6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

သရက်သီး ကျောက်ကျော
**************************
ရေ 👉 ၂ လီတာ
သကြား 👉 ၂၀ သား(ချိုပေါ့)/
ကျောက်ကျော👉 25 g
သရက်သီး 👉 ၅ လုံးကြိတ်ထား( ပိုထည့်လဲရပါ၏ )

အားလုံးကို ကျိုမယ့်အိုးထဲထည့်မွှေပီး စ ကျိုပါမယ်။
ဗွမ်းဗွမ်းဆူလာရင် မီးအားလျှော့ပါမယ်။
မီးအေးအေးနဲ့ ၁၀ မိနစ်ခန့် ဆက်ကျိုပီးရင်
ဗန်းထဲလောင်းထည့်ပီး အအေးခံထားပေးပါ။

သရက်ကျောက်ကျော ဖြစ်သွားပါလိမ့်မယ်။

_______________________________________________

ချိုပေါ့ ဆိုရင် သကြား ၂၀ ကျပ်သားထည့်ပါ။
ချိုလေး ဆိုရင် သကြား ၂၅ ကျပ်သား ထည့်ပါ။

မိမိနှစ်သက်ရာ
မည်သည့်အသီးအနှံမဆို ဤအချိုးအစားနဲ့ ထိုးပါ။

image
6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

#ငါးဇင်ရိုင်းဥလေးတွေနဲ့ရလို့
အချဉ်ဆီပြန်လေးချက်တယ်

ငါးဇင်ရိုင်းကိုအညှိပျောက်အောင်
ဆားနဲ့မကျီးသီးနဲ့နယ်ဆေး
ရေစင်စင်ဆေးပြီးမှအာဖဲ့အူထုတ်
အချိူအငံအရသာနယ်ပြီးနှပ်ထား

ငရုပ်သီးကို ကြက်သွန်ဖြူနီဂျင်းနဲ့ထောင်းပြီးဆီသတ်ပါ
ငရုပ်သီးအရောင်ညိုလာမှ
ငါးထဲ့ပြီးဆီသတ်ပါ
နှစ်ရေလောက်ချက်ပါ
ဆီပြန်လာမှမကျီးနှစ်ထဲ့ပြီး ရှမ်းနံနံအုပ်ပါ

ငါးဇင်ရိုင်းအချဉ်ဆီပြန်ဟင်းရပါပြီ

image
6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

#ငါးသလဲထိုးအိုးကပ်ချက်နည်း

ချက်နည်း ရေးပေးလိုက်ပါတယ်ရှင့်

ငါးသလဲထိုး ငါးလေးတွေကို သံပရာသီးညှစ်ထည့် ဖွဖွလေး ရေစင်အောင်ဆေးပါ(ငါးသလဲထိုးက ညှီစော်နံတတ်လို့ သံပရာသီးနဲ့ဆေးတာပါ)
ငါးလေးတွေကို ရေဆေးပြီး နနွင်းအနည်းငယ် ဆား ဟင်းခတ်မှုန့် ငရုတ်ကောင်းထည့်နယ် အရသာဝင်အောင် ခဏနှပ်ထား

ဆီပြန်ချက်မှာမို့ ဆီလေးပိုထည့် ကြက်သွန်ဖြူ နနွင်း အရောင်တင်(အစစ်)ထည့် ဆီအရင်သပ်
မွှေးပြီး အရောင်လေးလှလာရင် ခရမ်းချဉ်(2)လုံးလောက်စိပ်ထည့် ဆား ဟင်းခတ်မှုန်ထည့် အဖုံးအုပ် နှပ်ထားပါ
ခရမ်းချဉ်အိပြီး အနှစ်ရရင် ငါးနယ်ပြီးနှပ်ထားတာတွေထည့် ရေလေးအနည်းငယ်ထည့် တချက်လောက် နှံအောင်မွှေပြီး အဖုံးအုပ်နှပ်ထားပါ(ခဏ ခဏ မမွှေပါနဲ့နော် ငါးလေးတွေ ကျေကုန်မှာစိုးလို့)
အနံလေးမွှေးပြီး ဆီပြန် တဖျစ်ဖျစ်မြည်လာရင် ငရုတ်ပွစိမ်းလေးညှပ်ထည့် နံနံပင်အုပ် မဆလာကြိုက်ရင် မဆလာခပ် ငရုတ်ကောင်းခပ် ရပါပြီရှင့်

