19 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
19 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
19 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
19 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
19 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
19 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
19 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

image
19 w - Translate

ချောကလက်ကို မြင်ဖူး၊ စားဖူးပေမယ့် အပင်ကိုတော့ မြင်ဖူးသူနည်းဦးမယ်လို့ ထင်ပါတယ်။
တောင်အမေရိကဒေသရင်းမျိုးဖြစ်ပြီး ပူနွေးစွတ်စိုတဲ့ ကမ္ဘာ့ဒေသအချို့မှာ စိုက်ပျိုးလျက်ရှိပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံအနေနဲ့ ရခိုင်နဲ့ တနင်္သာရီဒေသတွေမှာ အဓိကဖြစ်ထွန်းနိုင်ပါတယ်။
သိပ္ပံနာမည်က Theobroma cacao L.ဖြစ်ပြီး ချဥ်ပေါင်၊ ခေါင်ရမ်းမျိုးရင်း Malvaceae မှဖြစ်ပြီး အပွင့်ပုံစံ ထူးကဲဆန်းပြားတဲ့ မျိုးစုတမျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျိုးစုပေါင်း (၂၄၅)မျိုးရှိကြောင်း မှတ်တမ်းရှိထားပြီး ချောကလက်ပင်မျိုးစု Theobroma မှာတော့ မျိုးစိတ်(၂၉)ထိ ယခုချိန်မှာ မှတ်တမ်းတင်ထားပြီး ဖြစ်ပါတယ်။
အပွင့်ပုံစံထူးကဲဆန်းပြားသလို အပွင့်ထွက်ပုံကလည်း ပင်စည်၊ အကိုင်းတွေရဲ့ လုံးပတ်တွေမှာသာ ထွက်လေ့ရှိတာကလည်း မှတ်သားရလွယ်တဲ့ ဝိသေသတခုပါ။
ချောကလက်ပင်ကို ကိုကိုးပင်လို့ ခေါ်ကြပါတယ်။ စတင်မိတ်ဆက်တွေ့ရှိရာ ဒေသမှ မာယာလူမျိုးတွေရဲ့ 'ကကာဝ်' [KaKaw - CaCao]ကနေ ယူထားတာဖြစ်ပါတယ်။
ကိုကိုးပင်တွေက စိုက်ပျိုးပင်ဖြစ်လာတာကြောင့် မျိုးကွဲများ၊ စပ်မျိုးများကလည်း များစွာရှိပါတယ်။ အချို့အပွင့်ကွာခြားသလို များသောအားဖြင့် အသီးပုံစံနဲ့ ရင့်မှည့်ချိန်အရောင် ကွာခြားကြခြင်းဖြင့် ခွဲခြားနိုင်ပါတယ်။
ရင့်မှည့်တဲ့ ကိုကိုးသီးကနေ အစေ့တွေနဲ့အတူ အစေ့မှာကပ်တွယ်နေတဲ့ အနှစ်ကြောဖြူတွေကိုပါထုတ်ပြီး အချဥ်ပေါက်၊ ကစော်ပေါက်သည်ထိ နှပ်ထားရပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ အခြောက်လှမ်းပြီး ကြိတ်ခွဲကာ အခွံနဲ့ အနှစ်ခဲလေးတွေကို ခွဲပြီး အခွံပိုင်းကို ကြိတ်လို့ ထွက်လာတဲ့ အဆီနဲ့ အနှစ်ခဲမှုန့်ကိုလှော်ပြီးကြိတ်ထားတာနဲ့ ရောမွှေပေးပြီး ရလာတဲ့ မူလအကျဆုံးချောကလက်အနှစ်တွေကို သကြား၊ နို့ စတာတွေနဲ့ ထပ်ရောပြီး အချိန်ပေး မွှေနယ်ပေးကြခြင်းဖြင့် ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေ ရရှိလာကြပါတယ်။
ချောကလက်ကုန်ကြမ်းတွေကိုမှ လိုချင်တဲ့ အရသာ၊ ရနံ့၊ အစေ့အဆန်တို့နဲ့ ရောနှောပြီး အနံ့အရသာပုံစံကွဲပြားစေပါတယ်။ အပူချိန်အဆင့်ဆင့်ပြောင်းလဲပေးပြီးမှ ခဲတဲ့အနေအထားရောက်တဲ့အခါမှာတော့ ကျနော်တို့ အသင့်စားနိုင်တဲ့ ချောကလက်တွေ ရရှိပါတယ်။
ချောကလက်အကြောင်းကလည်း ရေးရရင် အများကြီးပါ။ ဒီပိုစ့်ကတော့ ချောကလက်ထုတ်လုပ်တဲ့ အပင်ပုံစံကိုပဲ မိတ်ဆက်ဖော်ပြလိုရင်းပါ။

