ဝက်သားလက်ဖက်အချိုနှပ် ချက်နည်း...
************************************
ပါဝင်ပစ္စည်း = ဝက်သား / လက်ဖက်/ ကြက်သွန်နီ /ဖြူ /ဂျင်း /ခရမ်းချဉ်သီး /
ငရုတ်သီးစိမ်း /ဆီ /ဆား/နနွင်းမှုန့် /အစိမ်းမှုန့် /ပဲငံပြာရည်အချို /အရသာမှုန့် /သကြားတို့ဖြစ်ပါတယ်
၁ =ပြင်ဆင်ရန်
ဝက်းသားကို ပဲငံပြာရည်အချို /သကြား/အရသာမှု
န့် /ဆား/နနွင်းမှုန့် /ဂျင်းအရည် /ရှာလကာရည် တို့ဖြင့်
နယ်ကာ နာရီဝက်ခန့် အရသာနှပ်ထားပေးပါ
ခရမ်းချဉ်သီး ပါးပါးလှီးထားပါ / လက်ဖက်ကိုရေ
အေးဖြင့် ဆေးပေးပါ /ကြက်သွန်ဖြူ/နီ ဂျင်းတို့ကို
ရောပြီးထောင်းထားပေးပါ /ငရုတ်သီးစိမ်း
အနေတော်လှီးထားပေးရပါမယ်
၂ = ဝက်လက်ဖက်အချို ချက်ပါမယ်.
ဒယ်အိုးထဲ ဆီအနည်းငယ်ထည့်ပါ ဆီပူလာရင်
ထောင်းထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ/ နီ ဂျင်းတို့ ထည့်ပြီး
ဆီသက်ပေးပါ ဆီသက်အနံ့လေးမွှေးလာရင်
ခရမ်းချဉ်သီးထည့်ပေးပါ ပြီးရင် အရသာနှပ်ထားတဲ့
ဝက်သားကိုထည့်ပြီးလုံးချက်ပါ ဝက်သားဆီပြန်လာ
@ပြီဆိုရင် ပထမ ရေ ထည့်ပြီး ဒယ်အိုးအဖုံးအုပ်ချက်ထားပေးရပါမယ်
၃= ပထမတရေခန်းပြီး ဆီပြန်လာရင် လက်ဖက်ထ
ည့်ပြီး ခနလောက်လုံးချက်ပေးပါပြီးရင်
ငရုတ်သီးစိမ်းထည့်ပြီး ဝက်သားကို လက်ဖက်
အရသာနှင့် နူးအိလာအောင် ဒုတိယတခေါက် ရေထ
ည့်ပြီး ဒယ်အိုးအဖုံးအုပ်ချက်ပေးပါ ရေခန်းပြီး
ဝက်သားနူးအိလာပြီဆိုရင် အရသာမြည်းကြည့်ပြီး
အရမ်းစားလို့ကောင်းတဲ့ ဝက်သားလက်ဖက် အချိုနှပ်
ဟင်းကောင်းတခွက် သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ.

image

မွန်ကြက်သောက်ဆမ်း
🍗🌶🍗🌶🐤🌶🍗🐤
ချဥ်ချဥ်စပ်စပ်လေးနဲ့ လူကြီးတွေအကြိုက်တွေ့စေမယ့်ဟင်းတခွက်လေးပါ
ကြက်သား...၃၀ သား
ကြက်သွန်နီ...၂ လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ..... ၅မွှာ
စပါးလင်...... ပင်
ရှမ်းနံနံပင်...... ၁ စည်း
ဂျင်း....အနည်းငယ်
ငရုပ်သီးစိမ်း....လိုသလောက်
ဆား...အနည်းငယ်
အချိုမှုန့်... အနည်းငယ်
ငါးပိ.....အနည်းငယ်
မရမ်းပြား......၆ပြား
နနွင်းမှုန့်... အနည်းငယ်
ဆီ.....အနည်းငယ်
အရင်ဦးဆုံး ကြက်သားကို အနေတော်တုံးပြီ
ဆား အချိုမှုန့် နနွင်းမှုန့်နဲ့နယ်ထားပါ
ကြက်သွန်နီ ​ကြက်သွန်ဖြူ ငရုပ်သီးစိမ်း ဂျင်း စပါးလင်ပါးပါးလှီးပြီ ထောင်းထားပါ
ဒယ်အိုးထဲဆီပါရုံလေးထည့် ထောင်းထားတာထည့်မွှေပြီငါးပိထည့် ကြက်သားထည့်ပါ ခဏလုံးထားပြီ
ရေထည့် အဖုံးအုပ်ထားပါ
ဆူပြီ ရေခန်းလာရင် ရေထပ်ထည့်ပါ
ကြက်သားနူးလောက်တဲ့အထိ ရေထည့်လိုက်ချက်လိုက်
နူးပြီလို့ ထင်တဲ့အခါကြရင် မရမ်းပြားထည့် ငရုပ်သီးစိမ်းခြမ်းထည့် ဆူလာရင်
အရသာမြည်း ချခါနီး ရှမ်းနံနံ ညှပ်ထည့်
ချဥ်ငံစပ်လေးသောက်လို့ကောင်းတဲ့
မွန်ကြက်သောက်ဆမ်းလေးရပါပြီနော်

