27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

#ပြည်တွင်းသတင်း
◼ငလျင်ဒဏ်သင့်ဒေသခြောက်ခု၌ သေဆုံးသူ ၃၇၅၃ ဦးရှိလာ၊ ၅၃ ဦးပျောက်ဆုံးနေ
ငလျင်ဒဏ်သင့်တိုင်းနှင့်ပြည်နယ်ခြောက်ခု၌ သေဆုံးသူဦးရေ ၃၇၅၃ ဦးရှိပြီး ၅၃ ဦးပျောက်ဆုံးလျက်ရှိကြောင်း ယနေ့(ဇွန် ၁၇ ရက်) ထုတ်နိုင်ငံပိုင်သတင်းစာတွင်ဖော်ပြထားသည်။
ပြီးခဲ့သည့်မတ်လ ၂၈ ရက်ကလှုပ်ခတ်ခဲ့သည့် အင်အားရစ်ခ်တာစကေး ၇ ဒသမ ၇ အဆင့်ရှိငလျင် ကြောင့် စစ်ကိုင်းတိုင်း၊ ပဲခူးတိုင်း၊ မန္တလေးတိုင်း၊ မကွေးတိုင်း၊ ရှမ်းပြည်နယ် (အရှေ့မြောက်ဒေသ) နှင့် နေပြည်တော်တို့တွင် လူထိခိုက်သေဆုံးမှုများရှိခဲ့ပြီး ယမန်နေ့(ဇွန် ၁၆ ရက်)အထိ အဆိုပါတိုင်းနှင့် ပြည်နယ်များ၌ ငလျင်ကြောင့်သေဆုံးသူဦးရေ ၃၇၅၃ ဦး၊ ထိခိုက်ဒဏ်ရာရရှိသူ ၅၁၀၄ ဦးနှင့်ပျောက်ဆုံး သူ ၅၃ ဦးရှိကြောင်းသိရသည်။
မြန်မာနိုင်ငံမီးသတ်တပ်ဖွဲ့နှင့် ပြည်တွင်းပြည်ပမှ ရှာဖွေကယ်ဆယ်ရေးအဖွဲ့ဝင်များက ငလျင်လှုပ်ခတ်ခဲ့ ပြီးနောက်အဆောက်အအုံများအတွင်း ပိတ်မိနေသူများကိုရှာဖွေကယ်ဆယ်ခဲ့ရာ အသက်ရှင်သူ ၆၅၃ ဦးကို ရှာဖွေကယ်ဆယ်ပေးနိုင်ခဲ့ပြီး ရုပ်အလောင်း ၈၃၃ ဦးကိုရှာဖွေပေးနိုင်ခဲ့ကြောင်း နစက၏ ထုတ်ပြန်ချက်တွင်ဖော်ပြထားသည်။
ယခုနှစ်မတ်လ ၂၈ ရက်ကလှုပ်ခတ်ခဲ့သည့် အင်အားရစ်ခ်တာစကေး ၇ ဒသမ ၇ အဆင့်ရှိ ငလျင်အပါအဝင်ဇွန်လ ၁၅ ရက်အထိ နောက်ဆက်တွဲငလျင်လှုပ်ခတ်မှုအကြိမ်(၁၉၀) ရှိပြီဖြစ်ကြောင်း သိရသည်။
သတင်း - အင်ကြင်း
ဓာတ်ပုံ - MFSD

