ဝက်ပင်စိမ်း ဝက်ကဖောင်းချက်နည်း
လွယ်လွယ်နဲ့မြန်မြန်ချက်နည်းလေးပါ
ဝက်သား300g(နှစ်ဆယ်သားနီးပါး)
ငရုပ်သီအနီ ရှစ်တောင့်(ကိုယ်အစပ်စားနိုင်သလောက်)
ကြက်သွန်ဖြူတလုံး
ကြက်သားမုန့်လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတဇွန်းမရှိတရှိ
ခရုဆီထမင်းစားဇွန်းနှစ်ဇွန်း
ပဲငံပြာရည်အကြည်နှစ်ဇွန်း
ပဲငံပြာရည်အနောက်ဇွန်းတဝက်
ပင်စိမ်းသို့မဟုတ်ကဖောင်းရွက်တို့လိုအပ်ပါတယ်
ဒယ်အိုးထဲမှာဆီပူအောင်တည်ပြီးကြက်သွန်ဖြူ
ငရုပ်သီးထောင်းထာတာကိုဆီသတ်ပါမယ်
ဆီသတ်နံလေးမွှေးလာရင်ဝက်သားတောက်တောက်စင်းထားတာကိုထည့်ပါ
ကြက်သားမုန့် ပဲငံပြာရည်ခရုဆီတို့ကိုထည့်ပါ ရေထမင်းစားဇွန်းနဲ့နှစ်ဇွန်းလောက်ထည့်ပါ
ရေခမ်းပြီးဆီပြန်လာရင်ပင်စိမ်းရွက်သို့မဟုတ်ကဖောင်းရွက်ကိုထည့်မွေပြီးတာနဲ့ ဝက်သားကဖောင်း
လေးရပါပြီရှင်
ဝက်သားနေရာမှာကြက်သား ပုဇွန် ရေဘဝဲအကုန်သုံးလို့ရပါတယ်ရှင်
Kay Khaing Oo

image

နောက်ဆုံးတစ်ယောက်က အသက်

#အာပူလျှာပူရခိုင်မုန့်တီသုပ်အနှစ် အလွယ်လုပ်နည်း
ချက်ရတာလည်းလွယ်ပြီးအရမ်းကြိုက်လို့ထမင်းမစားချင်တဲ့နေ့ဆိုခဏခဏလုပ်စားဖြစ်တယ်။
လုပ်နည်းကတော့.......
ကိုယ်ကြိုက်တဲ့ငါး လက်တဝါးစာလောက်တပိုင်းကို ရေဆေးသန့်စင်ပြီး နနွင်းမှုန့်၊ ငံပြာရည်အသင့်သင့်၊ စပလင်နဲ့ ရေနည်းနည်းလေးထည့်ပြီး ဆယ်မိနစ်လောက်ပြုတ်ပြီး အသားနွင်ထားပါ။
ငရုပ်သီးစိမ်းကို ကိုယ်အစပ်စားနိုင်သလောက်နဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုပ်ကောင်းတို့ကို ထောင်းထားပါ။
ပြီးရင် စောစောကငါးပြုတ်လို့ကျန်နေ့တဲ့အရည်ထဲကို ရေကိုကိုယ်လိုချင်သလောက်အပျစ်အကျဲ ကြည့်ပြီး ချိန်ထည့်ပါ။
ကိုယ့်ရဲ့ငါးအပေါ်မူတည်ပြီးထည့်ပါ။
ငါးပြုတ်ရည်ထဲကို နွင်ထားတဲ့ငါးအသားတွေထည့် ထောင်းထားတာတွေနဲ့ စိမ်းစားငပိထည့်ပါ။
အရသာအတွက် ဆား၊ ကြက်သားမှုန့် ကိုယ်အဆင်ပြေတာထည့်ပြီးတည်ပါ။
ငရုပ်သီးလည်းကျက် ကိုယ်လိုချင်တဲ့
ရေအပျစ်အကျဲရရင်
အရသာအပေါ့အငန် ကိုယ်လိုချင်သလောက် စိတ်ကြိုက်မြည်းပြီးရင် ရပါပြီရှင့်။
ပြီးရင်မန်ကျည်းမှည့်ရည်လေးဖျော်
ကြက်သွန်နီနဲ့ နံနံပင်လေး ပါးပါလှီး
ဆီချက်လေးချက်ပြီး စားလို့ရပါပြီးရှင့်
ငါးဖယ်ကြော်လေးပါထည့်သုပ်ရင်တော့ အလွန်ကိုစားကောင်းတဲ့ ရခိုင်မုန့်တီသုပ်လေးပါရှင့်.....။ 😋
Credit - Kay Khaing Oo

