10 w - Translate

မိုးများမှုကြောင့် ခရမ်း၊ ခရမ်းချဉ် သီးပွင့်ပုပ်ပြဿနာ ဘယ်လိုဖြေရှင်းမလဲ..
🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆🍆
ဆရာ.ဒို့ဦးလေးရှင့် သမီးတို့ ကရင်ပြည်နယ်မှာ မိုးတွေဆက်တိုက်ရွာတော့ ခရမ်းသီးကင်းလေးတွေ ပုပ်တယ်၊ အပွင့်တွေလည်း ပုပ်တယ်ဆရာ.. အဲဒါ ဘယ်လိုလုပ်ရမလဲ ဖြေကြားပေးပါ..ဆိုပြီး..
အထက်ပါမေးခွန်းကို မက်ဆင်ဂျာမှတဆင့် မေးလာပါတယ်..
မြန်မာနိုင်ငံ ကယား၊ ကရင်၊ မွန်၊ ပဲခူး၊ ရခိုင်၊ ဧရာဝတီဒေသတွေမှာလည်း မိုးများ ဆက်တိုက်ရွာသွန်းနေလို့ ရေကြီးရေလျှံမှုတွေဖြစ်နေတယ်လို့ ကြားသိရပါတယ်။
ဒါကြောင့် ဒီမေးခွန်းကို အစိမ်းရောင်လမ်း စာဖတ်သူအများသိရအောင် စာတပုဒ်အဖြစ် ကောက်နုတ်ဖြေကြားရင်း ရေးသားတင်ပြရခြင်းဖြစ်ပါတယ်။
မေးခွန်းပါအကြောင်းအရာကို မဖြေကြားမီ ခရမ်းပင်ရဲ့ သူကြိုက်နှစ်သက်တဲ့ ရေမြေရာသီဥတု အနေအထားလေးကို အရင်ပြောပြထားပါရစေခင်ဗျ။
ခရမ်းကြိုက်တဲ့ ရာသီဥတု - ပူနွေး၊ စိုစွတ်သောရာသီဥတု
(solanaceous ဟင်းသီးဟင်းရွက်အားလုံးထဲမှာ ခရမ်းဟာ ဆီးနှင်းဒဏ်၊ အပူချိန် နိမ့်ခြင်း/မိုးအုံ့ချိန် ကြာခြင်းတို့ကို အကြောက်ဆုံးပါ။)
အပူချိန် 25-27°C ရှိသော ပူနွေးသောရာသီမှာ ကြီးထွားမှုအကောင်းဆုံးဖြစ်ပါတယ်။
(နေ့အပူချိန် 35°C အောက်နှင့် ညအပူချိန် 16°C အထက်တွင် အကောင်းဆုံးဖြစ်ပြီး စိုထိုင်းဆ နည်းခြင်းနှင့် အပူချိန်မြင့်မားခြင်းသည် ပန်းပွင့်များ သန္ဓေပျက်ခြင်းနှင့် အသီးအနှံများ ညံ့ဖျင်းခြင်းတို့ကို ဖြစ်စေနိုင်သည်။)
မိုးရေချိန် 600-1000 မီလီမီတာ ( 25-40 လက္မ) ရှိသော ဒေသများတွင် ကောင်းစွာဖြစ်ထွန်းသည်။ (25mm = 1 inch)
(အထူးသဖြင့် ပန်းပွင့်ချိန်နှင့် အသီးကင်းဝင်ချိန်အတွင်း မိုးအလွန်အကျွံရွာသွန်းမှုကို မခံနိုင်ပါ။
မိုးအလွန်အကျွံ ရွာသွန်းခြင်းသည် အပွင့်များ၊ အသီးများပုပ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါသည်)
#ခရမ်းသီးကင်းနဲ့ အပွင့်တွေ ဘာကြောင့်ပုပ်ရတာလဲ?
ခရမ်းသီးမှမဟုတ်ပါဘူး၊ အပွင့်အသီးဝင်ချိန် မိုးများရင် ရုံးပတီ၊ ငရုတ်၊ ခရမ်းချဥ်၊ ဘူး၊ ဖရုံ၊ သခွား အားလုံး အပွင့်အသီးလေးတွေ ပုပ်တတ်ပါတယ်။
စုပ်စားပိုး၊ ကိုက်စားပိုး ဒဏ်ရာမှတဆင့် ဖြစ်စေ..
မှိုရောဂါတမျိုးမျိုးကျရောက်နေရင်ဖြစ်စေ..