image

#ရှဥ့်မတက်
အာရုံကြော အားနည်း၍ မူးဝေကိုက်ခဲခြင်း၊ အဆစ်မြစ် ကိုက်ခဲခြင်း၊ ပင်ပမ်းနွမ်းနယ်မှု အမျိုးမျိုးကြောင့် ကိုက်ခဲခြင်းဝေဒနာတို့ ပျောက်ကင်းပြီး ဆီး၊ ဝမ်း၊ လေ၊ မှန်စေ၍ ကျောက်ကပ်ကို အားဖြစ်စေပါတယ်။ ၉၆ပါး အားလုံးအတွက် ကောင်းသည်လို့ မညွှန်းပါ။
ဆေးအတွက် လိုအပ်သည့်အမယ်များ –
ဆေး တစ်ဖုံ အတွက် –
၁။ ရှဉ့်မတက် ဥ ၅၀ သား
၂။ ပျားရည် ၁ ပုလင်း ( ငှက်ပျောဖူးပုလင်း )
၃။ နှမ်းဆီ ၂၀ သား လိုအပ်ပါတယ်။
ကျိုချက်ပုံ –
ဦးစွာပထမ ရှဉ့်မတက်ဥကို သန့်ရှင်းအောင် ရေဆေးပါ။ ဆေးပြီး ဥများ အခွံခွါပါ။ အခွံနဲ့ အသား တခြားစီခွဲပြီး အိုးနှစ်လုံးဖြင့် ရေသင့်သလို ထည့်ပြုတ်ပါ။ အခွံပြုတ်အိုး ရေ ပွက်ပွက်ဆူ၍ အတန်ကြာလျှင် အခွံပြုတ်ရေငှဲ့ယူပြီး အသားပြုတ်အိုးအတွင်း ပေါင်းထည့်ကျိုပါ။ ရေခမ်းချိန်မှာတော့ နှမ်းဆီ ပျားရည်ထည့်ပါ၊
မကြာခင် သင်းပျံ့သောအနံ့ ထွက်လာချိန်၊ ချို ခါး အရသာရှိသော ရှဉ့်မတက်ဆေး တစ်လက် သုံးစွဲရန် အသင့်ဖြစ်ပါပြီ ခင်ဗျာ။ အမျိုးသား အားနည်းသူများအတွက် ယခုဆေးကျိုစဉ် ခွေးလျားသီး အနက်စေ့ ၂၀သားကို အမှုန့်ပြုလုပ်ပြီး ထည့်ကျိုပါ။ သိသာသည့်အား ဖြစ်စေပါသည်။#crd original uploader
ခေါင်းကိုက် ဝေဒနာ အတွက် –
ရှဉ့်မတက်ဥကို နှမ်းဆီဖြင့် ကျွတ်အောင်ကြော်ပါ။ ၎င်း ကြော်ပြီး ဆီဖြင့် ကိုက်ခဲရာ ခေါင်း၊ ဂုတ်၊ ကိုယ်လက်တို့ လိမ်းပေးပါ။ အမြန်ဆုံး သိသာစွာ သက်သာပျောက်ကင်းစေပါတယ်။
#အရှင်နာဂသိန် ဆေးကျမ်းမှာတော့ "ကညွှတ်” သို့မဟုတ် “ရှဉ့်မတက်" ဟု ခေါ်ကြောင်း သိရပါတယ် ။ တခါတရံ "ဥတရာ" ပင်ဟုလည်း ခေါ်ပါတယ်။ ဆေးဝင်သည့်အရာမှာ "ဥ" ဖြစ်သည်ဟုလည်းဖေါ်ပြထားပါတယ်။ "ဥ၏ ဂုဏ်နဲ့စွမ်းရည်မှာ "ခွန်အား ပညာကိုပြုတတ်၏ ၀မ်းမီးတောက်စေ၏ ဝြဖိုးစေ၏ ပြေပြစ်၏ သုတ်နို့ရည်ပွားစေ၏ နှလုံးရောဂါ သွေးအန် သွေးကျ အဆုပ်နာ ပျောက်ကင်းစေ၏ အလုံးရောဂါ ဖေါရောင်ခြင်း ၀မ်းသွန်ရောဂါ မျက်စေ့ရောဂါ အကျိုးပြု၏ ကာမအားကိုပွားစေ၏" လို့ရေးသားထားရုံမက " ဒါ့ပြင် ရောဂါလိုက် အသုံးပြုပုံနည်း" တွေကို ဆေးကျမ်းထဲမှာ အကျယ်တဝင့်ရှင်းပြထားရာ အလွန်ဆေးဖက်ဝင်သည်ကို မှတ်သားရပါတယ် ။
အာယုဗေဒ ဆေးကျမ်းများအလိုအရ ရှည့်မတက်သည် အစာလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာအနာ၊ အစာမကြေလေပွခြင်း ရောဂါများကို ကာကွယ်ကုသနိုင်သည်။ မိခင်များ နို့ထွက်အားကောင်းစေသည်၊ အာရုံကြောဆိုင်ရာ ပုံမမှန်မှုများ အတွက် ရှည့်မတက်အမြစ်ကို အသုံးပြုခဲ့ကြသည်။
#သမားတော်တိုင်းရင်းဆေး

