ငါးသလောက်ပေါင်း(အရိုးနူးပေါင်းနည်) 
 
ထမင်းမြိန်ပြီး လူကြိုက်များတဲ့ ငါးသလောက်ပေါင်း/ ငါးအရိုးနူးပေါင်းနည်းလေး ဖြစ်ပါတယ်။ တချို့ ငါးသလောက်မတည့်သော သူများအတွက်လည်း အခြားငါးတို့နဲ့ အစားထိုးပြီး ချက်နိုင်ပါတယ်။ ကျွန်မကတော့ ဒီတစ်ခါ ငါးသလောက်မရနိုင်တဲ့ အရပ်မှာမို့ Milkfish ကို အစားထိုးချက်ထားပါတယ်။ မြန်မာပြည်မှာတော့ ငါးကြင်းကို အစားထိုး ချက်လေ့ ရှိကြပါတယ်။ ချက်စားကြည့်ကြရအောင်နော်။ 
 
ပါဝင်ပစ္စည်းများ 
 
ငါးသလောက်/ငါးကြင်း/Milkfish ၆ဝဝ ဂရမ် (၄၀ ကျပ်သားခန့်) 
 
ကြက်သွန်နီ- ၅ လုံး 
 
ကြက်သွန်ဖြူ- ၁၀ မြွှာ 
 
ချင်း- ၁ တက် 
 
နနွင်းမှုန့်- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း 
 
ဟင်းခတ်မှုန့်- အနည်းငယ် 
 
ဆား- စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း 
 
ရှလကာရည်- ရေနွေးပန်းကန်လုံး ၁ လုံး 
 
ငရုတ်သီးခြောက်- ၁၀ တောင့် 
 
စပါးလင်- ၂ ချောင်း 
 
ဆီ- လိုသလောက် 
 
ပြုလုပ်နည်း 
 
၁။ ငါးသလောက် သို့မဟုတ် မိမိနှစ်သက်ရာငါးကို ရေဆေးသန့်စင်၍ လိုသလို လှီးဖြတ်ပြီး ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ နနွင်းမှုန့်၊ ရှလကာရည်၊ ချင်းထောင်း 
 
တစ်ဝက်၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မြွှာ၊ ကြက်သွန်နီ ၃ လုံး ခြမ်း၍ ထည့်ပြီး နယ်ထားပါ။ မီးဖိုမှာ တိုက်ရိုက်မပေါင်းဘဲ ချက်ပါက စပါးလင်ကို ထုပြီး အိုးအောက်ခြေ မှာ ခင်းပါ။ ကြံကိုလည်း အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။ 
 
၂။ အရသာနယ်ပြီးပါက ထမင်းပေါင်းအိုးထဲ ထည့်ပြီး ရေဖုံးအောင် ထည့်ပါ။ 
 
၃။ လက်ကျန် ကြက်သွန်နီ ၂ လုံးကို ပါးပါးစိတ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မြွှာကို ထောင်းထားပါ။ ငရုတ်သီးခြောက်ကို ရေစိမ်ပြီး ထောင်းထားပါ။ စပါးလင်ကို ထုပြီး လှီးဖြတ်ထားပါ။ 
 
၄။ အဆင်သင့်ဖြစ်ပါက ဒယ်အိုးထဲ ဆီထည့်ပြီး စပါးလင်၊ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ချင်း လက်ကျန်တစ်ဝက်နှင့် ငရုတ်သီးထောင်းထားသည်တို့ကို 
 
ဆီသတ်ပြီး ဆား အနည်းငယ် ထည့်ပါ။ 
 
၅။ ပြီးလျှင် ငါးသလောက်ပေါင်းမည့် အိုးထဲ ရောထည့်ပြီး အရိုးနူးသည်အထိ တည်ပေးပါ။ ၄ နာရီခန့်ကြာမြင့်တတ်ပြီး လိုအပ်ပါက ရေ ထပ်ထည့်ပါ။ အရိုးနူး ပါက ရေခန်း ဆီပြန်သည်အထိ ထားပြီး အရသာအပေါ့အငန်မြည်းကာ တည်ခင်း သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။ 
 
၆။ ထမင်းပေါင်းအိုးကို အသုံးပြုခြင်းဖြင့် အိုးကပ်တူးခြင်းမဖြစ်အောင် ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ မီးဖိုမှာ တိုက်ရိုက်ချက်ပါက မီးအနေအထားကို အထူးဂရုပြု 
 
ရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ အရိုးနူးပေါင်းအိုး Pressure Cooker ဖြင့် ချက်ပါက အချိန်ကုန်သက်သာပြီး မီးအားကုန်သက်သာစေမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ 
 
credit 
 
နောက်တစ်နည်း ဒုတိယနည်း 
 
ငါးသလောက် ပေါင်း နည်း ကို 
တင်ပေးလိုက်ပါတယ် 
တော်တော် များများက 
ပေါင်း တတ်ကြပါတယ်... 
တချိူ့သော... 
မမ ညလေး 
ယောက်ကျားသညာ 
လောလောလတ်လတ်ရထားတဲ့ 
တူမ များ အတွက်ပါ 
 
