ရှာဖွေပါ။ ပို့စ်များExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
    	
 ရေဘဝဲအိမ်ကြော် ခပ်စပ်စပ်လေး 
ချက်ပြုတ်ရန်ကြာမြင့်ချိန် - (၃၅) မိနစ် 
 
ရေဘဝဲ - (၂) ကောင် 
ကြက်သွန်မြိတ် (အကြီး) - (၁) ချောင်း 
ဂျင်း - စားပွဲတင်ဇွန်း (၂) ဇွန်း 
ကိုရီးယားငရုတ်သီးအမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း (၃) ဇွန်း 
ပဲငံပြာရည် - စားပွဲတင်ဇွန်း (၃) ဇွန်း 
သကြား - စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း 
ပြောင်းဖူးမှုန့်/ အာလူးမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း 
ဂျုံမှုန့် - အနည်းငယ် 
သကြားရည် (Corn Syrup) - စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း 
ဆီ - အနည်းငယ် 
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း 
ကြက်သွန်နီ - (၂) လုံး 
ကြက်သွန်ဖြူ - (၇) မွှာ 
ငရုတ်ပွ - (၁) တောင့် 
 
ချက်ပြုတ်နည်း 
၁) ပထမဆုံးအနေနဲ့ ရေဘဝဲတွေကိုသန့်ရှင်းရေးပြုလုပ်ပြီး ခေါင်းပိုင်းကိုကတ်ကြေးဖြင့် တစ်ဝက်ဖြတ်ပြီးမလိုအပ်သော အရာများကိုရှင်းပြစ်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ရေဘဝဲတွေကိုဂျုံမှုန့်ဖြင့်နယ်ပြီး ရေဆေးချလိုက်ပါ။ 
၂) ရေပွက်ပွက်ဆူနေသောအိုးထဲကို ရေဘဝဲများထည့်ပြီး ခဏတဖြုတ်ပြုတ်ထားလိုက်ပါ။ ပြီးရင်ပြုတ်ထားရာကနေဆယ်ပြီး မျက်လုံးဖယ်ကာ လက်နှစ်ဆစ်လောက်လှီးလိုက်ပါ။ 
၃) ကြက်သွန်နီကိုခပ်ပါးပါးလေးလှီးပြီး ကြက်သွန်ဖြူနှင့်ဂျင်းတို့ကို နုတ်နုတ်စဉ်းထားပါ။ ငရုတ်ပွကို ခပ်ထူထူနဲ့ရှည်ရှည်လေးတစောင်းလှီးပါ။ ကြက်သွန်မြိတ်(အကြီး) ကိုလည်း လက်တစ်ဆစ်ခန့်လှီးထားပါ။ 
၄) ခွက်တစ်ခုထဲတွင် ကိုရီးယားငရုတ်သီးမှုန့်၊ ပဲငံပြာရည်၊ သကြား၊ ပြောင်းဖူးမှုန့်၊ သကြားရည်နှင့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်အနည်းငယ်တို့ထည့်ပြီးမွှေပါ။ 
၅) အိုးထဲဆီအနည်းငယ်ထည့်ပြီး အပူပေးထားပါ။ ပြီးလျှင် လှီးထားသောကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ ဂျင်းနှင့် ငရုတ်သီးတို့ကို မီးအေးအေးဖြင့်ကြော်ပါ။ ပြီးလျှင်ရေဘဝဲများထည့်ပြီး ကြော်ပါ။ နောက်ဆုံးအနေနဲ့ ဖျော်စပ်ထားတဲ့ဆော့စ်ပါထည့်ပြီး သေချာကျက်တဲ့အထိ ချက်လိုက်ပါ။ ရေဘဝဲများကျက်သွားတဲ့အခါ ဆယ်ပြီးမိမိတို့ကြိုက်နှစ်သက်တဲ့ ပန်းကန်ထဲထည့်ပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
        
    	
 ငရုတ်သီးအတောင့်ကြော် ကြွပ်ရွနေစေချင်ရင်။ 
ဟိန္ဒူလူမျိုးတွေရဲ့ ထမင်းဆိုင်တွေမှာ၊ သူတို့တွေရဲ့အလှူမင်္ဂလာပွဲတွေမှာ သီးစုံပဲကုလားဟင်း၊ ငါးခြောက်ထောင်းအချိုကြော်တို့နဲ့ ငရုတ်သီးအတောင့်ကြော်ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေးနဲ့ ထမင်းသုံးဆောင်ဖူးကြမှာပါ။  
အတော်ထမင်းမြိန်ပါတယ်။  
ငရုတ်သီးအတောင့်ကို ဆီနဲ့ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေးဖြစ်အောင်ကြော်ထားတာက ငရုတ်သီးကြော်နံ့လေး မွှေးနေတာပါပဲ။ 
ရက်နည်းနည်းကြာတော့ ကိုယ်တိုင် ငရုတ်သီးအတောင့်ကို ဆီပူထဲထည့်ပြီး ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေး ကြော်လိုက်တယ်။  
ကြော်ပြီးသားတွေကို ပန်းကန်ထဲထည့်ပြီး ကြောင်အိမ်ထဲမှာ ထည့်ထားလိုက်တယ်။  
ခဏကြာ ထမင်းစားတော့ ငရုတ်သီးတောင့်ကြော်တွေက မကြွပ်မရွတော့ဘူး။ ညနေကျတော့ ငရုတ်သီးတောင့်ကြော်တွေက ပျော့နေကြပြီ။ 
ဆရာမပြလို့ နည်းမကျတာပဲဆိုတာ သိလိုက်ပါတယ်။  
ဒါနဲ့ ငရုတ်သီးအတောင့်ကြော် ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေး ဖြစ်နေအောင်လုပ်နည်းကို အရီးလေးဆီကနေ သိလာရပါတယ်။  
အဲဒီလျှို့ဝှက်ချက်ကတော့... 
