#ငရုတ်သီးစိမ်း ရဲ့ အစွမ်းသတ္တိ(၁၀) မျိုး
(၁) အအေးမိခြင်းကို ကုသနိုင်
အအေးမိသလို ဖျားချင်သလိုလိုဖြစ်လာရင် ရှူးရှူးရှဲရှဲ ပူစပ်စပ်လေးတစ်ခုခုစားလိုက်မှ ချွေးထွက်သွားတယ်၊ ပွင့်သွားတယ်နဲ့ပြောကြတာ သတိထားမိလား။ ဒီနည်းလမ်းက တကယ်လည်း အလုပ်ဖြစ်ပါတယ်။ ငရုတ်သီးစိမ်းနည်းနည်းစားလိုက်တာနဲ့ (ဥပမာ – ချဉ်စပ်ဟင်းရည်၊ အာပူလျှာပူ) အဆုတ်ရဲ့လုပ်ဆောင်ချက်ကို နှိုးဆွပေးပြီး ခန္ဓာကိုယ်ကို အားဖြစ်စေပါတယ်။ ချွဲသလိပ်တွေချောင်စေပြီး ချောင်းဆိုးသက်သာစေပါတယ်။ ဗီတာမင် စီက ကိုယ်ခံအားစနစ်ကိုထောက်ပံ့ပေးတဲ့အတွက် အအေးမိခြင်းအပါအဝင် နာမကျန်းဖြစ်တာအတော်များများကို သက်သာလျော့ပါးစေနိုင်စွမ်းရှိပါတယ်။
(၂) ရောင်ရမ်းမှုတွေ သက်သာစေနိုင်
နာတာရှည်ရောင်ရမ်းမှုဝေဒနာက သင့်ကျန်းမာရေးကို အားနည်းယိုယွင်းစေပြီး တခြားရောဂါတွေဝင်လာစေနိုင်ပါတယ်။ ငရုတ်သီးစိမ်းမှာ ပါတဲ့ ဗီတာမင် စီ က အရောင်ကျစေတဲ့အစွမ်းသတ္တိရှိတဲ့အတွက် ဂေါက်ရောဂါ၊ အနာတွေနဲ့ နှလုံးဆိုင်ရာရောဂါပြဿနာတွေကို ဖြစ်နိုင်ခြေလျော့နည်းစေနိုင်တယ်လို့ သုတေသနတွေကဖော်ပြကြပါတယ်။
Advertisement

