မုန်လာဥဖြူသုပ်
#စာနည်းနည်းရှည်ပါမယ်။
နယူတန်ရဲ့ဆွဲငင်ခြင်းနိယာမအရေးကြီးသလိုဆယ်စက္ကန့်အတွင်းဖြစ်ပေါ်လာတဲ့ကျွန်တော်တို့ရဲ့အရသာခံစွမ်းအင်ကလဲအရေးပါ ပါတယ်။
ပထမဦးဆုံးမုန်လာဥဖြူသုပ်စတင်စားဖူးတာကတော့ကျွန်တော်တို့မြို့(မိုးကုတ်မြို့)ရဲ့ရပ်ကွက်တခု ဝါ အုပ်စုအဖွဲ့တခုဖြစ်တဲ့ပန်းသေးတန်းဆိုတဲ့ရပ်ကွက်မှာ ဒံပေါက်ထမင်းချက်တဲ့အခါတွဲဖက်အချဥ်အဖြစ်စားလေ့ရှိကြပါတယ်။ ဒံပေါက်ကိုကြက်သားနှင့်ချက်သည်ဖြစ်စေ၊အမဲသားနှင့်ချက်သည်ဖြစ်စေ ဒီမုန်လာဥသုပ်က မပါမဖြစ်ပါသလို တခြားဟင်းပွဲများနှင့်လဲတွဲဖက်လေ့ရှိကြပါတယ်။
ထိုအချိန်စစားဖူးကတည်းကဒီအသုပ်ထဲမှာဘာတွေပါတယ်၊ စားရတဲ့အရသာကဘယ်လို၊ ခံတွင်းထဲမှာ ဘယ်အရာနဲ့ဘယ်အရာပေါင်းစပ်မှုကဘယ်လိုဆိုတာကောင်းကောင်းကြီးမှတ်မိနေပါတယ်။ ထိုငယ်စဥ်အချိန်က မသုပ်တတ်သေးသလို ကျွန်တော်ကအစားအသောက်ဖန်တီးတဲ့ဝါသနာရှင်ဖြစ်လာလိမ့်မယ်လို့ ထင်မထားခဲ့ပါဘူး။ထမနှဲစားရင် မြေပဲဆံဖယ်စားလေ့ရှိတဲ့ကျွန်တော်က ဒီမုန်လာဥသုပ်ထဲကမြေပဲနဲ့
မုန်လာဥမျှင်လေးတွေရဲ့ကြွပ်ရွမှုဟာဝါးနေစဥ်တပြိုင်နက်တည်းပေါင်းစပ်ပျော်ဝင်သွားတဲ့
ဖြစ်စဥ်ကိုအနှစ်သက်ဆုံးပါပဲ။
ဒါကြောင့်ဒီဟင်းပွဲဖန်တီးဖို့စီစဥ်တဲ့အခါ မုန်လာဥကိုဘယ်လိုခြစ်ထားလဲ၊ သူနဲ့အတူတပြိုင်တည်းပြိုကွဲသွားရမယ့်မြေပဲလှော်ကိုဘယ်အနေအထားထောင်းမလဲဆိုတာကဒီအသုပ်ရဲ့အရေးပါမှုပါပဲ။ ကျွန်တော်ကမုန်လာဥဖြူကို ယိုးဒယားသင်္ဘောသီးထောင်းအရွယ်လောက်ခြစ်မယ်ဆိုရင်စာဖတ်သူကမြေပဲကိုဘယ်လောက်ညှက်အောင်ထောင်းမယ်လို့စဥ်းစားနေလိမ့်မယ်လို့ကျွန်တော်ယုံကြည်ပါတယ်။
မုန်လာဥကဝါးလို့ညှက်နေပြီ မြေပဲကအခုမှကိုက်ဝါးနေရတုန်းဆိုရင်တော့မဟုတ်သေးပါဘူး 😁