ငရုတ်သီးတောင့်ကို ဆီနဲ့ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေးကြော်ပြီးတာနဲ့ ပန်းကန်ထဲထည့်၊ ပူပူနွေးနွေးလေးဖြစ်နေတဲ့ အချိန်မှာပင် အပေါ်ကနေပြီးတော့ ဆားအနည်းငယ် ဖြူးပေးထားရပါတယ်။  
တစ်နေကုန်၊ တစ်ညလုံး ပျော့သွားခြင်း မရှိတော့ပါဘူးတဲ့။ 
အားလုံးအဆင်ပြေကြပါစေ။ 
#ငရုပ်သီး
        
    	
 အင်ဥ ချက်စားခြင်း အကျိုးနှင့် တွဲမစားသင့်သော အစားစာများ 
အင်ဥဟာ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူဖြစ်စေတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်။  
ဗီတာမင် ဘီ၊ ဗီတာမင်ဒီ၊ကော့ပါး၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ Seleniun နဲ့ Antioxidant တို့ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တဲ့အပြင် အသားဓာတ်၊ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ သံဓာတ်တွေလည်းပါဝင်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ပရိုတိန်းဓာတ်တွေလည်းအများအပြားပါဝင်တဲ့အတွက် လိုအပ်တဲ့  အမိုင်နိုအက်ဆစ်တွေကို ဖြည့််ဆီးပေးပါတယ်။ ပါဝင်တဲ့အမျှင်ဓာတ်တွေကြောင့် အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကို ကောင်းမွန်စေပြီး၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
အင်ဥမှာ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေ ပါဝင်တဲ့အတွက်လည်း ဆဲလ်တွေကိုဖျက်ဆီးမယ့် ဓာတ်တွေကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေဟာ ကင်ဆာရောဂါ၊ ဆီးချိုရောဂါတွေကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
အင်ဥဟာ အချို့သော ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားမှုကို လျော့ကျစေပါတယ်။ ပဋိဇီဝဆေးတွေကိုတောင် ခုခံအားမြင့်မားတဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးမှုကိုတောင်ရပ်တန့်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။ 
ဒါ့အပြင် အင်ဥက ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျစေသလိုအသည်း၊ အဆုတ်၊ ရင်သားအကျိတ်ဖွ့ံဖြိုးလာမှုကို တားဆီးပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပါတယ်။ 
အင်ဥမှာ အာဟာရဓာတ်တွေဖြစ်တဲ့ Antioxidant နဲ့ Amino Acid တို့ပါဝင်တဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ခုခံအားစနစ်ကို မြင့်တက်စေပြီး Copper ပါဝင်တာကြောင့် သံဓာတ်စုပ်ယူမှုကိုအားကောင်းစေပါတယ်။ ပြီးတော့ ကိုယ်အလေးချိန်ကိုမြင့်တက်စေတဲ့ ကိုလက်စထေရောနဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်ပါဝင်မှု နည်းပါးပြီးအမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တာကြောင့် နှလုံးရောဂါ၊ နှလုံးရောဂါဆိုင်ရာ ပြဿနာနဲ့ လေဖြတ်ခြင်းကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
ယောအတွင်းဝန် ဦးဘိုးလှိုင်ရဲ့ ဥတုဘောဇနသင်္ဂဟကျမ်းမှာ “မြေဥ၊ အင်ဥ၊ မှိုဥ၊ မှိုမျိုးတို့ကို သံသေဒဇ ဟူ၍လည်းကောင်း၊ ဘူမိဆန္ဒဟူ၍လည်းကောင်း၊ သီလိန္ဒက ဟူလည်းကောင်းခေါ်၏။ ထိုမှိုမျိုးတို့သည် ကျိချွဲကုန်၏။ အေးကုန်၏။ ချိုဆိမ့်၏။ကြေခဲ၏။ မစင်ကြယ်လျှင် ဝမ်းသွန်၊ ဝမ်းပျက်၊ သလိပ်နာတို့ကိုဖြစ်စေတတ်၏” ဆိုထားတာကိုတွေ့ရပါတယ်။ 