(၇)ရက်သားသမီးအားလုံး ကျန်းမာစေကြောင်း ဆန္ဒပြုလျှက်

#ဖြိုးလက်ရာငါးသလဲထိုးအိုးကပ်ဆီပြန်

image
6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

🔥🌶️အာပူ လျှာပူ ကြက်သောက်ဆမ်း ချဉ်စပ်ဟင်းချက်နည်း🔥🌶️
****************************************************************
ပါဝင်ပစ္စည်း =ကြက်သား /ငပိ/ဆီ/ဆား/
ကြက်သွန်မြိတ်/ရှမ်းနံနံ/ကြက်သွန်ဖြူ/နီ /
နနွင်း/အရသာမှုန့်/ငရုတ်ကောင်း/ စပါးလင်/ဂျင်း/
ငရုတ်သီးစိမ်း/ငရုတ်သီးလှော်/သံပုရာသီး😊😊😊ပါဝင်ပစ္စည်းလေးတွေပါ။
_______________________________________________________________
"ပြင်ဆင်ရန်”
ပထမဆုံး = ကြက်သားကို ရေနဲ့ သန့်စင်အောင်ဆေးပေးပါ။
၁။ကြက်သွန်ဖြူ /နီ /ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း /
ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ ထောင်းပေးထားပါ။
၂။ရှမ်းနံနံ / စပါးလင် / သံပုရာသီး / ငရုတ်သီးလှော် /
ကြက်သွန်မြိတ် /ငပိတို့ကို အသင့်ပြင်ဆင်ထားပေးပါ။
၃။ ရေဆေးထားတဲ့ ကြက်သားကို ဇလုံတခုထဲထည့်ပြီး အရသာနှပ်ပါမယ် …
၁=ကြက်သွန်ဖြူ /နီ/ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း/
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ရောထောင်းထားတာထည့်ပါမယ်
ပြီးရင် နနွင်း / ငပိ/ ဆီ/ဆား/အရသာမှုန့် တို့ဖြင့်
အရသာဝင်အောင်နယ်ပြီး နာရီဝက်ခန့် နှပ်ထားပေးပါ။
_____________________________________
၄။ စချက်ပါမယ် = ဒယ်အိုးထဲကို ဆီထည့်ပါ ဆီပူရင်
အရသာနှပ်ထားတဲ့ ကြက်သားထည့်ပြီး လုံးချက်ပါ
ဆီပြန်လာရင် စပါးလင်ထည့်ပြီး ခန မွှေပေးပါ ပြီး
ရင် အရသာနှင့် ကြက်သားလေးတွေ နူးအိလာအောင်
ရေထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်ပြီး ချက်ပေးပါ။
၅။ ကြက်သားတွေ နူးအိပြီး အရသာလေးအဆင်ပြေ
ပြီဆိုရင် နောက်ဆုံးမှာ ရှမ်းနံနံ /ကြက်သွန်မြိတ် /
ငရုတ်သီးလှော် သံပုရာရည် ထည့်ပြီး သုံးဆောင်
နိုင်ပါပြီနော် ….
☺️ဆီပြန်ဟင်းတွေကြည့်စားနေရတာ ရိုးလာရင် ဒီလို
လေးချက်စားကြည့်ပါ….🍲
🔥🌶️ခံတွင်းမတွေ့ ပါးစပ်ပျက်နေတယ်ဆိုရင်တော့
ဒီဟင်းလေးကို လိုက်ချက်စားကြည့်နော်”🔥

