"သရုပ်ဆောင်ဆုပန်ထွာတို့ သားအမိနှစ်ယောက်ရဲ့ချစ်စရာ့ပုံရိပ်လေး"
Photo. Credit
#celefocus
Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
"သရုပ်ဆောင်ဆုပန်ထွာတို့ သားအမိနှစ်ယောက်ရဲ့ချစ်စရာ့ပုံရိပ်လေး"
Photo. Credit
#celefocus
📖 မီးလျှံထက်က . . . နှင်းဆီ 📖 ဝတ္ထုလေးဟာ သုံးပွင့်ဆိုင်အချစ်ဝတ္ထုရှည်တစ်ပုဒ် ဖြစ်ပြီး
‘ကိုယ်ပွား’ ရုပ်ရှင်ဇာတ်ကား၏ မူရင်းဝတ္ထုလည်း ဖြစ်ပါတယ်။
တစ်ခါတစ်ရံတော့
အချစ်ဆိုတာ
စိန်ခေါ်မှုပါဝင်တဲ့ မျက်လှည့်တစ်ပွဲနဲ့ ဆင်တူတယ်၊
မျက်လုံးအဝိုင်းသား...၊ အံ့ဩမှုအပြည့်နဲ့...
လှပဆန်းကြယ်တဲ့ အလှည့်အပြောင်း လှည့်စားမှုတွေကို...
ပိပိရိရိ သေသေသပ်သပ်နဲ့ အညာခံနေရမှန်း သိသိကြီးနဲ့
မိန်းမောရီဝေနေတော့တာလေ...၊
မျက်လှည့်ပြတာမြင်တိုင်း မကြည့်ဘဲ မနေနိုင်သလို...
အချစ်ဆိုတဲ့အရာနဲ့ မျက်နှာချင်းဆိုင် ထိပ်တိုက်တိုးမိတဲ့အခါ...
မချစ်ဘဲလည်း မနေနိုင်ပြန်ဘူး ဆိုပါတော့လေ.....။
ခွန်စင်ကြယ်နဲ့ ဓူဝံလို့အမည်ရတဲ့ အမြွှာညီအစ်ကို နှစ်ယောက်က မိဘများရဲ့မသင့်တင့်မှုကြောင့် ငယ်ငယ်လေးကတည်းက ကွဲကွာသွားပြီး ပြန်တွေ့တဲ့အခါ အမေ့မေတ္တာကို လိုချင်တဲ့ ညီငယ်ဓူဝံနဲ့ အဖေ့မေတ္တာကို လိုချင်တဲ့ အကိုကြီးခွန်စင်ကြယ်တို့နှစ်ယောက်က နေရာချင်းလဲလိုက်ပါတော့တယ်။
အကိုကြီးခွန်စင်ကြယ်ကြိတ်ကြွေနေတဲ့ ရိုးရိုးအေးအေးမြန်မာဆန်တဲ့ ပျို့ရောင်နီလို့အမည်ရတဲ့ ကောင်မလေးရဲ့အချစ်ကို ပြန်ရဖို့ ခွန်စင်ကြယ်အတွက် ကြိုးစားပေးနေရင်း ဓူဝံတစ်ယောက် ပျို့ရောင်နီကို ချစ်မိသွားတဲ့အခါမှာတော့.....................
ကဲ အခုလိုလွမ်းလွမ်းဆွေးဆွေးမိုးဦးကာလလေးမှာ သုံးပွင့်ဆိုင်အချစ်ဇာတ်လမ်းလေးနဲ့မဆွေးချင်ကြဘူးလား . . .