image

#ရှဥ့်မတက်
အာရုံကြော အားနည်း၍ မူးဝေကိုက်ခဲခြင်း၊ အဆစ်မြစ် ကိုက်ခဲခြင်း၊ ပင်ပမ်းနွမ်းနယ်မှု အမျိုးမျိုးကြောင့် ကိုက်ခဲခြင်းဝေဒနာတို့ ပျောက်ကင်းပြီး ဆီး၊ ဝမ်း၊ လေ၊ မှန်စေ၍ ကျောက်ကပ်ကို အားဖြစ်စေပါတယ်။ ၉၆ပါး အားလုံးအတွက် ကောင်းသည်လို့ မညွှန်းပါ။
ဆေးအတွက် လိုအပ်သည့်အမယ်များ –
ဆေး တစ်ဖုံ အတွက် –
၁။ ရှဉ့်မတက် ဥ ၅၀ သား
၂။ ပျားရည် ၁ ပုလင်း ( ငှက်ပျောဖူးပုလင်း )
၃။ နှမ်းဆီ ၂၀ သား လိုအပ်ပါတယ်။
ကျိုချက်ပုံ –
ဦးစွာပထမ ရှဉ့်မတက်ဥကို သန့်ရှင်းအောင် ရေဆေးပါ။ ဆေးပြီး ဥများ အခွံခွါပါ။ အခွံနဲ့ အသား တခြားစီခွဲပြီး အိုးနှစ်လုံးဖြင့် ရေသင့်သလို ထည့်ပြုတ်ပါ။ အခွံပြုတ်အိုး ရေ ပွက်ပွက်ဆူ၍ အတန်ကြာလျှင် အခွံပြုတ်ရေငှဲ့ယူပြီး အသားပြုတ်အိုးအတွင်း ပေါင်းထည့်ကျိုပါ။ ရေခမ်းချိန်မှာတော့ နှမ်းဆီ ပျားရည်ထည့်ပါ၊
မကြာခင် သင်းပျံ့သောအနံ့ ထွက်လာချိန်၊ ချို ခါး အရသာရှိသော ရှဉ့်မတက်ဆေး တစ်လက် သုံးစွဲရန် အသင့်ဖြစ်ပါပြီ ခင်ဗျာ။ အမျိုးသား အားနည်းသူများအတွက် ယခုဆေးကျိုစဉ် ခွေးလျားသီး အနက်စေ့ ၂၀သားကို အမှုန့်ပြုလုပ်ပြီး ထည့်ကျိုပါ။ သိသာသည့်အား ဖြစ်စေပါသည်။#crd original uploader
ခေါင်းကိုက် ဝေဒနာ အတွက် –
ရှဉ့်မတက်ဥကို နှမ်းဆီဖြင့် ကျွတ်အောင်ကြော်ပါ။ ၎င်း ကြော်ပြီး ဆီဖြင့် ကိုက်ခဲရာ ခေါင်း၊ ဂုတ်၊ ကိုယ်လက်တို့ လိမ်းပေးပါ။ အမြန်ဆုံး သိသာစွာ သက်သာပျောက်ကင်းစေပါတယ်။
#အရှင်နာဂသိန် ဆေးကျမ်းမှာတော့ "ကညွှတ်” သို့မဟုတ် “ရှဉ့်မတက်" ဟု ခေါ်ကြောင်း သိရပါတယ် ။ တခါတရံ "ဥတရာ" ပင်ဟုလည်း ခေါ်ပါတယ်။ ဆေးဝင်သည့်အရာမှာ "ဥ" ဖြစ်သည်ဟုလည်းဖေါ်ပြထားပါတယ်။ "ဥ၏ ဂုဏ်နဲ့စွမ်းရည်မှာ "ခွန်အား ပညာကိုပြုတတ်၏ ၀မ်းမီးတောက်စေ၏ ဝြဖိုးစေ၏ ပြေပြစ်၏ သုတ်နို့ရည်ပွားစေ၏ နှလုံးရောဂါ သွေးအန် သွေးကျ အဆုပ်နာ ပျောက်ကင်းစေ၏ အလုံးရောဂါ ဖေါရောင်ခြင်း ၀မ်းသွန်ရောဂါ မျက်စေ့ရောဂါ အကျိုးပြု၏ ကာမအားကိုပွားစေ၏" လို့ရေးသားထားရုံမက " ဒါ့ပြင် ရောဂါလိုက် အသုံးပြုပုံနည်း" တွေကို ဆေးကျမ်းထဲမှာ အကျယ်တဝင့်ရှင်းပြထားရာ အလွန်ဆေးဖက်ဝင်သည်ကို မှတ်သားရပါတယ် ။
အာယုဗေဒ ဆေးကျမ်းများအလိုအရ ရှည့်မတက်သည် အစာလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာအနာ၊ အစာမကြေလေပွခြင်း ရောဂါများကို ကာကွယ်ကုသနိုင်သည်။ မိခင်များ နို့ထွက်အားကောင်းစေသည်၊ အာရုံကြောဆိုင်ရာ ပုံမမှန်မှုများ အတွက် ရှည့်မတက်အမြစ်ကို အသုံးပြုခဲ့ကြသည်။
#သမားတော်တိုင်းရင်းဆေး