image

Funny fall videos

စိတ်ဓာတ်ကျလို မဖြစ်ဘူး

စိတ်ဓာတ်ကျရင် ရည်းစားရတတ်လွန်းလို

စိတ်ညစ်နေချိန် လာဖေးမရင် တကယ်ချစ်တယ်

ကြင်နာတယ် ထင်ပြီး ရည်းစားရသွားတတ်တဲ့

type ဆိုတာ ကိုယ့်ဘာကိုယ် သိလို

စိတ်ဓာတ်ကို ပေးကို မကျရဲဘူး ... 🥹

image

အပင်မြင့်လေ လေတိုက်လေ*
သူတိုအပင် :

image

ခွင့်တိုင်တာတဲ့ "

image
14 w - Translate

ဘယ်သူအကြောင်းမှစိတ်ဝင်စားဖို့မအားသလို
ဘယ်သူကိုမှလည်း လိုက်မကြည့်
လိုက်မဆုံးဖြတ်ဘူး

ဘယ်သူဘာလုပ်နေပြီ
ဘယ်အထိရောက်နေပြီဆိုတာလဲ
ခေါင်းထဲကို မရှိဘူး
လိုက်လဲ မပြိုင် လိုက်လဲမပြောဘူး။

လူလူချင်း လေးစားစိတ်မပြည့်ရှိပေမယ့်
ဘယ်သူက ဘာကြီး ညာကြီးဆိုတာမျိုးတွေ
စိတ်ကို မဝင်စားဘူး။

ကိုယ့်အလုပ် ကိုယ်လုပ်တယ်
ကိုယ့်ဘဝနဲ့ကိုယ် အေးဆေးနေတယ်
ကိုယ့်မိသားစုကို ဘယ်လိုအကျိုးပြုရမလဲဆိုတာ
တွေးတယ်, လုပ်တယ်။

ကိုယ်နေထိုင်တဲ့ အသက်ရှင်တဲ့
လူ့အသိုင်းအဝိုင်းနဲ့
အများအကျိုးအတွက်
ဘာတွေလုပ်ပေးနိုင်လဲဆိုတာ
လိုက်ကြည့်ပြီး လိုက်ဖြည့်ဆည်းပေးတယ်
လုပ်တယ်။

ရှေ့တစ်မျိုး ကွယ်ရာတစ်မျိုး လုပ်တတ်တဲ့
အကျင့်တွေနဲ့
လုံးဝ key မကိုက်သလို
ပြန်သိရပြီးရင်လဲ
အဲ့...လူနဲ့
အဲ့...ဆက်ဆံရေးကို
ချက်ချင်းရပ်ပစ်လိုက်တယ်။

ငါ့ကို ထိရင် ဘယ်သူနဲ့ငြိမှာဆိုတဲ့
အမျိုးသမီး မဟုတ်ဘူး။

ငါ့ကိုထိရင် ငါနဲ့ငြိမှာဆိုတဲ့
အမျိုးသမီး ပဲ။

မာ,. ..တယ်
လိုအပ်လာရင် မာန်လဲ ရှိတယ်။

ငါ့ ကို မ ထိ နဲ့!!!!

