ကြက်သွန်နီကို နေ့တိုင်းစားရင် သင့်ခန္ဓာကိုယ်မှာ ဘာတွေဖြစ်လာနိုင်လဲ...?
​ပြောရရင်တော့ အကျိုးကျေးဇူးတွေ အများကြီးပါပဲ။ ကြက်သွန်နီမှာ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်း (antioxidants) တွေပါဝင်တာကြောင့် နှလုံးကို ကောင်းမွန်စေပြီး သွေးပေါင်ချိန်ကို ကျစေသလို သွေးလည်ပတ်မှုလည်း ပိုကောင်းလာစေပါတယ်။
​ဒါ့အပြင် သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကို ထိန်းညှိပေးနိုင်ပြီး ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျစေကာ ကိုယ်ခံအားစနစ်ကိုလည်း မြှင့်တင်ပေးတာကြောင့် ဖျားနာတာတွေ ပိုမိုမြန်ဆန်စွာ သက်သာလာနိုင်ပါတယ်။
​အရေးအကြီးဆုံးကတော့ ကြက်သွန်နီမှာ အူလမ်းကြောင်းထဲက အကျိုးပြုဘက်တီးရီးယားတွေကို အားဖြည့်ပေးတဲ့ အမျှင်ဓာတ် (fiber) ပါဝင်တာကြောင့် အစာခြေစနစ်ကို ပိုမိုအားကောင်းစေပါတယ်။ တချို့ သုတေသနတွေကတော့ ကြက်သွန်နီက တချို့သော ကင်ဆာရောဂါတွေရဲ့ ဖြစ်နိုင်ခြေကို လျှော့ချပေးနိုင်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။
​ဒါ့အပြင် ကြက်သွန်နီက အမျိုးသားတွေရဲ့ လိင်ပိုင်းဆိုင်ရာစွမ်းဆောင်ရည်ကိုလည်း ကူညီပေးပါတယ်။ ဘာလို့လဲဆိုတော့ ကြက်သွန်နီက သွေးလည်ပတ်မှုကို ပိုကောင်းလာအောင် ကူညီပေးတာကြောင့် နှလုံးနဲ့ သွေးကြောတွေအပြင် လိင်အင်္ဂါကိုပါ သွေးရောက်ရှိမှု ပိုမိုကောင်းမွန်လာပြီး သဘာဝအတိုင်း ကြံ့ခိုင်မှုကို တိုးလာစေပါတယ်။ တချို့သုတေသနတွေမှာတော့ ကြက်သွန်နီက အမျိုးသားတွေရဲ့ Testosterone ဟော်မုန်းပမာဏကိုပါ တိုးမြှင့်ပေးနိုင်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။
​ဒါပေမဲ့ သတိထားရမှာကတော့ ကြက်သွန်နီအစိမ်းကို အများကြီး စားရင် လေပွတာမျိုး၊ ပါးစပ်နံ့ပြင်းတာမျိုးတွေ ဖြစ်နိုင်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် သွေးကျဲဆေးတွေ သောက်သုံးနေတယ်ဆိုရင်တော့ ဆရာဝန်နဲ့ အရင်တိုင်ပင်သင့်ပါတယ်။
​တစ်နေ့ကို ကြက်သွန်နီ တစ်ခြမ်းကနေ တစ်လုံးအထိ စားသုံးတာက အသင့်တော်ဆုံးပါပဲ။ အသုပ်ထဲထည့်စားတာ၊ ကြော်စားတာ ဒါမှမဟုတ် ဟင်းချိုထဲမှာ ထည့်ချက်စားတာမျိုး လုပ်နိုင်ပါတယ်။ ရိုးရိုးရှင်းရှင်း ကြက်သွန်နီလေးကနေ အကျိုးကျေးဇူးတွေကတော့ တကယ်ကို မရိုးသားပါဘူး။

image