ပိုးသတ်ဆေး၊ မှိုသတ်ဆေးပြင်းပြင်းဖျန်းထားလို့ဖြစ်စေ.. ယူရီးယား၊ အပင်ဟော်မုန်း ဖျန်းထားလို့ စတို မာအပေါက်များ ကျယ်ပြန့်နေရင်ဖြစ်စေ..
ဒဏ်ရာ၊ စတိုမာများမှတဆင့် မိုးရေဝင်ရောက်ပြီး အပွင့် အသီးပုပ်စေပါတယ်။
#ဘယ်လိုကြိုတင်ကာကွယ်သင့်ပါသလဲ?
- မိုးလေဝသကြိုတင်ခန့်မှန်းချက်တွေအရဆိုရင် ရှမ်း၊ ကယား၊ မွန်၊ ကရင်၊ ရန်ကုန်၊ ပဲခူး စသဖြင့် နေရာအများစုမှာ မိုးဆက်လက် ရွာနိုင်ပါသေးတယ်။
- ဒါကြောင့် ခရမ်းခင်းပိုင်ရှင်များနဲ့ ဟင်းသီး/ရွက်ခြံသမားများအတွက် ကြိုတင်လုပ်ဆောင်သင့်တဲ့ အချက်များကို အကြံပြုတင်ပြလိုက်ပါတယ်။
- မိုးရာသီမှာ ခရမ်းခင်းဘောင်ပေါ်မှာ မြက်ခြောက်၊ကောက်ရိုးခြောက်ဖုံးထားပါ။
- အမြစ်ဇုန် ရေဝပ်သက်သာစေရန်၊ ရေထုတ်မြောင်းများ လုပ်သင့်ပါတယ်။
- ပန်းပွင့်ချိန်၊ သီးကင်းဝင်ချိန်မှာ မိုးအုံ့ခြင်း၊ မိုးဆက်တိုက်ရွာခြင်းများရှိနေပါက မိုးပြတ်သည်နှင့် ကော့ပါး အောက်ဆီကလိုရိုဒ်၊ ကော့ပါးဟိုက်ဒြောက်ဆိုဒ် တမျိုးမျိုးကို wetting agent ရေစိုခံဆေး တမျိုးမျိုးထည့်ဖျန်းထားပါ။
- ပိုး၊ ရောဂါ ကျရောက်တဲ့ ခရမ်းပင်က ပိုပြီး ပုပ်လွယ်တတ်လို့ ပိုး/ရောဂါ မကျရောက်အောင် ကြိုတင် ကာကွယ်ထားပါ။
- အကယ်၍ အပွင့်၊ အသီးကင်းများ ပုပ်နေပါက ချက်ချင်း ခူးဆွတ်သန့်ရှင်းပြီး ကော့ပါး၊ မန်ကိုဇက် ဖျန်းပေးပါ။
- မိုးစက်မိုးပေါက်များမှတဆင့် မှိုရောဂါပါလာတတ်လို့ အပင်ခြေ မြေကြီးပေါ်ကို၊ ပြာဖြူးခြင်း/ ဂျစ်ဆန် မှုန့်ဖြူးခြင်းများ ပြုလုပ်ပါ။
- ခရမ်းခင်း၊ ငရုတ်ခင်း၊ စပါးခင်းများ ရေနစ်မြုပ်သီးနှံများ ပြန်လည်ကုစားရန်အတွက် ကယ်လ်စီယံပါအောက်ဆိုက်(CaO2)ကို မြေပြင်ဖျန်းခြင်း၊ အပင်ဖျန်းခြင်း ပြုလုပ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ (Calcium ပါသော ရွက်ဖျန်းဆေးများ အသုံးပြုခြင်း၊ ကယ်လစီယံ ဆာလဖိတ်/ကျောက်မှုန့်မြေသြဇာကို အပင်ခြေဖျန်းခြင်းများ ပြုလုပ်ပေးပါ)
ယူရီးယားကျွေးခြင်း၊ နိုက်ထြိုဖိနောဖျန်းခြင်း မပြုလုပ်ပါနှင့်။
- ရာသီဥတုကြောင့် ဖြစ်တဲ့ Abiotic disorder ပြဿနာတွေ ဖြစ်လို့ အဆိုးရွားဆုံးအခြေအနေမဖြစ်အောင် အတတ်နိုင်ဆုံးကုစားနည်းများကို ပတ်ဝန်းကျင်အခြေအနေနဲ့ လိုက်လျောညီစွာ ဖြေကြားပေးလိုက်ပါတယ်ကွယ်..
စေတနာများစွာဖြင့် - #ဒို့ဦးလေး