image

အိမ်မှရဲယိုတစ်ပင်ရှိပြီးဆို ရဲယို အရွက်၊အသီးတွေကအထူးဆေးဖက်ဝင်ပါတယ်ရှင့်
အမျိုးသမီးဓမ္မတာထိန်ငုပ်နေသူများ၊သွေးတိုးရောဂါ၊ကင်ဆာရောဂါဝေဒနာရှင်များနှင့် တခြားအကျိုးထူးတွေအများကြီးပါဝင်ပါတယ်
#လေးဘက်နာသမားများအတွက်
ရဲယိုသီး
သက်ကြီးရွယ်အိုတွေအတွက် အထူးသင့်တော်တဲ့ ဓာတ်စာတစ်ခုဖြစ်သည်
ရဲယိုရွက်၊ ရဲယိုသီးတို့မှာ ပရိုတင်း၊ အမျှင်ဓာတ်၊ အဆီဓါတ်၊ ဗီတာမင် A၊ ဗီတာမင် C နဲ့သွေးတိုးကျစေနိုင်တဲ့ ပိုတက်ဆီယမ်တို့ပါဝင်ပါတယ်။ ဒါတွေအပြင် ကင်ဆာ နဲ့ နှလုံးရောဂါတွေကို ကာကွယ်ပေးနိုင်တဲ့ ဖလေဗာနွိုက် ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေလည်း ပါဝင်နေပါတယ်
ကိုယ်ခံအားကောင်းစေတယ်
ကိုယ်ခံအားကောင်းစေဖို့ အထောက်အကူပြုပေးပါတယ်။ ဘက်တီးရီးယားတွေ အန္တရာယ်ကနေ ကာကွယ်ပေးသလို တုပ်ကွေးလိုမျိုး ကူးစက်တတ်တဲ့ ရောဂါတွေကနေ ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ကင်ဆာကာကွယ်ပေးနိုင်တယ်
ရဲယို ရွက် နဲ့ ရဲယိုသီးတွေက နိုက်ထရစ်အောက်ဆိုဒ် ထွက်ရှိအောင် လှုံ့ဆော်ပေးနိုင်စွမ်းရှိပါတယ်။ ခန္ဓာကိုယ်က ကင်ဆာဆဲလ်တွေကို တုံ့ပြန်တိုက်ခိုက်နိုင်အောင်လုပ်ဆောင်ပေးသလို ကင်ဆာကျိတ်တွေ ကြီးမလာအောင်လည်း ဟန့်တားပေးနိုင်ပါတယ်။
သွေးတိုးကျစေနိုင်တယ်
phytonutrients ပါဝင်နေသလို ဗီတာမင် C နဲ့ ဆီလီနီယမ်တို့ ပါဝင်နေတာကြောင့် သွေးကြောနံရံတွေကို Free Radicalတွေကြောင့် ထိခိုက်ပျက်စီးမှုကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ ပိုတက်ဆီယမ်ပါဝင်မှုကြောင့် သွေးတိုးကျစေနိုင်ပါတယ်။ နောက်ထပ်အာနိသင်တစ်ခုက သွေးကြောတွေကို ပြေလျော့စေတာပါ။
အကိုက်အခဲပျောက်စေတယ်
ရဲယို ပင်ကို ခေါင်းကိုက်ပျောက်ပင်၊ အကိုက်အခဲပျောက်ပင်လို့တောင် ခေါ်ကြတာမျိုးရှိပါတယ်။ လေ့လာမှုတွေအရ ရဲယိုပင်က အကိုက်အခဲပျောက်စေနိုင်ပြီးလေးဖက်နာဝေဒနာနဲ့ အခြားအဆစ်အမြစ်တွေ နာကျင်ကိုက်ခဲတာကို သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။
အိပ်ပျော်စေတယ်
ရဲယိုသီး နဲ့ ရဲယိုရွက်က ဆီရိုတိုနင်ဟော်မုန်းနဲ့ မယ်လ်လာတိုနင်ဟော်မုန်းတွေကို လှုံ့ဆော်ပေးပါတယ်။ စိတ်ခံစားမှု ကောင်းမွန်စေပြီး စိတ်ဓာတ်မကျစေဖို့နဲ့ အိပ်ပျော်စေဖို့အတွက် အရေးပါတဲ့ဟော်မုန်းတွေကို လှုံ့ဆော်ပေးမှတော့ စိတ်ဓာတ်ကျမှာ၊ အိပ်မပျော်မှာကို ပူစရာမလိုတော့ဘူးပေါ့။
အရေပြားနဲ့ ဆံသားကို ကျန်းမာစေနိုင်တယ်
ရဲယိုရွက်နဲ့ ရဲယို သီးမှာပါတဲ့ ဂုဏ်သတ္တိတွေက အသားအရေကို နုပျိုစေပြီး ဆံသားကို သန်စွမ်းစေနိုင်သလို ခြေသည်းလက်သည်းတွေကိုပါ ကျန်းမာစေနိုင်တာပါ။
သွေတွင်းကိုလက်စထရောကျဆင်းစေနိုင်စေတယ်