ယခု ပေါင်း ထားတဲ့ငါးက 
အလေး ချိန်နဲ့ဆို တစ်ပိသာကျော် ရှိပါတယ် 
 
စပါးလင် ၂ ပိုင်း 
အရင်းပိုင်း နဲ့ 
အဖျားပိုင်း ၁၅ ပိုင်း လောက်က 
အောက်ခံ ဘို့ပါ 
 
ကြက်သွန်ဖြူ 
ကြက်သွန်နီ အသေး၁၅ လုံး ခန့် 
အနှစ်များ ချင်လို့ပါ 
 
ဂျင်း လက်၂ဆစ်စာ ဆိုရပါတယ် 
 
ရှောက်သီးသို့မဟုတ်lemon ကိုသုံးပါတယ် 
ရှောက်သီး ၁လုံး ခန့် 
( Lemon ကတော့၄လုံးသုံးရပါတယ် ) 
Vinegar ရှာလကာရည် သုံးကြပါတယ် 
တခြိူု့ကတော့ လျှာလကာရည်နဲ့ 
ပေါင်း တဲ့အနံ့ ကို မကြိုတ် လို့ပါ 
 
ငါးသလောက်ကို 
ကိုင်ပြီးတာနဲ့ ခုတ်တဲ့အခါ 
အပိုင်း အရမ်း သေးသေးမတုံးပါနဲ့ 
 
အနေတော် မကြေစေရန်တုံးပါ 
ပြီး လျှင် ရှောက်သီး 
သို့မဟုတ် lemonတို့ကိုညှစ်ကာ 
ဆနွင်းမူံ့ ့ 
ငံပြာရည် 
ဆား အနည်းငယ် 
ခရုဆီအနည်းငယ် 
ငါးပိ စိမ်းစား လဖက်ရည် ဇွန်း တစ်ဇွန်း ခန့် 
အချိူမုံ့ အနည်း ငယ် ထည့်ပါ 
ကြက်သားမူံ့့ မသုံး စေချင်ပါ 
အနံ့ပြောင်းတက်လို့ပါ 
ပိုင်းထားသောငါးအသားများ နှင့် ရောနယ်ကာ 
၆နာရီ အနည်းဆုံး ထားပေးပါ 
 
တစ်ချို့ကတော့ 
တစ်ညသိပ်ထားပါတယ် 
ဒါမှ အချဉ် အရသာဟာ 
အသားထဲ ဝင်ကာ စား သောအခါ 
သိပ်မအီတော့ပါဘူး 
စားပြီး အကြောတက်တာ လည်း မဖြစ် ဘူး 
ပေါင်း ပြီးရင်လည်း 
အသားက မာ ပြီး 
အရိုး တွေပါနူး မြေ့ သွားစေပါတယ် 
ယခုခောတ်မုာတော့ 
ပေါင်း အိုးနဲ့သာ ပေါင်းကြပါတယ် 
များသော အားဖြင့် 
ပေါင်း တဲ့ အခါမုာ 
စပါးလင် အဖျားပိုင်း များကို ထုကာ 
အောက်တွင်ခင်း ပေး ခြင်းဖြင့် 
အနံ့ ကောင်း ကာ 
ဟင်းအိုး ကပ် တဲ့ အခါ 
အသားကို မကပ် စေပါဘူး 
စပါးလင် ပေါ်ကမှ 
ငါး အသားများ ထည့်ကာ 
အသင့် ထောင်း ထားသော 
ဂျင်း စပါးလင် ကြက် သွန်ဖြူ တို့ကို ထည့် ပါ 
ကြက်သွန်နီ ကိုတခါတည်း ရော မထည့် ရသေးပါ 
ဟင်း ကြာကြာ ခံ စေရန် 
ကြက်သွန်နီကို နောက် မှ ထည့်ပါ 
ဆီ ကတော့ နဲနဲပိုထည့် စေချင်ပါတယ် 
အိုးမကပ်စေရန် ပါ 
စားတဲ့အခါ 
ဆီချန်ပြီးစားလို့ရပါတယ် 
 
ဟင်း အိုး ပေါင်းထားလို့ 
မိနစ် ၃၀ လောက် ရှိတဲ့ အခါမှာ 
ခနမီးပိတ်ကာ ဟင်း အိုးဖွင့်ပါ 
ပြီး ရင် ကြက်သွန်နီ ဥ အလုံး လိုက် ထည့်ပါ 
ပြီး ရင် နောက် ထပ် 
၁၅ မိနစ် ထပ်ပေါင်း လိုက်ပါ 
ကြက်သွန်နီ ဥလေးတွေ 
အလုံး မပျက် နူး လာကာ 
ချိုချို လေးနဲ့စားကောင်း စေပါတယ် 
 
ပေါင်း အိုးနဲ့ ပေါင်း ရင် 
၄၅ မိနစ်ခန့် ပေါင်း လျှင် 
အရိုးပါနူးပြီး 
အသားလေးတွေ မာကာ 
အရသာရှိသော 
ငါးသလောက်ပေါင်း 
ဟင်း တခွက်ဖြစ် ပါပြီ 
 
အရသာရှိသော 
ငါးသလောက်ပေါင်း ဟင်း လေး 
စားသုံး နိုင်ကြပါစေ