ရည်းစားရှိတဲ့သူတွေကိုဘာပြောချင်လဲ <br>ငါ :

6 w - Translate

အမေ့ပိုက်ဆံအိတ်ထဲမှ ၁သောင်:ခို:ထာ:သော်လည်း
အမေမှ၂သောင်:ပျော၊က်နေတယ်ဟုပြောသောအခါ

image

ရေဘဝဲအိမ်ကြော် ခပ်စပ်စပ်လေး
ချက်ပြုတ်ရန်ကြာမြင့်ချိန် - (၃၅) မိနစ်

ရေဘဝဲ - (၂) ကောင်
ကြက်သွန်မြိတ် (အကြီး) - (၁) ချောင်း
ဂျင်း - စားပွဲတင်ဇွန်း (၂) ဇွန်း
ကိုရီးယားငရုတ်သီးအမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း (၃) ဇွန်း
ပဲငံပြာရည် - စားပွဲတင်ဇွန်း (၃) ဇွန်း
သကြား - စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း
ပြောင်းဖူးမှုန့်/ အာလူးမှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း
ဂျုံမှုန့် - အနည်းငယ်
သကြားရည် (Corn Syrup) - စားပွဲတင်ဇွန်း (၁) ဇွန်း
ဆီ - အနည်းငယ်
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း
ကြက်သွန်နီ - (၂) လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ - (၇) မွှာ
ငရုတ်ပွ - (၁) တောင့်

ချက်ပြုတ်နည်း
၁) ပထမဆုံးအနေနဲ့ ရေဘဝဲတွေကိုသန့်ရှင်းရေးပြုလုပ်ပြီး ခေါင်းပိုင်းကိုကတ်ကြေးဖြင့် တစ်ဝက်ဖြတ်ပြီးမလိုအပ်သော အရာများကိုရှင်းပြစ်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ရေဘဝဲတွေကိုဂျုံမှုန့်ဖြင့်နယ်ပြီး ရေဆေးချလိုက်ပါ။
၂) ရေပွက်ပွက်ဆူနေသောအိုးထဲကို ရေဘဝဲများထည့်ပြီး ခဏတဖြုတ်ပြုတ်ထားလိုက်ပါ။ ပြီးရင်ပြုတ်ထားရာကနေဆယ်ပြီး မျက်လုံးဖယ်ကာ လက်နှစ်ဆစ်လောက်လှီးလိုက်ပါ။
၃) ကြက်သွန်နီကိုခပ်ပါးပါးလေးလှီးပြီး ကြက်သွန်ဖြူနှင့်ဂျင်းတို့ကို နုတ်နုတ်စဉ်းထားပါ။ ငရုတ်ပွကို ခပ်ထူထူနဲ့ရှည်ရှည်လေးတစောင်းလှီးပါ။ ကြက်သွန်မြိတ်(အကြီး) ကိုလည်း လက်တစ်ဆစ်ခန့်လှီးထားပါ။
၄) ခွက်တစ်ခုထဲတွင် ကိုရီးယားငရုတ်သီးမှုန့်၊ ပဲငံပြာရည်၊ သကြား၊ ပြောင်းဖူးမှုန့်၊ သကြားရည်နှင့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်အနည်းငယ်တို့ထည့်ပြီးမွှေပါ။
၅) အိုးထဲဆီအနည်းငယ်ထည့်ပြီး အပူပေးထားပါ။ ပြီးလျှင် လှီးထားသောကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ ဂျင်းနှင့် ငရုတ်သီးတို့ကို မီးအေးအေးဖြင့်ကြော်ပါ။ ပြီးလျှင်ရေဘဝဲများထည့်ပြီး ကြော်ပါ။ နောက်ဆုံးအနေနဲ့ ဖျော်စပ်ထားတဲ့ဆော့စ်ပါထည့်ပြီး သေချာကျက်တဲ့အထိ ချက်လိုက်ပါ။ ရေဘဝဲများကျက်သွားတဲ့အခါ ဆယ်ပြီးမိမိတို့ကြိုက်နှစ်သက်တဲ့ ပန်းကန်ထဲထည့်ပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

image

အသက်ကြီးလာတော့တည်ငြိမ်လာမှာပဲနော် <br>me :