သွေးတွင်းက အကျိုးမပြုတဲ့ကိုလက်စထရောတွေကို ကျဆင်းစေပြီး သွေးကြောထဲမှာ အဆီတွေစုပုံတာမျိုးမဖြစ်အောင်ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
မှတ်ဉာဏ်ကောင်းစေနိုင်တယ်
သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကို ကျဆင်းစေနိုင်ပြီး သွေးကြောတွေထဲမှာ သွေးစီးဆင်းမှုကောင်းစေနိုင်တာကြောင့် ဦးနှောက်ထဲကို သွေးစီးဆင်းရောက်ရှိမှုကောင်းမွန်စေပြီး ဦးနှောက်ကို ကျန်းမာစေနိုင်သလို မှတ်ဉာဏ်လည်း ပိုကောင်းစေနိုင်ပါတယ်။
ဝမ်းမှန်စေနိုင်တယ်
ပျော်ဝင်လွယ်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်များစွာ ပါဝင်နေတာကြောင့် အူတွေအတွင်းမှာ စီးဆင်းမှုကို ကောင်းမွန်စေနိုင်ပြီး ဝမ်းမှန်စေနိုင်ပါတယ်။ အူလမ်းကြောင်းကျန်းမာဖို့အတွက် လိုအပ်တဲ့ ဗီတာမင်နဲ့ သတ္တုဓာတ်တွေကိုထောက်ပံ့ပေးပါသေးတယ်။
ရဲယိုရွက်ကိုပြုတ်စားပါက လေချုပ် ဗိုက်အောင့် ဗိုက်နာ သွေးတိုးရောဂါတို့ကိုသက်သာစေသည်
ရဲယိုရွက်ကို ငါးမြွေထိုးနှင့်သုပ်စားပါက ပင်လယ်အူနာ ပျောက်စေသည်
ရဲယိုရွက်သုပ်စားပါက မိခင်များနို့ချောင်းပိတ် နို့ရည်ခမ်း ရောဂါ ဝမ်းကိုက်ရောဂါ နှာခေါင်းသွေးလျှံခြင်းတို့ပျောက်ကင်းစေသည်
သွေးတိုးရောဂါ ဆီချိုးရောဂါ နှလုံးရောဂါ သည်များအတွက် ရဲယိုရွက်နှင့် ဒန့်သလွန်ရွက်ဟင်းချိုသည် အကောင်းဆုံးဓါတ်စာတခုဖြစ်သည်
ရဲယိုသီးမှည့်ကိုထန်းလျက်နှင့် နယ်၍ တစ်ညဉ့်သိပ်ထားပြီးသည့်နောက် ကောင်းစွာ ခေါက်၍ ဆားအနည်းငယ် ထည့်ပြီးလျှင် သုံးဆောင်ပါက ချောင်းဆိုး ပန်းနာ ဝမ်းဖောဝမ်းရောင်၊ ရင်ကယ်ရောဂါများ ပျောက်ကင်း၍ ရင်ချောင်စေသည်။
ချောင်းဆိုးပါက ပျားရည် နှင့် ခေါက်၍ စားသုံးက လျင်မြန်စွာ ပျောက်စေသည်။
မြန်မာဆေးကျမ်းများအလိုမှာ ရဲယိုရွက်သည် ခါး၏။ စဉ်းငယ်ပူ၏။ လေကို ရွှင်စေတတ်၏။ သွေးကို တက်ကြွစေတတ်၏။ ဝမ်းကိုလည်း ရွှင်စေတတ်၏။ရဲယိုသီးသည် ပူစပ်သော အရသာ ရှိ၏။ စဉ်းငယ်လည်း ချဉ်၏။ သွေး သည်းခြေ လေသလိပ်တို့ကို နိုင်၏။ အစာ မကျေသောအနာ၊ လေလှိုက်တက်သောအနာ၊ လေပူနာ၊ သည်းခြေ လှုပ်ရှားထကြွသော အနာတို့ကို နိုင်၏။
တိုင်းရင်ဆေးသမားတော်များက အရိုးအဆစ်ရောဂါ မီးယပ်ရောဂါ
အိန္ဒိယ ဆေးကျမ်းအလိုမှာ အရွက်ကို ပြာချပြီးလျှင် မုန်ညင်းစေ့အနည်းငယ်နှင့် ပြုတ်၍ တိုက်ပါက သူငယ်နာ ဝမ်းသက်ရောဂါ ပျောက်ကင်းနိုင်၏။
ဝမ်းကိုက်ရောဂါ ပျောက်လိုလျှင်လည်း ထိုအပြုတ်ရည်တွင် အမွှေးအကြိုင် အနည်းငယ်ထည့်၍ တိုက်ရသည်။
အသီးနှင့်အရွက်ပြုတ်ရည်သည် မိန်းမတို့ ဓမ္မတာချုပ်ခြင်းကို ဖယ်ရှားနိုင်၏။
ရဲယိုမြစ်သည်မူ ချုပ်စေသောသတ္တိ ရှိသည်ဟု ဆိုလေသည်
#ရဲယို

