ဝက်ပဲငပိ ချက်နည်း...😋😋😋
================

ပါဝင်ပစ္စည်း 👩‍🍳

-ဝက်သား (သုံးထပ်သား) - ၃၀သါး
-ပဲငပိ - ၁၀သါး
-ကြက်သွန်နီ - 5 လုံး
-ကြက်သွန်ဖြူ + ဂျင်း - အနည်းငယ်
-ငရုတ်သီးစိမ်း (ကုလားအော်သီး) - အနည်းငယ်

ပြင်ဆင်ပုံ 👩‍🍳

ဝက်သားကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ဆားဆနွင်းနယ်ပြီးပြုတ်ထားပေးပါရှင်။ပြုတ်တဲ့အချိန် အရမ်းမနူးအိသွားဖို့သတိပြုပေးပါ...

ကြက်သွန်ဖြူဂျင်းထောင်းထားပါ။ကြက်သွန်နီကိုလေးစိပ်ထိုးထားပါရှင်။(ပဲငပိက ကုန်စုံဆိုင်တွေမှာ တရုတ်ပဲငပိလို့ မေးဝယ်လို့ရပါတယ်...

၁၀သါးမှ ၅၀၀ကျပ်ဝန်းကျင်ပါ)။ကျက်ပြီးသော ဝက်သားများကို အနေတော်တုံးထားပေးပါရှင်။

ချက်နည်း 👩‍🍳

ပထမဆုံး ထောင်းထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူနဲ့ဂျင်းကို ဆီသတ်ပါရှင်။အရောင်တင်မှုန့်၊ဆနွင်းမှုန့်မထည့်ပါဘူးနော်....
ဆီသတ်မွှေးလာလျှင် ပဲငပိထည့်ပြီး ဆီထပ်သတ်ပါ ပြီးလျှင် တုံးထားတဲ့ဝက်သားထည့်ပါ...

ဆား / ငံပြာရည် လုံးဝ မထည့်ရပါ။ အချိုမှုန့် ထည့်လို့ရပါတယ် မေကတော့ အချိုမှုန့်မသုံးလို့ သကြားထည့်ပါတယ်။

ပြီးလျှင် ရေအနည်းငယ်ထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်ထားပေးပါရှင်။ရေခမ်းခါနီး ကြက်သွန်နီ လေးစိပ်ထိုးထားတာလေးထည့်ပါရှင် ငရုတ်သီးစိမ်းခွဲထည့်ပါရှင် ကြက်သွန်နီ နူးလာရင် ကျက်ပါပြီ 😉

စားကောင်းအဆင်ပြေကြပါစေရှင် 🤗

(ကြက်သားကိုလဲ ထိုနည်းအတိုင်းချက်ပါ)

image

မုန့်ညှင်းချဉ်
ကင်ချီ ကိုယ် တိုင်လုပ်

Edited
လုပ်နည်းမေးလို့ပါ

မုန့်ညှင်းချဉ်

မုန့်ညှင်းစိမ်းကို ဆားနယ်ပြီး ၄၅မီနစ် တစ်နာရီလောက်ထား ပြီးရင်အရည်ညစ်ချပါ မုန့်လာဥအဖြူအနီ ဂျူးမြစ်ကိုရေဆေးသန့်စင်ပြီး အနေတော် လေးတွေလှီးထား ခုဏားနယ်ထားသော မုန့်ညှင်းစိမ်းထဲးထည့် ငရုတ် ခွဲးကြမ်းထည့် အချိုကြိုက်ရင် သကြားထည့် မကြိုက်ရင် မထည့် နဲ့ အကုန် လုံး သမအောင်နယ်ပြီး ရေကျက်အေးလေး မြုတ်ရုံလေးထည့်ပြီး လေလုံဘူးထဲထည့်အခန်း အပူချိန် နဲ့ တစ်ညနဲ့ တစ်ရက်ထားပြီး ရေခဲသေတ္တာ ထဲးထားစားလို့ရပါပြီ