ငရုတ်သီးအတောင့်ကြော် ကြွပ်ရွနေစေချင်ရင်။
ဟိန္ဒူလူမျိုးတွေရဲ့ ထမင်းဆိုင်တွေမှာ၊ သူတို့တွေရဲ့အလှူမင်္ဂလာပွဲတွေမှာ သီးစုံပဲကုလားဟင်း၊ ငါးခြောက်ထောင်းအချိုကြော်တို့နဲ့ ငရုတ်သီးအတောင့်ကြော်ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေးနဲ့ ထမင်းသုံးဆောင်ဖူးကြမှာပါ။
အတော်ထမင်းမြိန်ပါတယ်။
ငရုတ်သီးအတောင့်ကို ဆီနဲ့ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေးဖြစ်အောင်ကြော်ထားတာက ငရုတ်သီးကြော်နံ့လေး မွှေးနေတာပါပဲ။
ရက်နည်းနည်းကြာတော့ ကိုယ်တိုင် ငရုတ်သီးအတောင့်ကို ဆီပူထဲထည့်ပြီး ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေး ကြော်လိုက်တယ်။
ကြော်ပြီးသားတွေကို ပန်းကန်ထဲထည့်ပြီး ကြောင်အိမ်ထဲမှာ ထည့်ထားလိုက်တယ်။
ခဏကြာ ထမင်းစားတော့ ငရုတ်သီးတောင့်ကြော်တွေက မကြွပ်မရွတော့ဘူး။ ညနေကျတော့ ငရုတ်သီးတောင့်ကြော်တွေက ပျော့နေကြပြီ။
ဆရာမပြလို့ နည်းမကျတာပဲဆိုတာ သိလိုက်ပါတယ်။
ဒါနဲ့ ငရုတ်သီးအတောင့်ကြော် ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေး ဖြစ်နေအောင်လုပ်နည်းကို အရီးလေးဆီကနေ သိလာရပါတယ်။
အဲဒီလျှို့ဝှက်ချက်ကတော့...
ငရုတ်သီးတောင့်ကို ဆီနဲ့ကြွပ်ကြွပ်ရွရွလေးကြော်ပြီးတာနဲ့ ပန်းကန်ထဲထည့်၊ ပူပူနွေးနွေးလေးဖြစ်နေတဲ့ အချိန်မှာပင် အပေါ်ကနေပြီးတော့ ဆားအနည်းငယ် ဖြူးပေးထားရပါတယ်။
တစ်နေကုန်၊ တစ်ညလုံး ပျော့သွားခြင်း မရှိတော့ပါဘူးတဲ့။
အားလုံး‌အဆင်ပြေကြပါစေ။
#ငရုပ်သီး

image
6 w - Translate

နိုင်ငံတကာ အရောင်းရဆုံးစာအုပ်စာရင်းမှာ နံပါတ်(၁) ဖြစ်ခဲ့သလို မကြာခင်က ပျံလွန်တော်မူသွားခဲ့တဲ့ ပုပ်ရဟန်းမင်းကြီး ဖရန်စစ်ကိုယ်တိုင် အမှာစာရေးပေးထားခဲ့တဲ့ စာအုပ်ပါ။ ၂၀၂၁ ခုနှစ်တုန်းက လီဒီယာရဲ့ လက်ဖျံမှာ နာဇီတွေက တက်တူးထိုးခဲ့တဲ့ အကျဉ်းသားနံပါတ် ၇၀၀၇၂ ကို ပုပ်ရဟန်းမင်းကြီးကိုယ်တိုင် နမ်းခဲ့လို့ ကမ္ဘာ့သတင်းတွေမှာ ခေါင်းကြီးပိုင်းနေရာယူခဲ့ပါတယ်။
နာဇီအကျဉ်းစခန်းတွေထဲမှာ အရက်စက်ဆုံး၊ အကြမ်းကြုတ်ဆုံးလို့ နာမည်ကြီးတဲ့ အော့စ်ဝစ်ချ်အကျဉ်းစခန်းရဲ့ "သေမင်းတမန်" လို့ လူသိများတဲ့ ဒေါက်တာ ဂျိုးဇက်မင်းဂလေးရဲ့ လက်က လွတ်မြောက်ခဲ့တဲ့ ကလေးမလေးရဲ့ မမေ့နိုင်စရာ၊ စိတ်ထိခိုက်စရာ အဖြစ်မှန် ဇာတ်လမ်းပါ။
