25 w - Translate

မြန်မာ့သနပ်ခါးလိမ်းချယ်တဲ့ဓလေ့ကို ယူနက်စကိုစာရင်းတင်သွင်းမယ်

မြန်မာ့သနပ်ခါးလိမ်းချယ်တဲ့ ဓလေ့ကို ယူနက်စကိုရဲ့ကမ္ဘာ့ဒြပ်မဲ့ယဉ်ကျေးမှုအမွေအနှစ် အဖြစ်သတ်မှတ်နိုင်ရန်"မြန်မာ့သနပ်ခါးယဉ်ကျေးမှုဓလေ့"ခေါင်းစဉ်နဲ့ UNESCO တွင် စာရင်းဝင်နိုင်ရန် ရေးသားပြုစုနေပြီဖြစ်တယ်လို့ရှေးဟောင်းသုတေသနနှင့်အမျိုးသားပြတိုက်ဦးစီးဌာနက နေသိရပါတယ်။

ရှေးဟောင်းသုတေသနနှင့်အမျိုးသားပြတိုက်ဦးစီးဌာနက "မြန်မာ့သနပ်ခါးယဉ်ကျေးမှုဓလေ့"ကို UNESCO ရဲ့ Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity တွင် စာရင်းဝင်နိုင်ရန် တင်ပြဖို့စီစဉ်နေပြီး သနပ်ခါးလိမ်းတဲ့ယဉ်ကျေးမှုတွေအကြောင်းတင်ပြမယ့်Nomination Form ( ICH-02) ကို အချိန်မီတင်သွင်းဖို့ ရေးသားမှုတွေရှိနေတာလို့ဆိုပါတယ်။

" သနပ်ခါးနဲ့ပတ်သက်တဲ့ မြန်မာကရိုးရာဓလေ့တွေ ယဉ်ကျေးမှုအကြောင်းတွေကို အခုရေးသားပြုစုနေကြတယ်။အဲ့ဒါကို မြန်မာလို၊အင်္ဂလိပ်လို၊ပြင်သစ်လိုဘာသာ၃မျိုးနဲ့ ရေးသားနေတယ်။အဲ့ဒါကို စာတမ်းဖောင်တင်သွင်းမယ့်မတ်လမတိုင်မှီ ကောင်းမွန်အောင်ရေးသားနေပါတယ်။လို့ သာသနာရေးနဲ့ယဉ်ကျေးမှုဝန်ကြီးဌာန၊ ရှေး‌‌ ဟောင်းသုတေသန ဦးစီးဌာန မှဒုတိယညွှန်ကြားရေးမှူးချုပ် ဦးဝင်းကြိုင် ကပြောပါတယ်။

"မြန်မာ့သနပ်ခါးယဉ်ကျေးမှုဓလေ့" စာတမ်းကို ယူနက်စကို အဖွဲ့ထံ တင်သွင်းရန် ၂၀၂၅ခုနှစ်မတ်လ ၃၁ရက်မတိုင်မှီ နောက်ဆုံးထားဆောင်ရွက်နေရာမှာ စာတမ်းရေးသားပြုစုရေးလုပ်ငန်းအဖွဲ့'က အမျိုးသားပြတိုက်(နေပြည်တော်)ရေးသားဆောင်ရွက်တာတွေရှိနေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။