အခုနောက်ပိုင်းကျွန်တော်ကဟင်းပွဲတခုဖန်တီးတဲ့အခါတိုင်း ရက်စီပီအပြည့်အစုံချမပေးတော့ပါဘူး၊စာဖတ်သူကို တွေးရမယ့်အတွေးတစလေး ဖွင့်ဟပေးထားရတာကို ပိုနှစ်သက်လာပါတယ်( ဝါ) ရက်စီပီအပြည့်အစုံချပြရင်လုံးစုံခိုးချတာကြောင့်လဲပါ ပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကျွန်တော့်ချက်နည်းအာဘော်ကိုဘယ်လောက်ထိစိတ်ဝင်တစားရှိပြီးဘယ်လောက်အားတက်သရောလိုက်ချက်ကြည့်ကြသလဲဆိုတာလေးကိုလဲ ကျွန်တော်ကစိတ်ဝင်တစားစောင့်ကြည့်လေ့ရှိပါတယ်။
အသုပ်တို့ရဲ့ထုံးစံအတိုင်းသုပ်ရတာအင်မတန်မြန်ပါတယ်။ အဓိကဖြစ်တဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ+နှမ်းဆီချက်၊မြေပဲထောင်း၊ပုစွန်ခြောက်မှုန့်ကောင်းကောင်းလေး၊နှမ်းမဲလေးတွေလဲလှော်ပြီးအအေးခံထားရပါမယ်။
မုန်လာဥကို ခြစ်တံအလတ် နှင့် ယိုးဒယားသင်္ဘောသီးထောင်းအမျှင်များကဲ့သို့ရအောင်ခြစ်ပါ။ ဆားအနည်းငယ်ထည့်ပြီးသမအောင်မွှေထားလိုက်ပါ။ငရုတ်သီးစိမ်း၊နံနံပင်ပါးပါးလှီးထားပါ။
မုန်လာဥအနံ့ပြင်းပြင်းနဲ့အခိုးတွေထွက်သွားအောင်လက်နှင့်ဖိနယ်ပြီး ရေသုံးထပ်လောက်ဆေး၊ရေစစ်ထားပါ။သုပ်တော့မယ်ဆိုရင်ရေကိုစင်နေအောင်ညှစ်ပေးပါ။
သုပ်မယ့်ဇလုံထဲမှာ မုန်လာဥထည့် ၊ နှမ်းမဲလှော်၊ပုစွန်ခြောက်မှုန့်၊ နှမ်း+ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်၊အရသာမှုန့်၊ငရုတ်သီးစိမ်း၊နံနံပင်၊နှမ်းဆီပါရုံ၊ သံပုရာရည်ညှစ်ပြီးခပ်ဖွဖွလေးနယ်ပေးပါ။
ဆားနှင့်နယ်ပြီးဆေးထားတဲ့အတွက်အငံဓာတ်ကျန်နေတာမို့ ဆားကိုလိုအပ်မှထည့်ဖြည့်ပေးပါ။
အသုပ်ကခပ်မွမွလေးဖြစ်နေရပါမယ်။ ဥပမာအနေနဲ့​မြင်အောင်ပြောရရင်သကြားမုန့်ဖက်ထုပ်ထဲဌပနာထည့်မယ့် အုန်းသီးအစာ လိုလေးဖြစ်နေရပါမယ်။ သံပုရာရည်နဲ့ဆီချက်ကြောင့်အရည်ဖြူလေးထွက်ရုံလောက်လေးပါ။အရည်တွေထွက်တာများနေရင်၊အသုပ်ကပုံ့အိအိနဲ့ပျော့နေပြီ၊ထိုင်နေပြီဆိုရင်တော့ ပါဝင်ပစ္စည်းမမှားပဲချက်ပြုတ်နည်းလမ်းမှာလိုအပ်ချက်ရှိနေပြီလို့သိထားရပါမယ်။
ဒီမုန်လာဥသုပ်စားပေးခြင်းကကျန်းမာရေးအတွက်အလွန်အကျိုးပြုပါတယ်။ အစာခြေလမ်းကြောင်းရှင်းလင်းပေးခြင်း၊အူမကြီးကင်ဆာ၊ကျောက်တည်နိုင်မှုတို့ကိုချေဖျက်နိုင်စွမ်းရှိတာမို့မကြာခဏစားသုံးပေးသင့်ပါတယ်။