image

ငါးသေတ္တာကိုဤကဲ့သို့သုတ်စားသည်
ပါဝင်ပစ္စည်းများကတော့ငါးသေတ္တာတဗူးကြက်သွန်နီအသေး၅လုံးပါးပါးလှီးစပါးလင်၂ချောင်းပါးပါးလှီးထားပါငရုတ်သီးစိမ်းပါူပါးလှီးအစပ်ကြိုက်သလိုမကြိုက်လည်းမထည့်လို့ရသံပုသီး၁လုံးအရည်ညှစ်ထားပါနံနံပင်၂ပင်ပါးပါးလှီးထားပါပဲငံပြာရည်ထမင်းစားဇွန်း၁ဇွန်းငါးသေတ္တာမှာပါတဲ့အနှစ်ရည်ထမင်းစားဇွန်း၃ဇွန်းသကြားထမင်းစားဇွန်း၁ဇွန်းခရုဆီထမင်းစားဇွန်း၁ဇွန်းလိုပါတယ်......
စသုတ်ပါမယ်ပန်းကန်ပြားတခုထဲငါးသေတ္တာထဲမှငါးလေးများစီထည့်ပါပြီးရင်တော့ခုနကပါဝင်ပစ္စည်းများကိုဆော့စ်ပြုလုပ်ပြီးအပေါ်မှဆမ်းပေးလိုက်ရင်တော့ငါးသေတ္တာသုတ်ချဉ်ငန်စပ်မွှေးမွှေးလေးကိုထမင်းပူပူလေးနဲ့စားလို့ရပါပြီ🥣🥣🥣

image

ကြက်သား ငြုတ်သီး အစာသွတ် ။

ကြက်သား အသားကြီးနှစ်ဆယ်သားကို နူတ်နူတ်စင်း ငါးမှုန့် ဆား ငြုတ်ကောင်းမှုန့် ကြက်ဖ ငြုတ်သီး အနှစ် ပဲငံပြာရည် အကြည်တို့သင့်တော်အောင် ထည့်ပြီး နှပ်ထားပါ။ငြုတ်သီးအပွ ရှစ်တောင့် လောက်ကို ဘေးကခွဲ အစေ့ တွေ အညှာတွေထုတ်ပြီးသန့်စင်ထားပါ။ ပြီးမှ ခွဲထားတဲ့ ခွဲကြောင်းကနေ အသင့်ပြင်ထားတဲ့ ကြက်သားများကို ထည့်ပါ။ ခပ်သ်ိပ်သိပ် လေးဖြစ်ရပါမယ်။
ချက်တော့မယ်ဆိုရင် ဒယ်အိုးထဲ ဆီတဆယ်သား နီးပါး ထည့်ပြီးကြက်သွန်နီ တဥ အဖြူတဥ ထောင်းပြီးသားနဲ့ဆီသတ်ပါ။ဆနွင်းအနည်းငယ်ထည် ပြီးငြုတ်နှစ်အနည်းငယ်ထည့်ပါ။အားလုံးကြွတ်ကာနီးမှ အသင့်ပြင်ထားတဲ့ ငြုတ်ပွတွေထည့်ပါ။အသာ အယာ လှိမ့်ပေးပြီးတမိနစ်လောက်နေရင်ငြုတ်ပွတောင့်များမြုတ်သည်အထိရေနွေး ထည့်ပါ။ ငါးငံပြာရည်ထမင်းစားတဇွန်း ငါးမှုန့် အနည်းငယ်ထည့်ပါ ။ဆယ်မိနစ်လောက်နေပြီး ရေစပ်စပ်ကျန်ပြီဆို အပေါ်က နံနံပင် အုပ်ပြီး စားလို့ရပါပြီ။ ငြုတ်နံ့မွှေးမွှေး နဲ့အစပ် မကဲပဲ စားကောင်းတဲ့ဟင်းတခွက်ပါရှင် ။

image

#ကြက်သားမဆလာဆီပြန်

ကြက်သားကိုဟင်းခတ်မှုန့်နယ်ထား ကြက်သွန်ဖြူနီညက်အောင်ထောင်း ဆီသပ် ငရုတ်စိမ်းမှုန့်ထည့် ကြက်သားထည့် ဟင်းခတ်မှုန့်ထည့် ရေထည့် အုပ်ထား ရေခမ်းလို့အဆီပြန်ပြီဆိုမဆလာအုပ် ရှယ်ဘဲ …

image

ကြက်အူမဆလာဆီပြန်

ကြက်အူကိုသန့်စင်ပီး ဆား ဆနွင်း အချိုမှုန့် နယ်ပြီးနှပ်ထား ကြက်သွန်ဖြူနီဂျင်းငရုတ်နီခြောက် ညက်အောင်ထောင်းပြီး ဆီသပ် အနံ့မွှေးမှ ကြက်အူထည့် ချက်ပါ။ နောက်မှ ရေ ကြက်သားမှုန့် ထည့်ပြီး ဆီပြန်တဲ့ထိချက်။ အိုးချခါနီးမှ ပျဉ်းတော်သိမ်းအုပ် သို့ မဆလာအုပ်ပါ။

