6 w - Translate

#ပြည်တွင်းသတင်း
◼ အမျိုးသားတစ်ဦးကို ခါးပိုက်နှိုက်များက အုပ်စုဖွဲ့ရိုက်နှက်
ရန်ကုန်မြို့လယ်ရှိ ပန်းဆိုးတန်းလမ်းနှင့်ကမ်းနားလမ်းထောင့်၌ YBS စီးနင်းသူလူငယ်တစ်ဦးကို ခါးပိုက်နှိုက်ဟုဆိုသူများမှ အုပ်စုဖွဲ့ရိုက်နှက်မှု ယနေ့(မေ ၁၉ ရက်) နံနက်ပိုင်းတွင်ဖြစ်ပွားခဲ့ကြောင်း ကိုပူတူးနှင့်ဘော်ဒါများလူမှုကူညီရေးအသင်းထံမှသိရသည်။
ယနေ့နံနက် ၈ နာရီ ၄၅ မိနစ်တွင် အမျိုးသားတစ်ဦးသွေးထွက်ဒဏ်ရာများဖြင့် လမ်းပေါ်တွင်လဲကျနေသည်ဟု ဆက်သွယ်လာခြင်းကြောင့် သွားရောက်ကူညီခဲ့ခြင်းဖြစ်ကြောင်း ယင်းအသင်းမှတာဝန်ရှိသူတစ်ဦးက ပြောသည်။
“အသက်(၂၀) ဝန်းကျင်ကလေးတစ်ယောက် ခေါင်းမှာသွေးတွေနဲ့လဲနေတယ်။ ဝိုင်းရိုက်ခံထားရတယ် ဆိုပြီး အကူညီတောင်းတဲ့ဖုန်းပေါ့။ ရောက်တော့ ကောင်လေးကသတိလစ်နေတယ်။ ခေါင်းမှာလည်း ပေါက်ပြဲဒဏ်ရာ၊ ပြတ်ရှဒဏ်ရာတွေ့ရတယ်။ ဖြစ်စဉ်ကပတ်ဝန်းကျင်ကိုမေးကြည့်တော့ YBS ပေါ်မှာ ခါးပိုက်နှိုက်ခံရတာလို့သိရတယ်။ ခါးပှိုက်နှိုက်တွေက ကားပေါ်ကကန်ချပြီး အောက်မှာအုပ်စုဖွဲ့ဝိုင်းရိုက် ကြတာလို့ပြောတယ်။ ဘယ်ကားနံပါတ်လဲတော့မသိရဘူး။ မြေပြင်ကုသမှုတွေလုပ်ပြီး ကားပေါ်မှာတင် သတိပြန်ရလာပါပြီ” ဟု ၎င်းကပြောသည်။
ရိုက်နှက်ခံရသူမှာအသက်(၁၉) နှစ်အရွယ်ရှိ အမျိုးသားတစ်ဦးဖြစ်ပြီး ဦးခေါင်းညာဘက်ဂျိုစောင်းတွင် ပေါက်ပြဲဒဏ်ရာများရရှိခဲ့ကြောင်း၊ လက်ရှိတွင်ရန်ကုန်ပြည်သူ့ဆေးရုံကြီးသို့ပို့ဆောင်ခဲ့ပြီး လူနာနှင့် ပတ်သက်သည့်အချက်အလက်အသေးစိတ်နှင့်နောက်ဆက်တွဲအခြေအနေအားမသိရှိကြောင်း ကိုပူတူးနှင့်ဘော်ဒါများလူမှုကူညီရေးအသင်းမှ တာဝန်ရှိသူတစ်ဦးကပြောသည်။
သတင်း - အင်ကြင်း
ဓာတ်ပုံ - ကိုပူတူးနှင့်ဘော်ဒါများ

image

မနက်စာကို #နန်းကြီးသုပ် လေးနဲ့ဆိုတော့ ပိုကောင်းတာပေါ့😋😋
ပါဝင်ပစ္စည်း
-နန်းကြီးဖတ်
-ကြက်သား
- ငံပြာရည်
-ကြက်သားမှုန့်၊
-ဆနွင်း၊
-ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်
-ကြက်သွန်ဖြူ
-ကြက်သွန်နီ၊
-ဆီ
-အရသာမှုန့်
-ပဲကျက်မှုန့်
-ငရုတ်သီးကျက်မှုန့်
-နံနံပင်
-သံပုရာသီး
-ဘဲဥ(ကြက်ဥ)ပြုတ်/ပဲကြော်
ကြက်သား ကို အတုံးသေးသေးလေးတွေတုံးပြီး ဆား အရသာမှုန့်၊ ဆနွင်းတို့ဖြင့် အရသာဝင်အောင်နယ်ထားပါ။
ကြက်သွန်ဖြူ၊ကြက်သွန်နီတို့ကိုကြိတ်ထားပါ။
-ပထမဆုံးဈေးကဝယ်လာတဲ့နန်းကြီးဖတ်တွေကိုရေနွေးပွက်ပွက်ဆူထဲ ထည့်ပြီး ခနပြုတ်ပေးပါ
ပြီးလျှင်ဇကာနဲ့စစ်ပြီးရေအေးနဲ့သေချာပြန်ဆေးထားပေးပါ
-ဒယ်အိုးထဲတွင်ဆီပူအောင်တည်ပါ။
ဆီပူလာလျှင် ကြိတ်ထားသော ကြက်သွန်ဖြူ/နီကို ဆနွင်းမှုန့်လေးနဲနဲထည့်ပြီး မွှေးလာသည်အထိ ဆီသပ်ပါ ။
ဆီသပ်ထားတဲ့အနံ့မွှေးလာလျှင် ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့် ထည့်၍ ဆီသပ်ပါ။
ထိုနောက်အရသာနယ်ထား‌‌ေသာကြက်သား နှင့် ရေ အနည်းငယ် ထည့်ပြီးကြက်သားလေးတွေဆီပြန်လာတဲ့အထိချက်ပေးပါ ပြီးရင်အအေးခံထားပေးပါ
-ကြက်သားဆီသပ်တာ ရရင်တော့ နန်းကြီးသုပ် စတင်သုပ်လို့ရပါပြီ
-ပန်းကန်းတစ်ခုထဲ အအေးခံထားတဲ့နန်းကြီးဖတ် ပဲကျက်မှုန့်
ငံပြာရည် အရသာမှူန့် ဆီသပ်ထားသောကြက်သား၊ လှီးထားတဲ့ကြက်သွန်နီ နံနံပင် သံပုရာသီးတို့ကို ထည့်ပြီး သမအောင် ရောမွှေပေးပါ။
ပြီးရင်တော့ မိမိနှစ်သက်ရာကြက်ဥပြုတ် ပဲကြော် ဟင်းချိုတို့နဲ့စိတ်ကြိုက်စားသုံးလို့ရပါပြီ