"ကမ္ဘာ့နိုင်ငံ‌တွေအမည်စာရင်းတင်သွင်းသလိုတင်သွင်းတာမှာ ကျွန်တော်တို့ရဲ့ရိုးရာဓလေ့ကိုနိုင်ငံတကာသိသွားမယ်။ကုန်ပစ္စည်းသုံးစွဲတဲ့ဓလေ့နဲ့ခရီးသွားရိုးရာယဉ်ကျေးမှုဓလေ့တွေကနေဝင်ငွေတွေရလာမယ်။ဒါကတော့အကျိုးကျေးဇူးတွေပါ။သမိုင်းကြောင်းအနေနဲ့ကသနပ်ခါးက ဘယ်တုန်းကစသုံးတာကိုသိသလောက်ထည့်ရေးထားတယ်။အစောဆုံးကတော့ နရံပန်းချီအထောက်အထားတွေအရ ပုဂံခေတ်ထဲကစတွေ့တယ်။ဒါပေမယ့်ပုဂံခေတ်မတိုင်ခင်ထဲက သနပ်ခါးလိမ်းတဲ့ဓလေ့ကရှိလောက်ပါတယ်။အဲ့ဒီကမှဆက်တိုက် အင်းဝခေတ်၊ ပင်းယခေတ်၊တောင်ငူခေတ်၊ကုန်းဘောင်ခေတ်နောက်ဆုံးယနေ့မျက်မှောက်ခေတ်အထိအောင်ခေတ်အဆက်ဆက် သုံးလာတာပေါ့။ ကျွန်တော်တို့နိုင်ငံမှာသနပ်ခါးဓလေ့ကလူတန်းစားမခွဲဘဲ လူတန်းစားပေါင်းစုံသုံးစွဲလာတဲ့သက်သေရှိတယ်။ကျားမ မခွဲဘဲ အလှအပနဲ့တကိုယ်ရည်သန့်ရှင်းရေးကျန်းမာရေးဆိုင်ရာတွေလည်းပါတာပေါ့နော်။အဲ့ဒီ့အကြောင်းအရာတွေထည့်ထားပါတယ်။" လို့ မြန်မာ့သနပ်ခါးဓလေ့အကြောင်းစာတမ်းနဲ့ပတ်သက်ပြီး ဦးဝင်းကြိုင်က ဆက်လက်ပြောထားပါတယ်။

သနပ်ခါးကို မြန်မာနိုင်ငံ အ‌နေနဲ့ ယနေ့အထိ အလေးပေးသုံးစွဲမှုတွေရှိနေသလို ကမ္ဘာ့နိုင်ငံ တွေထဲမှာ မြန်မာနိုင်ငံနဲ့အိမ်နီးချင်းနိုင်ငံ‌တွေဖြစ်ကြတဲ့ထိုင်း၊ဘင်္ဂလားဒေ့ရှ်၊အိန္ဒိယ၊လာအို စတဲ့နိုင်ငံ‌တွေမှာလည်း ပြောင်း‌ ရွှေ့အလုပ်လုပ်ကိုင်သူ‌ တွေကတဆင့်ယဉ်ကျေးမှုကူးစက်တာတွေရှိတာကြောင့်အခြားနိုင်ငံ‌ တွေမှာလည်းသနပ်ခါးလိမ်းတာတွေ ရှိနေနိုင်တယ်လို့သိရပါတယ်။

မြန်မာနိုင်ငံမှာ သနပ်ခါးပင်ကို အညာဒေသတွေဖြစ်တဲ့ စစ်ကိုင်း၊မကွေး၊ပုဂံညောင်ဦး စတဲ့နေရာဒေသတွေမှာစိုက်ပျိုးမှုရှိ‌တယ်လို့ဆိုပါတယ်။

လက်ရှိမှာ ရှင်မတောင် သနပ်ခါး တုံး အသေးတစ်တုံးကို ငွေကျပ်၁၅၀၀မှ ၃၀၀၀ကျပ်အထိဈေးဖြစ်ပေါ်နေကာ အရွယ်အစားအလိုက်ဈေးအမျိုးမျိုးရှိတတ်ပြီး သနပ်ခါးတုံး အပွေးကောင်းကောင်း အတုံးကြီးတစ်တုံးကို ငွေကျပ်၅၀၀၀မှ၁၀၀၀၀ကျပ်အထိ ဈေးဖြစ်ပေါ်နေကြောင်း သိရပါတယ်။

image
25 w - Translate

မြန်မာ့သနပ်ခါးလိမ်းချယ်တဲ့ဓလေ့ကို ယူနက်စကိုစာရင်းတင်သွင်းမယ်

မြန်မာ့သနပ်ခါးလိမ်းချယ်တဲ့ ဓလေ့ကို ယူနက်စကိုရဲ့ကမ္ဘာ့ဒြပ်မဲ့ယဉ်ကျေးမှုအမွေအနှစ် အဖြစ်သတ်မှတ်နိုင်ရန်"မြန်မာ့သနပ်ခါးယဉ်ကျေးမှုဓလေ့"ခေါင်းစဉ်နဲ့ UNESCO တွင် စာရင်းဝင်နိုင်ရန် ရေးသားပြုစုနေပြီဖြစ်တယ်လို့ရှေးဟောင်းသုတေသနနှင့်အမျိုးသားပြတိုက်ဦးစီးဌာနက နေသိရပါတယ်။

