ပိန္နဲ စိုက်ပျိုးပြုစုနည်း🪴🪴💛💛💛

မြေကျယ်ကျယ်ရှိသူများသီး ၁လုံးလျှင် ၇၀၀၀ကျပ်မှ ၃သောင်းကျော်ထိ စျေးရတာမို့ စိုက်ပျိုးသင့်ကြောင်း တိုက်တွန်းရင်း ဗဟုသုတ မျှဝေ လိုက်ပါသည်

ပိန္နဲပင်သည် အစေ့မှစိုက်လျှင် ခြောက်နှစ် မှ ရှစ်နှစ်ထိ ကြာမှ အသီးသီးသည်ဟု ဆိုပါသည်။
(ယခုအခါ ထိုင်းမှဝင်လာသောကိုင်းဆတ် ပိန္နဲ မျိုးများသည်။

တစ်နှစ်ခွဲဆိုစတင်သီးသော
ကြောင့် ကိုင်းဆတ်ပိန္နဲများလည်း
တော်တော်များ
စိုက်ပျိုးလာကြတာကိုတွေ့ရပါတယ်
ပျားရည်ဆမ်းပိန္နဲ
ငါးမွှာတစ်ကီလို
ပိန္နဲ ရွက်ကြီးလုံးကြီးမျိုး
သုံးရာသီပိန္နဲ
ပိန်နဲ အသားနီ
အစေ့လွတ်ပိန္နဲ

မေးမြန်းဝယ်ယူစိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်

ပိန္နဲသီးသည် ဆောင်းဝင်စ အောက်တိုဘာ၊ နိုဝင်ဘာလလောက်တွင် သီးကင်းစဝင်၍ အသီး မှည့်မမှည့်ကို အသီးပေါ်ရှိဆူးများ ကျဲသွားသည်ကို ကြည့်၍လည်းကောင်း၊

လက်ဖြင့် ပုပ်ကြည့်၍ လည်းကောင်း သိရှိနိုင်သည်။ မမှည့်သောအသီးများကို အမှည့်မြန်ရန် အညှာကိုသပ်ရိုက်၍ အုပ်ပေးခြင်းဖြင့် အမှည့်မြန်စေ ပါသည်။

💫ပိန္နဲတစ်ပင်သည် အများဆုံးတစ်နှစ်လျှင် အသီး ၅၀ လုံးထိ သီးနိုင်သည်။ ပျမ်းမျှတစ်ပင်လျှင် အသီး ၃၀ခန့် သီးနိုင်သည်။💫

🌱စိုက်ပျိုးနည်း🌱

ပိန္နဲပင်များကို မြေချစိုက်ရန်အကောင်းဆုံးအချိန်မှာ မိုးရွာချိန် မေလ၊ ဇွန်လများတွင်စိုက်ပျိုးခြင်းဖြစ်သည်။ ထိုအချိန်တွင် အစေ့မှပျိုးထောင်ခဲ့ သော ပျိုးပင်သည် အသက်တစ်နှစ်သားရှိပြီ ဖြစ်သည်။

ပိန္နဲပျိုးပင်များကို တစ်ပင်နှင့်တစ်ပင် ၃၀-၄၀ ပေအထိ ခြား၍ ကျင်းစနစ်ဖြင့်စိုက်ပျိုးကြပါသည်။ စိုက်ကျင်းကို သုံးပေပတ်လည် အရွယ်အစား တူး၍ နွားချေးဆွေး

သို့မဟုတ် သစ်ရွက်ဆွေးမြေသြဇာ နှင့် အပေါ်ယံမြေသားတို့ကို ဆတူရော၍ ကျင်းတွင်ထည့်ပေးလေ့၇ှိကြသည်။ ထိုနောက် ပျိုးပင်ကို မြေလုံးမပျက် ကျင်းတွင် ချစိုက်သည်။ စိုက်ရာတွင် ပျိုးပင်အခြေအနေတွင် ရှိစဉ်က မြေအနက်အတိုင်းရှိနေစေရန် လိုအပ်ပါသည်။