image
27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

အုန်းချိုမွှေးကို ရေငံဒေသမှာ စိုက်လို့ရလားလို့မေးထားကြလို့တင်ပေးလိုက်ပါတယ်။ စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်၊ သို့သော် အချို့သောအခြေအနေများနှင့် စိုက်ပျိုးနည်းစနစ်များကို သိထားရန်လိုအပ်ပါသည်။ အောက်ပါအချက်များကို အုန်းချိုမွှေးစိုက်ပျိုးရာတွင် ထည့်သွင်းစဉ်းစားသင့်ပါသည်။
### ၁။ **ရေငံနှင့် ရေချိုစပ်ဒေသများတွင် အကောင်းဆုံးဖြစ်ထွန်း**
အုန်းချိုမွှေးသည် ရေငံနှင့် ရေချိုစပ်ဒေသများ (ဥပမာ - မြစ်ဝကျွန်းပေါ်ဒေသ၊ ပင်လယ်ကမ်းခြေနှင့်နီးသောနေရာများ) တွင် ကောင်းစွာဖြစ်ထွန်းနိုင်သည်။ ထိုင်းနိုင်ငံရှိ Samut Songkhram နှင့် Samut Sakhon ကဲ့သို့သော ရေငံနှင့်ရေချိုစပ်ဒေသများတွင် အုန်းချိုမွှေးကို စီးပွားဖြစ်စိုက်ပျိုးကြသည် ။
### ၂။ **မြေအမျိုးအစားနှင့် ရေထုတ်စနစ်**
- ရေငံဒေသများတွင် မြေသားထူ၍ အစိုဓာတ်ကောင်းစွာထိန်းနိုင်သော **သဲနုန်းမြေ** ကို ရွေးချယ်သင့်သည် ။
- ရေဝပ်ခြင်းမဖြစ်စေရန် **အကောင်းဆုံးရေထုတ်စနစ်** (ဥပမာ - စိုက်ဘောင်မြင့်စိုက်ခြင်း၊ ရေနက်ကွင်းများကို ပြုပြင်ခြင်း) ပြုလုပ်ရန်လိုအပ်သည် ။
### ၃။ **စိုက်ပျိုးနည်းစနစ်များ**
- **စိုက်ဘောင်မြင့်စနစ်**: ရေငံဒေသများတွင် အုန်းပင်များကို စိုက်ဘောင်မြင့်ပေါ်တွင် စိုက်ပျိုးပြီး ဘောင်ကြားတွင် ငါးမွေးကြသည် ။
- **မြေသြဇာထည့်သွင်းခြင်း**: နွားချေး၊ ကြက်ချေး၊ မြေဆွေးတို့ကို အသုံးပြုသင့်ပြီး မြေအောင်းပိုးသတ်ဆေးနှင့် ထုံးထည့်ပေးရန် အကြံပြုထားသည် ။
### ၄။ **ရေနှင့် ဆားငန်ဒဏ်ခံနိုင်မှု**
- အုန်းပင်များသည် **ဆားငန်ဒဏ်ကို အတိုင်းအတာတစ်ခုအထိ ခံနိုင်ရည်ရှိ**သော်လည်း အလွန်အမင်းငန်သောရေကို ရှောင်ရှားသင့်သည်။
- **ရေချိုပေးသွင်းခြင်း**: နွေရာသီတွင် ရေငံဓာတ်များလာပါက ရေချိုဖြည့်ပေးရန် လိုအပ်သည် ။
### ၅။ **အောင်မြင်သောဥပမာများ**
- **ဧရာဝတီတိုင်း** (ဖျာပုံ၊ မအူပင်) တွင် ရေငံဒေသများကို အသုံးပြု၍ အုန်းချိုမွှေးစိုက်ပျိုးနေပြီး ပြည်တွင်းနှင့် ပြည်ပဈေးကွက်သို့ တင်ပို့နေသည် ။
### ကောက်ချက်
အုန်းချိုမွှေးကို ရေငံဒေသများတွင် စိုက်ပျိုးနိုင်သော်လည်း မြေအမျိုးအစား၊ ရေထုတ်စနစ်၊ ရေချိုဖြည့်တင်းမှုနှင့် မြေသြဇာထည့်သွင်းနည်းများကို သေချာစွာစီမံသင့်သည်။ ထိုင်းနိုင်ငံနှင့် ဧရာဝတီတိုင်းရှိ အောင်မြင်သောစိုက်ခင်းများကို နမူနာယူ၍ စိုက်ပျိုးနိုင်ပါသည်။