လီဒီယာရဲ့ မိခင်က ဘယ်လာရု့စ်က ခုခံတော်လှန်ရေးအဖွဲ့ဝင် တစ်ယောက် ဖြစ်တယ်။ ဘယ်လာရု့စ်တောထဲမှာ ပုန်းနေတဲ့ သူတို့သားအမိကို နာဇီတွေက ဖမ်းပြီး ပိုလန်နိုင်ငံက အော့စ်ဝစ်ချ်စခန်းကို ရထားနဲ့ ပို့လိုက်တယ်။
လူ့လောကကြီးအကြောင်း ကောင်းကောင်းမသိရှာသေးတဲ့ ကောင်မလေး လီဒီယာကို ဒေါက်တာ မင်းဂလေးက သူ့ရဲ့ ရက်စက်တဲ့ စမ်းသပ်မှုတွေအတွက် ရွေးချယ်ပြီး နာမည်ဆိုးနဲ့ ကျော်ကြားတဲ့ ကလေးတွေရဲ့ အဆောင်ကို ပို့ထားလိုက်တယ်။ အဲဒီမှာ နေ့တိုင်းဟာ ကလေးတွေဟာ အသက်ရှင်ဖို့အတွက် ရုန်းကန်ရခဲ့တဲ့ နေ့ရက်တွေပါပဲ။
ဆယ့်ရှစ်လကြာ ငရဲပြည်လို နေရာမှာ သူမဟာ အကြိမ်ပေါင်းများစွာ သေမင်းနဲ့ နီးကပ်ခဲ့ပါတယ်။ သူမကို လာတွေ့ဖို့ သူ့အသက်ကိုတောင် စွန့်စားခဲ့တဲ့ သူမရဲ့ မိခင်က သူမကို ခွန်အားတွေ ပေးခဲ့ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ စခန်းလွတ်မြောက်သွားတဲ့အခါ သူမရဲ့ မိခင်က မရှိတော့ပါဘူး၊ သေပြီလို့ ယူဆထားပါတယ်။ အဲဒီအချိန်မှာ စိတ်ဒဏ်ရာတွေ အကြီးအကျယ်ရထားတဲ့ လီဒီယာကို ပိုလန်အမျိုးသမီးတစ်ယောက်က မွေးစားခဲ့တယ်။
၁၉၆၂ ခုနှစ် သူ အသက် ၂၀ ကျော်အရွယ်ကျမှ မိဘအရင်းတွေဟာ ဆိုဗီယက်ယူနီယံမှာ အသက်ရှင်နေသေးတယ်ဆိုတာကို သိလိုက်ရလို့ လီဒီယာဟာ ခါးသီးတဲ့ ရွေးချယ်မှုတစ်ခုကို ရင်ဆိုင်ရပါတော့တယ်။
လီဒီယာရဲ့ ထူးခြားတဲ့ ဇာတ်လမ်းဟာ ကမ္ဘာတစ်ဝှမ်းက လူတွေရဲ့ နှလုံးသားတွေကို ထိခိုက်စေခဲ့တယ်။ သူဟာ အရွယ်ရောက်လာတဲ့အခါမှာ ဒုတိယကမ္ဘာစစ်အတွင်းက နာဇီတွေရဲ့ ရက်စကါကြမ်းကြုတ်မှုတွေကို သက်သေခံဖို့ သူ့ရဲ့ ရည်မှန်းချက်အဖြစ် ထားရှိခဲ့တယ်။ ဒါမှသာ အမှန်တရားဟာ ဘယ်တော့မှ မေ့ပျောက်မသွားမှာပါ။
ဒါဟာ သူ့ကို နာကျင်အောင် လုပ်ခဲ့တဲ့သူတွေကို မုန်းတီးဖို့ ငြင်းဆန်တဲ့ ထူးချွန်သော အမျိုးသမီးတစ်ယောက်ရဲ့ ခွန်အားအပြည့်ရှိတဲ့ မျှော်လင့်ချက် မှတ်တမ်းတစ်ခုပါ။ သူက "အမုန်းတရားဟာ အမုန်းကို ပိုပြီး အားကောင်းလာစေတယ်။ ချစ်ခြင်းမေတ္တာကတော့ အမုန်းကို ကုစားနိုင်တဲ့ စွမ်းအားရှိပါတယ်" လို့ ပြောပါတယ်။

