Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
ဆိုင်းငံ့ခံထားရတဲ့ တောင်ကိုရီးယားသမ္မတကို လစာတိုးပေးမှု ပြည်သူတွေ ဝေဖန်နေ
ဆိုးလ်၊ ဇန်နဝါရီ ၁၃
တောင်ကိုရီးယား စစ်အုပ်ချုပ်ရေး ကြေညာခဲ့တာကြောင့် စွပ်စွဲပြစ်တင်ပြီး တာဝန်ကနေဆိုင်းငံ့ထံထားရတဲ့ တောင်ကိုရီးယားသမ္မတ ယွန်းဆွတ်ခ်ယိုးလ်ရဲ့ နှစ်စဉ်လစာကို တိုးပေးမယ်လို့ တောင်ကိုရီးယား အစိုးရက ပြောပါတယ်။
သမ္မတယွန်းရဲ့လစာကို အစိုးရအရာရှိတွေအတွက် စံနှုန်းသတ်မှတ်ချက်တွေနဲ့အညီ ၃ ရာခိုင်နှုန်းတိုးမှာဖြစ်ပြီး ဝမ် ၂၆၂ ဒသမ ၆ သန်း သိုမဟုတ် ဒေါ်လာ ၁၇၉၀၀၀ ရရှိလာမှာဖြစ်ပါတယ်။ ဒီလိုလစာတိုးမြှင့်ပေးတဲ့အပေါ် တောင်ကိုရီးယားပြည်သူတွေကြားမှာတော့ ဝေဖန်မှုတွေမြင့်တက်နေပါတယ်။
သမ္မတယွန်းကို လစာ ၃ ရာခိုင်နှုန်းတိုးပေးလိုက်တဲ့နှုန်းဟာ တောင်ကိုရီးယား အခြေခံလုပ်ခလစာနှုန်းရဲ့ နှစ်ဆနီးပါးရှိတယ်လို့ ဝေဖန်သူတွေက ထောက်ပြကြပါတယ်။ ဒါပေမယ့်လည်း သူဟာ ရာထူးကနေ ရပ်ဆိုင်းထားခံရပေမယ့် သူ့အမှုကို ဖွဲ့စည်းပုံအခြေခံဥပဒေခုံရုံးက အတည်မပြုခင်ထိ ရာထူးကတော့ ဆက်လက်ရှိနေဆဲဖြစ်ပါတယ်။
ဒီဇင်ဘာလမှ စွပ်စွဲပြစ်တင်ခံရပြီးနောက် ပုန်ကန်မှု၊ အာဏာအလွဲသုံးစားမှုတို့နဲ့ စုံစမ်းစစ်ဆေးခံနေရတဲ့ သမ္မတယွန်းဆွတ်ခ်ယိုးလ်ဟာ သူ့ကို ဖမ်းဆီးဖို့ ကြိုးပမ်းမှုတွေကိုလည်း ငြင်းဆန်ခဲ့တာကြောင့် တောင်ကိုရီးယားမှာ နိုင်ငံရေးအကြပ်ရိုက်မှု ပိုမိုဆိုးရွားလာနေပါတယ်။
သူ့ကို ၀ရမ်းနဲ့အတူ ဖမ်းဆီးဖို့ကြိုးပမ်းတဲ့အဖွဲ့ကို သမ္မတရဲ့လုံခြုံရေးအဖွဲ့ တားဆီးခဲ့တာကြောင့် ဖမ်းဆီးမှုကို ရပ်ဆိုင်းခဲ့ရပါတယ်။ ဒီဖမ်းဆီးမှုဟာ တရားမဝင်ဘူးလို့ သမ္မတရဲ့တရားရေးအဖွဲ့ကလည်း ဆိုပါတယ်။ ဖမ်း၀ရမ်းဟာ ဇန်နဝါရီ ၇ ရက် ညသန်းခေါင်းမှာ ကုန်ဆုံးခဲ့ပေမယ့် ဒေသခံတရားရုံးက သက်တမ်းတိုးထားတာကြောင့် နောက်ကြိမ် ဖမ်းဆီးမယ့်အရေးနဲ့ ရင်ဆိုင်ရနိုင်ပါတယ်။
Ref:BBC
Photo:CDN
#centralnewsnaypyitaw
ချဉ်ပေါင်ပင်စိုက်ပျိုးနည်း
ချဉ်ပေါင်ပင်သည် ဟင်းရွက် အမျိုးအစားတွင် ပါဝင်သည်။ ချဉ်ပေါင်ကို ဟင်းချက်၍ သော်လည်းကောင်း ၊ ကြော်၍ သော်လည်းကောင်း စားသုံးကြသည်။ ထိုသို့ ချက်ပြုတ် ကြော်လှော်ရာတွင် ချဉ်ပေါင်၏ အရသာ ဖြစ်သော အချဉ်ဓာတ်မှာ စူးလှသည့်အတွက် ငါး ၊ ပုစွန် ၊ အသားတို့ကို ဟင်းခတ်အဖြစ် ပြုကြ၏။ ငပိစိမ်းစား၊ ငပိရည်တို့ကို ကူစွက်ကြ၏။