image
27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

ကိုက်လန်ပင်မှာ အာဟာရ ဓာတ်ပေါင်းစုံပါဝင်ပြီး အဲဒီထဲကမှ ဗိုက်တာမင်ကေဟာ ကင်ဆာရောဂါအမျိုးမျိုးကိုလည်း ကာကွယ် ပေးနိုင်ပါတယ်။ စျေးကွက်ထဲမှာတော့ ကိုက်လန်ကို အရွက်စားကိုက်လန်၊အဖူးစားကိုက်လန် စသဖြင့် ရောင်းချကြပါတယ်။
ကိုက်လန်ပင်ဟာ အအေးကြိုက်တဲ့ သီးနှံပင်တစ်မျိုးဖြစ်ပြီး အပင်အမြင့် တစ်ပေကနေ တစ်ပေခွဲ လောက်အထိရှိပြီး အကိုင်းအခက်တွေဟာ (၃)ပေလောက်အထိ ပြန့်ကားပါတယ်။ အပင်သက်တမ်း ကတော့ (၂)နှစ်လောက်အထိခံပေမယ့် နှစ်ချင်းစားသုံးလို့ရပါတယ်။
ကိုက်လန်ကိုတော့ အရွက်တွန့် လိမ်နေတဲ့ ပုံစံတွေအပြင် ချောမောညီညာတဲ့ အရွက်ပုံစံကိုတွေ့ရမှာဖြစ်သလို. ခရမ်းရောင်ရှိတဲ့ အရွက်မျိုးကိုလည်း တွေ့နိုင်ပါတယ်။ ကိုက်လန်ပင်ရဲ့အနံ့အရောင်တွေဟာ ရာသီဥတု အေးမြလေ ကောင်းလေဖြစ်ပါတယ်။
ကိုက်လန်ပင်ကို တစ်နှစ်ပတ်လုံးစိုက်ပျိုးနိုင်ပြီး ဆောင်းရာသီနှောင်းပိုင်းနဲ့ မိုးရာသီနှောင်းပိုင်းတွေမှာ စိုက်ပျိုးကြတာများပါတယ်။ ပြင်ဦးလွင်ဒေသမှာစိုက်ပျိုးတဲ့ ကိုက်လန် တွေထဲမှာ မိုးမျိုးဟာအရွက်ရှည်ပြီး ဆောင်းမျိုးဟာ အရွက်ဝိုင်းပါတယ်။
ဆောင်းမျိုးက အပင်နိမ့် လို့ရပြီး မိုးမျိုးဟာ အပင်မြင့်မှရတာဖြစ်ပါတယ်။ အပင်နိမ့်ရင် အရွက်တွေဟာရေနဲ့ထိပြီး ပုပ်သွား တတ်ပါတယ်။ မိုးမှာစိုက်တဲ့ ကိုက်လန်ဟာ ဆောင်းတွင်း မှာစိုက်တဲ့ ကိုက်လန်ပင်ထက် စျေးပိုရလေ့ ရှိပါတယ်။ မိုးတွင်းဖြစ်တဲ့အတွက် နေရာတိုင်းမှာ စိုက်ပျိုးလို့ မရတဲ့အချက်ဟာ စျေးပိုရစေတာ ဖြစ်ပါတယ်။
ကိုက်လန်စပြီးစိုက်ပျိုးတော့မယ်ဆိုရင် ပျိုးခင်းလုပ်ဖို့အတွက် ဦးဆုံးပြင်ရမှာဖြစ်ပါတယ်။ ပျိုးခင်းကို (၁-၂)လက်မလောက်မြေဆွေးဖုံးပြီး မျိုးစေ့တွေကို လက်မဝက်အနက်နဲ့ တစ်စေ့နဲ့တစ်စေ့ကို တစ်လက်မခြားစိုက်ပျိုးရပါတယ်။
