Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
တရုတ်နယ်စပ်ဂိတ်တွေ အချိန်မရွေး ပြန်ပိတ်နိုင်တာကြောင့် စားနပ်ရိက္ခာ ဝယ်စုထားကြဖို့ MNDAA ညွှန်ကြား
ဇန်နဝါရီ ၂၇
MNDAA လက်နက်ကိုင် ကိုးကန့်ထိန်းချုပ် ဒေသမှာရှိတဲ့ တရုတ်နယ်စပ်ဂိတ်မှာ ကုန်စည်ဖြတ်သန်းခွင့် ပြန်လည်ခွင့်ပြုပြီးနောက် စားနပ်ရိက္ခာတွေ ဝယ်စုထားကြဖို့ လူထုတွေကို MNDAA ကညွှန်ကြားထားတယ်လို့ UWSA ထိန်းချုပ်မီဒီယာ Wa News Land က ဖော်ပြလာပါတယ်။
တရုတ်နယ်စပ်ဂိတ်တွေ အချိန်မရွေး ပြန်ပိတ်နိုင်တာကြောင့် တရုတ်နှစ်သစ်ကူး မကုန်ခင် လိုအပ်တဲ့ စားနပ်ရိက္ခာတွေ ဝယ်စုထားကြဖို့ ဇန်နဝါရီ ဒုတိယပတ်အတွင်း မြို့နယ်အလိုက် လပတ်အစည်းအဝေးမှာ ညွှန်ကြားထားတာ ဖြစ်တယ်လို့ ချင်းရွှေဟော်မြို့မှာ နေထိုင်တဲ့ ဒေသခံတစ်ဦးက”ဂိတ်တွေ ဖွင့်ထားတုန်း လိုအပ်တဲ့အစားအသောက်တွေ ဝယ်သိုလောင်ထားကြဖို့။ နိုင်ငံရေးကလည်း တရုတ်နှစ်သစ်ကူးပြီးရင် ပြန်ရှုပ်မှာတဲ့။ ဂိတ်တွေလည်း ပြန်ပိတ်နိုင်တာကြောင့် လို့ပြောတယ်”လို့ ဆိုပါတယ်။
လက်ရှိမှာ ရန်လုံကျိုင်းဂိတ်နဲ့ ချင်းရွှေဟော်ဂိတ်ကနေ ကုန်စည်ဖြတ်သန်းခွင့် ဖြေလျှော့ထားပြီး လူထုတွေအနေနဲ့ တစ်ပိုင်တစ်နိုင် စားသောက်ကုန်တွေ ဝယ်ယူလာနေတာကို တွေ့ရှိရပါတယ်။
တရုတ်အစိုးရဟာ ၁၀၂၇ စစ်ဆင်ရေး ဒုတိယလှိုင်းကစပြီး ရှမ်းမြောက်က တိုင်းရင်းသား လက်နက်ကိုင်တွေ ထိန်းချုပ်ထားတဲ့ နယ်စပ်ဂိတ် အားလုံးကို ပိတ်ခဲ့ပြီး “ဝ” တပ်ထိန်းချုပ်ထားတဲ့ နမ့်တစ် – မန်ခါးဂိတ်ကိုလည်း သြဂုတ်လထဲ ပိတ်ခဲ့ပေမဲ့ နစကနဲ့ MNDAA တို့ဟာ တရုတ်ကြားဝင်ညှိနှိုင်းပေးမှုနဲ့ ဇန်နဝါရီ ၂၀ ရက်က နှစ်ဖက်အပစ်ခတ်ရပ်စဲရေး သဘောတူခဲ့ကြပြီး တစ်ဆက်တည်းမှာပဲ နယ်စပ်ဂိတ်အပြင် “ဝ” – ကိုးကန့်ဒေသကို ဆက်သွယ်ထားတဲ့ ဖောင်ဆိပ်တံတားမှာ ကုန်စည်တွေ လွတ်လပ်စွာ ဖြတ်သန်းခွင့်ကို တရုတ်ညွှန်ကြားချက်အရ ပြန်လည်ဖွင့်လှစ်ခွင့် ပြုလိုက်တယ်လို့ UWSA ဦးစီးချုပ်ရုံးက ထုတ်ပြန်ခဲ့ပါတယ်။