image

#ရှဥ့်မတက်
အာရုံကြော အားနည်း၍ မူးဝေကိုက်ခဲခြင်း၊ အဆစ်မြစ် ကိုက်ခဲခြင်း၊ ပင်ပမ်းနွမ်းနယ်မှု အမျိုးမျိုးကြောင့် ကိုက်ခဲခြင်းဝေဒနာတို့ ပျောက်ကင်းပြီး ဆီး၊ ဝမ်း၊ လေ၊ မှန်စေ၍ ကျောက်ကပ်ကို အားဖြစ်စေပါတယ်။ ၉၆ပါး အားလုံးအတွက် ကောင်းသည်လို့ မညွှန်းပါ။
ဆေးအတွက် လိုအပ်သည့်အမယ်များ –
ဆေး တစ်ဖုံ အတွက် –
၁။ ရှဉ့်မတက် ဥ ၅၀ သား
၂။ ပျားရည် ၁ ပုလင်း ( ငှက်ပျောဖူးပုလင်း )
၃။ နှမ်းဆီ ၂၀ သား လိုအပ်ပါတယ်။
ကျိုချက်ပုံ –
ဦးစွာပထမ ရှဉ့်မတက်ဥကို သန့်ရှင်းအောင် ရေဆေးပါ။ ဆေးပြီး ဥများ အခွံခွါပါ။ အခွံနဲ့ အသား တခြားစီခွဲပြီး အိုးနှစ်လုံးဖြင့် ရေသင့်သလို ထည့်ပြုတ်ပါ။ အခွံပြုတ်အိုး ရေ ပွက်ပွက်ဆူ၍ အတန်ကြာလျှင် အခွံပြုတ်ရေငှဲ့ယူပြီး အသားပြုတ်အိုးအတွင်း ပေါင်းထည့်ကျိုပါ။ ရေခမ်းချိန်မှာတော့ နှမ်းဆီ ပျားရည်ထည့်ပါ၊
မကြာခင် သင်းပျံ့သောအနံ့ ထွက်လာချိန်၊ ချို ခါး အရသာရှိသော ရှဉ့်မတက်ဆေး တစ်လက် သုံးစွဲရန် အသင့်ဖြစ်ပါပြီ ခင်ဗျာ။ အမျိုးသား အားနည်းသူများအတွက် ယခုဆေးကျိုစဉ် ခွေးလျားသီး အနက်စေ့ ၂၀သားကို အမှုန့်ပြုလုပ်ပြီး ထည့်ကျိုပါ။ သိသာသည့်အား ဖြစ်စေပါသည်။#crd original uploader
ခေါင်းကိုက် ဝေဒနာ အတွက် –
ရှဉ့်မတက်ဥကို နှမ်းဆီဖြင့် ကျွတ်အောင်ကြော်ပါ။ ၎င်း ကြော်ပြီး ဆီဖြင့် ကိုက်ခဲရာ ခေါင်း၊ ဂုတ်၊ ကိုယ်လက်တို့ လိမ်းပေးပါ။ အမြန်ဆုံး သိသာစွာ သက်သာပျောက်ကင်းစေပါတယ်။