ပျိုးပင်ပေါက်တွေကို တစ်ပင်နဲ့တစ်ပင် (၆)လက်မခြားပြီး၊ စိုက်တန်း တစ်ခုနဲ့တစ်ခုကြား (၂-၃)ပေခွာထားရပါတယ်။ ပျိုးပင်တွေအမြစ်စွဲတဲ့အခါ (၁၅-၂၀)ရက်အကြာ အတန်းတွင်းမှာ တစ်ပင်နဲ့တစ်ပင် (၆)လက်မမခြားပဲ တစ်ပေကွာအောင် မလိုအပ်တဲ့အပင်တွေကို နုတ်ပစ်ရ မှာဖြစ်ပါတယ်။
အပင်တွေ (၄)လက်မအမြင့်ရှိလာတဲ့အခါ နိုက်ထရိုဂျင်များတဲ့ ဓာတ်မြေသြ ဇာအရည်ပက်ဖျန်း ပေးရပါတယ်။ မြေကြီးကို ကောက်ရိုး၊သစ်ဆွေး စတာတွေနဲ့ ဖုံးအုပ်ပေးခြင်းအားဖြင့် မြေအစိုဓာတ်ကို ထိန်းသိမ်းပေးတဲ့အပြင် ပေါင်းမြက်တွေကိုလည်း သက်သာစေပါတယ်။ ဒါ့အပြင် မြေကြီးကိုလည်း အေးမြစေပါတယ်။
အရွက်နုတွေကို စိုက်ပြီး (၁)လလောက်ကြာတဲ့အခါ စတင်ခူးဆွတ်လို့ရနိုင်ပြီဖြစ်ပါတယ်။ အရွက်ရင့်ကို စားချင်ရင်တော့ (၁)လခွဲ (၂)လလောက်ထိ ထားပေးရမှာဖြစ်ပါတယ်။ ရာသီဥတုအေးပြီးတော့ အရွက်ရင့် လာလေလေ အချိုဓာတ်များလာလေလေဖြစ်ပါတယ်။ ကိုက်လန်ပင်ဟာ တစ်ပင်စိုက်ထား မယ်ဆိုရင် (၄-၅)ခါလောက် အရွက်ကို ခူးယူနိုင်ပါတယ်။ ရေရှည်ထားချင်ရင်တော့ အပင်ရဲ့အရွက်ရင့် တွေကိုပဲခူးယူပြီး အလယ်မှာရှိတဲ့အရွက်နုတွေကို ချန်ထားရပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကိုက်လန်ပင်ဟာ ရာသီပေါ် သီးနှံပင်ဆို ပေမယ့်လည်း စိုက်ပျိုးတောင်သူတွေအတွက် တွက်ချေကိုက်တဲ့ သီးနှံတစ်မျိုးလည်းဖြစ်ပါတယ်။
ကိုက်လန်ပင်ကို အကြမ်းအားဖြင့် စစိုက်တဲ့အချိန်ကနေ (၂)လခွဲလောက်ဆိုရင် ရောင်းတန်းဝင်တဲ့ အရွက်တွေရနိုင်မှာဖြစ်ပါတယ်။ အရွက်ခူးနိုင်တဲ့ ကာလကတော့ မိမိရဲ့ပြုစုမှုပေါ်မူတည်ပြီး (၃)လလောက်ထိ ရှိပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကိုက်လန်သက်တမ်း ဟာ (၅)လခွဲလောက်အထိရှိနိုင်ပါတယ်။ ကိုက်လန်ပင်ကို မျိုးအဖြစ် ထားဖို့ ရည်ရွယ်မယ်ဆိုရင်တော့ ကိုယ်လိုချင်တဲ့ အပင်ကို မှတ်သားထားပါ။ အပင်ရင့်အောင်ထားပြီး ရလာတဲ့မျိုးစေ့ကို ရယူပြီးရင် နေ(၂)ရက်လောက်လှမ်းထားပေးပါ။ ပြီးရင်အအေးခံပြီး လေလုံအောင် ပုလင်းထဲမှာ ထည့်ထား ရပါတယ်။