image
6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

🔥🌶️အာပူ လျှာပူ ကြက်သောက်ဆမ်း ချဉ်စပ်ဟင်းချက်နည်း🔥🌶️
****************************************************************
ပါဝင်ပစ္စည်း =ကြက်သား /ငပိ/ဆီ/ဆား/
ကြက်သွန်မြိတ်/ရှမ်းနံနံ/ကြက်သွန်ဖြူ/နီ /
နနွင်း/အရသာမှုန့်/ငရုတ်ကောင်း/ စပါးလင်/ဂျင်း/
ငရုတ်သီးစိမ်း/ငရုတ်သီးလှော်/သံပုရာသီး😊😊😊ပါဝင်ပစ္စည်းလေးတွေပါ။
_______________________________________________________________
"ပြင်ဆင်ရန်”
ပထမဆုံး = ကြက်သားကို ရေနဲ့ သန့်စင်အောင်ဆေးပေးပါ။
၁။ကြက်သွန်ဖြူ /နီ /ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း /
ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ ထောင်းပေးထားပါ။
၂။ရှမ်းနံနံ / စပါးလင် / သံပုရာသီး / ငရုတ်သီးလှော် /
ကြက်သွန်မြိတ် /ငပိတို့ကို အသင့်ပြင်ဆင်ထားပေးပါ။
၃။ ရေဆေးထားတဲ့ ကြက်သားကို ဇလုံတခုထဲထည့်ပြီး အရသာနှပ်ပါမယ် …
၁=ကြက်သွန်ဖြူ /နီ/ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း/
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ရောထောင်းထားတာထည့်ပါမယ်
ပြီးရင် နနွင်း / ငပိ/ ဆီ/ဆား/အရသာမှုန့် တို့ဖြင့်
အရသာဝင်အောင်နယ်ပြီး နာရီဝက်ခန့် နှပ်ထားပေးပါ။
_____________________________________
၄။ စချက်ပါမယ် = ဒယ်အိုးထဲကို ဆီထည့်ပါ ဆီပူရင်
အရသာနှပ်ထားတဲ့ ကြက်သားထည့်ပြီး လုံးချက်ပါ
ဆီပြန်လာရင် စပါးလင်ထည့်ပြီး ခန မွှေပေးပါ ပြီး
ရင် အရသာနှင့် ကြက်သားလေးတွေ နူးအိလာအောင်
ရေထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်ပြီး ချက်ပေးပါ။
၅။ ကြက်သားတွေ နူးအိပြီး အရသာလေးအဆင်ပြေ
ပြီဆိုရင် နောက်ဆုံးမှာ ရှမ်းနံနံ /ကြက်သွန်မြိတ် /
ငရုတ်သီးလှော် သံပုရာရည် ထည့်ပြီး သုံးဆောင်
နိုင်ပါပြီနော် ….
☺️ဆီပြန်ဟင်းတွေကြည့်စားနေရတာ ရိုးလာရင် ဒီလို
လေးချက်စားကြည့်ပါ….🍲
🔥🌶️ခံတွင်းမတွေ့ ပါးစပ်ပျက်နေတယ်ဆိုရင်တော့
ဒီဟင်းလေးကို လိုက်ချက်စားကြည့်နော်”🔥

