့် 👇👇
ယိုးဒယားပိန္နဲအကုန်လုံးက ကိုင်းဆက် အိမ်မာတွေပါပဲရှင့်။အစေ့ပေါက်စိုက်မည်ဆိုလျှင် အသီးသီးရန်အတွက်၁၀နှစ်လောက်ကြာသော်လည်း ကိုင်းဆက်ပင်သည်
၃နှစ်ဆို အသီးစသီးပါပြီ။သို့သော် စီးပွားတော့မဖြစ်နိုင်သေးပါ။ယိုးဒယားပိန္နဲတွင် နှပ်ပင်နှင့် ရိုးရိုးပင်ဟူ၍နှစ်မျိူးရှိပါသည်။ရိုးရိုးပင်သည် အရွက်မရှိအရိုးပဲကျန်လောက်အောင်အရွက်ခါသည်။အပင် ၁၀၀တွင် ၅ပင်(or)၁၀ပင်လောက်သေတတ်သည်။
နှပ်ပင်သည်အရွက်ခါပြီးအညွှန့်အသစ်များနှင့်ရွက်သစ်များထွက်လာပြီဖြစ်သောကြောင့် အသေအပျောက်အလွန်နည်းသည်။ထို့ကြောင့်နှပ်ပင်သာဝယ်ယူကြပါ။၅၀၀လောက်စျေးပိုပေးရသည်။ပိန္နဲသည်ပူအိုက်ပြီး စိုစွတ်သောရာသီဥတုကို အထူးကြိုက်သည်။
ရေဝပ်တာကိုလုံးဝမကြိုက်သောကြောင့် ရေမဝပ်အောင်အထူးဂရုစိုက်ပါ။
ယခုအချိန်မိုးဦးကာလတွင် စိုက်ပျိုးရန်အကောင်းဆုံးအချိန်ဖြစ်ပါသည်။ အလင်းရောင်ကောင်ကောင်းရှိသောမြေနေရာများတွင် အလွန်ဖြစ်ထွန်းပါသည်။ပိန္နဲပင်၏အမြစ်သည်မြေအောက်ကိုဆင်းသည့်အတွက် စတင်စိုက်ပျိုးတော့မည်ဆိုလျှင်မြေကြီးကို နက်နက်တူးကာ မြေတွင်းအောင်းပိုးသတ်သေးတစ်ဇွန်း၊နောက်ချေး၊ဖွဲ၊မြေဆွေးတို့ဖြင့်နှစ်ပတ်ခန့်ထားပြီးလျှင်စိုက်ပျိုးလို့ရပါသည်။စစိုက်သည့်အချိန်တွင်အပင်ငယ်သေးသည့်အတွက်အထူးဂရုစိုက်ပါ။အပင်ကနေကိုင်ပြီးမ မပါနှင့်။ဖြစ်နိုင်လျှင်အိတ်ထုပ်ကသာကိုင်ပါနေိာ။အပင်စိုက်တဲ့အခါမှာလည်း ကိုင်းဆက်ကိုမြေကြီးပေါ်သို့ပေါ်အောင်ထားပေးပါ။အကွာအဝေးအားဖြင့်၁၅ပေဝန်းကျင်လောက်ခြားပေးပါ။နှစ်ရှည်ပင်ဖြစ်သည့်အတွက်သေချာစဉ်းစားပြီးမှစိုက်ကြပါ။ပင်စည်တွင်အသီး သီးသည့်အတွက် အလင်းရောင်ရစေရန်ကိုင်းတက်များကို နှစ်စဉ် ဖယ်ရှားပေးပါနော်။လိုအပ်သည့်အကြောင်းအရာများနှင့်သိလိုသည်များကို အောက်တွင်ဝင်ရောက်ဆွေးနွေးသွားနိုင်ပါတယ်နော်။ဘေးအန္တရာယ်ကင်းရှင်းကြပါစေ။❤