ချဉ်ပေါင်ကို အဓိက အားဖြင့် ဘိလပ်ချဉ်ပေါင် (ခေါ်) ချဉ်ပေါင်နီ (Roselle) နှင့် ချဉ်ပေါင်ကြီး (ခေါ်) ချဉ်ပေါင်လျှော် (ခေါ်) ချဉ်ပေါင်ဖြူ ( Deccanhemp ) ဟူ၍ နှစ်မျိုးရှိပေသည်။ ထို့ အပြင် စားရန်မဟုတ် ၊ အလှသက်သက် စိုက်ပျိုးသော ပန်းချဉ်ပေါင် ဟူ၍လည်း ရှိပေသေး၏။
ကျေးလက်တောရွာများတွင် ချဉ်ပေါင်ကို တခူးလမှ ဝါဆိုလ အတွင်း ၊ သီတင်းကျွတ်လမှ ဝါဆိုလအတွင်း စိုက်ပျိုးလေ့ရှိကြသည်။
ချဉ်ပေါင်စိုက်ပျိုးတော့မည်ဆိုလျှင် ထယ်ထိုး ၊ ထယ်မွှေသော မြေတွင် တစ်တန်းနှင့်တစ်တန်း နှစ်ပေစီခန့်ခွာ၍ ၊ တစ်စေ့နှင့် တစ်စေ့ ၄ လက်မခန့်ခွာ၍ အစေ့ချကာ စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်။ သို့မဟုတ် ၃ ပေအကွာ ခွာထားသော စိုက်ဘောင်များ ပြုလုပ်၍ ဘောင်ပေါ်တွင် တစ်ကျင်းနှင့် တစ်ကျင်း တစ်ပေစီမျှ ခွာထားပြီး တစ်ကျင်းလျှင် အစေ့ ၄ ၊ ၅ စေ့ခန့် မျိုးစေ့ချကာ စိုက်ပျိုးရ ပေမည်။ အသန်မာဆုံး တစ်ပင်နှစ်ပင်စီ ချန်၍ လည်း စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်။ ထိုနည်းသည် ညှပ်ချဉ်ပေါင် စိုက်နည်းဖြစ်ပါသည်။ မျိုးစေ့များ ရပြီးသည့် အခါဝယ် ရေနိုင်အောင် လောင်းပေးဖို့လိုပါသည်။
အချို့က တိုက်ရိုက်မျိုးစေ့ချ စိုက်ပျိုးရာမှ အပင် ကြပ်ညှပ်နေလျှင် အသန်မာဆုံး အပင်ကို ချန်၍ ကျန်အပင်တို့ကို နှုတ်ပါ။ သို့ဖြင့် နှုတ်ချဉ်ပေါင်တို့အား အလျားပေ ၂၀ မှ ၃၀ ၊အနံ ၄ ပေမှ ၅ ပေ ၊ အမြင့် ၄ လက်မမှ ၆ လက်မရှိသော စိုက်ဘောင်များရအောင် ပြုလုပ်ပြီး စိုက်ဘောင်တစ်ခုလျှင် မြေဆွေး ( သို့) နွားချေးဆွေး နှစ်တင်းခန့်တို့အား စိုက်မြေ နှင့် သမအောင် ထွန်ခြစ် (သို့) ပေါက်ပြားဖြင့် ဆွကာ ရောမွှေ ပေးရသည်။
ထို့နောက် တစ်တန်းနှင့် တစ်တန်း ၃ လက်မ ၊ ၄ လက်မ အကွာ စိုက်ကြောင်းများကို စိုက်ဘောင်၏ ကန့်လန့်ဖြတ် အဖြစ်ဖော်ရမည်။ မျိုးစေ့များကို စိုက်ကြောင်းများတွင် ကြွက်မြီးတန်းချ၍ စိုက်ပျိုးပြီးလျှင် ၃ ရက်ခန့်ကြာသော အခါ အပင်ပေါက်လာသည်။ စိုက်ပျိုးစဉ် မြေကြီးတွင် မီးဖိုပြာ ထည့်ပေးပါက ကောင်း၏။ စိုက်မြေ သည် သဲဆန်ပါက ရေမှန်မှန် လောင်းပေးရမည်။ ပေါင်းပင်များကို ရှင်းလင်းပေးရမည်။ ၂၅ ရက်သားမျှ ရောက်လျင် နှုတ်ယူနိုင်သော အခြေနေသို့ ရောက်ရှိပေမည်။ ထို အခြေနေမှာ ဝယ်ယူစားသုံးသူတို့ အကြိုက်ဖြစ်သည်။