image
6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

🔥🌶️အာပူ လျှာပူ ကြက်သောက်ဆမ်း ချဉ်စပ်ဟင်းချက်နည်း🔥🌶️
****************************************************************
ပါဝင်ပစ္စည်း =ကြက်သား /ငပိ/ဆီ/ဆား/
ကြက်သွန်မြိတ်/ရှမ်းနံနံ/ကြက်သွန်ဖြူ/နီ /
နနွင်း/အရသာမှုန့်/ငရုတ်ကောင်း/ စပါးလင်/ဂျင်း/
ငရုတ်သီးစိမ်း/ငရုတ်သီးလှော်/သံပုရာသီး😊😊😊ပါဝင်ပစ္စည်းလေးတွေပါ။
_______________________________________________________________
"ပြင်ဆင်ရန်”
ပထမဆုံး = ကြက်သားကို ရေနဲ့ သန့်စင်အောင်ဆေးပေးပါ။
၁။ကြက်သွန်ဖြူ /နီ /ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း /
ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ ထောင်းပေးထားပါ။
၂။ရှမ်းနံနံ / စပါးလင် / သံပုရာသီး / ငရုတ်သီးလှော် /
ကြက်သွန်မြိတ် /ငပိတို့ကို အသင့်ပြင်ဆင်ထားပေးပါ။
၃။ ရေဆေးထားတဲ့ ကြက်သားကို ဇလုံတခုထဲထည့်ပြီး အရသာနှပ်ပါမယ် …
၁=ကြက်သွန်ဖြူ /နီ/ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း/
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ရောထောင်းထားတာထည့်ပါမယ်
ပြီးရင် နနွင်း / ငပိ/ ဆီ/ဆား/အရသာမှုန့် တို့ဖြင့်
အရသာဝင်အောင်နယ်ပြီး နာရီဝက်ခန့် နှပ်ထားပေးပါ။
_____________________________________
၄။ စချက်ပါမယ် = ဒယ်အိုးထဲကို ဆီထည့်ပါ ဆီပူရင်
အရသာနှပ်ထားတဲ့ ကြက်သားထည့်ပြီး လုံးချက်ပါ
ဆီပြန်လာရင် စပါးလင်ထည့်ပြီး ခန မွှေပေးပါ ပြီး
ရင် အရသာနှင့် ကြက်သားလေးတွေ နူးအိလာအောင်
ရေထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်ပြီး ချက်ပေးပါ။
၅။ ကြက်သားတွေ နူးအိပြီး အရသာလေးအဆင်ပြေ
ပြီဆိုရင် နောက်ဆုံးမှာ ရှမ်းနံနံ /ကြက်သွန်မြိတ် /
ငရုတ်သီးလှော် သံပုရာရည် ထည့်ပြီး သုံးဆောင်
နိုင်ပါပြီနော် ….
☺️ဆီပြန်ဟင်းတွေကြည့်စားနေရတာ ရိုးလာရင် ဒီလို
လေးချက်စားကြည့်ပါ….🍲
🔥🌶️ခံတွင်းမတွေ့ ပါးစပ်ပျက်နေတယ်ဆိုရင်တော့
ဒီဟင်းလေးကို လိုက်ချက်စားကြည့်နော်”🔥

image
6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

🔥🌶️အာပူ လျှာပူ ကြက်သောက်ဆမ်း ချဉ်စပ်ဟင်းချက်နည်း🔥🌶️
****************************************************************
ပါဝင်ပစ္စည်း =ကြက်သား /ငပိ/ဆီ/ဆား/
ကြက်သွန်မြိတ်/ရှမ်းနံနံ/ကြက်သွန်ဖြူ/နီ /
နနွင်း/အရသာမှုန့်/ငရုတ်ကောင်း/ စပါးလင်/ဂျင်း/
ငရုတ်သီးစိမ်း/ငရုတ်သီးလှော်/သံပုရာသီး😊😊😊ပါဝင်ပစ္စည်းလေးတွေပါ။
_______________________________________________________________
"ပြင်ဆင်ရန်”
ပထမဆုံး = ကြက်သားကို ရေနဲ့ သန့်စင်အောင်ဆေးပေးပါ။
၁။ကြက်သွန်ဖြူ /နီ /ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း /
ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ ထောင်းပေးထားပါ။
၂။ရှမ်းနံနံ / စပါးလင် / သံပုရာသီး / ငရုတ်သီးလှော် /
ကြက်သွန်မြိတ် /ငပိတို့ကို အသင့်ပြင်ဆင်ထားပေးပါ။
၃။ ရေဆေးထားတဲ့ ကြက်သားကို ဇလုံတခုထဲထည့်ပြီး အရသာနှပ်ပါမယ် …
၁=ကြက်သွန်ဖြူ /နီ/ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း/
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ရောထောင်းထားတာထည့်ပါမယ်
ပြီးရင် နနွင်း / ငပိ/ ဆီ/ဆား/အရသာမှုန့် တို့ဖြင့်
အရသာဝင်အောင်နယ်ပြီး နာရီဝက်ခန့် နှပ်ထားပေးပါ။
_____________________________________
၄။ စချက်ပါမယ် = ဒယ်အိုးထဲကို ဆီထည့်ပါ ဆီပူရင်
အရသာနှပ်ထားတဲ့ ကြက်သားထည့်ပြီး လုံးချက်ပါ
ဆီပြန်လာရင် စပါးလင်ထည့်ပြီး ခန မွှေပေးပါ ပြီး
ရင် အရသာနှင့် ကြက်သားလေးတွေ နူးအိလာအောင်
ရေထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်ပြီး ချက်ပေးပါ။
၅။ ကြက်သားတွေ နူးအိပြီး အရသာလေးအဆင်ပြေ
ပြီဆိုရင် နောက်ဆုံးမှာ ရှမ်းနံနံ /ကြက်သွန်မြိတ် /
ငရုတ်သီးလှော် သံပုရာရည် ထည့်ပြီး သုံးဆောင်
နိုင်ပါပြီနော် ….
☺️ဆီပြန်ဟင်းတွေကြည့်စားနေရတာ ရိုးလာရင် ဒီလို
လေးချက်စားကြည့်ပါ….🍲
🔥🌶️ခံတွင်းမတွေ့ ပါးစပ်ပျက်နေတယ်ဆိုရင်တော့
ဒီဟင်းလေးကို လိုက်ချက်စားကြည့်နော်”🔥