image

အင်ဥ ချက်စားခြင်း အကျိုးနှင့် တွဲမစားသင့်သော အစားစာများ
အင်ဥဟာ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူဖြစ်စေတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်။
ဗီတာမင် ဘီ၊ ဗီတာမင်ဒီ၊ကော့ပါး၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ Seleniun နဲ့ Antioxidant တို့ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တဲ့အပြင် အသားဓာတ်၊ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ သံဓာတ်တွေလည်းပါဝင်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ပရိုတိန်းဓာတ်တွေလည်းအများအပြားပါဝင်တဲ့အတွက် လိုအပ်တဲ့ အမိုင်နိုအက်ဆစ်တွေကို ဖြည့််ဆီးပေးပါတယ်။ ပါဝင်တဲ့အမျှင်ဓာတ်တွေကြောင့် အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကို ကောင်းမွန်စေပြီး၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
အင်ဥမှာ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေ ပါဝင်တဲ့အတွက်လည်း ဆဲလ်တွေကိုဖျက်ဆီးမယ့် ဓာတ်တွေကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေဟာ ကင်ဆာရောဂါ၊ ဆီးချိုရောဂါတွေကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
အင်ဥဟာ အချို့သော ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားမှုကို လျော့ကျစေပါတယ်။ ပဋိဇီဝဆေးတွေကိုတောင် ခုခံအားမြင့်မားတဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးမှုကိုတောင်ရပ်တန့်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
ဒါ့အပြင် အင်ဥက ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျစေသလိုအသည်း၊ အဆုတ်၊ ရင်သားအကျိတ်ဖွ့ံဖြိုးလာမှုကို တားဆီးပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပါတယ်။
အင်ဥမှာ အာဟာရဓာတ်တွေဖြစ်တဲ့ Antioxidant နဲ့ Amino Acid တို့ပါဝင်တဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ခုခံအားစနစ်ကို မြင့်တက်စေပြီး Copper ပါဝင်တာကြောင့် သံဓာတ်စုပ်ယူမှုကိုအားကောင်းစေပါတယ်။ ပြီးတော့ ကိုယ်အလေးချိန်ကိုမြင့်တက်စေတဲ့ ကိုလက်စထေရောနဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်ပါဝင်မှု နည်းပါးပြီးအမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တာကြောင့် နှလုံးရောဂါ၊ နှလုံးရောဂါဆိုင်ရာ ပြဿနာနဲ့ လေဖြတ်ခြင်းကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ယောအတွင်းဝန် ဦးဘိုးလှိုင်ရဲ့ ဥတုဘောဇနသင်္ဂဟကျမ်းမှာ “မြေဥ၊ အင်ဥ၊ မှိုဥ၊ မှိုမျိုးတို့ကို သံသေဒဇ ဟူ၍လည်းကောင်း၊ ဘူမိဆန္ဒဟူ၍လည်းကောင်း၊ သီလိန္ဒက ဟူလည်းကောင်းခေါ်၏။ ထိုမှိုမျိုးတို့သည် ကျိချွဲကုန်၏။ အေးကုန်၏။ ချိုဆိမ့်၏။ကြေခဲ၏။ မစင်ကြယ်လျှင် ဝမ်းသွန်၊ ဝမ်းပျက်၊ သလိပ်နာတို့ကိုဖြစ်စေတတ်၏” ဆိုထားတာကိုတွေ့ရပါတယ်။
သို့သော်လည်း မှိုဓာတ်မတည့်သူနဲ့ အစာအဆိပ်သင့်ဖူးသူတွေအနေနဲ့တော့ အင်ဥကို ဆင်ခြင်စားသုံးသင့်ဖို့လိုပါတယ်။ အင်ဥ အချဉ်တည်ထားတဲ့အစားအစာတွေနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီ၊ပဲငပိ၊ ဒူးရင်းသီး၊ ချောကလက်တို့နဲ့ တွဲဖက်မစားသုံးသင့်ပါဘူး။
ဒီလိုရာသီ မိုးဦးကျ အချိန်မှာ အင်ပင်တွေအောက် မြေကြီးကလေး ကွဲပြီး အာနေရင် အဲသည်နေရာကို ဓားချွန်လေး ဝါးစူးလေးနဲ့ ယက်ဖြဲရှာကြရပါတယ်
အင်ဥဟာ မှို အမျိုးအစာ ဖြစ်တာကြောင့် မှိုမှာ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်ပါတယ်
ပရိုတင်း အမိုင်နိုအက်ဆစ်ဓာတ် ကယ်လ်စီယမ် မီးစုန်းဓာတ် တွေ ပါဝင်ပါ
တယ်
ကျန်းမာရေး အကျိုးပြု ရာသီစာ ဖြစ်သော်လည်း အင်ဥ နှင့် ဓာတ်မတည့် သည့် အစားအစာများ မတည့်သူများ ရှိနိုင်သောကြောင့် သတိပြုဆင်ခြင် စားသောက် ရန် လိုအပ်ပါတယ်
အင်ဥကို ဒညင်းသီး ပီလောပီနံ၊မျောက်ငိုသီး ကြောင်လျှာသီး ကြက်ဟင်းခါး
ဂဏာန်း ဖားသား ဒူးရင်းသီး မျှစ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ် ငါးချဉ် ဆူးပုပ် ပဲငါးပိ တို့နဲ့
တွဲဖက် မစားသင့်ပါ
မူးဝေ အော့အန် တတ်ပါတယ်
သွေးတိုး ရောဂါရှိသူတွေနဲ့ နှလုံး သမားတွေ အတွက်လည်း အင်ဥကို ရှောင်သင့်ပါတယ်
အင်ဥဟာ ခါးကိုက် ခါးနားတတ်သူတွေ အစာ အဆိပ်သင့်တတ်သူတွေ အတွက်ကတော့ သတိထားသင့်တဲ့ အစားအစာပါ
အင်ဥမှာ ယူရစ်အက်ဆစ်ဓာတ်တွေ ပေါများစွာ ပါဝင်တာကြောင့် လေးဘက်နာ ရောဂါသမားတွေနဲ့ ဂေါက်ရောဂါသမားတွေ သတိထား စားသင့်ပါတယ်
``အင်ဥဆီပြန်ချက်နည်း´´
ဟင်းမချက်မီ အင်ဥကို ရေစိမ်ပြီး သဲစင်အောင် ဆေးရန်လိုအပ်ပါသည်
အထူးသဖြင့် အင်ဥသည် သဲများ နွံများအတွင်းမှ ရရှိသည့် အတွက်
ရေကို ၄- ၅ ခါလောက် ဇကာနှင့် တိုက၍ ဆေးရပါမည် အင်ဥတလုံးခြင်းစီကို သေချာတိုက်ချွတ် ဆေးမှလည်း သဲစင်မှာ ဖြစ်ပါသည်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
အင်ဥ - ၂၅ ကျပ်သား
ခရမ်းချဉ်သီး ၁ -လုံး
ကြက်သွန်နီ -၂ လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ -၃ မွှာ
ငြုပ်သီး ပွ -၂ တောင့်
အရောင်တင်
နနွင်း
ဆီ
ဆား
အရသာမှုန့် အနည်းငယ် ဆီ တို့ လိုအပ်ပါတယ်
အင်ဥ ကို အလုံးလိုက်ချက်စား ကြသလို ပါးပါးလှီး ပြီးမှလည်း ချက်စားကြပါသည်
အင်ဥ များအား လိုအပ်သလို လှီးထားပါ
ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားပါ ထားပါ ကြက်သွန်ဖြူ ညက်အောင်ထောင်း
ခရမ်းချဉ်သီး လှီးထားပါ
ဒယ်အိုးအတွင်းတွှင် ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံး ထည့်နယ် ပီး အဖုံးအုပ် မီးဖိုပေါ်တည်ထားပါ
ဆီပြန်လာပါက မွှေပေးပြီး ဟင်းအပေါ် ရေမြုပ်သည်ထိ ထည့် အဖုံးအုပ်
ပြန်တည်ထားပါ
ရေခမ်းပြီး ဆီပြန်လာပါက အရသာအပေါ့အငံမြည်းပြီး အင်ဥများနူး လာပါက
ပြင်ဆင်တည်ခင်းစားသောက်နိုင်ပြီ ဖြစ်ပါသည်
crd