ထို့သို့ မဟုတ်ပါကလည်း ဆက်လက်ထားနိုင်ပါသည်။ အချို့က အပင်လိုက်နှုတ်၍ အနေတော် အရွယ်စီးကာ ရောင်းချသည်။ အချို့ကလည်း ကိုင်းဖြတ်၍ ယပ်တောင်ပုံဏ္ဍန် လှပစွာ ချည်နှောင်ရောင်းချ ကြသည်။ ကိုင်းကို ဖြတ်၍ ညှပ်၍ ရောင်းချသော အပင်အား ထပ်မံ၍ အတက်များ၊ အရွက်များ ထွက်လာစေရန်အတွက် ချဉ်ပေါင်ခင်းအား မိုးမရွာ သွန်းပါက ရေမှန်မှန်လောင်းပေးရမည်။ ရေမှန်မှန် သွင်းပေးရမည်။ လုံလောက်သော မြေဆီသြဇာတို့ ကျွေးပေးရမည်။
ချဉ်ပေါင်သည် တစ်ဆယ့်နှစ်ရာသီပတ်လုံး စိုက်ပျိုးနိုင်သော ဟင်းရွက် အမျိုးအစားဖြစ်သည်။ မြေလွတ်မြေရိုင်း ရှိပါက မြေကို ပြုပြင်ပြီး တစ်ပိုင်တစ်နိုင် စိုက်ပျိုးနိုင်သကဲ့သို့ စီးပွားဖြစ်လဲ စိုက်ပျိုးနိုင်သည်။ ချဉ်ပေါင်သည် သူ့သက်တမ်း ကုန် ပါက အသီး များ သီးလာပါသည်။
အနေတော် အသီးများကို ခူးဆွတ်၍ ချဉ်ပေါင်ယို ထိုးစားနိုင်သည်။ မျိုး အဖြစ်ထားလိုပါက ရင့်ပြီးဖြစ်သော အသီးများကို အညှာမှ ဖြတ်ကာ နေပူလှန်းပေးပါ ။ ခြောက်သွေ့လာသည့်အခါ အသီးများ ကွဲအက်လာ ပြီး အသီး မြောင်းအတွင်းမှ အစေ့များ ထွက်လာသည်။ ထိုအစေ့များကို လေလုံခြောက်သွေ့သော ဖန်ပုလင်းထဲသို့ ထည့်ကာ သိမ်းဆည်းထားနိုင်ပါသည်။ မိုးကျလျှင်စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်။
#crd
ယနေ့ ရွှေဈေးနဲ့ နိုင်ငံခြားငွေလဲနှုန်းများ
(ဇန်နဝါရီ - ၁၃ ရက်)
#ရွှေဈေး
-ကမ္ဘာ့ရွှေဈေး
တအောင်စ ၂၆၈၆ ဒေါ်လာ
ရန်ကုန်တိုင်းရွှေလုပ်ငန်းရှင်များအသင်း (YGEA) ရဲ့ရွှေစျေးကွက် အဖွင့်ဈေးနှုန်း
- အကယ်ဒမီ မီးလင်းရွှေ တကျပ်သား
၅၄၀၀၀၀၀ ကျပ်
ပြင်ပရွှေဈေးနှုန်း
-အခေါက်ရွှေ တကျပ်သား (ပြင်ပဈေးကွက်)
ရောင်းဈေး ၆၄၃၀၀၀၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး ၆၃၉၀၀၀၀ ကျပ်
-၁၅ ပဲရည် တကျပ်သား
ရောင်းဈေး ၆၂၃၀၀၀၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး ၆၁၉၀၀၀၀ ကျပ်
“လက်ရှိ ရွှေဈေးကွက်အတွင်း ဈေးနှုန်းအတက်အကျ မငြိမ်သေးတဲ့အတွက် ရောင်းမှား၊ ဝယ်မှား မဖြစ်ဖို့ သတိပြုစေလိုပါတယ်။”
(ရွှေဈေးနှုန်းများ အချိန်နှင့်အမျှ ပြောင်းလဲနိုင်သည်။)
