ပဲထမင်း ချက်နည်း
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ဆန် (ပေါ်ဆန်းမွှေး/ ပုံမှန်ဆန်) - ၂ ခွက်
မြန်မာပဲ (ဥပမာ- ပဲဆီ၊ ပဲဝါ) - ၁ ခွက် (သို့မဟုတ် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ပဲအမျိုးအစား)
ရေ - ဆန်နှင့်ပဲပေါင်းပြီး အချိုးအစားအတိုင်း (ဥပမာ- ဆန်၂ခွက် + ပဲ၁ခွက်ဆို ၅-၆ ခွက်ခန့်)
ဆီ (ဟင်းချက်ဆီ) - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂-၃ ဇွန်း
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း (သို့မဟုတ် အရသာအလိုက်)
နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၄ ဇွန်း (အရောင်လှစေရန်)
ကြက်သွန်နီ - ၁ လုံး (ပါးပါးလှီး/မထူမပါးလှီး)
ကြက်သွန်ဖြူ - ၃-၄ တက် (ပါးပါးလှီး/ထောင်း)
ဂျင်း - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း (ပါးပါးလှီး/ထောင်း)
ကရဝေးရွက် - ၁-၂ ရွက် (နှစ်သက်ပါက)
သစ်ကြံပိုးခေါက် - အတို ၁ ချောင်း (နှစ်သက်ပါက)
နံနံပင် (အလှဆင်ရန်) - အနည်းငယ် (ပါးပါးလှီး)
ချက်ပြုတ်နည်းအဆင့်ဆင့်
၁။ ပဲပြင်ဆင်ခြင်း
ပဲကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ၄-၆ နာရီခန့် (သို့မဟုတ် တစ်ညတာ) ရေစိမ်ထားပါ။ (ရေစိမ်ခြင်းဖြင့် ပဲနူးလွယ်ပြီး အစာကြေလွယ်စေသည်)
ရေစိမ်ပြီးပါက ပဲကို ရေပြန်ဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ။
၂။ ဆန်ပြင်ဆင်ခြင်း
ဆန်ကို ရေစင်အောင်ဆေးကြောပြီး မိနစ် ၃၀ ခန့် ရေစိမ်ထားပါ။ ထို့နောက် ရေစစ်ထားပါ။
၃။ ဆီသတ်ခြင်း
အိုးတစ်လုံး (သို့မဟုတ် ထမင်းပေါင်းအိုး) ကို အပူပေးပြီး ဆီထည့်ပါ။
ဆီပူလာပါက ကြက်သွန်နီကို ရွှေညိုရောင်သန်းသည်အထိ ဆီသတ်ပါ။
ပြီးနောက် ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဂျင်းတို့ကို ထည့်ပြီး မွှေးလာသည်အထိ ဆီသတ်ပေးပါ။
ကရဝေးရွက်၊ သစ်ကြံပိုးခေါက် (ထည့်လိုပါက) နှင့် နနွင်းမှုန့်ကိုပါ ထည့်ကာ မွှေပေးပါ။
၄။ ပဲနှင့် ဆန်ထည့်ခြင်း
ဆီသတ်ထားသည့် အိုးထဲသို့ ရေစစ်ထားသော ပဲများကို ထည့်ပြီး ၂-၃ မိနစ်ခန့် မွှေပေးပါ။
ပြီးနောက် ရေစစ်ထားသော ဆန်ကိုပါ ထည့်ပြီး ပဲများနှင့် သမအောင် ၁-၂ မိနစ်ခန့် ထပ်မွှေပေးပါ။
၅။ ရေနှင့် ဆားထည့်၍ ချက်ခြင်း
ရေ (သို့မဟုတ် ပဲနူးစေသော ရည်) ကို ထည့်ပါ။ ဆားထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပေးပါ။ (ရေပမာဏသည် ဆန်အမျိုးအစားနှင့် ပဲအမျိုးအစားပေါ် မူတည်၍ ကွာခြားနိုင်သည်)
ရေဆူပွက်လာပါက မီးလျှော့ပြီး အိုးအဖုံးကို လုံအောင်ပိတ်ကာ ပဲနှင့်ထမင်းနူးအိသွားသည်အထိ ချက်ပေးပါ။ (ထမင်းပေါင်းအိုးဖြင့် ချက်လျှင် ပုံမှန်အတိုင်း ချက်ပါ)
၆။ ပေါင်းထားခြင်း
ထမင်းကျက်သွားပါက မီးပိတ်ပြီး အဖုံးမဖွင့်ဘဲ ၅-၁၀ မိနစ်ခန့် ထပ်ပေါင်းထားပါ။ ၎င်းသည် ထမင်းကို ပိုမိုနူးအိစေပြီး အနံ့အရသာများကို စိမ့်ဝင်စေပါသည်။
၇။ ပြင်ဆင်၍ သုံးဆောင်ခြင်း
အဖုံးဖွင့်ပြီး ဆန်စေ့များ မပျက်စီးစေရန် ခက်ရင်းခွ (သို့မဟုတ်) ဇွန်းဖြင့် ညင်သာစွာ မွှေပေးပါ။
ပန်းကန်ထဲထည့်ပြီး အပေါ်ကနေ နံနံပင်လေး ဖြူးကာ ငါးခြောက်ဖုတ်၊ ငါးကြော်၊ တို့စရာ ဒါမှမဟုတ် အချဉ်ရည်ပူပူလေးနဲ့ တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။
ဒီနည်းအတိုင်း ချက်ပြုတ်ကြည့်ပါက အရသာရှိပြီး အာဟာရပြည့်ဝတဲ့ ပဲထမင်းကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။ ချက်ပြုတ်ကြည့်ပြီး အရသာခံစားကြည့်ပါဦး