သို့သော်လည်း မှိုဓာတ်မတည့်သူနဲ့ အစာအဆိပ်သင့်ဖူးသူတွေအနေနဲ့တော့ အင်ဥကို ဆင်ခြင်စားသုံးသင့်ဖို့လိုပါတယ်။ အင်ဥ အချဉ်တည်ထားတဲ့အစားအစာတွေနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီ၊ပဲငပိ၊ ဒူးရင်းသီး၊ ချောကလက်တို့နဲ့ တွဲဖက်မစားသုံးသင့်ပါဘူး။ 
ဒီလိုရာသီ မိုးဦးကျ အချိန်မှာ အင်ပင်တွေအောက် မြေကြီးကလေး ကွဲပြီး အာနေရင် အဲသည်နေရာကို ဓားချွန်လေး ဝါးစူးလေးနဲ့  ယက်ဖြဲရှာကြရပါတယ် 
အင်ဥဟာ မှို အမျိုးအစာ ဖြစ်တာကြောင့် မှိုမှာ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်ပါတယ် 
ပရိုတင်း အမိုင်နိုအက်ဆစ်ဓာတ် ကယ်လ်စီယမ် မီးစုန်းဓာတ် တွေ ပါဝင်ပါ 
တယ် 
ကျန်းမာရေး အကျိုးပြု ရာသီစာ ဖြစ်သော်လည်း အင်ဥ နှင့် ဓာတ်မတည့် သည့် အစားအစာများ မတည့်သူများ ရှိနိုင်သောကြောင့် သတိပြုဆင်ခြင် စားသောက် ရန် လိုအပ်ပါတယ် 
အင်ဥကို ဒညင်းသီး ပီလောပီနံ၊မျောက်ငိုသီး ကြောင်လျှာသီး ကြက်ဟင်းခါး 
ဂဏာန်း ဖားသား ဒူးရင်းသီး မျှစ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ် ငါးချဉ် ဆူးပုပ် ပဲငါးပိ တို့နဲ့ 
တွဲဖက် မစားသင့်ပါ 
မူးဝေ အော့အန် တတ်ပါတယ် 
သွေးတိုး ရောဂါရှိသူတွေနဲ့ နှလုံး သမားတွေ အတွက်လည်း အင်ဥကို ရှောင်သင့်ပါတယ် 
အင်ဥဟာ ခါးကိုက် ခါးနားတတ်သူတွေ အစာ အဆိပ်သင့်တတ်သူတွေ အတွက်ကတော့ သတိထားသင့်တဲ့ အစားအစာပါ 
အင်ဥမှာ ယူရစ်အက်ဆစ်ဓာတ်တွေ ပေါများစွာ ပါဝင်တာကြောင့် လေးဘက်နာ ရောဂါသမားတွေနဲ့ ဂေါက်ရောဂါသမားတွေ သတိထား စားသင့်ပါတယ် 
``အင်ဥဆီပြန်ချက်နည်း´´ 
ဟင်းမချက်မီ အင်ဥကို ရေစိမ်ပြီး သဲစင်အောင် ဆေးရန်လိုအပ်ပါသည် 
အထူးသဖြင့် အင်ဥသည် သဲများ နွံများအတွင်းမှ ရရှိသည့် အတွက် 
ရေကို ၄- ၅ ခါလောက် ဇကာနှင့် တိုက၍ ဆေးရပါမည် အင်ဥတလုံးခြင်းစီကို သေချာတိုက်ချွတ် ဆေးမှလည်း သဲစင်မှာ ဖြစ်ပါသည် 
ပါဝင်ပစ္စည်းများ 
အင်ဥ - ၂၅ ကျပ်သား 
ခရမ်းချဉ်သီး ၁ -လုံး 
ကြက်သွန်နီ -၂ လုံး 
ကြက်သွန်ဖြူ -၃ မွှာ 
ငြုပ်သီး ပွ -၂ တောင့် 
အရောင်တင် 
နနွင်း 
ဆီ 
ဆား 
အရသာမှုန့် အနည်းငယ် ဆီ တို့ လိုအပ်ပါတယ် 
အင်ဥ ကို အလုံးလိုက်ချက်စား ကြသလို ပါးပါးလှီး ပြီးမှလည်း ချက်စားကြပါသည် 
အင်ဥ များအား လိုအပ်သလို လှီးထားပါ 
ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားပါ ထားပါ ကြက်သွန်ဖြူ ညက်အောင်ထောင်း 
ခရမ်းချဉ်သီး လှီးထားပါ 
ဒယ်အိုးအတွင်းတွှင် ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံး ထည့်နယ် ပီး အဖုံးအုပ် မီးဖိုပေါ်တည်ထားပါ 
ဆီပြန်လာပါက မွှေပေးပြီး ဟင်းအပေါ် ရေမြုပ်သည်ထိ ထည့် အဖုံးအုပ် 
ပြန်တည်ထားပါ 
ရေခမ်းပြီး ဆီပြန်လာပါက အရသာအပေါ့အငံမြည်းပြီး အင်ဥများနူး လာပါက 
ပြင်ဆင်တည်ခင်းစားသောက်နိုင်ပြီ ဖြစ်ပါသည် 
crd
        
    	
 အင်ဥ ချက်စားခြင်း အကျိုးနှင့် တွဲမစားသင့်သော အစားစာများ 
အင်ဥဟာ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူဖြစ်စေတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်။  