image

#ငါးရံ့နှင့်မရမ်းသီးဆားစိမ်ကလယ်ချက်
ဒီနေ့တော့ မွန်ပြည်နယ်ဖက်ကချက်လေ့ရှိတဲ့
ကလယ်ချက်ပုံစံလေးကိုမွန်အငွေ့အသက်တွေပိုလွှမ်းထုံသွားအောင် မရမ်းသီးနုနုဆားရည်စိမ်လေးထည့်ချက်ထားတော့ မဆလာနံ့သင်းသင်း
ချိုချဥ်ပြုံးအရသာလေးနဲ့စားမြိန်ခံတွင်းတွေ့စေမယ့်ငါးဟင်းတခွက်ပါပဲ။
မရမ်းသီးဆားရည်စိမ်ဆိုတာ အချဥ်ပေါင်းလိုစားတဲ့ခံတွင်းလိုက်စာမဟုတ်ပဲ ဟင်းချက်တဲ့အခါထည့်ချက်ဖို့ဆားရည်နဲ့ချည်းသီးသန့်စိမ်ထားတဲ့ဆားရည်စိမ်သာဖြစ်ပါတယ်။
ဒီဟင်းလေးချက်မယ်ဆိုအထက်မှာဖော်ပြထားတဲ့မရမ်းသီးဆားရည်စိမ်လေးရှိရပါမယ်။
ကျွန်တော်က အရင်နှစ်ကစိမ်ထားတဲ့လက်ကျန်လေးရှိလို့ထည့်ချက်ပါတယ်။မရှိဘူးဆိုလဲခုလိုမရမ်းသီးပေါချိန်မို့အစိမ်းကိုထက်ခြမ်းခွဲပြီးဆားနဲ့နှပ်ထားကာ ချက်တဲ့အချိန်မှရေဆေးပြီးထည့်ချက်လို့ရပါတယ်။
ချက်မယ်ဆိုရင် ငါးရံ့ကွင်းလေးတွေကိုရေဆေးပြီး၊ဆားခပ်များများ၊အရသာမှုန့်နဲ့နယ်ထားပါ။
ကြက်သွန်နီ ၁ခြမ်း၊ ကြက်သွန်ဖြူအမွှာကြီး၅ မွှာလောက်ကိုဂေါ်ရန်ဂျီမဆလာ၊ ဇီယာစေ့၊ငရုတ်စိမ်းမှုန့်၊ငရုတ်သီးခွဲခြမ်းမှုန့်၊နနွင်းမှုန့်တို့နဲ့ညှက်စေးနေအောင်ထောင်းပါ။ ကျွန်တော်ကပိုမွှေးအောင်ငရုတ်လှော်မှုန့်လေးအနည်းငယ်ပါထည့်ထောင်းပါတယ်။
ထိုထောင်းထားသောအနှစ်ကိုဆီသပ်ပြီးမွှေးလာပြီဆိုခရမ်းချဥ်သီးသေးသေးတလုံးနုပ်နုပ်စဥ်းထည့်ပြီး အနှစ်ကျ ၊ဆီပြန်နေအောင်ချက်ပါ။
အနှစ်ကျပြီဆိုမှ ငါးရံ့တွေကိုရေပြန်ဆေးပြီးထည့်ပါ။ ဆုံကျင်းရည်လေးအနည်းငယ်ထည့်ပြီးအဖုံးအုပ်ထားပါ။
ဆီပြန်လာပြီဆိုမှ မရမ်းသီးဆားစိမ်လေး ၅-၆လုံးထည့်ပါတယ်၊ ရေနွေးလေးအနည်းငယ်ဖြည့်ပြီးနောက်တကြိမ်ရေခမ်း၊ဆီပြန်လာပြီဆိုနံနံပင်လေးအုပ်ပေးရုံပါပဲ။

image

ငါးငံပြာရည် ကြက်သား ပြုတ်နည်း...... ။
လုပ်ရတာ လွယ်ကူပြီး ကြက်ပြုတ်ရည်ထဲ ကွေ့တီယိုစင်းထည့်စားရင်တောင် အရသာအရမ်းရှိတယ်......။ 😋
လုပ်နည်းကတော့........
အိုးထဲမှာ ရေထည့်ပြီး ပဲငံပြာရည်အနောက် ထည့်ပါ။ ကြက်သွန်ဖြူ ၅-၆ မြွှာလောက် ထောင်းထည့်ပါ။
နံနံပင်အမြစ်ကို ထည့်ပါ။
ခရုဆီထည့်ပါ။
ငါးငံပြာရည်အစစ် ၃ ဇွန်းထည့်ပါ။
အရသာမှုန့် (အချိုမှုန့်) နည်းနည်းထည့်ပါ။
သကြား ၃ ဇွန်းထည့်ပါ။
ပြီးရင် ရေဆူလာတဲ့အထိ စောင့်ပြီး ဆေးထားတဲ့ ကြက်သားကို ထည့်ပြုတ်ပါ။ လိုသလို အရသာမြည်းကြည့်ပြီး ကြက်သားနူးတဲ့အထိ စောင့်ပါ။ ဒါဆို စားကောင်းတဲ့ ကြက်သား ငါးငံပြာရည်ပြုတ် ရပါပြီး........။
ကြက်ပြုတ်နှင့်တွဲစားရန် အချဥ်ရည်ကို သီးသန့်လုပ်ပြီး ပြင်ဆင်နိုင်ပါတယ်နော်.......။😍
အဆင်ပြေကြပါစေ.......။

image

ငါးသလောက်ပေါင်းအလွယ်ကူဆုံးနည်း

ငါးသလောက် တစ်ကောင်ကို အကြေးထိုး,
အူဖောက် သန့်စင်ပီး

ဆား,သကြား,အရသာမှုန့် နနွင်း,ရှောက်သီးတို့ဖြင့်နယ်၍ နာရီဝက်ခန့် နှပ်ထားပေးပါ။

ခရမ်းချဉ်သီး နှစ်ခြမ်းခြမ်းထားပါ။

ကြက်သွန်နီ နှစ်ခြမ်းခြမ်းထားပါ။

ကြက်သွန်ဖြူမွှာလေးများ မထူမပါး လှီးထားပါ။

ငါးသလောက် ပေါင်းပါတော့မယ်။

***

အိုးထဲဆီထည့်၍ ငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန့် ထည့်မွှေပီးရင် အပူပေးပီး မီးခဏပိတ်ပါ။