MNDAA ရဲ့ စားနပ်ရိက္ခာဝယ်စုရေးညွှန်ကြားချက်ဟာ ၁၀၂၇ တတိယလှိုင်း အပိုင်း (၃) နဲ့ ဆက်စပ်နိုင်သလို အပစ်အခတ်ရပ်စဲရေးသဘောတူညီချက်ဟာ အချိန်ခဏအတွင်းမှာ ပျက်ပြယ်သွားနိုင်တဲ့အခြေအနေလို့လည်း သုံးသပ်မှုတွေ ရှိနေပါတယ်။
ပုံစာ - ပုံစာ။ ကုန်စည်ဖြတ်သန်းခွင့်ပြုပြီးနောက် ဖောင်ဆိပ်တံတား မြင်ကွင်း။
Ref & Photo , Wa News Land
Credit - MT News Agency
#centralnewsnaypyitaw
တနှစ်ကျော်ကြာ ခရီးသွားမရှိခဲ့တဲ့ ဟိုက်ပါရေတံခွန်နဲ့ မိုင်းရှူးတိမ်ပင်လယ်တို့ ပြန်လည်စည်ကားလာ
ဇန်နဝါရီ ၂၇
ရှမ်းပြည်နယ်တောင်ပိုင်း၊ မိုင်းရှူးမြို့ရှိ မိုင်းရှူးတိမ်ပင်လယ်နဲ့ ဟိုက်ပါရေတံခွန်တို့မှာ အခု ဇန်နဝါရီလ၊ တတိယပါတ်မှာစတင်ပြီး လာရောက်လည်ပါတ်ကြတဲ့ ခရီးသွားဧည့်သည်တွေနဲ့ ပြန်လည်စည်ကား လာနေပြီဖြစ်တယ်လို့ ဒေသခံတွေထံကနေ သိရပါတယ်။
ပြီးခဲ့တဲ့ ၂၀၂၄ခုနှစ်၊ ဇန်နဝါရီအစပိုင်းကစတင်ပြီး ဒေသအခြေအနေ မတည်ငြိမ်မှုကြောင့် လာရောက်လည်ပတ်သူ မရှိသလောက် နည်းပါးခဲ့ရာကနေ အခုအခါမှာတော့ ရပ်ဝေးရပ်နီးက လာရောက် လည်ပါတ်သူတွေ တဖြည်းဖြည်းနဲ့ စည်ကားလာနေပြီဖြစ်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။
“နစကနဲ့ PNLOတို့ မနှစ်က တိုက်ပွဲစဖြစ်တော့ ခရီးသွားတွေက မရှိသလောက်ကို နည်းသွားတာ။ အခုတော့ ပြန်ဝင်လာကြပြီ။ ဒီဇင်ဘာမှာကတည်းက နည်းနည်းစဝင်လာတာ။ ပြီးခဲ့တဲ့တပါတ်ကနေစပြီးတော့ တော်တော်လေးပြန်စည်နေပြီ။ ခရီးသွားဧည့်သည်တွေ ပြန်ဝင်လာတော့ ဒေသခံတွေအတွက် အလုပ်အကိုင်၊ ဝင်ငွေတွေ အဆင်ပြေလာတာပေါ့”လို့ မြို့မမြို့ဖတယောက်က VOMကို ပြောပါတယ်။