ဗီတာမင် ဘီ၊ ဗီတာမင်ဒီ၊ကော့ပါး၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ Seleniun နဲ့ Antioxidant တို့ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တဲ့အပြင် အသားဓာတ်၊ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ သံဓာတ်တွေလည်းပါဝင်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ပရိုတိန်းဓာတ်တွေလည်းအများအပြားပါဝင်တဲ့အတွက် လိုအပ်တဲ့  အမိုင်နိုအက်ဆစ်တွေကို ဖြည့််ဆီးပေးပါတယ်။ ပါဝင်တဲ့အမျှင်ဓာတ်တွေကြောင့် အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကို ကောင်းမွန်စေပြီး၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
အင်ဥမှာ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေ ပါဝင်တဲ့အတွက်လည်း ဆဲလ်တွေကိုဖျက်ဆီးမယ့် ဓာတ်တွေကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေဟာ ကင်ဆာရောဂါ၊ ဆီးချိုရောဂါတွေကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
အင်ဥဟာ အချို့သော ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားမှုကို လျော့ကျစေပါတယ်။ ပဋိဇီဝဆေးတွေကိုတောင် ခုခံအားမြင့်မားတဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးမှုကိုတောင်ရပ်တန့်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။ 
ဒါ့အပြင် အင်ဥက ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျစေသလိုအသည်း၊ အဆုတ်၊ ရင်သားအကျိတ်ဖွ့ံဖြိုးလာမှုကို တားဆီးပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပါတယ်။ 
အင်ဥမှာ အာဟာရဓာတ်တွေဖြစ်တဲ့ Antioxidant နဲ့ Amino Acid တို့ပါဝင်တဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ခုခံအားစနစ်ကို မြင့်တက်စေပြီး Copper ပါဝင်တာကြောင့် သံဓာတ်စုပ်ယူမှုကိုအားကောင်းစေပါတယ်။ ပြီးတော့ ကိုယ်အလေးချိန်ကိုမြင့်တက်စေတဲ့ ကိုလက်စထေရောနဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်ပါဝင်မှု နည်းပါးပြီးအမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တာကြောင့် နှလုံးရောဂါ၊ နှလုံးရောဂါဆိုင်ရာ ပြဿနာနဲ့ လေဖြတ်ခြင်းကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
ယောအတွင်းဝန် ဦးဘိုးလှိုင်ရဲ့ ဥတုဘောဇနသင်္ဂဟကျမ်းမှာ “မြေဥ၊ အင်ဥ၊ မှိုဥ၊ မှိုမျိုးတို့ကို သံသေဒဇ ဟူ၍လည်းကောင်း၊ ဘူမိဆန္ဒဟူ၍လည်းကောင်း၊ သီလိန္ဒက ဟူလည်းကောင်းခေါ်၏။ ထိုမှိုမျိုးတို့သည် ကျိချွဲကုန်၏။ အေးကုန်၏။ ချိုဆိမ့်၏။ကြေခဲ၏။ မစင်ကြယ်လျှင် ဝမ်းသွန်၊ ဝမ်းပျက်၊ သလိပ်နာတို့ကိုဖြစ်စေတတ်၏” ဆိုထားတာကိုတွေ့ရပါတယ်။ 
သို့သော်လည်း မှိုဓာတ်မတည့်သူနဲ့ အစာအဆိပ်သင့်ဖူးသူတွေအနေနဲ့တော့ အင်ဥကို ဆင်ခြင်စားသုံးသင့်ဖို့လိုပါတယ်။ အင်ဥ အချဉ်တည်ထားတဲ့အစားအစာတွေနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီ၊ပဲငပိ၊ ဒူးရင်းသီး၊ ချောကလက်တို့နဲ့ တွဲဖက်မစားသုံးသင့်ပါဘူး။ 
ဒီလိုရာသီ မိုးဦးကျ အချိန်မှာ အင်ပင်တွေအောက် မြေကြီးကလေး ကွဲပြီး အာနေရင် အဲသည်နေရာကို ဓားချွန်လေး ဝါးစူးလေးနဲ့  ယက်ဖြဲရှာကြရပါတယ် 
အင်ဥဟာ မှို အမျိုးအစာ ဖြစ်တာကြောင့် မှိုမှာ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်ပါတယ် 