✅အပင်ပြုစုနည်း✅

⚠️ပိန္နဲပင်သည် ရေဝပ်ခြင်းကို မနှစ်သက်ပါ။ ⚠️ ထို့ကြောင့်ရေထုတ်မြောင်းများ လုပ်ပေးထားရပါမည်။ အပင်ငယ်စဉ်တွင် ခြောက်သွေ့သော ရာသီများ၌ အနည်းဆုံး တစ်နှစ်လျှင်တစ်ကြိမ် ရေလောင်းပေးရပါသည်။ စိုက်ခင်းကြီးများတွင် မိုးဦးတွင် တစ်ကြိမ်၊ မိုးနှောင်းတွင် တစ်ကြိမ် ပေါင်းလိုက်မြက်ရှင်းရန် လိုအပ်ပါသည်။

🤩 ပိန္နဲစိုက်ပျိုးရာတွင် အပင်ကိုအထူးဂရုစိုက်ပြုပြင်ရန်မလိုဘဲ အသီးရရှိနေကြသဖြင့် ပြုပြင်မှုမရှိကြပါ။ 🤩

❇️အသီးကင်းဝင်မည့်ချိန်တွင် ကိုင်းမကြီး နှင့်ပင်စည်တို့မှ ထွက်လာသောအကိုင်းတက်လေးများကို ဖြတ်တောက်ပေးခြင်းဖြင့် လေပိုမိုရရှိခြင်း၊ အစိုဓာတ်မအောင်းတော့ခြင်း၊ အလင်းရောင် ပိုမိုရရှိလာခြင်းတို့ကြောင့် သီးကင်းများ ပိုမိုတင်လာမည်ဖြစ်ပါသည်။❇️

☀️🌨️❄️ရာသီဥတု

ပိန္နဲသီးသည် အပူပိုင်းဒေသ သီးနှံဖြစ်သည်။ ပူအိုက်စွတ်စိုသော ရာသီဥတုကိုကြိုက်နှစ်သက်သည်။ မိုးရေချိန် လက်မ ၄၀ မှ ၁၀၀ ကျော် အတွင်း ကောင်းစွာဖြစ်ထွန်းသည်။

မြန်မာပြည်အလယ်ပိုင်းမိုးနည်းသောဒေသများတွင် ရေသွင်း၍ ပိန္နဲစိုက်ပျိုးနိုင်သည်။ မြန်မာပြည်တွင် အမြင့်ပေ ၃၀၀၀ကျော်သောအရပ်၌ ပိန္နဲပင် ဖြစ်ထွန်းသည်ကိုတွေ့ရသော်လည်း အလွန်အေးသည့်ရာသီကို မနှစ်သက်ချေ။

🌏မြေအမျိုးအစား

ပိန္နဲသည် အမြစ်နက်နက်ဆင်းနိုင်ရန် မြေသားထူ၍ မြေသြဇာထက်သန်သော မြေသညိ အကောင်းဆုံးဖြစ်သည်။ ရေဝပ်ခြင်းကို မနှစ် သက်ပါ။

ရေဝပ်နေပြီး မြေတွင်းအစိုဓာတ်များလွန်းပါက အပင်ပေါက် ညံ့ဖျင်းသည့်ပြင် အပင်ကြီးထွားမှုလည်းမကောင်းချေ။ ယေဘုယျ အားဖြင့် ပိန္နဲသည် ရေဝပ်သောမြေမှလွဲ၍ မြေအမျိုးအစားမရွေး လွယ်ကူစွာ စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်။

၅။ ပျိုးထောင်နည်း

များသောအားဖြင့် အစေ့မှ ပျိုးယူကြသည်။ ပိန္နဲသီးကို မေလနှင့် ဇွန်လများတွင် ဆွတ်ခူးလေ့ရှိသည်။ အသီးမှရရှိလာသော အစေ့များကို ပလတ်စတစ်အိတ်၊ ဝါးဆစ်၊ ပျိုးအိုးများတွင် ပျိုးလေ့ရှိကြသည်။ အစေ့မှ အသားများ ကုန်အောင် ရေဖြင့် ဆေးကြောရသည်။ ထို့နောက် ပလတ်စတစ်အိတ် သို့မဟုတ် ဝါးဆစ် သို့မဟုတ် ပျိုးအိုးတွင် မြေဆွေး၊ သဲနှင့် အပေါ်ယံမြေသားတို့ကို ဆတူရော၍ အစေ့ထည့်ပျိုးပါ။ ပျိုးသည့်မြေ၌ အစိုဓာတ်ရှိနေရန်လိုအပ်သော်လည်း ရေအလွန်စိုရွှဲမနေစေရပါ။ပျိုးပင်အမြင့် ၁၀လက်မမှ တစ်ပေခန့်မြင့်လာလျှင် မြေချ စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်။