image

ဝက်သားချိုအိမွှေးပေါင်း

ဝက်ကို ကြိုက်ရာ လက် သုံးထပ် ကို အရသာနယ် ဆီနဲ့ကြော် အရောင်ပြောင်းရင် ရေဆူဆူကို ငရုပ်ကောင်းစေ့ နာနတ်ပွင့် သစ်ဂျပိုး နံနံမြစ် ဂျင်း ပဲရည် ငံပြာရည်အကြည် သကြား ဆား အရသာမှုန့် နဲ့ ဝက်သား ကြက်သွန်ဖြူ မခွာဘဲထည့် ကြက်သွန်နီ မီးမှန်မှန်နဲ့ အိအောင် တနာရီ တနာရီခွဲ တည်ပြီး ကြက်သွန်မိတ် မှုန်ညှင်း ကြိုက်ရာထည့် ကြက်ဥစားချင်လဲ ပြုတ်ပီးထည့် အစ်မက ရှိတဲ့မှိုခြောက်ပန်းခြောက်ထည့်ထားတာ တရုတ်မာဆလာပါထည့်ထားတယ် တရုတ်နံနံပင်ရှိရင် ကြိုက်ရင်ထည့်ပြီး ဆွဲလိုက်ပါ

image

ဆိတ်ပုဆိုးကြမ်းရေပြန်ဆီကျန်ဟင်း

ကြက်သွန်ဖြူနီ ငရုတ်ပွအချိုရောထောင်း ဆီသတ် နနွင်းထည့်စပါးလင်ထုံး ထည့်
မွှေးပြီး အရောင်တက်လာရင် ဆားနနွင်း ငံပြာရည် နည်းနည်း အရသာမှုန့်နဲ့ နယ်ထားတဲ့ ပုဆိုးကြမ်းကို ထညိ့ပါ လုံးရေခန်းပြီးမွှေးလာရင် ရေများများထည့်ပြီးတည်ပါ
pressure cooker ဆိုရင် နာရီဝက် လောက်ဆို နူးပါတယ်

image

ကန်စွန်းရွက်ကို
ပုစွန်နဲ့ကင်းမွန် ချဉ်စပ်လေး ရောကြော်ထားတာပါ

ကင်းမွန်
ပုစွန်
ကန်စွန်းရွက်
ခရမ်းချဉ်သီး
ပြုတ်သီးတို့ကို အဆင်သင့်ပြင်ထား

ကြော်မယ့်အိုးထဲ ဆီနည်းနည်းပဲထည့်
ကြက်ဖြူထည့် ဆီသတ်
မွေးပီဆို ခရမ်းချဉ်သီးထည့်
ကင်းမွန်ထည့် ပုစွန်ထည့်
အရာသာထည့်
မွှေပေး..ခဏနေ ကန်စွန်းရွက်ထည့်
ငြုပ်သီးထည့်..မီးပိတ်..ရပါပီ 😊😊😊

image

ကိုက်လန်ကြော်
..........................
ကိုက်လန်တွေကို အရိုးပိုင်း အခွံခွာသင်ပြီး
အပင်လိုက်ရေဆေးထားပါ။
ပွက်ပွက်ဆူနေတဲ့ ရေထဲsec30ခန့်
ထည့်ပြုတ်ပြီး ပြန်ဆယ်ထားပါ။
ပန်းကန်တခုထဲ
ကြက်ပြုတ်ရည်(chicken stock)နှစ်ဇွန်း၊
သကြား၊ ဆားနှင့် ကော်မှုန့်အနည်းငယ်ထည့်၍
ပျစ်လာအောင်ကျိူ ပါ။
ပြီးရင် ပြုတ်ထားသောကိုက်လန်ပေါ်လောင်းချ၊၊
ကြက်သွန်ဖြူ အနည်းငယ်နှုတ်နှုတ်စင်း၍
ဆီကျက်သတ်ကာ ကိုက်လန်ပေါ်ဖြူ းပေးပါ။
ကြက်ပြု တ်ရည်အလွယ်တကူ မရှိပါက
ခရုဆီသုံးနိုင်ပါတယ်။

image