image
27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

The Devil Comes at Night [2023]

ဒီတစ်ခါ မိတ်ဆက်​ပေးမှာက​တော့ မိုး​အေး​အေး​လေးမှာ တစ်​ယောက်တည်းပဲဖြစ်ဖြစ်၊ ​Movie Date ပဲဖြစ်ဖြစ် ကြည့်လို​​ကောင်းမယ့် 2023 မှာထွက်ထားတဲ့ သဘာဝလွန် သည်းထိတ်ရင်ဖိုကား​ကောင်း​လေး The Devil Comes at Night ပဲဖြစ်ပါတယ်

လက်​ဝှေ့အားကစားသမား​ဟောင်း ဘန်တစ်​ယောက် သူ့အ​ဖေရဲ့ အ​မွေ​ပေးခဲ့တဲ့ မီးခံ​သေတ္တာကို လာ​ရှာဖို သူ့အ​ဖေ​ခေါင်းချခဲ့တဲ့မြို​လေးကို သူငယ်ချင်းဂျက်နဲ့ အတူ ပြန်လာ​နေတုန်း ဘားတစ်ခုမှာ အမူးလွန်ပြီး ရန်ပွဲဖြစ်ရင်းက​နေ သူတို​နောက်ကို မြိုခံ​တွေလိုက်လာတဲ့အခါ

ဘန်အ​ဖေအိမ်လည်း​ရောက်​ရော အိမ်နီးနားချင်း​​တွေက အရမ်းထူးဆန်းပြီး ​အပြင်အလည်ထွက်ဖိုချည်း​ခေါ်​နေတဲ့အခါ အဲဒီ​နောက်ကွယ်မှာ ဘယ်လိုရည်ရွယ်ချက်​တွေရှိ​နေလဲ

တိုက်တိုက်ဆိုင်ဆိုင် ဘန်​အ​ဖေ့အိမ်ကို​ရောက်တဲ့အချိန် ဘန်အ​ဖေနဲ့ ရင်းနှီးတဲ့​စေတနာဝန်ထမ်း ​အေမီကလည်း အိမ်ထဲမှာ လာပုန်း​​နနေတဲ့အခ

===========================
👉Channel #join ရန် လင့်ကိုနိုပ်ပါ👇

https://t.me/CartoonAndHorrorMovies07

===========================

👉ဇာတ်ကားကြည့်ရန်လင့်ကိုနိုပ်ပါ👇

https://t.me/CartoonAndHorrorMovies07/1969

image
27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

#ဝက်သား ကို #ပင်စိမ်း လေးနဲ့ ကြော်စားကြည့်ပါ အရမ်းကောင်း 😋😋
==========
ဝက်ကြိတ်သားကို
ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ကော်မှုန့်တို့ဖြင့်နှယ်နှပ်ထားပါ။
ပဲတောင့်ရှည်သီး၃တောင့်လှီးထား
ငရုတ်သီး စိမ်း၂တောင့်လှီးထား
ပင်စိမ်းရွက်သို့မဟုတ် ဖက်ကဖောင်းရွက်
အနည်းငယ်ကို ရေဆေးထား။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ အနည်းငယ်လှီးထား။
ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊
ကော်မှုန့်အနည်းငယ်စီကို ရေဖြင့်ဖျော်ထားပါ။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ ကိုအရင်ထည့်ကြော်
ဝက်ကြိတ်သားထည့်မွှေ၊
ပဲသီးနှင့်ငရုတ်သီးထည့်၊
ကျက်ခါနီး ဖျော်ထားသောကော်ရည်လောင်းထည့်၊
ပင်စိမ်းရွက်အုပ်ပြီး ချနိုင်ပါပြီ။သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
ဝက်ပင်စိမ်းကြော်
==========
ဝက်ကြိတ်သားကို
ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ကော်မှုန့်တို့ဖြင့်နှယ်နှပ်ထားပါ။
ပဲတောင့်ရှည်သီး၃တောင့်လှီးထား
ငရုတ်သီး စိမ်း၂တောင့်လှီးထား
ပင်စိမ်းရွက်သို့မဟုတ် ဖက်ကဖောင်းရွက်
အနည်းငယ်ကို ရေဆေးထား။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ အနည်းငယ်လှီးထား။
ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊
ကော်မှုန့်အနည်းငယ်စီကို ရေဖြင့်ဖျော်ထားပါ။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ ကိုအရင်ထည့်ကြော်
ဝက်ကြိတ်သားထည့်မွှေ၊
ပဲသီးနှင့်ငရုတ်သီးထည့်၊
ကျက်ခါနီး ဖျော်ထားသောကော်ရည်လောင်းထည့်၊
ပင်စိမ်းရွက်အုပ်ပြီး ချနိုင်ပါပြီ။သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

