3 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

အမေရိကန်ဆေးဘက်ဆိုင်ရာ အာဟာရဂျာနယ် (American Journal of Clinical Nutrition) တွင် ဖော်ပြခဲ့သည့် လေ့လာမှုတစ်ခုအရ ဝန်သုံးဝိတ်မလေ့ကျင့်ခန်းများပြုလုပ် (resistance training) ပြီးနောက် ကြက်ဥအလုံးလိုက်စားသုံးခြင်းသည် ကြက်ဥအကာမှ ပရိုတင်းဓာတ်တူညီသော ပမာဏကို စားသုံးခြင်းထက် ကြွက်သားပရိုတင်းပေါင်းစပ်မှုကို ၄၂% ပိုမိုလှုံ့ဆော်ပေးကြောင်း တွေ့ရှိခဲ့သည်။
ကြက်ဥအလုံးလိုက်နှင့် ကြက်ဥအကာနှစ်ခုလုံးတွင် ပရိုတင်းဓာတ်ပမာဏ တူညီစွာပါဝင်သော်လည်း၊ ကြက်ဥအနှစ်သည် ဗီတာမင်များ၊ အဆီဓာတ်များနှင့် ဖော့စဖိုလိုက်ပစ် (phospholipids) များအပါအဝင် မရှိမဖြစ်လိုအပ်သောအာဟာရများကို ထောက်ပံ့ပေးပြီး လေ့ကျင့်ခန်းလုပ်ခြင်းအပေါ် ခန္ဓာကိုယ်၏ Anabolic response တုံ့ပြန်မှုကို မြှင့်တင်ပေးသည်။
💡 ဘာကြောင့်ဒီအချက်က အရေးပါတာလဲ-
ဤသုတေသနပြုချက်သည် “သန့်ရှင်းသော ပရိုတင်း” ကို နှစ်သက်၍ ကြက်ဥအနှစ်များကို စွန့်ပစ်သည့် ရေရှည်တည်တံ့နေသော ခေတ်ရေစီးကြောင်းကို စိန်ခေါ်လိုက်ခြင်းကြောင့်ဖြစ်သည်။ ၎င်းသည် ပရိုတင်းပမာဏသက်သက်သာမကဘဲ အာဟာရဓာတ် ပေါင်းစပ်ညီညွတ်မှု (nutrient synergy) က ကြွက်သားပြုပြင်ခြင်းနှင့် ကြီးထွားခြင်းတွင် အရေးပါသောအခန်းကဏ္ဍမှ ပါဝင်ပုံကို မီးမောင်းထိုးပြထားသည်။
အလုံးစုံအစားအစာများသည် သီးခြားစီခွဲထုတ်ထားသော micronutrients များထက် ပိုမိုသောအကျိုးကျေးဇူးများကို မကြာခဏပေးစွမ်းသည်။ ကြက်ဥအနှစ်သည် အဆီဓာတ်သက်သက်မဟုတ်ဘဲ Function လုပ်ဆောင်ချက်လည်းဖြစ်သည်။
Ref; ရင်ဂျစ် ဗီဂျေယာကူးမား ဆယ်လ်ဗာရာနီ (Renjith Vijayakumar Selvarani), Ph.D.