image

အင်ဥ ချက်စားခြင်း အကျိုးနှင့် တွဲမစားသင့်သော အစားစာများ
အင်ဥဟာ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူဖြစ်စေတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်။
ဗီတာမင် ဘီ၊ ဗီတာမင်ဒီ၊ကော့ပါး၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ Seleniun နဲ့ Antioxidant တို့ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တဲ့အပြင် အသားဓာတ်၊ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ သံဓာတ်တွေလည်းပါဝင်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ပရိုတိန်းဓာတ်တွေလည်းအများအပြားပါဝင်တဲ့အတွက် လိုအပ်တဲ့ အမိုင်နိုအက်ဆစ်တွေကို ဖြည့််ဆီးပေးပါတယ်။ ပါဝင်တဲ့အမျှင်ဓာတ်တွေကြောင့် အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကို ကောင်းမွန်စေပြီး၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
အင်ဥမှာ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေ ပါဝင်တဲ့အတွက်လည်း ဆဲလ်တွေကိုဖျက်ဆီးမယ့် ဓာတ်တွေကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေဟာ ကင်ဆာရောဂါ၊ ဆီးချိုရောဂါတွေကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
အင်ဥဟာ အချို့သော ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားမှုကို လျော့ကျစေပါတယ်။ ပဋိဇီဝဆေးတွေကိုတောင် ခုခံအားမြင့်မားတဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးမှုကိုတောင်ရပ်တန့်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
ဒါ့အပြင် အင်ဥက ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျစေသလိုအသည်း၊ အဆုတ်၊ ရင်သားအကျိတ်ဖွ့ံဖြိုးလာမှုကို တားဆီးပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပါတယ်။
အင်ဥမှာ အာဟာရဓာတ်တွေဖြစ်တဲ့ Antioxidant နဲ့ Amino Acid တို့ပါဝင်တဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ခုခံအားစနစ်ကို မြင့်တက်စေပြီး Copper ပါဝင်တာကြောင့် သံဓာတ်စုပ်ယူမှုကိုအားကောင်းစေပါတယ်။ ပြီးတော့ ကိုယ်အလေးချိန်ကိုမြင့်တက်စေတဲ့ ကိုလက်စထေရောနဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်ပါဝင်မှု နည်းပါးပြီးအမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တာကြောင့် နှလုံးရောဂါ၊ နှလုံးရောဂါဆိုင်ရာ ပြဿနာနဲ့ လေဖြတ်ခြင်းကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ယောအတွင်းဝန် ဦးဘိုးလှိုင်ရဲ့ ဥတုဘောဇနသင်္ဂဟကျမ်းမှာ “မြေဥ၊ အင်ဥ၊ မှိုဥ၊ မှိုမျိုးတို့ကို သံသေဒဇ ဟူ၍လည်းကောင်း၊ ဘူမိဆန္ဒဟူ၍လည်းကောင်း၊ သီလိန္ဒက ဟူလည်းကောင်းခေါ်၏။ ထိုမှိုမျိုးတို့သည် ကျိချွဲကုန်၏။ အေးကုန်၏။ ချိုဆိမ့်၏။ကြေခဲ၏။ မစင်ကြယ်လျှင် ဝမ်းသွန်၊ ဝမ်းပျက်၊ သလိပ်နာတို့ကိုဖြစ်စေတတ်၏” ဆိုထားတာကိုတွေ့ရပါတယ်။
သို့သော်လည်း မှိုဓာတ်မတည့်သူနဲ့ အစာအဆိပ်သင့်ဖူးသူတွေအနေနဲ့တော့ အင်ဥကို ဆင်ခြင်စားသုံးသင့်ဖို့လိုပါတယ်။ အင်ဥ အချဉ်တည်ထားတဲ့အစားအစာတွေနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီ၊ပဲငပိ၊ ဒူးရင်းသီး၊ ချောကလက်တို့နဲ့ တွဲဖက်မစားသုံးသင့်ပါဘူး။
ဒီလိုရာသီ မိုးဦးကျ အချိန်မှာ အင်ပင်တွေအောက် မြေကြီးကလေး ကွဲပြီး အာနေရင် အဲသည်နေရာကို ဓားချွန်လေး ဝါးစူးလေးနဲ့ ယက်ဖြဲရှာကြရပါတယ်
အင်ဥဟာ မှို အမျိုးအစာ ဖြစ်တာကြောင့် မှိုမှာ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်ပါတယ်
ပရိုတင်း အမိုင်နိုအက်ဆစ်ဓာတ် ကယ်လ်စီယမ် မီးစုန်းဓာတ် တွေ ပါဝင်ပါ
တယ်
ကျန်းမာရေး အကျိုးပြု ရာသီစာ ဖြစ်သော်လည်း အင်ဥ နှင့် ဓာတ်မတည့် သည့် အစားအစာများ မတည့်သူများ ရှိနိုင်သောကြောင့် သတိပြုဆင်ခြင် စားသောက် ရန် လိုအပ်ပါတယ်
အင်ဥကို ဒညင်းသီး ပီလောပီနံ၊မျောက်ငိုသီး ကြောင်လျှာသီး ကြက်ဟင်းခါး
ဂဏာန်း ဖားသား ဒူးရင်းသီး မျှစ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ် ငါးချဉ် ဆူးပုပ် ပဲငါးပိ တို့နဲ့
တွဲဖက် မစားသင့်ပါ
မူးဝေ အော့အန် တတ်ပါတယ်
သွေးတိုး ရောဂါရှိသူတွေနဲ့ နှလုံး သမားတွေ အတွက်လည်း အင်ဥကို ရှောင်သင့်ပါတယ်
အင်ဥဟာ ခါးကိုက် ခါးနားတတ်သူတွေ အစာ အဆိပ်သင့်တတ်သူတွေ အတွက်ကတော့ သတိထားသင့်တဲ့ အစားအစာပါ
အင်ဥမှာ ယူရစ်အက်ဆစ်ဓာတ်တွေ ပေါများစွာ ပါဝင်တာကြောင့် လေးဘက်နာ ရောဂါသမားတွေနဲ့ ဂေါက်ရောဂါသမားတွေ သတိထား စားသင့်ပါတယ်
``အင်ဥဆီပြန်ချက်နည်း´´
ဟင်းမချက်မီ အင်ဥကို ရေစိမ်ပြီး သဲစင်အောင် ဆေးရန်လိုအပ်ပါသည်
အထူးသဖြင့် အင်ဥသည် သဲများ နွံများအတွင်းမှ ရရှိသည့် အတွက်
ရေကို ၄- ၅ ခါလောက် ဇကာနှင့် တိုက၍ ဆေးရပါမည် အင်ဥတလုံးခြင်းစီကို သေချာတိုက်ချွတ် ဆေးမှလည်း သဲစင်မှာ ဖြစ်ပါသည်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
အင်ဥ - ၂၅ ကျပ်သား
ခရမ်းချဉ်သီး ၁ -လုံး
ကြက်သွန်နီ -၂ လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ -၃ မွှာ
ငြုပ်သီး ပွ -၂ တောင့်
အရောင်တင်
နနွင်း
ဆီ
ဆား
အရသာမှုန့် အနည်းငယ် ဆီ တို့ လိုအပ်ပါတယ်
အင်ဥ ကို အလုံးလိုက်ချက်စား ကြသလို ပါးပါးလှီး ပြီးမှလည်း ချက်စားကြပါသည်
အင်ဥ များအား လိုအပ်သလို လှီးထားပါ
ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားပါ ထားပါ ကြက်သွန်ဖြူ ညက်အောင်ထောင်း
ခရမ်းချဉ်သီး လှီးထားပါ
ဒယ်အိုးအတွင်းတွှင် ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံး ထည့်နယ် ပီး အဖုံးအုပ် မီးဖိုပေါ်တည်ထားပါ
ဆီပြန်လာပါက မွှေပေးပြီး ဟင်းအပေါ် ရေမြုပ်သည်ထိ ထည့် အဖုံးအုပ်
ပြန်တည်ထားပါ
ရေခမ်းပြီး ဆီပြန်လာပါက အရသာအပေါ့အငံမြည်းပြီး အင်ဥများနူး လာပါက
ပြင်ဆင်တည်ခင်းစားသောက်နိုင်ပြီ ဖြစ်ပါသည်
crd