ပရိုတင်း အမိုင်နိုအက်ဆစ်ဓာတ် ကယ်လ်စီယမ် မီးစုန်းဓာတ် တွေ ပါဝင်ပါ 
တယ် 
ကျန်းမာရေး အကျိုးပြု ရာသီစာ ဖြစ်သော်လည်း အင်ဥ နှင့် ဓာတ်မတည့် သည့် အစားအစာများ မတည့်သူများ ရှိနိုင်သောကြောင့် သတိပြုဆင်ခြင် စားသောက် ရန် လိုအပ်ပါတယ် 
အင်ဥကို ဒညင်းသီး ပီလောပီနံ၊မျောက်ငိုသီး ကြောင်လျှာသီး ကြက်ဟင်းခါး 
ဂဏာန်း ဖားသား ဒူးရင်းသီး မျှစ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ် ငါးချဉ် ဆူးပုပ် ပဲငါးပိ တို့နဲ့ 
တွဲဖက် မစားသင့်ပါ 
မူးဝေ အော့အန် တတ်ပါတယ် 
သွေးတိုး ရောဂါရှိသူတွေနဲ့ နှလုံး သမားတွေ အတွက်လည်း အင်ဥကို ရှောင်သင့်ပါတယ် 
အင်ဥဟာ ခါးကိုက် ခါးနားတတ်သူတွေ အစာ အဆိပ်သင့်တတ်သူတွေ အတွက်ကတော့ သတိထားသင့်တဲ့ အစားအစာပါ 
အင်ဥမှာ ယူရစ်အက်ဆစ်ဓာတ်တွေ ပေါများစွာ ပါဝင်တာကြောင့် လေးဘက်နာ ရောဂါသမားတွေနဲ့ ဂေါက်ရောဂါသမားတွေ သတိထား စားသင့်ပါတယ် 
``အင်ဥဆီပြန်ချက်နည်း´´ 
ဟင်းမချက်မီ အင်ဥကို ရေစိမ်ပြီး သဲစင်အောင် ဆေးရန်လိုအပ်ပါသည် 
အထူးသဖြင့် အင်ဥသည် သဲများ နွံများအတွင်းမှ ရရှိသည့် အတွက် 
ရေကို ၄- ၅ ခါလောက် ဇကာနှင့် တိုက၍ ဆေးရပါမည် အင်ဥတလုံးခြင်းစီကို သေချာတိုက်ချွတ် ဆေးမှလည်း သဲစင်မှာ ဖြစ်ပါသည် 
ပါဝင်ပစ္စည်းများ 
အင်ဥ - ၂၅ ကျပ်သား 
ခရမ်းချဉ်သီး ၁ -လုံး 
ကြက်သွန်နီ -၂ လုံး 
ကြက်သွန်ဖြူ -၃ မွှာ 
ငြုပ်သီး ပွ -၂ တောင့် 
အရောင်တင် 
နနွင်း 
ဆီ 
ဆား 
အရသာမှုန့် အနည်းငယ် ဆီ တို့ လိုအပ်ပါတယ် 
အင်ဥ ကို အလုံးလိုက်ချက်စား ကြသလို ပါးပါးလှီး ပြီးမှလည်း ချက်စားကြပါသည် 
အင်ဥ များအား လိုအပ်သလို လှီးထားပါ 
ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားပါ ထားပါ ကြက်သွန်ဖြူ ညက်အောင်ထောင်း 
ခရမ်းချဉ်သီး လှီးထားပါ 
ဒယ်အိုးအတွင်းတွှင် ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံး ထည့်နယ် ပီး အဖုံးအုပ် မီးဖိုပေါ်တည်ထားပါ 
ဆီပြန်လာပါက မွှေပေးပြီး ဟင်းအပေါ် ရေမြုပ်သည်ထိ ထည့် အဖုံးအုပ် 
ပြန်တည်ထားပါ 
ရေခမ်းပြီး ဆီပြန်လာပါက အရသာအပေါ့အငံမြည်းပြီး အင်ဥများနူး လာပါက 
ပြင်ဆင်တည်ခင်းစားသောက်နိုင်ပြီ ဖြစ်ပါသည် 
crd
        
    	
 အင်ဥ ချက်စားခြင်း အကျိုးနှင့် တွဲမစားသင့်သော အစားစာများ 
အင်ဥဟာ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူဖြစ်စေတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်။  
ဗီတာမင် ဘီ၊ ဗီတာမင်ဒီ၊ကော့ပါး၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ Seleniun နဲ့ Antioxidant တို့ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တဲ့အပြင် အသားဓာတ်၊ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ သံဓာတ်တွေလည်းပါဝင်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ပရိုတိန်းဓာတ်တွေလည်းအများအပြားပါဝင်တဲ့အတွက် လိုအပ်တဲ့  အမိုင်နိုအက်ဆစ်တွေကို ဖြည့််ဆီးပေးပါတယ်။ ပါဝင်တဲ့အမျှင်ဓာတ်တွေကြောင့် အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကို ကောင်းမွန်စေပြီး၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