image

#ကြောင်လျှာသီး
(က) ကြောင်လျှာအခေါက်အမှုန့်ပြု ၍ ချင်း(ဂျင်း)ရည် ၊ ပျားရည်တို့နှင့် ရောစပ်လျက် သောက်သော် ပန်းနာ ချောင်းဆိုးရောဂါ ပျောက်၏ ။
(ခ) အခေါက်မှုန့်ကို ရေနွေးတွင် ၂ နာရီခန့်စိမ်၍ စစ်ပြီး နံနက် ည သောက်သော် အစာမကြေရောဂါ ပျောက်၏ ။
(ဂ) ကြောင်လျှာခေါက် ကို ရေစိမ်၍ ၎င်းရေနှင့် ပလုတ်ကျင်း ပေးသော် ခံတွင်း ခြောက် ကွဲနာ ပျောက်၏ ။
(ဃ) သားဖွားပြီး နာကျင်ကိုက်ခဲသည့်ရောဂါ ၊ ခေါင်းတစ်ခြမ်း ကိုက်ရောဂါများအတွက်လည်း ကြောင်လျှာခေါက်ကို သုံးနိုင်သေးသည်။
(င) အမြစ်ခေါက်ကို အဆစ်အမျက်ရောဂါဖျားရောဂါ ၊ ၀မ်းဖော ၊ ၀မ်းရောင် ၊ ၀မ်းကိုက်ရောဂါများအတွက် အသုံးပြု၏ ။
(စ) ကြောင်လျှာရွက် ညှစ်ရေကို သောက်သော် ဘိန်းဆိပ်သင့် ခြင်း ပျောက်၏ ။
(ဆ) ကြောင်လျှာရွက်ပြုတ်တို့စားက ၀မ်းမီးကောင်း၏။ နားအူ နားကိုက်ကောင်း၏။
(ဇ) ကြောင်လျှာ အသီးကို ပြုတ်၍ လည်းကောင်း ၊ ဖုတ်၍ လည်းကောင်းစားခြင်းဖြင့် အစာမကြေရောဂါ ၊ လည်ပင်းကြီးရောဂါ ၊ သရိုက်ရောဂါ ပျောက်၏။ သုပ်စားခြင်းဖြင့် လည်ချောင်းတွင်း အပူဖုပေါက်သောရောဂါ ပျောက်သည်။
(ဈ) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ကြက်သား ရော ချက်စားပါက ပန်းနာရင်ကြပ်ရောဂါ ပျောက်၏ ။
(ည) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ငါးရံ့ဖြင့်ချက်စားပါက ကာလ၀မ်းရောဂါပျောက်၏ ။ အားကို ဖြစ်စေပြီး အစာမကြေရောဂါ ၀မ်းပျက်ရောဂါပျောက်၏။
(ဋ) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ပုစွန် ချက်စားက နှလုံးလေရိုက်ရောဂါ ၊ နှလုံးတုန် ၊ ရင်တုန်ရောဂါ ပျောက်၏။
(ဌ) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ငါးသလောက် ချက်စားက အဖောရောဂါကို ကျစေ၍ လူကို ၀ဖြိုးစေပြီး နှလုံးအားနည်းခြင်း ကို ပျောက်စေသည်။
(ဍ) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ငါးမြွေထိုး ချက်စားက ဒူလာသွေးဝမ်း မီးယပ်သွေးဝမ်း နှင့် မြင်းသရိုက် ရောဂါတို့ကို ပျောက်ကင်းစေ၏။