ရှေးဟောင်းသုတေသနနှင့်အမျိုးသားပြတိုက်ဦးစီးဌာနက "မြန်မာ့သနပ်ခါးယဉ်ကျေးမှုဓလေ့"ကို UNESCO ရဲ့ Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity တွင် စာရင်းဝင်နိုင်ရန် တင်ပြဖို့စီစဉ်နေပြီး သနပ်ခါးလိမ်းတဲ့ယဉ်ကျေးမှုတွေအကြောင်းတင်ပြမယ့်Nomination Form ( ICH-02) ကို အချိန်မီတင်သွင်းဖို့ ရေးသားမှုတွေရှိနေတာလို့ဆိုပါတယ်။

" သနပ်ခါးနဲ့ပတ်သက်တဲ့ မြန်မာကရိုးရာဓလေ့တွေ ယဉ်ကျေးမှုအကြောင်းတွေကို အခုရေးသားပြုစုနေကြတယ်။အဲ့ဒါကို မြန်မာလို၊အင်္ဂလိပ်လို၊ပြင်သစ်လိုဘာသာ၃မျိုးနဲ့ ရေးသားနေတယ်။အဲ့ဒါကို စာတမ်းဖောင်တင်သွင်းမယ့်မတ်လမတိုင်မှီ ကောင်းမွန်အောင်ရေးသားနေပါတယ်။လို့ သာသနာရေးနဲ့ယဉ်ကျေးမှုဝန်ကြီးဌာန၊ ရှေး‌‌ ဟောင်းသုတေသန ဦးစီးဌာန မှဒုတိယညွှန်ကြားရေးမှူးချုပ် ဦးဝင်းကြိုင် ကပြောပါတယ်။

"မြန်မာ့သနပ်ခါးယဉ်ကျေးမှုဓလေ့" စာတမ်းကို ယူနက်စကို အဖွဲ့ထံ တင်သွင်းရန် ၂၀၂၅ခုနှစ်မတ်လ ၃၁ရက်မတိုင်မှီ နောက်ဆုံးထားဆောင်ရွက်နေရာမှာ စာတမ်းရေးသားပြုစုရေးလုပ်ငန်းအဖွဲ့'က အမျိုးသားပြတိုက်(နေပြည်တော်)ရေးသားဆောင်ရွက်တာတွေရှိနေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။

"ကမ္ဘာ့နိုင်ငံ‌တွေအမည်စာရင်းတင်သွင်းသလိုတင်သွင်းတာမှာ ကျွန်တော်တို့ရဲ့ရိုးရာဓလေ့ကိုနိုင်ငံတကာသိသွားမယ်။ကုန်ပစ္စည်းသုံးစွဲတဲ့ဓလေ့နဲ့ခရီးသွားရိုးရာယဉ်ကျေးမှုဓလေ့တွေကနေဝင်ငွေတွေရလာမယ်။ဒါကတော့အကျိုးကျေးဇူးတွေပါ။သမိုင်းကြောင်းအနေနဲ့ကသနပ်ခါးက ဘယ်တုန်းကစသုံးတာကိုသိသလောက်ထည့်ရေးထားတယ်။အစောဆုံးကတော့ နရံပန်းချီအထောက်အထားတွေအရ ပုဂံခေတ်ထဲကစတွေ့တယ်။ဒါပေမယ့်ပုဂံခေတ်မတိုင်ခင်ထဲက သနပ်ခါးလိမ်းတဲ့ဓလေ့ကရှိလောက်ပါတယ်။အဲ့ဒီကမှဆက်တိုက် အင်းဝခေတ်၊ ပင်းယခေတ်၊တောင်ငူခေတ်၊ကုန်းဘောင်ခေတ်နောက်ဆုံးယနေ့မျက်မှောက်ခေတ်အထိအောင်ခေတ်အဆက်ဆက် သုံးလာတာပေါ့။ ကျွန်တော်တို့နိုင်ငံမှာသနပ်ခါးဓလေ့ကလူတန်းစားမခွဲဘဲ လူတန်းစားပေါင်းစုံသုံးစွဲလာတဲ့သက်သေရှိတယ်။ကျားမ မခွဲဘဲ အလှအပနဲ့တကိုယ်ရည်သန့်ရှင်းရေးကျန်းမာရေးဆိုင်ရာတွေလည်းပါတာပေါ့နော်။အဲ့ဒီ့အကြောင်းအရာတွေထည့်ထားပါတယ်။" လို့ မြန်မာ့သနပ်ခါးဓလေ့အကြောင်းစာတမ်းနဲ့ပတ်သက်ပြီး ဦးဝင်းကြိုင်က ဆက်လက်ပြောထားပါတယ်။