နှစ်ခြမ်းခြမ်းထားတဲ့ ကြက်သွန်နီ ခရမ်းချဉ်သီးကို အောက်မှခံပြီး ခင်းပါမယ်။

ပီးရင် နှပ်ထားတဲ့ ငါးသလောက်များ တင်ပါမယ်။

ရေနွေးပူပူကို ငါးသလောက်မြုပ်အောင် ထည့်ပါမယ်။

မီးအားမပြင်းစေပဲ တည်ထားပါမယ်။ ရေခန်းရင် နောက်တစ်ရည် ထပ်ထည့်ရပါမယ်။ ပဲငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း ထည့်ပါမယ်။

ရေခန်းခါနီး, အိုးချခါနီး ၁၅ မိနစ် အလိုမှာ ကြက်သွန်ဖြူခွဲခြမ်းလေးများ ထည့်ပေးပါ။

ဆီပျံလာရင် ငါးသလောက်ပေါင်းရပါပီ။

image

အကယ် ၍ သင်ဟာ SeVen နဲ့ Zodiac Killer တို့လို ဘာသာရေးဆိုင်ရာ လူသတ်မှုရုပ်ရှင် တွေကို ကြိုက်ရင် True Detective Season 1 ကိုကြည့်ကိုကြည့်သင့်ပါတယ်။


Season 1 တစ်ခုလုံးကို Matthew McConaughey ( Rustin Cohle ) ရဲ့ လေယူလေသိမ်း ၊ အတွေးအခေါ် ၊ ကိုယ်ဟန်လှုပ်ရှားမှု တွေကပဲ Carry သွားတာပါ။

စုံထောက်စီးရီးစစ်စစ် ဖြစ်တဲ့အတွက် အမှုအသွားအလာ ၊ သဲလွန်စရှာဖွေတာတွေကို အဓိကထားရိုက်ကူးပြထားတာကြောင့် တိုက်တာခိုက်တာ ၊ ကြမ်းမှရမ်းမှကြိုက်တဲ့သူတွေအတွက်တော့ အဆင်ပြေမှာမဟုတ်ပါဘူး ။

image

တစ်ကားလုံးရဲ့ အဓိကက Key ဟာ Murph ရဲ့နာရီဖြစ်ပါတယ် ။ Cooper ဟာ Quantum Data တွေကို Murphရဲ့လက်ပတ်နာရီဆီသို့ Morse ကုဒ်နဲ့ပို့ခဲ့တာပါ။
Quantum Data တွေကတော့ အလင်းရဲ့အချိန်နဲ့သွားရင် (သို့မဟုတ်) Black Hole အနားကဖြတ်သွားရင် ၊ Black Hole အနားမှာရှိနေရင် Time Dilation ဟာပြောင်းလဲသွားမှာပါ။

image

Man will be man.

image

Leonardo DiCaprio ရဲ့ပြောစကားအရသူ့ဘဝတစ်လျှောက်ရိုက်ကူးဖူးခဲ့တဲ့ ရုပ်ရှင်တွေထဲမှာ
The Revenant ရုပ်ရှင်ဟာအခက်ခဲဆုံးပါတဲ့ ။

image

Tommy Shelby ဟာ World War I မှာ Sergeant Major ရာထူးနဲ့ ရှေ့တန်းမှာ မြေအောက်တူးမြောင်းတူးဖော်ရေး Unit မှာ ထိပ်ဆုံးကနေဦးဆောင်ခဲ့ပါတယ် ။
တပ်တွင်းအလေ့အကျင့် ၊ မဲမှောင်ကျဥ်း‌‌မြောင်းပြီး
သေနတ်ပစ်ခွင့်မသာတဲ့ မြေအောက်တူးမြောင်းမှာ လက်နဲ့သာတိုက်ခိုက်ရခြင်းတို့ကြောင့် Tommy Shelby ဟာ သူတို့ညီအကိုတွေကြားမှာ Hand to Hand အကောင်းဆုံးဖြစ်နေတာပါ ။

image

\ ONE PIECE \ Season 2 Trailer Teaser (2025)