image
6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

🔥🌶️အာပူ လျှာပူ ကြက်သောက်ဆမ်း ချဉ်စပ်ဟင်းချက်နည်း🔥🌶️
****************************************************************
ပါဝင်ပစ္စည်း =ကြက်သား /ငပိ/ဆီ/ဆား/
ကြက်သွန်မြိတ်/ရှမ်းနံနံ/ကြက်သွန်ဖြူ/နီ /
နနွင်း/အရသာမှုန့်/ငရုတ်ကောင်း/ စပါးလင်/ဂျင်း/
ငရုတ်သီးစိမ်း/ငရုတ်သီးလှော်/သံပုရာသီး😊😊😊ပါဝင်ပစ္စည်းလေးတွေပါ။
_______________________________________________________________
"ပြင်ဆင်ရန်”
ပထမဆုံး = ကြက်သားကို ရေနဲ့ သန့်စင်အောင်ဆေးပေးပါ။
၁။ကြက်သွန်ဖြူ /နီ /ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း /
ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ ထောင်းပေးထားပါ။
၂။ရှမ်းနံနံ / စပါးလင် / သံပုရာသီး / ငရုတ်သီးလှော် /
ကြက်သွန်မြိတ် /ငပိတို့ကို အသင့်ပြင်ဆင်ထားပေးပါ။
၃။ ရေဆေးထားတဲ့ ကြက်သားကို ဇလုံတခုထဲထည့်ပြီး အရသာနှပ်ပါမယ် …
၁=ကြက်သွန်ဖြူ /နီ/ဂျင်း / ငရုတ်သီးစိမ်း/
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ရောထောင်းထားတာထည့်ပါမယ်
ပြီးရင် နနွင်း / ငပိ/ ဆီ/ဆား/အရသာမှုန့် တို့ဖြင့်
အရသာဝင်အောင်နယ်ပြီး နာရီဝက်ခန့် နှပ်ထားပေးပါ။
_____________________________________
၄။ စချက်ပါမယ် = ဒယ်အိုးထဲကို ဆီထည့်ပါ ဆီပူရင်
အရသာနှပ်ထားတဲ့ ကြက်သားထည့်ပြီး လုံးချက်ပါ
ဆီပြန်လာရင် စပါးလင်ထည့်ပြီး ခန မွှေပေးပါ ပြီး
ရင် အရသာနှင့် ကြက်သားလေးတွေ နူးအိလာအောင်
ရေထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်ပြီး ချက်ပေးပါ။
၅။ ကြက်သားတွေ နူးအိပြီး အရသာလေးအဆင်ပြေ
ပြီဆိုရင် နောက်ဆုံးမှာ ရှမ်းနံနံ /ကြက်သွန်မြိတ် /
ငရုတ်သီးလှော် သံပုရာရည် ထည့်ပြီး သုံးဆောင်
နိုင်ပါပြီနော် ….
☺️ဆီပြန်ဟင်းတွေကြည့်စားနေရတာ ရိုးလာရင် ဒီလို
လေးချက်စားကြည့်ပါ….🍲
🔥🌶️ခံတွင်းမတွေ့ ပါးစပ်ပျက်နေတယ်ဆိုရင်တော့
ဒီဟင်းလေးကို လိုက်ချက်စားကြည့်နော်”🔥

