8 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

ပဲထမင်း ချက်နည်း

​ပါဝင်ပစ္စည်းများ
​ဆန် (ပေါ်ဆန်းမွှေး/ ပုံမှန်ဆန်) - ၂ ခွက်
​မြန်မာပဲ (ဥပမာ- ပဲဆီ၊ ပဲဝါ) - ၁ ခွက် (သို့မဟုတ် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ပဲအမျိုးအစား)
​ရေ - ဆန်နှင့်ပဲပေါင်းပြီး အချိုးအစားအတိုင်း (ဥပမာ- ဆန်၂ခွက် + ပဲ၁ခွက်ဆို ၅-၆ ခွက်ခန့်)
​ဆီ (ဟင်းချက်ဆီ) - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂-၃ ဇွန်း
​ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း (သို့မဟုတ် အရသာအလိုက်)
​နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၄ ဇွန်း (အရောင်လှစေရန်)
​ကြက်သွန်နီ - ၁ လုံး (ပါးပါးလှီး/မထူမပါးလှီး)
​ကြက်သွန်ဖြူ - ၃-၄ တက် (ပါးပါးလှီး/ထောင်း)
​ဂျင်း - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း (ပါးပါးလှီး/ထောင်း)
​ကရဝေးရွက် - ၁-၂ ရွက် (နှစ်သက်ပါက)
​သစ်ကြံပိုးခေါက် - အတို ၁ ချောင်း (နှစ်သက်ပါက)
​နံနံပင် (အလှဆင်ရန်) - အနည်းငယ် (ပါးပါးလှီး)
​ချက်ပြုတ်နည်းအဆင့်ဆင့်
​၁။ ပဲပြင်ဆင်ခြင်း
​ပဲကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ၄-၆ နာရီခန့် (သို့မဟုတ် တစ်ညတာ) ရေစိမ်ထားပါ။ (ရေစိမ်ခြင်းဖြင့် ပဲနူးလွယ်ပြီး အစာကြေလွယ်စေသည်)
​ရေစိမ်ပြီးပါက ပဲကို ရေပြန်ဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ။
​၂။ ဆန်ပြင်ဆင်ခြင်း
​ဆန်ကို ရေစင်အောင်ဆေးကြောပြီး မိနစ် ၃၀ ခန့် ရေစိမ်ထားပါ။ ထို့နောက် ရေစစ်ထားပါ။
​၃။ ဆီသတ်ခြင်း
​အိုးတစ်လုံး (သို့မဟုတ် ထမင်းပေါင်းအိုး) ကို အပူပေးပြီး ဆီထည့်ပါ။
​ဆီပူလာပါက ကြက်သွန်နီကို ရွှေညိုရောင်သန်းသည်အထိ ဆီသတ်ပါ။
​ပြီးနောက် ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဂျင်းတို့ကို ထည့်ပြီး မွှေးလာသည်အထိ ဆီသတ်ပေးပါ။
​ကရဝေးရွက်၊ သစ်ကြံပိုးခေါက် (ထည့်လိုပါက) နှင့် နနွင်းမှုန့်ကိုပါ ထည့်ကာ မွှေပေးပါ။
​၄။ ပဲနှင့် ဆန်ထည့်ခြင်း
​ဆီသတ်ထားသည့် အိုးထဲသို့ ရေစစ်ထားသော ပဲများကို ထည့်ပြီး ၂-၃ မိနစ်ခန့် မွှေပေးပါ။
​ပြီးနောက် ရေစစ်ထားသော ဆန်ကိုပါ ထည့်ပြီး ပဲများနှင့် သမအောင် ၁-၂ မိနစ်ခန့် ထပ်မွှေပေးပါ။
​၅။ ရေနှင့် ဆားထည့်၍ ချက်ခြင်း
​ရေ (သို့မဟုတ် ပဲနူးစေသော ရည်) ကို ထည့်ပါ။ ဆားထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပေးပါ။ (ရေပမာဏသည် ဆန်အမျိုးအစားနှင့် ပဲအမျိုးအစားပေါ် မူတည်၍ ကွာခြားနိုင်သည်)
​ရေဆူပွက်လာပါက မီးလျှော့ပြီး အိုးအဖုံးကို လုံအောင်ပိတ်ကာ ပဲနှင့်ထမင်းနူးအိသွားသည်အထိ ချက်ပေးပါ။ (ထမင်းပေါင်းအိုးဖြင့် ချက်လျှင် ပုံမှန်အတိုင်း ချက်ပါ)
​၆။ ပေါင်းထားခြင်း
​ထမင်းကျက်သွားပါက မီးပိတ်ပြီး အဖုံးမဖွင့်ဘဲ ၅-၁၀ မိနစ်ခန့် ထပ်ပေါင်းထားပါ။ ၎င်းသည် ထမင်းကို ပိုမိုနူးအိစေပြီး အနံ့အရသာများကို စိမ့်ဝင်စေပါသည်။
​၇။ ပြင်ဆင်၍ သုံးဆောင်ခြင်း
​အဖုံးဖွင့်ပြီး ဆန်စေ့များ မပျက်စီးစေရန် ခက်ရင်းခွ (သို့မဟုတ်) ဇွန်းဖြင့် ညင်သာစွာ မွှေပေးပါ။
​ပန်းကန်ထဲထည့်ပြီး အပေါ်ကနေ နံနံပင်လေး ဖြူးကာ ငါးခြောက်ဖုတ်၊ ငါးကြော်၊ တို့စရာ ဒါမှမဟုတ် အချဉ်ရည်ပူပူလေးနဲ့ တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။
​ဒီနည်းအတိုင်း ချက်ပြုတ်ကြည့်ပါက အရသာရှိပြီး အာဟာရပြည့်ဝတဲ့ ပဲထမင်းကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။ ချက်ပြုတ်ကြည့်ပြီး အရသာခံစားကြည့်ပါဦး

image