image

#မျှစ် ကို ဒီလိုစပ်စပ်လေး သုပ်စားကြည့်ပါ ရှယ်ပဲ😋😋

မျှစ်ပြုတ်ထားတာကို ဈေးမှာဝယ်ပါ

တောင်ပေါ်ဒေသမှာတော့ ကိုယ်တိုင်ပြုတ်ပီး

ကိုယ်တိုင် ခြစ်ယူကြတာ

ပါဝင်ပစ္စည်း

ကြက်သွန်နီ ၂လုံး ပါးပါးလှီ

ဂျင်း ကြက်သွန်ဖြူ ဆီသပ်ပါ

ငရုတ်သီးစိမ်း ပါးပါးလှီးထားပါ

မြေပဲဆန် အလှော်မှုန့် လိုမယ်

ခရမ်းချဉ်သီး တစ်လုံး

အားလုံးစုံပီး ရောသုတ်လိုက်ရင် ရပါပီး

အစပ် အချို အရသာကို လိုအပ်သလို ထည့်ပေးပါ

နောက်ဆုံးမှာတော့ သံပုရာသီ ညစ်ပေးလိုက်ရင်

မျှစ် အစပ်အရာသာကို ရပါပီး

ပင်စိမ်းကြိုက်ရင် တော့ ထည့်ပေး တောင်ပေါ်မှာတော့ ပင်စိမ်းရွက် ထည့်ကြတယ်

image
10 w - Translate

ငါးမြင်း၏ ဝမ်းပျဥ်းသားကို စားခြင်းသည် ငါးကြီးဆီစားသကဲ့သို့ အကျိုးအာနိသင်ရှိသည်ဟု သိရပါသည်။။
🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
မြန်မာ့တိုင်းရင်းငါးမျိုးဖြစ်သော ငါးမြင်း(Silonia silondia)သည် အာဆီယံနိုင်ငံများတွင် အာဟာရတန်ဖိုးအမြင့်ဆုံးငါးများတွင် တစ်ခုအပါအဝင်ဖြစ်သည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင်လည်း လူကြိုက်အများဆုံးငါးဖြစ်ပါသည်။ ငါးမြင်းသည်အသားစားငါးဖြစ်ပြီး မြန်မာ၊ အိန္ဒိယ၊ ပါကစ္စတန်၊ ဘင်္ဂလားဒေ့ရှ်၊ နီပေါနိုင်ငံတို့တွင် နေထိုင်ကြပါသည်။ မျိုးရင်း(Family-schilbeidae)၏ မျိုးစဥ်(Order-siluriformes)တွင် မျိုးစိတ်(Species) ၃၄ မျိုးရှိပါသည်။ မြန်မာ့ရေပြင်တွင် မျိုးစိတ်(၉)မျိုးသာ တွေ့ရှိရပါသည်။ ယင်းတို့ အနက်မှ မြန်မာနိုင်ငံတွင် လူသိများသော ငါးမြင်းအမည်နှင့်ဆက်စပ်နေသော ငါးမျိုးစိတ်(၄)မျိုး ရှိကြောင်း တွေ့ရှိရပါသည်။ ယင်းတို့မှာ ငါးမြင်းယင်း(Silonia silondia)၊ ငါးမြင်းအုပ်ဖား(Clupisoma prateri)၊ ငါးမြင်းကကလောင်(Eutropiichthys vacha)နှင့် ငါးမြင်းကြက်တောင်(Proeutropiichthys taakree macropthalmos)တို့ ဖြစ်ပါသည်။
ငါးမြင်းမျိုးစိတ်များသည် ရေချိုရေငံစပ်မြစ်ဝများတွင်နေထိုင်သည့်ငါးမျိုးဖြစ်ပြီး ရေချို ရေငံနှစ်မျိုးစလုံးတွင်နေသော Amphidromous မျိုးဖြစ်ပါသည်။ ရေ၏အပူချိန်နှင့် ရေအငံနှုန်းပေါ်မူတည်ပြီးနေရာပြောင်းရွှေ့တတ်ပါသည်။ ငါးမြင်းများသည် ခရီးဝေးရွှေ့ပြောင်းသွားလာတတ်သည့် အဖြူရောင်ငါး White fish များဖြစ်ပြီး ကီလိုမီတာ ၁၀၀ ကျော်အထိ ရွှေ့ပြောင်းသွားလာတတ်ပါသည်။

image

#ငါးသလောက်ဥ ကို #ခရမ်းချဉ်သီး လေးနဲ့ ဆီပြန်ချက်စား သိပ်ကြိုက်😁😋
=========================
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
========
ငါးသလောက်ဥ.. ၂၀သား
ခရမ်းချဉ်သီး.. ၁၀သား
ငရုပ်ပု...၂ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ..၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်ဖြူ..အမွှာကြီး၄မွှာ
နနွင်းမှုန့်.. လက်ဖက်စားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆား..ထမင်းစားဇွန်းဝက်
ဟင်းခတ်မှူန့်.. လက်ဖက်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ရေသန့်...1လီတာ
မြေပဲဆီ ..၅ကျပ်သား
နံနံပင်...၅ပင်
ချက်နည်းအဆင့်ဆင့်
============
ပထမဦးစွာရေသန့် တစ်ဝက်နှင့်နနွင်းမှူန့်အနည်းငယ်ထည့်၍ ဆူပွက်အောင်တည်ထားပါ..ပြီးပါက ငါးသလောက်ဥကိုဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ထည့်ပြုတ်ပါ။
ငါးဥများ အကြောတင်းပြီးကျက်လာပါက မီးပိတ်ပြီးဆယ်ယူထားပါ။
ခရမ်းချဉ်သီး ကိုဆေးကြောပြီးခပ်ပါးပါးလှီးထားပါ။
ဒုတိယအဆင့်အနေနဲ့ ငရုပ်ပုရေစိမ် အစေ့ထုတ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူနီတို့နှင့်ရောထောင်းထားပါ။
ချက်မည့်အိုးကိုအပူပေး၍ ဆီထည့်ပါ ဆီပူလာပါက ငရုပ်အနှစ်များဆီသတ်ပါ။ ဆားနှင့်ဟတ်ခတ်မှူန့် ထည့်ပါ ခရမ်းချဉ်သီးထည့်၍အနှစ်ကျသည်ထိမွှေပေးပြီး ပြုတ်ထားသော ငါးဥများထည့်ပါ။
သမအောင်အနည်းငယ်မွှေပေးပြီး ရေ တခွက်ထပ်ထည့်ပါ။
ရေခန်းဆီပြန်လာသည်ထိထားပြီး နံနံပင်အုပ်ကာ မီးပိတ်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီးရှင်။