(ဎ) ကြောင်လျှာ အမြစ်ကိုသွေး၍ လိမ်းပေးခြင်းဖြင့် အနာဝင် မန်းလိုက်ခြင်း ပျောက်ကင်းသည်။
(ဏ) ကြောင်လျှာသီးကို (၇) ရက် နှစ်ခါ စားသော် သုတ်ခွန်အား တိုးပွားစေ၏၊ ဒေါသသုံးပါးကို ငြိမ်းစေ၏။
(တ) ကြောင်လျှာ အခေါက်အမြစ် တို့ကို သွေးလိမ်းသော် လေဖြတ်လေငန်း တခြမ်းသေ၊ တပိုင်းသေ၊ သွေးမလျှောက် လေမလျှောက်၊ ထုံနာကျင်နာ၊ ချိနဲ့သောသူများ သက်သာပျောက်ကင်း၏။
(ထ) ကြောင်လျှာခေါက် ၆ ရွေးသား၊ ချင်းခြောက် ၆ ဆရွးသား၊ ထန်းလျက် ၁၂ ရွေးသားတို့ကိုရော၍ အလုံး သုံးလုံးရအောင် လုံး၍ နံနက် နေ့ ည ဒသမှုပြုတ်ရည်နှင့် သောက်သော် သားဖွားမီးယပ်ရောဂါဖြစ်သည့် အမျိုး သမီးများသားဖွားပြီးနောက် ၄-၅-၆ ရက်တိုင်အောင် ကြောက်မက်ဖွယ်ကောင်းသည့် ကိုက်ခဲနာကျင်ခြင်းတို့ကို အံ့သြဖွယ်ကောင်းအောင် ပျောက်ကင်းသည်။
(ဒ) ကြောင်လျှာခေါက်ကို အမှုန့်ပြု၍ ချင်း (ဂျင်း)သတ္ထုရည်နှင့်လည်းကောင်း၊ ပျားရည်နှင့် လည်းကောင်း၊ ရောစပ်၍ လျက်စားသော် ပန်းနာချောင်းဆိုးရောဂါသည် ပျောက်ကင်း၏။
(ဓ) ကြောင်လျှာခေါက်ရေနှင့် စပ်၍ နွားနို့၊ ပဲစင်းငုံရွက် သတ္ထုရည်ရောပြီး ရှူပေးခဲ့သော် ခေါင်းတစ်ခြမ်းကိုက်ရောဂါ ပျောက်ကင်း၏
(န) ကြောင်လျှာ အခေါက်မှုန့်ကို ရေနွေးတွင် နှစ်နာရီကြာမျှ စိမ်၍စစ်ပြီးနောက် တစ်ကြိမ်လျှင် ၁ ကျပ်သားမျှ နံနက်ည သောက်ခဲ့သော် ၀မ်းမီးနုံ့ခြင်းကြောင့်ဖြစ်သော အစာမကြေရောဂါ ပျောက်ကင်း၏
(ပ) ကြောင်လျှာရွက် သတ္ထုရည်ကို တိုက်သော်
ဘိန်းဆိပ်သင့်သူများ သက်သာပျောက်ကင်းသည်
(ဖ) ကြောင်လျှာရွက်ကို သို့မဟုတ် ကြောင်လျှာခေါက်ကို ရေနှင့်စိမ်၍ ၎င်းရေကို ပလုတ်ကျင်းပေးခဲ့သော် ခံတွင်းခြောက်ကွဲနာ ပျောက်ကင်း၏။
(ဗ) ကြောင်လျှာပွင့်ကို သုတ်စားခြင်း၊ ရေနွေးဖျြော်ပီး တို့ပြုတ်စားခြင်း ဖြင့် နှုတ်မမြိန်နာ အတွက် ပျောက်ကင်း ၏
#amk