မျိုးသန့်ပိန္နဲပျိုးပင်များရရှိစေရန် မျိုးကောင်းမျိုးသန့်ပင်မှ ပျိုးကိုင်းကို အစေ့ပျိုးအောက်ခံပင်ပေါ်တွင် ပင်ထောက်ကိုင်းဆက်နည်းဖြင့် မျိုးပွားစိုက်ပျိုးလာကြပါသည်။

🐮မြေသြဇာကျွေးနည်း🐄

ပိနဲ္နပင်ငယ်များကို နွားချေးနှင့် ပုလဲဓာတ်မြေသြဇာ ကျွေးသင့်ပါသည်။ အပင်ငယ်များကျွေးရာတွင် မိုးဦးတွင် တစ်ကြိမ် မိုးနှောင်းတွင် တစ်ကြိမ်၊ အပင်သစ်တစ်ပင်တွင် နွားချေး ငါးပေါင်နှင့် ပုလဲဓာတ်မြေသြဇာ ဝ.၂၅ ပေါင်ခန့် ကျွေးသင့်သည်။ အပင်ကြီးလာသည်နှင့်အမျှ မြေသဇာနှုန်းတိုးသွားရပါသည်။

အသီးသီးနေသော အပင်ကြီးများတွင် မိုးအကုန် သီးကင်းဝင်စ နိုဝင်ဘာလ၊ ဒီဇင်ဘာလလောက်တွင် မြေသြဇာများကျွေးသင့်ပါသည်။ ကျွေးရာတွင် အပင်၏ အရိပ်အရိပ်အဝန်းအောက်ခြေတစ်ဝိုက်တွင် ကျင်းငယ်များတူး၍ တစ်ပင်လျှင် နွားချေး ၁၀ပေါင်နှင့် N:P:K ၉းရး၅ ဓာတ်စုံ ဓာတ်မြေသြဇာကို တစ်ပင်လျှင် သုံးပေါင်နှုန်းခန့်ကျွေးသင့်ပါသည်။

image
12 w - Translate

ဂါဇာကမ်းမြောင်ဒေသက ငတ်မွတ်ခေါင်းပါးနေတဲ့ အရပ်သားတွေကို အကူအညီတွေ အမြန်ပေးနိုင်ဖို့ အစ္စရေးဝန်ကြီးချုပ် နေတန်ရာဟု ကို ဂျာမဏီနိုင်ငံရဲ့အဓိပတိ ဖရီးဒရစ် မာ့ဇ် က တောင်းဆိုလိုက်တယ်လို့ သိရပါတယ်။
ပြီးခဲ့တဲ့ တနင်္ဂနွေနေ့က အစ္စရေးနဲ့ဂျာမဏီနှစ်နိုင်ငံဝန်ကြီးချုပ်တွေ ဖုန်းနဲ့ဆက်သွယ်ပြောဆိုမှုကနေ ဂျာမနီဝန်ကြီးချုပ်က တောင်းဆိုခဲ့သလို ဂါဇာမှာ ကပ်ဘေး လူသားချင်းစာနာထောက်ထားမှု အခြေအနေနဲ့ပတ်သက်ပြီး အဓိပတိ ဖရီးဒရစ် မာ့ဇ် ဟာ နက်ရှိုင်းတဲ့ စိုးရိမ်ပူပန်မှုတွေရှိနေတယ်လို့လည်း ဂျာမဏီအစိုးရက ထုတ်ပြန်ထားပါတယ်။
ဂါဇာက ငတ်မွတ်ခေါင်းပါးနေတဲ့ အရပ်သားပြည်သူတွေကို လူသားချင်းစာနာထောက်ထားမှုဆိုင်ရာ အကူအညီတွေ ချက်ချင်းပေးဖို့ လိုအပ်နေပြီး ဒီအကူအညီတွေဟာ အရပ်သားပြည်သူတွေထံ အမြန်ဆုံးဘေးကင်းကင်းနဲ့ ပမာဏတွေ ရောက်ရှိသွားဖို့ မာ့ဇ် လိုလားနေကြတယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။
နိုင်ငံတကာဖိအားတွေတိုးလာတာကြောင့် ဂါဇာကမ်းမြောင်ဒေသမှာဖြစ်ပွားနေတဲ့ တိုက်ပွဲတွေမှာ နည်းဗျူဟာပိုင်းကို ခေတ္တရပ်ထားဖို့ အစ္စရေးက တနင်္ဂနွေနေ့မှာကြေညာခဲ့ပြီး ကုလသမဂ္ဂနဲ့အကူအညီပေးရေး အေဂျင်စီတွေကို စစ်ဘေးသင့်နယ်မြေတွေကို လုံခြုံတဲ့လမ်းကြောင်းတွေကနေသွားရောက်နိုင်ဖို့ ဖွင့်လှစ်ခွင့်ပြုပေးမယ်လို့ ပြောဆိုထားတယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။
ဂါဇာကမ်းမြောင်ဒေသမှာ အများအပြား ငတ်မွတ်ခေါင်းပါးမှုဖြစ်ပွားနေတယ်လို့ အကူအညီပေးရေး အေဂျင်စီ ၁၀၀ ကျော်က ဗုဒ္ဓဟူးနေ့မှာ သတိပေးပြောဆိုထားတာဖြစ်ပါတယ်။
#crd
#realnews