မိုင်းရှူးမြို့ရှိ ဟိုက်ပါရေတံခွန်ဟာ ရှမ်းပြည်နယ်မှာ အလှဆုံးရေတံခွန်ဖြစ်တာကြောင့် အရင်က ပြည်တွင်းသာမက နိုင်ငံခြားခရီးသွားဧည့်သည်တွေကိုပါ ဆွဲဆောင်နိုင်တဲ့ နေရာတစ်ခုဖြစ်ခဲ့ပေမယ့် တိုက်ပွဲဖြစ်စဉ်တွေ၊ လမ်းပိုင်းလုံခြုံရေးအခြေအနေတွေကြောင့် ခရီးသွားဧည့်သည်တွေ လာရောက်မှု မရှိတာ တနှစ်ကျော်ခဲ့ပြီဖြစ်တယ်လို့ သူက ဆက်ပြောပါတယ်။
ပြီးခဲ့တဲ့ ဇန်နဝါရီ(၂၁)ရက်ကလည်း မိုင်းရှူးမြို့ ဟိုက်ပါရေတံခွန်မှာ မိုင်းဖုန်းဆရာတော် ဘဒ္ဒန္တ ဉာဏသံဝရ နယ်လှည့် သာသနာပြု ခရီးစဉ်ရှိခဲ့ပြီး ဆရာတော်ဘုရားကို ယုံကြည်သက်ဝင်သူတွေ စည်ကား သိုက်မြိုက်စွာ အကြည်ညိုခံခဲ့ရာမှာလည်း အလည်အပတ်သွားသူတွေ ပိုမိုများခဲ့တယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။
Photo-CJ
Credit - VOM News Agency
#သတင်းဟင်းလေးအိုးကြီး
မုန့်လာဥအော်ကွေ့ကြည် လုပ်နည်း”
မုန်လာဥဖြူ၂လုံးကို ၁၅မိနစ်ပြုတ်ပြီး Blenderထဲမှာ ပုံထဲကပါဝင်ပစ္စည်းတွေနဲ့အချိုးအစားအတိုင်း ထည့်ကြိတ်ပါ ။ အရမ်းပျစ်နေရင် ရေနဲနဲစီထည့်ပြီးကြိတ်ပေးပါ ။ ( ပုံတပုံချင်းစီမှာ စာတွေရေးထားပေးပါတယ် )
မပျစ်မကျဲအနေတော်လောက်ဆိုရင် ဆီသုတ်ထားတဲ့ပေါင်းခံခွက်ထဲထည့်ပြီး မိနစ်၅၀ခန့်ပေါင်းပါ ။
အအေးခံပြီးရင် ပေါင်းခံခွက်ကနေထုတ်ပြီး အဆင်ပြေတဲ့ပုံစံလှီးကာကြော်လို့ရပါပြီ ။ ( ချက်ချင်းမစားချင်သေးရင် ရေခဲသေတ္တာထဲခွက်အတိုင်း သိမ်းထားလို့ရပါတယ် )
Blenderမရိှသူများက မုန်လာဥဖြူကိုပြုတ်ပြီးဆုံထဲထည့်ထောင်းလို့ရသလို ၊
အမျှင်လေးတွေခြစ်ပြီးပြုတ်ပြီးမှ...