(၃) အနာကျက်မြန်စေနိုင်
ဗီတာမင် စီ ကြောင့်ပဲ အနာတွေ၊ ဒဏ်ရာတွေကို အကျက်မြန်စေပါတယ်။ အရေပြားဖွဲ့စည်းပုံမှ အဓိကကျတဲ့ ကိုလာဂျင်အသားဓာတ် ဖြစ်ပေါ်မှု၊ လုပ်ဆောင်ချက်ကိုထောက်ပံ့အားပေးပြီး အရေပြားအသစ်ဖြစ်ပေါ်မှုကို ကူညီတဲ့ ဗီတာမင် စီ က အနာကျက်မြန်စေနိုင်ပါတယ်။
(၄) ခန္ဓာကိုယ်အပူချိန်ထိန်းညှိပေးနိုင်
အရသာပူတယ်စပ်တယ်ဆိုပေမယ့်လည်း အံ့သြစရာကောင်းတာက ငရုတ်သီးစိမ်းမှာ အလုံအလောက်ပါဝင်တဲ့ capsaicin(ကပ်ဆေးရ်စင်) က ဦးနှောက်ရဲ့hypothalamus(ဦးနှောက်ရှေ့ခြမ်းအပိုင်း)က အပူလျှော့ချခြင်းစင်တာကို နှိုးဆွပေးတာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်အပူချိန်ကို ကျဆင်းစေပါတယ်။ ဒါ့ကြောင့်ပဲ အိန္ဒိယလိုမျိုး ပူပြင်းတဲ့ဒေသတွေမှာတောင် ငရုတ်သီးစိမ်းကိုစားနေကြတာပါ။
(၅) အစာအိမ်နဲ့အူလမ်းကြောင်းအတွက်ကောင်းကျိုးပြု
ဆက်လက်ဖတ်ရှုမည်။
ငရုတ်သီးစိမ်းမှာ အစာခြေဖျက်မှုကိုအားပေးထောက်ပံ့ပြီး၊ အူကိုရှင်းစေတဲ့အတွက် ဝမ်းလည်းမှန်စေပါတယ်။ ငရုတ်သီးစိမ်းက တံတွေးလည်း ပိုထွက်စေတာကြောင့် အစာကောင်းစွာကြေညက်နိုင်ဖို့ အကူအညီဖြစ်စေပါတယ်။ ငရုတ်သီးစိမ်းကို အလွန်အကျွံမဟုတ်ဘဲ ထိုက်သင့်သလောက်စားပေးရင် capsaicin(ကပ်ဆေးရ်စင်) က အစာအိမ်အနာတွေကို သက်သာစေပြီး အစာအိမ်ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေကိုလျော့နည်းစေပါတယ်။
(၆) မျက်စိအားကောင်းစေနိုင်
ဗီတာမင် စီ က ငရုတ်သီးစိမ်းမှာပါတဲ့ အကောင်းဆုံး ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မျက်စိနဲ့အမြင်အာရုံ ကျန်းမာရေးကိုကောင်းမွန်စေရုံသာမက အတွင်းတိမ်ဖြစ်လာနိုင်တဲ့အန္တရာယ်ကိုတောင်လျော့ပါးစေပါတယ်။ ဗီတာမင် အေ ကြွယ်ဝမှုကြောင့်လည်း မျက်စိကျန်းမာရေးအတွက်ပိုကောင်းစေတာဖြစ်ပါတယ်။
(၇) နှလုံးကျန်းမာစေနိုင်
Capsaicin(ကပ်ဆေးရ်စင်)ကြောင့်ပဲ နှလုံးကျန်းမာရေးကို နည်းလမ်းနှစ်မျိုးနဲ့ အကျိုးပြုနိုင်ပါတယ်။ တစ်နည်းကသွေးထဲက ကိုလက်စထရောပမာဏကိုလျှော့ချပေးပြီး နှလုံးသွေးကြောတွင်း ကိုလက်စထရောစုပုံခြင်းကို ရှင်းလင်းပေးပါတယ်။ ဒါ့အပြင် နှလုံးသွေးကြောတွေကို ကျုံ့စေပြီး တခြားကိုယ်တွင်းအင်္ဂါတွေဆီသွေးလည်ပတ်မှုကိုဟန့်တားနေတဲ့ မျိုးဗီဇတစ်ခုခုရဲ့လုပ်ဆောင်ချက်ကို တားဆီးပေးခြင်းဖြင့်သွေးလည်ပတ်မှုကိုကောင်းစေပါတယ်။သွေးကြောတွေကိုချဲ့ပေးတဲ့Capsaicin(ကပ်ဆေးရ်စင်) ကသွေးလည်ပတ်မှုကိုကောင်းစေပြီး နှလုံးကျန်းမာစေတာဖြစ်ပါတယ်။