image

Chicken Bar အချောင်းလေးတွေကို အတွင်းသားနူးအိအိလေးနဲ့ အပေါ်ရေကြွပ်ကြွပ် အရောင်စိုစိုလေးရဖို့ ဘယ်လိုကြော်ကြမလဲ 👩‍🍳
အရင်ဆုံး ကြက်တောင်ပံတွေကို ဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ဆားရေစိမ်ထားလိုက်ပါတယ်။
၁နာရီလောက်အကြာမှာ ကြက်တောင်ပံတွေကို ရေထဲက ဆယ်ယူပြီး ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ဆား၊ ငရုတ်ကောင်း၊ငါးငံပြာရည် ထည့်နယ်ပြီး ၁နာရီလောက် နှပ်ထားပါတယ်။
နှပ်ထားပြီးတာနဲ့ ဆီကို အရမ်းပူအောင် အပူပေးပြီး ကြက်သားကို ထည့်ကြော်ပါတယ်။ ကြက်သားထည့်ပြီးတာနဲ့ မီးအပူကိုသင့်သင့်ပဲထားပါတယ်။
ကြက်တောင်ပံအောက်ဘက် အရေ ခွံ ကြွပ်ကြွပ် အတွင်းသာနူးအိအိလေးဖြစ်လာသည်အထိ ထားပြီး အထက်အောက်လှန်ပါတယ်။ ၂ဖက်လုံးကြွပ်ကြွပ်ရဲရဲလေးဖြစ်လာပြီဆိုတာနဲ့ ကြက်တောင်ပံဆယ်ယူပြီး ချဉ်ရည်ဖျော် တို့စားလိုက်ရင် ရှယ်ပါပဲနော်🤗