image
27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

#ဝက်သား ကို #ပင်စိမ်း လေးနဲ့ ကြော်စားကြည့်ပါ အရမ်းကောင်း 😋😋
==========
ဝက်ကြိတ်သားကို
ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ကော်မှုန့်တို့ဖြင့်နှယ်နှပ်ထားပါ။
ပဲတောင့်ရှည်သီး၃တောင့်လှီးထား
ငရုတ်သီး စိမ်း၂တောင့်လှီးထား
ပင်စိမ်းရွက်သို့မဟုတ် ဖက်ကဖောင်းရွက်
အနည်းငယ်ကို ရေဆေးထား။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ အနည်းငယ်လှီးထား။
ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊
ကော်မှုန့်အနည်းငယ်စီကို ရေဖြင့်ဖျော်ထားပါ။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ ကိုအရင်ထည့်ကြော်
ဝက်ကြိတ်သားထည့်မွှေ၊
ပဲသီးနှင့်ငရုတ်သီးထည့်၊
ကျက်ခါနီး ဖျော်ထားသောကော်ရည်လောင်းထည့်၊
ပင်စိမ်းရွက်အုပ်ပြီး ချနိုင်ပါပြီ။သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
ဝက်ပင်စိမ်းကြော်
==========
ဝက်ကြိတ်သားကို
ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ကော်မှုန့်တို့ဖြင့်နှယ်နှပ်ထားပါ။
ပဲတောင့်ရှည်သီး၃တောင့်လှီးထား
ငရုတ်သီး စိမ်း၂တောင့်လှီးထား
ပင်စိမ်းရွက်သို့မဟုတ် ဖက်ကဖောင်းရွက်
အနည်းငယ်ကို ရေဆေးထား။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ အနည်းငယ်လှီးထား။
ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊
ကော်မှုန့်အနည်းငယ်စီကို ရေဖြင့်ဖျော်ထားပါ။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ ကိုအရင်ထည့်ကြော်
ဝက်ကြိတ်သားထည့်မွှေ၊
ပဲသီးနှင့်ငရုတ်သီးထည့်၊
ကျက်ခါနီး ဖျော်ထားသောကော်ရည်လောင်းထည့်၊
ပင်စိမ်းရွက်အုပ်ပြီး ချနိုင်ပါပြီ။သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