image

ကိုယ်ဝန်ဆောင်များရှောင်ရန် အစားအစာများ
===============================
ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်မှာဆိုလျှင် သာမန်အချိန်ထက် အစားအသောက် ၊ အနေအထိုင် ဆင်ခြင်ရတာကို သိရှိပြီး ဖြစ်မှာပါ။ ကိုယ်ဝန်ရှိပြီဆိုတာနှင့် နားလည်တတ်ကျွမ်းသူတွေဆီမှ ဆောင်ရန်၊ရှောင်ရန် နည်းနာများကို သိရှိထားသင့်ပါတယ်။ အထူးသဖြင့် ကိုယ်ဝန်နုနယ်သေးတဲ့အချိန်မှာ အစားအသောက် ၊ အနေအထိုင် မဆင်ခြင်လျှင် ပျက်ကျသည်အထိ ဖြစ်သွားနိုင်ပါတယ်။ အောက်ဖော်ပြပါ အစားအသောက်တွေဟာ အခန့်မသင့်လျှင် ပျက်ကျခြင်း ဖြစ်နိုင်တာကြောင့် ကိုယ်ဝန်နုစဉ်မှာ လုံးဝမစားသင့်တဲ့ အစားအစာတွေပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
၁။ နာနတ်သီး
----------------
နာနတ်သီးဟာ ကိုယ်ဝန်ပျက်ကျနိုင်ခြေ အများဆုံး အသီးဖြစ်ပါတယ်။ ကိုယ်ဝန်ဆောင်တွေ လုံးဝမစားသင့်တဲ့ ဦးစားပေး အသီးတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ နာနတ်သီးမှာပါဝင်တဲ့ bromelain လို့ခေါ်တဲ့ ဓါတ်ဟာ သားအိမ်ကို ပျော့စေပြီး သားအိမ်လမ်းကြောင်းကိုလည်း ကျဉ်းမြောင်းစေကာ ကိုယ်ဝန်နုစဉ်မှာ စားသုံးလျှင် အလွန် အန္တရာယ်များပါတယ်။
၂။ သင်္ဘောသီး
------------------
နာနတ်သီးပြီးလျှင်တော့ သင်္ဘောသီးပဲဖြစ်ပါတယ်။ အချို့က သင်္ဘောသီးအစိမ်းကို မစားသင့်ဘူးဆိုတာ သိရှိပြီး ဖြစ်မှာပါ။ ဖြစ်နိုင်မယ်ဆိုလျှင်တော့ သင်္ဘောသီးကို အစိမ်းရော အမှည့်ပါ မစားတာ အကောင်းဆုံးပါ။ ကိုယ်ဝန်နုနယ်စဉ်အချိန်မှာ စားသုံးမိလျှင် ကိုယ်ဝန်ပျက်ကျနိုင်ခြေရှိတာကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင် အမျိုးသမီးများ လုံးဝမစားမိဖို့ အရေးကြီးပါတယ်။
၃။ ရှားစောင်းလက်ပက်ဖျော်ရည်
------------------------------------