image

#ညောင်းညာကိုက်ခဲ​ပြီး ခြေသလုံးကြွက်တက်
နေသူများအတွက် အကောင်းဆုံး ဓာတ်စာ..
#ဆေးနည်းလေးကတော့
၁။ ဖီးကြမ်းငှက်ပျောသီး မှည့်မှည့်ရယ် (မမှည့်ရင် ချောင်းဆိုးတတ်ပါသည်)
၂။ သက်ရင်းကြီးရွက်ရယ် (၎င်းအပင်မှာ ဒေသတိုင်းတွင် ပေါက်လေ့ရှိပါသည်) ဒီနှစ်မျိုးပဲ လိုအပ်မှာပါ။
#ဖော်စပ်ပုံကတော့
၁။ ဖီးကြမ်းငှက်ပျောသီးကို ဟိုဘက်ထိပ် ဒီဘက်ထိပ် အတွင်းသားလေးတွေ ပေါ်ရုံလောက် လှီးဖြတ်ထားပါ။
၂။ သက်ရင်းကြီးရွက်ကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး နှစ်ရွက် သုံးရွက်ထပ်ကာ ငှက်ပျောသီးကို လုံအောင်ဖုံး၍ လျှော်နှင့်စည်းပြီး ထုတ်ပါ။
၃။ ပြီးလျှင် အိုးထဲထည့်ပြီး မီးဖိုပေါ်မှာ ၆-နာရီကြာ ပြုတ်ရပါမည်။ (၆-နာရီဆိုငြားလည်း နှစ်ရေပွက်ပြီး ဖိုပေါ်မှာ မီးအေးအေးနဲ့ ပစ်ထားလိုက်ပါသည်)
စားပုံစားနည်းကတော့
ပြုပ်ပြီးသား အထုပ်လေးကို အပေါ်က ဖက်တွေပြန်ခွာ ငှက်ပျောသီးကိုလည်း အခွံခွာပြီး အတွင်းသားကိုသာ မနက်တစ်လုံး ညတစ်လုံး တစ်နေ့ နှစ်ကြိမ်စားရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။
ငယ်ရွယ်တဲ့ သူတွေအတွက်လည်း ခရီးပင်ပန်းလို့ အလုပ်တွေ ပင်ပင်ပန်းပန်း လုပ်ရလို့ တစ်ကိုယ်လုံး ညောင်းညာ ကိုက်ခဲနေရင် ၎င်းငှက်ပျောသီးလေး တစ်လုံးမျှ စားလိုက်တာနဲ့ ညောင်းညာ ကိုက်ခဲမှုများ လျင်မြန်စွာ သက်သာပါကြောင်း ကိုယ်တွေ့မို့ သတင်းကောင်းပါးလိုက်ပါရစေ။
ကိုကို မမ ဒေါ်ဒေါ် ဦးဦး တို့ဒီpostလေး ကိုတွေ့ရင် shareသွားပေးခြင်းဖြင့် အများကျန်းမာရေးအတွက် ကုသိုလ် ဒါနအနေဖြင့် shareသွားပေးကြပါနော် နောက်နောင်လည်း ကျန်းမာရေးနှင့် ပတ်သက်တဲ့ ဆေးနည်းလမ်းကောင်း ဆေးညွှန်းလေးတွေကို Page ကနေအစဥ်မပျက် တင်သွားပေးမှာဖြစ်ပါတယ် အားလုံးဘဲကျေးဇူး အထူးတင်ရှိပါတယ်......
#ကျန်းမာရေးဗဟုသုတများ
#creditပေးပါတယ်

