Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
ဘာမှမလိုချင်တော့ပါဘူး
ဆိုတဲ့ နေ့တွေမှာတောင် သေချာပေါက်
သူ့ကိုတော့ ကိုယ် လိုချင်နေခဲ့ပါသေးတယ် ။
ဘယ်လိုကြိုးစားရမလဲ ။ ဘာတွေနဲ့ လဲယူရမလဲ
အဲ့ဒီအသံ ၊ အဲ့ဒီ မျက်ဝန်းညို ၊ အဲ့ဒီနူတ်ခမ်းပါးတွေကို
ငေးမောခွင့်ရဖို့ ပြီးတော့ ထိတွေ့ခွင့်ရဖို့ ….
#မယ်ညို
ဘာလိုအပ်နေလဲ မေးတဲ့သူထက်
လိုတာလေး အလိုက်တသိ လုပ်ပေးတဲ့သူကို
သဘောကျတာ မမှားပါဘူး
ဂရုစိုက်ပေးပါလို့ တောင်းဆိုစရာမလိုပဲ
ဂရုစိုက်ပေးတဲ့ အရိပ်ကို ခိုလှုံတာမမှားသလို
ကြင်နာပေးပါလို့ ပြောစရာမလိုပဲ
ကြင်နာတတ်တဲ့ နှလုံးသားလေးတစုံမှာ
ပျော်ဝင် နားခိုမိတာလဲ မမှားပါဘူးနော်
လိုအပ်နေတာက
ပြောစရာမလိုပဲ ချစ်ပေးနေတဲ့သူကိုပဲ လိုတာပါ။
ခရမ်းချဥ်သီးစားခြင်းရဲ့ ကောင်းကျိုးတွေ နဲ့ ဆိုးကျိုးတွေ
ယနေ့ ကျန်းမာရေးကဏ္ဍကနေ ခရမ်းချဥ်သီးစားခြင်းရဲ့ ကောင်းကျိုးတွေ နဲ့ ဆိုးကျိုးတွေအကြောင်းကို ပြောပြသွားမှာ ဖြစ်ပါတယ်။
ခရမ်းချဥ်သီးသည် အရသာကောင်းမွန်ရုံတာမကဘဲ Lycopene ဟုခေါ်တဲ့ Antioxidant ဓာတ်တွေနဲ့ အခြား Vitamin ၊ သတ္တုဓာတ်တွေ ပါဝင်တာကြောင့် နှလုံး၊ ကျောက်ကပ်နဲ့ ဦနှောက်တို့ကို ကောင်းမွန်အောင် လုပ်ဆောင်ပေးပါတယ်။
ခရမ်းချဥ်သီးကို နေ့စဥ်စားသုံးခြင်းသည် Calcium ဓာတ်ပါဝင်မှုကို မြှင့်တင်ပေးနိုင်ပြီး အသားအရေအတွက်လဲ ကောင်းမွန်စေပါတယ်။
နောက်ပြီး ခရမ်းချဥ်သီး အစေ့များသည် Vitamin C၊ အမျှင်ဓာတ်တွေ ကြွယ်ဝတာကြောင့် အလွန်အစွမ်းထက် ပါတယ်။
ခရမ်းချဥ်သီးအစေ့တွေက အရေပြား၊ နှလုံး၊ ကိုယ်အလေးအချိန်နဲ့ ကိုယ်ခံစွမ်းအားများအတွက်လဲ အကျိုးပြပါတယ်။
ဒါ့အပြင် ခရမ်းချဥ်သီးအစေ့တွေက အစာချေဖျက်မှုအတွက် ကောင်းမွန်စေပြီး အမျှင်ဓာတ်နဲ့ amino acid ကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပြီး အာဟာရဓာတ် စုပ်ယူမှုတို့ကို ပိုမိုကောင်းမွန်စေပါတယ်။