#နိုင်ငံခြားငွေလဲလှယ်နှုန်း
-မြန်မာနိုင်ငံတော်ဗဟိုဘဏ် ရည်ညွှန်းငွေလဲနှုန်း
အမေရိကန် တဒေါ်လာ - ၂၁၀၀ ကျပ်
ပြင်ပပေါက်စျေး
-အမေရိကန်ဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၄၆၀၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၄၅၂၀ ကျပ်
-စင်္ကာပူဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၃၂၉၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၃၂၂၀ ကျပ်
-ယူရို
ရောင်းဈေး - ၄၆၇၅ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၄၅၈၅ ကျပ်
-ထိုင်းဘတ်
ရောင်းဈေး - ၁၃၁.၅၈ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၁၂၉.၀၃ ကျပ်
-မလေးရှားရင်းဂစ်
ရောင်းဈေး - ၁၀၁၃ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၉၉၃ ကျပ်
-တရုတ်ယွမ်
ရောင်းဈေး - ၆၂၄ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၆၁၂ ကျပ်
-ဂျပန်ယန်း
ရောင်းဈေး - ၂၈.၉၅ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၂၈.၃၉ ကျပ်
-အိန္ဒိယရူပီး
ရောင်းဈေး - ၅၃.၀၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၅၂.၀၀ ကျပ်
-ကိုရီးယားဝမ်
ရောင်းဈေး - ၃.၁၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၃.၀၄ ကျပ်
-စတာလင်ပေါင်
ရောင်းဈေး - ၅၅၅၅ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၅၄၅၀ ကျပ်
-ဩစတြေးလျဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၂၈၁၀ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၂၇၅၅ ကျပ်
-ကနေဒါဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၃၁၆၅ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၃၁၀၅ ကျပ်
-ဟောင်ကောင်ဒေါ်လာ
ရောင်းဈေး - ၅၈၆ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၅၇၅ ကျပ်
-ယူအေအီး
ရောင်းဈေး - ၁၂၄၅ ကျပ်
ဝယ်ဈေး - ၁၂၂၀ ကျပ်
ငွေလဲနှုန်းများ အချိန်နှင့်အမျှ ပြောင်းလဲနိုင်သည်။
ရေသောက်ခြင်း အကျိုးကျေးဇူးများ
မေး ~ အိပ်ယာနိုးနိုးချင်း ရေအရင်သောက်ရမလား ခြေထောက်အရင်ဆေးသင့်သလား သိပါရစေ။
ဖြေ ~
ရေသည် လူတို့၏ အသက်ရှင်