image

အချစ်ကသစ်ပင်ဆိုရင်
အလွမ်းတွေက ရွက်ကြွေတွေပါ
မျက်ရည်တွေကတော့
ရွက်ကြွေတွေနဲ့အတူ
မင်း ဆီနေ့တိုင်း
လေနဲ့အတူ
လွှင့်လာနေကြတယ်
အတောင်ပံတပ်ထားတဲ့
တိမ်တွေကို
သတိတရနဲ့အလွမ်းတွေထုပ်ပေးလိုက်တဲ့အခါ
မင်း ဆီရောက်ရဲ့လား ?
တနေ့နေ့
အလွမ်းမှတ်တိုင်တွေကိုကျော်လွန်ပြီး
ငါတို့နှစ်ယောက်တွေ့ဆုံဖြစ်ရင်
မင်း ရယ်သံတိုးတိုးလေးနဲ့အတူ
မင်း မျက်နှာလေး
အမြတ်တနိုးနဲ့တဝကြီး
ငေးမောကြည့်ချင်ပါတယ်.....။

image
12 w - Translate - Youtube

ZiGdgafxxk - BTNML (ဘယ်တတ်နိုင်မလဲ) | lyrics

ပြန်လာမယ်ထင်ပြီး စိုက်ခဲ့သော
စံပယ်ရုံတွေလည်း
မိုးထဲမှာ စိမ်းလန်းနေပါပြီ။

နောက်ဆုံးဆိုတာ သေချာရင်
အဲ့ဒီထက်ပိုပြီး တင်းတင်းကျပ်ကျပ် ပွေ့ဖက်ခဲ့ပါသေးတယ် ။

#စဝ်ခွန်ဇ

image

ရောဂါများစွာပျောက်ကင်းနိုင်သော ကြောင်လျှာသီး

(က) ကြောင်လျှာအခေါက်အမှုန့်ပြု ၍ ချင်း(ဂျင်း)ရည် ၊ ပျားရည်တို့နှင့် ရောစပ်လျက် သောက်သော် ပန်းနာ ချောင်းဆိုးရောဂါ ပျောက်၏ ။

(ခ) အခေါက်မှုန့်ကို ရေနွေးတွင် ၂ နာရီခန့်စိမ်၍ စစ်ပြီး နံနက် ည သောက်သော် အစာမကြေရောဂါ ပျောက်၏ ။

(ဂ) ကြောင်လျှာခေါက် ကို ရေစိမ်၍ ၎င်းရေနှင့် ပလုတ်ကျင်း ပေးသော် ခံတွင်း ခြော-က် ကွဲနာ ပျောက်၏ ။

(ဃ) သားဖွားပြီး နာကျင်ကို-က်ခဲသည့်ရောဂါ ၊ ခေါင်းတစ်ခြမ်း ကို-က်ရောဂါများအတွက်လည်း ကြောင်လျှာခေါက်ကို သုံးနိုင်သေးသည်။

(င) အမြစ်ခေါက်ကို အဆစ်အမျက်ရောဂါဖျားရောဂါ ၊ ၀မှးဖော ၊ ၀မှးရောငှ ၊ ၀မှးကိုကရှောဂါမှားအတှကှ အသုံးပြု၏ ။

(စ) ကြောင်လျှာရွက် ညှစ်ရေကို သောက်သော် ဘိ-န်းဆိ-ပ်သင့် ခြင်း ပျောက်၏ ။

(ဆ) ကြောင်လျှာရွက်ပြုတ်တို့စားက ၀မှးမီးကောငှး၏။ နားအူ နားကို-က်ကောင်း၏။

(ဇ) ကြောင်လျှာ အသီးကို ပြုတ်၍ လည်းကောင်း ၊ ဖုတ်၍ လည်းကောင်းစားခြင်းဖြင့် အစာမကြေရောဂါ ၊ လည်ပင်းကြီးရောဂါ ၊ သရိုက်ရောဂါ ပျောက်၏။ သုပ်စားခြင်းဖြင့် လည်ချောင်းတွင်း အပူဖုပေါက်သောရောဂါ ပျောက်သည်။

