Discover postsExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
စိတ်တွက်နည်းနဲ့ အလျင်မြန်ဆုံးဂဏန်းပေါင်းပြနိုင်ခဲ့လို့ ကမ္ဘာ့ဂင်းနက်စ်စံချိန်ချိုးခဲ့တဲ့ ၈ တန်းကျောင်းသား
နာရှစ်ခ်မြို့၊ Delhi Public School က ၈ တန်းကျောင်းသားလေး အာရန် ရှုခလာဟာ five-digit numbers အလုံး၅၀ ကို စိတ်နဲ့ အမြန်ဆုံးပေါင်းပြနိုင်ခဲ့တဲ့အတွက် ကမ္ဘာ့ဂင်းနက်စ်စံချိန်တင်ခဲ့ပါတယ်။ ၂၀၂၄ ခုနှစ် ဖေဖော်ဝါရီ ၂၉ ရက်နေ့က မီလန်ရှိ Lo Show Dei Record အီတလီတီဗီရှိုးမှာ ၂၅.၁၉ စက္ကန့်အတွင်း စိတ်နဲ့ ပေါင်းပြပြီး စံချိန်တင်ခဲ့တာဖြစ်တယ်လို့ အာရန်ရဲ့ ကျောင်းရဲ့အင်စတာဂရမ်မှာ ဖော်ပြထားပါတယ်။
အာရန်က Global Mental Calculators Association (GMCA) ရဲ့တည်ထောင်သူဘုတ်အဖွဲ့ဝင်တွေထဲမှာ ပါဝင်ပါတယ်။ အာရန်က အသက် ၆ နှစ်ကတည်းက စိတ်နဲ့ သင်္ချာတွက်ချက်နည်းကို လေ့ကျင့်ခဲ့ပြီး အသက် ၁၂ နှစ်မှာတော့ ဂျာမနီနိုင်ငံမှာ Mental Calculation World Cup ဆုကို ရရှိခဲ့ပါတယ်။ အရင်ကလည်း နိုင်ငံတကာဆုတံဆိပ်များစွာ ရရှိခဲ့ဖူးပြီး ကမ္ဘာ့စံချိန်မျိုးစုံကိုလည်း ချိုးနိုင်ခဲ့ပါတယ်။
Ref: Class 8 Student From Nashik Sets Guinness World Record For Fastest Mental Addition
ဥပဒေပါ ထုတ်ထားရတဲ့ ကမ္ဘာ့ဈေးအကြီးဆုံးမှို
ဂျပန်နိုင်ငံမှ ထင်းရှူးမှို (matsutake mushroom)ဟာ ကမ္ဘာ့ဈေးအကြီးဆုံးမှိုဖြစ်ပြီး တစ်ပေါင်ကို အမေရိကန်ဒေါ်လာ ၅၀၀ အထိ ပေးရလေ့ရှိပါတယ်။ ထင်းရှူးမှိုတွေကို ကိုရီးယားကျွန်းဆွယ်၊ တရုတ်နဲ့ အမေရိကန်နိုင်ငံတွေမှာလည်း စိုက်ပျိုးလေ့ရှိပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ ဂျပန်နိုင်ငံ (အထူးသဖြင့် ကျိုတိုမြို့တစ်ဝိုက်မှာ) စိုက်ပျိုးတဲ့ ထင်းရှူးမှိုကတော့ ဈေးအမြင့်ဆုံးပါပဲ။
ပြည်ပကနေ တင်သွင်းတဲ့ ထင်းရှူးမှိုတစ်ပေါင်က ဒေါ်လာ ၅၀ လောက်ပဲ ရှိပေမဲ့ ကျိုတိုမြို့မှာ စိုက်ပျိုးတဲ့ ထင်းရှူးမှိုကတော့ ၁၀ ဆ ပိုဈေးကြီးပါတယ်။ အဲဒီအတွက် ကွဲကွဲပြားပြား ဖြစ်အောင်လို့ ပြည်ပမှ တင်သွင်းလာတဲ့ မှိုတွေကို ရေဆေးပြီးမှ ဈေးကွက်မှာ ရောင်းချရမယ်၊ ပြည်တွင်းမှာ စိုက်ပျိုးတဲ့မှိုတွေကတော့ ရေမဆေးဘဲ ရောင်းချနိုင်တယ်လို့ ဂျပန်အစိုးရက ဥပဒေထုတ်ထားပါတယ်။
ဂျပန်မှာ စိုက်ပျိုးတဲ့ထင်းရှူးမှိုဟာ အနံ့ထူးခြားပြီး အသားဝါးနေရသလို အရသာမျိုး ရှိတယ်လို့ ဆိုပါတယ်။ ဒါ့အပြင် တော်တော်ရှားပါးတာကြောင့်လည်း ဈေးကြီးတာ ဖြစ်ပါတယ်။ လွန်ခဲ့တဲ့ နှစ် ၇၀ အတွင်း ဂျပန်ထင်းရှူးမှို အထွက်နှုန်းဟာ ၉၅ ရာခိုင်နှုန်းအထိ ကျဆင်းခဲ့ပါတယ်။ ဂျပန်ထင်းရှူးမှိုကို တစ်နှစ်မှာ တစ်ကြိမ်ပဲ (စက်တင်ဘာလမှ အောက်တိုဘာလကြား) ခူးဆွတ်လေ့ရှိပြီး ရာသီဥတုကြမ်းရင်လည်း အထွက်နှုန်း ကျဆင်းပါတယ်။
Ref:Matsutake Mushrooms – The World’s Most Expensive Mushrooms
မြန်မာရှေးဟောင်းအမွေအနှစ်တွေနဲ့ လွမ်းစရာ အင်းဝ🍀🍀🍀
စစ်ကိုင်းတိုင်း
.
.