ရပ်တည်ရေးအတွက် မရှိမဖြစ် လိုအပ်လှပါသည်။ ထို့ကြောင့်လည်း ရေအသက်တစ်မနက်လို့ ပြောကြတယ်ထင်ပါတယ်။သို့ပေမယ့် ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်ဖို့ဆိုရင်တော့ ရေကို စနစ်တကျ သောက်တတ်ဖို့လိုပါတယ်
သောက်သင့်သည့် အချိန်တွင်သောက်သင့်သည့် ပမာဏကို သောက်သုံးပါက ခန္ဓာကိုယ်ကို အထိရောက်ဆုံးအကျိုးပြုနိုင်မှာ ဖြစ်ပါတယ်။
ရေသောက်သုံးသင့်သော အချိန်များ
* နံနက်အိပ်ယာထထချင်းတွင် ရေ ၂ ဖန်ခွက်သောက်ပါ။ ကိုယ်အတွင်းရှိ ကလီစာများအား နိုးရာတွင် အဆင်ပြေပါသည်။
* အစာမစားမီ မိနစ် ၃၀ ခန့်အလိုတွင် ရေ တစ်ဖန်ခွက်သောက်ပါ။ အစာကြေလွယ်သည်။
* ရေမချိုးမီ မိနစ် ၃၀ ခန့်အလိုတွင် ရေ တစ်ဖန်ခွက် သောက်ပါ။ သွေးပေါင်ချိန်ကျစေပါသည်။
* မအိပ်မီ ရေ တစ်ဖန်ခွက်သောက်ပါ။ လေဖြတ်ခြင်းနှင့် နှလုံးရောဂါကြောင့် လေဖြတ်ခြင်းတို့ကို လျော့နည်းစေပါသည်။
ရေအကျိုး ဆယ်ပါး
* ရေသည် ကျောက်ကပ်တွင် ကျောက်တည်ခြင်းအား တားဆီးနိုင်ပါသည်။ ကျောက်ကပ်တွင် ကျောက်တည်ရခြင်း၏ အဓိကအကြောင်းရင်းမှာ ခန္ဓာကိုယ်တွင်ရေဓာတ်နည်းပါးသောကြောင့် ဖြစ်ပါသည်။
ရေသောက်များပါက ဆီးတွင်အနယ်ထိုင်နှုန်း နည်းသွားသည်။ ထို့ကြောင့် ကျောက်ကပ်တွင်ကျောက်တည်ဝေဒနာသည်များပါမက ရောဂါ မဖြစ်ပွားလိုသူများပါ တစ်နေ့ကို ရေ ၁၂ဖန်ခွက်လောက် အနည်းဆုံးသောက်သင့်ပါသည်။
* ရေသည် ဆီးလမ်းကြောင်း ပိုး၀င်ခြင်းကို ကုသပေးနိုင်ပါသည်။ ရေများများသောက်လေလေ ဆီးများများသွာလေလေဖြစ်ပါသည်။ ဆီးခဏခဏသွားနေပါက ဆီအိမ်အတွင်းရှိ bacteriaပိုးများ ဆီးနှင့်အတူပါသွားသောကြောင့် မြန်မြန်သက်သာနိုင်ပါသည်။
*ရေသည် ၀မျးလြောသညျ့အခါတှငျ ဆုံးရှုံးသွားသော ရေဓာတ်ကို ပြန်လည်ဖြည့်တင်းရာတွင် အထောက်အကူပြုပါသည်။ သို့သော် ရိုးရိုးရေထက် ဓာတ်ဆားရည်ကပိုမိုထိရောက်ပါသည်။
* ရေသည် အဖျားကို လျော့ချရာတွင် အထောက်အကူပြုပါသည်။ ကိုယ်အပူချိန်တက်လျင် ရေဓာတ်ဆုံးရှုံးမှု ပိုမိုများပြားပါသည်။ ရေများများသောက်ပါက ကိုယ်အပူချိန်ကျသည့်အပြင်ဆီးများများသွားသောကြောင့်လည်း ကိုယ်ပူကျ ပိုမြန်ပါသည်။
* ရေများများသောက်ပါက တုတ်ကွေးမိသောအခါ သို့မဟုတ် နှာစေးချောင်းဆိုးဖြစ်သောအခါ အထောက်အကူပြုပါသည်။
ရေဓာတ်များပါက လည်ခေါင်းအတွင်းရှိ သလိပ်များပိုမိုကျဲသွားပြီး ဟတ်ထုတ်ရာတွင် လွယ်ကူစေပါသည်။ ထို့အတူနှာခေါင်းပိတ်ခြင်းကိုလည်း သက်သာစေပါသည်။