(ဈ) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ကြက်သား ရော ချက်စားပါက ပန်းနာရင်ကြပ်ရောဂါ ပျောက်၏ ။

(ည) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ငါးရံ့ဖြင့်ချက်စားပါက ကာလ၀မ်းရောဂါပျောက်၏ ။ အားကို ဖြစ်စေပြီး အစာမကြေရောဂါ ၀မှးပကှရှောဂါပှောကှ၏။

(ဋ) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ပုစွန် ချက်စားက နှလုံးလေရိုက်ရောဂါ ၊ နှလုံးတုန် ၊ ရင်တုန်ရောဂါ ပျောက်၏။

(ဌ) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ငါးသလောက် ချက်စားက အဖောရောဂါကို ကျစေ၍ လူကို ၀ဖှိုးစပှေီး နှလုံးအားနည်းခြင်း ကို ပျောက်စေသည်။

(ဍ) ကြောင်လျှာသီး နှင့် ငါးမြွေထိုး ချက်စားက ဒူလာသွေ:ဝမ်း မီးယပ်သွေဝမ်း နှင့် မြင်းသရိုက် ရောဂါတို့ကို ပျောက်ကင်းစေ၏။

(ဎ) ကြောင်လျှာ အမြစ်ကိုသွေ:၍ လိမ်းပေးခြင်းဖြင့် အနာဝင် မန်းလိုက်ခြင်း ပျောက်ကင်းသည်။

(ဏ) ကြောင်လျှာသီးကို (၇) ရက် နှစ်ခါ စားသော် သု.တ်ခွန်အား တိုးပွားစေ၏၊ ဒေါသသုံးပါးကို ငြိမ်းစေ၏။

(တ) ကြောင်လျှာ အခေါက်အမြစ် တို့ကို သွေ:လိမ်းသော် လေဖြတ်လေငန်း တခွမျးေ.သ
၊ တပိုင်းသ၊ သွေ.မလျှောက် လေမလျှောက်၊ ထုံနာကျင်နာ၊ ချိနဲ့သောသူများ သက်သာပျောက်ကင်း၏။

(ထ) ကြောင်လျှာခေါက် ၆ ရွေးသား၊ ချင်းခြောက် ၆ ဆရွးသား၊ ထန်းလျက် ၁၂ ရွေးသားတို့ကိုရော၍ အလုံး သုံးလုံးရအောင် လုံး၍ နံနက် နေ့ ည ဒသမှုပြုတ်ရည်နှင့် သောက်သော် သားဖွားမီးယပ်ရောဂါဖြစ်သည့် အမျိုး သမီးများသားဖွားပြီးနောက် ၄-၅-၆ ရက်တိုင်အောင် ကြောက်မက်ဖွယ်ကောင်းသည့် ကို-က်ခဲနာကျင်ခြင်းတို့ကို အံ့သြဖွယ်ကောင်းအောင် ပျောက်ကင်းသည်။

(ဒ) ကြောင်လျှာခေါက်ကို အမှုန့်ပြု၍ ချင်း (ဂျင်း)သတ္ထုရည်နှင့်လည်းကောင်း၊ ပျားရည်နှင့် လည်းကောင်း၊ ရောစပ်၍ လျက်စားသော် ပန်းနာချောင်းဆိုးရောဂါသည် ပျောက်ကင်း၏။

(ဓ) ကြောင်လျှာခေါက်ရေနှင့် စပ်၍ နွားနို့၊ ပဲစင်းငုံရွက် သတ္ထုရည်ရောပြီး ရှူပေးခဲ့သော် ခေါင်းတစ်ခြမ်းကို-က်ရောဂါ ပျောက်ကင်း၏

(န) ကြောင်လျှာ အခေါက်မှုန့်ကို ရေနွေးတွင် နှစ်နာရီကြာမျှ စိမ်၍စစ်ပြီးနောက် တစ်ကြိမ်လျှင် ၁ ကျပ်သားမျှ နံနက်ည သောက်ခဲ့သော် ၀မှးမီးနုံ့ခှငှးကှောင့ဖှှဈသော အစာမကြေရောဂါ ပျောက်ကင်း၏