#အရှင်နာဂသိန် ဆေးကျမ်းမှာတော့ "ကညွှတ်” သို့မဟုတ် “ရှဉ့်မတက်" ဟု ခေါ်ကြောင်း သိရပါတယ် ။ တခါတရံ "ဥတရာ" ပင်ဟုလည်း ခေါ်ပါတယ်။ ဆေးဝင်သည့်အရာမှာ "ဥ" ဖြစ်သည်ဟုလည်းဖေါ်ပြထားပါတယ်။ "ဥ၏ ဂုဏ်နဲ့စွမ်းရည်မှာ "ခွန်အား ပညာကိုပြုတတ်၏ ၀မ်းမီးတောက်စေ၏ ဝြဖိုးစေ၏ ပြေပြစ်၏ သုတ်နို့ရည်ပွားစေ၏ နှလုံးရောဂါ သွေးအန် သွေးကျ အဆုပ်နာ ပျောက်ကင်းစေ၏ အလုံးရောဂါ ဖေါရောင်ခြင်း ၀မ်းသွန်ရောဂါ မျက်စေ့ရောဂါ အကျိုးပြု၏ ကာမအားကိုပွားစေ၏" လို့ရေးသားထားရုံမက " ဒါ့ပြင် ရောဂါလိုက် အသုံးပြုပုံနည်း" တွေကို ဆေးကျမ်းထဲမှာ အကျယ်တဝင့်ရှင်းပြထားရာ အလွန်ဆေးဖက်ဝင်သည်ကို မှတ်သားရပါတယ် ။
အာယုဗေဒ ဆေးကျမ်းများအလိုအရ ရှည့်မတက်သည် အစာလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာအနာ၊ အစာမကြေလေပွခြင်း ရောဂါများကို ကာကွယ်ကုသနိုင်သည်။ မိခင်များ နို့ထွက်အားကောင်းစေသည်၊ အာရုံကြောဆိုင်ရာ ပုံမမှန်မှုများ အတွက် ရှည့်မတက်အမြစ်ကို အသုံးပြုခဲ့ကြသည်။
#သမားတော်တိုင်းရင်းဆေး

imageimage

ရေနဲ့ဓာတ်ဆားဓာတ် လိုအပ်နေတာကို ဘယ်လိုဖြည့်တင်းနိုင်မလဲ

ဓာတ်ဆားဓာတ် နည်းနေတာကို မဖြည့်ခင်မှာ သိထားရမယ့် အချက်နှစ်ခုရှိပါတယ်။

ပထမ တစ်ခုက ရေနဲ့ဓာတ်ဆားဓာတ် နည်းနေကြောင်း ပြသတဲ့ လက္ခဏာက တခြားသော ရောဂါတွေမှာလည်း တွေ့ရတတ်တာကြောင့် တကယ်ပဲ ရေနဲ့ဓာတ်ဆားဓာတ် နည်းလို့လား၊ တခြားရောဂါကြောင့်လားဆိုတာ သိဖို့ ဆရာဝန်နဲ့ အရင်ပြသဖို့ လိုပါတယ်။

ဒုတိယ တစ်ခုက‌တော့ ရေနဲ့ဓာတ်ဆားဓာတ်နည်းတာကြောင့် ဒီလက္ခဏာတွေ ခံစားရတာ သေချာရင် နည်းစေတဲ့ အကြောင်းအရင်းကို ရှာဖွေကုသရပါမယ်။ ဥပမာ ကျောက်ကပ်မကောင်းလို့လား၊ သောက်လက်စ ဆေးတွေကြောင့်လား စသဖြင့်။