image
image
image
image
6 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

𝘽𝙤𝙤𝙨𝙩𝙚𝙙 𝙎𝙩𝙤𝙧𝙞𝙚𝙨_______𝙇𝙖𝙣𝙙 𝘾𝙧𝙪𝙞𝙨𝙚𝙧
Land Cruiser ဆိုတာ ကမ္ဘာ​ပေါ်က ဘယ်လို​နေရာ​ဒေသမဆို ဖြတ်သန်း​မောင်းနှင်ဖူးတဲ့ ယာဥ်တစ်စီး၊ Toyota ရဲ့သက်တမ်းအကြာဆုံး​ မော်ဒယ်တွေထဲက တစ်ခုဖြစ်တဲ့အပြင် ​လွမ်းမိုးမှုအရှိဆုံးကားတစ်စီးပါ။ မ​နေ့က Land Cruiser 300 Series ကို မိတ်ဆက်ပြီး​ချိန် လူတိုင်းက စိတ်ဝင်တစားရှိကြတာ​တွေ့ရ​​တော့ အားလုံးလဲ Land Cruiser သမိုင်း​ကြောင်းကို ဖတ်ရှူချင်ကြမယ်ထင်လို့ ​ရေးသားတင်ဆက်​ပေးလိုက်ရပါတယ်🖤

Chapter 1_______Ancestors

၁၉၄၁ ခုနှစ်မှာ ဂျပန်​စစ်တပ် က ဖိလစ်ပိုင်ကို သိမ်းတဲ့အခါ အ​မေရိကန်စစ်တပ်သုံး Jeep ကို ​တွေ့ရှိပြီး ဂျပန်ကို ပို့​​ဆောင်ခဲ့ရာက​နေ ဇာတ်လမ်းက စပါတယ်။ ဂျပန်စစ်တပ်အာဏာပိုင်​တွေက ဒီ Jeep ကို အ​ခြေခံပြီး ​မော်ဒယ်တစ်ခုထုတ်လုပ်ဖို့ Toyota ကို​ ​အမိန့်​ပေးခဲ့ပါတယ်။ ရလဒ်အ​နေနဲ့ ​မော်ဒယ်​အေ​ကေ ကို ဒီဇိုင်းဆွဲနိုင်ခဲ့ပြီး စစ်တပ်သုံးအတွက် ထုတ်လုပ်ခဲ့အခါ ဂျပန်ဘာသာ ယွန်ရှီကီခိုဂါတာကမာဆုရှ (​ခေါ်) Type 4 Compack Cargo Truck ​​ဆိုပြီး ​ပေါ်​ပေါက်လာခဲ့တယ်ဗျ။ ၁၉၄၁ ​နောက်ပိုင်းမှာ ဂျပန်အစိုးရက အင်ပါယာစစ်တပ်မှာ သုံးဖို့ Toyota ကို ထပ်မံညွှန်ကြားခဲ့ပါတယ်။ သူတို့လိုချင်တာက ​ပေါ့ပါးပြီး reliable ဖြစ်မယ့် ထရပ်ကားအ​သေးစားတစ်စီးလိုချင်ခဲ့တာပါ။ ဒါကိုဖြည့်ဆည်း​ပေးဖို့ တာဝန်ကျတဲ့ Toyota က 2259cc 2.3L inline 4 engine သုံး Model AK10​ထရပ်ကားတစ်စီးထုတ်လုပ်​ပေးခဲ့ပါတယ်။ ဂျပန်စစ်ရှူံးပြီးနောက် ၁၉၅၀ ကာလ​တွေမှာ Toyota က အ​မေရိကန်စစ်တပ်အတွက် BJ20 ​မော်ဒယ်​တွေကို ကိုရီးယားကျွန်းဆွယ်စစ်ပွဲမှာ အသုံးပြုဖို့ ထုတ်လုပ်​ပေးခဲ့​သေးတယ်ဗျ။ ၁၉၅၃ မှာ စစ်ပွဲပြီးသွား​တော့ Toyota ဘက်က စစ်တပ်သုံး BJ ​မော်ဒယ်​တွေကို ဆက်​ရောင်းချဖို့ အဆင်မ​ပြေ​တော့ Production model ကားတစ်စီးမှာ ရှိသင့်တဲ့ သတ်မှတ်ချက်​တွေအတိုင်းဖြစ်​အောင်​ပြောင်းလဲပြီး Model 20 Series ကို မိတ်ဆက်​ပေးခဲ့ပါတယ်။ Model 20 Series ရဲ့ FJ20 နဲ့ BJ20 ဆိုတာ F=gasoline powered engine၊ B=diesel powered engine၊ J က​တော့ သိတဲ့အတိုင်း Jeep ​ပေါ့ဗျာ။ ဒီလိုနဲ့ ၁၉၅၄ ဇွန်လ ထဲ​ရောက်​တော့ အ​မေရိကန် Jeep ရဲ့ ထုတ်လုပ်သူ Willys Company က​နေ နာမည်ဆင်တူယိုးမား ဖြစ်​နေမှုနဲ့ စွပ်စွဲခဲ့တာ​ကြောင့် Toyota ဘက်က​နေ FJ၊ BJ ​မော်ဒယ်​​တွေကို Land Cruiser လို့ နာမည်​ပြောင်းလဲ​ပေးခဲ့ပါတယ်။