အင်ဥမှာ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေ ပါဝင်တဲ့အတွက်လည်း ဆဲလ်တွေကိုဖျက်ဆီးမယ့် ဓာတ်တွေကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေဟာ ကင်ဆာရောဂါ၊ ဆီးချိုရောဂါတွေကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
အင်ဥဟာ အချို့သော ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားမှုကို လျော့ကျစေပါတယ်။ ပဋိဇီဝဆေးတွေကိုတောင် ခုခံအားမြင့်မားတဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးမှုကိုတောင်ရပ်တန့်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။ 
ဒါ့အပြင် အင်ဥက ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျစေသလိုအသည်း၊ အဆုတ်၊ ရင်သားအကျိတ်ဖွ့ံဖြိုးလာမှုကို တားဆီးပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပါတယ်။ 
အင်ဥမှာ အာဟာရဓာတ်တွေဖြစ်တဲ့ Antioxidant နဲ့ Amino Acid တို့ပါဝင်တဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ခုခံအားစနစ်ကို မြင့်တက်စေပြီး Copper ပါဝင်တာကြောင့် သံဓာတ်စုပ်ယူမှုကိုအားကောင်းစေပါတယ်။ ပြီးတော့ ကိုယ်အလေးချိန်ကိုမြင့်တက်စေတဲ့ ကိုလက်စထေရောနဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်ပါဝင်မှု နည်းပါးပြီးအမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တာကြောင့် နှလုံးရောဂါ၊ နှလုံးရောဂါဆိုင်ရာ ပြဿနာနဲ့ လေဖြတ်ခြင်းကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ 
ယောအတွင်းဝန် ဦးဘိုးလှိုင်ရဲ့ ဥတုဘောဇနသင်္ဂဟကျမ်းမှာ “မြေဥ၊ အင်ဥ၊ မှိုဥ၊ မှိုမျိုးတို့ကို သံသေဒဇ ဟူ၍လည်းကောင်း၊ ဘူမိဆန္ဒဟူ၍လည်းကောင်း၊ သီလိန္ဒက ဟူလည်းကောင်းခေါ်၏။ ထိုမှိုမျိုးတို့သည် ကျိချွဲကုန်၏။ အေးကုန်၏။ ချိုဆိမ့်၏။ကြေခဲ၏။ မစင်ကြယ်လျှင် ဝမ်းသွန်၊ ဝမ်းပျက်၊ သလိပ်နာတို့ကိုဖြစ်စေတတ်၏” ဆိုထားတာကိုတွေ့ရပါတယ်။ 
သို့သော်လည်း မှိုဓာတ်မတည့်သူနဲ့ အစာအဆိပ်သင့်ဖူးသူတွေအနေနဲ့တော့ အင်ဥကို ဆင်ခြင်စားသုံးသင့်ဖို့လိုပါတယ်။ အင်ဥ အချဉ်တည်ထားတဲ့အစားအစာတွေနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီ၊ပဲငပိ၊ ဒူးရင်းသီး၊ ချောကလက်တို့နဲ့ တွဲဖက်မစားသုံးသင့်ပါဘူး။ 
ဒီလိုရာသီ မိုးဦးကျ အချိန်မှာ အင်ပင်တွေအောက် မြေကြီးကလေး ကွဲပြီး အာနေရင် အဲသည်နေရာကို ဓားချွန်လေး ဝါးစူးလေးနဲ့  ယက်ဖြဲရှာကြရပါတယ် 
အင်ဥဟာ မှို အမျိုးအစာ ဖြစ်တာကြောင့် မှိုမှာ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်ပါတယ် 
ပရိုတင်း အမိုင်နိုအက်ဆစ်ဓာတ် ကယ်လ်စီယမ် မီးစုန်းဓာတ် တွေ ပါဝင်ပါ 
တယ် 
ကျန်းမာရေး အကျိုးပြု ရာသီစာ ဖြစ်သော်လည်း အင်ဥ နှင့် ဓာတ်မတည့် သည့် အစားအစာများ မတည့်သူများ ရှိနိုင်သောကြောင့် သတိပြုဆင်ခြင် စားသောက် ရန် လိုအပ်ပါတယ် 
အင်ဥကို ဒညင်းသီး ပီလောပီနံ၊မျောက်ငိုသီး ကြောင်လျှာသီး ကြက်ဟင်းခါး 
ဂဏာန်း ဖားသား ဒူးရင်းသီး မျှစ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ် ငါးချဉ် ဆူးပုပ် ပဲငါးပိ တို့နဲ့ 
တွဲဖက် မစားသင့်ပါ 
မူးဝေ အော့အန် တတ်ပါတယ် 
သွေးတိုး ရောဂါရှိသူတွေနဲ့ နှလုံး သမားတွေ အတွက်လည်း အင်ဥကို ရှောင်သင့်ပါတယ် 