ပါဝင်ပစ္စည်းများရောစပ်ပြီး ပေါင်းခံလို့လည်းရပါတယ်ခင်ဗျာ ။
အော်ကွေ့ကြည်ကို အချဥ်ရည်နဲ့တို့စားလို့ရသလို ခပ်သေးသေးညှပ်ပြီး သခွားသီးတို့ ဆလတ်ရွက်တို့နဲ့ အချဥ်ရည်ဆမ်းပြီးသုပ်စားလို့လည်းရပါတယ်
မုန့်လာဥအော်ကွေ့ကြည် လုပ်နည်း”
မုန်လာဥဖြူ၂လုံးကို ၁၅မိနစ်ပြုတ်ပြီး Blenderထဲမှာ ပုံထဲကပါဝင်ပစ္စည်းတွေနဲ့အချိုးအစားအတိုင်း ထည့်ကြိတ်ပါ ။ အရမ်းပျစ်နေရင် ရေနဲနဲစီထည့်ပြီးကြိတ်ပေးပါ ။ ( ပုံတပုံချင်းစီမှာ စာတွေရေးထားပေးပါတယ် )
မပျစ်မကျဲအနေတော်လောက်ဆိုရင် ဆီသုတ်ထားတဲ့ပေါင်းခံခွက်ထဲထည့်ပြီး မိနစ်၅၀ခန့်ပေါင်းပါ ။
အအေးခံပြီးရင် ပေါင်းခံခွက်ကနေထုတ်ပြီး အဆင်ပြေတဲ့ပုံစံလှီးကာကြော်လို့ရပါပြီ ။ ( ချက်ချင်းမစားချင်သေးရင် ရေခဲသေတ္တာထဲခွက်အတိုင်း သိမ်းထားလို့ရပါတယ် )
Blenderမရိှသူများက မုန်လာဥဖြူကိုပြုတ်ပြီးဆုံထဲထည့်ထောင်းလို့ရသလို ၊
အမျှင်လေးတွေခြစ်ပြီးပြုတ်ပြီးမှ...
ပါဝင်ပစ္စည်းများရောစပ်ပြီး ပေါင်းခံလို့လည်းရပါတယ်ခင်ဗျာ ။
အော်ကွေ့ကြည်ကို အချဥ်ရည်နဲ့တို့စားလို့ရသလို ခပ်သေးသေးညှပ်ပြီး သခွားသီးတို့ ဆလတ်ရွက်တို့နဲ့ အချဥ်ရည်ဆမ်းပြီးသုပ်စားလို့လည်းရပါတယ်
မုန့်လာဥအော်ကွေ့ကြည် လုပ်နည်း”
မုန်လာဥဖြူ၂လုံးကို ၁၅မိနစ်ပြုတ်ပြီး Blenderထဲမှာ ပုံထဲကပါဝင်ပစ္စည်းတွေနဲ့အချိုးအစားအတိုင်း ထည့်ကြိတ်ပါ ။ အရမ်းပျစ်နေရင် ရေနဲနဲစီထည့်ပြီးကြိတ်ပေးပါ ။ ( ပုံတပုံချင်းစီမှာ စာတွေရေးထားပေးပါတယ် )
မပျစ်မကျဲအနေတော်လောက်ဆိုရင် ဆီသုတ်ထားတဲ့ပေါင်းခံခွက်ထဲထည့်ပြီး မိနစ်၅၀ခန့်ပေါင်းပါ ။
အအေးခံပြီးရင် ပေါင်းခံခွက်ကနေထုတ်ပြီး အဆင်ပြေတဲ့ပုံစံလှီးကာကြော်လို့ရပါပြီ ။ ( ချက်ချင်းမစားချင်သေးရင် ရေခဲသေတ္တာထဲခွက်အတိုင်း သိမ်းထားလို့ရပါတယ် )
Blenderမရိှသူများက မုန်လာဥဖြူကိုပြုတ်ပြီးဆုံထဲထည့်ထောင်းလို့ရသလို ၊
အမျှင်လေးတွေခြစ်ပြီးပြုတ်ပြီးမှ...