သနပ်ခါးကို မြန်မာနိုင်ငံ အ‌နေနဲ့ ယနေ့အထိ အလေးပေးသုံးစွဲမှုတွေရှိနေသလို ကမ္ဘာ့နိုင်ငံ တွေထဲမှာ မြန်မာနိုင်ငံနဲ့အိမ်နီးချင်းနိုင်ငံ‌တွေဖြစ်ကြတဲ့ထိုင်း၊ဘင်္ဂလားဒေ့ရှ်၊အိန္ဒိယ၊လာအို စတဲ့နိုင်ငံ‌တွေမှာလည်း ပြောင်း‌ ရွှေ့အလုပ်လုပ်ကိုင်သူ‌ တွေကတဆင့်ယဉ်ကျေးမှုကူးစက်တာတွေရှိတာကြောင့်အခြားနိုင်ငံ‌ တွေမှာလည်းသနပ်ခါးလိမ်းတာတွေ ရှိနေနိုင်တယ်လို့သိရပါတယ်။

မြန်မာနိုင်ငံမှာ သနပ်ခါးပင်ကို အညာဒေသတွေဖြစ်တဲ့ စစ်ကိုင်း၊မကွေး၊ပုဂံညောင်ဦး စတဲ့နေရာဒေသတွေမှာစိုက်ပျိုးမှုရှိ‌တယ်လို့ဆိုပါတယ်။

လက်ရှိမှာ ရှင်မတောင် သနပ်ခါး တုံး အသေးတစ်တုံးကို ငွေကျပ်၁၅၀၀မှ ၃၀၀၀ကျပ်အထိဈေးဖြစ်ပေါ်နေကာ အရွယ်အစားအလိုက်ဈေးအမျိုးမျိုးရှိတတ်ပြီး သနပ်ခါးတုံး အပွေးကောင်းကောင်း အတုံးကြီးတစ်တုံးကို ငွေကျပ်၅၀၀၀မှ၁၀၀၀၀ကျပ်အထိ ဈေးဖြစ်ပေါ်နေကြောင်း သိရပါတယ်။

image
image
image
25 w - Translate

Love this!

image
25 w - Translate

အိုနာနာအနေနဲ့ သူ့ရဲ့ လက်ရှိ လက်စွမ်းကို ဆက်ထိန်းနိုင်ရင် မန်ချက်စတာ ယူနိုက်တက်တို့ တန်းဆင်းဇုန် ရောက်ဖို့ ရှိနေပါတယ်။

image

#ဝက်သားနဲ့မျှစ်ချဉ်
""""""""""""""""""""""""""""""""
👩‍🍳 ဝက်သားကို ဒီတိုင်းချက်စားတာထက် အအီပြေအောင် မျှစ်ချဉ်လေးန‌ဲ့ရောကြည့်နော် ။ လူကြိုက်လည်းပိုများတဲ့ ဟင်းလေးတခွက်ပါ ။