image

တကယ်တော့ ရှောက်သီး မဟုတ်ဘဲ ရှောက်သီးအစား ဂျပန်မှာ နွေရာသီဆို စူပါမှာတွေ့ရတတ်တဲ့ Lemon 🍋 သုပ်စားတာပါ။ရှောက်သီးသုပ်လို့ဘဲ ခေါ်လိုက်ပါမယ်နော်☺️
📝ရှောက်သီးသုပ်နည်းလေးကတော့
🍋ပထမဆုံး Lemonသီးကို အခွံခွါပြီး စိတ်ရှည်ရှည်နဲ့ အထဲက အမွှာလေးတွေကို အသာယာလေးထုတ်ပါတယ်။
🍋ပြီးရင်တော့ ကြက်သွန်ခရမ်းရောင်တစ်လုံး အခွံခွါ ပါးပါးလှီး ရေဆေးထားပါတယ်။
🍋ဂေါ်ဖီပါးပါးလှီးထားပြီးသား Readymade salad တစ်ဝက်ကျန်နေသေးတာထည့်ပါတယ်။
🍋အရသာအတွက်ကတော့ ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်လေး ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်းလောက်ရယ် ၊ ပုစွန်ငပိထောင်းအနည်းငယ်ရယ်၊ ငါးအသားမှုန့် လက်ဖက်စားဇွန်း ၃ဇွန်းလောက်ရယ်ဘဲအရင်ထည့်ပြီး စောနကပြင်ဆင်ထားတဲ့ပါဝင်ပစ္စည်းတွေနဲ့ သမအောင်ရောနယ်ပေးလိုက်ပါတယ်။
🍋အရသာကတော့ မိမိစိတ်ကြိူက်ပြင်ဆင်ကြပါနော်
🍋Amelia ကတော့အချဉ်ကြိုက်လို့ အရသာအတွက် အပေါ်မှာရေးထားတဲ့ ပမာဏလေးတွေနဲ့ သုပ်လိုက်တာ ကွက်တိပါဘဲ
🍋Kernel က အစပ်မစားရတော့ သူ့အတွက် ငရုတ်သီးမှုန့် မထည့်ဘဲအရင်သုပ်ထားတဲ့ထဲက နည်းနည်းဖယ်ပေးလိုက်ပါတယ်။
🍋ကျန်တာကိုတော့ ငရုတ်သီးမှုန့်အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ရောနယ်ပေးလိုက်ပါတယ်။
🍋ထိမိနေတာဘဲ စားလို့ကောင်းချက် Zukini ဟင်းရည်လေးနဲ့ဆိုတော့ ဂွတ်ရှယ်ဘဲ 😋
🍋ကြိုက်နှစ်သက်ရင် လိုက်လုပ်စားကြည့်ကြပါနော် 💕

image

ပုဇွန်သခွားသီးသုပ်စပ်စပ်လေး
သခွားသီးရခိုင်သုပ်
သခွားသီးသုပ်အရည်ရွှဲရွှဲလေးကိုထမင်းဖြူလေးနဲ့စားအရမ်းကိုစားကောင်းပါတယ်
သခွားသီးကိုရေဆေးနှစ်ခြမ်းခွဲ အလယ်ကအစေ့လေးတွေထုပ်ပြီးခြစ်ထားပါ
နုနုလေးဆိုအစေ့ထုပ်စရာတောင်မလိုပါဘူး
ကြက်သွန်နီနှစ်လုံးလောက်ပါးပါလေးလှီးပြီးရေဆေးထား ပါ
ပုဇွန်လှော်ပြီးအခွံခွာထားပါ
ငပိမီးဖုတ်ထားပါ
ငရုပ်သီးစိမ်းကိုယ်အစပ်စားနိုင်သလောက်လှော်ထားပါ
ပြီးရင် ငပိနဲ့ငရုပ်သီးစိမ်းလေးရောထောင်းပါ
အရသာအတွက်လိုအပ်တဲ့ဆား အချိုမုန့် သို့မဟုတ်ကြက်သားမုန့်ကိုတခါတည်းထည့်ထောင်းပါတယ်
လှော်ထားတဲ့ပုဇွန်တဝက်လောက်ကိုလည်းရောထောင်းလိုက်ပါတယ်
ကျန်တဲ့တဝက်ကအကောင်လိုက်ထည့်ပါမယ်
ပြီးရင်ခြစ်ထားတဲ့သခွားသီးထဲ့ကိုထောင်းထားတာတွေထည့် ကြက်သွန်နီပါးပါလှီးထားတာနဲ့ပုဇွန်တွေထည့်ပြီးရာသုပ်ပါ
အချဥ်ကြိုက်ရင်သံပုရာသီးလေးညစ်ထည့်ပါ
နောက်ဆုံးအရသာလေးမြည်းပြီး ပင်စိမ်းလေးညှပ်ထည့်ပြီးရပါပြီရှင်

image

ဆီးမထွက်ခြင်းနှင့် ဓမ္မတာလွန်ခြင်းကို ၁၅ မိနစ်နဲ့ ပျောက်အောင်ကုသနိုင်
လယ်ကန်စွန်းလို့ တစ်ချို့ခ်ါဝေါ်ကြတဲ့ ကန်စွန်းရိုးနီ၏ အစွမ်းများဖြင့်
ဆီးအိမ်တွင်မှ ဆီးမထွက်ခြင်းနှင့် ဓမ္မတာလွန်ခြင်း ရောဂါများကို ၁၅ မိနစ်အတွင်း ထိထိရောက်ရောက် ကုသပေးနိုင် ပါတယ်။
-
ကန်စွန်းရိုးနီ၏ အရွက်ကို မန်ကျည်းရွက်၊ ဘူးရွက် စသည်တို့နှင့် ဆတူရောကြိတ်လိုက်ပါ။
ထိုကြိတ်ပြီးသားများကို ဆန်မှုန့်ညက်ညက်နှင့် ဖျော်ပြီး ဆီးခုံပေါ်သို့ တင်လိုက်ပါက ဆီးအိမ်တွင်းမှ ဆီးမထွက်သူများ ၁၅ မိနစ်အတွင်း ဆီးကျဆင်း လာပါလိမ့်မယ်။
ဓမ္မတာလွန်နေသူများလည်း ရပ်တန့်ကာ ရောဂါသက်သာစေပါလိမ့်မယ်။