ပါဝင်ပစ္စည်းများရောစပ်ပြီး ပေါင်းခံလို့လည်းရပါတယ်ခင်ဗျာ ။
အော်ကွေ့ကြည်ကို အချဥ်ရည်နဲ့တို့စားလို့ရသလို ခပ်သေးသေးညှပ်ပြီး သခွားသီးတို့ ဆလတ်ရွက်တို့နဲ့ အချဥ်ရည်ဆမ်းပြီးသုပ်စားလို့လည်းရပါတယ်
မုန့်လာဥအော်ကွေ့ကြည် လုပ်နည်း”
မုန်လာဥဖြူ၂လုံးကို ၁၅မိနစ်ပြုတ်ပြီး Blenderထဲမှာ ပုံထဲကပါဝင်ပစ္စည်းတွေနဲ့အချိုးအစားအတိုင်း ထည့်ကြိတ်ပါ ။ အရမ်းပျစ်နေရင် ရေနဲနဲစီထည့်ပြီးကြိတ်ပေးပါ ။ ( ပုံတပုံချင်းစီမှာ စာတွေရေးထားပေးပါတယ် )
မပျစ်မကျဲအနေတော်လောက်ဆိုရင် ဆီသုတ်ထားတဲ့ပေါင်းခံခွက်ထဲထည့်ပြီး မိနစ်၅၀ခန့်ပေါင်းပါ ။
အအေးခံပြီးရင် ပေါင်းခံခွက်ကနေထုတ်ပြီး အဆင်ပြေတဲ့ပုံစံလှီးကာကြော်လို့ရပါပြီ ။ ( ချက်ချင်းမစားချင်သေးရင် ရေခဲသေတ္တာထဲခွက်အတိုင်း သိမ်းထားလို့ရပါတယ် )
Blenderမရိှသူများက မုန်လာဥဖြူကိုပြုတ်ပြီးဆုံထဲထည့်ထောင်းလို့ရသလို ၊
အမျှင်လေးတွေခြစ်ပြီးပြုတ်ပြီးမှ...
ပါဝင်ပစ္စည်းများရောစပ်ပြီး ပေါင်းခံလို့လည်းရပါတယ်ခင်ဗျာ ။
အော်ကွေ့ကြည်ကို အချဥ်ရည်နဲ့တို့စားလို့ရသလို ခပ်သေးသေးညှပ်ပြီး သခွားသီးတို့ ဆလတ်ရွက်တို့နဲ့ အချဥ်ရည်ဆမ်းပြီးသုပ်စားလို့လည်းရပါတယ်
မုန့်လာဥအော်ကွေ့ကြည် လုပ်နည်း”
မုန်လာဥဖြူ၂လုံးကို ၁၅မိနစ်ပြုတ်ပြီး Blenderထဲမှာ ပုံထဲကပါဝင်ပစ္စည်းတွေနဲ့အချိုးအစားအတိုင်း ထည့်ကြိတ်ပါ ။ အရမ်းပျစ်နေရင် ရေနဲနဲစီထည့်ပြီးကြိတ်ပေးပါ ။ ( ပုံတပုံချင်းစီမှာ စာတွေရေးထားပေးပါတယ် )
မပျစ်မကျဲအနေတော်လောက်ဆိုရင် ဆီသုတ်ထားတဲ့ပေါင်းခံခွက်ထဲထည့်ပြီး မိနစ်၅၀ခန့်ပေါင်းပါ ။
အအေးခံပြီးရင် ပေါင်းခံခွက်ကနေထုတ်ပြီး အဆင်ပြေတဲ့ပုံစံလှီးကာကြော်လို့ရပါပြီ ။ ( ချက်ချင်းမစားချင်သေးရင် ရေခဲသေတ္တာထဲခွက်အတိုင်း သိမ်းထားလို့ရပါတယ် )
Blenderမရိှသူများက မုန်လာဥဖြူကိုပြုတ်ပြီးဆုံထဲထည့်ထောင်းလို့ရသလို ၊
အမျှင်လေးတွေခြစ်ပြီးပြုတ်ပြီးမှ...
ပါဝင်ပစ္စည်းများရောစပ်ပြီး ပေါင်းခံလို့လည်းရပါတယ်ခင်ဗျာ ။
အော်ကွေ့ကြည်ကို အချဥ်ရည်နဲ့တို့စားလို့ရသလို ခပ်သေးသေးညှပ်ပြီး သခွားသီးတို့ ဆလတ်ရွက်တို့နဲ့ အချဥ်ရည်ဆမ်းပြီးသုပ်စားလို့လည်းရပါတယ်