image

အင်ဥ ချက်စားခြင်း အကျိုးနှင့် တွဲမစားသင့်သော အစားစာများ
အင်ဥဟာ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူဖြစ်စေတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ များစွာပါဝင်ပါတယ်။
ဗီတာမင် ဘီ၊ ဗီတာမင်ဒီ၊ကော့ပါး၊ ပိုတက်ဆီယမ်၊ Seleniun နဲ့ Antioxidant တို့ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်တဲ့အပြင် အသားဓာတ်၊ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ သံဓာတ်တွေလည်းပါဝင်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ပရိုတိန်းဓာတ်တွေလည်းအများအပြားပါဝင်တဲ့အတွက် လိုအပ်တဲ့ အမိုင်နိုအက်ဆစ်တွေကို ဖြည့််ဆီးပေးပါတယ်။ ပါဝင်တဲ့အမျှင်ဓာတ်တွေကြောင့် အူမကြီးလှုပ်ရှားမှုကို ကောင်းမွန်စေပြီး၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
အင်ဥမှာ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေ ပါဝင်တဲ့အတွက်လည်း ဆဲလ်တွေကိုဖျက်ဆီးမယ့် ဓာတ်တွေကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။ အန်တီအောက်စီးဒန့်တွေဟာ ကင်ဆာရောဂါ၊ ဆီးချိုရောဂါတွေကနေ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
အင်ဥဟာ အချို့သော ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားမှုကို လျော့ကျစေပါတယ်။ ပဋိဇီဝဆေးတွေကိုတောင် ခုခံအားမြင့်မားတဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေရဲ့ ကြီးထွားဖွံ့ဖြိုးမှုကိုတောင်ရပ်တန့်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
ဒါ့အပြင် အင်ဥက ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျစေသလိုအသည်း၊ အဆုတ်၊ ရင်သားအကျိတ်ဖွ့ံဖြိုးလာမှုကို တားဆီးပေးနိုင်တဲ့ အာနိသင်ရှိပါတယ်။
အင်ဥမှာ အာဟာရဓာတ်တွေဖြစ်တဲ့ Antioxidant နဲ့ Amino Acid တို့ပါဝင်တဲ့အတွက် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ခုခံအားစနစ်ကို မြင့်တက်စေပြီး Copper ပါဝင်တာကြောင့် သံဓာတ်စုပ်ယူမှုကိုအားကောင်းစေပါတယ်။ ပြီးတော့ ကိုယ်အလေးချိန်ကိုမြင့်တက်စေတဲ့ ကိုလက်စထေရောနဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ်ပါဝင်မှု နည်းပါးပြီးအမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တာကြောင့် နှလုံးရောဂါ၊ နှလုံးရောဂါဆိုင်ရာ ပြဿနာနဲ့ လေဖြတ်ခြင်းကိုကာကွယ်ပေးပါတယ်။
ယောအတွင်းဝန် ဦးဘိုးလှိုင်ရဲ့ ဥတုဘောဇနသင်္ဂဟကျမ်းမှာ “မြေဥ၊ အင်ဥ၊ မှိုဥ၊ မှိုမျိုးတို့ကို သံသေဒဇ ဟူ၍လည်းကောင်း၊ ဘူမိဆန္ဒဟူ၍လည်းကောင်း၊ သီလိန္ဒက ဟူလည်းကောင်းခေါ်၏။ ထိုမှိုမျိုးတို့သည် ကျိချွဲကုန်၏။ အေးကုန်၏။ ချိုဆိမ့်၏။ကြေခဲ၏။ မစင်ကြယ်လျှင် ဝမ်းသွန်၊ ဝမ်းပျက်၊ သလိပ်နာတို့ကိုဖြစ်စေတတ်၏” ဆိုထားတာကိုတွေ့ရပါတယ်။