imageimage
+9
19 w - Translate

အချိန်မတန်ခင် ဇိမ်မခံမိစေနဲ့
**********************
သူတစ်ပါးကို အားကျရုံမျှဖြင့်
မင်းဘဝကြီး မတိုးတက်နိုင်ပါဘူး.....
ကိုဒူးကို ချွန်ပြီး ကိုယ်ခြေထောက်ပေါ်
ကိုယ်ရပ်တည်နိုင်အောင် ကြိုးစားပါ.......
လောကကြီးမှာ ဘယ်အရာမှာ အလကားမရပါ
လက်ဝါးဖြန်ဖို့ အရှုက်တွေ ရင်းရသလို့
ပေးကမ်းသူရှိမှာ ရမဲ့ အရာထက် လက်သီးဆုပ်ပြီး မိုးပေါ်ကို မြှောက်နိုင် ကြိုးစားပါ..........
လက်မ ထောင်နိုင်ရင်တော့ ပိုအဆင်ပြေမယ်
လုပ်ဖော် ကိုင်ဖက် အချင်းချင်း မျက်စောင်း
ထိုးနေရုံနဲ့ မင်း ဘဝကြီး မပြောင်းလဲဘူး........
လက်ညိုးထိုးပြီး ထောက်ပြနိုင်မှာ့ မင်း
ဘဝက အောင်မြင့် မှူ လမ်းမပေါ် ရောက်နိုင်မှာ....
လောကမှာ ကိုယ်ထက် အတဲ့ ကောင်မရှိဘူး
ကိုယ်ကို တိုင်က သူများ လက်ညိုးအောက်မရောက်
ဖို့ လိုအပ်တယ်.... တစ်ထောင်ရပြီး ပျော်နေရင် မင်း ဘဝက တစ်ထောင်ပဲ တန်မယ်...........
ကြိုးစားပါ အနည်းဆုံးတော့
ဓာတ်ပုံ ဘောင်နဲ့ မင်းဧည့်ခန်းမှာ မိန့်မိန့် ကြီး ပြုံးလို့ရတာပေါ့.............
မင်းခြေလှမ်းတွေ နောက်မကျ သေးဘူး
ထင်ရင် ရောက်တဲ့ နေရာကနေ ဆက်လျှောက်ပါ
ဒါ မင်း ဘဝရဲ့ တက်လမ်းပဲ...........
အချိန်မတန်ပဲ ဇိမ်မခံပါနဲ့ အနှိမ်ခံ ဘဝထဲက
လွတ်မြှောက်နိုင်အောင် ကြိုးစားပါ......

image
19 w - Translate

" လက်ကျန်လရောင် "

မြန်မာ့ရိုးရာအငွေ့အသက်တွေအပြည့်ရတဲ့
ဒီဝတ္ထုမှာ ပြာသိုလ ခွာညိုပန်း၊ တပို့တွဲလ လက်ပံ၊ တပေါင်းလ သရဖီပန်း ၊ ကဆုန်လ စကားဝါပန်း စသဖြင့် ဇာတ်ကောင်မြကျေးရုံသဘောကျတဲ့ပန်းကလေးတွေနဲ့ အခန်းအလိုက်ခွဲထားတာရယ်၊ အချိန်ကာလတွေကို မြန်မာခုနှစ်သက္ကရာဇ်တွေနဲ့ပဲ ဖော်ညွှန်းထားတာရယ် ကိုပထမဦးစွာ အရမ်းသဘောကျမိပါတယ်