ရှားစောင်းလက်ပက်ဟာ အသားအရေနှင့် ကျန်းမာရေးအတွက် အလွန်ကိုကောင်းတဲ့ အရာပဲ ဖြစ်ပါတယ်။ သို့သေ်ာ သင်ဟာ ကိုယ်ဝန်ဆောင်တစ်ယောက် ဖြစ်နေမယ်ဆိုရင်တော့ တင်ပါးဆုံရိုး သွေးယိုစီးမှု ဖြစ်နိုင်ပြီး ကိုယ်ဝန်ပျက်ကျခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
၄။ ဒန့်ဒလွန်သီး
------------------
ဒန့်ဒလွန်သီးမှာပါဝင်တဲ့ ကျန်းမာရေးအတွက် အထောက်အကူပြုတဲ့ ဓါတ်ပေါင်းတွေဟာ ကိုယ်ဝန်ဆောင်တွေအတွက်တော့ အန္တရာယ်ရှိနိုင်ပြီး ကိုယ်ဝန် ပျက်ကျစေနိုင်ပါတယ်။
၅။ မက်မွန်သီး
----------------
အရသာရှိတဲ့ မက်မွန်သီး ၊ မက်မွန်သီးဖျော်ရည်တွေဟာ ကိုယ်ဝန်ဆောင် အမျိုးသမီးတွေ မစားသင့်တဲ့ အစားအစာတွေထဲမှာ တစ်ခုအပါအဝင် ဖြစ်ပါတယ်။ အထူးသဖြင့် မက်မွန်သီးအခွံမှာပါတဲ့ အမျှင်လေးတွေဟာ ယားယံခြင်းနှင့် သားအိမ်တွင်း သွေးယိုစီးမှုဖြစ်နိုင်ပြီး ကိုယ်ဝန်ပျက်ကျဖို့အတွက် အလားအလာများစေပါတယ်။ ကိုယ်ဝန်နုနယ်စဉ်အချိန်မှာ ရှောင်သင့်တဲ့ အသီးတစ်မျိုး ဖြစ်ပါတယ်။
၆။ ကော်ဖီ
------------
ကော်ဖီကြိုက်တဲ့သူအနေနဲ့ မနက်ခင်းကို ကော်ဖီတစ်ခွက်မှ မသောက်ရလျှင် တစ်နေ့တာလုံး နေလို့ထိုင်လို့ မကောင်းဘူးဆိုတာ သိပါတယ်။ သို့သော်ငြားလည်း ကိုယ်ဝန်ဆောင်တစ်ယောက်အနေနဲ့တော့ လုံးဝမရှောင်နိုင်လျှင်တောင် အလွန်ထိမ်းသိန်းပြီး သောက်သုံးသင့်ပါတယ်။ ကဖင်းဓါတ်က ခန္ဓာကိုယ်တွင်း အရည်တွေကို စုပ်ယူပစ်ပြီး ကယ်လ်စီယံဓါတ်ကို လျော့နည်းစေကာ ရေဓါတ်ကုန်ဆုံးမှုတွေ ဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။ ဒါ့ကြောင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်များ ရေများများသောက်ဖို့ လိုအပ်သလို ကဖင်းဓါတ် များလွန်းလျှင် ကိုယ်ဝန်ပျက်ကျခြင်း ၊ ပေါင်မပြည့်ဘဲမွေးခြင်း နှင့် အခြား သာမန်မဟုတ်တဲ့ ကလေးမွေးဖွားခြင်းမျိုးတွေ ဖြစ်လာနိုင်ပါတယ်။
၇။ စည်သွပ်ဘူး ငါးများ
--------------------------