သို့သော်လည်း မှိုဓာတ်မတည့်သူနဲ့ အစာအဆိပ်သင့်ဖူးသူတွေအနေနဲ့တော့ အင်ဥကို ဆင်ခြင်စားသုံးသင့်ဖို့လိုပါတယ်။ အင်ဥ အချဉ်တည်ထားတဲ့အစားအစာတွေနဲ့ ကြက်ဟင်းခါးသီ၊ပဲငပိ၊ ဒူးရင်းသီး၊ ချောကလက်တို့နဲ့ တွဲဖက်မစားသုံးသင့်ပါဘူး။
ဒီလိုရာသီ မိုးဦးကျ အချိန်မှာ အင်ပင်တွေအောက် မြေကြီးကလေး ကွဲပြီး အာနေရင် အဲသည်နေရာကို ဓားချွန်လေး ဝါးစူးလေးနဲ့ ယက်ဖြဲရှာကြရပါတယ်
အင်ဥဟာ မှို အမျိုးအစာ ဖြစ်တာကြောင့် မှိုမှာ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်ပါတယ်
ပရိုတင်း အမိုင်နိုအက်ဆစ်ဓာတ် ကယ်လ်စီယမ် မီးစုန်းဓာတ် တွေ ပါဝင်ပါ
တယ်
ကျန်းမာရေး အကျိုးပြု ရာသီစာ ဖြစ်သော်လည်း အင်ဥ နှင့် ဓာတ်မတည့် သည့် အစားအစာများ မတည့်သူများ ရှိနိုင်သောကြောင့် သတိပြုဆင်ခြင် စားသောက် ရန် လိုအပ်ပါတယ်
အင်ဥကို ဒညင်းသီး ပီလောပီနံ၊မျောက်ငိုသီး ကြောင်လျှာသီး ကြက်ဟင်းခါး
ဂဏာန်း ဖားသား ဒူးရင်းသီး မျှစ်ချဉ် ပုဇွန်ချဉ် ငါးချဉ် ဆူးပုပ် ပဲငါးပိ တို့နဲ့
တွဲဖက် မစားသင့်ပါ
မူးဝေ အော့အန် တတ်ပါတယ်
သွေးတိုး ရောဂါရှိသူတွေနဲ့ နှလုံး သမားတွေ အတွက်လည်း အင်ဥကို ရှောင်သင့်ပါတယ်
အင်ဥဟာ ခါးကိုက် ခါးနားတတ်သူတွေ အစာ အဆိပ်သင့်တတ်သူတွေ အတွက်ကတော့ သတိထားသင့်တဲ့ အစားအစာပါ
အင်ဥမှာ ယူရစ်အက်ဆစ်ဓာတ်တွေ ပေါများစွာ ပါဝင်တာကြောင့် လေးဘက်နာ ရောဂါသမားတွေနဲ့ ဂေါက်ရောဂါသမားတွေ သတိထား စားသင့်ပါတယ်
``အင်ဥဆီပြန်ချက်နည်း´´
ဟင်းမချက်မီ အင်ဥကို ရေစိမ်ပြီး သဲစင်အောင် ဆေးရန်လိုအပ်ပါသည်
အထူးသဖြင့် အင်ဥသည် သဲများ နွံများအတွင်းမှ ရရှိသည့် အတွက်
ရေကို ၄- ၅ ခါလောက် ဇကာနှင့် တိုက၍ ဆေးရပါမည် အင်ဥတလုံးခြင်းစီကို သေချာတိုက်ချွတ် ဆေးမှလည်း သဲစင်မှာ ဖြစ်ပါသည်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
အင်ဥ - ၂၅ ကျပ်သား
ခရမ်းချဉ်သီး ၁ -လုံး
ကြက်သွန်နီ -၂ လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ -၃ မွှာ
ငြုပ်သီး ပွ -၂ တောင့်
အရောင်တင်
နနွင်း
ဆီ
ဆား
အရသာမှုန့် အနည်းငယ် ဆီ တို့ လိုအပ်ပါတယ်
အင်ဥ ကို အလုံးလိုက်ချက်စား ကြသလို ပါးပါးလှီး ပြီးမှလည်း ချက်စားကြပါသည်
အင်ဥ များအား လိုအပ်သလို လှီးထားပါ
ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလှီးထားပါ ထားပါ ကြက်သွန်ဖြူ ညက်အောင်ထောင်း
ခရမ်းချဉ်သီး လှီးထားပါ
ဒယ်အိုးအတွင်းတွှင် ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံး ထည့်နယ် ပီး အဖုံးအုပ် မီးဖိုပေါ်တည်ထားပါ
ဆီပြန်လာပါက မွှေပေးပြီး ဟင်းအပေါ် ရေမြုပ်သည်ထိ ထည့် အဖုံးအုပ်
ပြန်တည်ထားပါ
ရေခမ်းပြီး ဆီပြန်လာပါက အရသာအပေါ့အငံမြည်းပြီး အင်ဥများနူး လာပါက
ပြင်ဆင်တည်ခင်းစားသောက်နိုင်ပြီ ဖြစ်ပါသည်
crd