ဒါတွေ ပြီးလို့ ရေနဲ့ဓာတ်ဆားဓာတ်နည်းတာ သေချာပြီ၊ ရောဂါ ကြီးကြီးမားမား မရှိဘူး။ ကိုယ့်ရဲ့ နေထိုင်စားသောက်ပုံတွေ၊ ရာသီဥတုကြောင့် ချွေးထွက်များလို့ ဖြစ်နေတာဆိုရင်တော့ အောက်ပါတို့ကို လိုက်လုပ်နိုင်ပါတယ်။

၁။ ဓာတ်ဆားအားဖြည့်အချိုရည်တွေ သောက်ပေးပါ ။ နာမည်အတိုင်းပဲ ရေရော ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေ ပါနေတာ ဖြစ်လို့ နည်းနေတဲ့ ဓာတ်ဆားတွေကို ပြန်ပြည့်စေမှာပါ။ ဓာတ်ဆားအပြင် ရေဓာတ်နဲ့ ဂလူးကို့စ်တွေပါ ပါဝင်တာကြောင့် ရေဓာတ်လည်းပြည့်၊ အားအင်လည်းရ၊ လိုနေတဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေလည်း ဖြည့်ပြီးသား ဖြစ်သွားပါတယ်။

၂။ ဓာတ်ဆားဓာတ် ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာတွေ စားပါ ။ အသီးအရွက်တွေ၊ အသီးအနှံတွေက အရည်ရွှမ်းပြီး ဓာတ်ဆားဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာတွေ ဖြစ်လို့ နေ့စဉ်ပါဝင်အောင် စားပေးဖို့ လိုပါတယ်။ ဥပမာ အုန်းရည်၊ ငှက်ပျော သီး၊ ထောပတ်သီး၊ အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်း ရွက် စတာတွေက ပိုတက်ဆီယမ် ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာတွေပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

၃။ ဆားကိုသင့်တင့်တဲ့ ပမာဏ စားပေးပါ ။
ဆားက အလွန်အကျွံ စားရင် သွေးတိုးတတ်တာ၊ တခြားကျန်းမာရေးပြဿနာတွေ ဖြစ်တတ်တာ မှန်ပေမယ့် ဆိုဒီယမ်က ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တာကြောင့် ကျန်းမာနေတဲ့ လူတစ်ယောက်က သင့်တင့်တဲ့ ပမာဏတော့ စားပေးသင့်ပါတယ်။

ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေက ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်ပါတယ်။ များလို့လည်း မဖြစ်သလို နည်းလို့လည်း မဖြစ်တာကြောင့် ဒီနည်းလမ်းတွေနဲ့ ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေ ဖြည့် တင်းဖို့ အကြံပြုချင်ပါတယ်။
#ပြီး

image

ခန္ဓာကိုယ်မှာ ရေနဲ့ဓာတ်ဆားဓာတ် လိုအပ်နေကြောင်း ပြသနေတဲ့ လက္ခဏာများ

ခန္ဓာကိုယ်ထဲက ဆဲလ်တွေ ပုံမှန်အလုပ်လုပ်ဖို့ဆိုရင် ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေ မျှတနေဖို့ လိုပါတယ်။ ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေက micronutrients တွေဆိုပေမယ့် ခန္ဓာကိုယ်တစ်ခုလုံး ဟန်ချက်ညီ ညီ လုပ်ဆောင်နိုင်ဖို့အတွက် အရေးပါလှပါတယ်။ အထူးသဖြင့် ဆိုဒီယမ်၊ ပိုတက်ဆီယမ် စတာတွေက ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ဇီဝဖြစ်စဉ်တွေကို ထိန်းချုပ်ထားတဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေပါ။ ဒီဓာတ်ဆားဓာတ်တွေက လိုလို့လည်း မရသလို များသွားလို့လည်း မရပါဘူး။ ပုံမှန်အတိုင်းပဲ ရှိနေရပါမယ်။ ရေဓာတ်ကလည်း ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်ပါတယ်။

ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားတွေက ခန္ဓာကိုယ်အတွက် ဘာလုပ်ပေးသလဲ