(ဖ) ကြောင်လျှာရွက်ကို သို့မဟုတ် ကြောင်လျှာခေါက်ကို ရေနှင့်စိမ်၍ ၎င်းရေကို ပလုတ်ကျင်းပေးခဲ့သော် ခံတွင်းခြောက်ကွဲနာ ပျောက်ကင်း၏။

(ဗ) ကြောင်လျှာပွင့်ကို သု-တ်စားခြင်း၊ တို့ပြုတ်စားခြင်း ဖြင့် နှုတ်မမြိန်နာ အတွက် ပျောက်ကင်း၏

image

မိုးအေးနဲ့ ရှယ်ပါအဲ ချက်စားရအောင်
ရခိုင်မုန့်တီချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးမယ်နော် 🌶️ 🤤
.
ရခိုင်မုန့်တီ 🌶️ 🥣
.
ပါဝင်ပစ္စည်း 🌶️ 🍲
.
🌶️ မုန့်ဖတ်
🌶️ ငါး (ငါးရွှေ၊ ငါးကြင်း ကြိုက်နှစ်သက်ရာငါး)
🌶️ ဆား
🌶️ ငါးပိ
🌶️ ငြုတ်ကောင်း
🌶️ ကြက်သွန်ဖြူ
🌶️ ပဒဲကော (ကြိုက်မှထည့်ပါ)
🌶️ နံနံပင်
🌶️ ပဲကြော်
🌶️ ငါးဖယ်
🌶️ ငရုတ်သီးချက်
🌶️ ရှောက်သီး / မန်ကျည်းသီးအရည်
---------------------------------------------------------------------------------------------

ချက်ကြည့်ကြမယ် 🍲
.
- စပ်စပ်လေးစားဖို့ ငရုတ်သီးစိမ်းကို အညှာချွေပြီး ၂မိနစ်ခန့် ရေနွေးနှင့်ပြုတ်ပါ
ပြုတ်ပြီးပြီးဆိုရင်တော့ မညုပ်တညုပ်လေးထောင်းပါ။
.
- ငါးကိုရေစင်အောင်ဆေးပြီးလျှင် ရေနှင့် ၃မိနစ် ၄မိနစ်ခန့်ပြုတ်ပါ။ ပြုတ်ထားသော ငါးများကို အအေးခံပြီး အရိုးနွှင်ပြီး ဖယ်ထားပါ။
- ပြုတ်ထားသော ငါးပြုတ်ရည်ထဲသို့ ရေကိုလိုသလောက် ထပ်ထည့်ပါ။ ငါးပြုတ်ရည်ထဲသို့ (ငါးပိ၊ ဆား၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ပတဲကော) တို့ကိုထည့်ပါ။
- မုန့်တီအရည် ပွက်လာပြီဆိုရင်တော့ နွှင်ထားသောငါးများနှင့် ငြုတ်ကောင်းမှုန့်ကို ထည့်ပါ။
- အရည်ဆူလာပြီဆိုရင်တော့ အရသာမြည်းပြီး မီးပိတ်လိုက်ပါ။

ပန်းကန်ထဲမုန့်ဖက်လေးထည့် အကြော်နဲ့ ငါးဖယ်လေးထည့် မုန့်တီရည်လေးထည့်ပြီး အရသာရှိစွာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီနော် 🤤
.
#credit
#ရခိုင်မုန့်တီ
#ရခိုင်မုန့်တီချက်နည်း

Crd - photo Haymarမိုးအေးနဲ့ ရှယ်ပါအဲ ချက်စားရအောင်
ရခိုင်မုန့်တီချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးမယ်နော် 🌶️ 🤤
.
ရခိုင်မုန့်တီ 🌶️ 🥣
.
ပါဝင်ပစ္စည်း 🌶️ 🍲
.
🌶️ မုန့်ဖတ်
🌶️ ငါး (ငါးရွှေ၊ ငါးကြင်း ကြိုက်နှစ်သက်ရာငါး)
🌶️ ဆား
🌶️ ငါးပိ
🌶️ ငြုတ်ကောင်း
🌶️ ကြက်သွန်ဖြူ
🌶️ ပဒဲကော (ကြိုက်မှထည့်ပါ)
🌶️ နံနံပင်
🌶️ ပဲကြော်
🌶️ ငါးဖယ်
🌶️ ငရုတ်သီးချက်
🌶️ ရှောက်သီး / မန်ကျည်းသီးအရည်
---------------------------------------------------------------------------------------------