စိတ်ဝင်စားတယ်ဆိုရင်တော့ ဆရာမလွန်းထားထားရဲ့ "မီးလျှံထက်က. . . နှင်းဆီ" လို့ အမည်ပေးထားတဲ့ ဒီစာအုပ်လေးကို ရွေးချယ်ကြည့်ပါလို့ အကြံပေးလိုက်ပါတယ်နော်
လုံးဝမတွေးမိတဲ့ ဇာတ်သိမ်းလေးနဲ့ လှလှပပလေးအဆုံးသတ်ထားတာနော်
Credit
#ကင်ချီလုပ်နည်း
အရမ်းကြိုက်တယ် ကင်ချီမစိမ်တတ်ဘူးဆိုတဲ့ အိမ်ရှင်မတို့အတွက် အရသာရှိပြီး အရမ်းလွယ်ကူတဲ့ ကင်ချီလုပ်နည်းလေးပါ။ မခက်ခဲပဲ အကုန်ကျသက်သာလို့ အိမ်မှာ ကိုယ်တိုင်လုပ်ကြည့်ပါနော် ။
ပါဝင်ပစ္စည်း
-မုန်ညှင်းထုတ်- ၂ထုတ်
-မုန်လာဥနီ၁ လုံး
-မုန်လာဥဖြူ၁လုံး
-ချင်း၂ ကျပ်သား
-ပန်းသီးတခြမ်း
-ကောက်ညှင်းမှုန့် ထမင်းစားဇွန်း ၃ဇွန်း
-သကြားထမင်းဇွန်း၂ဇွန်း
-ငရုပ်သီးမှုန့်ထမင်းဇွန်း၃ဇွန်း
-ကြက်သွန်မြိတ်၅ပင်
-ကြက်သွန်နီ၂လုံး
-ကြက်သွန်ဖြူ၂ဥ
-နှမ်းအနည်းငယ်
-အငန်ဖေါက်ထားတဲ့ပုဇွန်အနည်းငယ် (သို့)ပုဇွန်ခြောက်
-ငါးငံပြာရည်ထမင်းစားဇွန်း ၃/၄ဇွန်း
-ဆား အနည်းငယ်
ပြုလုပ်ပုံ-
၁-မုန်ညှင်းဖြူထုတ်ကို သေးရင် ထက်ခြမ်း၊ ကြီးရင် လေးစိတ်ခွဲ၊ ရေနဲ့ဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ရေစစ်၊ အရွက်အဖပ်ကြားတိုင်းကို ဆားဖြူး (သို့) ဆားများများ ကိုရေဖျော်ပြီး မုန်ညှင်းထုတ်ကို ၃/၄ နာရီ လောက်နှပ်မကြာခဏ အထက်အောက် လှန် ပေးပါ။ ဆားဖြူးရင်တော့ ရေပြန်ဆေးပြီး ရေညှစ်ပါ။ဆားရည်စိမ်ရင်တော့ ရေညှစ်ပါ။ ဇကာတခုမှာ ရေစစ်ထားပါ။
၂- မုန်လာဥနီနဲ့ မုန်လာဥဖြူကို အချောင်းရှည် လေးတွေ လှီး ထားပါ။ ကြက်သွန်မြိတ် အချောင်းရှည်အမျှင် လေးတွေ လှီးထားပါ။ ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားပါ။ ချင်းအနည်းငယ်ကို အချောင်းရှည်လေးတွေ ပါးပါးရိတ်ရိတ် လှီးထားပါ။ (ပါးပါး ၁-၂ ပြားခန့် သာ ထည့့်ပါ)။ ကြက်သွန်ဖြူနဲ့ ကျန်တဲ့ချင်းကိုညက်အောင်ထောင်းထားပါ။ ပန်းသီး(သို့)သစ်တော်သီး တခြမ်း ကြိတ်ထားပါ(ပါးပါးလှီး ရင် လည်းရပါတယ်)။
ကောက်ညှင်းမှုန့် ကို သကြားထည့် ရေအနည်းငယ်နဲ့ ပြစ်ပြစ်လေး ကျိုထားပါ။ ပြီးရင် ငရုတ်သီးမှုန့် ပုဇွန်ခြောက် ငန်ပြာရည်နဲ့ အားလုံးကို ရောနယ်ပါ။ (ငရုတ်သီးမှုန့်က ကိုရီးယား ငရုတ်သီးမှုန့်က ပိုကောင်းပါတယ်။ ပုဇွန်ဆားငါးပိကလည်း ကိုရီးယားမှ ကောင်းတာပါ။ မရှိတဲ့အတွက် သူ့အစားပုဇွန်ခြာက်ထည့်ပါတယ်)
၃ -ရေစစ်ထားတဲ့ မုန်ညှင်းဖြူထုပ်ရဲ့ အရွက်ဖတ်တွေကြားမှာ အနှစ်လေးတွေကို ထည့်ပေးပြီး လက်နဲ့ညှစ်ဆုတ်ဆုတ်ပေးပါ။ ဗူးသန့်သန့် ထဲမှာ ဖိသိပ်ပြီး ထည့်ပါ။
ရာသီဥတု ပူနွေးရင်အပြင်မှာ ၂ ရက်လောက်ထားပါ(ပိုချဉ်ချင်တယ်ဆိုရင် ၃ရက်လောက်ထားပါ)။ ဒါဆိုစားလို့ရပါပြီ။ ပြီးမှ ရေခဲသေတ္တာထဲထည့်ပြီး ကြာရှည်ထားပြီး လိုအပ်သလို စားသုံးနိုင်ပါတယ်။
သခွားသီးကိုလေးစိပ်ခွဲပြီး ဆားနဲ့နယ်ပြီး ခဏနှပ်ထားပြီး အဲဒီ အစာတွေကို ကြားထဲထည့်ပြီး သခွားသီးကင်ချီ အဖြစ်လည်း စားနိုင်ပါတယ်ရှင့်။
မူရင်းတင်သူကိုCreditပေးပါတယ်