image
27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

#ဝက်သား ကို #ပင်စိမ်း လေးနဲ့ ကြော်စားကြည့်ပါ အရမ်းကောင်း 😋😋
==========
ဝက်ကြိတ်သားကို
ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ကော်မှုန့်တို့ဖြင့်နှယ်နှပ်ထားပါ။
ပဲတောင့်ရှည်သီး၃တောင့်လှီးထား
ငရုတ်သီး စိမ်း၂တောင့်လှီးထား
ပင်စိမ်းရွက်သို့မဟုတ် ဖက်ကဖောင်းရွက်
အနည်းငယ်ကို ရေဆေးထား။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ အနည်းငယ်လှီးထား။
ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊
ကော်မှုန့်အနည်းငယ်စီကို ရေဖြင့်ဖျော်ထားပါ။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ ကိုအရင်ထည့်ကြော်
ဝက်ကြိတ်သားထည့်မွှေ၊
ပဲသီးနှင့်ငရုတ်သီးထည့်၊
ကျက်ခါနီး ဖျော်ထားသောကော်ရည်လောင်းထည့်၊
ပင်စိမ်းရွက်အုပ်ပြီး ချနိုင်ပါပြီ။သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
ဝက်ပင်စိမ်းကြော်
==========
ဝက်ကြိတ်သားကို
ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ကော်မှုန့်တို့ဖြင့်နှယ်နှပ်ထားပါ။
ပဲတောင့်ရှည်သီး၃တောင့်လှီးထား
ငရုတ်သီး စိမ်း၂တောင့်လှီးထား
ပင်စိမ်းရွက်သို့မဟုတ် ဖက်ကဖောင်းရွက်
အနည်းငယ်ကို ရေဆေးထား။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ အနည်းငယ်လှီးထား။
ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊
ကော်မှုန့်အနည်းငယ်စီကို ရေဖြင့်ဖျော်ထားပါ။
ကြက်သွန်နီ၊ ဖြူ ကိုအရင်ထည့်ကြော်
ဝက်ကြိတ်သားထည့်မွှေ၊
ပဲသီးနှင့်ငရုတ်သီးထည့်၊
ကျက်ခါနီး ဖျော်ထားသောကော်ရည်လောင်းထည့်၊
ပင်စိမ်းရွက်အုပ်ပြီး ချနိုင်ပါပြီ။သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

imageimage

ဖက်ရှင်က အလန်း

27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

ကြက်သွန်မိတ်ဟင်းထုပ်

ဟင်းထုပ် ထုပ်တာ က တကယ်ပြောရင်တော့လွယ်ပါတယ်.
တစ်ခုပဲ့ ဒီဟင်းထုပ်ထဲမှာထည့်ရမဲ့ဆန်မူန့်ကောက်ညှင်းမူန့်
နဲ့ရေအချိုး ပဲအရေးကြီးတာ.အဲ့ဒါကို မှန်းဆတတ်ပီဆိုရင်
နောက်ဆိုလွယ်သွားမှာပါ…ကြက်သွန်မိတ်အစား.တခြားအသီးအရွကိတွေနဲ့လည်းပေါင်းလို့ရပါတယ်နော်..ခုလိူင်ထုပ်ထားတဲ့အချိုးလေးကိုပြောပြမယ်နော်…
★ပါဝင်ပစ္စည်း★
ကြက်သွန်မိတ် တစ်ဆယ်သား..
မွေးဆန်စိမ်းမူန့်..ခန့်မှန်း ၈ကျပ်သားခန့်..
မွှေးကောက်ညှင်းမူန့်..ခန့်မှန်း..၂ကျပ်သားခန့်..
ကြက်သားမူန့်(သို့)အရသာမူန့်.ကော်ဖီဇွန်းတစ်ဇွန်း
ဆား.ကော်ဖီဇွန်း တစ်ဇွန်းကျော်ကျော်..
ဆီ.ထမင်းစားဇွန်းသုံးဇွန်း…
ရေ.လက်ဖက်ရည်ခွက်နဲ့တစ်ခွက်ခွဲကျော်ကျော်
ငှက်ပျောဖက်..သန့်စင်ပြီး.ပျော့အောင်မီးကင်ထားပါ..
နှီး(သို့)သွားကြားထိုးတံ .တို့လိုအပ်ပါတယ်.
★ပါဝင်ပစ္စည်း★
ငှက်ပျောဖက်နှင့်နှီးမှလွဲ၍ကျန်တာကိုအားလုံး
ဟင်းထုပ်ထုပ်ဖို့အတွက်အရသာစပ်ဖို့အတွက်ပြင်ထား…
အားလုံးနယ်ပီးသွားလျှင် ဒီလိုအရည်မပျစ်မကျဲလေးဖြစ်နေရပါ့မယ်
ပြီးရင်အသင့်ပြင်ထားတဲ့ဖက်ထဲကိုဇွန်းနဲ့တစ်ဇွန်းခွဲလောက်မှန်းထည့်ပါ..မိမိတို့အဆင်ပြေသလိုထုပ်ပါ…ဖက်ပေါ်မူတည်ပါတယ်..ဖက်ကိုနှီးနဲ့ပဲချည်ချည်..သွားကြားထိုးတံ နဲ့ထိုးထိုး..အထုပ်ကိုတော့လုံအောင်ထုပ်ပေးပါ…ထုပ်ပြီးတဲ့ပုံကမှားဖျက်မိသွားလို့.ခုမတင်လိုက်ရလို့ပါ.
ပြီးရင်အထုပ်လေးတွေကိုပေါင်းအိုးထဲစီထည့်ပြီးနာရီဝက်..(သို့)မိနစ်လေးဆယ်ခန့်. မိမိတို့အိမ်မီးအားအတက်အကျပေါ်မူတည်ပါတယ်..အဓိက
ဟင်းထုပ်လေးတွေနူးအိနေရင်ရပါတယ်..
ဟင်းထုပ်နဲ့တွဲဖက်စားဖို့..
ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်..
ငရုတ်သီးဆီသတ်..
ဂျူးမြစ်.အသင့်လုပ်ထားပါ.
credit