အင်ဥဟာ ခါးကိုက် ခါးနားတတ်သူတွေ အစာ အဆိပ်သင့်တတ်သူတွေ အတွက်ကတော့ သတိထားသင့်တဲ့ အစားအစာပါ 
အင်ဥမှာ ယူရစ်အက်ဆစ်ဓာတ်တွေ ပေါများစွာ ပါဝင်တာကြောင့် လေးဘက်နာ ရောဂါသမားတွေနဲ့ ဂေါက်ရောဂါသမားတွေ သတိထား စားသင့်ပါတယ် 
``အင်ဥဆီပြန်ချက်နည်း´´ 
ဟင်းမချက်မီ အင်ဥကို ရေစိမ်ပြီး သဲစင်အောင် ဆေးရန်လိုအပ်ပါသည် 
အထူးသဖြင့် အင်ဥသည် သဲများ နွံများအတွင်းမှ ရရှိသည့် အတွက် 
ရေကို ၄- ၅ ခါလောက် ဇကာနှင့် တိုက၍ ဆေးရပါမည် အင်ဥတလုံးခြင်းစီကို သေချာတိုက်ချွတ် ဆေးမှလည်း သဲစင်မှာ ဖြစ်ပါသည် 
ပါဝင်ပစ္စည်းများ 
အင်ဥ - ၂၅ ကျပ်သား 
ခရမ်းချဉ်သီး ၁ -လုံး 
ကြက်သွန်နီ -၂ လုံး 
ကြက်သွန်ဖြူ -၃ မွှာ 
ငြုပ်သီး ပွ -၂ တောင့် 
အရောင်တင် 
နနွင်း 
ဆီ 
ဆား 
အရသာမှုန့် အနည်းငယ် ဆီ တို့ လိုအပ်ပါတယ် 
အင်ဥ ကို အလုံးလိုက်ချက်စား ကြသလို ပါးပါးလှီး ပြီးမှလည်း ချက်စားကြပါသည် 
အင်ဥ များအား လိုအပ်သလို လှီးထားပါ 
ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားပါ ထားပါ ကြက်သွန်ဖြူ ညက်အောင်ထောင်း 
ခရမ်းချဉ်သီး လှီးထားပါ 
ဒယ်အိုးအတွင်းတွှင် ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံး ထည့်နယ် ပီး အဖုံးအုပ် မီးဖိုပေါ်တည်ထားပါ 
ဆီပြန်လာပါက မွှေပေးပြီး ဟင်းအပေါ် ရေမြုပ်သည်ထိ ထည့် အဖုံးအုပ် 
ပြန်တည်ထားပါ 
ရေခမ်းပြီး ဆီပြန်လာပါက အရသာအပေါ့အငံမြည်းပြီး အင်ဥများနူး လာပါက 
ပြင်ဆင်တည်ခင်းစားသောက်နိုင်ပြီ ဖြစ်ပါသည် 
crd

          
        
        
    	
 ဆေးဖက်ဝင် #စိန်ပန်းပွင့် နှင့် သုပ်စားနည်း 
ဇမ်ဘီယာတွင် အခေါက်ကို ရိုးရာအဖျားပျောက်ဆေးအဖြစ် အသုံးပြုသည်။ 
 အစေ့များကို ဆီးကျိတ်ရောဂါတွင် အသုံးပြုကြသည်။ 
 ကင်းမြီးကောက်ကိုက်ပါက 
အရွက်များကို လှော်ထောင်း၍  အဝတ်ဖြင့်ထုပ်ပြီး  ရှူပေးနိုင်သည်။ 
 ပန်းပွင့်ပြုတ်ရည်ကိုလေပြွန်ရောင်ခြင်း ပန်းနာရင်ကျပ်နှင့် ငှက်ဖျားရောဂါများတွင် အသုံးပြုသည်။ 
 အစေ့များကို Madagascar တွင် သရေစာအဖြစ် အစိမ်းစားကြသည်။ 
 ထိုင်းနိုင်ငံတွင် စိန်ပန်းစေ့ 
ကို အစိမ်းလိုက် စားသုံကြသည်။ 
 အသီးတောင့်နုနုလေးတွေဟာ 
ပရိုတင်းကြွယ်ဝတာကြောင့် 
 စားသုံးသင့်တဲ့ သရေစာတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ 
အရှင်နာဂသိန်ပုံပြဆေးအဘိဓာန်တွင် 
ပူသောသတ္တိရှိသည်။လေသလိပ်ကိုနိုင်သည်။ ထိုးအောင့်၊အစာမကြေ၊လေပြည့်၊မျက်စိရောဂါတို့ကို သက်သာပျောက်ကင်းစေသည် 
အစေ့မှရသောအဆီကိုပိုးသတ်      မှို သတ်သောဆပ်ပြာဆီအဖြစ် ထုတ်လုပ် သည်။အစေ့ဆီဖြင့်ထုတ်လုပ်သော ကိတ်မုန့်သည် သားသမီးကို ရစေနိုင်ကြောင်းဆိုသည်။ 
အစေ့မှုန့်သည်သွေးတွင်းရှိအညစ်အကြေးများကို သန့်စင်ပေးနိုင်သောအာနိသင်ရှိသည်။ 
နားကိုက်ခြင်းကိုသက်သာစေသည်။ 
အရွက်သည် အရေပြားရောဂါကိုပျောက်စေသည်။ 
အရွက်ကို စားပေးပါက သံပိုးကိုကျစေသည်။ 
အပွင့်နှင့်အခေါက်ကို အစာအိမ်ပျောက်ဆေး အဖွစျိသုံးသညျ။ 
အပွင့်ကို ပြုတ်စားခြင်း၊တို့စား၊သုပ်စားခြင်းဖြင့် 
အိပ်ပျော်မှုကိုဖြစ်စေပါသည်။ 
စိန်ပန်းရွက်သည် သွေးတွင်းရှိအချို့ဓာတ်များကို  ကျဆင်းစေ၍  သွေးကျရောဂါရှိသူတို့ စားရန် မသင့်ပေ။ 
စိန်ပန်း ကို စားသုံးခြင်းသည် သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကို 