image

#ခရမ်းကစော့ ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးပြုပုံ🥗🥗
ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးတယ်
ခရမ်းကစော့သီးလေးတွေ က ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးနိုင်သလို ကင်ဆာကုသရာမှာလည်း ထိရောက်မှုရှိပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်ကျန်းမာစေဖို့ အာဟာရတွေပြည့်ဝစွာပါဝင်နေသလို ကင်ဆာဆဲလ်တွေ မပွားစေဖို့လည်း အကောင်းဆုံးဟန့်တားပေးနိုင်ပါတယ်။ ခရမ်းကစော့သီးကို ရှေးယခင်ကာလတွေကတည်းက ကင်ဆာကာကွယ်ဖို့ အသုံးပြုခဲ့ကြပါတယ်။
အကိုက်အခဲ သက်သာစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးတွေက နာကျင်မှုကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ ခရမ်းကစော့သီးမှာပါတဲ့ ဓာတ်တစ်မျိုးက နာကျင်မှုကိုသက်သာစေသလို အရောင်ကျစေနိုင်တဲ့ အာနိသင်လည်းရှိပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်မှာဖြစ်တဲ့ နာကျင်ကိုက်ခဲမှုတွေသက်သာစေဖို့အတွက် အသုံးပြုပေးလို့ရပါတယ်။
ရောင်ရမ်းမှုကို သက်သာစေနိုင်တယ်
လည်ချောင်းနာတာ၊ ပါးစပ်ထဲမှာ အနာလေးတွေဖြစ်ပြီး နာကျင်ရောင်ရမ်းတာကို သက်သာစေဖို့လည်း ခရမ်းကစော့သီးကို စားပေးလို့ရပါတယ်။ ထိခိုက်ဒဏ်ရာတွေကြောင့် နာကျင်ရောင်ရမ်းတာကို သက်သာစေဖို့လည်း စားပေးလို့ရပါတယ်။
အနာတွေကို သက်သာစေနိုင်တယ်
အဖျားကျစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးကို စားသုံးပေးတာက ကိုယ်ခံအားကောင်းစေနိုင်ပြီး ဖျားနာမှု ကင်းစေနိုင်ပါတယ်။ ရေစင်အောင်ဆေးထားတဲ့ ခရမ်းကစော့သီး ပြုတ်ရည်ကို သောက်ပေးတာကလည်း အဖျားကျစေဖို့ အကောင်းဆုံး အထောက်အပံ့ပေးနိုင်မှာပါ။
ဘက်တီးရီးယားတွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ဘက်တီးရီးယားတွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိတာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်ကို ရောဂါပိုးတွေအန္တရာယ်ကနေ ကာကွယ်ဖို့ စားသုံးပေးလို့ရပါတယ်။
ဗီတာမင် C ချို့တဲ့မှုကင်းစေတယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ဗီတာမင် C ကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေပြီး ခန္ဓာကိုယ်မှာ ဗီတာမင် C ချို့တဲ့မှုကြောင့်ဖြစ်စေနိုင်တဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာတွေကို အထိရောက်ဆုံးကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ရေယုန် သက်သာစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ရေယုန်ကိုသက်သာစေနိုင်ပြီး မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်အာနိသင် ကြွယ်ဝတယ်
ခရမ်းကစော့သီးက ဓာတ်တိုဆးန့်ကျင်အာနိသင်ကြွယ်ဝတာကြော်င့ ခန္ဓာကိုယ်မျာ ဓာတ်တိုးပစ္စည်းတွေကြောင့် ထိခိုက်တာမျိုးမဖြစ်အောင် အထိရောက်ဆုံးကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ အသားအရေကို ကျန်းမာစေနိုင်သလို ရောဂါတွေကနေလည်း အထိ​ရောက်ဆုံး ကာကွယ်ပေးနိုင်မှာပါ။
သန်ကျစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးက သဘာဝသန်ကျဆေးတစ်မျိုးပါ။ သန်ထမှာစိုးတယ်။ သန်ချဆေးလည်း မသောက်ချင်ဘူးဆိုရင်တော့ ခရမ်းကစော့သီးလေး တို့စားပေးပါ။
အမြင်အာရုံကောင်းစေတယ်
ခရမ်းကစော့သီးကို ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး ထောပတ်နဲ့ ပုံမှန်ကြော်စားပေးတာက အမြင်အာရုံကို ကျန်းမာစေနိုင်မှာပါ။
မြန်မာဆေးကျမ်းများ အလိုအရ စပ်ရှားရှားရှိ၏၊ခါး၏၊ပူ၏၊ လေသလိပ်ကို ကြေစေ၏၊ နှုတ်ကိုမြိန်စေ၏၊ နှလုံးကို အားပေး၏၊နူနာ၊ အဖျား၊ ပန်းနာ၊ လေနာ၊ယားနာ တို့ကို နိုင်၏ ။
တိုင်းရင်းဆေးကျမ်းများအရ
ပဉ္စငါးပါးရည်ကို ညှစ်သောက်ခြင်း၊ကြိတ်ဖတ်ဖြင့် အုံပေးခြင်းဖြင့် မြွေဆိပ်၊ ကင်းဆိပ်ပြေပျောက်စေ၏။
သွားကိုက်၊ နာကျင်ခြင်းနှင့် သွားပိုး ထသောအခါ အမြစ်ကို သွေး၍ သွား၌ သိပ်ပေးခြင်းဖြင့်၊ အမြစ်မှုန့် ကိုမှိုင်းတိုက်၍ အခိုးရှူပေးခြင်းဖြင့် သွားနှင့်ပတ်သက်သောရောဂါများ ပျောက်၏။
အမြစ်ကို ဆန်ဆေးရည်နှင့် သွေး၍ သောက်ပါက နှာခေါင်းသွေးလျှံခြင်း ပျောက်၏။
နား၌ ပိုးကောင်ဝင်လျှင် ကစော့ခါးသီးကို မီးရှို့ပြီး အခိုးခံပါက ပိုးထွက်၏။
ကစော့ခါး မြစ်ကိုအမှုန့်ပြုပြီး ကွမ်းရွက်ပြုတ်ရည်နှင့် သောက်ခြင်းဖြင့် အညှော်ခံ ငန်းဆေးကြီးအဖြစ် အသုံးပြု၏။
ပဉ္စငါးပါး နုပ်နုပ်စဉ်း၍ ရေထက်ဝက် ခန်းအောင် ကျိုပြီး ပိတ်သန့်သန့်ဖြင့် စစ်၍ အေးလျှင် ပျားရည်တစ်ဆယ်သားခန့် ထည့်ပါ။ လက်ဖက်ရည် ပန်းကန်ဖြင့် ထက်ဝက်ခန့် တစ်နေ့ နှစ်ကြိမ် သောက်ပါက မီးယပ်ဖြူဆင်းသည့်ရောဂါ ပျောက်၏။