(၈) ကင်ဆာ ကာကွယ်နိုင်
ငရုတ်သီးစိမ်းရဲ့capsaicin(ကပ်ဆေးရ်စင်) က ကင်ဆာရောဂါမဖြစ်စေဖို့ သို့မဟုတ် ကင်ဆာဆိုးရွားမှုအဆင့်ကိုနှေးကွေးစေဖို့(အထူးသဖြင့် ဆီးကျိတ်) ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ ဗီတာမင် စီ ရဲ့ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်အာနိသင်တွေက ကင်ဆာကာကွယ်တဲ့လုပ်ဆောင်ချက်မှာ ပါဝင်ထောက်ကူပေးပါတယ်။
(၉) အသားအရေနဲ့ ဆံသားကို ကျန်းမာစေနိုင်
ထမင်းစားတဲ့အခါ အသုပ်လေးထဲမှာဖြစ်ဖြစ် ငရုတ်သီးစိမ်းလေးထည့်စားရင် အသားအရေလည်းနုပျိုစေပြီး အရေပြားကျန်းမာရေးအတွက်ပါကောင်းပါတယ်။ အရေးအကြောင်းတွေကိုလည်း မဖြစ်စေပါဘူးတဲ့။ ဗီတာမင် စီ ကြောင့် ဆဲလ်တွေကို အောက်ဆီဂျင်ဓာတ်တိုးပျက်စီးစေခြင်းမဖြစ်အောင် ကာကွယ်ပေးပြီး အရွယ်မတိုင်မီရင့်ရော်မှုလက္ခဏာတွေကိုလျော့ပါးစေပါတယ်။
(၁၀) အိမ်ထောင်ရေးသုခပြည့်ဝစေနိုင်
ငရုတ်သီးပူစပ်စပ်လေးက ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ အပူဓာတ်ပေးရုံတင်မကဘဲ အိပ်ရာထဲအထိပါကောင်းကျိုးပေးပါတယ်တဲ့။ ငရုတ်သီးစိမ်းမှာပါတဲ့capsaicin(ကပ်ဆေးရ်စင်)ကြောင့် နှလုံးခုန်နှုန်းကိုမြန်လာစေပြီး အာရုံကြောတွေကို နှိုးဆွကာသွေးလည်ပတ်မှုကိုကောင်းစေပါတယ်။
ဘေးထွက်ဆိုးကျိုးကတော့
ငရုတ်သီးစိမ်းက ကျန်းမာရေးအတွက်ကောင်းတယ်ဆိုပေမယ့် သိပ်လည်းအများကြီးမစားပါနဲ့။ ဆိုလိုတာက တစ်နေ့ကို ငါးတောင့်ထက် ပိုမစားသင့်ပါဘူး။ ပြီးတော့ ဒါကိုလည်း တစ်ကြိမ်တည်းစားမချသင့်ဘူးနော်။ တစ်ခါစားမှ တစ်တောင့်နှစ်တောင့်လောက်ပဲ စားပါ။ အစာအိမ်ကို ထိခိုက်နိုင်ပါတယ်။ ဗိုက်အောင့်တတ်သူဆိုရင် ကိုယ့်အစာအိမ်ကလက်ခံနိုင်သလောက်ထက်ပိုပြီး စားမိတဲ့အခါ တန်ဆေးလွန်ဘေးဖြစ်တတ်ပါတယ်။ အစပ်ဒဏ်ကို မခံနိုင်ရင် နို့အေးတစ်ခွက်သောက်လိုက်ရင် သက်သာသွားပါလိမ့်မယ်။
Crd