ဆိုဒီယမ်၊ ပိုတက်ဆီယမ်လိုမျိုး ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေက ခန္ဓာကိုယ်မှာ နေ့တိုင်း အချိန်တိုင်း ဖြစ်ပေါ်နေတဲ့ ဇီဝဖြစ်စဉ်တွေအတွက် အရေးကြီးပါတယ်။ ဓာတ် ဆားဓာတ်တွေက သွေးအပါ အဝင် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်တွင်းအရည်တွေမှာ ပျော်ဝင်နေပြီး သူတို့ရဲ့ သက်ဆိုင် ရာ အလုပ်တွေကို လုပ်နေကြတာပါ။ ဒီဓာတ်ဆားဓာတ်လေးတွေက ဘာတွေ လုပ်ပေးနေသလဲဆိုတော့ –
• သွေးနဲ့ ကိုယ်တွင်းအရည်တွေ မျှခြေပမာဏဖြစ်အောင် ထိန်းပေးပါတယ်။
• ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ အက်စစ်ဓာတ်တွေ နည်းလွန်း၊ များလွန်းတာတွေ မဖြစ်စေဖို့ ထိန်းပေးပါတယ်။
• နှလုံးခုန်တာကို ထိန်းပေးပါတယ်။
• ခန္ဓာကိုယ်က ကြွက်သားတွေ ကျုံ့ဖို့၊ ဆန့်ဖို့အတွက်လည်း သူတို့လိုအပ်ပါတယ်။
• နှလုံး၊ ကြွက်သားနဲ့ အာရုံကြောဆဲလ်တွေက အာရုံကြောလျှပ်စီးတွေ လွှတ်ဖို့ ကူညီပေးပါတယ်။
• သွေးတိတ်စေပါတယ်။
• တစ်ရှူးအသစ်တွေ ဖြစ်ပေါ်စေပါတယ်။

ဒီလိုအရေးကြီးတဲ့ အလုပ်တွေ လုပ်နေရတာကြောင့် ဓာတ်ဆားဓာတ် နည်းတဲ့အခါ ခန္ဓာကိုယ်တစ်ခုလုံးမှာ ကမောက်ကမတွေ ဖြစ်ကုန်တာ ဖြစ်ပါတယ်။ ရေဓာတ်ဆိုရင်လည်း ခန္ဓာကိုယ်က သွေးထုထည်နဲ့ ကိုယ်တွင်းအရည်တွေ မျှတနေစေဖို့၊ ဇီဝဖြစ်စဉ်တွေ မှန်ကန်နေစေဖို့ မရှိမဖြစ်လိုအပ်ပါတယ်။

ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေ ဆုံးရှုံးရတဲ့ အကြောင်း ရင်း

ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေ နည်းရတဲ့ အကြောင်း အရင်းတွေကတော့ အများကြီး ရှိပါတယ်။ စားသောက်နေထိုင်ပုံကြောင့်လည်း ဖြစ်နိုင်သလို ရောဂါတွေ၊ သောက်လက်စဆေးတွေကြောင့်လည်း ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ ဥပမာ –
• ဝမ်းလျှောတာ၊ အန်တာစတဲ့ ရေနဲ့ ဓာတ်ဆား ဆုံးရှုံးစေတဲ့ အကြောင်းရင်းတွေကြောင့် ဖြစ်နိုင်သလို
• ရေသောက်များလွန်းတာ၊ နည်းလွန်းတာ
• အာဟာရပြည့်ဝအောင် မစားတာတွေကြောင့်လည်းဖြစ်နိုင်ပါတယ်။
• ကျောက်ကပ်ရောဂါတွေကြောင့်လည်း ဖြစ်နိုင်သလို
• စွဲသောက်နေရတဲ့ ဆေးဝါးတွေရဲ့ ဘေးထွက်ဆိုးကျိုး (ဥပမာ ဆီးဆေး၊ သွေးထိန်းဆေး)တွေ ကြောင့်လည်း ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။

ရေနဲ့ဓာတ်ဆားဓာတ် လိုအပ်နေကြောင်း ပြသနေတဲ့ လက္ခဏာများ

ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ် နည်းနေကြောင်း ပြသနေတဲ့ လက္ခဏာတွေက သာမန်နေထိုင်မကောင်းဖြစ်တဲ့ လက္ခဏာတွေနဲ့ ဆင်တူတာကြောင့် နည်းလို့ နည်းမှန်း သတိမထားမိတတ်ကြပါဘူး။ အဖြစ်များတဲ့ လက္ခဏာတွေကတော့ –