Toyota ရဲ့ Technical Director မစ္စတာ ဟန်ဂျီအူမဲဟာယာ(Hanji Umehara) ​ပြောကြားခဲ့တာက

"အဂ်လန်မှာ ကျွန်​တော်တို့ရဲ့ ​နောက်ထပ်စီးပွားပြိုင်ဖက် Land Rover ရှိတယ်။ ဒါ​ကြောင့် ဒီကားနာမည်ကို အခြား Brand တွေ​နဲ့ မတူဘဲ ပိုဂုဏ်သိက္ခာရှိ​စေမဲ့ နာမည်တစ်ဖြစ်​အောင် Land Cruiser အဖြစ်ပေးဖို့ဆုံးဖြတ်ခဲ့တာပါ။"

မစ္စတာဟန်ဂျီက ဒီ Land Cruiser နာမည်ဟာ အ​မေရိကန်အ​ခြေစိုက်၊ Studebaker Corporation က​နေ ၁၉၃၄ ခုနှစ်မှာ ထုတ်လုပ်ခဲ့ဖူးတဲ့ Studebacker Land Cruiser Sedan ကားက​နေ ယူထားတာလို့ ​ထပ်မံ​ပြောကြားခဲ့ပါတယ်။ ၁၉၅၈ မှာ 20 Series ​တွေထဲက FJ25 လို့​ခေါ်တဲ့ ဘရာဇီးလ် နိုင်ငံထုတ် Land Cruiser ​​မော်ဒယ်​တွေလဲ ရှိခဲ့ပါတယ်။ Toyota ကထုတ်တဲ့ ကား​တွေထဲ
ပထမဦးဆုံး ပြည်ပမှာတည်​ဆောက်တဲ့ ​မော်ဒယ်ဖြစ်ပြီး ၁၉၆၂ ဇန်နဝါရီလမှာ Mercedes-Benz Diesel Engine တပ်ဆင်ခဲ့ပါတယ်။ အင်ဂျင်လဲထားတဲ့ ​မော်ဒယ်ကို Toyota Bandeirante ဆိုတဲ့နာမည်နဲ့ ​ရောင်းချခဲ့ပြီး Bandeirante ဆိုတာက ​ပေါ်တူဂီဘာသာစကားအရဆိုရင် Flag Carrier လို့ အဓိပ္ပါယ်ရတယ်ဗျ။ FJ25 မဟုတ်ဘဲ J40 ဆိုပြီး pick-up truck ​တွေကိုလည်း Toyota Bandeirante လို့​ဘဲ ​ခေါ်ပါ​​သေးတယ်။ ဗင်နီဇွဲလား နိုင်ငံမှာ​တော့ J40 ကို Toyota Macho လို့​ခေါ်ပါတယ်။

image

ကိုကို Team ကလူတွေစုမယ် ?