image

အာဟာရပြည့်ဝစွာပါဝင်တဲ့ #မျောက်ငိုသီး
အရိုးကျန်းမာစေပြီး အရိုးပွခြင်း ကာကွယ်ပေးပါတယ် ။
သံဓါတ်လုံလောက်စွာ ပါဝင်တာကြောင့်
သွေးအားကောင်းစေပါသည်။
အာရုံကြော စနစ် နဲ့ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်ချက်မှန်ကန်စေတာကြောင့်
စိတ်ကြည်လင်စေပါတာ်။
ပရိုတင်းဓာတ်ပါဝင်တာကြောင့် မကောင်းတဲ့ သွေးတွင်းအဆီဓာတ်ကိုကျစေပါတယ်။
သွေးတွင်းသကြားထိန်ပေးတာကြောင့် ဆီးချိုထိန်းနိုင်စွမ်းရှိသည်။
ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင် အာနိသငိရှိတာကြောင့် ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးသည်။
သတိပြုရန်
ကျောက်ကပ်သမား ၊ ဂေါက်ရောဂါရှိသူများ မစားသုံးသင့်ပါ။
#မျောက်ငိုသီး

image

အာဟာရပြည့်ဝစွာပါဝင်တဲ့ #မျောက်ငိုသီး
အရိုးကျန်းမာစေပြီး အရိုးပွခြင်း ကာကွယ်ပေးပါတယ် ။
သံဓါတ်လုံလောက်စွာ ပါဝင်တာကြောင့်
သွေးအားကောင်းစေပါသည်။
အာရုံကြော စနစ် နဲ့ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်ချက်မှန်ကန်စေတာကြောင့်
စိတ်ကြည်လင်စေပါတာ်။
ပရိုတင်းဓာတ်ပါဝင်တာကြောင့် မကောင်းတဲ့ သွေးတွင်းအဆီဓာတ်ကိုကျစေပါတယ်။
သွေးတွင်းသကြားထိန်ပေးတာကြောင့် ဆီးချိုထိန်းနိုင်စွမ်းရှိသည်။
ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင် အာနိသငိရှိတာကြောင့် ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးသည်။
သတိပြုရန်
ကျောက်ကပ်သမား ၊ ဂေါက်ရောဂါရှိသူများ မစားသုံးသင့်ပါ။
#မျောက်ငိုသီး

image

အာဟာရပြည့်ဝစွာပါဝင်တဲ့ #မျောက်ငိုသီး
အရိုးကျန်းမာစေပြီး အရိုးပွခြင်း ကာကွယ်ပေးပါတယ် ။
သံဓါတ်လုံလောက်စွာ ပါဝင်တာကြောင့်
သွေးအားကောင်းစေပါသည်။
အာရုံကြော စနစ် နဲ့ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်ချက်မှန်ကန်စေတာကြောင့်
စိတ်ကြည်လင်စေပါတာ်။
ပရိုတင်းဓာတ်ပါဝင်တာကြောင့် မကောင်းတဲ့ သွေးတွင်းအဆီဓာတ်ကိုကျစေပါတယ်။
သွေးတွင်းသကြားထိန်ပေးတာကြောင့် ဆီးချိုထိန်းနိုင်စွမ်းရှိသည်။
ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင် အာနိသငိရှိတာကြောင့် ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးသည်။
သတိပြုရန်
ကျောက်ကပ်သမား ၊ ဂေါက်ရောဂါရှိသူများ မစားသုံးသင့်ပါ။
#မျောက်ငိုသီး

image

အာဟာရပြည့်ဝစွာပါဝင်တဲ့ #မျောက်ငိုသီး
အရိုးကျန်းမာစေပြီး အရိုးပွခြင်း ကာကွယ်ပေးပါတယ် ။
သံဓါတ်လုံလောက်စွာ ပါဝင်တာကြောင့်
သွေးအားကောင်းစေပါသည်။
အာရုံကြော စနစ် နဲ့ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်ချက်မှန်ကန်စေတာကြောင့်
စိတ်ကြည်လင်စေပါတာ်။
ပရိုတင်းဓာတ်ပါဝင်တာကြောင့် မကောင်းတဲ့ သွေးတွင်းအဆီဓာတ်ကိုကျစေပါတယ်။
သွေးတွင်းသကြားထိန်ပေးတာကြောင့် ဆီးချိုထိန်းနိုင်စွမ်းရှိသည်။
ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင် အာနိသငိရှိတာကြောင့် ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးသည်။
သတိပြုရန်
ကျောက်ကပ်သမား ၊ ဂေါက်ရောဂါရှိသူများ မစားသုံးသင့်ပါ။
#မျောက်ငိုသီး

image

အာဟာရပြည့်ဝစွာပါဝင်တဲ့ #မျောက်ငိုသီး
အရိုးကျန်းမာစေပြီး အရိုးပွခြင်း ကာကွယ်ပေးပါတယ် ။
သံဓါတ်လုံလောက်စွာ ပါဝင်တာကြောင့်
သွေးအားကောင်းစေပါသည်။
အာရုံကြော စနစ် နဲ့ဦးနှောက်လုပ်ဆောင်ချက်မှန်ကန်စေတာကြောင့်
စိတ်ကြည်လင်စေပါတာ်။
ပရိုတင်းဓာတ်ပါဝင်တာကြောင့် မကောင်းတဲ့ သွေးတွင်းအဆီဓာတ်ကိုကျစေပါတယ်။
သွေးတွင်းသကြားထိန်ပေးတာကြောင့် ဆီးချိုထိန်းနိုင်စွမ်းရှိသည်။
ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင် အာနိသငိရှိတာကြောင့် ကင်ဆာ ကာကွယ်ပေးသည်။
သတိပြုရန်
ကျောက်ကပ်သမား ၊ ဂေါက်ရောဂါရှိသူများ မစားသုံးသင့်ပါ။
#မျောက်ငိုသီး