အလျင်အမြန်လျော့ကျစေသဖြင့် သတိထားသင့်သည်။ 
စိန်ပန်းပွင့်လက်သုပ် သုပ်နည်း#crd 
**t***h***u***r***a** 
စိန်ပန်းပွင့်ကိုပြုတ်ပါ ။ ရေညှစ်ပါ ရေပြန်ဆေးပါ ။ 
ရေထပ်ညှစ်ပါ။ ပါးပါးလှီး ၍ နှစ်ပြန်ကြော် +ပုဇွန်ခြောက် ထောင်း၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ကြက်သွန်နီ၊ ငံပြာရည်ကြော်နဲနဲ 
ပဲမှုန့်၊ ကြက်သွန်ဖြူ ဆီချက် ၊ သံပုရာသီးနှင့် ရော၍သုပ်ပါ။ 
အရသာရှိရှိ မွှေးမွှေးကြိုင်ကြိုင် စိန်ပန်းသုပ်လေးပေါ့ ခင်မျာ  
မှတ်ချက်... မပြုတ်ခင် ပန်းမှာပဲသီးများကဲ့သို့ အနံရှိပြီး  
ပြုတ်ပြီးတစ်ခါညှစ်ရေပြန်ဆေးပြီးတစ်ခါညှစ်သောအခါ အမွှေးနံ့ထွက်လာပါသည်။
        
    	
 ဆေးဖက်ဝင် #စိန်ပန်းပွင့် နှင့် သုပ်စားနည်း 
ဇမ်ဘီယာတွင် အခေါက်ကို ရိုးရာအဖျားပျောက်ဆေးအဖြစ် အသုံးပြုသည်။ 
 အစေ့များကို ဆီးကျိတ်ရောဂါတွင် အသုံးပြုကြသည်။ 
 ကင်းမြီးကောက်ကိုက်ပါက 
အရွက်များကို လှော်ထောင်း၍  အဝတ်ဖြင့်ထုပ်ပြီး  ရှူပေးနိုင်သည်။ 
 ပန်းပွင့်ပြုတ်ရည်ကိုလေပြွန်ရောင်ခြင်း ပန်းနာရင်ကျပ်နှင့် ငှက်ဖျားရောဂါများတွင် အသုံးပြုသည်။ 
 အစေ့များကို Madagascar တွင် သရေစာအဖြစ် အစိမ်းစားကြသည်။ 
 ထိုင်းနိုင်ငံတွင် စိန်ပန်းစေ့ 
ကို အစိမ်းလိုက် စားသုံကြသည်။ 
 အသီးတောင့်နုနုလေးတွေဟာ 
ပရိုတင်းကြွယ်ဝတာကြောင့် 
 စားသုံးသင့်တဲ့ သရေစာတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ 
အရှင်နာဂသိန်ပုံပြဆေးအဘိဓာန်တွင် 
ပူသောသတ္တိရှိသည်။လေသလိပ်ကိုနိုင်သည်။ ထိုးအောင့်၊အစာမကြေ၊လေပြည့်၊မျက်စိရောဂါတို့ကို သက်သာပျောက်ကင်းစေသည် 
အစေ့မှရသောအဆီကိုပိုးသတ်      မှို သတ်သောဆပ်ပြာဆီအဖြစ် ထုတ်လုပ် သည်။အစေ့ဆီဖြင့်ထုတ်လုပ်သော ကိတ်မုန့်သည် သားသမီးကို ရစေနိုင်ကြောင်းဆိုသည်။ 
အစေ့မှုန့်သည်သွေးတွင်းရှိအညစ်အကြေးများကို သန့်စင်ပေးနိုင်သောအာနိသင်ရှိသည်။ 
နားကိုက်ခြင်းကိုသက်သာစေသည်။ 
အရွက်သည် အရေပြားရောဂါကိုပျောက်စေသည်။ 
အရွက်ကို စားပေးပါက သံပိုးကိုကျစေသည်။ 
အပွင့်နှင့်အခေါက်ကို အစာအိမ်ပျောက်ဆေး အဖွစျိသုံးသညျ။ 
အပွင့်ကို ပြုတ်စားခြင်း၊တို့စား၊သုပ်စားခြင်းဖြင့် 
အိပ်ပျော်မှုကိုဖြစ်စေပါသည်။ 
စိန်ပန်းရွက်သည် သွေးတွင်းရှိအချို့ဓာတ်များကို  ကျဆင်းစေ၍  သွေးကျရောဂါရှိသူတို့ စားရန် မသင့်ပေ။ 
စိန်ပန်း ကို စားသုံးခြင်းသည် သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကို 
အလျင်အမြန်လျော့ကျစေသဖြင့် သတိထားသင့်သည်။ 
စိန်ပန်းပွင့်လက်သုပ် သုပ်နည်း#crd 
**t***h***u***r***a** 
စိန်ပန်းပွင့်ကိုပြုတ်ပါ ။ ရေညှစ်ပါ ရေပြန်ဆေးပါ ။ 
ရေထပ်ညှစ်ပါ။ ပါးပါးလှီး ၍ နှစ်ပြန်ကြော် +ပုဇွန်ခြောက် ထောင်း၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ကြက်သွန်နီ၊ ငံပြာရည်ကြော်နဲနဲ 
ပဲမှုန့်၊ ကြက်သွန်ဖြူ ဆီချက် ၊ သံပုရာသီးနှင့် ရော၍သုပ်ပါ။ 
အရသာရှိရှိ မွှေးမွှေးကြိုင်ကြိုင် စိန်ပန်းသုပ်လေးပေါ့ ခင်မျာ  
မှတ်ချက်... မပြုတ်ခင် ပန်းမှာပဲသီးများကဲ့သို့ အနံရှိပြီး  
ပြုတ်ပြီးတစ်ခါညှစ်ရေပြန်ဆေးပြီးတစ်ခါညှစ်သောအခါ အမွှေးနံ့ထွက်လာပါသည်။