ဒါ့အပြင် ခန္ဓာကိုယ်အတွင်းရှိတဲ့ cholesterol ကို ထိန်းညှိရာမှာလည်း အထောက်အကူ ဖြစ်စေပါတယ်လို့ အချို့ ကျန်းမာရေးပညာရှင်တွေရဲ့ အဆိုအရ သိရပါတယ်။
ဒါပေမယ့် အစာအိမ်နဲ့ အူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ပြသနာများခံစားနေရတဲ့ သူတွေက ခရမ်းချဥ်သီးအစိမ်း သို့မဟုတ် ခရမ်းချဥ်သီးအစေ့တွေကို စားသုံးခြင်းမှရှောင်မကြဥ်ရမှာ ဖြစ်ပြီး ၎င်းရဲ့ acidဓာတ်တွေပါဝင်မှုကြောင့် ရင်ပူခြင်းနဲ့ အစာခြေစနစ်ကို ဆိုးရွာစွာထိခိုက်စေနို်င်တာကြောင့် ဖြစ်ပါတယ်။
ခရမ်းချဥ်သီးကို အလွန်အကျွံ စားသုံးခြင်းက Solanine ဟုခေါ်တဲ့ alkaloid ပါဝင်တာကြောင့် အဆစ်တွေ ရောင်ရမ်းခြင်းနှင့် နာကျင်ခြင်းတို့ကို ဖြစ်ပေါ်စေကြောင်း ကျန်းမာရေးပညာရှင်တွေက ပြောထားပါတယ်။
တစ်ကိုက်စားမိတာနဲ့ လူဖြစ်ရကျိုးနပ်သလို ခံစားသွားရမယ့် တရုတ်စတိုင် ကြက်ဥချိစ်ပီဇာလေးကို ဘယ်လိုလုပ်ရမလဲဆိုတာ
ကျွန်တော်က ပြောပြပေးသွားမှာဖြစ်ပါတယ်။
ပီဇာပြင်ဆင်ဖို့အတွက် အရင်ဆုံးလတ်ဆတ်တဲ့ ကြက်ဥသုံးလုံးကို အနှစ်ရောအကာပါ ပန်းကန်လုံးထဲဖောက်ထည့်ပြီး အပေါ်နေက ကြက်သွန်မြိတ်၊ အသားနုတ်နုတ်စင်းလေးတွေနဲ့ ငရုတ်ကောင်း၊ ဆားအနည်းငယ်ပါ ရောထည့်ပြီး မွှေထားလိုက်ပါမယ်။
ပြီးရင်တော့ မကပ်တဲ့လက်ကိုင်အိုးထဲကို ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီအနည်းငယ်ထည့်ပြီး ပူလာတဲ့အခါ ခုနကမွှေထားတဲ့ကြက်ဥကိုရောကြော်လိုက်ပါ။
ပီဇာရဲ့အသက်ဖြစ်တဲ့ အရသာသေချာနယ်ထားတဲ့ ဂျုံပြားကိုလည်း ကြက်ဥပေါ်မှာ အသာလေးတင်ပြီး ရဲသွားတဲ့အထိ ဟိုဘက်ဒီဘက်ပြောင်းလှန်ပေးရပါမယ်။
နောက်ဆုံးမှာဂျုံပြားလေးရဲလို့ အနံ့မွှေးလာပြီဆိုရင်တော့ မိမိနှစ်သက်ရာ ချိစ်အမျိုးအစားကိုရောထည့်ပြီး နွေးသွားတဲ့အထိ အပူပေးလိုက်လို့ရပါပြီ။
နောက်ဆုံးမှာ ဓ-ားနဲ့သေချာလေး လှီးဖြတ်ပြီး ပန်းကန်ပေါ်တင်လိုက်ရင်တော့ အနံ့နဲ့တင် လူဖြစ်ရကျိုးနပ်တဲ့ တရုတ်စတိုင် ကြက်ဥချိစ်ပီဇာလေးကို ရရှိပြီဖြစ်ပါတယ်။