image

#ငါးသလောက်ဥ ကို #ခရမ်းချဉ်သီး လေးနဲ့ ဆီပြန်ချက်စား သိပ်ကြိုက်😁😋
=========================
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
========
ငါးသလောက်ဥ.. ၂၀သား
ခရမ်းချဉ်သီး.. ၁၀သား
ငရုပ်ပု...၂ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ..၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်ဖြူ..အမွှာကြီး၄မွှာ
နနွင်းမှုန့်.. လက်ဖက်စားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆား..ထမင်းစားဇွန်းဝက်
ဟင်းခတ်မှူန့်.. လက်ဖက်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ရေသန့်...1လီတာ
မြေပဲဆီ ..၅ကျပ်သား
နံနံပင်...၅ပင်
ချက်နည်းအဆင့်ဆင့်
============
ပထမဦးစွာရေသန့် တစ်ဝက်နှင့်နနွင်းမှူန့်အနည်းငယ်ထည့်၍ ဆူပွက်အောင်တည်ထားပါ..ပြီးပါက ငါးသလောက်ဥကိုဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ထည့်ပြုတ်ပါ။
ငါးဥများ အကြောတင်းပြီးကျက်လာပါက မီးပိတ်ပြီးဆယ်ယူထားပါ။
ခရမ်းချဉ်သီး ကိုဆေးကြောပြီးခပ်ပါးပါးလှီးထားပါ။
ဒုတိယအဆင့်အနေနဲ့ ငရုပ်ပုရေစိမ် အစေ့ထုတ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူနီတို့နှင့်ရောထောင်းထားပါ။
ချက်မည့်အိုးကိုအပူပေး၍ ဆီထည့်ပါ ဆီပူလာပါက ငရုပ်အနှစ်များဆီသတ်ပါ။ ဆားနှင့်ဟတ်ခတ်မှူန့် ထည့်ပါ ခရမ်းချဉ်သီးထည့်၍အနှစ်ကျသည်ထိမွှေပေးပြီး ပြုတ်ထားသော ငါးဥများထည့်ပါ။
သမအောင်အနည်းငယ်မွှေပေးပြီး ရေ တခွက်ထပ်ထည့်ပါ။
ရေခန်းဆီပြန်လာသည်ထိထားပြီး နံနံပင်အုပ်ကာ မီးပိတ်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီးရှင်။

image

#ငါးသလောက်ဥ ကို #ခရမ်းချဉ်သီး လေးနဲ့ ဆီပြန်ချက်စား သိပ်ကြိုက်😁😋
=========================
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
========
ငါးသလောက်ဥ.. ၂၀သား
ခရမ်းချဉ်သီး.. ၁၀သား
ငရုပ်ပု...၂ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ..၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်ဖြူ..အမွှာကြီး၄မွှာ
နနွင်းမှုန့်.. လက်ဖက်စားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆား..ထမင်းစားဇွန်းဝက်
ဟင်းခတ်မှူန့်.. လက်ဖက်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ရေသန့်...1လီတာ
မြေပဲဆီ ..၅ကျပ်သား
နံနံပင်...၅ပင်
ချက်နည်းအဆင့်ဆင့်
============
ပထမဦးစွာရေသန့် တစ်ဝက်နှင့်နနွင်းမှူန့်အနည်းငယ်ထည့်၍ ဆူပွက်အောင်တည်ထားပါ..ပြီးပါက ငါးသလောက်ဥကိုဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ထည့်ပြုတ်ပါ။
ငါးဥများ အကြောတင်းပြီးကျက်လာပါက မီးပိတ်ပြီးဆယ်ယူထားပါ။
ခရမ်းချဉ်သီး ကိုဆေးကြောပြီးခပ်ပါးပါးလှီးထားပါ။
ဒုတိယအဆင့်အနေနဲ့ ငရုပ်ပုရေစိမ် အစေ့ထုတ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူနီတို့နှင့်ရောထောင်းထားပါ။
ချက်မည့်အိုးကိုအပူပေး၍ ဆီထည့်ပါ ဆီပူလာပါက ငရုပ်အနှစ်များဆီသတ်ပါ။ ဆားနှင့်ဟတ်ခတ်မှူန့် ထည့်ပါ ခရမ်းချဉ်သီးထည့်၍အနှစ်ကျသည်ထိမွှေပေးပြီး ပြုတ်ထားသော ငါးဥများထည့်ပါ။
သမအောင်အနည်းငယ်မွှေပေးပြီး ရေ တခွက်ထပ်ထည့်ပါ။
ရေခန်းဆီပြန်လာသည်ထိထားပြီး နံနံပင်အုပ်ကာ မီးပိတ်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီးရှင်။