imageimage
6 w - Translate

လူဆိုတာ ကိုယ်ဘာဖြစ်ချင်လဲ။ ကိုယ့်ဘာသာ ဖန်တီးလုပ်ယူလို့ရတယ်။ အသက်အရွယ်နဲ့လည်း မဆိုင်ဘူး။ ငွေကြေးချမ်းသာမှုနဲ့လည်း မဆိုင်ဘူး။ အချိန်ယူပြီး မိမိလိုချင်တဲ့ဘဝကို ပုံဖော်လို့ရတယ်။
Body လှလှပပ လိုချင်ရင် အစားအသောက်ကို ကယ်လိုရီနဲ့ တွက်ချက်စားပြီး Gym ပုံမှန်သွားပါ။ သုံးလလောက်ဆို သိသာတဲ့အခြေအနေတစ်ခုရောက်နေပြီ။ အင်္ဂလိပ်စာကျွမ်းချင်ရင် နေ့စဉ်လေ့ကျင့်၊ နားထောင်၊ စာအုပ်တွေဖတ်ပါ။ လအနည်းငယ်ဆို တော်တော်ပြောနိုင်လာလိမ့်မယ်။
Beauty Blogger ဖြစ်ချင်ရင် နေ့တိုင်း မိတ်ကပ်လိမ်းလေ့ကျင့်ရင် လပိုင်းဆို ကျွမ်းကျင်သူအဆင့်ဖြစ်လာပြီ။ Chef ဖြစ်ချင်ရင် ဟင်းချက်နည်းတွေ လေ့လာ ချက်ကြည့်ရင်း တဖြည်းဖြည်း ကျွမ်းလာလိမ့်မယ်။
ဘဝမှာ မွေးလာကတည်းက ဘယ်သူမှ ဘာမှ မတတ်ကြဘူး။ ကိုယ်စိတ်ဝင်စားတဲ့အရာတစ်ခုကို အချိန်ယူပြီး သေချာလေ့လာရင် မကြာခင် ကျွမ်းကျင်သူအဆင့်ရောက်လာလိမ့်မယ်။ လုပ်နိုင်သူတွေကို အားကျနေပြီး မိမိကိုယ်ကို အသုံးမကျသူလို့ မမြင်ဘဲ ကိုယ်ကြိုးစားရင် ဖြစ်နိုင်တယ်လို့ မှတ်ယူထားပါ။ မိမိဘဝအတွက်အကောင်းဆုံး The Best Version of You ကို ဖန်တီးနိုင်မယ့်သူက မိမိကိုယ်တိုင်သာ ဖြစ်ပါတယ်။
Dr. Moe ရဲ့ “အမှောင်ထုရဲ့အဆုံးမှာ အလင်းရောင်ရှိတယ်” စာအုပ်ကနေ ကောက်နုတ်ထားတာဖြစ်ပါတယ်။ ဒီစာအုပ်မှာ Self-improvement နဲ့ Happy Mind, Happy Life ဆိုပြီး တိုးတက်အောင်မြင်ရေးနဲ့ စိတ်ခွန်အားဖြည့်စာစုတွေကို ဖတ်ရှုရမှာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုယ့်ကိုယ်ကိုယ် တိုးတက်အောင်မြင်အောင် ဘယ်လိုတည်ဆောက်မလဲ၊ ကိုယ့်ကိုယ်ကိုယ်ယုံကြည်မှုရှိအောင် ဘယ်လိုလေ့ကျင့်ပျိုးထောင်မလဲ၊ ပြည်ပမှာအလုပ်လုပ်မယ့်သူတွေ လေ့လာမှတ်သားသင့်တာတွေ၊ နေ့စဉ် အကြည်ဓာတ်ရရှိစေမယ့် ဘ၀နေထိုင်မှုပုံစံ စတာတွေနဲ့ပတ်သက်ပြီး စာရေးသူက သူလေ့လာထားတဲ့ အသိပညာတွေ၊ သူ အမေရိကန်နိုင်ငံမှာ နေထိုင်လုပ်ကိုင်တဲ့အတွေ့အကြုံတွေကို ပေါင်းစပ်ပြီး ဝေမျှထားပါတယ်။

image