ဆက်ပြောရရင် ဇာတ်လမ်းအစမှာ တစ်ခါမှမရောက်ဖူးတဲ့ အာနန္တာဘုရားပွဲအကြောင်း၊ ပုဂံသမိုင်းတွေ၊ ယွန်းလုပ်ငန်းနဲ့ တစ်ခါမှမကြားဖူးတဲ့ အညာဒေသရဲ့ ချစ်စရာကောင်းတဲ့ ရိုးရာဓလေ့တွေ ကောင်းကောင်းသိခဲ့ပါရတယ်

လက်ကျန်လရောင်ဟာ အချစ်ဝတ္ထုလားဆိုရင် အချစ်ဝတ္ထုသက်သက်မဟုတ်ခဲ့ဘူး

မြန်မာ့ရိုးရာယဉ်ကျေးမှုတွေအကြောင်း ပိုသိချင်လာပြီး ထိန်းသိမ်းစောင့်ရှောက်ချင်လာတယ်၊ ပုဂံကိုပိုချစ်မြတ်နိုးလာတယ်၊ ဧရာဝတီတစ်ဖက်ကမ်းက ပုဂံမြို့မြင်ကွင်းကို ကြည့်ဖူးချင်လာတယ်၊‌မင်းနန်းသူ ကျွန်းသီရိကိုလည်း ရောက်ဖူးချင်လာတယ်

ဆူးပုပ်ဟာ သူ့ကတိတွေကို တည်ခဲ့ပါတယ်
" မမက ပန်းကြိုက်တယ်နော်
မမရွာမှာကျ ပန်းတွေ များများမရှိဘူး
ကျွန်တော် အိမ်ကောင်းကောင်းဝယ်နိုင်ရင်
မမဖို့ ပန်းတွေအများကြီး စိုက်ပေးမယ် " ဆိုတဲ့စကားနဲ့ အညီ သူ့ရဲ့အိမ်လေးမှာ မမကြိုက်တဲ့ (၁၂)လ ရာသီပန်းတွေကို တစ်အိမ်လုံးမှာ အနှံ့စိုက်ပေးခဲ့တယ်လေ

ရန်ပြေအတွက် မြကျေးဟာ ကျန်စစ်သားတစ် ယောက် ဖြစ်ခဲ့ပေမယ့် မြကျေးကတော့ ဆူးပုပ်အတွက် ဥယျာဉ်မှူးတစ်ယောက်သာ ဖြစ်လိုခဲ့တာ
ညမှောင်နေရင် အလင်းပေးနိုင်မယ့် လဝန်း မနက်နေထွက်လာရင် အလိုက်တသိ ဆုတ်ခွာပေးသွားမယ့် လရောင်ကလေး သာသာ သာ ဖြစ်လိုခဲ့တာလေ။

လူတွေဟာ ညဘက်မှာ လကိုဘယ်လောက်ပဲတမ်းတနေပါစေ နေထွက်လာရင်တော့
လကိုမေ့သွားတတ်တာမို့ နံနက်ဦးကာလတွေမှာ လက်ကျန်လရောင်ဟာ အပိုဖြစ်ခဲ့ရပါတယ်

အမြဲတမ်း မောင်လေး၊ ရန်ပြေ၊ ဆူးပုပ် လို့ပဲခေါ်တတ်တဲ့ မြကျေးက နောက်ဆုံးခန်းမှာ " မောင် " လို့ခေါ်လိုက်တဲ့အခါ ကိုယ်ပါ မျက်ရည်ဝဲရတယ်
ဆူးပုပ်နဲ့ကြက်ဥကြော်စားတိုင်း ...
ပုဂံဘုရားတွေကိုမြင်တိုင်း ...
မင်းနန်သူနဲ့ ကျွန်းသီရိဆိုတဲ့နာမည်တွေ
ကြားတိုင်း မြကျေးရုံနဲ့ ရန်ပြေအေးကို
သတိရနေတော့မယ်ထင်ပါတယ်

စာကြွင်း - တခြားသူတွေကလေ ဘယ်လိုဇာတ်သိမ်းလဲမသိပေမယ့် ကျွန်တော် ကတော့ နောက်ဆုံးမှာ ပေါင်းပေးလိုက်ပါတယ် ဆူးပုပ် နဲ့ ကြက်ဥကို
( မောင် လို့လည်းခေါ်လိုက်တယ် ၊ လက်ကောက်လေးကိုလည်း ဝတ်လိုက်တယ် ဆိုတော့လေ)

#ပုညခင်
#လက်ကျန်လရောင်

image