image

#ငါးသလောက်ဥ ကို #ခရမ်းချဉ်သီး လေးနဲ့ ဆီပြန်ချက်စား သိပ်ကြိုက်😁😋
=========================
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
========
ငါးသလောက်ဥ.. ၂၀သား
ခရမ်းချဉ်သီး.. ၁၀သား
ငရုပ်ပု...၂ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ..၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်ဖြူ..အမွှာကြီး၄မွှာ
နနွင်းမှုန့်.. လက်ဖက်စားဇွန်း၁ဇွန်း
ဆား..ထမင်းစားဇွန်းဝက်
ဟင်းခတ်မှူန့်.. လက်ဖက်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ရေသန့်...1လီတာ
မြေပဲဆီ ..၅ကျပ်သား
နံနံပင်...၅ပင်
ချက်နည်းအဆင့်ဆင့်
============
ပထမဦးစွာရေသန့် တစ်ဝက်နှင့်နနွင်းမှူန့်အနည်းငယ်ထည့်၍ ဆူပွက်အောင်တည်ထားပါ..ပြီးပါက ငါးသလောက်ဥကိုဆေးကြောသန့်စင်ပြီး ထည့်ပြုတ်ပါ။
ငါးဥများ အကြောတင်းပြီးကျက်လာပါက မီးပိတ်ပြီးဆယ်ယူထားပါ။
ခရမ်းချဉ်သီး ကိုဆေးကြောပြီးခပ်ပါးပါးလှီးထားပါ။
ဒုတိယအဆင့်အနေနဲ့ ငရုပ်ပုရေစိမ် အစေ့ထုတ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူနီတို့နှင့်ရောထောင်းထားပါ။
ချက်မည့်အိုးကိုအပူပေး၍ ဆီထည့်ပါ ဆီပူလာပါက ငရုပ်အနှစ်များဆီသတ်ပါ။ ဆားနှင့်ဟတ်ခတ်မှူန့် ထည့်ပါ ခရမ်းချဉ်သီးထည့်၍အနှစ်ကျသည်ထိမွှေပေးပြီး ပြုတ်ထားသော ငါးဥများထည့်ပါ။
သမအောင်အနည်းငယ်မွှေပေးပြီး ရေ တခွက်ထပ်ထည့်ပါ။
ရေခန်းဆီပြန်လာသည်ထိထားပြီး နံနံပင်အုပ်ကာ မီးပိတ်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီးရှင်။

image
image
image

အီရန်ကို တိုက်ခိုက်မယ့်အစီအစဉ် ဒေါ်နယ်ထရန့်အတည်ပြု
ဝါရှင်တန်၊ ဇွန်-၁၉-၂၀၂၅
ရတီ(VOM)
အမေရိကန်သမ္မတ ဒေါ်နယ်ထရန့်ဟာ အီရန်ကိုတိုက်ခိုက်ဖို့ အစီအစဉ်တွေကို အတည်ပြုထားပေမယ့် တိုက်ခိုက်ဖို့ကိုတော့ နောက်ဆုံး ဆုံးဖြတ်ချက်မချရသေးဘူးလို့ စီဘီအက်စ် သတင်းဌာနက ဖော်ပြထားပါတယ်။