၁။ ကြွက်တက်တာ ။ ကြွက်တက်တယ်ဆိုတာက ပိုတက်ဆီယမ်လိုမျိုး ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေ ချို့တဲ့တဲ့အခါ ဖြစ်တတ်ပါတယ်။ ဒီဓာတ်ဆားဓာတ်တွေက ကြွက်သားတွေ ကျုံ့ဆန့်ဖို့အတွက် လိုအပ်တာကြောင့် မကြာခဏ ကြွက်တက်တာက ဒီဓာတ်တွေ ချို့တဲ့လို့ ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။

၂။ မကြာခဏ ခေါင်းကိုက်တာ ။ ခဏခဏ ခေါင်းကိုက်တတ်ပြီး ပျောက်ဖို့လည်း ကြာနေတယ်ဆိုရင် ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားဓာတ်နည်းနေတာကြောင့်လည်း ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ ဆိုဒီယမ်၊ ပိုတက်ဆီယမ်က ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ ကိုယ်တွင်းအရည်တွေ မျှတနေအောင် ထိန်းသိမ်းပေးတာကြောင့် ဒီဓာတ်တွေ နည်းနေရင် သွေးလည်ပတ်မှုကို ထိခိုက်ပြီး ခေါင်းကိုက်တတ်ပါတယ်။

၃။ နုံးပြီး အားမရှိခြင်း ။ မေ့တတ်တာ၊ အာရုံစူးစိုက်မရတာ၊ အားမရှိသလို ခံစားနေရတာက ဓာတ်ဆားဓာတ်တွေ ချို့တဲ့နေတာ၊ ရေဓာတ်နည်းနေတာစတာတွေကြောင့် ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ ဓာတ် ဆားဓာတ်တွေက ဦးနှောက်တွင်းက ဆဲလ်တွေ ချိတ်ဆက်မှု၊ သတင်းပို့မှုတွေအတွက် လိုအပ်တာကြောင့် ဓာတ်ဆားဓာတ်နည်းနေရင် နေလို့ ကောင်းမှာ မဟုတ်ပါဘူး။

၄။ ဝမ်းချုပ်ခြင်း သို့မဟုတ် ဝမ်းလျှောခြင်း ။ အူလမ်းကြောင်းပြဿနာတွေဖြစ်တဲ့ ဝမ်းချုပ်တာ ဒါမှမဟုတ် ဝမ်းလျှောတာတွေကလည်း ရေနဲ့ ဓာတ်ဆားနည်းနေတယ်ဆိုတဲ့ လက္ခဏာတစ်ခုပါ။ ဥပမာ ဆိုဒီယမ်ဆိုရင် အူလမ်းကြောင်းအတွင်း အရည်စုပ်ယူမှုကို ထိန်းချုပ်ထားတာကြောင့် ဒီဓာတ်တွေ မမျှတရင် ဝမ်းချုပ်တာ၊ ဝမ်းလျှောတာ ဖြစ်တတ်ပါတယ်။ ရေသောက်နည်းရင်လည်း ဝမ်းချုပ်တတ်ပါတယ်။

၅။ ရင်တုန်ခြင်း ။ ပိုတက်ဆီယမ်၊ ဆိုဒီယမ်နဲ့ တခြားဓာတ်ဆားဓာတ်တွေက နှလုံးခုန်တဲ့ လျှပ်စီးကြောင်းတွေကို ထိန်းညှိထားတာကြောင့် ဒီဓာတ်တွေ နည်းနေရင် ရင်တုန်တာ (အဆိုးဆုံးအခြေအနေမှာ နှလုံးရပ်တဲ့အထိ) ဖြစ်သွားနိုင်ပါတယ်။

#ဆက်ရန်

image
124 yrs - Translate

Paleontologists have discovered that a three-eyed sea moth predator lived on Earth half a billion years ago.

https://abcnews.go.com/US/pale....ontologists-learned-

image
124 yrs - Translate

A growing TikTok trend challenging users to insert hazardous objects into laptops, with some sparking fires or resulting in evacuations, has school districts and fire departments across multiple states sounding the alarm to parents, students and the general public.

https://www.goodmorningamerica.....com/living/story/sc

image
25 w - Translate

Six months after Missouri voters approved an abortion-rights amendment, Republican state lawmakers on Wednesday approved a new referendum that would seek the amendment's repeal and instead ban most abortions with exceptions for rape an incest.

https://abcnews.go.com/Politic....s/wireStory/missouri

image