image
27 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

မိုးရာသီအတွက် ကြက်သောက်စမ်း ပူပူစပ်စပ်ချက်နည်းလေးကိုတင်ပေးလိုက်ပါတယ်ရှင့်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
✅ မြန်မာကြက် တစ်ကောင်
✅ စပါးလင်
✅ ရှမ်းနံနံ (အမြစ်ပါယူမည်)
✅ မြန်မာနံနံ (အမြစ်ပါယူမည်)
✅ ကြက်သွန်ဖြူ အနည်းငယ်
✅ ပတဲကော (လက် ၃ ဆစ်)
✅ ငရုတ်သီးစိမ်း (ထောင်းထားပါ)
✅ မြန်မာပင်စိမ်း
✅ ရှောက်ဘီလူးရွက် (မထည့်လဲရသည်)
✅ ငရုတ်ကောင်း
✅ မန်ကျည်းသီး (ရေနွေးဖြင့်စိမ်ထားပါ)
ပြုလုပ်နည်း
1. ကြက်သွန်ဖြူ၊ ပတဲကော တို့ကိုထောင်း၊ စပါးလင်ကို မထူမပါးလှီး၊ ရှမ်းနံနံနဲ့မြန်မာနံနံအမြစ်တို့ကို ရေစင်အောင်ဆေးထားပါ။
2. ထို့နောက် ဆီအနည်းငယ်ထည့်၊ နနွင်းထည့်ပြီးလျှင် နံပါတ် (၁) မှအားလုံးကိုရောပြီးဆီသတ်ပါ။
3. မွှေးလာလျှင် အရောင်တင်မှုန့်အနည်းငယ်ထည့်၊ အစိမ်းနံ့ပျောက်သွားလျှင် ကြက်သားထည့်ပြီး လုံးချက်ပါ။
4. ထို့နောက် ငံပြာရည်၊ ဆား၊ ရေနွေးထည့်ပြီး ကြက်သားနူးတဲ့အထိတည်ပါ။
5. အရည်သောက်အခြေအနေရပြီး ကြက်သားနူးသွားလျှင် မန်ကျည်းသီးရည်ထည့်ပါ။
6. ကြိုက်နှစ်သက်တဲ့ အငံအချည်အရသာရသွားပြီဆိုလျှင် ထောင်းထားတဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ အဆင်သင့်ရေဆေးထားတဲ့ ပင်စိမ်း၊ နံနံပင်၊ ရှမ်းနံနံ၊ ရှောက်ဘီလူး တို့ကိုထည့်အုပ်ပြီး မီးပိတ်လိုက်ပါ။
7. ပူပူစပ်စပ်လေးကို နှစ်သက်လျှင် ငရုတ်ကောင်းလေးထည့်လိုက်ပါ။
ကျမကတော့ ဒီကြက်သောက်စမ်းကို ငရုတ်သီးစိမ်းငပိထောင်းကောင်းကောင်းလေးနဲ့ ထမင်းပူပူမှာ အားရပါးရနယ်စားလိုက်တာဘဲ😋
credit

image