image
image
image
image
30 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

◾️M&E Engineer - Yangon
Company: KBTC Group of Companies Limited
Salary Range: MMK 400,000 - 500,000
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23871

◾️Brand Executive - Yangon
Company: Delous
Salary Range: Negotiation
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23870

◾️Assistant Marketing Manager - Yangon
Company: Delous
Salary Range: Negotiation
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23869

image
30 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

◾️Regional Business Manager - Yangon
Company: Alvor Healthcare
Salary Range: MMK : 1,000,000 - 1,500,000
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23868

◾️Logistic Officer - Yangon
Company: Alvor Healthcare
Salary Range: MMK 400,000 - 500,000
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23867

◾️Medical Sales Representative - Yangon
Company: Alvor Healthcare
Salary Range: Negotiation
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23866

image
30 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

◾️Assistant Technician - Yangon
Company: Constructive Engineers Ltd.
Salary Range: Negotiation
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23865

◾️Store Supervisor - Yangon
Company: Constructive Engineers Ltd.
Salary Range: MMK 500,000 - 600,000
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23864

◾️Digital Marketing Manager - Yangon
Company: iMyanmarHouse
Salary Range: Negotiation
https://www.joimyanmar.com/job/detail/23863

image
30 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

မုန်းဟင်းခါးနှင့် တွဲဖက်စားသုံးရတဲ့ ပဲကပ်ပွပွလေးကြော်နည်း
ပါဝင်ပစ္စည်းများ.........
- ပဲ ၃-၄ ဗူး
- ကောက်ညှင်း ၄ ဇွန်း
- ဆန်ကြမ်း ၅ ဇွန်း
- ဂျုံမှုန့် ၄ ဇွန်း
- ဆား၊ ဆော်ဒါ အနည်းငယ်
- ရေ၊ ဆီ
ပြုလုပ်ပုံအဆင့်ဆင့်..........
ပထမဦးစွာ ပဲများကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ရေကို ပဲတွေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး ၆ နာရီခန့်လောက် စိမ်ထားပေးပါ။
ပြီးနောက် ကောက်ညှင်းမှုန့်၊ ဂျုံမှုန့်၊ ဆန်ကြမ်း၊ ဆား အနည်းငယ်၊ ဆော်ဒါအနည်းငယ်၊ ရေထည့်ပြီး မုန့်ရည်မပျစ်မကျဲ ဖျော်ထားပါ။
ပြီးနောက် မုန့်နှစ်ထဲသို့ စိမ်ထားတဲ့ပဲတွေကိုရေစစ်ပြီး ထည့်ပြီး နာရီဝက်လောက် နှပ်ထားပါ။
ပြီးနောက် ဆီအိုးသယ်ပြီး ဆီပူလာလျှင် အကြော်ကြော်တဲ့ ဇွန်းပြား သို့ ပန်းကန်ပြားပေါ်ထည့်ကာ ဆီအိုးထဲသို့ထည့်ပြီး ကြော်လို့ရပါပြီးနော်။
ရွှေဝါရောင်တန်းလာပြီးဆိုရင် ဆယ်သယ်လို့ရပါပြီးနော်။
ဒါဆိုရင်တော့ အရသာရှိတဲ့ ပဲကပ်ကြော် ရပါပြီး.......။
မုန့်ဟင်းခါးဖြင့် တွဲစားလိုက်ရင်တော့ အရမ်းကို အရသာရှိစေမှာဖြစ်ပါတယ် ။
ကြော်စားလို့ရအောင် ပို့စ်ကို Save ထားဖို့ မမေ့ကြပါနဲ့နော် 😍

image