အီရန်အနေနဲ့ နျူကလီးယားအစီအစဉ်ကို စွန့်လွှတ်ဖို့ သဘောတူမယ်ဆိုရင် တိုက်ခိုက်မှုတွေ စတင်ဖို့ကို ဆိုင်းငံ့ထားမယ်လို့ ထောက်လှမ်းရေးအရာရှိတယောက်ဆိုပါတယ်။ အီရန်မြေအောက် နျူကလီးယားစက်ရုံဖြစ်တဲ့ ဖော်ဒိုကို အမေရိကန်က တိုက်ခိုက်ဖို့ ထရန့်က စဉ်းစားနေတယ်လို့ သတင်းတွေထွက်ပေါ်နေပါတယ်။
အမေရိကန်စစ်တပ်အနေနဲ့ သမ္မတထရန့်ပေးတဲ့ ဘယ်လိုအမိန့်ကိုမဆို အကောင်အထည်ဖော်ဖို့ ပြင်ဆင်ထားကြောင်း အမေရိကန်ကာကွယ်ရေးဝန်ကြီး ပီဟတ်ဆက်ချ်က အထက်လွှတ်တော်ကော်မတီမှာ ပြောပါတယ်။
ယူအက်စ်အက်စ် နီမစ်ဇ် လေယာဉ်တင်သင်္ဘောဦးဆောင်တဲ့ တိုက်ခိုက်ရေးအဖွဲ့ဟာ ပင်လယ်ကွေ့ရှိ ယူအက်စ်အက်စ် ကားလ်ဗင်ဆန်ဦးဆောင်တဲ့ အခြားတိုက်ခိုက်ရေးအုပ်စုနဲ့အတူ အရှေ့အလယ်ပိုင်းကို စစ်အင်အား ဖြည့်တင်းနေပါတယ်။
အက်ဖ်-၂၂ နဲ့ အက်-၃၅ တိုက်လေယာဉ်တွေဟာလည်း လောစာဖြည့်လေယာဉ်တွေနဲ့အတူ ဥရောပကနေ အရှေ့အလယ်ပိုင်းကို ပျံသန်းနေတယ်လို့ လေယာဉ်ခြေရာခံ ဝက်ဘ်ဆိုက်တွေကလည်း ဖော်ပြထားပါတယ်။
အမေရိကန်အနေနဲ့ စိတ်ရှည်သည်းခံမှု ကုန်ဆုံးသွားပြီးလို့ ဒေါ်နယ်ထရန့်က ပြောဆိုထားပြီး အီရန်အနေနဲ့ ခြွင်းချက်မရှိ လက်နက်ချရမယ်လို့ ဆိုပါတယ်။
အစ္စရေးကတော့ အီရန်နျူကလီးယားစက်ရုံတွေနဲ့ ပဲ့ထိန်းဒုံးကျည်နေရာတွေကို ချေမှုန်းဖို့ ခြေတလှမ်းတိုးလာနေပြီးလို့ ဆိုပါတယ်။ တီဟီရန်ရဲ့ ကောင်းကင်ကို စိုးမိုးထားပြီး နျူကလီးယားနေရာတွေ၊ ဒုံးကျည်တွေ၊ စစ်ဌာနချုပ်တွေနဲ့ အာဏာရှင်ရဲ့ သင်္ကေတမှန်သမျှကို တိုက်ခိုက်နေတယ်လို့ ပြောပါတယ်။
အမေရိကန်ရဲ့ စစ်ရေးစွက်ဖက်မှုမှန်သမျှ တန်ဖိုးကြီးပေးဆပ်ရမှာဖြစ်ပြီး အီရန်အနေနဲ့ ဘယ်တော့မှ လက်နက်မချဘူးလို့ ခါမေနီက ပြောပါတယ်။ ထရန့်ကတော့ ကံကောင်းပါစေလို့ ဆိုထားပေမယ့် သူ့ရဲ့အစီအစဉ်တွေကိုတော့ ထုတ်ဖော်ပြောဆိုတာမရှိပါဘူး။ ဒါပေမယ့် အီရန်ဘာသာရေးခေါင်းဆောင် ခါမေနီကတော့ ပယ်ချထားပြီး ဖိအားပေးမှုအောက်မှာ ဆွေးနွေးမှာမဟုတ်ဘူးလို့ ဆိုပါတယ်။