ချက်ကြည့်ကြမယ် 🍲
.
- စပ်စပ်လေးစားဖို့ ငရုတ်သီးစိမ်းကို အညှာချွေပြီး ၂မိနစ်ခန့် ရေနွေးနှင့်ပြုတ်ပါ
ပြုတ်ပြီးပြီးဆိုရင်တော့ မညုပ်တညုပ်လေးထောင်းပါ။
.
- ငါးကိုရေစင်အောင်ဆေးပြီးလျှင် ရေနှင့် ၃မိနစ် ၄မိနစ်ခန့်ပြုတ်ပါ။ ပြုတ်ထားသော ငါးများကို အအေးခံပြီး အရိုးနွှင်ပြီး ဖယ်ထားပါ။
- ပြုတ်ထားသော ငါးပြုတ်ရည်ထဲသို့ ရေကိုလိုသလောက် ထပ်ထည့်ပါ။ ငါးပြုတ်ရည်ထဲသို့ (ငါးပိ၊ ဆား၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ပတဲကော) တို့ကိုထည့်ပါ။
- မုန့်တီအရည် ပွက်လာပြီဆိုရင်တော့ နွှင်ထားသောငါးများနှင့် ငြုတ်ကောင်းမှုန့်ကို ထည့်ပါ။
- အရည်ဆူလာပြီဆိုရင်တော့ အရသာမြည်းပြီး မီးပိတ်လိုက်ပါ။

ပန်းကန်ထဲမုန့်ဖက်လေးထည့် အကြော်နဲ့ ငါးဖယ်လေးထည့် မုန့်တီရည်လေးထည့်ပြီး အရသာရှိစွာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီနော် 🤤
.
#credit
#ရခိုင်မုန့်တီ
#ရခိုင်မုန့်တီချက်နည်း

image
12 w - Translate

📌ကြောင်လေးတွေကို သင်းပေးတဲ့အခါမှာ ဂရုတစိုက်နဲ့ ကျွမ်းကျင်သည့် ခွဲစိတ်မှုလိုအပ်ပါတယ်။

အိမ်မှာဖြစ်စေ၊ ဆရာဝန်မဟုတ်‌တဲ့ သူတစ်ယောက်ယောက်ဖြင့်ဖြစ်စေ လုပ်ခြင်းသည် ကလေးတွေအတွက် အသက်အန္တရာယ်ရှိနိုင်ပါတယ်။

ဒါကြောင့် ကြောင်လေးတွေကို သင်းပေးတဲ့အခါမှာ သိထားရမှာတွေရှိပါတယ်။

➡️ ကိုယ်တွင်းအင်္ဂါများကို ကိုင်တွယ်ခွဲစိတ်ခြင်း၊ မေ့ဆေးအသုံးပြုခြင်းတို့ဟာ အတွေ့အကြုံရှိ တိရစ္ဆာန်ဆေးကုဆရာဝန်များရဲ့ လက်တွင်သာ စိတ်ချရပါတယ်။

➡️ မသန့်ရှင်းသောပတ်ဝန်းကျင်တွင် ပြုလုပ်မိပါက ပိုးဝင်မှုဖြစ်ကာ မလိုလားအပ်တဲ့ ပြဿနာတွေကို ကလေးက ခံစားလာရနိုင်ပါတယ်။

➡️ ခွဲစိတ်ပြီးတဲ့ အခါမှာလည်း ဆရာဝန်ရဲ့ညွှန်ကြားချက်နဲ့ ဂရုစိုက်ပေးရမဲ့ ဆေးကုသမှုတို့ကို ဆက်လက်လိုအပ်ပါတယ်။

သင့်ချစ်ရတဲ့ ကြောင်လေးတွေရဲ့ အသက်နဲ့ ကျန်းမာရေးကို အန္တရာယ်မဖြစ်စေဖို့ ဆရာဝန်ဆီမှာသာ သင်းပေးပါ။

ဒါဟာ သင့်ကြောင်လေးတွေအတွက် အကောင်းဆုံးနည်းလမ်းတစ်ခုပါပဲ။

image
12 w - Translate

မင်ဂျူယောင်းဆီက သိမ်းလို့ရလာတဲ့ Nat Soe Ma ရဲ့ ကန်ဒီတွေလဲ ပေးမိနေပါဦးမယ် 🤣

image