တူနာငါး ၊ ဆောလ်မွန်ငါးတွေကို စည်သွပ်ဘူးထဲထည့်ကာ ကြာရှည်ခံအောင်လုပ်ထားးသော ငါးမျိုးကိုလည်း မစားသင့်ပါဘူး။ အလွယ်ပြောရလျှင်တော့ ငါးသေတ္တာကို လုံးဝ မစားသင့်ပါဘူး။ ဒီလိုစည်သွပ်ဘူးမှာပါဝင်တဲ့ ငါးတွေမှာ Listeria လို့ခေါ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေ ပါဝင်ပြီး ကိုယ်ဝန်ပျက်ကျမှုကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
၈။ အအေးခံထားသော စားဖွယ်ရာများ
------------------------------------------
အထူးသဖြင့် ကုန်တိုက်တွေမှာရောင်းတဲ့ ရေခဲရိုက် အအေးခံထားသော ကြက်အူချောင်းများ ၊ အသားတုများ ၊ အသားတွေဟာလည်း စည်သွပ်ငါးတွေကဲ့သို့ ဘက်တီးရီးယားတွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်။ ကိုယ်ဝန်ဆောင်မိခင်များအနေဖြင့် အစားအသောက်စားမယ်ဆိုလျှင် ပူနွေးသော အစားအစာများကိုသာ စားသင့်ပါတယ်။
၉။ အသင့်သောက် အအေးဘူးများ
--------------------------------------
ကိုယ်ဝန်ဆောင်များအနေဖြင့် အဆင်သင့်သောက်သုံးနိုင်တဲ့ အအေးဘူးတွေအစား လတ်ဆတ်တဲ့ အသီးဖျော်ရည်မျိုးကိုသာ သောက်သုံးသင့်ပါတယ်။
၁၀။ Green Tea (လက်ဖက်စိမ်း)
-------------------------------------
Antioxident ကြွယ်ဝတဲ့ Green Tea မှာ ကဖင်းဓါတ်ဟာ ၂၀၀ မီလီဂရမ်လောက် ပါဝင်ပါတယ်။ ကော်ဖီကဲ့သို့ပင် စွမ်းအင်ရှိတာကြောင့် များများသောက်လျှင် ကိုယ်ဝန်ပျက်ကျနိုင်ပါတယ်။ ကိုယ်ဝန်ဆောင်တွေသာမက နို့တိုက်မိခင်တွေ သောက်သုံးလျှင်လည်း ကလေးကို အကျိုးသက်ရောက်မှု ရှိနိုင်တာကြောင့် green tea သောက်သုံးခြင်းကိုလည်း ရှောင်ကြဉ်သင့်ပါတယ်။
သင်ဟာ ကိုယ်ဝန်ဆောင်တစ်ယောက်ဖြစ်ပြီး ရရှိလာမယ့် ရင်သွေးလေးကို ကျန်းမာစွာ မွေးဖွားလိုတယ်ဆိုရင်တော့ အထက်မှာဖော်ပြခဲ့တဲ့ အစားအသောက်တွေကို ရှောင်ကြဉ်မယ်လို့ မျှော်လင့်ပါတယ်။ ရှောင်တယ်ဆိုတဲ့နေရာမှာ လုံးဝ မစားရတာမဟုတ်ပါဘူးနော်။ တန်ဆေးလွန်ဘေးကို အမြဲသတိရှိပြီး မိခင်ကျန်းမာရေးနဲ့လဲဆိုင်တာဖြစ်လို့ အစစ ဂရုစိုက်နိုင်ပြီး ကျန်းမာတဲ့ မိခင်ရော ကလေးပါဖြစ်ပါစေ
#crd

image