image

ပိတ်ရက်မှာ #မာလာရှမ်းကော ကို မိသားစု စုံတဲ့ချိန် သူငယ်ချင်းတွေစုပီး ချက်စားလို့ရပီနော်😍😍
မာလာရှမ်းကောရုတ်သီးဆီသပ်ရန်ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
• စီချွမ့်ငရုတ်ကောင်း - စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ဇွန်း
• နတ်နတ်ပွင့် - ရခု
• ကလဝေရွက် - ၅ရွက်
• သစ္ဂ်ပိုး - ၄ခု
• လီမ္မော်ခွံခြောက် - ၁ခု
• ဇာလိဖိုလ်သီး - ၁ခု (ခြစ်တံဖြင့် အမှုန့်များ ခြစ်ထည့်ပေးပေးပါ)
• ဂျင်း - ၇ပြား
• ဖာလာ - စားပွဲတင်ဇွန်း တ၀က်
• ငရုတ်သီးခြောက်နီ - ၅ခု (လက်မ၀က်ရွယ်များ ပိုင်းဖြတ်ပါ)
--------------------------------
📝မာလာရှမ်းကော ချက်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
• ငရုတ်သီးဆီမွှေး - စားပွဲတင်ဇွန်း ၄ဇွန်း
• ကြက်သွန်ဖြူ - ၄မွှာ (နှုတ်နှုတ်စဉ်းပါ)
• ငရုတ်သီးခြောက်နီ - ၁၀ခု (လက်မ၀က် ရွယ်များပိုင်းဖြတ်ပါ)
• ဆား - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
• အသားမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
• အချိုမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း တ၀က်
• မြေပဲနီ - ၁ထုပ် (အကျက်)
• နှမ်း - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ဇွန်းစာ (အပေါ်မှ ဖြူးရန်)
• ကြက်သွန်မြိတ် - စည်း၀က် (၁လက်မအရွယ်များပိုင်းဖြတ်ပါ)
• နံနံပင် - လက်တဆုတ်စာ (ပါးပါးလှီးပါ)
📝မာလာရှမ်းကော ပါ၀င်သည့် အစာပလာများ
• ပုဇွန်ထုပ် - ၂၀ ကျပ်သား (သန့်စင်ပေးထားပါ)
• ခေါက်ဆွဲခေါက် - ၁ထုပ် (ပြုတ်ထားပေးပြီ ပြန်ဆယ်ထားပါ)
• ကြက်အူချောင်း(အစို) - ၅ချောင်း (အချောင်း လှီးထားပါ)
• ငါးသားလုံး - ၁၀လုံး (ထက်ခြမ်းခြမ်းပါ)
• ငါးတို့ဟူး - ၄ခု (အရှည်အတုံးများ လှီးဖြတ်ပါ)
• ကြာစွယ် - ၁ခု (အခွံနွှာပြီ ပါးပါးလှီးပါ)
• အာလူး - ၂လုံး (အခွံနွှာပြီ ပါးပါးလှီးပါ)
• အပ်မှို - ၁စည်း (အမြစ်ပိုင်း လှီးဖြတ်ပါ)
• ဂေါ်ဖီ - တစိတ် (ပိုင်းဖြတ်ပါ)
• မှိုနားရွက် - လက်တဆုပ်စာ (ရေစိမ်ထားပြီ ပါးပါးလှီးပေးပါ)
• ပဲလိပ် - လက်တဆုပ်စာ (ရေစိပ်ထားပြီ ထပ်ခြမ်းခြမ်းပါ)
• ပြောင်းဖူး - ဖူးဝက် (ပြုတ်ပြီ အတုံးတုံးထားပါ)
• ကြက်သွန်မြိတ် - ၂စည်း (၁လက်မရွယ်များ ပိုင်းဖြတ်ပါ)
• မုန့်ညှင်းစိမ်း - ၁စည်း (၁လက်မရွယ်များ ပိုင်းဖြတ်ပါ)
• ကန်စွန်းရွက် - စည်း၀က် (ပိုင်းဖြတ်ပေးပါ)
• နံနံပင် - လက်တဆုတ်စာ (ပါးပါးလှီးပါ)
--------------------------------
📝မာလာ ငရုတ်သီးဆီသပ် ချက်နည်း
၁။ အရင်ဆုံး ဒယ်ထဲ ဆီ(၄၀၀ ဂရမ်)ကို ထည့်ပါ။
၂။ ဆီပူလာလျှင် ဂျင်း၊ စီချွမ့်ငရုတ်ကောင်း၊ နတ်နတ်ပွင့်၊ ငရုတ်သီးခြောက်၊ ဖာလာ၊ ကလဝေရွက်၊ သစ်ဂျပိုး၊ လီမ္မော်ခွံ၊ ဇာလိဖိုလ်သီးမှုန့် တို့ကို ထည့်ပြီ ၁မိနစ်ခန့် ဆီသပ်ပေးပါ။
၃။ ပြီလျှင် ငရုတ်သီးခြောက်နီများ ထည့် ၁မိနစ်ခန့် ထပ်ဆီသပ်ပါ။
၄။ ထို့နောက် ဇကာဖြင့် ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင် အားလုံးကို ဖယ်ထားလိုက်ပါ။
၅။ ဒယ်ထဲမှ ငရုတ်သီးဆီသပ်ကို ဒီအတိုင်းထားပါ။
--------------------------------
မာလာရှမ်းကော ချက်နည်း
၁။ ခုနက ငရုတ်သီးဆီသပ်ထားသော ဒယ်ထဲသို့ ကြက်သွန်ဖြူများထည့်ဆီသပ်ပေးပါ။
၂။ ပြီလျှင် ငရုတ်သီးဆီမွှေး၊ ငရုတ်သီးခြောက်နီများထည့်ပြီ ၁မိနစ် ဆီသပ်ပါ။
၃။ ပြီနောက် ပုဇွန်ထုပ်၊ ကြက်သွန်မြိတ် များကို ထည့်ပြီ ရောမွှေပေးပါ။
၄။ ပြီလျှင် (ကြက်အူချောင်း၊ ငါးသားလုံး၊ ငါးတို့ဟူး၊ ဂေါ်ဖီ၊ ပဲလိပ်၊ မှိုနားရွက်၊ ပဲထပ်) တို့ကို ထည့်ပေးပြီ ရေ(၂၀၀မီလီလီတာ)ခန့် ထည့်ပေးပြီ အဖုံးအုပ်ပြီ ခဏတည်ထားပါ။
၅။ ရေခမ်းခါနီး (ခေါက်ဆွဲ) ၊ ကြာစွယ်၊ ပြောင်းဖူး၊ အာလူး၊ အရသာအတွက် (ဆား၊ အသားမှုန့်၊ အချိုမှုန့်) တို့ကို ထည့်ပြီ နောက်ထပ် ၂မိနစ်ခန့် မီးအသင့်တင့်ဖြင့် အဖုံးအုပ် တည်ထားပါ။
၆။ ထို့နောက် (ကန်စွန်းရွက်၊ မုန့်ညှင်းရွက်၊ အပ်မှို) တို့ကို ထပ်ထည့်ပေးပါ။
ရ။ နောက်ဆုံးမှ မြေပဲထည့် ရောမွှေ။ အပေါ်မှ နံနံပင်၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ နှမ်းများ ဖြူးပေးပါ။
၈။ အရသာရှိစွာဖြင့် မာလာရှမ်းကော ဟင်းလျာကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ…

