1 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

အမေရိကန်ပြည်ထောင်စုတွင် တောဝက်များနှင့် ၎င်းတို့၏ စိန်ခေါ်မှုများ

အမေရိကန်ပြည်ထောင်စုတွင် တောဝက်များကို လယ်ယာဖျက်ဆီးသော ကြွက်များကဲ့သို့ သဘောထားပြီး စားသုံးမှုနည်းပါး​သည်။ တက္ကဆက်၊ အလာဘားမား၊ အာကင်ဆောနှင့် မစ္စစ်စပီပြည်နယ်များအပါအဝင် ပြည်နယ်အများအပြားတွင် သန်းနှင့်ချီသော တောဝက်များကျက်စားလျက်ရှိကြပြီး သီးနှံများနှင့် ဂေဟစနစ်ကို ဆိုးရွားစွာ ဖျက်ဆီးနေကြသည့် သတ္တဝါများ ဖြစ်သည်။

ဒါကြောင့် အမေရိကန်ပြည်ထောင်စုတွင် တောဝက်များသည် အခြားသော ကျူးကျော်မျိုးစိတ်များကဲ့သို့ပင် ပြဿနာကြီးတခု အဖြစ်ယူဆကြပါသည်။ ၎င်းတို့သည် မူလက ဥရောပတိုက်မှ စတင်ရောက်ရှိလာခဲ့ကြပြီး အမဲလိုက်ရန်အတွက် မွေးမြူထားခဲ့ကြခြင်းဖြစ်သည်။ သို့သော်လည်း ၎င်းတို့၏ မြန်ဆန်သော မျိုးပွားနိုင်စွမ်း၊ အစာရှာဖွေနိုင်စွမ်းနှင့် မည်သည့်ပတ်ဝန်းကျင်တွင်မဆို ရှင်သန်နိုင်စွမ်းတို့ကြောင့် တောရိုင်းများထဲသို့ လျင်မြန်စွာ ပျံ့နှံ့သွားခဲ့သည်။ အထူးသဖြင့် တက္ကဆက်ပြည်နယ်တွင် တောဝက်ကောင်ရေသည် သန်းချီရှိပြီး နိုင်ငံအတွင်းရှိ တောဝက်ကောင်ရေ၏ ထက်ဝက်ခန့်ရှိသည်ဟု ဆိုကြသည်။

တောဝက်များသည် စိုက်ပျိုးရေးလုပ်ငန်းများအတွက် ကြီးမားသော စိန်ခေါ်မှုတရပ် ဖြစ်သည်။ ၎င်းတို့သည် ပြောင်း၊ ပဲပိစပ်၊ မြေပဲစသော သီးနှံများကို ဖျက်ဆီးကြရုံသာမက စိုက်ခင်းများကို နင်းခြေခြင်း၊ မြေကြီးများကို တူးဆွခြင်းတို့ဖြင့်လည်း ပျက်စီးစေပါသည်။ ထို့ပြင် တောဝက်များသည် သဘာဝဂေဟစနစ်ကိုလည်း ထိခိုက်စေသည်။ ၎င်းတို့သည် ဒေသရင်း အပင်များနှင့် သေးငယ်သော သတ္တဝါများကို စားသုံးခြင်း၊ ၎င်းတို့၏ ကျက်စားရာ ပတ်ဝန်းကျင်ကို ထိခိုက်စေခြင်းတို့ကြောင့် ဇီဝမျိုးစုံမျိုးကွဲများကို ထိခိုက်စေပါသည်။

တောဝက်ကောင်ရေ ထိန်းချုပ်ရေးသည် အမေရိကန်ပြည်ထောင်စုရှိ ပြည်နယ်များစွာအတွက် ဦးစားပေးကိစ္စတရပ် ဖြစ်လာခဲ့သည်။ တောင်သူလယ်သမားများနှင့် သဘာဝပတ်ဝန်းကျင် ထိန်းသိမ်းရေးသမားများအတွက် ၎င်းတို့၏ ဖျက်ဆီးမှုကို ကာကွယ်ရန် နည်းလမ်းများစွာကို အသုံးပြုကြသည်။ အမဲလိုက်ခြင်းသည် တောဝက်ကောင်ရေကို ထိန်းချုပ်ရန် အဓိကနည်းလမ်းများထဲမှ တခုဖြစ်သည်။ အချို့ပြည်နယ်များတွင် တောဝက်များကို တနှစ်ပတ်လုံး အကန့်အသတ်မရှိ အမဲလိုက်ခွင့်ပြုထားသည်။ ထို့ပြင် ထောင်ချောက်ဆင်ဖမ်းဆီးခြင်း၊ လေယာဉ်များဖြင့် အမဲလိုက်ခြင်းနှင့် အဆိပ်ချခြင်းတို့သည်လည်း အသုံးပြုသော နည်းလမ်းများဖြစ်သည်။

သို့သော်လည်း အမေရိကန်လူမျိုးအများစုသည် တောဝက်သားကို စားသုံးလေ့မရှိကြပါ။ အဘယ်ကြောင့်ဆိုသော် တောဝက်များသည် ရောဂါများကို သယ်ဆောင်နိုင်ခြင်း၊ ၎င်းတို့၏ အသားတွင် ကပ်ပါးကောင်များ ရှိနိုင်ခြင်းနှင့် ၎င်းတို့၏ အသားအရသာသည် လူကြိုက်များသော ဝက်သားကဲ့သို့ မဟုတ်ခြင်းတို့ကြောင့် ဖြစ်သည်။ ထို့ကြောင့် ဖမ်းဆီးရမိသော သို့မဟုတ် သတ်ဖြတ်ရရှိသော တောဝက်များကို စားသုံးရန်အတွက် အသုံးပြုခြင်းထက် မြေဩဇာအဖြစ် ပြုလုပ်ခြင်း သို့မဟုတ် စနစ်တကျ စွန့်ပစ်ခြင်းတို့ကဲ့သို့သော နည်းလမ်းများကို ပိုမိုအသုံးပြုလေ့ရှိပါသည်။ အချို့သော အမဲလိုက်သမားများနှင့် အစားအသောက် ဝါသနာရှင်များကမူ တောဝက်သားကို ပြုလုပ်စားသုံးကြသော်လည်း ၎င်းတို့သည် နိုင်ငံလုံးဆိုင်ရာ စားသုံးမှုတွင် အလွန်နည်းပါးသော အချိုးအစားသာ ရှိပါသည်။

ခြုံပြောရလျှင် အမေရိကန်ပြည်ထောင်စုတွင် တောဝက်များသည် လယ်ယာမြေများနှင့် သဘာဝပတ်ဝန်းကျင်ကို ကြီးမားစွာ ဖျက်ဆီးနေသော ကျူးကျော်မျိုးစိတ်များအဖြစ် သတ်မှတ်ထားပြီး ၎င်းတို့ကို ထိန်းချုပ်ရန် နည်းလမ်းမျိုးစုံကို အသုံးပြုလျက်ရှိပါသည်။ တောဝက်များကို သတ်ဖြတ်ပြီးနောက် များသောအားဖြင့် မြေဩဇာအဖြစ် ပြုလုပ်ခြင်း သို့မဟုတ် စွန့်ပစ်ခြင်းတို့သာ ပြုလုပ်လေ့ရှိပြီး အမေရိကန်လူမျိုးအများစုသည် ၎င်းတို့ကို စားသုံးရန် စိတ်ဝင်စားမှု နည်းပါးကြပါသည်။

image