* ရေသည် အစာစားနောက်ကျသောကြောင့် ဖြစ်ပေါ်လာသည့် ရင်ပူခြင်း (acid ကြောင့် ဗိုက်အောင့်ခြင်း) ကိုသက်သာစေပါသည်။ ရေ ၂ ခွက်နှင့် ငှက်ပျောသီး
တစ်လုံးသည် Antacid တစ်လုံးကဲ့သို့ စွမ်းဆောင်နိုင်ပါသည်။
* ရေများများသောက်ပါက ၀မျးခြုပျခွငျးကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါသည်။ ရေသောက်နည်းပါက မစင်တုံးများသည် ပိုမိုမာကျောသွားပြီး ၀မျးခြုပျစပေါသညျ။ ထို့ကြောင့် ၀မျးခြုပျ၍ မရသည့်
လိပ်ခေါင်းနှင့် စအို၀ကွဲနာ ဝေဒနာသည်များအတွက် ရေသည် ဆေးတစ်ခွက်ပင်
ဖြစ်ပါသည်။
* ရေသည် လူကို လန်းဆန်းတက်ကြွ စေပါသည်။ ရေဓာတ်နည်းပါးလာပါက သွေးသည် အလိုလို စေးပျစ်လာတတ်သည်။ ထိုအခါ ဦးနှောက်သို့ သွေးစီးနှုန်း နည်းသွားပြီး ခေါင်းနောက်ခြင်းနှင့်
ပင်ပန်းခြင်းတို့ကို ခံစားရနိုင်ပါသည်။
* အစာမစားမီ ရေသောက်လေ့ရှိပါက ဗိုက်ပိုတင်းပြီး အစာသိပ်မစားဖြစ်တော့ချေ။ ထို့ကြောင့် ကိုယ်အလေးချိန်လျှော့ရာတွင် ရေသည် အရေးကြီးပါသည်။
* ရေသည် အရေပြားနှင့် အသားအရေကို စိုစွတ်အေးမြစေပါသည်။ အသားအရေကိုလည်း လှပစေပါသည်။
ရေသောက်ရာတွင် လိုက်နာသင့်သည် အချက် ဆယ်ချက်
* အိပ်ယာနိုးနိုးချင်း ရေသောက်ပါ။
* တစ်နေ့ကို အနည်းဆုံး ရေဖန်ခွက် ၈ ခွက်မှ ၁၂ ခွက် အထိသောက်ပါ။
* ရေကို နည်းနည်း ဖြင့် ခဏခဏ သောက်ခြင်းက တစ်ခါတည်း အများကြီးသောက်ခြင်းထက် ပိုမို အကျိုးရှိပါသည်။
* ရေငတ်မှ ရေသောက်ခြင်းကို ရှောင်ကြဉ်ပါ။ အထူးသဖြင့် အသက်ကြီးသူများတွင် ခန္ဓာကိုယ်အတွက် ရေဓာတ်နည်းပါးနေသည်ကို အာရုံခံစွမ်းအား နည်းသွားပါသည်။
* ရေသောက်ရာတွင် ရိုးရိုးရေကိုသာသောက်ပါ။ အအေး၊ ကော်ဖီ၊ ဘီယာ နှင့် အရက်သောက်ခြင်းများ ရှောင်ကြဉ်ပါ။
အဆိုပါ အရေများသောက်ပါက ရေဓာတ်ဆုံးရှုံးမှု ပိုမိုများပြားသွားပါလိမ့်မည်။
* ကလေးများကို ရေများများသောက်ရန် ကျင့်ပေးပါ။ မိမိကိုယ်တိုင် စံပြအဖြစ်လုပ်ပြပါ။
* ကစားပြီး လေ့ကျင့်ခန်းများလုပ်ပြီးပါက ရေပိုသောက်ပါ။
* ဖျားနာပြီး ကိုယ်ပူနေပါက ရေပိုသောက်ပါ။ ရေဓာတ်ဆုံးရှုံးမှု များသောကြောင့် ဖြစ်ပါသည်။
* ကိုယ်၀န်ဆောင်သည်များအနေဖြင့် ရေပိုသောက်ပါ။ ပုံမှန်သောက်နေကျထက် ၃-၄ ခွက်ခန့် ပိုသောက်သင့်သည်။