image

#ခရမ်းကစော့ ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးပြုပုံ🥗🥗
ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးတယ်
ခရမ်းကစော့သီးလေးတွေ က ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးနိုင်သလို ကင်ဆာကုသရာမှာလည်း ထိရောက်မှုရှိပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်ကျန်းမာစေဖို့ အာဟာရတွေပြည့်ဝစွာပါဝင်နေသလို ကင်ဆာဆဲလ်တွေ မပွားစေဖို့လည်း အကောင်းဆုံးဟန့်တားပေးနိုင်ပါတယ်။ ခရမ်းကစော့သီးကို ရှေးယခင်ကာလတွေကတည်းက ကင်ဆာကာကွယ်ဖို့ အသုံးပြုခဲ့ကြပါတယ်။
အကိုက်အခဲ သက်သာစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးတွေက နာကျင်မှုကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ ခရမ်းကစော့သီးမှာပါတဲ့ ဓာတ်တစ်မျိုးက နာကျင်မှုကိုသက်သာစေသလို အရောင်ကျစေနိုင်တဲ့ အာနိသင်လည်းရှိပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်မှာဖြစ်တဲ့ နာကျင်ကိုက်ခဲမှုတွေသက်သာစေဖို့အတွက် အသုံးပြုပေးလို့ရပါတယ်။
ရောင်ရမ်းမှုကို သက်သာစေနိုင်တယ်
လည်ချောင်းနာတာ၊ ပါးစပ်ထဲမှာ အနာလေးတွေဖြစ်ပြီး နာကျင်ရောင်ရမ်းတာကို သက်သာစေဖို့လည်း ခရမ်းကစော့သီးကို စားပေးလို့ရပါတယ်။ ထိခိုက်ဒဏ်ရာတွေကြောင့် နာကျင်ရောင်ရမ်းတာကို သက်သာစေဖို့လည်း စားပေးလို့ရပါတယ်။
အနာတွေကို သက်သာစေနိုင်တယ်
အဖျားကျစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးကို စားသုံးပေးတာက ကိုယ်ခံအားကောင်းစေနိုင်ပြီး ဖျားနာမှု ကင်းစေနိုင်ပါတယ်။ ရေစင်အောင်ဆေးထားတဲ့ ခရမ်းကစော့သီး ပြုတ်ရည်ကို သောက်ပေးတာကလည်း အဖျားကျစေဖို့ အကောင်းဆုံး အထောက်အပံ့ပေးနိုင်မှာပါ။
ဘက်တီးရီးယားတွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ဘက်တီးရီးယားတွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိတာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်ကို ရောဂါပိုးတွေအန္တရာယ်ကနေ ကာကွယ်ဖို့ စားသုံးပေးလို့ရပါတယ်။
ဗီတာမင် C ချို့တဲ့မှုကင်းစေတယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ဗီတာမင် C ကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေပြီး ခန္ဓာကိုယ်မှာ ဗီတာမင် C ချို့တဲ့မှုကြောင့်ဖြစ်စေနိုင်တဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာတွေကို အထိရောက်ဆုံးကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ရေယုန် သက်သာစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ရေယုန်ကိုသက်သာစေနိုင်ပြီး မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်အာနိသင် ကြွယ်ဝတယ်
ခရမ်းကစော့သီးက ဓာတ်တိုဆးန့်ကျင်အာနိသင်ကြွယ်ဝတာကြော်င့ ခန္ဓာကိုယ်မျာ ဓာတ်တိုးပစ္စည်းတွေကြောင့် ထိခိုက်တာမျိုးမဖြစ်အောင် အထိရောက်ဆုံးကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ အသားအရေကို ကျန်းမာစေနိုင်သလို ရောဂါတွေကနေလည်း အထိ​ရောက်ဆုံး ကာကွယ်ပေးနိုင်မှာပါ။
သန်ကျစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးက သဘာဝသန်ကျဆေးတစ်မျိုးပါ။ သန်ထမှာစိုးတယ်။ သန်ချဆေးလည်း မသောက်ချင်ဘူးဆိုရင်တော့ ခရမ်းကစော့သီးလေး တို့စားပေးပါ။
အမြင်အာရုံကောင်းစေတယ်
ခရမ်းကစော့သီးကို ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး ထောပတ်နဲ့ ပုံမှန်ကြော်စားပေးတာက အမြင်အာရုံကို ကျန်းမာစေနိုင်မှာပါ။
မြန်မာဆေးကျမ်းများ အလိုအရ စပ်ရှားရှားရှိ၏၊ခါး၏၊ပူ၏၊ လေသလိပ်ကို ကြေစေ၏၊ နှုတ်ကိုမြိန်စေ၏၊ နှလုံးကို အားပေး၏၊နူနာ၊ အဖျား၊ ပန်းနာ၊ လေနာ၊ယားနာ တို့ကို နိုင်၏ ။
တိုင်းရင်းဆေးကျမ်းများအရ
ပဉ္စငါးပါးရည်ကို ညှစ်သောက်ခြင်း၊ကြိတ်ဖတ်ဖြင့် အုံပေးခြင်းဖြင့် မြွေဆိပ်၊ ကင်းဆိပ်ပြေပျောက်စေ၏။
သွားကိုက်၊ နာကျင်ခြင်းနှင့် သွားပိုး ထသောအခါ အမြစ်ကို သွေး၍ သွား၌ သိပ်ပေးခြင်းဖြင့်၊ အမြစ်မှုန့် ကိုမှိုင်းတိုက်၍ အခိုးရှူပေးခြင်းဖြင့် သွားနှင့်ပတ်သက်သောရောဂါများ ပျောက်၏။
အမြစ်ကို ဆန်ဆေးရည်နှင့် သွေး၍ သောက်ပါက နှာခေါင်းသွေးလျှံခြင်း ပျောက်၏။
နား၌ ပိုးကောင်ဝင်လျှင် ကစော့ခါးသီးကို မီးရှို့ပြီး အခိုးခံပါက ပိုးထွက်၏။
ကစော့ခါး မြစ်ကိုအမှုန့်ပြုပြီး ကွမ်းရွက်ပြုတ်ရည်နှင့် သောက်ခြင်းဖြင့် အညှော်ခံ ငန်းဆေးကြီးအဖြစ် အသုံးပြု၏။
ပဉ္စငါးပါး နုပ်နုပ်စဉ်း၍ ရေထက်ဝက် ခန်းအောင် ကျိုပြီး ပိတ်သန့်သန့်ဖြင့် စစ်၍ အေးလျှင် ပျားရည်တစ်ဆယ်သားခန့် ထည့်ပါ။ လက်ဖက်ရည် ပန်းကန်ဖြင့် ထက်ဝက်ခန့် တစ်နေ့ နှစ်ကြိမ် သောက်ပါက မီးယပ်ဖြူဆင်းသည့်ရောဂါ ပျောက်၏။