image

ပိတ်ရက်မှာ #မာလာရှမ်းကော ကို မိသားစု စုံတဲ့ချိန် သူငယ်ချင်းတွေစုပီး ချက်စားလို့ရပီနော်😍😍
မာလာရှမ်းကောရုတ်သီးဆီသပ်ရန်ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
• စီချွမ့်ငရုတ်ကောင်း - စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ဇွန်း
• နတ်နတ်ပွင့် - ရခု
• ကလဝေရွက် - ၅ရွက်
• သစ္ဂ်ပိုး - ၄ခု
• လီမ္မော်ခွံခြောက် - ၁ခု
• ဇာလိဖိုလ်သီး - ၁ခု (ခြစ်တံဖြင့် အမှုန့်များ ခြစ်ထည့်ပေးပေးပါ)
• ဂျင်း - ၇ပြား
• ဖာလာ - စားပွဲတင်ဇွန်း တ၀က်
• ငရုတ်သီးခြောက်နီ - ၅ခု (လက်မ၀က်ရွယ်များ ပိုင်းဖြတ်ပါ)
--------------------------------
📝မာလာရှမ်းကော ချက်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
• ငရုတ်သီးဆီမွှေး - စားပွဲတင်ဇွန်း ၄ဇွန်း
• ကြက်သွန်ဖြူ - ၄မွှာ (နှုတ်နှုတ်စဉ်းပါ)
• ငရုတ်သီးခြောက်နီ - ၁၀ခု (လက်မ၀က် ရွယ်များပိုင်းဖြတ်ပါ)
• ဆား - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
• အသားမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
• အချိုမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း တ၀က်
• မြေပဲနီ - ၁ထုပ် (အကျက်)
• နှမ်း - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ဇွန်းစာ (အပေါ်မှ ဖြူးရန်)
• ကြက်သွန်မြိတ် - စည်း၀က် (၁လက်မအရွယ်များပိုင်းဖြတ်ပါ)
• နံနံပင် - လက်တဆုတ်စာ (ပါးပါးလှီးပါ)
📝မာလာရှမ်းကော ပါ၀င်သည့် အစာပလာများ
• ပုဇွန်ထုပ် - ၂၀ ကျပ်သား (သန့်စင်ပေးထားပါ)
• ခေါက်ဆွဲခေါက် - ၁ထုပ် (ပြုတ်ထားပေးပြီ ပြန်ဆယ်ထားပါ)
• ကြက်အူချောင်း(အစို) - ၅ချောင်း (အချောင်း လှီးထားပါ)
• ငါးသားလုံး - ၁၀လုံး (ထက်ခြမ်းခြမ်းပါ)
• ငါးတို့ဟူး - ၄ခု (အရှည်အတုံးများ လှီးဖြတ်ပါ)
• ကြာစွယ် - ၁ခု (အခွံနွှာပြီ ပါးပါးလှီးပါ)
• အာလူး - ၂လုံး (အခွံနွှာပြီ ပါးပါးလှီးပါ)
• အပ်မှို - ၁စည်း (အမြစ်ပိုင်း လှီးဖြတ်ပါ)
• ဂေါ်ဖီ - တစိတ် (ပိုင်းဖြတ်ပါ)
• မှိုနားရွက် - လက်တဆုပ်စာ (ရေစိမ်ထားပြီ ပါးပါးလှီးပေးပါ)
• ပဲလိပ် - လက်တဆုပ်စာ (ရေစိပ်ထားပြီ ထပ်ခြမ်းခြမ်းပါ)
• ပြောင်းဖူး - ဖူးဝက် (ပြုတ်ပြီ အတုံးတုံးထားပါ)
• ကြက်သွန်မြိတ် - ၂စည်း (၁လက်မရွယ်များ ပိုင်းဖြတ်ပါ)
• မုန့်ညှင်းစိမ်း - ၁စည်း (၁လက်မရွယ်များ ပိုင်းဖြတ်ပါ)
• ကန်စွန်းရွက် - စည်း၀က် (ပိုင်းဖြတ်ပေးပါ)
• နံနံပင် - လက်တဆုတ်စာ (ပါးပါးလှီးပါ)
--------------------------------
📝မာလာ ငရုတ်သီးဆီသပ် ချက်နည်း
၁။ အရင်ဆုံး ဒယ်ထဲ ဆီ(၄၀၀ ဂရမ်)ကို ထည့်ပါ။
၂။ ဆီပူလာလျှင် ဂျင်း၊ စီချွမ့်ငရုတ်ကောင်း၊ နတ်နတ်ပွင့်၊ ငရုတ်သီးခြောက်၊ ဖာလာ၊ ကလဝေရွက်၊ သစ်ဂျပိုး၊ လီမ္မော်ခွံ၊ ဇာလိဖိုလ်သီးမှုန့် တို့ကို ထည့်ပြီ ၁မိနစ်ခန့် ဆီသပ်ပေးပါ။
၃။ ပြီလျှင် ငရုတ်သီးခြောက်နီများ ထည့် ၁မိနစ်ခန့် ထပ်ဆီသပ်ပါ။
၄။ ထို့နောက် ဇကာဖြင့် ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင် အားလုံးကို ဖယ်ထားလိုက်ပါ။
၅။ ဒယ်ထဲမှ ငရုတ်သီးဆီသပ်ကို ဒီအတိုင်းထားပါ။
--------------------------------
မာလာရှမ်းကော ချက်နည်း
၁။ ခုနက ငရုတ်သီးဆီသပ်ထားသော ဒယ်ထဲသို့ ကြက်သွန်ဖြူများထည့်ဆီသပ်ပေးပါ။
၂။ ပြီလျှင် ငရုတ်သီးဆီမွှေး၊ ငရုတ်သီးခြောက်နီများထည့်ပြီ ၁မိနစ် ဆီသပ်ပါ။
၃။ ပြီနောက် ပုဇွန်ထုပ်၊ ကြက်သွန်မြိတ် များကို ထည့်ပြီ ရောမွှေပေးပါ။
၄။ ပြီလျှင် (ကြက်အူချောင်း၊ ငါးသားလုံး၊ ငါးတို့ဟူး၊ ဂေါ်ဖီ၊ ပဲလိပ်၊ မှိုနားရွက်၊ ပဲထပ်) တို့ကို ထည့်ပေးပြီ ရေ(၂၀၀မီလီလီတာ)ခန့် ထည့်ပေးပြီ အဖုံးအုပ်ပြီ ခဏတည်ထားပါ။
၅။ ရေခမ်းခါနီး (ခေါက်ဆွဲ) ၊ ကြာစွယ်၊ ပြောင်းဖူး၊ အာလူး၊ အရသာအတွက် (ဆား၊ အသားမှုန့်၊ အချိုမှုန့်) တို့ကို ထည့်ပြီ နောက်ထပ် ၂မိနစ်ခန့် မီးအသင့်တင့်ဖြင့် အဖုံးအုပ် တည်ထားပါ။
၆။ ထို့နောက် (ကန်စွန်းရွက်၊ မုန့်ညှင်းရွက်၊ အပ်မှို) တို့ကို ထပ်ထည့်ပေးပါ။
ရ။ နောက်ဆုံးမှ မြေပဲထည့် ရောမွှေ။ အပေါ်မှ နံနံပင်၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ နှမ်းများ ဖြူးပေးပါ။
၈။ အရသာရှိစွာဖြင့် မာလာရှမ်းကော ဟင်းလျာကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ…

image