30 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
30 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
30 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
30 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
30 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
30 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
30 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
30 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

imageimage
+9
30 w - Translate

၆၀၀ ဒေါ်လာတန် Apple iPhone 16e လာပြီ

Apple က iPhone 16 Series ထဲမှာ ဈေးအချိုဆုံး iPhone 16e ကို ကြေညာလိုက်ပြီး iPhone SE ကို အဆုံးသတ်လိုက်ပါပြီ။ iPhone 16e ရဲ့ 128GB ကို ၅၉၉ ဒေါ်လာ၊ 256GB ကို ၆၉၉ ဒေါ်လာနဲ့ 512GB ကို ၈၉၉ ဒေါ်လာ သတ်မှတ်ထားပါတယ်။ iPhone 16e ဟာ အဖြူနဲ့ အနက် ၂ ရောင်ထဲနဲ့ လာပါတယ်။ ဒီလ ၂၁ ရက်နေ့မှာ ပရီအော်ဒါ တင်နိုင်ပြီး ၂၈ ရက်နေ့ ရောင်းမှာပါ။
6.1” Super Retina XDR OLED Display သုံးထားပြီး Ceramic Shield နဲ့ ကာကွယ်ထားပါတယ်။ အနောက်ဘက်ကိုလည်း အမာကျောဆုံး ဖန်နဲ့ ကာကွယ်ထားပါတယ်။ iPhone 16e မှာ Apple ထုတ် C1 Cellular Modem နဲ့ Apple Intelligence ထည့်သွင်းထားပါတယ်။
အနောက်ဘက် 48MP ကင်မရာမှာ Night Mode နဲ့ 4K Dolby Vision Video Recording ပါပါတယ်။ Night Mode, Portrait Mode ပါတဲ့ 12MP ကင်မရာကို အရှေ့ဘက်မှာ တပ်ဆင်ထားပါတယ်။ Action Button ပါလာပေမယ့် Camera Control မပါလာပါဘူး။ Action Button ကနေ ကင်မရာ၊ Translate ၊ Shazam နဲ့ Third-party App တွေကို လျှင်မြန်စွာ သုံးနိုင်ပါတယ်။
ဘက်ထရီ သက်တမ်းက ဗီဒီယိုကြည့်ရင် ၂၆ နာရီခံပြီး သီချင်းနားထောင်ရင် နာရီ ၉၀ ခံပါတယ်။ မိနစ် ၃၀ မှာ ၅၀ ရာခိုင်နှုန်း အားသွင်းပေးနိုင်ပြီး ကြိုးမဲ့အားသွင်းစနစ်လည်း ပါပါတယ်။ Apple Intelligence Features ပါတဲ့ iOS 18 မောင်းနှင်ထားပါတယ်။ On-device AI Features တွေ ဖြစ်တဲ့ Photo Editing အတွက် Clean Up ၊ Natural-Language Photo Searches နဲ့ AI-generated Genmoji ပါပါတယ်။ ChatGPT ကို Siri မှာ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။

image
30 w - Translate

၆၀၀ ဒေါ်လာတန် Apple iPhone 16e လာပြီ

Apple က iPhone 16 Series ထဲမှာ ဈေးအချိုဆုံး iPhone 16e ကို ကြေညာလိုက်ပြီး iPhone SE ကို အဆုံးသတ်လိုက်ပါပြီ။ iPhone 16e ရဲ့ 128GB ကို ၅၉၉ ဒေါ်လာ၊ 256GB ကို ၆၉၉ ဒေါ်လာနဲ့ 512GB ကို ၈၉၉ ဒေါ်လာ သတ်မှတ်ထားပါတယ်။ iPhone 16e ဟာ အဖြူနဲ့ အနက် ၂ ရောင်ထဲနဲ့ လာပါတယ်။ ဒီလ ၂၁ ရက်နေ့မှာ ပရီအော်ဒါ တင်နိုင်ပြီး ၂၈ ရက်နေ့ ရောင်းမှာပါ။
6.1” Super Retina XDR OLED Display သုံးထားပြီး Ceramic Shield နဲ့ ကာကွယ်ထားပါတယ်။ အနောက်ဘက်ကိုလည်း အမာကျောဆုံး ဖန်နဲ့ ကာကွယ်ထားပါတယ်။ iPhone 16e မှာ Apple ထုတ် C1 Cellular Modem နဲ့ Apple Intelligence ထည့်သွင်းထားပါတယ်။
အနောက်ဘက် 48MP ကင်မရာမှာ Night Mode နဲ့ 4K Dolby Vision Video Recording ပါပါတယ်။ Night Mode, Portrait Mode ပါတဲ့ 12MP ကင်မရာကို အရှေ့ဘက်မှာ တပ်ဆင်ထားပါတယ်။ Action Button ပါလာပေမယ့် Camera Control မပါလာပါဘူး။ Action Button ကနေ ကင်မရာ၊ Translate ၊ Shazam နဲ့ Third-party App တွေကို လျှင်မြန်စွာ သုံးနိုင်ပါတယ်။
ဘက်ထရီ သက်တမ်းက ဗီဒီယိုကြည့်ရင် ၂၆ နာရီခံပြီး သီချင်းနားထောင်ရင် နာရီ ၉၀ ခံပါတယ်။ မိနစ် ၃၀ မှာ ၅၀ ရာခိုင်နှုန်း အားသွင်းပေးနိုင်ပြီး ကြိုးမဲ့အားသွင်းစနစ်လည်း ပါပါတယ်။ Apple Intelligence Features ပါတဲ့ iOS 18 မောင်းနှင်ထားပါတယ်။ On-device AI Features တွေ ဖြစ်တဲ့ Photo Editing အတွက် Clean Up ၊ Natural-Language Photo Searches နဲ့ AI-generated Genmoji ပါပါတယ်။ ChatGPT ကို Siri မှာ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။

image