🔸🔸ပါဝင်ပစ္စည်းများ🔸🔸
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
ဝက်သား ၃ထပ်သား ... ၂၀ သား
မျှစ်ချဉ် ... ၁၀ သား
နတျသုဒ်ဓါစိမျးစားငါးပိ ... ထမင်းစားဇွန်းတဝက်
ကိုင်းခရမ်းချဉ်သီး ... ၁၀ သားခန့်
ကြက်သွန်နီ ... ၁ လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ ... အမွှာကြီး ၅ မွှာခန့်
ဂျင်း ... လက်တဆစ်ခန့်
ငရုတ်ခွဲကြမ်း ... ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
ဆီ ... အနည်းငယ်
ဆား/ဆနွင်း /အရသာမှုန့် ... အနည်းငယ်
-------------------------------------------------------------------------------------
👩‍🍳ချက်ပြုတ်နည်း👩‍🍳
""""""""""""""""""""""""""""""""""
1️⃣ ဝက်သားကိုရေစင်အောင်ဆေးပြီး အတုံးလှလှလေးတုံးထားပါ။ ပြီးလျှင် ဆား ဆနွင်း အရသာမှုန့်နဲ့ နယ်ပြီး ၁၀မိနစ်လောက်နှပ်ထားပါ။

2️⃣ မျှစ်ချဉ်ကိုလည်း လိုသလို လှီးဖြတ်ပြီး ရေစင်စင်ဆေးပြီး တစ်ရေလောက်ပြုတ်ပြီး ရေစစ်ထားပါ။

3️⃣ ဂျင်း /ကြက်သွန်ဖြူ /နီကို ငရုတ်သီးခွဲကြမ်းနဲ့ထောင်းထားပါ။

4️⃣ ခရမ်းချဉ်သီးကိုခပ်ကြမ်းကြမ်းလှီးထားပါ။

5️⃣ ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံးကို သမအောင်နယ်ထားပါ။ဂျင်း၊ကြက်သွန်ဖြူနီ၊ ခွဲကြမ်း ထောင်းထားတာကို တဝက်ပဲထည့်ပါ။

6️⃣ အဆင်သင့်ဖြစ်ပြီဆို ချက်လို့ရပါပြီ။ မီးအနေတော်မှာ ဒါယ်အိုးတင်ပြီး ဆီထည့်ပါ။ ဆီပူလာပြီဆို ဂျင်း ကြက်သွန်ဖြူ နီ ခွဲကြမ်းထောင်းထားတာထည့် ဆီမွှေးသတ်ပါ။

7️⃣ အနံ့မွှေးလာပြီး ကြက်သွန်လေးတွေ မွလာပြီဆို ဝက်သားမျှစ်ချဉ်နယ်ထားတာထည့်ပြီး ရေခမ်းတဲ့အထိ ချက်ပါ။

8️⃣ ရေခမ်းပြီး အနံ့မွှေးလာပြီဆိုမှ ဝက်သားမျှစ်ချဉ် ကို ရေမြုပ်ရံုလောက်အောင်ထည့်ပြီး အဖုံးအုပ် မီးအေးအေးနဲ့ နှပ်ချက်လေးချက်လိုက်ရင် ဆီကျန်ရေကျန်လေးနဲ့ နူးအိပြီး အရသာရှိတဲ့ ဝက်သားမျှစ်ချဉ်ဟင်းလေးတခွက်ရပါပြီနော် 🤤


#ဝက်သား #မျှစ်ချဉ်
#cooking #ဝက်သားမျှစ်ချဉ်
#ချက်ပြုတ်နည်း #ဟင်းချက်နည်းများ

image
25 w - Translate

မိဘအိမ်နှ- စ်20 နို- င်ငံခြားရော- က်
ပြီးတစ်လ

image
25 w - Translate

မိဘအိမ်နှ- စ်20 နို- င်ငံခြားရော- က်
ပြီးတစ်လ

image
25 w - Translate

မိဘအိမ်နှ- စ်20 နို- င်ငံခြားရော- က်
ပြီးတစ်လ

imageimage
25 w - Translate

Honey, lemon juice, onion, garlic, and grated ginger - Use one teaspoon every day, and get ready to be amazed!👇

image
25 w - Translate

Ex နဲ့ပြန်ပေါင်းမှာလား ဆန်တစ်ဗန်းလုံးထိုင်ရေမလား
Me:

image