image

#ခရမ်းကစော့ ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးပြုပုံ🥗🥗
ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးတယ်
ခရမ်းကစော့သီးလေးတွေ က ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးနိုင်သလို ကင်ဆာကုသရာမှာလည်း ထိရောက်မှုရှိပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်ကျန်းမာစေဖို့ အာဟာရတွေပြည့်ဝစွာပါဝင်နေသလို ကင်ဆာဆဲလ်တွေ မပွားစေဖို့လည်း အကောင်းဆုံးဟန့်တားပေးနိုင်ပါတယ်။ ခရမ်းကစော့သီးကို ရှေးယခင်ကာလတွေကတည်းက ကင်ဆာကာကွယ်ဖို့ အသုံးပြုခဲ့ကြပါတယ်။
အကိုက်အခဲ သက်သာစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးတွေက နာကျင်မှုကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ ခရမ်းကစော့သီးမှာပါတဲ့ ဓာတ်တစ်မျိုးက နာကျင်မှုကိုသက်သာစေသလို အရောင်ကျစေနိုင်တဲ့ အာနိသင်လည်းရှိပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်မှာဖြစ်တဲ့ နာကျင်ကိုက်ခဲမှုတွေသက်သာစေဖို့အတွက် အသုံးပြုပေးလို့ရပါတယ်။
ရောင်ရမ်းမှုကို သက်သာစေနိုင်တယ်
လည်ချောင်းနာတာ၊ ပါးစပ်ထဲမှာ အနာလေးတွေဖြစ်ပြီး နာကျင်ရောင်ရမ်းတာကို သက်သာစေဖို့လည်း ခရမ်းကစော့သီးကို စားပေးလို့ရပါတယ်။ ထိခိုက်ဒဏ်ရာတွေကြောင့် နာကျင်ရောင်ရမ်းတာကို သက်သာစေဖို့လည်း စားပေးလို့ရပါတယ်။
အနာတွေကို သက်သာစေနိုင်တယ်
အဖျားကျစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးကို စားသုံးပေးတာက ကိုယ်ခံအားကောင်းစေနိုင်ပြီး ဖျားနာမှု ကင်းစေနိုင်ပါတယ်။ ရေစင်အောင်ဆေးထားတဲ့ ခရမ်းကစော့သီး ပြုတ်ရည်ကို သောက်ပေးတာကလည်း အဖျားကျစေဖို့ အကောင်းဆုံး အထောက်အပံ့ပေးနိုင်မှာပါ။
ဘက်တီးရီးယားတွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ဘက်တီးရီးယားတွေကို တိုက်ဖျက်ပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိတာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်ကို ရောဂါပိုးတွေအန္တရာယ်ကနေ ကာကွယ်ဖို့ စားသုံးပေးလို့ရပါတယ်။
ဗီတာမင် C ချို့တဲ့မှုကင်းစေတယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ဗီတာမင် C ကြွယ်ဝစွာပါဝင်နေပြီး ခန္ဓာကိုယ်မှာ ဗီတာမင် C ချို့တဲ့မှုကြောင့်ဖြစ်စေနိုင်တဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာတွေကို အထိရောက်ဆုံးကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ရေယုန် သက်သာစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးမှာ ရေယုန်ကိုသက်သာစေနိုင်ပြီး မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်အာနိသင် ကြွယ်ဝတယ်
ခရမ်းကစော့သီးက ဓာတ်တိုဆးန့်ကျင်အာနိသင်ကြွယ်ဝတာကြော်င့ ခန္ဓာကိုယ်မျာ ဓာတ်တိုးပစ္စည်းတွေကြောင့် ထိခိုက်တာမျိုးမဖြစ်အောင် အထိရောက်ဆုံးကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ အသားအရေကို ကျန်းမာစေနိုင်သလို ရောဂါတွေကနေလည်း အထိ​ရောက်ဆုံး ကာကွယ်ပေးနိုင်မှာပါ။
သန်ကျစေနိုင်တယ်
ခရမ်းကစော့သီးက သဘာဝသန်ကျဆေးတစ်မျိုးပါ။ သန်ထမှာစိုးတယ်။ သန်ချဆေးလည်း မသောက်ချင်ဘူးဆိုရင်တော့ ခရမ်းကစော့သီးလေး တို့စားပေးပါ။
အမြင်အာရုံကောင်းစေတယ်
ခရမ်းကစော့သီးကို ထက်ခြမ်းခြမ်းပြီး ထောပတ်နဲ့ ပုံမှန်ကြော်စားပေးတာက အမြင်အာရုံကို ကျန်းမာစေနိုင်မှာပါ။
မြန်မာဆေးကျမ်းများ အလိုအရ စပ်ရှားရှားရှိ၏၊ခါး၏၊ပူ၏၊ လေသလိပ်ကို ကြေစေ၏၊ နှုတ်ကိုမြိန်စေ၏၊ နှလုံးကို အားပေး၏၊နူနာ၊ အဖျား၊ ပန်းနာ၊ လေနာ၊ယားနာ တို့ကို နိုင်၏ ။
တိုင်းရင်းဆေးကျမ်းများအရ
ပဉ္စငါးပါးရည်ကို ညှစ်သောက်ခြင်း၊ကြိတ်ဖတ်ဖြင့် အုံပေးခြင်းဖြင့် မြွေဆိပ်၊ ကင်းဆိပ်ပြေပျောက်စေ၏။
သွားကိုက်၊ နာကျင်ခြင်းနှင့် သွားပိုး ထသောအခါ အမြစ်ကို သွေး၍ သွား၌ သိပ်ပေးခြင်းဖြင့်၊ အမြစ်မှုန့် ကိုမှိုင်းတိုက်၍ အခိုးရှူပေးခြင်းဖြင့် သွားနှင့်ပတ်သက်သောရောဂါများ ပျောက်၏။
အမြစ်ကို ဆန်ဆေးရည်နှင့် သွေး၍ သောက်ပါက နှာခေါင်းသွေးလျှံခြင်း ပျောက်၏။
နား၌ ပိုးကောင်ဝင်လျှင် ကစော့ခါးသီးကို မီးရှို့ပြီး အခိုးခံပါက ပိုးထွက်၏။
ကစော့ခါး မြစ်ကိုအမှုန့်ပြုပြီး ကွမ်းရွက်ပြုတ်ရည်နှင့် သောက်ခြင်းဖြင့် အညှော်ခံ ငန်းဆေးကြီးအဖြစ် အသုံးပြု၏။
ပဉ္စငါးပါး နုပ်နုပ်စဉ်း၍ ရေထက်ဝက် ခန်းအောင် ကျိုပြီး ပိတ်သန့်သန့်ဖြင့် စစ်၍ အေးလျှင် ပျားရည်တစ်ဆယ်သားခန့် ထည့်ပါ။ လက်ဖက်ရည် ပန်းကန်ဖြင့် ထက်ဝက်ခန့် တစ်နေ့ နှစ်ကြိမ် သောက်ပါက မီးယပ်ဖြူဆင်းသည့်ရောဂါ ပျောက်၏။

image